marți, 4 mai 2010

"Sunt Alex si am fost alaptat exclusiv 6 luni, 2 saptamani si 4 zile"

"Sunt Alex si am fost alaptat exclusiv 6 luni, 2 saptamani si 4 zile, azi am simtit in gura pentru prima data gustul de suc de mar, dar nici eu, nici mama mea nu credem ca a ajuns ceva in gatut si in stomacel :D". Asta ar putea fi declaratia lui Alex de azi. Altfel spus, mult zgomot pentru nimic :D.

Asadar.... [tobe, multe tobe...] ZIUA 1 a diversificarii!

Cat timp Alex a dormit primul somn de azi, mamicuta lui :D a ales un mar bio din productie proprie de anul trecut, nestropit, netratat, l-a spalat, l-a curatat, l-a dat pe o razatoare din plastic si a stors sucul printr-un tifon.

Deci, "aparatura" folosita:

- un cutit
- o razatoare din plastic (e primita cadou, nu am deschis pana acum ambalajul, eram sigura ca e din sticla dupa poza de pe ambalaj; m-a dezamagit profund nu atat faptul ca e din plastic, dar faptul ca razuieste ingrozitor, primul sfert de mar a ramas presat intre dintii aceia, de fapt tot razuitul era presare; ma tot gandeam daca sa imi cumpar de sticla, dar nu cred ca are rost, ca imediat trecem la piureuri de dimensiuni mai mari si punem in functiune blenderul, doar n-o sa se oxideze in cateva minute; nu?)
- o bucata de tifon
- o ceasca
- o lingurita de silicon
- scaun de masa si babetica :))

Asa ca... multa munca pentru un strop de suc...



A venit apoi momentul, Alex s-a trezit, am iesit putin pe terasa sa vedem cum se joaca bunica cu florile, si inainte cu vreo 50 de minute de urmatoarea masa, ne-am pus pe mancat :)). Am zis sa ii dau cu asa mult timp inainte, pentru ca el chiar inainte de laptic e obosit, vrea tzitzi si somn, si e marait si nu are rabdare cu treburi din astea. Dar astept sfaturi pe tema asta.

Prima reactie:



A doua:



Apoi am incercat eu sa-i arat cat e de bun suculetul:



"Du-te tu, mami, ca sigur tu papi altceva, nu chestia asta nashpa ce mi-o dai mie!":



"Mami, eu sunt baiat mare, nu ma lua cu prostii de sucuri, mie da-mi ceasca! Nu era vorba ca incepem sa mancam si noi solide? Eu chiar vreau sa musc din portelan, marul nu mai e la moda :D"





Edit 4 martie 2015: am scos filmul din postare pentru ca si asa ma enerveaza lipsa mea de informare ca am inceput cu suc in lingurita in loc de blw. Filmul ma enerva si mai tare, pentru ca am vazut cum Alex ar fi vrut ceasca sau lingurita, insa eu eram cramponata la cantitati si reguli. Se pare ca un an si jumatate mai tarziu mi-a mai venit mintea la cap cand am scris asta: http://alexcreste.blogspot.ro/2011/11/parerea-mea-pe-tema-diversificarii.html.

Date tehnice:

Am pornit diversificarea in 4 mai, ora 10:40, cu o lingurita de suc de mar, din care nu stiu daca i-a ajuns ceva in stomacel, ca tot l-a scuipat afara :D. Pornim de la 8.78 kg, dupa ce a fost alaptat exclusiv 6 luni si jumatate. De fapt profit de ocazie sa imi scriu undeva graficul lui de crestere in greutate, ca il am trecut doar pe ciorne pe care imi trec sanul stang sau drept si ora la care ii dau sa pape in fiecare zi (in ameteala continua nu tin minte care san urmeaza si orele la care mananca :D, asa ca imi ajut si eu neuronul slabit):

Greutate la nastere: 3.48 kg

Greutate la externare: 3.30 kg

Greutate la 1 luna: 4.87 kg (deci + 1.57 kg) - pe stomacul gol

Greutate la 2 luni: 5.86 kg (deci + aproape 1 kg) - pe stomacul gol
6.03 kg - pe parcursul zilei

Nota: am observat in discutiile cu alte mamici ca se vorbeste de greutatea de la cabinetul medicului pediatru. Am observat ca noi acolo avem mai mult decat acasa, pentru ca acasa il cantaream tot timpul pe stomacul gol, gol, chiar inainte de a manca. Asa ca am ales din luna a doua sa il cantaresc si in timpul zilei, aleator, ca sa vad ce greutate are.

Greutate la 3 luni: 6.48 kg (deci + 620 grame) - pe stomacul gol
6.68 kg - pe parcursul zilei

Nota: in aceasta luna a avut problemele cele mai mari cu refluxul, si in noaptea de Revelion noi umblam pe la nasa lui Relu, medic pediatru, dar nu in vizite, ci pentru a ne spune ce sa ne facem, in doua ore vomase de mai mult de 10 ori in jet cantitate mare. Recomandarea: foame in acea noapte si apoi regim alimentar, dat laptic muls doar 10 ml, 50 ml, etc. El nici acum nu stie lua din biberon (sau din lingurita), deci au fost niste zile de chin suprem, plans, suparare, disperare. Apoi, cand i s-a permis la san, a fost cronometrat si luat de la san dupa un minut, dupa 2 minute, etc. A ramas oricum afectat de perioada asta si dupa aceea nu a mai putut manca atat, i s-a micit stomacul cred. Asa se explica incetinirea luarii in greutate, desi inca in limitele normale pentru aceasta varsta.

Greutate la 4 luni: 7.09 kg (deci + 610 grame) - pe stomacul gol
7.23 kg - pe parcursul zilei

Greutate la 5 luni: 7.68 kg (deci + 590 grame) - pe stomacul gol

Greutate la 6 luni: 8.38 kg (deci + 700 grame) - pe stomacul gol
8.48 kg - pe parcursul zilei

Greutatea de ieri: 8.62 kg (deci + 240 grame in jumatate de luna) - pe stomacul gol
8.78 kg - pe parcursul zilei (am vrut sa am notata greutatea inainte sa ne diversificam)

Astea le-am trecut orientativ, mai mult ca sa nu le pierd, pentru ca sunt de parere ca oricum un copil alaptat la san nu se va ingrasa cum se intampla in general in cazul laptelui praf sau si mai mult, a celor umflati cu gris si cu biscuiti ca pe vremea noastra. Dar chiar nu cred ca asta e scopul, sa umflam copilul si sa nu tinem cont de sanatatea lui viitoare. Nu ma refer la laptele praf relativ la sanatate, ci ma refer la glutenul alergen din produsele de grau si nu numai, pentru ca sunt oameni care, surpriza, inca dau copilului biscuiti din comert in primii ani de viata, cand inca nu poti sa spui ca a cerut copilul ca i-a fost pofta!!! Cu margarina, zahar si gashca de E-uri aferenta! Ingrozitor, incredibil, dar totusi sunt! Nu reusesc sa inteleg asta, dar nici nu are rost sa-mi bat capul. Pacat de copii, repercursiunile vor veni in timp, chiar daca pe moment copilul nu reactioneaza. Dar cum spuneam, nu greutatea conteaza la un copil, chiar daca are crestere foarte mica, sau foarte mare, daca e hranit sanatos, si el e vesel si sanatos, totul e ok, nu trebuie sa ne cantonam in prejudecati. Mi-a placut mult mult aceasta postare, merita citita: http://armonii.blogspot.com/2010/03/hippy-flower-power.html.

Of, ca vad ca iar deviez de la subiect...

De ce nu am ales auto-diversificarea (Baby Led Weaning), mai ales ca sunt de acord cu asa multe idei de attachment parenting? Cred ca e fixatia mea de a incepe cu mar de la noi din gradina, care nu ar putea fi folosit de aliment de inceput, e sfaramicios, nu cremos, nu suculent. Pentru BLW se preteaza mai bine legume fierte (si eu voiam sa incep cu cruditati pentru nutrienti mai multi) si fructe cremoase (banane, avocado). Dar vom vedea unde ne duce soarta (a se citi mofturile), pentru ca sunt multi copii care nu vor sa fie hraniti, ci vor sa se hraneasca singuri. De abia astept sa vad cum va fi Alex!

Urmaresc azi reactii adverse la picatura de suc de mar posibila din stomacelul lui. Deocamdata nu se comporta bizar :D.

Edit 4 martie 2015: am sters filmul cu el razand. 

Alte noutati de azi: a mai stat Alex afara doar in scutec, fara nici o haina pe el. Dar azi am dat jos si scutecul! Iuhuuu, am zis sa fim naturali pana la capat, scutecul nu isi avea rostul :D. A facut chiar si pipi de doua ori in iarba, ca baietii mari!!!

9 comentarii:

  1. hihi, ce figura a facut dragul de el... Raluc, spor la diversificat frumusetea de flacau!

    va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce simpatic e! Mult succes cu diversificarea, luati-o usurel ca e timp destul, are o viata intreaga de solide. :)
    Eu i-am dat mar crud pt BLW , a fost si la noi primul aliment. A supt si ros la el cu gingiile (ca nu avea nici un dinte).

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru debut! Chiar ca...Alex creste!
    Ce frumos ai descris totul. Abia astept sa citesc "inspiratiile" in ale diversificarii ale unei mamici super documentate... :))). Te urmaresc cu mare drag. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristina, multumesc mult pentru ca m-ai citit si pentru sfaturi! E foarte posibil sa ajungem si noi acolo, la BLW, ca si eu cred ca nu ar fi asa reticent daca ar detine el controlul.

    Dana, ma bucur ca un copil cand imi scrii asa frumos! Deci sa inteleg ca abia astepti sa te distrezi impreuna cu mine de ce tactici voi gasi pentru a-l face pe Alex sa iubeasca mancarea :D. Multumesc mult! Pupici dragi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce mi-a placut titlul!!! Bravo pui mic! Bravo mami!

    Ralu, noi dam totul prin blender..fructe, legume..initial, ma gandeam sa nu-l murdaresc pentru un mar, un morcovel si le pasam cu furculita (ma refer sa legumele fierte la abur), dar apoi mi-am zis ca "pentru ce l-am luat?! apa curge la chiuveta..alta treaba n-am";
    - nu i-am dat Anei deloc sucuri cu lingurita..direct piureuri; cand i-am dat suc, il lasa sa se scurga pe la colturile gurii (acum, folosim pentru suculet, canuta aceea cu cioc..este minunata!)
    -cu mesele...inca alaptand-o, nu avem un prgram fix pentru cele diversificate, dar la noi functioneaza treaba cu alaptat inainte, ne jucam vreo 45 min si apoi papa solida..
    - apropo de BLW, acum ca avem scaunel, o punem pe Ana cu noi la masa..de obicei, ei ii dau inainte si apoi mancam noi..dar i-am pus pe tavita fasii mai groase de morcov, banana si bucati mai mari de mar...ca sa intre si ea in atmosfera:)...cel mai mult ii place morcovul, isi freaca gingiutele si dintisorii cu el;

    hai, va pup tare! am scris mult, dar mi-a fost dor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie mi-a fost tare dor de tine!

    Bun, deci la blender trecem! Io nu stiam in ce recipient mic sa-l pun ca sa mixeze asa putin maruc.

    A, mersi ca mi-ai zis cand ii dai papi, mi se parea bizar ca sunt singura care da intre mese.

    Io acuma ma tot gandesc ce fruct sa-i dau urmatorul, as fi sperat dupa mar sa apara deja cele de sezon, credeam ca voi incepe mai tarziu.

    Imi si imaginez ce minunate sunt acum mesele in familia voastra frumoasa! :x :x :x

    Pupici dragi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Este atat de frumos acest prim post despre diversificare :X Tocmai ce vazusem zilele astea un filmulet pe yahoo cu o fetita care gusta sucul de grapefruit, se scutura si cade pe spate stand in fund. :)) Bine ca Alex era in scaunel. Era atat de simpatic micut, cum radea el :X Poti sa-mi spui te rog de unde ai luat covorul puzzle sau ce firma il face? Caut unul care sa fie facut din EVA sau din altceva safe pt copii :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult!

    Covorasul e din cel nociv. Cumparat din metro. Cand am vazut in toamna asta stirea, noi oricum nu il mai foloseam, pentru ca foarte repede Alex l-a dezmembrat si era mare dezordine din cauza lui.

    Dar trebuia sa-mi dau seama ca e nociv pentru ca dupa ce am deschis ambalajul a trebuit sa aerisesc cateva ore din cauza mirosului incredibil de puternic de slapi din aceia din burete, chinezesti.

    Sper ca nu l-a afectat mult pe Alex. Si ma bucur ca zici ca sunt deja variante sanatoase pentru copilasi, pentru ca mi s-a parut foarte util. Alex nu se lovea deloc cand cadea pe el.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...