Credincioșii consideră că sunt din ce în ce mai mulți atei pentru că aceștia ne conving cumva pe noi, cei ce credem în Dumnezeu, să ne lepădăm credința. Ei bine, în cazul meu nu e adevărat. Chiar dacă ateii pe care îi cunosc sunt printre cele mai echilibrate și inteligente persoane pe care le cunosc, tolerante totuși cu cei din jurul lor, cărora mai că mi-e jenă să le spun că eu cred în ”povești cu zâne”. Cei ce mă fac să mă îndoiesc de credința mea sunt chiar credincioșii.
Și chiar acum nu mă refer la habotnicia care ucide
Și nici la acea convingere enervantă că dacă ți se întâmplă ceva rău înseamnă că ai păcătuit sau că nu te-ai rugat destul. Spune-le asta mamelor care au pierdut un copil după zile sau săptămâni de rugăciuni și încredere în Dumnezeu.
Și nici la multe alte lucruri enervante legate de religie, de orele de religie, de preoții fără har (cam 99.99% din cei din țara noastră), de practica Botezului ortodox, de cum e tratată femeia în practicile bisericești, de îndoctrinarea copiilor, etc.
Nu. Deci nu despre toate acestea vreau să scriu azi. Vreau să scriu cât mi-e de greu să mai cred în Dumnezeu când dau de oameni religioși. De aceea am scris în titlu că cer și eu ajutor de la oamenii credincioși, să știu cum pot să-L separ pe Dumnezeu de oamenii aceștia care pretind că vorbesc în numele Lui.
Pe pagina KiddyShop am share-uit un articol în care la un moment dat se scrie despre un mecanism că este evoluționist. Blasfemie!!! Eu nici nu observasem, pentru că pentru mine e clar, ce e demonstrat științific chiar e real. Nu consider că dacă cred că au existat dinozauri înseamnă că nu cred în Dumnezeu. Jesus, de unde apar oamenii ăștia și cum reușește cineva să-i îndoctrineze așa în secolul informației? Cum poate cineva tânăr să spună că nu e adevărat că animalele s-au format în sute de milioane de ani? Cum poate cineva tânăr să afirme că dinozaurii au existat deodata cu oamenii? Cum poate cineva tânăr să nu înțeleagă că Biblia e o carte scrisă de oameni, și în cel mai bun caz e plină de metafore, de povestiri morale, nu e ceva ce luăm ad-litteram?
Când aud de părinți tineri care fac homeschooling pentru ca cei mici să nu afle de dinozauri, pentru că aceștia nu au existat, nefiind prezentați în Biblie, ma cutremur. Eu consider că pot să cred că Dumnezeu, o energie infinită de iubire și lumină, a creat lumea, în mii de milioane de ani. Acest gen de oameni vor să îmi spună că se poate spune că crezi în Dumnezeu doar dacă refuzi știința. Îmi amintesc de oamenii uciși de Biserica Catolică pentru că susțineau că pământul e rotund și că pământul se rotește în jurul soarelui.
Dumnezeule, cum să-mi păstrez credința astfel? Cum să fac să nu mă simt asociată cu astfel de fanatici, cum să fac să rezist tentației de a face parte din grupul ateiștilor, cei mai echilibrați și inteligenți oameni pe care îi cunosc?
(Știu că recent s-au postat pe un blog discuții dintr-un grup închis de pe Facebook și a fost considerat un gest foarte urât. Sper că, dat fiind faptul că vorbesc de o pagină publică, și în plus considerând și faptul că mi-am expus și acolo părerea, deci nu vorbesc pe la spate, să nu fie acum nelalocul ei această postare. Scopul nu e bârfa, ci e un strigăt de ajutor, pentru ca astfel de fanatici să nu mă îndepărteze de credință.)
La fel cum organismele noastre reactioneaza atat de diferit si personal la tot ce vine din exterior (indiferent ca este vorba de mancare, vreme, tratamente), la fel si oamenii reactioneaza atat de personal la prezenta lui Dumnezeu. Cum Il vedem depinde de unghiul nostru unic din care Il privim si de filtrul experientelor prin care Il percepem. Natura Lui Dumnezeu nu se schimba in functie de cel care Il priveste. Dumnezeu este acelasi, perceptia difera. La fel cum unii prefera sa-i nege existenta, altii prefera sa-L priveasca prin intermediul unei religii. Cat despre preoti , se vorbeste foarte mult despre cei care nu-si fac treaba si mai deloc despre cei care si-o fac bine. E tot o problema de perceptie. La fel cum unii straini cred ca toti romanii sunt tigani si cersesc sau fura. Dumnezeu, cel in care crezi tu, e la fel de bun si iubitor, indiferent daca altii cred ca au existat dinozauri sau ca nu. :)
RăspundețiȘtergereFiind vorba de acelasi Dumnezeu m-a deranjat faptul ca mi s-a spus ca daca eu cred in evolutie inseamna ca e evident ca nu cred in Dumnezeu.
ȘtergereEi... eu inteleg cand spui ca teoria evolutionismului e adevar pentru tine. Inteleg si cum asta nu inseamna ca nu crezi in Dumnezeu. Si eu am luat drept adevar stiintific teoria evolutionismului. Asta pana sa o iau la bani marunti si sa incep sa caut dovezi. Aici am avut o surpriza pentru ca: 1, nu exista fosile cu specimene de transformare intre 2 specii, Daca evolutia este un proces lent si cu bataie lunga ar trebui sa existe o garamada de indivizi aflati intre speciile apartinand diferitelor trepte de evolutie, corect? Ei bine descoperirile stiintifice nu confirma acest lucru. 2. genetic vorbind mutatiile care apar aduc de obicei daune si nu beneficii genomului si organismului in cauza. Nu se cunoaste pana in prezent nici o mutatie care sa fi scos ceva mai bun din organismul din care a plecat.(cel putin din cele studiate de mine pana in prezent). 3. Daca evolutia este un proces care se intampla in ziua de astazi, ar trebui sa observam ceva noi caractere la vietuitoarele din zilele noastre, Este adevarat ca e un proces de durata, dar macar la nivelul microscopic, macar bacteriile care au o durata de viata mult mai scurta, ar trebui sa ne ofere dovezi in acest sens. In realitate insa tot ce putem observa este adaptabilitatea majoritatii organismelor in sensul aparitiei anumitor caractere care sa le favorizeze supravietuirea, insa si aceste noi caractere se bazeaza pe ceva existent (de exemplu parul cerbilor ce traiesc la latitudini mai mari este mai gros si calduros). Dar nu s-a constatat pana acum ca un organism sa se transforme in altceva, nici macar la bacterii. Poti spune ca perioada de timp e prea mica, insa sa fim seriosi, macar o urma mica mica mica, macar o modificare genetica favorabila, tot ar fi trebuit sa prindem in atatia de ani de cercetare, nu? Acum, daca dovezile stiintifice lipsesc sau par a fi mai degraba sugerate decat palpabile, ce concluzie putem trage despre evolutie? Ca e dovedita stiintific? Mie imi pare a fi mai mult o paradigma stiintifica nefondata pe un temei dovedit. Si inca ceva, Darwin nua fost primul care a venit cu ideea. Si in antichitate au fost cativa oameni mai invatati care au sugerat teorie. (pana la urma asta e... o teorie)
ȘtergereSper sa fie de folos cele scrise sau macar sa indemne la o cercetare mai amanuntita a lucrurilor :)
Si inca ceva, a crede in Dumnezeu evident ca nu inseamna sa nu crezi in existenta dinozaurilor. Parerea populara in randul oamenilor de stiinta este ca acestia au disparut in urma unui cataclism natural: unii spun cometa, altii spun potop (ding ding?)
ȘtergereDumnezeu te poate ajuta sa treci mai usor peste agresiunea acestor credinciosi. E nevoie de o forta interioara pe care numai de la El o poti primi. El ii iubeste si ii accepta si pe ei, la fel cum te iubeste si te accepta pe tine.
RăspundețiȘtergereEvolutionismul a fost o problema care l-a pasionat si pe parintele Seraphim Rose. A scris ceva pe tema asta, incercand sa fie obiectiv si sa se raporteze la perspectiva ortodoxa.
http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/ieromonah-serafim-rose-cartea-facerii-crearea-lumii-si-omul-inceputurilor-ierom-serafim-rose.pdf
Am citit doar primele 12 pagini din 465... si vreau sa intreb daca are rost sa citesc mai departe, pentru ca acestea mi s-au parut niste aberatii, nu stiu daca se intoarce apoi situatia. Cum la inceput "credea" in evolutionism, de parca aici vorbim de zana maseluta, apoi si-a dat seama ca e o filozofie si de fapt ortodoxismul este adevarul, iar evolutionismul este creat de masoni ca sa ne manipuleze. Deci daca tot documentul e astfel de teoria conspiratiei nu am timp de asa ceva. Iar daca printre regulile ortodoxismului este sa negi stiinta, pot sa ma lipsesc de ortodoxism si sa cred in Dumnezeu intr-o alta religie. Pentru ca eu consider ca toate religiile sunt egale, diferentele sunt doar regionale, date de traditiile locului in care te nasti. Sunt ortodoxa doar pentru ca m-am nascut intr-o familie ortodoxa, nu pentru ca as considera ca e singura religie buna.
ȘtergereIdeea de studiu stiintific manipulat (mai ales pentru interese economice) nu e ceva neobisnuit in zilele noastre.
ȘtergereNu stiu daca poti trage o concluzie despre o carte din primele 12 pagini. Mai degraba ar trebui sa citesti pasaje din diverse capitole. Cred totusi ca e prea "patristica".
Uite un mesaj creationist ambalat altfel :)
https://www.youtube.com/watch?v=85SW3A3XVwQ
https://www.youtube.com/watch?v=-pM0aG_X-Hw
Sigur, omul este liber sa aleaga o religie care corespunde cu propria reprezentare despre Dumnezeu.
Tu consideri ca toate religiile sunt egale, dar te asigur ca nicio religie nu-si defineste Divinitatea si nu se considera la fel cu altele. Ar fi mai intelept sa le cercetezi mai indeaproape ca sa observi nu numai diferentele legate de traditie, ci si diferentele conceptuale dintre ele.
Pai nu am tras concluzii, de aceea am intrebat daca e altfel mai incolo, daca are rost sa citesc. Pentru ca eu sunt sigura de evolutia organismelor vii, de aceea orice neaga aceasta imi pierde increderea in ceea ce afirma.
ȘtergereEu cred ca dai prea multa importanta celor spune de oameni care nu gandesc. De ce crezi ca daca persoanele acelea spun ca sunt credincioase, chiar asa sunt. Eu consider ca o persoana credincioasa este plina de intelegere si de toleranta fata de altii, ceea ce nu pare a fi cazul persoanelor despre care povestesti.
RăspundețiȘtergereAi dreptate, Adriana. Multumesc!
ȘtergerePai ateii si credinciosii rationali (exista asa ceva?) au evoluat din maimute pe cand credinciosii de tipul celor din articolul tau au ramas asa. :))) (gluma preluata de pe Daily Cotcodac)
RăspundețiȘtergere:D
ȘtergereMie mi-a pus capac faptul ca in biserici s-au pus taxe, teoretic cu chitanta, practic fara pentru botez si alte servicii! Adica ce, daca sunt saraca nu ma botez? A ajuns totul o nenorocita de afacere. Cat despre ce zici in postare, vehiculeaza atatea aberatii, fiecare crede ce ii convine... si in alte religii, dar la ortodocsi sunt aberatii "traditionale", gen sa cautam toate raspunsurile in religie si mai putin in interiorul nostru. Sa nu mai zic de obiceiuri cu n-spe prosoape duse la preot, etc..
RăspundețiȘtergereDaca le interzici intr-un fel sau altul oamenilor sa se informeze corect, acestia sunt mai usor de manipulat. Este ideea pe care merg toate dictaturile.
ȘtergereRaluca, îmi pare rău că treci prin asta... Îmi închipui că e dificil. Dar îmi pare bine că ții la credința în Dumnezeu.
RăspundețiȘtergereVoiam să-ți recomand două cărți. Prima este The Language Of God: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Language_of_God, scrisă de un om de știință credincios. M-a ajutat să împac credința cu descoperirile științifice.
A doua este a lui C. S. Lewis: Creștinismul redus la esențe (https://docs.google.com/file/d/0B620M-ULL0qWY05xZ2M5TGtYTTA/edit). Sigur ți-ar plăcea, e scrisă cu talent, rațiune și mult bun-simț.
Sper să-ți fie de folos!
Multumesc mult! Abia astept sa prind putin timp :)
Ștergere