vineri, 11 mai 2012

"Cezariana" de Michel Odent - 3

Schita facuta de mine pentru aceasta carte (pentru ca nu se poate numi review la cat a iesit de lunga), schiță personală pentru păstrarea informațiilor prețioase, are in word 15 pagini :). De aceea am ales sa o impart in 4 postari. Pentru a gasi rapid celelalte linkuri cu detalii din carte, le voi pune aici la inceput, la fiecare postare in parte.

Partea 1 aici
Partea a 2-a aici.

Partea a 4-a aici.





Autorul face distinctie intre: cezariana fara travaliu, cezariana dupa declansarea travaliului si cezariana de urgenta, nasterea provocata si nasterea ce incepe spontan, nasterea vaginala fara medicatie, nasterea vaginala sub anestezie peridurala si nasterea vaginala cu oxitocina sintetica.

Referitor la asteptarea declansarii nasterii, fie ca e vorba de nastere vaginala sau cezariana, pe langa maturizarea plamanilor autorul mai atinge si subiectul anticorpilor de la mama. Transferul de anticorpi incepe sa fie deosebit de intens din saptamana 38 de sarcina. Bacteriologii explica modul in care germenii pun stapanire pe o suprafata sterila. Primii germeni care ating o suprafata sterila se instaleaza acolo si raman stapani. Asadar, din punct de vedere bacteriologic, este absolut necesar ca nou-nascutul sa intre in contact prima data cu o singura persoana: mama lui! Mai mult, din punct de vedere bacteriologic, exista o diferenta fundamentala si ireductibila intre o nastere vaginala si una prin cezariana. Nou-nascutul uman este creat in asa fel incat sa treaca prin canalul vaginal si sa se nasca in apropierea anusului matern, ca o garantie ca va fi imediat contaminat cu germeni materni benigni. In cazul cezarienei bebelusul se naste in mediul steril al salii de operatii si intra in contact cu microbii spitalului si cei ai echipei medicale. El are sanse mult mai mici sa ajunga la sanul mamei imediat si sa consume colostru. Flora intestinala a unui bebelus nascut prin cezariana e total diferita decat cea a bebelusilor nascuti vaginal. Si la varsta de 6 luni, indiferent de metodele de hranire, cele doua inca sunt diferite si bebelusii nascuti vaginal au o flora intestinala mai sanatoasa. Flora microbiana este diferita pe tot tubul digestiv. Gurile bebelusilor nascuti prin cezariana sunt contaminate cu un germen responsabil de cariile dentare aproximativ cu un an mai devreme decat bebelusii nascuti vaginal. O flora intestinala sanatoasa are un rol important nu numai in imunitate, ci si in sinteza vitaminelor.

Dr. Michel Odent scrie un capitol intreg despre importanta mirosurilor. Cat de mult perturba echilibrul cuplului mama-copil mirosurile agresive din spital, cum din cauza lor bebelusii nu gasesc imediat sanul, cum ar face-o in conditii naturale. Si simtul mirosului mamei este sensibilizat, posibil din cauza ca simtul mirosului este in stransa legatura cu oxitocina. Stim deja sper toate cat e de derutant pentru un bebelus mirosul de parfum, de deodorant sau de sapun parfumat. Sper ca stim toate cat e de important sa nu spalam cu sapun mamelonul. Nu numai din cauza ca sapunul cauzeaza ragade, dar si pentru ca bebelusul miroase sanul si stie cum sa se mufeze daca are acces la mirosul natural al acestuia.

Autorul este preocupat si de alaptare in cazul in care mama a nascut prin cezariana. Aceiasi hormoni care sunt implicati in procesul nasterii sunt cei care participa si la alaptare. Deci preocuparea lui e logica. Durerea travaliului duce la secretarea de endorfine (substante opiacee care ne fac sa ignoram durerea). Endorfinele sunt responsabile cu secretarea prolactinei. Deci daca travaliul e fara dureri (din cauza anesteziilor), secretarea prolactinei are de suferit. Oxitocina, hormonul care contracta uterul pentru nastere, este responsabil cu coborarea laptelui in sani, cu relfexul de expulzie al laptelui. Un studiu suedez a ajuns la concluzia ca la 2 zile dupa nastere, mamicile care au nascut natural au parte de secretie in pulsatii frecvente de oxitocina (asa cum e ideal pentru lactatie), iar mamicile care au nascut prin cezariana nu. Tot ei au facut legatura intre oxitocina de la 2 zile de la nastere si durata totala a alaptarii. Un studiu italian a demonstrat ca laptele mamelor care au nascut natural are o cantitate mult mai mare de endorfine, un opiaceu natural care induce o stare de dependenta de laptele matern si de sanul mamei. Cu cat dependenta e mai puternica, cu atat alaptarea va fi mai usoara si mai lunga. Dar Michel Odent recunoaste ca a intalnit cazuri de alaptari de ani de zile dupa o cezariana si de alaptari dificile si intrerupte repede dupa nasteri naturale. Deci pana la urma e vorba de o statistica. Tot statisticile spun ca si la femeile cu anestezie se vede diferenta. Cele cu anestezie peridurala alapteaza in general mai mult decat cele cu anestezie generala. Experienta autorului spune insa ca diferenta majora este intre cezariana dupa declansarea travaliului si cezariana programata. Daca tot se da exemplul cu Brazilia, varsta medie de introducere a unui supliment, pe tara, este 24 de zile...

Aaaa, mi-a placut mult mult capitolul in care se enumera indicatiile medicale absolute in care cezariana este necesara, obligatorie si salveaza vieti. Eu aici le voi enumera. In carte le gasiti explicate fiecare in amanunt, cu posibile cauze si cu semne evidente din care va puteti da seama din timp daca suferiti de una din aceste afectiuni. Nu, nu regasiti acolo motivele noastre nationale (nici nu stiu daca au ajuns in obiceiuri din cauza medicilor care isi doresc cat mai multe cezariene, sau din cauza epocii comuniste cand isi doreau sa gaseasca motive pentru cezariana si acestea erau interzise...): circulara de cordon (Alex a avut dubla circulara si am vazut asta doar pe fisa de nastere, nu a fost nici o problema) si problemele de ochi.

  1. Prolapsul de cordon ombilical – cand cordonul aluneca in col inaintea bebelusului, si vasele de sange din el sunt sugrumate acolo de greutatea bebelusului. In cazul unei nasteri la termen, cu copilul pozitionat cu capul in jos, autorul spune ca acest prolaps apare doar in ruperea artificiala a membranelor. Deci, v-ati prins, atunci cand domnul doctor se grabeste. In cazul in care nu pare ca nasterea ar fi imediata, se trece la cezariana de urgenta.
  2. Placenta praevia veritabila – cazul in care placenta acopera complet colul. Dar numai dupa diagnosticul pus la sfarsitul sarcinii. Placenta inserata jos la mijlocul sarcinii de cele mai multe ori se pozitioneaza normal pana la nastere.
  3. Decolarea prematura de placenta – adica se dezlipeste placenta de uter si fatul nu mai e oxigenat.
  4. Prezentatia frontala intr-un stadiu avansat al travaliului – prin tuseu vaginal se simt orbitele si uneori chiar si nasul. Deci bebelusul nu e angajat bine pentru nastere.
  5. Prezentatia umerala – cand bebelusul sta orizontal, nu e nici cu capul in jos, nici cu picioarele sau cu fundul.
  6. Stopul cardiac.

Aceste indicatii absolute pentru cezariana sunt extrem de rare. Autorul discuta si niste motive pentru cezariana care difera in functie de obsetrician, tara sau epoca (deci cazuri in care cezariana poate fi evitata si nasterea naturala ar putea avea loc):
  1. O cezariana anterioara – autorul dedica un intreg capitol ulterior acestei chestiuni. Se considera ca 70-80% dintre femeile care au nascut prin cezariana (cu taietura orizontala la bikini) pot naste natural la o nastere ulterioara. Cel mai important factor de reusita pe care autorul il aminteste este, stiti deja, intimitatea! Principalul factor de risc de ruptura uterina este provocarea travaliului. Inca o chestiune interesanta, studiata intensiv in ultimii ani, e faptul ca cicatricea e de o calitate mai buna, e mai rezistenta, daca cezariana s-a facut dupa dilatarea colului. Astfel ca medicii au inceput, chiar si la cezarienele fara travaliu, sa dilate colul inainte de operatie. (bizar, dar inca un mod in care medicii incearca sa copieze natura atunci cand mai afla un factor important, de care nu isi dadusera seama pana atunci...)
    -          Citat: “Strategia pe care am adoptat-o in trecut este inca valabila in contextul stiintific actual. Chiar si atunci cand eram convins de necesitatea unei a doua cezariene (de exemplu, bazinul mamei deformat de un accident), aveam tendinta sa astept primele contractii si sa fac cezariana in timpul travaliului fara sa fie un caz de urgenta (cezariana electiva in timpul travaliului). Pentru mine era o garantie ca bebelusul a dat semnalul si mama si bebelusul incepusera sa secrete cocktailul complex de hormoni specifici. In situatia obisnuita de incercare de a da nastere natural, pe care teoretic nu vrem sa o intrerupem, strategia poate fi simpla si usor de rezumat. Nevoile de baza ale femeii care naste trebuie satisfacute (sa se simta in siguranta, fara a se simti observata): daca nasterea se deruleaza fara probleme, calea vaginala este posibila; daca nu, trebuie facuta cezariana. Majoritatea femeilor pot naste singure dupa o cezariana, cu conditia ca nevoia de “intimitate” tipica mamiferelor sa fie inteleasa si respectata.” 
  2. Lipsa de progres a travaliului – despre care autorul spune ca apare de fapt din cauza ideilor false pe care medicii le au despre fiziologia nasterii. Michel Odent aminteste din nou despre nevoia de baza a mamei-mamifer de a nu se simti observata. El considera ca pana in momentul in care se va ajunge din nou sa se nasca cu o moasa sau cu o figura materna, in loc de medici, rata in crestere a cezarienelor e normala si va salva vieti.
  3. Disproportia cefalo-pelviana – cand se presupune ca bebelusul are capul mai mare decat bazinul mamei. Autorul spune ca acesta este un concept vag, bebelusul se adapteaza la bazinul mamei prin modificarea pozitiei in timpul nasterii.
  4. Suferinta fetala – o notiune imprecisa, folosita pentru a desemna lipsa de progres a dilatatiei.
    -          Citez, ca-mi place mult ce spune: “ Lipsa de progres a travaliului, suferinta fetala si disproportia cefalo-pelviana sunt motivele cele mai des invocate si consemnate in fisele medicale; insa, de fapt, in multe cazuri totul incepe cu provocarea artificiala a travaliului, ce reprezinta, in zilele noastre, o cauza majora a nasterilor dificile.”
  5. Fibroamele si chisturile ovariene – nu constituie indicatii absolute, cu exceptia cazurilor in care sunt mari si sunt situate jos, fiind astfel obstacole fizice in calea de iesire a bebelusului.
  6. Nasterea pelviana – autorul e atat de suparat pe doctorii care nu se pricep deloc sa asiste o astfel de nastere naturala, cu prezentatie pelviana, incat spune ca daca o nastere naturala fiziologica, in intimitate, nu e posibila, sa se mearga direct la cezariana, sa nu se riste o nastere naturala cu niste incompetenti. El da chiar niste sfaturi pentru o nastere pelviana, prin care sa-ti dai seama din timp daca e posibila o nastere naturala, sau e nevoie de o cezariana. Am vazut ca, desi e pro-cezariana dupa inceputul travaliului, este contra cezarienelor de urgenta.
  7. Gemenii – autorul crede ca se ajunge la cezariana din cauza ca de multe ori unul dintre ei este in pozitie pelviana. Eu nu am auzit de nastere gemelara naturala la noi in tara. El spune, si are dreptate, nu ma gandisem niciodata la asta, cat e de bizar sa se faca la gemeni o cezariana programata, atunci cand in cazul lor cea mai mare teama e prematuritatea, si cu cat stau mai mult in uter, cu atat e mai bine. Explica apoi cea mai mare greseala la nasterea naturala de gemeni: agitatia de dupa nasterea primului copil stimuleaza neocortexul si deci inhiba nasterea celui de-al doilea.
  8. Mamele seropozitive cu HIV
  9. Virusul herpesului – in cazul in care virusul nu e proaspat contractat in timpul sarcinii, riscul de transmitere la fat in timpul nasterii vaginale este nul, deoarece mama avand IgG, i-a transmis deja anticorpi prin placenta fatului.
  10. Bebelusii “fragili” (prematuri si cu greutate mica) sau “speciali” (obtinuti cu greu sau dupa nasterea unui copil mort).

Fapt divers interesant: stiti ca se spune ca sunt permise doar 3 cezariene. Cel putin o femeie a sfidat aceasta regula. Ethel Kennedy, sotia lui Robert Kennedy, a adus pe lume 11 copii prin cezariana, intre 1951 si 1968 :).

In capitolul dedicat perineului, si explicatiilor de ce unele femei vor cezariana ca sa nu sufere afectiuni ale acestuia, Michel Odent explica totusi ca rupturi de perineu au loc la nasterile provocate si la cele la care se ajunge la forceps. Ma distreaza ca nici nu vorbeste de epiziotomii, semn ca in Franta, ca si in tot restul lumii in afara de Romania, nu se mai fac de mult prea multa vreme (pentru ca vorbeste de cezarienele de dinainte de anii ’50 totusi :D). Modul cel mai bun deci de a proteja perineul si de a evita rupturile este crearea conditiilor unui reflex autentic de expulzie a fatului. Acest reflex poate avea loc doar in conditii de intimitate totala, in care mama are alaturi cel mult o doula. Poate chiar doar cand e singura. Contractiile sunt diferite, scurte, dese, puternice si eficiente, mama isi cauta singura, fara sa fie constienta de asta, pozitia ideala, si miscarile de impingere sunt involuntare, mama nu controleaza de fapt nimic, bebelusul iese in mod natural. Michel Odent explica cum ne putem da seama (ca mame sau ca doula) de momentele nasterii: cand apar hormonii din familia adrenalinei, dupa modul de actiune al mamei, si cand activitatea neocortexului se reduce si reflexul e pe cale sa apara.

Dr. Michel Odent spune ca in experienta lui vasta nu a vazut nici o ruptura de perineu la nasterile cu reflex autentic de expulzie. In cazul nasterilor care nu aveau parte de acest reflex, autorul spune ca nu a cusut niciodata ruptura, pentru ca daca mama evita sa-s desfaca larg picioarele, rana se cicatrizeaza mult mai bine decat daca ar fi fost cusuta.

Apare apoi un capitol in care autorul tine sa sublinieze din nou si din nou parerea lui: ori mama naste natural in adevaratul sens a cuvantului, in intimitate, ori se recurge la cezariana la cald, dupa inceperea travaliului. Celelalte optiuni au mult prea multe efecte negative. Mentionez din nou ca nasterile vaginale din spitalele din tara noastra fac parte din “celelelate optiuni” de nedorit. In acest capitol autorul explica iar, pentru mame si pentru doule cum isi pot da seama din timp de evolutia travaliului si daca sunt sanse ca nasterea sa mearga inainte pe calea naturala, sau trebuie mers la spital pentru cezariana. Vorbeste si despre testul piscinei si despre folosirea apei in travaliu, cand e utila si cand face mai mult rau decat bine. (Musai de citit daca vreti sa va petreceti o parte a travaliului in apa sau sa nasteti in apa! De multe ori daca intrati in apa prea repede sau daca stati prea mult, travaliul incetineste prea tare.)

VA URMA

Tocmai am ajuns in satul copilariei mele, Napradea. Mirosul superb, verdele perfect, amintirile de la fiecare pas... Doar eu, Alex si mama mea. Ma simt in concediu si ii multumesc piticului meu ca pentru prima data m-a lasat sa stau la volan, la un drum atat de lung. Sunt decisa sa fug de acasa mai des. Nu, nu prea stau pe internet, am intrat doar cat sa dau copy-paste din documentul cu descrierea cartii :).

10 comentarii:

  1. La mine, pe ambele fise de operatie, indicatia a fost cezariana pe motiv de macrozomie fetala, si s-a specificat clar ca mama nu prezinta niciuna din conditiile "normale" care duc la macrozomie, adica nu diabet, nu cancer, nici un fel de boala, nu obezitate (ba dimpotriva), si-asa mai departe. Adica, dupa cum a glumit doctorita cu mine, "you're a freak of nature" :-))) Asa femeie mica cu asa copii mari in burta, fara motiv. Dintre toate prietenele mele de aici (suntem in total vreo 25 de mamici din comunitatea romaneasca care ne cunoastem intre noi si am nascut in ultimii 5-6 ani) eu spun ca e un esantion destul de reprezentativ, doar eu si inca o fata am nascut prin cezariana. Eu am scris de ce. Cealalta fata pentru IUGR (nu stiu cum se traduce in romaneste, cand bebe nu mai creste in burta). I-au facut cezariana in saptamana 36 si bebe a avut la nastere 1.7Kg (va dati seama, s-a nascut la o luna dupa Robbie, cum ma uitam la ei, fetita ei incapea in palma, si la inceput au imbracat-o in haine de papusi, si Robbie care trecuse deja de 5Kg la o luna de zile). In rest, toate au nascut natural. Pardon, vaginal. O majoritate covarsitoare chiar a nascut natural, nu acasa dar in conditii asemanatoare, in liniste, doar cu familia, in pozitia dorita, sau in apa. Deci mi se pare extrem de ciudat, daca din 25 de mamici in Canada, 2 au nascut cu cezariana, cum de echivalentul de 25 de mamici pe care le stiu din Romania au nascut toate, fara exceptie, cu cezariana. Ceva nu se potriveste aici...
    Keep it coming, imi place la nebunie sa citesc rezumatul tau, mi se pare o carte foarte buna.
    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aici a ajuns o moda. Si dintre cunostintele mele apropiate care au facut cezariana, doar jumatate si-au dorit ele (pentru ca le speria travaliul, necunoscutul, unele pentru ca doreau sa ramana neschimbate "jos" :D pentru sotii lor, altele pentru ca inca e in voga ideea aici la noi in provincie ca numai tarancile si tigancile care nu au bani se chinuie sa nasca natural). Pentru cealalta jumatate mi se pare traumatizant ca ele isi doreau sa nasca natural, dar medicii le-au dat de inteles ca sunt probleme din timpul sarcinii sau chiar in timpul travaliului, ca sa faca cezariana. Ei au doar avantaje la cezariana: bani mult mai multi, merg la nastere programata, nu isi pierd vremea cu travalii, nu isi deregleaza programele... Atata timp cat in tara la noi sef peste o nastere va fi doctorul, nu mama, nu se va rezolva nimic. Cunosc femei fara nici o indicatie de cezariana, care au ajuns sa faca operatia pentru ca medicul urma sa plece in concediu. Incepeau sa se roage sa li se declanseze travaliul inainte. Si la noi e mafia asta cu medicii. Asculti de el, ca altfel, daca ajungi la spital la un medic la care nu ai mers la control in sarcina (deci nu i-ai bagat in buzunar sistematic bani), acesta nu se uita la tine. Nu isi iau unii altora pacientii. Si foarte putini medici merg la spital daca ii suni ca nasti si el nu e de serviciu.

      Stiu, la o nastere naturala sanatoasa nici nu ar fi nevoie de medici. Dar romancele intra in panica daca nasc fara doctori, moasele nu sunt empatice sa le linisteasca, din contra. Asa ca toti hormonii se intorc impotriva unei nasteri naturale.

      Poate ca daca va veni vremea sa nastem cu cine gasim de garda, sa nu se mai dea plicuri diferentiate pe naturala/cezariana, nu vor mai fi atatia medici care sa indemne doar la cezariana...

      Pupici!

      Ștergere
  2. Eu am o fractura de coccis vindecata prost si cu greu - capatul coloanei mele vertebrale e acum in L. Medicul mi-a zis dinainte sa raman insarcinata ca voi naste doar cu cezariana, fiindca orice miscare in zona risca sa imi faca mult rau. Am nascut prin cezariana programata asadar - insa ca un facut, la ultimul tuseu vaginal dinainte de operatie eram dilatata 2 cm. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super noroc cu dilatatia. Erau periculoase si contractiile de inceput? Sau cum de nu ati hotarat impreuna cezariana la inceputul travaliului?

      Ștergere
  3. "Eu nu am auzit de nastere gemelara naturala la noi in tara." - eu am auzit...:)
    Am gemeni (conceputi prin FIV, nascuti prin cezariana la 32 de saptamani) si in Cluj avem un club al familiilor cu gemeni. Aici am intalnit mame cu toate felurile de nasteri posibile: vaginala, cezariana, combinata (primul copil s-a nascut vaginal, al doilea prin cezariana). In club sunt cel putin doua mame care au nascut vaginal gemeni in ultimii 4 ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minunat! Iar nasterea combinata ma duce cu gandul la ce spune Michel Odent mai sus, ca hormonii benefici nasterii se pierd din cauza agitatiei de dupa nasterea primului. Multumesc pentru specificare! Sa fiti sanatosi :)

      Ștergere
  4. La noi a fost motivul 4, o variatie a lui. Pentru cezarienele de urgenta, primele doua. Combinat cu stres fetal. Si la Maria (unde am intrat in cezariana de urgenta practic din cauza socului la mine, era incontrolabil tot ce mi se intampla - vina lor, ca m-au indus cu prostaglandina si eu eram alergica, probabil doar la concentratia mare sau, cu mintea de acum, corpul luat complet prin surprindere, nepregatit), si la Anna, desi travaliul incepuse (la Anna l-am dus pana aproape de expulzie), ambele fete au fost in pozitie posterioara, cu prezentare frontala aproape de final (au incercat amandoua sa se rasuceasca, probabil, insa nu duceau pana la capat).
    In urma ecografiilor pe final de sarcina nr 3, copilul fiind la fel, angajat in pozitie posterioara ... s-a decis si parafat ca e mai safe sa merg direct la cezariana (nu ca VBA2C nu s-ar permite in Australia!).

    In privinta lui Ethel Kennedy, desi intr-adevar a avut 11 copii, este controversat daca si cati mai exact au fost nascuti prin cezariana, cati natural sau VBAC. :) E chiar interesant subiectul, insa se pare ca pentru 7 cezariene chiar se poate baga mana in foc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Alina, eu cunosc personal o fata aici cu 7 cezariene. Dupa ultima totusi au rugat-o doctorii sa se opreasca pentru ca le e cam greu... :-)

      Ștergere
  5. Am uitat sa spun, din nou: multumesc, multumim, este o prezentare exceptional realizata a cartii!!! Nu stiu, zau, cum reusesti.
    Cartea e deja pe lista mea de MUST READ, si datorita tie!
    Pup tare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...