sâmbătă, 12 mai 2012

"Cezariana" de Michel Odent - 4

Schita facuta de mine pentru aceasta carte (pentru ca nu se poate numi review la cat a iesit de lunga), schiță personală pentru păstrarea informațiilor prețioase, are in word 15 pagini :). De aceea am ales sa o impart in 4 postari. Pentru a gasi rapid celelalte linkuri cu detalii din carte, le voi pune aici la inceput, la fiecare postare in parte.

Partea 1 aici
Partea a 2-a aici.
Partea a 3-a aici



Michel Odent vorbeste pe placul meu despre efectul nocebo (opusul efectului placebo, atunci cand ti se spune ca ai o problema care nu exista in realitate, si prin autosugestie apar efectele negative) al consultatiilor prenatale. Reamintesc o postare de-a mea pe tema ecografiilor nocive care se fac in sarcina. Sunt atat de pline de informatii bune linkurile date de mine acolo incat inca am in minte un plan sa le traduc pe toate.

Autorul spune ca “cu cat o femeie insarcinata este expusa mai mult la situatii care stimuleaza anxietatea, cu atat mai dificila va fi nasterea. Un nivel redus de anxietate este, in plus, un factor care favorizeaza cresterea si dezvoltarea fatului in uter.” Femeilor insarcinate din ziua de azi li se baga in cap doar probleme de cele mai multe ori fictive, banuite doar, in loc sa se aiba grija de starea lor emotionala.

“Ce poate face medicul pentru mine si copilul meu? Daca vom lua ca exemplu cazul obisnuit al femeii care stie ca este insarcinata, care stie cu aproximatie cand a fost conceput copilul, si care are impresia ca totul merge bine, umilul raspuns ar trebui sa fie: nu mare lucru, in afara de a detecta o anomalie majora si de a propune deci un avort.”

 Michel Odent aminteste studii care certifica ce banuieste el: faptul ca nu are nici o influenta negativa intarzierea consultatiilor prenatale asupra nasterii si asupra sanatatii fatului. In plus, s-a demonstrat o corelatie intre numarul de consultatii prenatale si dificultatea nasterii. Pe vremuri, prima consultatie era utila pentru a stabili varsta sarcinii si data nasterii. Dar acum sunt valabile atatea alte moduri de calcul, si teste de sarcina moderne, incat nu isi mai are rostul consultatia aceasta asa devreme.

Este un intreg paragraf impotriva ecografiilor de rutina (si din cauza ca nu ajuta cu nimic, ba din contra, induc anxietate, si din cauza ca pot da de multe ori rezultate false, si din cauza ca s-a observat ca masuratorile sunt mai exacte prin metode clasice, si din cauza ca sunt nocive pentru fat).

Informatiile pe care le-am aflat despre analizele prenatale sunt total noi pentru mine! Eu eram de parere ca ecografiile si alte investigatii sunt nocive, dar analizele de sange le faceam.

Despre analiza hemoglobinei – volumul sangvin al unei femei insarcinate creste considerabil, deci hemoglobina evalueaza dilutia sangvina, o consecinta a activitatii placentare. Un studiu britanic a demonstrat ca cele mai sanatoase greutati ale copiilor la nastere au corespuns femeilor cu rata medie a hemoglobinei intre 8.5 si 9.5. Daca hemoglobina nu scade sub 10.5, creste riscul nasterii unor copii cu greutate mica, riscul nasterii premature si cel de preeclampsie. (De ce nu ne spune nimeni asta??? Toate femeile insarcinate pe care le stiu sunt disperate ca au anemie si trebuie sa ia fier. De ce daca toate femeile insarcinate au hemoglobina scazuta, medicii au ajuns la concluzia ca trebuie sa o creasca, nu au invatat din asta ca poate asa e normal si natural si benefic??? Si eu am incercat sa-mi maresc aportul de fier din alimentatie, ca sa evit fierul sintetic, dar tot nu stiam ca e normal nivelul meu.) Efectele secundare ale suplimentelor de fier date gresit sunt: constipatie, diaree, arsuri de stomac, si cel mai important: impiedica absorbtia unui important factor de crestere – zincul! Bine, eu am mai citit mai demult si nocivitatea in termeni de deces, pentru ca fierul, in lipsa sangerarilor, nu se elimina.

Despre diabetul gestational – autorul considera aceasta analiza inutila pentru ca o femeie diagnosticata cu diabet gestational nu poate fi vindecata, i se dau doar sfaturi alimentare. Aceste sfaturi alimentare sunt bune de urmat de catre toate femeile insarcinate la urma urmei.

Chiar si luarea tensiunii autorul o considera neesentiala. Preeclampsia nu poate fi diagnosticata doar pe baza tensiunii, dar poate fi diagnosticata doar pe baza proteinelor in urina. Asadar, Michel Odent considera ca ingrijirile prenatale medicale standard sunt o pierdere de timp, de bani, si mai ales sunt periculoase pentru fat, in mai multe moduri (normal ca daca se suspecteaza o afectiune, sunt necesare investigatiile , dar din oficiu la toata lumea ele fac mai mult rau decat bine). Mult mai importanta este pregatirea parintilor inca de dinainte de conceptie. Aveti de citit un paragraf intreg pe tema.

Idei preconcepute despre nevoile mamei din timpul nasterii (culmea, multe promovate de miscarile de nastere naturala):
  • O mama in travaliu are nevoie de energie si trebuie sa manance. Michel Odent explica biologic si fiziologic motivele pentru care nu exista aceasta nevoie, explica apoi faptul ca zaharul consumat in timpul travaliului scade pragul durerii si nivelul maxim de durere tolerata (si cate mamici stiu care isi pregatesc tocmai snack-uri dulci pentru travaliu), si cum daca ii e foame mamicii trebuie sa manance (pentru ca inseamna de fapt ca travaliul inca nu s-a instalat, e multa adrenalina). Deci de fapt el crede ca o mama nu ar trebui sa accepte recomandari in acest domeniu. Nu trebuie sa mananci daca nu ti-e foame, si trebuie sa mananci linistita ce iti doresti daca ti-e foame. (Tin minte cum mi-am pus in geanta de spital snack-uri cu miere si sticle de apa, credeam ca voi bea litri de apa in travaliu, si nu mi-a trebuit nimic nimic, ca abia puteam respira intre contractii si urlete :D).
  • O mama in travaliu trebuie sa se miste. Iarasi Michel Odent spune ca atunci cand mama nu mai simte nevoia sa se miste e un semn bun, inseamna ca incepe sa scada adrenalina. Sfatuind gravida sa se plimbe in astfel de conditii ignori fiziologia nasterii.
  • O mama in travaliu trebuie sa fie sprijinita si ajutata. Dr. Michel Odent spune ca femeia naste cel mai usor singura. Alaturi de ea trebuie sa fie cel mult o doula, o figura materna. Trebuie sa se simta in siguranta si nu studiata. O nastere naturala asa cum se desfasoara acum in spitale nu poate sa decurga normal. Hormonii nasterii sunt inhibati.
  • Stresul DPN-ului (datei probabile a nasterii). Mama stie din timp ca trebuie sa nasca neaparat inainte sau chiar in acea zi. Daca nu, nasterea va fi provocata. Acest stres in sine face ca hormonii necesari pentru declansarea travaliului sa nu se secrete. O nastere provocata aduce cu sine o cascada de interventii nocive si pentru bebelus, si pentru mama: anestezie peridurala, perfuzii cu oxitocina, vaccum, forceps, cezariana de urgenta. Este mult mai bine ca dupa saptamana 41 sarcina sa fie evaluata zilnic, si de catre mama, si de catre specialist. Spune Michel Odent ca in timpul sarcinii se ofera atatea ecografii inutile, si totusi acesti specialisti nu mai verifica starea sarcinii, a placentei, a lichidului amniotic, prin ecograf, in ultimele zile de sarcina, in loc sa provoace nasterea in mod periculos.

In final, pe scurt, autorul considera ca singura solutie ca sa nu ajungem o rasa umana nascuta numai prin cezariana, e sa se inmulteasca numarul moaselor si sa scada cel al medicilor. Si moasele care ajuta la nastere sa fi nascut la randul lor NATURAL.

Inchei aici, oricum am facut o postare fluviu incredibil de plictisitoare pentru majoritatea cititorilor :D. Dar am vrut neaparat sa am undeva schitate, pentru mine, toate notiunile ce merita tinute minte din aceasta carte. Cartea e incredibil de usor de citit. Se termina in cateva ore, eu acum am recitit-o in doua zile, doar facand acest review. Desi are termeni medicali multi, totul e explicat pe intelesul tuturor. Va invit sa o cititi :).

SFARSIT. 

24 de comentarii:

  1. Mda. Din nou eu cu comentariile, dar nu ma pot abtine sa nu fac comparatii din nou. Pentru ca la sarcina cu Robbie am fost incadrata la "gravide cu risc" din cauza multiplelor pierderi de sarcina dinainte, asa ca am primit nici mai mult nici mai putin de 7 ecografii (una cadou, pentru ca nu i s-au vazut degetele de la maini bine la morfofetala, asa ca a fost repetata). In schimb, trebuie sa recunosc ca dupa ce DPN-ul meu a venit si a trecut si nu s-a intamplat nimic (notabil), doctorul mi-a spus sa nu ma stresez, sa ma linistesc si sa astept. Dar e greu sa te relaxezi si sa astepti (mai ales doua saptamani in cazul meu) cand nu mai poti dormi si respira si asa mai departe. Am inceput sa ma stresez din ce in ce mai tare, culminand cu faptul ca probabil am stresat si copilul si mi s-a parut ca nu mai e la fel de activ, care a fost singurul lucru care l-a pus pe doctor in actiune, in rest nu s-a stresat ca am depasit termenul sau ceva, cand a auzit ca nu mai misca copilul m-a programat prompt a doua zi dimineata. Nu l-a interesat a cui tura e sau cine e de garda, a venit fara sa comenteze. La Emi, am fost mult mai linistita in sarcina, stiam deja ca pot sa nasc si stiam ca am un copil sanatos acasa, nu mai eram cu arsenalul de griji dupa mine (la Robbie, dupa atatea sarcini pierdute aveam multe indoieli si anxietati, daca pateste si el ceva la nastere, daca ceva nu e in regula), asa ca din punctul de vedere al nasterii a fost mult mai usor, si din cauza asta s-a si declansat probabil totul mult mai repede.
    Cred ca pana la urma, concluzia este sa ne ascultam corpul, cel mai bine. Sa tinem ochii deschisi si urechile si sa luam aminte la toate semnalele care ne sunt trimise.
    Multumesc mult pentru recenzie, a fost nemaipomenita si am invatat multe, m-ai facut sa-mi pun multe intrebari, si am gasit si raspunsuri. Excelent!
    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, in Romania in provincie ti se face cate o ecografie lunara, iar in ultima luna o data la doua saptamani sau o data pe saptamana. Deci in total cel putin 9 ecografii. In Bucuresti se fac in plus cele 3 ecografii morfologice super speciale, plus cel putin 2 Doppler. Mamicile la prima sarcina sau in sarcinile delicate merg la inceput inca de vreo 3 ori (in saptamana a 5-a nu se vede nimic, se duc din nou in saptamana a 6-a, si se duc uneori la doi doctori in aceeasi zi, sa fie sigure). Deci multe prietene ce le am prin Bucuresti au facut cel putin 20 de ecografii in sarcina.

      Te inteleg perfect cu stresul cu prima sarcina si prima nastere, chiar daca eu nu am trecut prin traumele tale, Alex a fost doar un copil mult asteptat si nesperat.

      Multumesc mult mult pentru aprecieri si pentru destainuiri! Pupici dragi!

      Ștergere
  2. 20?!!!!! Si eu care am crezut ca o sa-ti pica fatza cand auzi de cele 7 ale mele... Nu de alta dar la Emi am doua, si in general norma e de doua aici, una in saptamana 6-7, la prima vizita medicala, cand se estimeaza varsta sarcinii si-asa mai departe. Si a doua, morfofetala. La care daca totul iese bine, gata. (uneori, de fantezie, fetele isi mai fac una "la privat", 3D, pentru albumul de amintiri). Si imi spui mie ca dupa 20 de ecografii se poate intampla, cum a fost cazul fetitei de care am citit acum vreo doi ani care s-a nascut fara o manutza si n-a vazut nici un doctor la eco?!!! Iar imi da cu virgula...
    Ma rog, din cauza unor fete ca tine, care chiar incearca sa deschida ochii lumii, poate se vor schimba lucrurile si acolo, cel putin eu una sper din tot sufletul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram pe DC la odisee si fetele din tara le compatimeau pe cele din afara, cu 2-3 ecografii toata sarcina, ca nu au ocazia sa isi vada bebelusii la tv. Noi romanii suntem atat de siguri ca sunt inofensive ecografiile, incat ne-ar veni sa mergem zilnic, ca si cum i-am face o vizita copilului, sa vedem cum mai e, ce mai face... Si uitasem de 3D si 4D, facute doar pentru amuzament, fara nici o utilitate medicala.

      Si da, si la noi in oras s-a nascut o fetita fara manutza si au fost la clinica privata la ecografii toata sarcina. Bine, iarasi spun, chiar daca ar fi vazut asta, nu se putea repara nimic, deci Michel Odent bine zice ca ecografiile uneori sunt doar pentru cei care ar face avort daca gasesc anomalii.

      Ștergere
  3. Numarul ecografiilor depinde de doctor si de mamica disperata.Eu am facut 4 eco: una de confirmare si 3 morfofetale.Plus aia ce mi-au facut-o cand m-au internat.Dar eram deja in travaliu am amintiri putine de la ultima.Dar Edi nu a agreeat deloc ecografiile.Isi punea mana la ochi samd.Nu as face mai mult de doua la o noua sarcina.
    Raluca multumesc de review e foarte foarte interesant.Trebuie neaparat sa citesc si eu cartea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau, mare mare lucru! Toate cunostintele mele din Bucuresti depaseau recorduri, si asta din cauza medicilor. Ginecologii le faceau ecografii si apoi le trimiteau si la specialisti.

      Ștergere
    2. Si eu cred ce spune Onixa, eu am facut toata sarcina 4 ecografii, desi mergeam la clinica privata, deci mai axati pe partea financiara. Nu mi s-au sugerat niciodata mai multe.

      Vin si eu la spartul targului si spun ca review-ul este foarte interesant si-ti multumesc.

      Ștergere
    3. Foarte interesant, in odiseea in care am fost eu pe dc, mamicile din Bucuresti aveau un numar impresionant de ecografii.

      Ștergere
  4. Confirm ca in provincie norma(l) e luna si ecografia... Medicul meu, la prima sarcina ma chema o data la 6-7 saptamani, acum, la a doua e mai axat pe partea financiara (cred) si ma cheama lunar. Inteleg rostul ecografiei de la 12 sapt (se masoara pliul nucal, desi valoarea masurata nu ma incalzeste cu nimic) si a morfofetalelor din trim II si III, asa ca o sa le refuz pe restul, si daca nu vrea, atunci schimb medicul (oricum vreau sa fac asta).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt curioasa cum ar reactiona dr meu sa nu fac ecografiile lunare, ca nu prea am pe cine alege in locul lui :))

      Ștergere
  5. Draga mea draga iti multumesc ptr efortul pe care il faci atunci cand ne pui la dispozitie asemenea informatii.
    Si eu am ramas cu o neimplinire in ceea ce priveste nasterea. Nici una din ele n-a fost naturala si recunosc cateva puncte din cartea aceasta. Plamanii copilului, de fapt aplamanii copiilor mei au fost sensibili, normal avand in vedere cezarienele, si aparitia astmului la fel :(
    De pusul copilului cat mai repede la san ce sa mai zic... de primul contact, de schimbul de hormoni, anticorpi si germeni...
    off

    La partea cu ecografiile n-am regrete. eu m-am dus la primul control dupa 4 luni cu fiecare sarcina. N-am facut nici un dublutest triplutest, decat de analizele de sange si urina care mi s-au cerut la inceput si inainte de operatie, iar ecografe vreo 3 sau 4/sarcina

    Zilele trecute vorbeam cu prietena mea Katy despre regretele maternitatii. Ea ramasese cu regrete ca nu a reusit sa alapteze iar eu cu regrete ca n-am nascut natural nici macar o data. Fiecare am avut dificultatile si frustrarile noastre.
    Dar tot noi am ajuns la concluzia ca fiecare am compensat aceste lipsuri prin dragostea si dedicarea daruita. Eu mi-am mai luat revansa si alegand sa alaptez peste limita admisa :) Iar ea spera la o viitoare nastere naturala armonioasa si la un alaptat prelungit avand in vedere ca acuma are parte de surse de informare corecte si de un ajutor mai usor de obtinut.

    Iti dorim numai bine Raluca. Sper sa ne dai vesti bune. Ne rugam pentru tine si te iubim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am multe regrete si neimpliniri legate de sarcina si nasterea si primele luni ale lui Alex. Si am sperat mult mult ca acum sa le fac pe toate asa cum vreau ca sa nu ma racaie ani de zile regretele (de cate ori ma gandesc la ele simt un nod in gat - tiroida isi face de cap - si stomacul strans - nu are cum sa imi faca bine pentru sanatate toate astea tinute in mine). Probabil ca va trebui sa fac putina terapie pentru prima data in viata ca sa trec peste toate si sa (ma) iert. Pentru ca vad ca am fost prea aroganta sa imi doresc asa ceva si cineva ma pune la punct :D, deci de data asta iarasi nu va fi asa cum visam.

      Iti multumesc mult pentru povestea ta si pentru rugaciuni! Te pup!

      Ștergere
  6. Nu mai zi asa. Aroganta nu tine de a-ti dori asa ceva.
    Si nu mai zi ca nu va fi asa cum visai. Eu zic ca ai INCA O SANSA.
    Nu inseamna ca nu vei intampina greutati ci inseamna ca iti poti implini visul.
    Stiu ca e greu sa accepti unele lucruri. off. cu ce te pot ajuta? daca ai fi aici te-as ajuta la terapie.
    chiar ai nevoie de o usoara terapie. de fapt toti avem nevoie, dar recunoastem de-abia cand suntem prea coplesiti.
    O SA FIE BINE!
    Eu te vad o curajoasa si te vad deja peste cativa ani cu vreo 3 copii.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. http://artificialmom.com/cezariana-de-michel-odent-de-la-mine-citire/

    RăspundețiȘtergere
  8. pe tema: http://www.naturalnews.com/036252_childbirth_medicalization_delivery_rooms.html#ixzz1yYkqYfMv

    Si un articol foarte fain, cu raspunsuri ale lui Michel Odent la o multime de intrebari interesante: http://www.waysofthewisewoman.com/dr-michel-odent-notes-obgyn-studies.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Raluca,

    Iti scriu tocmai din Chile ca sa-ti multumesc foarte mult pentru rezumatul cuprinzator pe care l-ai facut! eu eram deja destul de bine informata (vreau sa nasc natural) dar mama mea a intrat in panica auzindu-ma vorbind de nastere in casa sau asistata doar de 2 moase - noroc de tine ca am gasit informatii in romaneste!

    Ultimul articol cu raspunsurile lui Odent e foarte bun de asemenea, multumesc pentru link :) Il voi vedea in direct sapt viitoare, am avut marele noroc sa ma pot inscrie la o conferinta de-a lui aici in Santiago.

    Multe salutari si ganduri bune,
    Andra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Heheeee ce tare! Multumesc pentru aprecieri! Mi se pare atat de fain ca o carte despre cezariana sa ne lamureasca de fapt cat e de sanatoasa o nastere naturala pura, in intimitatea casei :)). Si uau pentru intalnirea cu Odent!

      Nastere usoara, frumoasa, memorabila si multa sanatate!

      Ștergere
  10. multumesc mult pentru rezumatul cartii:)

    eu am nascut prin cezariana in saptamana 39 si 4 zile..sau 38 si 4 zile nu-mi mai aduc aminte...motivul..nu a coborat copilul in canalul pelvian si nu prezenta nici un stres ca ar fi incercat sa coboare, nu stiu cum ii zice in romana :( am invatat denumirile in greaca.. in ziua cand am fost sa ma vada, mergeam la 2-3 zile la dr in ultimele 2 saptamani si asculta inima bebelusului, mi-a facut si tuseu si dupa acesta a inceput sa imi curga sange si a zis facem cezariana...am avut anestezie epidurala..nu m-a durut absolut nimic dupa, mi-au dat antibiotic si ceva pt durere, dar am alaptat cred ca in prima ora de la nastere, daca nu in a doua sigur..din pacate nu l-am pus direct pe piele pt ca nu am stiut beneficiile.

    nu imi pare rau ca am facut cezariana, ma simt ff implinita si a fost dragoste la prima vedere, eu care ziceam mare si tare ca nu am de ce sa plang cand se va naste am bocit de nu ma mai putea opri nimeni pana nu l-am avut in brate..probabil se activase oxitocina..nu stiu, oricum de ceva saptamani imi tot curgea putin colostru zilnic..

    ecografii am facut cam la fiecare luna, sper ca la a doua sarcina sa nu fac mai mult de 3-4..dr chiar la sf nu ma monitoriza pe baza ecografiilor si prietenele ma tot intrebau dar de ce nu iti face ecografie si ajunsesem sa fiu si eu revoltata dar de ce nu imi face..acum ma bucur ca nu mi-a facut :D si totusi cica a avut cordonul ombilical in jurul gatului si in jurul corpului..si mi-a zis ca a fost bine ca am facut cezariana..nefacandu-mi ecografii in ultimele zile nu a stiut asta..nu stiu cat de adevarat este avand in vedere ca aveam un cearceaf in fata mea in sala de operatii :)

    am avut parte de rooming in datorita faptului ca am nascut la un spital de stat din provincie cum s-ar spune, locuind in insula, si nu in Athena unde se tin departe ca in Romania sa se odihneasca mama...am avut ajutorul mamei care a stat cu mine cele 3 nopti in spital, dar cred ca chiar daca nu ar fi fost asistentele m-ar fi ajutat, au fost foarte friendly.

    sper ca la a doua srcina doctorul sa accepte vbac.. daca nu si daca imi voi permite voi incerca sa gasesc un dr in Athena care accepta asa ceva.

    per total sunt f multumita de dr, de spitalul de stat, de asistentele care au fost pro alaptare...sper pana la urmatoarea sarcina sa se mai schimbe si la greci sistemul si mentalitatea..

    multumesc inca o data pentru tot!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa tuseul vaginal e normal sa apara sangerari.

      Ma bucur ca te-a ajutat cu ceva rezumatul.

      Ștergere
  11. Buna Raluca!
    Sunt in pragul celei de-a doua nasteri si sunt dezamagita pentru ca medicul meu imi spune ca daca nu se intoarce bebe pana in saptamana viitoare (37), nu se mai intoarce si facem cezariana. Mi-a programat deja cezariana insa vreau sa vorbesc cu ea sa o facem in timpul travaliului. Problema si dilema mea e legata de durata travaliului. Medicul imi spune ca "ma voi deschide repede" pentru ca e a doua nastere. Ai gasit cumva in cartea lui Odent o informatie despre durata travaliului la a doua nastere avand in vedere ca prima a fost o cezariana programata, fara travaliu?
    Mersi foarte frumos!
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nasterea difera de la o femeie la alta. Dar cat de departe esti de spital? Sau de ce ar fi o problema daca incepi sa te dilati? Imi da impresia ca nu stie, ca nu a mai facut niciodata o cezariana la cald. E prea tarziu sa schimbi medicul? Multa sanatate si o nastere implinitoare!

      Ștergere
  12. Multmim pentru informatiile extraordinar de utile facute in urma acestui review! Sincer m-am linistit. Nu am stiut ca daca nasc prin cezariana "LA CALD" face atat de mare diferenta fata de cea de urgenta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...