vineri, 15 mai 2015

Semi-maraton Sibiu pentru prematuri

Când prietena mea Ana-Maria Micu m-a adăugat într-o discuție despre noul ei proiect m-am întristat că m-a prins într-o perioadă (ce durează de vreo 2 ani și jumătate :D) în care nu reușesc să găsesc TIMP. Pentru nimic. Pentru blog, pentru familie, pentru prieteni, pentru relaxare, pentru agricultură, pentru gospodărie, pentru mine... Telefonul îl mai butonez uneori când prind un moment în care ”șeful”/”șefii” nu sunt atenți, mereu grăbită să nu ratez vreun articol interesant de parenting, mereu cu ochii în trei locuri... Însă la calculator ajung cam o oră pe zi, moment în care încerc să las oboseala, nesomnul, tracasarea și stresul la o parte și să rezolv chestiuni de la firmă care în ritmul unui om normal ar dura vreo 4 ore. Când mi se încheie acest timp sunt mereu ca după o cursă, cu pulsul ridicat, și mereu mă întreb dacă am ratat ceva important... În restul zilei nu fac nimic altceva decât să repar stricăciunile unui mic scorpion (în timp ce el distruge altceva sau încearcă să plece de acasă sau să se arunce în cap de la înălțime), să mă țin cu mâinile de cap când ne vine să strigăm în 3-4 și să sper că vom supraviețui și zilei de mâine. Așa că simțeam că îmi lipsește timpul necesar pentru a citi documentația și pentru a scrie pe blog, însă încerc pentru că o femeie cum e Ana-Maria nu m-ar înțelege, cred eu, pentru că ea poate, pe lângă să fie mamă, să și lucreze și să se și implice în atâtea proiecte umanitare încât eu nu le pot ține socoteala.

Azi mi-am amintit însă de Ana-Maria pentru că azi e Ziua Internațională a Informării despre Îngrijirea Stil Cangur. Profit de ocazie să vă informez, nu? Vă îndemn să citiți această ”lucrare” a mea, vă va cutremura să aflați cât de importantă e îngrijirea piele pe piele și pentru bebelușii prematuri, dar și pentru cei născuți la termen. Pieptul gol al mamei e locul în care ei trebuie să stea și orice îndepărtare de această normă biologică vine cu consecințe pe termen lung.

(Mai am deci un of, relativ la orice proiect pentru prematuri, cum se face că la nivel mondial o organizație caritabilă luptă vizibil, cu succes, pentru a implementa îngrijirea stil cangur în toate maternitățile, dar mai ales în secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți, iar la noi în țară face campanii de strângere de fonduri pentru incubatoare. (Nu este vorba de nici una din organizațiile înscrise în acest proiect.) Când se știe că dacă s-ar implementa îngrijirea stil cangur la toate nașterile premature, ar muri cu 51% mai puțini bebeluși. Deci e o terapie net superioară incubatorului și mai e și gratis: se pune bebelușul dezbrăcat pe pieptul gol al mamei și se acoperă spatele bebelușului cu o pătură. Pot să înțeleg că or fi cazuri ultra-speciale în care nu e posibilă această îngrijire, probabil când nu există adulți disponibili, nu știu. Însă mi s-ar părea mult mai simplu să se facă întâi lobby pentru terapia gratuită și superioară, ca în restul țărilor care merită, se pare, până când se strâng bani de incubatoare.... ) 

Dar aici nu e vorba de strângere de fonduri pentru incubatoare, ci pentru ceva care nu are variantă înlocuibilă mai bună: un monitor special pentru funcţiile cerebrale, monitor care permite urmărirea atentă a problemelor ce pot să apară la nivelul creierului şi corecţia promptă a acestora pentru a evita apariţia sechelelor neurologice, cele mai severe probleme pe termen îndelungat asociate prematurităţii.

Monitorul este gândit pentru a fi donat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, unde anual sunt îngrijiți peste 400 de prematuri din județele Sibiu, Alba și Vâlcea. Și, apropo de paranteza de mai sus, din câte știu eu, Spitalul din Sibiu este primul loc din țara noastră unde s-a implementat îngrijirea stil cangur în secția de prematuri. Și noi, de la KiddyShop, am donat spitalului din Sibiu trei wrapuri elastice pentru îngrijirea stil cangur, în 2013, iar în 2014 am donat un maieu special pentru îngrijirea stil cangur. Din câte am văzut pe pagina lor de Facebook, tot în 2014 au mai primit de la un grup de părinți de prematuri încă două maieuri pentru îngrijirea stil cangur, și acestea nu stau în vreun dulap...

Suma necesară pentru achiziţionarea monitorului de oxigenare cerebrală şi a consumabilelor necesare funcţionării acestui monitor este 70.000 - 75.000.Cum puteți sprijini acest proiect și deci cum puteți oferi o șansă în plus la o viață normală pentru bebelușii ce se vor naște prematur în împrejurimile Sibiului?
  • dacă sunteți în zonă, sunteți rugați să vă înscrieți la semi-maraton.
  • puteți să-i susțineți deja pe cei înscriși la semi-maraton, aici
  • ar fi minunat să scrieți pe blog despre acest semi-maraton. Dar tare fain ar fi să dați toate datele, scrise frumos aici pe pagina proiectului, nu să umpleți spațiul cu lamentări personale, cum fac eu... Sper să mă ierte Ana-Maria...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...