duminică, 24 mai 2015

Studii recente

Sunt foarte supărată că nu mai am timp să scriu pe blog tot ce îmi trece prin minte. Am atâtea postări în minte... probabil le voi scrie la pensie, când vor fi trecute deja și cunoscute toate. Aș lua-o razna de ciudă :)))) dacă n-ar fi cele două bloguri geniale în ale căror postări mă regăsesc mereu în totalitate și care continuă să scrie postări bine documentate și puse la punct pe teme care chiar trebuie discutate. Mai ales cel în limba română este o mină de aur pentru orice viitor sau actual părinte care chiar vrea binele copilului său. De multe ori mă mir că într-o epocă a informării o nouă mamă care vrea să alăpteze nu știe nimic despre atașarea corectă la sân, sau văd părinți care pretind că sunt în concordanță cu parentingul natural și care se întreabă anxioși de ce nu doarme bebelușul toată noaptea. Rar mai am răbdare să explic aceleași lucruri iar și iar. În 2009 când eram eu însărcinată nu erau surse de informare despre alăptare în limba română, decât un site foarte slab, cu poze din care nu puteai distinge nimic. Dar acum, dacă spui că vrei să alăptezi, dar nașterea te-a luat ”pe neinformate” și asistentele din spital te pot manipula în fel și chip cu piedicile lor, nu știu ce să mai cred. Nu știu cum să spun asta mai explicativ, dar dacă chiar vrei să alăptezi, citește în sarcină tot blogul Alăptează. Cumpără cartea lui Newman. Va fi aproape imposibil să îți pună apoi cineva piedică. Și dacă într-adevăr vrei să crești un copil sănătos emoțional, citește tot blogul În brațe la mami. Dacă vei fi informată va fi imposibil să cazi în capcana a tot felul de pseudo-specialiști de somn, de parenting, de alăptare.

Deci, cum spuneam, noroc cu astfel de bloguri. Aștept în săptămânile următoare o postare completă despre microbiom pe În brațe la mami. Sunt pasionată de microbiom de mult timp. Am un folder în bookmarks special pentru el :D. Multe explicații ale comportamentului și ale suferinței lui David mi le-am explicat prin modificarea microbiomului din cauza stresului sarcinii și din cauza antibioticului ce l-a primit la o lună. Am scris anul trecut despre microbiom în raport cu îngrijirea stil cangur

Dar cum titlul se numește ”Studii recente”, de fapt voiam doar să enumăr câteva studii recente despre care aș fi sperat să scriu câte o postare completă, cu multe explicații și amănunte și conexiuni. Altă dată :D.

1. Un studiu din 13 mai care compară microbiomul bebelușilor născuți vaginal și alăptați cu cei născuți vaginal și nealăptați, cu cei născuți prin cezariană (fără a face aici diferența, din păcate, între alăptați și nealăptați).

2. Un studiu tot din 13 mai care a demonstrat cum antibioticele luate la vârsta bebelușiei te afectează apoi toată viața, ducând la boli chiar și la adulți.

3. Un studiu din 20 martie care afirmă că bebelușii hrăniți cu formula de lapte praf au risc crescut de leucemie.

4. Un studiu din 19 mai care a arătat că bebelușii între 6 și 12 luni se trezesc noaptea, și e normal, și se trezesc la fel de des, indiferent dacă sunt alăptați sau hrăniți cu lapte praf.

5. Un studiu din 15 mai care a demonstrat că substanțele de reducere a durerii primite în timpul travaliului întârzie instalarea lactației. 

6. (Edit 28 mai) Un studiu din 26 mai care a demonstrat că bebelușii cărora li se taie cordonul ombilical mai târziu sunt mai bine dezvoltați social și motor chiar și ani mai târziu. Mie nu-mi place această exprimare, pentru că sună ca și cum ai putea face ceva ca să fii mai bine decât normalul. Nu, acesta e normalul speciei, și atunci când intervenim să schimbam normalul speciei, e imposibil să nu stricăm ceva, oricât de puțin. Despre același studiu și aici.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Va scriu in numele site-ului www.copil.ro. Am dori sa initiem o colaborare. Suntem interesati de promovare prin metoda articolelor cu continut valoros si unul sau doua link-uri catre noi. Va rugam sa ne spuneti daca faceti astfel de promovari si sa imi transmiteti o oferta.

    Multumesc,
    Alexandra Dimitriu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alexandra, scuze intarzierea.

      Din pacate nu fac promovare pe blog, imi pare rau ca nu te pot ajuta. Dar multumesc ca te-ai gandit la mine, sunt flatata.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...