vineri, 11 iunie 2010

Despre protectia solara

Asta e a doua postare de azi. Specific asta pentru ca in general am vazut ca eu la alte bloguri citesc ce imi apare in blogroll, ultima postare, niciodata nu ma gandesc ca poate omul a mai scris una mai devreme. Asa ca poate doriti sa cititi si postarea de mai inainte, Caldura mare

Urmeaza o postare plina de linkuri. Dar merita citite toate. Sunt intrebata in ultima vreme ce vom folosi noi pentru protectie solara.

Soarele este prietenul nostru, nu dusmanul nostru. De milioane de ani oamenii au stat in soare fara sa pateasca nimic, ba chiar acei oameni au fost tot timpul mai sanatosi. Cu ajutorul soarelui, producem Vitamina D, pe care eu o consider cea mai importanta pentru sanatate. Tin minte cum atunci cand imi cercetam eu problemele hormonale, tot mergeam de la bolile auto-imune, la rezistenta la insulina, la dereglarea sistemului imunitar la nivel intestinal, la dereglarea hormonilor hipofizari, etc etc, pe orice ramuri mergeam ajungeam la o radacina comuna: lipsa vitaminei D. Si eu, care aveam ciclu anovulator de peste 3 luni de zile, dupa doua saptamani intensive de soare in vara 2008 mi-a venit ciclul la 28 de zile!

A fost si prima vara in care nu am folosit deloc lotiuni de protectie solara. Citisem de ele ca sunt cancerigene, ca provoaca mai ales cancer de piele (!), si am renuntat la ele. Pe langa faptul ca asa am produs si eu vitamina D asa de necesara, a fost primul an in care nu m-am ars la soare! Primul din ultimii, ca doar nici cand eram copil nu ma ardeam la soare. Am inceput sa ma ard la soare doar de cand am inceput sa folosesc cremele de protectie, si nu facusem legatura! Dar era logic, citisem ca marea majoritate a tarilor de la ecuator, chiar daca sunt sub plin soare, din moment ce sunt sub-dezvoltate si nu prea folosesc creme de protectie solara, nu au deloc cazuri de cancer de piele! Consider ca asta demonstreaza tot ceea ce am spus mai sus!



Din moment ce e trecut de ora 23 si eu sunt treaza cu Alex in brate de la 4 dimineata, voi scurta postarea, chiar daca imi vine s-o fac mai lunga. Eu cu Alex voi folosi asa:

- bunul simt, de a nu-l tine la plaja
- bunul simt :D de a-l tine afara in soare doar in orele recomandate
- daca voi considera ca am o zi in care stam afara mai mult decat ar fi bine (de exemplu mai mult de o ora la un soare mediu, nu puternic, ca la soare puternic nu stam deloc), atunci palarii, haine acoperitoare si lotiune de protectie solara 100% naturala care blocheaza fizic, nu chimic, razele soarelui (revin la asta)
- papi sanatos, ca sa aiba puiul antioxidanti din interior sa lupte cu radiatia solara. Tot timpul o alimentatie sanatoasa va ajuta mai mult decat o crema
- Sunt si creme naturale cu un factor mic de protectie, gen ulei de jojoba, unt de shea, unt de cocos
- sunt si uleiuri care ajuta mult dupa expunerea la soare, cel de susan imi vine in minte

Lotiunile de protectie solara din comert sunt in primul rand creme normale, care si ele cu parabenii lor cu tot distrug sistemele hormonale ale copiilor, si sunt cancerigene, si etc. In al doilea rand, cremele de protectie solara sunt chiar mai cancerigene decat cremele normale pentru ca acea componenta chimica ce da blocajul, blocheaza chiar vitamina D sa se absoarba, cauzand automat scaderea sistemului imunitar si cauzand cancer.

Lotiunile de protectie solara sunt de tip blocaj chimic si blocaj fizic. Cel chimic l-am descris mai sus, noi vrem blocaj fizic (atunci cand vrem blocaj, deci daca stam prea mult afara si ne-am facut portia de vitamina D), adica o pelicula sanatoasa care nu lasa razele sa patrunda. Spun sanatoasa pentru ca nu toate cremele cu blocaj fizic sunt neaparat sanatoase. Eu am gasit si creme bio care contineau o gramada de ingrediente pe langa componenta bio, pe care nu le intelegeam. In general imi plac cremele care au ingrediente naturale, si daca sunt si bio, ok, dar sa vad eu acolo un unt cu un ulei si cu un extract din plante, nu tot felul de componente chimice.

Din cate am cercetat ce pot cumpara de pe piata din tara, cel mai mult ma satisface crema de protectie solara de la Badger. Am cautat pe net si numai, numai review-uri pozitive!!! Asa ca mi-am cumparat-o mai demult si ma asteapta linistita s-o folosesc, inca nu a fost cazul.

Stiu ca era mult mai frumos sa incorporez linkurile pe masura ce am amintit de ele, dar mintea mea obosita nu functioneaza acuma noaptea la capacitate maxima. Va rog, pentru binele copiilor vostri, sa cititi cu atentie fiecare link, chiar daca va va lua mai mult timp. Dar e foarte important.

- Despre importanta ingredientelor din produsele pentru bebelusi

- Chiar azi mamica bio a scris acest articol: Ghid de protectie solara eficienta

- Despre uleiul de cocos - cautati direct "sun screen", daca va grabiti si nu vreti sa cititi tot

- Despre cat trebuie sa stam la soare pentru vit D. Uitasem sa spun, cu cat e mai inchisa la culoare pielea, cu atat trebuie sa stam mai mult pentru a produce vitamina D.

- Despre cremele de protectie solara Intrati si pe linkul din articol cu "sunscreen myth" , adica asta: The Sunscreen Myth

- Despre Broccoli ca ajutor pe dinauntru :D

- Despre rosii ca ajutor pe dinauntru :D

- Despre antioxidanti si importanta lor in alimentatie

- Sa ne vindecam cu lumina solara

- Lumina solara distruge tumorile

- Review Badger Sunscreen

- Alt review Badger

Atentie, cateodata, site-urile de la mercola au si filmulete care pornesc singure, deci daca bebe doarme, dati pe mute cand deschideti urmatoarele pagini:

- Despre soare si sunscreen-uri - despre faptul ca trebuie sa stam la soare si despre sunscreen-uri sanatoase, gen unt de shea, unt de cocos, ulei de jojoba, ...

- Tot despre soare

- Sfaturi pentru vara pentru copii Sunt despre mai multe pericole de vara. Uitati-va si la related articles la urma.

- Pe blogul The Raw Divas este articolul acesta: Natural Sun Protection for the Summer, unde se da de fapt link la un interviu, gratis, bineinteles: http://attendthisevent.com/?eventid=13085445. Este un interviu audio, am uitat sa specific. Interesant, dar mie mi s-a parut greu de ascultat, pentru ca femeile care vorbesc se mai alinta si nu am avut rabdare.

Daca imi mai vin idei, voi mai posta.

Imbaiere placuta la soare va doresc!!! :)

Edit: Continuarea discutiei, in anul 2012, aici: http://alexcreste.blogspot.ro/2012/05/despre-protectia-solara-din-nou.html

16 comentarii:

  1. Raluk, m-ai lasat cu gura cascata !!! Esti o enciclopedie, multumesc mult de tot! Soimita va pupa dulce pe toti, in special pe Alexutu. Daca-ti mai trebuie Camilia, cu multa placere iti trimit. Pupici si de la mine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fetelor, va pup cu drag! Ma bucur daca am fost de ajutor, de obicei sufar tare cand vad ca sunt parinti care fac greseli din nestiinta, nu din rea vointa.

    Delia, esti o femeie deosebita! Multumesc mult inca o data, ne-a salvat Camilia pana acum de 3 ori de la chinul cu dintii!

    RăspundețiȘtergere
  3. a facut-o si p'asta, pishu pe tast. acum e la uscat,deconectata ;). voiam sa iti spun ca pt dinti eu folosesc

    http://www.betterlife.com/prod_home_page.asp?prod_id=10883

    de cand le am am administrat nurofen de 4 ori sau mai putin.eu cu niste fete suntem pe punctul de a face o comanda. pana atunci, mai am un tub sigilat, daca te tenteazaxsa incerci.

    pastilele astea se dizolva f usor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult de tot ca te-ai gandit la mine! Si dizolvi in apa si-i dai sa bea cu ceva seringa? Vad ca e tot homeopat, ca si camilia, dar fiind tablete e in lactoza in loc de apa. Deocamdata am camilia multa trimisa cu drag din Canada. Cand mi se termina, te tin la curent! Multumesc mult! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Na ca pierdusem comentul asta. Nu trebuie sa le dizolbi, se lipesc ele de limba cum ajung acolo. I le poti pune intr-o lingurita de plastic - doza uzuala e 2 tablete - sau i le dai din capc. Se folosesc ca orice homeopate: nu se atimg. preferabil pastrei o pauza de baut/mancat de 15 minute inainte 15 dupa... ideal ar fi eu nu prea reusesc si totusi merg. Eu chamomilla nu am incercat dar stiu persoane care le-au probabt pe amandoua si au raams la tabletele hyland's.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea, jos palaria! si un brat mare de flori!
    am citit toate articolele (mi-a luat 2 zile, dar a meritat deplin) si mai am de ascultat ultimul interviu, cel de pe The Raw Divas..ce sa spun? sunt de o mie de ori mai informata azi decat ieri despre lotiunile pentru protectia solara; habar n'aveam de filtre minerale, de faptul ca uleiul de catina asigura o oarecare protectie, de "internal sunscreen", de oxidul de zinc care este considerat ingredientul natural super efectiv pentru protectia solara (si mai are si proprietati antiinflamatorii), de faptul ca multe lotiuni ne "protejeaza" de radiatiile UVB, care sunt cele bune pentru ca ne ajuta sa producem vit D , si nu ne asigura protectie pt UVA, care sunt radiatiile rele ce produc melanomul...vai! si medicii recomandau tigarile Camel ca fiind bune?!?!!!??? auzi, cica pentru intarirea dintilor!:D vai!!!!

    Aaa, si mi-a mai placut faza aceea cu "daca eticheta seamana mai degraba cu o carte de chimie decat cu o gradina, nu cumpara produsul"..fain!!

    sa te intreb: in 2008, erai deja pe o dieta din aceasta, de viata sanatoasa si frumoasa?:) adica inainte de vara aceea, cand te-ai expus la soare, ai papat spirulina, chlorella & co?

    te imbratisez! esti MINUNATA!!!

    apropo, nu te-ai gandit sa te reorientezi profesional? naturopat? dietetician?

    RăspundețiȘtergere
  7. Dana, m-ai dat gata :D.

    In primul rand ma bucur mult ca ti-ai rapit atata timp din viata si asa ocupata, ma simt tare mandra :).

    Faza cu tigarile e (tragi-)comica :D. Nici nu mai stiu daca e inclusa in ceva articol faza aia cu medicul maghiar care a fost considerat nebun cand a afirmat ca medicii ar trebui sa se spele pe maini inainte de a "moshi" o femeie :D (http://www.naturalnews.com/022389_doctors_bad_medicine.html). Ca sa nu ma gandesc la chestii mai apropiate, cu mamografiile. Eu de ani de zile citesc despre ele ca sunt super cancerigene, si la noi dupa anul cu analizele gratuite voia ministrul sanatatii sa bage mamografii gratuite la toate femeile. Ai mama, deja ma gandeam cate femei vor merge doar pentru ca asa le spune medicul de familie... Noroc ca nu s-a mai implementat si intre timp, anul asta, s-a declarat si pe cai oficiale ca sunt cancerigene, nu doar "haiducii" medicinii afirmau asa ceva..

    Da, in 2008 am mancat cel mai sanatos din toata viata mea, pentru ca ma luptam pentru bebe :). Inainte de 2008 mancam sanatos, faceam sport, dar nu luam suplimente.

    Sa stii ca mi-a trecut prin minte reorientarea profesionala, mai ales ca actuala profesie nu mi-am ales-o din pasiune si nu ma simt implinita. Am simtit asta cand mi-am inghetat doctoratul si mi-am vazut prietena din facultate cu cata pasiune cerceta pentru doctorat, eu consideram o corvoada, si calculam doar cate am de facut ca sa-l iau. Atunci mi-am dat seama ca daca facultatea o mai faci cum o mai faci, pentru doctorat trebuie sa fii pasionat si chiar sa cercetezi cu placere. Si atunci mi-am dat seama ca eu as prefera oricand un doctorat in domeniul care ma intereseaza. Dar nu stiu de unde sa incep, ca de medicina nu as fi in stare la varsta asta :D. Exista la noi alte facultati mai "mici" pentru asa ceva? In state am vazut ca sunt chiar pe chestii naturiste...

    Te pup cu drag si te imbratisez! Ai un har de a creste moralul si increderea unei persoane... esti extraordinara! Si venind din partea ta, atatea aprecieri... sunt terminata! :-*

    RăspundețiȘtergere
  8. Ralu,stiu ca la Facultatea de Faramacie din Cluj exista o specializare "nutritie si dietetica"...nu sunt sigura ca este exact ceea ce te intereseaza (intr-adevar,termenul de "naturopat" l-am intalnit mai mult pe site-urile americane), nu stiu cat dureaza invatamantul si daca se poate face si la distanta..dar merita sa te interesezi; si la Tg Mures exista parca o fac de nutritie..3 ani de invatamant..dar nu bag mana-n foc..cauta pe google siteurile facultatilor;

    daca aflu cumva ceva,te tin la curent...oricum, Ralu, tu ai deja o baza solida de cunostiinte,iti place, esti pasionata...sunt convinsa ca daca ai gasi oportunitatea, ai avea succes... nu se poate altfel, cand faci ceva cu drag; uite, noi nu am invatat nimic despre nutritie/medicina alternativa in facultate...sa ne fi facut macar un curs de informare, sa avem orizontul un pic mai largit..nimic!

    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am gugalit azi. Au toate universitatile de medicina din jur (Cluj, Tg-Mures, Iasi, Timisoara) o specializare de Dietetica si Nutritie. DAR toate sunt la zi :(. Si chiar eram bucuroasa ca la cea de la Tg-Mures gasisem ca admiterea e doar pe baza de dosare. La Cluj, din moment ce tine de Farmacie, admiterea e din chimie, materie care nu tare imi placea :D. As prefera biologie (anatomie) de un milion de ori.

    Legat de ce ati facut in facultate, hai, medicina alternativa poate ca ar trebui sa fie doar master, doctorat, etc. Deci nu cred ca mai au unde sa bage in facultate. Dar nutritie cred ca e necesar la orice specializare. Ce, un cardiolog nu ar trebui sa stie ce regim alimentar sa prescrie? Sau un ginecolog sa dea sfaturi gravidei...

    Te pup cu drag si iti multumesc mult mult pentru sustinere! I-am zis azi la mami si a zis sa ma mut 3 ani in Cluj :)). Mamele tot mame raman... oricat ar suferi ca sunt departe si eu si puiul...

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt asa putini oamenii care-si fac cu placere meseria! si cand te mai gandesti ca avem o singura viata si ca ACUM trebuie sa profitam de tot ceea ce ni se da...

    mai, Ralu, pai daca ai si sustinerea lui mami este minunat de-a dreptul!:x
    hai,mai Ralu, ca eu deja cand inchid ochii te vad renumita si cu mare succes, serios!

    cum am mai spus si in postul anterior..tu ai deja baza cunostiintelor in nutritie si asta conteaza mult! tu nu te-ai duce la facultatea asta asa,orbeste..sa vezi daca-ti place, sa vezi "cu ce se mananca"; plus, tu promovezi o alimentatie sanatoasa, tu esti un exemplu, tu stii ca FUNCTIONEAZA treaba asta (sarcina obtinuta in ciuda faptului ca medicina alopata nu-ti dadea vreo sansa ca sa se intample natural)..uite, eu nu as putea acum face asta..chiar daca-mi place ideea; si asta pentru ca inca nu mananc sanatos (am scris "inca" si ma gandesc la germenii de grau si de fasole mung ce i-am pus la incoltit...si la spanacul ce ma asteapta sa-l fac maine un zmutie..eu stii ce ma astept de la treaba asta? la un plus de energie..si daca-l obtin, fie el cat de mic, o sa strig in gura mare:D)..eu nu pot sa conving pe nimeni deocamdata..mai intai trebuie sa ma conving pe mine!

    dar tu, draga mea! ai idee cati oameni ai convins? eu sunt prima pe lista..plus mamicile de pe forum...pe care adesea le-ai ajutat sa fie un pic mai informate, sa ia o decizie in cunostiinta de cauza..

    s-a trezit Ana..

    te imbratisez!
    s-ar putea ca acum sa nu ti se mai para asa grea chimia..stiu si eu...sau, poate n'ar fi rau sa ai in minte faptul ca in zilele noastre concurenta este atat de mica la admitere...nu se stie niciodata..

    RăspundețiȘtergere
  11. Esti o scumpa! Ai mai multa incredere in mine decat am eu :D. Si asta si pentru ca esti mai ambitioasa decat mine (asta ti-am mai zis-o) si tu lupti tot timpul pentru o idee in care crezi! Te admir pentru asta, dar eu sunt o fire mai slaba (ca sa nu zic mai lenesa).

    Mi se pare deocamdata, cel putin anul asta, imposibil. Alex e mic si alaptat intens :D, nu as putea face o facultate la zi intr-un oras nou. Pe Relu sa-l pun sa-si caute servici nou sau sa stam separati...

    Nu zic nu total, ca nu stim niciodata unde ne duce soarta. Dar mai ales in anii astia grei de criza, sa renunt la servici si sa redevin studenta la zi e cam greu...

    Te pup cu drag si iti multumesc mult pentru incurajari! Inseamna enorm pentru mine sa vad ca cineva crede asa in mine! Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  12. Wow, cata informatie utila ai concentrat pe blogul tau. Cred ca as putea sta zile intregi sa il rasfoiesc. Chiar cautam raspunsuri privind protectia solara, mai ales ca si eu si baietii mei avem intoleranta solara. Te-ai gandit sa scri o carte pentru mamici cu toate aceste info? Sunt sigura ca ar fi un proiect de succes. O zi frumoasa! Beatrice

    RăspundețiȘtergere
  13. Wow, cata informatie utila ai concentrat pe blogul tau. Cred ca as putea sta zile intregi sa il rasfoiesc. Chiar cautam raspunsuri privind protectia solara, mai ales ca si eu si baietii mei avem intoleranta solara. Te-ai gandit sa scri o carte pentru mamici cu toate aceste info? Sunt sigura ca ar fi un proiect de succes. O zi frumoasa! Beatrice

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Beatrice, multumesc mult pentru comentariul atat de frumos :). Nu m-am gandit la asta niciodata... hmmm... O s-o iau ca un mare compliment.

      Banuiesc ca ai vazut ca am scris o postare si mai recenta pe tema asta, alaltaieri.

      O zi frumoasa!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...