duminică, 7 iulie 2013

Despre hipotiroidism, tiroidita autoimuna Hashimoto, sarcina si alaptare

Saptamanal primesc cate un mail in care sunt intrebata de problemele mele de tiroida in raport cu sarcina si alaptarea. Din moment ce mi-e din ce in ce mai greu sa raspund la mailuri, am ales ce era inteligent sa fac de la bun inceput: sa scriu aici.

Istoric:

  • Prin 2004 am aflat ca am hipotiroidism subclinic (adica aproape hipo :D) si tiroidita autoimuna Hashimoto. Si Hashimoto de felul ei determina in timp hipotiroidism oricum. Dupa un rateu la endocrinologie in Baia Mare, unde mi s-a dat tratament cu iod, am ajuns la o dr.conf in Cluj. Lectia nr. 1: nu asculta orbeste de medici, intereseaza-te. Lectia nr. 2: desi iodul se spune ca previne hipotiroidismul, iodul sintetic este total interzis in Hashimoto, ajuta anticorpii in distrugerea masiva a tiroidei.
  • La inceputul anului 2008 am pornit atacul naturist impotriva celor doua boli endocrine ale mele. Pentru ca pe langa Hashimoto, mai aveam si PCOS (Sindrom Ovarian Polichistic).

Permiteti-mi in acest punct sa inserez un fragment dintr-o postare de-a mea de anul trecut, pentru ca prezinta principalele cauze ale bolii autoimune si principalele consecinte:


<< Tiroidita autoimuna Hashimoto. E data in general si de iodul sintetic din sarea iodata artificial si din produsele ce o contin (boala apare DOAR in tarile care iodeaza artificial sarea), si de o dereglare a sistemului imunitar la nivel intestinal (de cele mai multe ori bolile autoimune sunt in stransa legatura cu Sindromul Colonului Permeabil (Leaky Gut), care e in stransa legatura cu o diversificare precoce in copilarie cu alimente necorespunzatoare), si de o lipsa a vitaminei D. Aceasta boala determina:

o Lipsa ovulatiei


o Hipotiroidism – de fapt doctorii cand afla de Hashimoto iti spun ca nu exista cura, e pe viata, nu au ce sa-ti dea pana cand vei face hipotiroidism, si abia atunci iti vor da hormoni sintetici sa inlocuiasca functia tiroidei. Hipotiroidismul e la randul lui un factor care provoaca infertilitate, si mai ales este foarte grav netratat in sarcina, pentru ca da cretinism fatului. De aceea in timpul sarcinii mamicile care stiu ca au probleme cu tiroida trebuie sa se monitorizeze constant. 

o Uneori probleme de tiroida la bebelus. Hipotiroidismul se poate analiza de la nastere. O mentiune speciala aici as face referitoare la vaccinuri. Vaccinurile stiti ca doar uneori fac ravagii in organismele micutilor. Ei bine, pe fond autoimun sunt foarte periculoase, deci daca se suspecteaza o boala autoimuna la bebelus, e mai bine sa amanati vaccinurile pana cand va puteti consulta cu un specialist in imunitate. Nu e nici o graba, really, sigur nu va lua in primii ani Hepatita B, boala pentru care se face primul vaccin in primele clipe, ca banuiesc ca nu il scoateti pe varianta, nu se apuca de droguri si nu face transfuzii cu sange netestat. Are vreme toata viata sa si-l faca. Apropo de asta, eu aveam de multi ani doar anticorpul anti-TPO, in care eram deja “specializata” la cat am citit. Ei bine, dupa un vaccin prin anii 2000, am “capatat” si anticorpul anti-tg (tot un anticorp tiroidian), care se face aproape exclusiv din cauza mercurului. Ta-da-dam! 

• Si, cel mai grav, pierderea sarcinii. Anticorpii tiroidieni resping tesutul tiroidian, il distrug pur si simplu, il “mananca”. Sunt ajutati de iodul sintetic, deci cu cat se ia mai mult iod sintetic (chiar si in medicamentele de iod recomandate de endocrinologii super nepriceputi), cu atat anticorpii omoara mai repede tiroida. Ei bine, in trimestrul 2 cand apare tiroida fatului, anticorpii gasesc aceste celule noi de “omorat” si ataca fatul. Lucru care duce in general la pierderea sarcinii, in trimestrul 2. Treaba cu iodul sintetic sa nu credeti ca o am eu de la dr.google, spun asta pentru ca de multe ori lumea da ochii peste cap ca nu am incredere in medici. Doctorita endocrinoloaga de la Baia Mare m-a infundat de iod, eu am inceput sa citesc pe tema si l-am oprit, m-am programat la Cluj si acolo doctorita, cand i-am zis de iod, s-a dat pe spate pe scaun si cu ochii mari a spus “iod in tiroidita hashimoto???”.  >>



Dar din moment ce toata postarea in rest e despre istoricul meu cu PCOS si cu bolile de tiroida, va invit s-o cititi aici, n-are rost sa repet:
Cum a aparut Alex pe lume – partea intai: terenul arid

Daca tot suntem acolo, musai de citit si cum am reusit printr-un stil de viata sanatos sa inving aceasta boala, sa raman insarcinata si sa duc sarcina la final:
Cum a aparut Alex pe lume – partea a 2-a: pregatirea terenului (i) (spirituale)
Cum a aparut Alex pe lume – partea a 2-a: pregatirea terenului (ii) (remedii naturiste)
Cum a aparut Alex pe lume – partea a 2-a: pregatirea terenului (iii) (vitamine, in special D, minerale + ce am eliminat din viata de zi cu zi)
Cum a aparut Alex pe lume – partea a 2-a: pregatirea terenului (iv) (alimentatie)
Cum a aparut Alex pe lume – partea a 2-a: pregatirea terenului (v) (sportul)


  • Continui cu istoricul deci. In 2009 am fost insarcinata cu Alex. Dr. conf. la care umblasem pana atunci mi-a inchis telefonul in nas cand am intrebat-o disperata ce sa fac sa imi sustin sarcina. A inchis dupa ce mi-a zis nervoasa ca e imposibil sa fiu insarcinata. Asa ca m-am reprofilat la alta doamna doctor. Din moment ce a fost o sarcina obtinuta miraculos, am fost ascultatoare si incepand cu trimestrul 2 am luat euthyrox. Nu stiu daca era necesar, daca l-a salvat pe Alex de la cretinism sau i-a facut de fapt rau. Dar in acele momente, chiar daca nu medicina alopata imi daduse sarcina, am ales calea ei pentru posibilul hipotiroidism din sarcina. TSH-ul nu era sub limita, era in interval, la limita. In schimb doamna doctor spunea ca FT4, chiar daca era in interval, fiind la limita de sus, era periculos. Am inceput euthyroxul. Am facut analize toata sarcina. La nastere Alex nu a avut hipotiroidism.
  • Referitor la alaptarea sub euthyrox eram in dubii daca il dereglez pe Alex hormonal sau din contra, eu neavand probabil suficienti hormoni tiroidieni, i-as fi facut rau dandu-i insuficienti prin lapte, daca nu luam. Cand am mers la Cluj la primele analize de dupa nastere, pe la 7-8 luni, nu mai stiu, am avut un soc. Dr. spunea ca ar trebui sa-mi intarc copilul si sa cresc doza de hormoni. Apoi peste un timp iar sa cresc, pentru ca tiroida se tot leneveste pe masura ce corpul primeste hormoni sintetici. Pe urma sa extirpam tiroida si sa iau pe viata medicamente. Cat de simplu ca putem sa ne eliminam pe rand organele si sa luam medicamente in locul lor! Stiam ca asta ar fi mult mai grav decat faptul ca digestia mea e ingrozitoare de la extirparea apendicelui (care pana la urma cica are rol in producerea bacteriilor probiotice, nu se scoate pentru ca dr. nu are ce lucra), si mai ales a fierei (dupa colecistectomie au urmat 3 ani de cosmar cu greturi zilnice, dimineata, seara, la stres, la oboseala, la emotii, greturi care mi-au schimbat viata total pentru ca imi era teama si sa merg undeva in oras cu autobuzul sau cu masina). A fost ultima data cand am vizitat-o pe doamna doctor. Desi ca om era ok, spre deosebire de cea anterioara, medical mi se pare ca voia sa imi repare analizele de tiroida fara sa se gandeasca la intregul organism.

Despre gandurile mele din 2010 pe tema asta puteti citi aici:
http://alexcreste.blogspot.ro/2010/05/13.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2010/05/despre-hipo-si-lapte.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2010/05/suc-de-morcov-aiureli-de-tiroida.html


Asadar nu eram dispusa sa imi distrug complet organismul. M-am interesat ce se poate intampla cu Alex sau cu laptele daca il alaptez in timp ce eu am hipotiroidism si m-am decis sa nu cresc doza. Asta era in vara 2010. Ma macina gandul ca ii dau prin lapte acesti hormoni sintetici, asa ca in 2011 am inceput ofensiva, la inceputul verii. Am reluat stilul de viata sanatos amintit in linkurile de mai sus. De dinainte sa fiu mama nu mai mancam prostii nici accidental, dar totusi nu mai facusem sport si nu ma mai gandisem la surse de minerale, vitamine sau la remedii naturiste. Am stat mult la soare in acea vara, de asta programasem lupta la inceputul verii, ca sa profit de vitamina D. Si treptat am tot razuit tableta de Euthyrox pana am luat jumatate, un sfert si apoi deloc.

Observatie: experienta mea nu trebuie sa va inlocuiasca voua tratamentul medical, nu va dau indicatii cum si ce sa faceti. Fiecare isi cunoaste organismul si ia deciziile proprii. Eu sunt foarte drastica la regimul alimentar, asa ca nu pot garanta ca mancand junk poate doar o data pe luna puteti renunta la pilula! Eu mi-am facut constant analizele, sa vad mereu cum sunt, si cu tratamentul in doza prea mica, si fara. Si imi cunosteam organismul de atatia ani atat de bine incat stiam cand hormonii tiroidieni o iau razna: eram dintr-o data deprimata fara motiv, panicata, nu eram in stare sa fac nici un plan de iesire la plimbare fara sa-mi notez pe o foaie ca sa nu uit ceva si sa nu intru in panica, ma ingrasam mult fara motiv, imi cadea parul, imi aparea acnee pe obraji, barbie si maxilar, ma durea capul, eram meteosensibila, aveam tensiune mica si imi era foarte foarte somn dimineata, de-abia ma puteam misca de adormita chiar si la 2-3 ore de la trezire. Deci daca nu va puteti "citi", nu alegeti niciodata alta cale decat cea alopata.

  • La finalul verii, dupa 3 luni fara tratament, aveam hormonii la valori perfecte. In primavara dinainte inca aratau ca aveam hipotiroidism. De atunci, de cate ori mi-am facut analizele, au iesit bune. Le-am repetat foarte des si in sarcina cu David in 2012, si chiar daca analizele au iesit ok, de cateva ori am simtit semnele de mai sus si am apelat la homeopatia unicista. Care le facea sa dispara repede.

Asadar, in 2004 aveam Hashimoto, care se spune ca e pe viata. Din 2009 nu mai am anticorpi tiroidieni, desi e scumpa analiza mi-o fac din cand in cand. In 2009 am inceput tratamentul pentru hipotiroidismul din sarcina. In 2010 valorile erau ingrozitoare si mi s-a spus ca e o boala pe viata, cu tratament pe viata. Din 2011 analizele imi ies perfect. Nu sunt atat de mandra incat sa afirm ca m-am vindecat. Consider ca e o lupta continua, pe viata, nu pot fi delasatoare, am aceasta tendinta de hipotiroidism. Imi tin in frau hormonii dereglati, dar nu cu medicamente, acesta e adevarul. Deci nu va pot da o "cura" dupa care sa nu va mai pese de tiroida toata viata, e un demers continuu. Zilele acestea, din cauza oboselii, ma simt mai depresiva, imi vine sa plang fara motiv si sa ma izolez. Am luat la repezeala o lingurita cu praf de kelp. Daca n-as fi mereu cu David in brate poate ma gandeam si la ceva zinc, seleniu si vitamina D, si ma refer, ca intotdeauna, la surse naturale, nu la pilule.

Dupa acest istoric, iau pe rand intrebarile ce mi-au fost puse, copiez aici raspunsurile la cele mai vechi, si raspund la cele noi.



FAQ

1.
"As avea o intrebare scurta scurta, daca ma poti indruma pls. La sfatul tau (postul cu brain fog) mi-am facut si analizele de tiroida pe langa cele de rutina si am TSH dublu fata de valoarea maxima (cu T4 normal), deci se pare ca DA, am hipotiroidie :((

Unde sa ma duc cu analizele astea, la endocrinolog? Tu iei tratament pentru asta, peste alaptare? (nu vreau sa intrerup alaptarea de fel, daca e incompatibil cu tratamentul, atunci ma lipsesc de el, sau merg pe homeopate). Ai facut si ecografie la tiroida?"


Eu:
"Hai ca raspund cat de scurt pot, ca daca inchid acuma pagina apoi uit mai tarziu.

Am facut si ecografie.

Eu am luat tratament medicamentos din sarcina pentru ca hipotiroidismul in sarcina e foarte periculos, ies copii bolnavi de cretinism. Dupa nastere a vrut dr sa-mi mareasca doza, dar mi-a zis sa intarc. Deci pe doza mica nu e o problema alaptarea.

Eu am fost nervoasa pentru ca mi-a zis ca voi lua doza din ce in ce mai mare pana cand oricum imi vor scoate tiroida afara, ca nu va mai lucra ea.

Asa ca, daca tot dr zicea ca doza asa mica degeaba iau, am zis ca o tai de tot :)). Am tot ras din pilula cate un pic, am ajuns la 3/4, la 1/2, la 1/3, 1/4, pana cand n-am mai luat-o. Din iulie parca nu am mai luat. Cred ca am scris in a doua postare ce e ok la tiroida: iod organic din kelp, seleniu si zinc. Fara zahar. Mult sport. Fara clor (adica nici consumat in ciorbe apa de robinet). Fara fluor in pasta de dinti. Cat mai putine cereale si lactate, mai ales daca e vorba de lactate pasteurizate. E ok carne, legume, fructe. Si multa vitamina D.

Edit 21 iulie 2014: Am aflat ca e posibil ca multora cu Hashimoto sa nu le fie bine nici dupa iod natural din kelp. Unii nici nu au nevoie, pentru ca nu au tendinte de hipotiroidism. Asa ca sfatul meu ar fi sa incercati sa introduceti kelp in alimentatie/suplimentatie doar daca analizele arata o tendinta de hipotiroidism, astfel putem spune ca merita riscul sa aflati cum reactionati la kelp. Introduceti treptat si faceti analize de anti-TPO, sa vedeti cum reactionati. Mai multe cititi aici

In toamna, dupa vitamina D de la soare, aveam analizele perfecte, pe cand in primavara, pe tratament, aveam hipotiroidism.

Sa cauti remedii naturiste. Sunt multe. Uite, si aswaghanda stiu ca e foarte buna. Cauta pe naturalnews.com, renegadehealth.com, mercola.com cu "thyroid".

Iti mai dau un link bun: http://chriskresser.com/thyroid.

Ce as face in locul tau? As incerca vreo 6 luni din alimentatie sanatoasa, sport, soare, remedii naturiste. Apoi inca o tura de analize si abia apoi m-as duce la medic. Dar nu pot decide eu in locul tau . Tu stii cum te simti mai in siguranta.

Cele doua postari de pe alexcreste sunt scrise de mine, uneori la nervi :D. Ideea e ca doctorii cam exagereaza oricum. Nici daca maresti doza nu trebuie sa intarci. Nici daca nu maresti acuma doza nu ti se intampla nimic la tiroida. La urma urmei poti amana tratamentul si sa-l faci dupa ce nu mai vrei sa alaptezi. Eu la ultimele analize, din toamna, fara euthyrox, tsh-ul il aveam perfect, anticorpii tiroidieni perfecti.

Cand am fost la ea atunci, la postarea cu 13, eu luam o pilula de euthyrox de 25 micrograme, inca din sarcina, cand am descoperit hipotiroidismul. Ea voia sa-mi mareasca la 100 micrograme intr-o prima faza, si apoi mi-a zis ca va trebui sa tot mareasca doza pana cand va prelua complet rolul tiroidei, si o va scoate la pensie. Mi-a zis ca la 100 de micrograme nu am voie sa alaptez.

Daca vrei sa urmezi tratamentul (sunt constienta ca nu toti oamenii au nervi pe doctori, ca mine; eu am un istoric cu ei, de la faptul ca nu pot avea copii, pana la multe altele, dupa care mi-am pierdut increderea), reiau, deci daca te simti mai in siguranta sa asculti de ea si sa urmezi tratamentul, sa stii ca nu e nici o problema cu alaptarea. Din ce am cautat atunci nu are nicio legatura. Gandeste-te ca la o femeie sanatoasa, hormonii aia ajung la copil pentru ca ii are ea. La noi, probabil ca ii ajung cei artificiali, dar tot in doza in care ar ajunge si cei naturali. Si in plus, am o prietena in Londra care lua 125 micrograme pe zi, si alapta, si doctorul i-a zis ca e ok.

Daca nu vrei sa urmezi tratamentul, iar e ok. Nu pica cerul pe noi. In sarcina e mai grav hipotiroidismul si trebuie tratament, pentru ca altfel fatul nu se dezvolta ok. Dar in alaptare, orice am cautat eu despre hipotiroidism nedepistat si/sau netratat, singurele probleme sunt cantitatea mai scazuta de lapte si dureri la articulatii dimineata. Eu am avut doar in primele luni dureri la glezne dimineata. Cu laptele nu am avut probleme niciodata. Alex are acum 2 ani si 4 luni si ii ies maselele, deci e alaptat exclusiv, din motive de alinare :D. Pe mine ma deranja uneori hipotiroidismul pentru ca ma ingrasam chiar daca mancam dietetic mereu, imi era frig, imi era somn, eram mai obosita. Dar am considerat ca toate astea le pot rabda ca sa il alaptez linistita pe Alex cat mai vrea. Nu stiu cat e de grava situatia cu hipotiroidismul la tine. La mine am considerat ca doctorita vrea doar sa bifeze in agenda ca mi-a rezolvat analizele, chiar daca per total mi-ar fi facut mai mult rau.

Dar, pe termen lung, fie ca iei tratament, fie ca nu, musai sa citesti mult pe tema, sa iei alge marine kelp pentru iodul organic (sa eviti iodul sintetic, inclusiv din sarea iodata, din painea din comert facuta cu sare iodata, din orice aliment procesat din comert), sa iei nuci de brazilia pentru seleniu, sa mananci carne si scoici si alte surse de zinc (eu sunt vegetariana, deci mai greu... din tot felul de seminte). Sa citesti si linkul de mai sus, al lui Chris, povesteste mult despre dieta, si despre legaturile bolilor de tiroida cu intoleranta la gluten.

Sper ca nu te-am coplesit cu informatii, si acum sa abandonezi lupta pentru ca ti se pare prea mult, prea greu. Eu informatiile astea le-am invatat din 2004 incoace, de cand mi-am descoperit tiroidita autoimuna Hashimoto. Si toate schimbarile in dieta le-am facut treptat, cat sa ma obisnuiesc, si sa nu ma simt frustrata.

Sunt aici daca ai intrebari, dileme si daca n-am explicat bine. Tot mai scriam un cuvant si ma mai jucam cu juniorul :))

Multa sanatate si alaptare fara probleme!
Raluca.”


2.

“intrebarea care ma macina acum este de ce ATPO ul meu care este in prezent 293 si care acum vreo 2 luni era peste 500, a fost la 6 saptamani dupa nastere 94? de ce oare a scazut atunci cand tocmai terminasem perioada de lauzie si cand dupa mintea mea, ar fi trebuit sa fie mai mare? oare ce am facut atunci sau ce s-o fi intamplat astfel incat sa stiu si sa incerc de acum inainte?”

Eu: 
“ATPO si ATG mie nici nu mi le-a mai cerut endocrinoloaga din momentul in care am primit diagnosticul de hipotiroidism pe baza tsh-ului si a ft4-ului. Pana atunci avusesem doar tiroidita auto-imuna, pentru care oricum nu avea leac. Dupa aceea, pe ea o interesa cum sa faca sa am suficienti hormoni tiroidieni, nu o mai interesau anticorpii. Deci nu stiu cum i-am avut la nastere sau imediat dupa. Poate nu cerea analiza si pentru ca se produc probabil unele modificari hormonale atunci si scad, cine stie? La inceputul sarcinii, de exemplu, mi se pare normal sa scada orice anticorpi avem in sange (si aia buni care ne feresc de boli), pentru a nu respinge noul organism care se ataseaza de corpul nostru. Deci e posibil ca scaderea de atunci sa fi fost normala. Sau poate ai facut ceva, cum zici tu :D, poate ai fost mai fericita, poate nu te-ai mai gandit la boala, etc.”


3.

“Eu sufar de hipotiroidism (hashimoto) , si urmez tratament cu eutyrox. Analiza TSH-ului imi oscileaza de la 2 luni la 2 luni (merg la control din 2 in 2 luni) acuma este valoarea de 48, acuma este 0.03 (sub limita normala). Doctorita mea spune ca din cauza ca alaptez corpul meu este ravasit adica mai multi factori imi fac oscilatiile astea la tiroida : alaptat, oboseala . Mentionez ca am 3 copii (nu mi-e usor) si ma trezesc si noaptea de 3 -4 ori la asta mic.

Si doctorita mea imi tot spune sa nu mai alaptez decat pana la un an ,daca vreau sa aduc analiza la limite normale. Eu vreau sa alaptez mult mai mult. Nu stiu ce sa fac, nu vreau sa se supere doctorita mea ca nu o ascult dar sunt convinsa ca o sa alaptez peste 1 an (am lapte mult ). Si stiu cat este de sanatos pentru copilul meu !”

Eu:
“Eu inainte de prima sarcina nu am avut hipotiroidism, insa am avut tiroidita autoimuna Hashimoto. M-am straduit sa scap de ea prin alimentatie si stil de viata sanatos si pot spune acum ca nu o mai am, desi medicii spun ca o ai pe viata, ca orice boala autoimuna. In timpul primei sarcini mi-am monitorizat tsh-ul si ft4, sa fiu pe faza daca fac cumva hipotiroidism. Stiam ca Hashimoto da risc de pierdere a sarcinii, si traiam cu o mica teama, dar stiam si ca un hipotiroidism netratat duce la cretinism la copil. Asa ca oricat sunt eu de impotriva medicamentelor, cand dr. mi-a spus ca ft4 a scazut prea tare, am luat euthyrox. Am continuat cu el toata sarcina, si dupa ce am nascut in continuare, pentru ca imi era teama sa-l intrerup, nu aveam timp sa ma interesez ce inseamna aceasta intrerupere pentru copilul meu. Stiam ca daca as fi EU cea de dinainte de sarcina as fi renuntat la orice medicamente si as fi incercat o reglare din stilul de viata sau cu remedii naturiste.

La vreo 7 luni de la nastere (cred) am mers la control. Aveam analizele si mai proaste decat inainte si dr. nu a fost deloc surprinsa. A spus ca e din cauza euhtyrox-ului, care incet incet imi face tiroida si mai lenesa, si deci va fi nevoie de o doza din ce in ce mai mare de euthryrox, pana cand va prelua total rolul tiroidei, si probabil atunci voi face o operatie de extirpare a tiroidei. Mi-a spus ca atunci, pe loc, ar trebui sa imi intarc copilul, pentru ca doza imensa ce voia sa mi-o dea l-ar fi afectat. Al meu prunc a fost alaptat aproape exclusiv pana la 2 ani si 4 luni cand s-a apucat de mancare, ca sa-ti imaginezi ce ar fi insemnat pentru el sa-l intarc la 7 luni...

Nu mi-a placut deloc nici teoria cu euthyrox in loc de hormonii mei, am fost foarte nervoasa, m-am simtit pacalita ca am intrat intr-un cerc vicios. M-am interesat ce ar insemna ca o mama ce alapteaza sa aiba hipotiroidism netratat. Ma interesa ce efecte ar avea asupra copilului, nu ii dereglam cumva sistemul hormonal? Si am gasit ca singurele consecinte negative sunt: dureri articulare (le aveam deja, dimineata aveam picioarele intepenite) si scaderea secretiei de lapte. Eu deocamdata aveam chiar supra-secretie de lapte, asa ca am zis ca imi permit sa incerc. Am continuat doza ce o luasem in sarcina (o pilula de 25), nu am crescut-o. Eu oricum mancam sanatos, faceam miscare cat imi permitea piticul, eliminasem teflon, cosmetice nebio, na, tot ce tine de un lifestyle sanatos. Peste inca un an, la un an si ceva de la nastere, am inceput sa am timp sa fiu si mai atenta, sa imi introduc in alimentatie mineralele necesare functionarii tiroidei, si am inceput sa tai din pilula. Am vrut sa fac asta la inceput de vara, stiind ca vitamina D de la soare ajuta mult tiroida. Asta a fost deci in vara 2011. Am inceput s-o razuiesc putin cate putin in fiecare dimineata, am ajuns treptat la 3/4, apoi la 1/2, apoi la un sfert. Si incet incet a disparut total.

La finalul verii mi-am facut analizele si erau perfecte, nu aveam deloc hipotiroidism, reusisem sa-mi repornesc tiroida lenesa. Nu m-am culcat pe o ureche, am avut in continuare o viata sanatoasa. Oboseala o bifez si eu, desi nu stiu cum e cu 3 copii (felicitari!). Dar al meu in primele 10 luni a supt doar plimbat (si dupa fiecare supt, inclusiv dupa alea de noapte, trebuia plimbat vreo 45 de minute sa nu vomite rau de tot in jet), pana la 1 an si 8 luni a trebuit plimbat ca sa adoarma, chiar si o ora de cele mai multe ori. Pot numara pe degetele de la o mana de cate ori a stat intr-un carucior, la plimbare kilometri si ore intregi doar in mijloace de purtare. Acasa in primele 6 luni nu am putut nici 2 secunde sa-l pun jos sprijinit pe o perna, ca voma in jet si plangea, deci doar in brate. A avut cel putin 3-4 treziri pe noapte pana acum la 2 ani si 10 luni, cand mi-a disparut laptele din cauza celei de-a doua sarcini. Si chiar si acum se cere in brate si prin casa si afara, si gravida in luna a 9-a il port destul de usor. Are cel mult un somn pe zi (adica uneori nu-l are :))) ), de vreo ora. Si seara se culca de fapt noaptea, la 1:30-2:00, si eu mai stau o ora sa ma relaxez sau sa lucrez ceva. Asta e foarte nesanatos, sa nu faci ca mine :)). Dar incercam sa-ti spun ca oboseala nu e musai sa activeze hipotiroidismul. El doarme la 3 ani doar 6-7-cel mult 8 ore din 24. Asa a fost mereu, si cand era bebe mic se trezea la 5 dimineata de tot, nu mai adormea la loc decat la amiaza :)).

Deci analizele imi sunt ok, le-am repetat si in timpul sarcinii, nu cumva sa fac hipotiroidism si sa nu-l tratez. Cu toti nervii, as fi luat euthyrox, cu toate ca asta ar fi insemnat sa ma chinui apoi cativa ani sa renunt la el.

Sper ca te-am ajutat cumva, desi nu stiu cum :D. O seara frumoasa!
Raluca.”


4.

“Ca si tine, am si eu tiroidita Hashimoto, cu ATPO prezenti tot timpul, cu valori mai mari sau putin peste normal si cu anti tiroglobulina periodic negativa. In timpul sarcinii ATPO au fost foarte putin peste limita normala, iar ceilalti negativi. Probabil in sarcina, procesele autoimune se atenueaza. In schimb dupa nastere, anticorpii mei au luat-o razna. Dupa a doua nastere am luat spirulina, desi nu eram sigura ca e bine sa iau in timpul alaptarii. Am ajuns la hipertiroidism, iar anticorpii au crescut si mai mult.

Sunt convinsa ca am si o rezistenta la insulina, care mi se accentueaza dupa nastere, nu stiu din ce motiv. Sa fie legat si alaptare?

Mi se pare interesant ce spui despre legatura intre ATPO si dereglarea la nivel intestinal. Ai putea sa imi dai un link sa citesc mai multe?

Imi poti recomanda ceva pentru rezistenta la insulina care poate fi folosit in timpul alaptarii?”


Eu: "La Hashimoto merge excelent ce spune Chris Kresser, cu o dieta fara gluten de vreo 2-3 luni. Chiar daca eu nu prea consum paine, am tinut vreo 2 saptamani si mi s-a parut greu :D, m-am lasat de dieta. Mie mi s-a parut greu pentru ca fulgi de ovaz pentru micul dejun gasesc pe toate drumurile, dar de hrisca, mei sau orez doar de pe net. Stiu ca ar fi fost mai simplu sa renunt complet la genul asta de masa, dar e singurul meu "junk" :D.

Spirulina e permisa si in sarcina, si in alaptare, dar nu prea are mari influente asupra tiroidei. Chlorella e permisa iar, are un pic de efect de detoxifiere, care e bun la anti-tg, cum am zis. Daca vrei alge cu continut de iod natural, atunci din cele marine, cum ar fi kelp.

Rezistenta la insulina nu are de ce sa fie legata de alaptare, decat daca alaptarea iti face pofta de dulce si mananci prea multe :D. Interesant cum ai ajuns la hipertiroidism, mai am asa o cunostinta care din Hashimoto a mers la hiper, in loc de hipo, dar la ea explicatia cred ca a fost ca a luat tratament imediat dupa nastere (cand marea majoritate a femeilor au o mica tendinta de hipo, care insa trece in mod natural), si a avut poate o doza prea mare. Tu ai luat ceva tratament pentru tiroida?

In timpul alaptarii, mai ales dupa ce bebe nu mai e mic de tot, poti lua orice. Ma refer la faptul ca astea nu sunt medicamente, sunt niste plante, care la fel de bine s-ar putea regasi in dieta ta zilnica, puse in farfurie. In sarcina e mai dificil cu dozarea lor.

Dar pentru rezistenta la insulina cel mai sanatos mi se pare un regim alimentar de lunga durata (si care din moment ce e sanatos, trateaza bine si tiroida). Din cele care trateaza bine glutenul (daca alegi sa nu-l elimini) inainte de consumare. Adica paine numai cu maia fermentata, nu cu drojdie, faina doar fermentata, etc. Un regim Weston A Price, sau unul GAPS (care reconditioneaza intestinul, insa in perioada alaptarii ti-as recomanda sa sari peste prima parte, ei recomanda vreo 2 saptamani numai cu supa de oase, mi se pare prea drastic, in perioada alaptarii nu avem voie regim de slabire sau de detoxifiere pentru ca toxinele merg apoi in sange si in lapte).

Informatiile cu anti-tpo si intestinul eu le-am citit prin 2008, aveam alt calculator atunci deci sigur nu mai am linkurile. Si Chris Kresser are aici un link cu legatura dintre tiroida si intestin:
http://chriskresser.com/thyroid (ti-am lasat toata lista cu articole, este acolo The Thyroid Gut Connection). Am dat un google acum cu "anti-tpo gut" si mi-a dat cateva articole:
http://drsaulmarcus.com/thyroid/7hypothyroidismautoimmune.html,
http://primalplate.com.au/?p=167 ,
http://thyroidbook.com/blog/autoimmune-gut-repair-diet/

Multa sanatate!”


5.

“Am dat de blogul tau cautand informatii despre tiroidita hashimoto (am fost diagnosticata acum 2 ani) si influentele sale asupra sarcinii. Eu sunt insarcinata in saptamana 13 si de cand am aflat de sarcina am inceput tratamentul cu euthirox caci doctorii mi-au spus ca fara el bebe nu se dezvolta cum trebuie. Nu eram asa convinsa ca au dreptare, dar pe de alta parte nici nu am avut curaj sa risc si sa nu iau medicamentul. Tu ai luat ceva medicamente pentru tiroida in timpul sarcinii? Sau tratamentele naturiste dinaintea sarcinii, pe care le-ai detaliat in ultimul post, ti-au reglat analizele si nu a mai fost nevoie de tratament?

Pe mine ma sperie gandul ca o data inceput tratamentul cu euthirox tiroida va functiona tot mai greu si nu voi mai putea renunta la tratament si faptul ca sarcina va agrava probleme mele de tiroida. Acest lucru mi l-au spus medicii, aceasta afectiune este pe viata si cu timpul nu poate decat sa se inrautateasca. Cel putin aceasta este parerea medicinii alopate. Eu sper ca exista si alternativa...

Tu ai mentionat ca dupa sarcina analizele de anticorpi ti-au iesit bine de aceea sunt curioasa daca ai facut ceva tratament si dupa sarcina. Sunt constienta ca in timpul sarcinii nu pot face mare lucru, caci si unele tratamentele naturiste sunt interzise in sarcina, dar vreau sa ma documentez cat mai bine inca de pe acum si sa am pregatit un plan de atac dupa nastere."



Eu:
“In saptamana 13 din prima sarcina mi-a iesit FT4 la granita de jos si doctorita endocrinoloaga mi-a spus ca e musai sa iau euthyrox. L-am luat, chiar daca nu mi-a convenit. Partea buna a fost ca mi-a incetinit cresterea aiurea in greutate, pana atunci pusesem deja 15 kilograme, in primul trimestru.

Dupa nastere majoritatea mamelor au o tenta de hipotiroidism, care trece natural de la sine. Eu am mers la control cand a trebuit si la un moment dat a vrut sa intarc copilul si sa iau o doza de 4 ori mai mare. Mi-a spus ca asta e, e pe viata, si va trebui sa iau din ce in ce mai mare doza, ca in final sa ajung chiar la extirparea tiroidei si tratament medicamentos doar. Cumva cu cat iei mai mult medicament, cu atata tiroida se leneveste si nu mai functioneaza. M-am enervat si m-am suparat tare si dupa ce m-am interesat ce efecte poate avea hipotiroidismul cand alaptez, daca ii face rau la bebe (am aflat ca nu, doar ca mai scade laptele, si nu a fost cazul), am inceput treptat sa tot razuiesc din pilula ce o luam, si in decurs de cateva luni am renuntat asa complet la ea. Urmand o dieta sanatoasa, si consumand multe nuci de Brazilia pentru seleniu, mult kelp pentru iod organic, si mult unt de cocos pentru reglarea tiroidei. Si incepusem si sportul.

Acum sunt la a doua sarcina, inca TSH si FT4 sunt in limite normale. Ma ingras rau, am avut si stari depresive, am avut semne de hipo, dar daca mai pot trage fara sa intru din nou in hora euthyrox-ului, mai trag de mine si sper sa scap de data asta.

Nu cred ca am anuntat pe blog cand am renuntat la euthyrox, ultima zi cu ultimele firimituri au fost in 14 iulie 2011, fix cu o zi inainte de a merge la mare. Am ales asa intentionat, ca sa ma umplu vara de vitamina D, vara tot timpul imi ieseau mai bine analizele.


Eu am aflat de hashimoto facandu-mi tot felul de investigatii pentru ca dintr-o data incepusem sa ma ingras foarte tare, pusesem in vreo 3 luni de iarna 10 kilograme mancand la fel, eram depresiva, si am citit ca TSH-ul nu e suficient pentru diagnosticarea hipotiroidismului, asa ca mi-am facut si anti-tpo si anti-tg.

Multa sanatate, sarcina usoara si bebe sanatos!”



6.


“Ma bucur ca am descoperit blogul tau. Vroiam sa te rog sa ma ghidezi catre niste medici buni in privinta tiroiditei autoimune daca stii. eu am fost diagnosticata cu asta (n-am luat inca euthyrox) si as vrea sa incep un plan de tratament in vederea unei sarcini. mersi mult de tot si astept semn.”


Eu:
“Eu am fost la Cluj la doua doctorite endocrinoloage, dar nu sunt multumita de nici una din ele. Eu cred ca poti rezolva totul din alimentatie si stil de viata. Eu am avut tiroidita autoimuna inainte de prima sarcina, fara sa am hipotiroidism, asa ca nu a necesitat tratament. In sarcina am facut un pic de hipo, asa ca am ascultat de medici si am luat tratament, pe care l-am scazut treptat pana la eliminare. In sarcina a doua nu a mai fost nevoie. Dar ai avea de lucru pe partea de lifestyle, de la eliminat iodul sintetic sau soia din alimentatie, pana la eliminarea clorului din apa. Sport. Poate chiar eliminarea temporara a glutenului. Ai gasit postarile in care am scris cum am ramas insarcinata cu Alex? Am dat pentru resurse referitoare la tiroida niste linkuri. Multa sanatate!”



Si acum voi mai raspunde aici la cateva:

7.
“mersi mult de sfaturi, am citit povestea sarcinii si ma bucur tare mult ca a iesit bine. Am vazut ca scriai de dieta paleo, asta ai incercat-o tu cu succes? stiu ca si carnea poate avea multi hormoni aiurea, d-aia am o mica rezerva. Cat despre gluten, nu imi dau seama daca e bine sa mananci fara gluten orice ar fi, sau doar daca ai alergie la gluten (eu mi-am facut testarea de alergii la mancare si nu mi-a iesit nimic). Adica pe langa iod, clor, brom si fluor, ce ar trebui eliminat permanent din alimentatie daca ai hashimoto? Sau ce crezi c-a functionat bine in cazul tau. Pe net vad tot felul de diete care se bat cap in cap, si trendul asta anti gluten nu imi dau seama daca e relevant doar in sua sau daca e si la noi. Mersi :) “


Eu:
“As fi vrut sa reusesc sa tin dieta paleo, dar eu sunt cam dependenta de lactate. Poate si din cauza ca sunt lacto-ovo-vegetariana. Paleo vegetarian e destul de dificil. WAP (Weston A Price) vegetarian e sustenabil. Dar la paleo scoti si cerealele de orice fel, si lactatele. Fara carne raman doar fructe, seminte/nuci si legume. Dar paleo cica merge cel mai bine pentru a vindeca bolile astea hormonale.

Despre gluten am citit ca testul de alergie pentru boala Celiaca poate iesi fals negativ. Adica daca iese pozitiv e clar, daca iese negativ asta nu inseamna decat ca poate in acel moment nu s-a detectat. Cel mai bun test este regimul pentru o perioada si sa vezi reactiile. Cautam intre bookmarks un link despre glutenul “rau” din zilele noastre versus cel de pe vremuri si am gasit alte linkuri interesant. BTW, se pare ca cerealele cu gluten tratate corespunzator inainte de consum (inmuiere, germinare sau fermentare) devin ok si pentru cei cu intoleranta la gluten. Nu la cei cu alergie! Sunt doua boli diferite! Linkurile:

http://undergroundwellness.com/detecting-gluten-sensitivity/
http://www.youtube.com/watch?v=IvUgcLQOUSA&feature=youtu.be
http://www.anchoragepress.com/news/the-gluten-made-her-do-it-how-going-gluten-free/article_39e2478e-4585-11e2-a80c-0019bb2963f4.html
http://www.huffingtonpost.com/chris-kresser/gluten-intolerance_b_2964812.html

Am gasit si linkul cu granele: http://undergroundwellness.com/these-aint-the-same-grains/. „


8.

"Acum 2 ani mi-a fost descoperita tiroida autoimuna si de 1 an jumate s-a instalat si alta boala autoimuna sclerodermie sistemica difuza. Iau eutirox de 25 o pastiluta si jumatate si ma simt bine si fac si metotrexat de 25 o data pe saptamana si piascledine. As dori daca se poate sa imi spuneti ce fel de alimente sa consum si mai ales ce sa evit. As vrea sa iau spirulina si chlorella dar nu stiu daca am voie. Si mai iau si wobenzime mi-a recomandat un medic dermatolog. Ma simt destul de bine poate doar sunt mai obosita ca inainte si ma enervez mai des. Mi s-a spus ca trebuie sa folosesc protectie solara mereu datorita sclerodermiei si sa iau vit d3. Pielea mea s-a intins mai ales pe maini si pe fata o simt mai stransa. Daca aveti niste sfaturi si pentru mine cu placere am sa le astept pentru ca am vazut ca stiti multe despre boala autoimuna. Multumesc si sa aveti multa sanatate si familia dv."



Eu:
“Aici mai sus am scris despre regimul meu alimentar. Dar tu mai poti adauga linistita carne si peste, eu le evit din alte motive, ele sunt foarte bune pentru bolile de tiroida si alte boli autoimune. Nu stiam nimic despre sclerodermie dar din cate vad este pur si simplu o alta boala autoimuna care ar trebui sa se vindece treptat dupa o detoxifiere buna si niste remedii naturiste adaptogene, cele care regleaza imunitatea organismului. Ca sa vezi daca fiecare in parte e recomandat sau nu bolii tale, cauta in engleza pe google, de exemplu “shiitake scleroderma” pentru a vedea ce au descoperit altii despre ciupercile shiitake. Americanii ii spun acestei boli ori “scleroderma”, ori “Systemic sclerosis”. Dar, repet, un regim de viata, de la dieta naturala, la sport, la eliminat toate chimicalele din jur, ar trebui sa arate efecte.

Nu stiu nimic despre medicamentele tale in afara de euthyrox. Spirulina si chlorella ai voie.

Protectie solara iti recomand doar creme naturale cu protectie minerala din oxid de zinc non-nano. Sau fara oxid de zinc. Dar in rest doar unturi si uleiuri naturale. Citeste mai mult aici si aici.

Chris Kresser, pe care il tot amintesc pentru informatiile despre tiroida, are o serie intreaga despre nutritia pentru o piele sanatoasa. El fiind asa un mare cunoscator al bolilor auto-imune, as merge pe mana lui. Citeste linkurile din aceasta pagina de jos. Multa multa sanatate!”




9.

"Eu sunt insarcinata in 14 saptamani, cu probleme de tiroida autoimuna si fertilitate, blogul tau ma ajuta foarte mult. As vrea sa intreb daca folosesti filtru de purificare a apei de la robinet. Am tot cercetat subiectul si am ajuns la concluzia ca cel mai ok ar fi sa cumpar un filtru simplu, pe baza de carbune si argint, care sa curete apa de la robinet dar sa nu o demineralizeze. M-ar ajuta foarte mult daca folosesti asa ceva si poti sa-ti ma ajuti in luarea unei decizii. Multumesc."


Eu: "Da. Este un subiect pe care nu-l stapanesc, nu reusesc sa imi dau seama care sunt ok, asa ca ma bazez pe recomandarile altora. Am incredere in Kevin Gianni si el a spus undeva ca are Aquasana. Am incredere in Mercola si cel vandut de el seamana la perfectie cu Aquasana. Filtrele Aquasana se vand si la noi si chiar erau mai ieftine decat in afara in 2009 cand am cumparat eu. Mi-am luat filtru de dus, pentru ca l-am luat in primul rand pentru copil, nu pentru spalatul meu de vase. Suntem binecuvantati si avem acces la un izvor de munte si cu apa de izvor gatim. Multi alti oameni specialisti in sanatate recomanda filtrele Berkey. Cred ca as avea incredere in ei daca as fi nevoita sa folosesc la gatit apa de robinet. Multa sanatate si sarcina usoara!”


10.

“Sunt insarcinata in luna a 7-a, am tot citit pe blogul tau ca ai tiroidita hasimoto, ai renuntat pe perioda alaptarii sau nu? Si eu sufar de acelasi lucru. Multumesc anticipat”


Eu:
"Ti-am raspuns in aceasta postare, mai sus."


11.

“Am Hashimoto de 2 ani si hormonii tiroidieni sunt normali. De 2 luni mi-a iesit calcitonina marita ( 109) ,fapt pt care am trecut printr-un calvar. Doctorii m-au suspectat de cancer tiroidian medular si mi-au spus sa scot tiroida.  

Intre timp,calcitonina a scazut la 89 ,dupa 1 luna. Iar toti doctorii mi-au zis ca o sa creasca exponential.

Nu stiu ce sa fac. Va rog mult un sfat!”

Eu:
Acum am citit prima data despre asta, banuiesc ca toate informatiile de aici tie iti sunt cunoscute. E interesant ca a scazut, dar inca nu e in limite normale. Ecografia ce arata? Nodulii ar trebui sa se vada acolo.”



La final, repet observatia de undeva din textul de mai sus. Nu sunt medic, nu imi povestesc experientele ca sa le urmati. Evitarea caii alopate este dificila pentru ca e nevoie sa va cunoasteti bine organismul, sa va informati continuu si sa aveti grija toata viata de organismul vostru. Dar e plina de satisfactii, eu cred ca merita. Insa nu cred ca e pentru oricine. Sper ca in textul acestei postari si in linkurile date aici sa gasiti raspunsuri la toate intrebarile voastre. Nu de alta, dar cu doi copii mici acasa toata ziua nu reusesc sa va raspund la timp.

Multa sanatate tuturor!


190 de comentarii:

  1. Pfiuuu Ralu , cautand despre Amour am dat si peste blogul tau , mina de aur ptr informatii despre tiroida .
    Mai , dupa sarcina am dat si eu in hipo si timp de 3 ani si 10 zile cat am alaptat am refuzat tratamentul , dar acu 2 luni jumate au explodat analizele si nu am mai avut scapare , am ajuns la Levothyrox 50 :( , insa tot din aceeasi zi am trecut si la gluten free dupa ce am citit toate articolele lui Chris , , dupa 2 luni , analize perfecte , 10 kg slabite insa medicul ( homeopat ) nu vrea sa opresc medicamentul , si nu stiu ce sa fac , sa continui sau nu .
    Oricum gluten free sau levothyroxul una din ele mi-au schimbat viata , ma simt foarte bine si sper sa scap si de psoriazis in felul asta . Anticorpii imi sunt ok .
    Numa sport nu reusesc sa fac deloc , poate odata voi gasi curaj sa ma apuc :)
    Pupici la pitici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau, esti minunata, super ambitioasa! Mi se pare greu gluten free :).

      Incearca si pe partea minerala (din alimentatie sau superfoods): seleniu, zinc, iod, magneziu, plus vitamina D. Si eu recunosc ca as incepe s-o tai treptat. Dar daca iti merge bine parca nu-ti vine, eu voiam sa renunt la ea ca sa nu ma prinda o noua sarcina cu ea, nu stiu. Poate daca iei cumva numai 45, apoi dupa vreo luna numai 40, in timpul asta sa te studiezi daca te simti la fel de bine si sa iti faci analize.

      Pupici tuturor! A, si de Armour am citit numai de bine, dar peste tot scria ca medicul il dozeaza, de asta m-am indepartat de el, pe langa ca nu era vegetarian :D

      Ștergere
    2. Bună,
      Am citit articolul și... M-am cam îngrozit de câte detalii sunt despre care nu știu nimic. După o sarcină oprită din evoluție în 2014 am început analizele în urma cărora am aflat că am trombofilie, mutații genetice, o Carența colosală de vitamina D (a ieșit valoarea 14.7 iar minimum era 30 pe analize) și Hashimoto. Ne străduim să avem un bebe și nu prea ne iese și aș vrea să știu dacă e important faptul că am TSH 2,3547 (am citit că anumite clinici refuză de exemplu să facă FIV dacă TSH nu e sub 1). De asemenea am TPO (47.9), Tiroglobulina (42.13). Free T4 este 0.92. Analize făcute în data de 28.04.2016
      La ce medic endocrinolog să merg la București care să nu mă îndoape cu medicamente?
      Apropo, și eu sunt vegetariană de 11. Mănânc pește de 2 ani .

      Ștergere
    3. Ioana, nu sunt eu vreo mare experta, dar probabil ai pierdut sarcina din cauza trombofiliei...nu inteleg dc medicii nu dau toate analizele inainte de a ramane gravida sau macar la inceput...chestia asta e destul de comuna...faza cu tsh-ul si sarcina e legata de faptul ca un tsh>2.5 este un factor de potential risc de pierdere a sarcinii...nu se cunoaste foarte bine dar exista banuieli cum ca si prezenta anticorpilor in sine poate constitui Risc de avort...tsh=1 sau in jur de 1 este o valoare optima de functionare a tiroidei, iar un tsh>2 tinde usor catre hipotiroidism. Incerca sa tii dietea de gluten si si ia niste seleniu ca sa scazi anticorpii si tshul...la medic iti va da euthyrox si atat...care nu iti va vindeca boala autoimuna...dc esti vegetarian fa si niste analize de viat B 12

      Ștergere
  2. Mergi pe Youtube si cauta-l pe Dr. David Brownstein, ca are prezentari in legatura cu iodul si Hasimoto, tiroida. Nu doar ca informatiile pe care dogma medicala ti le-a dat sunt false, insa functioneaza exact pe invers !

    In plus, analizele pentru hormonii tiroidinei, sunt irelevante, pentru ca doar 1 % din hormoni se afla in sange . Analiza de sange nu verifica si la nivel celular, ci doar la nivelul sangelui. Mult mai sigur este sa verifici folosind temperatura bazala .
    In plus, daca una din glandele corpului e dereglata, poti fi sigura ca s-au dereglat si celelalte glande : va trebui sa rezolvi asta. Citeste-i cartile lui Brownstein, ca nu o sa-ti para rau !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, o sa caut si o sa salvez la Favorite pentru cand voi avea mai mult timp liber :D.

      Ștergere
  3. Draga Raluca, am citit cu interes tot ce ai postat. Intrebare: care este doza zilnica de kelp? dar de spirulina si chlorella? Mi-am cumparat nuci de brazilia. Ce seminte mananci pentru zinc si in ce cantitate? Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le-am considerat alimente, si nu suplimente. Asa ca nu ma stresam nici daca uitam cateva zile, nici daca as fi luat prea mult, ar fi fost ca si cum as trai intr-un sat pescaresc si intr-o zi mananc o salata de alge :D.

      In general o lingurita de kelp pe zi. O jumatate de lingurita de spirulina, o jumatate de chlorella. M-am ghidat intr-un fel dupa indicatiile de pe pilule, spirulina se iau 3-4 pe zi.

      Pentru zinc ideale ar fi carnea rosie si fructele de mare. Seminte de dovleac sau de floarea soarelui nu zilnic, pentru ca nu aveam chef zilnic de ele. Cand aveam chef poate reuseam sa mananc cate o lingura.

      Multa sanatate!

      Ștergere
    2. Multumesc din suflet pentru tot. Apreciez foarte mult ca impartasesti cu noi toate informatiile si experienta ta.

      Ștergere
  4. Ma regasesc in ceea ce scrii....citesc cu atata placere. Si eu am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna si hipotiroidism. Refuz sa mai iau toata doza de Euthyrox, macar sa o raresc treptat, incerc sucuri naturale. Desi ma lupt efectiv cu psihicul meu imi doresc ( recunosc ca ma ajuta cartile The Secret :-) ) sa fiu o persoana sanatoasa, sa am un copil anul viitor, sa nu mai iau pastile in fiecare dimineata a vietii mele pt ca am doar 24 de ani. Citesc postarile tale si ma umplu de speranta.....imi dau seama ca SE POATE ORICE. Iti multumesc pentru raza de speranta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sanatate si succes! Te astept cu vesti bune! :)

      Ștergere
    2. Carmen, citesti si http://www.thyroidpharmacist.com/
      eu am si cartea Izabellei pdf si am ascultat si seminarul organizat de ea despre toroidita autoimuna. In carte explica in mare mecanismul de declanasare al tiroiditei autoimune, care este valabil si pt. alte boli autoimune si ce trebuie sa faci pt a scapa definitiv de Hashi

      Ștergere
  5. Buna, eu am avut de-a lungul lunilor 5, 6 si 7 niveluri fluctuante ale TSH si A-TPO, dar pentru ca una din aceste analize a iesit foarte bine, nu am inceput nici un fel de tratament. Daca imi ies analizele proaste spre sfarsitul sarcinii si incep tratamentul cu euthyrox, oare copilul e deja afectat sau il ajuta cu ceva reglarea prin medicamentatie? Imi e teama ca trebuia sa incep mai din timp tratamentul si nu am facut-o, in ciuda rezultatelor bune pe care le-am avut la unele recoltari. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doctorul ce a zis? Eu cand vine vorba de mine fac experimente, dar in sarcini nu am avut curaj. Daca in a doua sarcina nu am vrut sa ajung la Euthyrox, am facut analize mereu si am contactat un homeopat.

      Multa sanatate si sarcina frumoasa!

      Ștergere
  6. Buna ziua!
    Tare m-am mai saturat de hormonii astia si nu stiu cum sa o mai scot la capat. Sufar de Hashimoto de vreo 4 ani. Am facut tot felul de tratamente naturiste si intr-un final vad ca am facut si SOP de vreun an. Menstruatia vine cu intarziere de o luna si ma ingras pe zi ce trece. Ce ar trebui sa fac? Nu vreau sa ma indop cu alti hormoni, in afara de 50 mg Euthyrox. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citeste, te rog, linkurile de mai sus despre cum am ramas eu insarcinata, am scris acolo ce am facut ca sa imi reglez hormonii in mod natural. Multa sanatate!

      Ștergere
  7. Buna ziua tuturor. Am mare nevoie de ajutorul vostru. Sunt gravida in 6 saptamani si pana sa raman gravida am fost diagnosticata cu hashimoto refuzand total sa iau tratament, am ales calea naturista si imi e f bine pana acum. Dar acum incepe marea problema, din cate am citit pe aici e cam musai sa iei tratament in sarcina pentru bebe sa nu iasa cu cretinism. E cineva dintre voi care nu a luat tratament in sarcina?????? daca nu as fi depistat "boala" asta inainte sa raman gravida cine naiba o depista???? sunt f confuza nu stiu ce sa fac ca nu vreau sa iau eutirox help me

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu ai hipotiroidism, adica daca TSH si FT4 iti sunt in intervale normale, nu e nicio problema cu bebe, nu face cretinism de la Hashimoto. Dar sa iti faci toata sarcina regulat analize de FT4.

      Ștergere
    2. Ah, m-am luat cu raspunsul si am publicat prea repede. Iti doresc sarcina frumoasa si bebelus sanatos!

      Ștergere
    3. eu am refuzat sa iau oricefel de medicamente in timpul sarcnii, nu am luat nici macar acid folic. medicii endocrinologi mi-au spus ca o sa pierd sarcina daca nu iau euthyrox dar am tinut regim fara gluten, nici macar o firimitura, fara dulciuri, in principiu carne, legume si fructe. iar acum am un baietel de 1 an si 5 luni normal fizic si foarte istet

      Ștergere
    4. pe facebook este un support group extraordinar pt persoanele cu hashimoto, hashimoto 411 care pe mine m-a ajutat foarte mult. iti doresc sarcina si nastere usoara

      Ștergere
  8. Quizzul la care face referire (vedeti aici http://www.holistic-hypothyroidism-solutions.com/support-files/quiz-hypothyroidism.pdf) m-a facut sa ma minunez cate au legatura cu tiroida si nici nu stiam... Inscrieti-va si la sesiunea gratuita!

    http://www.mommypotamus.com/check-thyroid-home-simple-test/

    Acuma ma delectez cu interviul foarte explicativ: http://thethyroidsessions.com/gluten-thyroid-connection/

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna! Iti multumesc din suflet pentru ce ai impartasit aici! Este o informatie super importanta pentru toti cei ce sufera de o oarecare disfunctie la tiroida.
    Am inteles toate recomandarile nutritionale, in special cele ce tin de gluten (am vazut si video imediat mai sus - foarte fain!) si zahar, insa de ce lactate?
    Intrebarea mea ar fi urmatoarea: sunt insarcinata de doar citeva saptamani, si hormonii tiroidieni sunt OK. Insa antiTPO este 400 (a inceput acum 2 ani jumate). As vrea sa tin regumul sugerat, ca sa evit probabilitatea de a face hipo pe parcursul sarcinii. Insa de doi ani sunt vegetariana (fara carne peste, insa da la ou si lactate). Acum intrebarea mea ar fi, daca exclud si lactatele si continui cu vegeterian - ar putea fu un pic exagerat in sarcina? Merci tare mult pentru efortul care-l faci cu postarile si raspunsurile! Sa ai parte de sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Olesea, doar se banuieste ideea cu lactatele, nici macar nu e la fel de vehiculata ca cea cu glutenul, si in nici un caz nu la toata lumea. Asa ca in locul tau nu as exclude lactatele, mai ales in sarcina. Insa in mod clar as consuma lactate din sursa sigura, de la tara, nepasteurizate. Dr. Mercola si multi altii sustin ca pasteurizarea deregleaza moleculele, structura proteinei din lapte, si creeaza reactii aiurea in organismul nostru. Stiu ca exista pericolul listeriei cu lactatele crude in sarcina, sau al toxoplasmozei la lactatele crude de capra, dar la noi in tara listeria a fost rara, eu personal sa fiu pusa sa aleg as alege in sarcina lactate crude de vaca.

      Sarcina sanatoasa!

      Ștergere
  10. Buna,

    Am citit (la tine) ca iodul din kale este ok pt hashimoto. adica iodul natural, nu cel sisntetic. Ai vreo sursa unde pot sa gasesc aceasta info? sunt un pic derutata pt ca ce am gasit eu (posibil o sursa incompleta sau incorecta) spune ca orice iod este periculos pt tiroida.

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-mi ce ai gasit. Eu am tras concluzia prin omisiune probabil, adica tot ce am gasit eu erau dovezi ca iodul sintetic provoaca Hashimoto. Hashimoto este prezent doar in tarile care au sarea iodata, si doar in restul tarilor sigur se consuma peste, alge, fructe de mare. Daca nu am gasit nimic despre iodul natural si tiroida, si din moment ce Hashimoto provoaca in timp hipotiroidism mi s-a parut de bun simt sa iau un iod natural pentru a amana instalarea hipotiroidismului.

      Ștergere
    2. Da, vad ca sunt care zic ca depinde de la om la om, ce reactie determina in corp. O sa modific in articol, multumesc. Poti incerca cu foarte putin ca sa vezi, dar numai daca analizele arata in timp o tendinta de hipotiroidism, altfel nu merita riscul. http://drlwilson.com/ARTICLES/HASHIMOTO.htm

      Ștergere
    3. Revin cu update

      sunt gluten free de vreo 3 luni ( 90% pt ca faina se gaseste si in cele mai dubioase locuri - alimente procesate)

      iau vit d de la soare si din uleiul de ficat de cod

      iau seleniu (supliment), am renuntat la zahar procesat - f rar (1 data pe luna) mai mananc 2 patratele de ciocolata cand efectiv sunt lipsita de vlaga

      Cu toate astea, tsh-ul creste :( in continuare sunt pe euthyrox (50 zilnic). Ma simt obosita, fara energie. O fi oare de la tsh marit sau lipsa glutenului? am pacatuit o data cu o placinta cu branza si m-am simtit f plina de energie dupa.


      Oare dupa cat timp as putea vedea rezultate? si ce sfat imi dai? sa continui cu euthyrox pe care dr-ul mi-l tot creste pe baza tsh-ului marit sau sa astept sa vad in timp rezultatele lipsei de gluten, zahar etc?

      Ștergere
    4. Elena, incearca sa citesti putin despre extractul de tiroida animala, cum este Armour de exemplu (desiccated thyroid). Foarte multe femei, cel putin din afara, s-au simtit minunat cu asa ceva, dupa ce au incercat sa ia T4 si nu s-au simtit deloc bine. Explicatia ar fi ca extractul animal de tiroida contine si T3 pe lanfa T4 si o parte dintre persoanele care nu se simt bine luand doar T4 s-ar putea sa nu poata transforma T4in T3. Exista 2 posibile probleme cu extractul de tiroida, dozajul si un foarte mic procent de persoane cu tiroidita autoimuna, carora le-au crescut anticorpii dupa ce au trecut pe extract animal de tiroida. Deci trebuie urmariti anticorpii. Referitor la seleniu, medicii din afara am vazut ca pt Hashi recomanda 200 mcg/zi, Se mai recomanda sa se ia seleniu pt o perioada inainte de incepe sa se ia suplimente cu iod (gen spirulina, kelp). Atentie la persoanele care iau hormoni tiroidieni si suplimente pe baza de iod sa nu ia prea mult iod pt ca si hormonii tiroidieni contin iod. Legat de discutia dc e ok sau nu sa iei suplimente pe baza de iod in cazul tiroiditei autoimune, se pare ca este ok, doar sa nu depasim un 1 ml/zi, doza considerata sigura. Iodul in doza mare poate agrava. Mai intervine problema iodurii de potasiu, cea care se gaseste in sarea iodata. Si eu cred la fel ca si Raluca despre ea, ca nu e ok. Ma gandesc ca e posibil sa se intample ceva asemanator cazului acidului folic versus folati, acidul folic eliminand folatii naturali.

      Ștergere
    5. In afar de ce a postat Raluca si mi-a fost de mare folos, am recomandat intr-un alt comentariu blogul unei farmaciste din State http://www.thyroidpharmacist.com/
      dc imi dati o adresa de mail va trimit cartea
      eu de acolo am mai aflat despre faptul ca declansarea tiroiditei autoimune poate fi cauzata printre altele de o infectie cu o banala candida, sau helicobacter, de un intestin permeabil si de niste glande suprarenale suprasoliciate. Pt sustinerea digestie si reducerea intolerantei alimentare, eu iau si enzime digestive pe langa probiotice. Recent am aflat ca bromelaina, de exmplu, reduce anticorpii.

      Ștergere
    6. Multumesc fetelor, iaca analizele au venit bune, tsh scazut si in limite. acum 2 luni medicul m-a pus sa maresc doza de eutirox si nu am vrut, de la 50 la 75, dar am refuzt si am ramas pe 50 si iata ca analizele sunt bune. dar far zahar, fara mancare procesta, fara gluten si cu suplimente de seleniu (pastile sau nuzi de brazilia) si vitamina d de la uleiul de liver cod. Intentionez sa urmez acelasi regim si sa diminuiesc usor doza, L-V 50 sio wkend 25.

      Tara ma bucur ca v-m gasit pe voi unde pot sa schimb 2 vb despre hashimoto. Unde ma duc si intreb toti zic ca e pe viata si nu se vindeca, pana si medicul mi- dat peste nas cand am povestit ca am auzit de persoane vindecate. Cica sigur analizele lor nu au fost facute bine.

      Sa stiti ca ar fi o idee buna sa facem un suppport grup pe tema asta, pe Fb de ex. Am vazut ca in afara sunt f multe.

      Ștergere
    7. Felicitari!!! Esti foarte ambitioasa!

      Ștergere
    8. Multumesc, Raluca. recunosc ca postarile tale m-au ambitionat sa ma informez tot mai mult si sa incerc.

      Ștergere
  11. Hey girls, pana cand am timp sa raspund, sa nu ratati oferta unei carti de retete pentru bolile autoimune, e gratis doar cateva ore:

    http://www.amazon.com/gp/product/B00L8DL3C2/ref=as_li_qf_sp_asin_il_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B00L8DL3C2&linkCode=as2&tag=nftfacebook-20&linkId=ETAHGTMI2JF6ZBFZ

    RăspundețiȘtergere
  12. CU mare bucurie în inima mea, vreau să le mulțumesc DR ikoko DE ikokotemple@gmail.com pentru realizarea de soția mea concepe. Am CONTACT DR ikoko ÎN NUMELE eu și soția mea de atunci am fost casatorit AVEM le este greu să am copilul nostru propriu pentru ultimilor trei ani și jumătate SO-am decide să contacteze DR ikokoWHO Am citit despre PE INTERNET CUM A venit în ajutorul FAMILIE atât de multe pentru a fi fericit cu copilul ELIBERAREA, după ce am lua legatura cu el mi-a spus VA mine și soția mea de ajutor și i-am dat toate lucrurile pe care le NECESARE la noi și după ce a făcut vraja soția mea a rămas însărcinată La o săptămână după. Sunt atât de recunoscător pentru DR ikoko și, de asemenea recunoscător pentru tine toate, care are RECOMANDA DR ikoko LA NOI De aceea, m-am tot aici a ajuta pe alții în așa fel încât puteți, de asemenea HIM REACH, pentru a te ajut. JUST lua legatura cu el VIA LUI ikokotemple@gmail.com EMAIL ADRESA pana ce acesta te va ajuta OUT.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna fetelor, va rog sa ma ajutati cu o informatie ceva ca sunt stresata.astazi am aflat ca o sa mai am un bebe. Acum 2 sapt am facut analize si tsh a iesit 9 limita fiind la 4 am mers la endo a facut eco tiroida nu este mare dar nici ok nu e, mi-a dat sa fac2 analize anti- tiroglobulina este 396 iar limita este 115 si Anti-TPO (Anti - tiroidperoxidaza) 15'2 limita 34. Momentan nu iau tratament, joi am programare la endo. Va avea probleme bebe? Sarcina este mica, nu are inca o luna, sa urgentez vizita la endocrinolog? In prima sarcina nu am avut probleme cu tiroida, copilul are 3 ani.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna si felicitari pentru sarcina! Nu te speria ci relaxeaza-te. lasa-mi o adresa de mail pentru ca am f multe materiale pe acesta tema.
    la un tsh>2.5 se considera ca ar creste riscul de avort. Pt ca nu prea mai ai timp sa scazi anticorpii si tshul cu alimentatie si suplimente (poate dura si un an doi) probabil va trebui sa iei hormoni tiroidieni in sarcina. Cauza tiroiditeti autoimune nu este proasta fuctionare a tiroidei si reactia sistemului imun. Anticporpii scad ff bine cu seleniu 200mcg/zi. Multi medici orientati care abordarea medicinei in mod functional, recomanda eliminare glutenului si chiar si a lactatelor pt a scadea anticorpii. Probabil medicul endocrinolog iti va spune ca tiroidita autoimuna nu se vindeca dar nu este asa dupa cum dovedeste si cazul Ralucai. Printre cauzele reactiei sistemului imun stau intolerantele alimentare, infectia cu helicobacter, intestin permeabil, etc. te va ajuta mult dc citesti
    http://hopeforhashimotosdisease.blogspot.ro/
    http://hypothyroidmom.com/about-dana-trentini/
    Dana povesteste problemele ei cu tiroida si sarcina
    http://www.thyroidpharmacist.com/
    Am si cartea Izabelei pdf, dc vrei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. salutare tuturor!
      Marta Neacsu, si eu am intrat in lupta cu stabilizarea tiroidie fara medicina alopata. Cam fara succes as spune... In fine, nu o sa renunt! Daca ai materiale despre hipotiroidism si pentru mine te-as ruga sa mi le trimiti pe adresa alinae13@yahoo.com .
      Istoricul meu: am descoperit in dec 2014
      TSH-ul: 3.40 (val de ref: 0.27 - 4.2)
      fT4: 13.44 (val de ref: 12 - 22 )
      Anti-TPO: <5 (val de ref: <34 )

      Am luat sub prescriptie medicala 1/2 pastila Euthyrox din 2 in 2 zile timp de 6 sapt. Noile rezultate:
      TSH: 5,41 !!!!
      fT4: nu il stiu, pt ca nu mi l-a cerut medicul
      Anti-TG: 43.6 (val de ref <200)
      Din ziua de 29 august am renuntat complet la cafea, paine si produse din faina alba, zahar si orice se intelege prin aliment prajit. Am inceput sa iau si picaturi de fusuc vesiculosus 25 picaturi de 2 ori pe zi.
      La interval de o luna, pe 24 septembrie, aveam analizele:
      Tsh: 3,01
      fT4: 13,40
      T3: 1,75
      Colesterol total: 199
      Anti-Peroxidase de tiroida <5 ( val de rel < 35)
      Anti-TG : 16,43 ( val de ref < 115)
      TG: 14,26 ( val de ref 1.4 - 78)
      Bun.. happy la maxim, motivata sa continui!
      Ma trec 3 sapt si incep sa ma stric la stomac... Hmm... o fi de la iaurtul de dimineatza?!?! il eliminam din alimentatie! Trec 3 zile si nicio ameliorare. Concluzie: e de la Fucus!! L-am eliminat din regimul alimentar. Mai trece 1 sapt si repet analizele pe 30 octombrie( ca doar se implinea inca o luna - si ma hotarasem sa fac analizele lunar, sa vedem cum evoluez):
      TSH: 1,86 !!!!!
      fT4: 11,61 !!!!! ( prima data sub limita admisa ...)
      T3: 1,32 !!!!! ( la limita inferioara...)
      Colesterol total : 225 !!!!!
      Anti-Peroxidase de tiroida < 9,81
      Anti-TG : 17,40
      Deci scade Tsh, scade si productia de hormoni, desi nu are sens...cand normal ar fi cu Tsh scazut, sa dudui de hormoni tiroidieni...
      Pe data de 12 noiembrie 2014 am repetat analizele ( timp in care am reintrodus faina alba in alimentatie si nu am mai luat nicio picatura de fucus):
      TSH: 3,72
      fT4: 14,37
      T3: 1,55
      Colesterol total: 233 !!!
      Astea sunt ultimele analize, banuiesc ca o sa le repet la inceputul lunii decembrie, sa vedem in ce directie au mai luat-o...
      Problema mea este ca avem bebele programat pentru luna lui martie... Si ce o sa fac in perioada graviditatii? Fucus nu pot lua, pt ca exista riscul de a contine pe langa iod si metale grele ( gen mercur, plumb)... Euthyroxul nu ma ademeneste de nicio culoare...
      Imi mai trece prin minte sa cultiv ovaz, si sa mananc dimineatza vlastari... Am citit ca ar stimula productia tiroidiana.
      Voi, doamnele mele, cum va mai tineti in echilibru hormonii?
      Ralu, tu esti idolul meu ( primul pana la varsta de 27 ani). Tu mi-ai fost model, inspiratie, motivatie, sursa de informatie, tot! Datorita tie am inceput lupta asta petru refacerea tiroidei, si nu distrugerea si eliminarea ei! Nu am cuvinte sa iti multumesc pentru ca existi si pentru ca iti impartasesti cunostiintele, experientele si gandurile cu noi!
      Multa sanatate tuturor,
      Alina C.


      Ștergere
    3. nu stiu de ce, insa lipseste o parte a mesajului, si anume,inainte de paragraful
      " Din ziua de 29 august...." ar fi trebuit sa apara si:
      In ziua de 28 august , dupa o cadere masiva a parului, care continua sa cada mai ceva ca la pisici cand naparlesc, am fost sa imi fac analizele ( la 7 luni de la ultimele):
      TSH - 4, 73 !!!!
      fT4 - 13,46
      T3 -1,63
      Colesterol total - 223.

      Ștergere
    4. Buna, te rog trimite pe adresa dana.einstein@yahoo.com materiale legate de Hashimoto si PCOS. Am descoperit ca am ambele afectiuni in urma unui control pentru infertilitate. Am ramas gravida intre timp dar s-a oprit din evolutie si acum tot trece timpul asteptand o noua sarcina, dar in zadar. Casatoriti de 6 ani, suntem foarte suparati. Multumesc

      Ștergere
    5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  15. Multumesc mult pentru raspuns, sunt speriata ca am ramas insarcinata si nu am inceput la timp tratamentul.tot ce imi doresc e ca bebe sa nu se nasca cu probleme.adresa de email ana_maria393@yahoo.com incerc sa ma linistesc si sa ma bucur de aceste clipe minunate.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nici sa nu te gandesti la probleme. Si Raluca scria ca a luat tratement pe perioada sarcinii si ca totul a fost ok. Iti scriu acum pe mail

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu reusesc sa iti scriu pe adresa data de tine. Imi da eroare

    RăspundețiȘtergere
  18. Ai dreptate, de stres nu sunt capabila nici sa dau adresa de email crecta :) ana_maria939@yahoo.

    RăspundețiȘtergere
  19. Anamaria, multa sanatate si o sarcina frumoasa! Cum a fost la medic? Incearca sa te relaxezi, conteaza mai mult decat credem, si pentru tiroida, si pentru bebe. Eu nu am reusit in a doua sarcina din cauza toxoplasmozei si chiar cred ca stresul a avut efect nociv. Sper ca tu sa reusesti.

    RăspundețiȘtergere
  20. Alina, iti multumesc, imi pui o greutate pe umeri mai mare decat merit :). Mi-a atras atentia in descrierile tale cum dupa un euthyrox dat de medic prea pripit analizele au luat-o razna. Si mie mi-a zis endo ca euthyroxul pune pe tusa tiroida, chiar daca ea lucra cat de cat.

    Eu acum, cu piticul nr.2 care imi mananca tot timpul nu mai am timp de mine deloc. Ceea ce inseamna alimentatie mai putin gandita (nu mananc junk, dar nici nu mai consum atatia nutrienti) si lipsa remediilor naturale. Insa cand simt ca tiroida mi-o ia pe aratura ma mai echilibreaza homeopatia unicista. De unde esti? Nu ai un homeopat unicist in orasul tau?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Buna Ralu,
      Ti-am mai raspuns de 2 ori pana acum, insa de fiecare data nu m-am conectat la profil prin Google inainte de a redacta comentariul, deci mi-a fost sters cand am vrut sa il public... Deci sa incercam a 3-a oara...
      Intentia mea a fost sa iti arat recunostiinta pe care ti-o port, si nimic mai mult. Nu trebuie sa te simti presionata in niciun fel! Ci doar multumita sufleteste de tine insati, ca urmare a faptului de a fi ajutat o multime de fiinte bolnave. Datorita tie mi-am schimbat cursul sanatatii, doar pe site-ul tau am gasit speranta si curaj. Tu mi-ai insuflat dorinta de a fii independenta de medicamente, mi-ai aratat calea. Mi-ai dat o mana sa ma ridic exact atunci cand o luam in jos. Si nu stiu cum sa iti multumesc suficient pentru asta! Daca nu erai altruista si complet dezinteresata material ( versus alti militanti-vedete pro-viata-sanatoasa, care ti-ar impartasii bucurosi sfaturile, experientele lor contra cost - gen carti) posibil ca si astazi sa fi stat cu Euthyroxul la capul patului. Ma repet, insa, ITI MULTUMESC DIN INIMA!
      Pai a avut dreptate endo a ta, Euthyroxul chiar pune pe tusa tiroida. Adica din hipotiroidism subclinic (Tsh DOAR 3,4 ) ajungeam fff usor la hipotiroidism ( deja Tsh era 5,41)si la dependenta de hormon sintetic. Soarta mi-o auzisem deja telefonic de la asistenta: "D-na doctor o sa va mareasca doza de Euthyrox, deci nu opriti tratamentul". Asadar dintr-o tiroida care schiopata usor, faceau foarte repede o tiroida pensionara ( pe care, probabil, ar fi urmat sa o extirp). phhhh!!
      Momentan iau in fiecare dimineata 25 picaturi de Fucus vesiculosus ( doza recomandata zilnic este de 25 picaturi de 3 ori pe zi, insa eu iau doar 1 singura data). Simt ca ma ajuta, nu mai am mintea incetosata si parca nu ma mai simt un walking dead d.p.d.v energetic.
      Problema mea este ca in martie as vrea sa raman insarcinata, iar atunci nu mai pot lua Fucus, deoarece poate contine metale grele gen mercur, plumb, care mi-ar afecta fatul. Ei, si atunci cum o sa imi mai mentin eu tiroida funcionala?!?! Ma gandeam sa introduc zilnic in alimentatie salata de sfecta rosie si ovaz verde ( crescut acasa, sa vedem daca o sa imi creasca), datorita continutului lor de iod. Tu in cea de-a doua sarcina nu ai mai luat hormon sintetic, nu?
      Nu stiu ce sa fac, sa iau hormon pe timpul sarcinii, sau sa merg cu tiroida asa cum este, usor deficitara... Parca riscul este prea mare, nu as suporta gandul posibilitatii oligofrenismului infantil !!! Ufff, in medici nu mai gasesc niciun suport...
      Eu sunt din Craiova. Am fost anul trecut la o asa-zisa homeopata. Am cautat-o pe cea "mai buna" insa mi-am luat cea mai mare tzeapa. M-a consultat la nivel energetic si emotional, si cam atat!!! Nu mi-a prescis absolut nimic, a fost o sedinta mai mult psihiatrica, ce nu m-a ajutat IN NICIUN FEL! O irosire de timp si bani. Parca o chema Dobrescu Mihaela, iar cabinetul il are/avea pe la Piata Centrala, pe strada Emanoil Chinezu ( informatii pentru craiovence).
      Pup Ralu si pup Marta!

      Ștergere
    3. ♥ ♥ ♥ Multumesc, Alina!

      Daca gasesti fucus bio cumva nu cred ca exista riscul metalelor grele, daca asta ti-e singura problema si in rest fucusul te ajuta.

      In a doua sarcina cand simteam ca simptomele arata un inceput de hipotiroidism apelam la homeopat. Analizele au fost okish toata sarcina, adica in limitele normalului, dar inspre hipo.

      Multa sanatate!

      Ștergere
  21. Marta, iti multumesc din suflet ca esti aici pentru cei ce au nevoie de ajutor. Imi vine sa ma inclin, sa te imbratisez si sa-ti ofer un buchet de flori!

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna Raluca, esti o draguta! nici nu iti imaginezi cat de mult m-a ajutat blogul tau:) mi-a dat foarte multa incredere si am aflat lucruri noi despre tiroidita autoimuna. Asta m-a motivat sa caut si sa citesc si mai mult. Imi amintesc prin ce am trecut eu cand am aflat ca am tiroidita autoimuna. In timp ce exista persoane care se simt f bine pe hormoni tiroidieni dar raman cu o cauza netratata care a declansat raspunsul autoimun si nici macar nu stiu asta, altele sufera din cauza faptului ca hormonii tiroidieni sintetizati nu sunt raspunsul problemei lor. Daca as putea, as vb cu fiecare peroana in parte care are o boala autoimuna, pt a le spune ca boala lor se poate vindeca. Este incredibil cum oamenii pot suferii din cauza faptului ca protocoalele actuale ale medicinei alopate nu accepta faptul ca aceste boli se pot vindeca si nu doar trata simptomele. Faptul ca acestor oameni li se spune de catre medic ca aceste boli nu se vindeca, ii face sa li se ia dreptul la o viata care poate fi perfect sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna Raluca.
    Multumesc mult de informatii. Am sa le recitesc ca sa fiu sigura ca am prins tot.
    La cine ai fost la Cluj la endocrinologie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte de sarcina la Carmen Georgescu, pe care am schimbat-o pentru ca puteam sa ma programez la ea pe bani multi la privat doar peste 3 luni, mereu, chiar daca am cotizat in plus fata de taxa clinicii. Si eu aveam nevoie repede de medic cand am aflat ca sunt insarcinata. Am sunat-o, dar m-a repezit spunandu-mi ca e imposibil sa fiu insarcinata. Era februarie, iar la analizele din decembrie reiesea ca nu pot avea copii.

      In timpul sarcinii am fost la Ana Velea. Mi s-a parut okish atunci, pentru ce am vrut eu, pentru ca m-a linistit ca voi duce sarcina cu bine. Insa dupa nastere era foarte pusa pe medicatie multa, sa intarc copilul repede, si mi-a zis ca asta va fi drumul meu: doza din ce in ce mai mare pana cand hormonii inlocuiesc complet rolul tiroidei. Mi-a zis ca nu exista posibilitatea de a da inapoi.

      Ștergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Draga Raluca, Draga Marta Neacsu,

    As vrea si eu documentele despre Hashi trimise userului AnaMaria. Adresa mea de mail este adaenk7@gmail.com. Multumesc frumos anticipat!!

    PS1: Cate ceva despre mine:
    In mai 15 implinesc 2 ani de cand am renuntat la gluten, la fluor de jumatate de an, din 2013 nu mai am plombe cu amalgam, iau vitamina D3 regulat (vreau sa schimb cu uleiul de cod, momentan iau pastile de la FormMed), nu mai folosim teflon, folosim acasa doar sare de mare (mancarea de la serviciu este cu sare iodata), iau natrium selenit (Selamin) sau mananc nuci de Brazilia.
    Momentan nu iau Fucus vesiculosus pentru nu stiu exact la ce foloseste.
    Pana acum nu am luat nici un tip de hormon tiroidian.

    Legat de analize: ( la laboratorul unde imi fac analizele au: TSH [0.3-4]; FT3 [2.15-4.12]; FT4 [0.7-1.7], TPO-AK [<34], TG-AK [<115] )
    * 9 mai 2012: TSH 4, FT3/FT4 normale, TPO-AK 62;
    * 8 febr 2013: TSH 3.68, FT3 2.66, FT4 1.18, TPO-AK 85;
    * 7 martie 2013: TPO-AK 137, TG-AK 128
    ---> am RENUNTAT LA GLUTEN incepand cu martie 2013; complet mai 2013 (pt ca sigur am mai mancat in cantitati ff mici fara sa stiu, gen smantana..)
    * 2 mai 2013: TSH 4.51, FT3 2.93, FT4 1.14, TPO-AK 112, TG-AK n-am facut
    * 1 aug 2013: TSH 3.07, FT3 - , FT4 -, TPO-AK 97, TG-AK 90
    * 31 oct 2013: TSH 3.3, FT3 2.76 , FT4 1.13, TPO-AK 116, TG-AK 99
    * 30 sept 2014: TSH 3.62, FT3 3.04 , FT4 1.31, TPO-AK 188, TG-AK 66

    Dupa cum se poate observa, TSH e spre limita superioara insa decat la inceput a depasit limita de 4, FT3 si FT4 au fost tot timpul in limitele normale, TG-AK este in limite din aug 2013 dar TPO-AK fluctueaza. Aveti vreo sugestie care m-ar putea ajuta sa reduc TPO-AK?
    ..Orice alta sugestie este tare bine venita, mai ales ca am vrea un bebe din vara.

    PS2: Din punctul meu de vedere, blogul reprezinta un colac de salvare pentru persoanele care au Hashi, intr-o furtuna de informatii neveridice.

    Va multumesc mult pentru tot si va doresc toate cele bune!!
    Adriana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as adauga adaptogene. Superfoods. Gen ashwagandha, maitake, shiitake,... Ca sa vezi care iti place cum suna, cauta pe google "maitake hashimoto", sau "maitake thyroid".

      Ștergere
    2. A, si felicitari pentru cate ai facut deja! Mi se pare uau! Mult succes si sanatate!

      Ștergere
  26. Am uitat sa specific ca incercam sa mancam cat mai BIO si evit cat de mult pot legumele, fructele si alimentele care contin goitrogeni.

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna Ada, verifica mailul, am inceput sa iti trimit.

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna Marta,

    Multumesc tare mult pentru raspunsul atat de rapid!! :) Daca tu sau oricine altcineva mai are vreo recomandare legata de reducerea TPO-AK si TSH, respectiv pregatirea "terenului" pentru / in timpul/ dupa sarcina, in afara de ceea ce a publicat deja Raluca pe blog, astept cu tare nerabdare.

    RăspundețiȘtergere
  29. Cred că nu am reușit să postez primul comentariu. Dacă e dublu, scuze. Am găsit info aici http://hypothyroidmom.com/ . Există dessicated thyroid, un ”eutirox” natural. Citiți site-ul și povestea care au dus la creerea lui. Sănătate maximă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Crina! Eu citisem prin 2008 de Armour, dar pe langa ca nu se gasea la noi si pe langa faptul ca mi se facea un pic rau sa iau ceva de porc :D (sunt ovo-lacto-vegetariana), citisem ca este la fel de potent ca euthyroxul si deci se ia doar sub supraveghere medicala. Nu as fi gasit un medic care sa vrea sa incerce asa ceva.

      Multumesc din nou pentru link, e plin de info, citesc acum cu interes despre uleiurile esentiale. Pun si aici linkul, sa nu il caut alta data disperata :D

      http://hypothyroidmom.com/how-to-use-essential-oils-for-an-underactive-thyroid/

      Ștergere
  30. Nu-mi vine sa cred cate informatii utile pentru mine am gasit intr-un singur loc. Tiroidita autoimuna si la mine de prin 2006, din fericire 2 sarcini duse pana la capat cu succes ( cea de-a doua cu eutyrox). In prezent alaptez mezinul de 10 luni si iau eutyrox ( de 100 ), dar ma macina gandurile ca nu prea ar fi ok si caut solutii. Analize nu am mai repetat de vreo 6 luni, pt ca la fiecare tura mi-a fost crescuta doza de eutyrox si am batut in retragere. Multumesc pentru informatiile impartasite !

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna seara. Din pacate si eu am descoperit ca am tiroidita autoimuna Hashimoto. Normal ca endocrinologul a spus ca atunci cand voi ajunge la hipotiroidism voi lua euthyrox toata viata iar nodulii trebuiesc tinuti sub observatie. Deocamdata TSH si FT4 sunt intre limitele normale (desi TSHul creste spre limita maxima si FT4 scade spre limita minima in urma analizelor repetate) asa ca va trebui sa folosesc cat mai eficient timpul ramas. Voi incerca sa profit de perioada urmatoare (primavara si vara) pentru a incerca sa refac sistemul imunitar, vitamina D ... Am sa incerc fara gluten si lactate, multe legume, salate si fructe... Si am sa fac inainte si dupa vara Anti TPO si Anti tiroglobulina pe langa alte analize sa vad daca am fost pe drumul cel bun sau nu.
    O rugaminte am daca pot primi si eu pe adresa de email eduard_costan@yahoo.com cartea dr. Izabella Wentz de la dna. Marta Neacsu sau Ada Enk. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  32. Răspunsuri
    1. Am primit, multumesc. Sa inceapa lupta :). Multa sanatate si sper sa revin cu vesti bune.

      Ștergere
  33. Va rog sa-mi trimiteti si mie cartea Izabellei Wentz pe adresa popmar2015@gmail.com. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am o mare rugaminte sa-mi trimiteti si mie aceasta carte a dnei Izabella Wentz pe adresa : dana.einstein@yahoo.com. Multumesc mult

      Ștergere
  34. Răspunsuri
    1. Am o mare rugaminte sa-mi trimiteti si mie aceasta carte a dnei Izabella Wentz pe adresa : dana.einstein@yahoo.com. Multumesc mult

      Ștergere
  35. Buna,

    In urma cu 4 ani am descoperit ca tiroidita Hashimoto. Pana anul trecut analizele erau normale si medicul nu mi-a recomandat tratament. Pentru scaderea anticorpilor am folosit cu succes Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) si Extract de coacaz negru.
    Dupa o operatie laparoscopica pentru endometrioza si tratamentul cu Diphereline TSH a crescut pana la limita maxima.Nu am folosit remediile naturiste pe durata tratamentuli cu Diphereleine; licorice contine phytoestogeni si e contraindicat in endometrioza.
    Medicul endocrinolog mi-a prescris Euthyrox 25 mg si Bio Seleniu Zinc si apoi sa revin la control dupa 6 saptamani. Tratamentul mi-l recomanda si din prisma faptului ca de 3 ani incerc sa raman insarcinata si nu resusesc :(((((. Dupa muulte investigatii am descoperit endometriza... restul analizelor sunt ok.
    Am citit articolele din acest blog si comentariile voastre si mi se par extrem de utile si incurajatoare.Imi propun sa iau pe langa Euthyrox Vitamina D3,Omega 3,Coenzyma Q10, Complex de vitamina B si ulei de luminita serii (antiinflamator). Incerc sa gasesc o solutie care sa ma ajute atat pentru endometriza cat si Hashimoto... In privinta plantelor imi este putin teama dupa ce am citit un articol legat de reglarea dezechilibrului Th1/Th2 in tiroidita autoimuna Hashimoto. Ma tot tin sa fac analiza imunofenotipare limfocitara insa nu am reusit.
    Voi ce parere aveti despre aceasa abordare?Ati facut analiza?
    Va rog de asemenea sa imi trimiteti si mie cartea Izabellei Wentz pe adresa luizelr@yahoo.com

    Multumesc mult!
    Luiza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legat de tratamentul naturist urmat initial - Acesta fusese recomandat de catre un medic fitoterapeut.

      Ștergere
    2. Multa sanatate, Luiza! Ce ma bucur ca e aici Marta sa iti raspunda mai competent, eu recunosc ca nu sunt familiarizata cu tot ceea ce ai scris.

      Insa sunt familiarizata cu progesteron scazut din cauza ca eu am (avut) si PCOS. De fapt in ultima vreme tot mai des dau peste informatii cum ca Hashimoto si hipotiroidismul sunt strans legate de PCOS. Nici nu trebuie sa ma duc prea departe sa caut un link drept exemplu. In site-ul pe care l-a dat Crina mai sus, pe care acuma seara l-am deschis, este si acolo un articol pe tema:

      http://hypothyroidmom.com/pcos-and-thyroid-health/

      Ștergere
  36. Buna, ti-am trimis cartea. Stiu ca murul este atat antiinflamator cat si imunomodulator. Mie mi l-a recomandat o doctorita homeopat. Am lat la un moment dat. Lemnul dulce dulce vindeca stomacul si intestinul si probabil nu numai. Am citit si eu la un moment dat de faptul ca anumite plante cresc activitatea uneia sau alteia dintre citochinele Th1sau th2 si am avut aceeasi nedumerire, ca nu cumva sa iau ceva care sa imi faca mai mult rau decat bine. Am gasit si testele cu pricina, dar nu le-am facut. Am mers pe imunomodulatore, nu pe stimulrea citocinei dominate pt echilibrarea celei dominante. Am citit si asculat mai multi medici si am vazut ca nu se cramponau prea tare de asta. In afara de cele 2 mai exista si alte citochine cu rol in echilibrarea celor active, sa le spunem, Se pare ca la bolile autoimune, cele modulatoare nu functioneaza cum trebuie.
    Legat de endometrioaza, din cate am mai citit eu se pare ca printre cauze se afla si dominanta estrogenului. Diphereleine cred ca scade atar estrogenul cat si a testosteronul. Cand ceva intervine in fuctionarea unui hormon, ceilalti hormoni vor reactiona. Probabil de aceea a crescut si tsh-ul. Este uimitor ca aparitia endometriozei poate fi legata de candida si intolerante/alergii alimentare.

    RăspundețiȘtergere
  37. Legat de dominanta estrogenului si/sau deficitul de progesteron, si eu ma banuiesc de deficit de progesteron dobandit dupa 2 ani de anticonceptionale. In momentul cand am intrerupt anticonceptionalele am inceput sa am dureri inainte de menstruatie (ceea ce nu mi se mai intamplase niciodata). Menstruatia incepea si se termina cu o sangerare maronie si mi se redusese. Am intrebat mai multi medici dc e normal si mi s-a raspuns ca da. Cu toate acestea, am inceput sa iau mladite de zmeur (contine un fitohormon asemanator progesteronului). Dupa prima luna cu mladite durerile au disparut si nu au mai revenit niciodata. Amenoreea mi s-a redus.

    RăspundețiȘtergere
  38. Raluca, Marta multumesc mult pentru raspunsurile voastre si pentru carte:) De abia astept sa o citesc!
    Marta sa stii ca si eu am luat anticonceptionale si am avut aceeasi problema. Mi s-a recomandat Vitex , extract de maladite zmeur si coacaz si m-am simtit minunat. Am uitat de dureri de sani ( am si o mastoza firbochisica ca sa fie treaba treaba :)) si de pe perioada menstruatiei nu aveam nici o durere. Chiar ma gandesc sa le reincep pentru ca dupa tratamentul cu Diphereline cred ca m-am dereglat rau de tot. Menstruatia nu mai e regulata, am dureri de sani ingrozitoare cu 2 saptamani inainte. Am citit mai mult despre vitex si chiar se recoamnda pentru endometriozal in plus nu am gasit informatii cum ca ar impacta negativ tiroida.
    Cat despre imunofenotipare si eu un sunt inca in dubii aca sa o fac sau nu .Din acest motiv am ales si eu imunomodulatoarele respective. Tu ce folosesti ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luiza, am gasit un articol legat de endometrioza
      http://dramyday.com/get-in-the-know-about-endo/

      Ștergere
  39. Eu am luat mladita dupa cum scria pe cutie 3 luni cu 2 pauza. Sunt f multe imunomodulatoare. Eu iau Vitamina D3 cam 2000 ui/zi, am luat si ginseng siberian, colostru (contine lactoferin, cel de care scria si Raluca), frunze de maslin, am luat si Alive care contine o gramada de componente, printre care si ciupercile de care scria Raluca, pentru o perioada am laut si mladite de mur.

    RăspundețiȘtergere
  40. As dori si eu cartea daca se poate. Multumesc.
    semida28@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  41. Multumesc ca existati fetelor si ca ne ajutati cu baza voastra de informatii foarte utile pentru noi.
    Daca alaptez de unde pot lua seleniu organic pentru a scadea anticorpii tiroidieni? Kelp-ul praf de unde il achizitionati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ma bazam pe mancare, mancam nuci de Brazilia. De cand cu copiii nu mai am timp de mine, asa ca mi-am cumparat seleniu de pe iHerb. Am citit ca, daca nu e din surse naturale, e important sa fie sub forma L-Selenomethionine. Cel mai ieftin gasit sub forma asta pe iHerb a fost de la Nature's Way:
      www.iherb.com/Nature-s-Way-Selenium-200-mcg-100-Capsules/4554/?rcode=BPZ215

      dar sunt si din surse naturale:
      www.iherb.com/MegaFood-DailyFoods-Selenium-60-Tablets/4079/?rcode=BPZ215

      Ștergere
    2. Este si pe iherb kelp organic praf, daca tot pui comanda:
      www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Kelp-Powder-Organic-1-lb/22573/?rcode=BPZ215

      Eu mi-am luat mai demult de pe beorganic si inca il am.

      Ștergere
  42. Ileana, eu am vazut seleniu organic la magazinele Plafar, de la Herbagetica. Din cate stiu eu este extras din drojdie. Pt ca persoanele cu hashi au de f multe ori intolerante si sau probleme de digestie, poate fi putin riscant sa iei seleniu extras din drojdie (dc ai de explu o dezovoltare a candida peste normal, drojdia o poate favoriza si mai mult dezvoltarea acesteia). Atentie la doza de seleniu, de exemplu in sarcina se recomanda a nu se depasi 40 mcg/zi, nu stiu in cazul alaptarii. Eu am luat kelp din Alive, cu siguranta il mai gasesti si in alte produse. Poti sa iei si spirulina (ieftina si buna) dar atentie mare pt ca sunt persoane cu hashi carora aportul de iod le face mai rau. Am citit la dr david browstein cred, ca inainte de a lua suplimente cu iod trebuie inceput cu suplimente cu seleniu si sare si apoi trecut la iod.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spirulina si chlorella sunt alge de apa dulce, eu stiu ca nu contin iod deloc.

      Ștergere
  43. Poate intereseaza pe cineva :) http://ampress.ro/sanatate/antibioticul-minune-din-natura-aliatul-glandei-tiroide-al-ficatului-al-inimii-al-rinichilor-al-pielii-si-al-ochilor/

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna tuturor!!

    Revin cu o rugaminte si va multumesc anticipat tuturor pentru timpului alocat postului meu.

    Pe scurt: Am Hashimoto, vrem un bebe (nu am incercat pana acum, insa vrem pe la sfarsitul verii sa incercam) si tocmai analiza de prolactina mi-a iesit peste limita..nu mult, insa peste limita. Doctorul gineco/endo de ieri (are dubla specilizare si este renumit pe tratarea problemelor de fertilitate) mi-a recomandat sa iau 1/4 de pastila de Dostinex pe saptamana incepand cu ziua nr 14 (am un ciclu menstrual de ~28 zile), timp de 2 luni. In plus, parea destul de convins ca daca reduc prolactina se vor reduce si Anticorpii TPO si TSH-ul va reveni in limite normale. (in general cand se deregleaza o glanda se stie ca se pot deregla si altele, asa ca, cei care cititi postul meu, poate ar trebui sa luati in considerare si o analiza a prolactinei ca cine stie de unde au pornit toate, de la caz la caz..)

    Oricum, am agreat cu el sa incerc o luna diverse remedii naturale pentru reducerea prolactinei..dar care? Ce recomandari aveti? El nu a avut niciuna..

    Mai jos veti gasi rezultatele analizelor mele de luni, 11mai, dupa o perioada extraordinar de stresanta (am citit ca si stresul afecteaza prolactina..); singurele rezultate iesite din grafice au fost: prolactina un pic peste limita, TSH si ATPO peste limita, feritinin sub limita un pic, transferin un pic peste limita si acidul uric un pic sub limita.

    Detalii analize:
    Incep cu cele iesite din mediile lor:
    * Prolactin 37.8ng/ml (6.0-29.9)// * Prolactina dupa precipitare PEG 29.8 ng/ml;// *Prolactina recuperata: 79% (daca e >60% nu e semn de macroprolactina, deci e de bine asta:) )
    * TSH 5.56 yU/ml (0.3-4); istoric (in mai tot timul este peste limita): in sept14: 3.62; mai14: 5.21; ian14: 3.58; oct 13:.3.3; aug13: 3.07; mai13: 4.51; feb13: 3.68; mai12: 4; ian12: 3.7
    * A-TPO 233 IU/ml (<34); istoric: mai 12: 62, de atunci tot creste
    * Feritin 13ng/ml (15-150)
    * Transferin 339mg/dl (198-337)
    * Acid uric 2 mg/d (2.3-6.1)

    Analize cu rezultate in limite:
    * FSH 3.3mU/ml (faza luteala 1.7-7.7; faza foliculara 3.5-12.5; pe 13 mai mi-a venit menstruatia)
    * LH 3.0 mU/ml (faza luteala 1.0-11.4; faza foliculara 2.4-12.6; pe 13 mai mi-a venit menstruatia)
    * E2 114.6 pg/ml (faza luteala 33.1-298; faza foliculara 26.7-156)
    * Progesteron 5.0 ng/ml (faza luteala 1.7-27; faza foliculara 0.2-1.5)
    * Testosteron 0.210 ng/ml (0.084-0.481)
    * FT3 2.9 pg/ml (2.15-4.12)--tot timpul a fost in limite, cu valori spre mijlocul intervalului
    * FT4 1.23 ng/dl (0.7-1.7)--tot timpul a fost in limite, cu valori spre mijlocul intervalului
    * A-TG 79 IU/ml (<115)--initial era peste 115 dar l-am redus prin eliminarea plombelor cu amalgam si unei alimentatii cat mai sanatoase (cred eu)
    * Fier, D, eritrocite, hemoglobina,hematocrit, leucocite, Magneziu in ser, D, B12, eritrocite, calciu, in limitele normale, insa spre limita inferioara
    * glucoza,colesterin (HDL/LDL), GOT, GPT, GGT, creatina, kalium, urocultura,etc in limitele normale, spre mijlocul intervalului.

    In caz ca nu mai stiti din postul anterior, incerc sa mananc cat mai sanatos, din mai 2013 am eliminat glutenul (din martie 13 am inceput, insa sigur nu a fost 100% pentru ca nu ma asteptam sa gasesc gluten si in smantana bio, de ex..), nu folosesc iod artificial (din 2013 acasa..acum o luna m-am prins ca la serviciu mancarea era sarata cu iod artificial, deci de abia de o luna l-am redus complet), nu consum deloc fructe, legume si alimente care contin goitrogeni, nu clor, nu fluor, am eliminat amalgam 2012 si vreau sa reduc mai mult si zaharul procesat..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Desi comentariul meu e la mare distanta temorala de al d-voastra, va rog sa-mi spuneti la ce medic specialist in fertilitate ati mers si in ce oras! Multumesc!

      Ștergere
  45. (continuare--erau prea multe caractere pentru postul initial)

    Acum vreau sa ma apuc sa iau iar:
    * vit D3 2000I.E pe zi de la Form Med;
    * Selenmethionim 200ng de la Life Light din cultua organica https://www.lifelight.com/shop/mineralien/223/selenmethionin-100-mcg
    * vit E 335 mg de la Pure http://www.purecaps.net/de_AT/produkte/produkte.php?prodNr=DE9A
    * Alive fara fier, cu iod din kelp si ciuperci-super foods, la recomandarea unei persoane foarte dragi mie (se recunoaste si ii multumesc!!!), si a Ralucai de a introduce si ciupercile care-mi lipseau pana acum din alimentatie-super foods (multumesc inca o data, Raluca!!)

    Ufff..Chiar sper ca nu v-am plictisit... insa aveti vreo recomandare pentru imbunatatirea analizelor---reducere prolactina, ATPO, TSH, crestere acid uric? Ce ati face daca ati fi in locul meu, ati incerca o luna sa reduceti surplusul de prolactina in mod natural sau ati lua direct doza de Dostinex care oricum nu pare a fi foarte mare? Va intreb pentru ca am citit ca unele ceaiuri stimuleaza productia de estrogeni iar altele de progesteron si nu as vrea sa-mi stric valorile care au iesit ok pana acum...Deci, ce recomandari generale/ reducere prolactina ati avea in cazul meu?

    Multumesc frumos!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Nu vad ce legatura poate fi intre prolactina si anticorpi tiroidieni. Anticorpii nu sunt hormoni dereglati.

      2. Citeste si despre vitex, stiu ca prietena mea buna avea dereglare de prolactina si citind despre vitex pentru mine (pentru pcos), gasisem ca regleaza si prolactina.

      3. Vezi ce crezi si despre asta: http://chriskresser.com/low-t3-syndrome-iv-an-autoimmune-disease-youve-never-heard-of/

      Ștergere
  46. Digestia imi este foarte incetinita voi luati ceva pentru asta?Kelp pana la urma am luat pastile de la organika, si seleniu din nuci braziliene.Sa nu radeti de mine, dar imediat cum iau kelp parca simt ca se pune in functiune tiroida :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ileana,
      vad ca Marta a fost pe receptie si ti-a raspuns. Si eu stiam ca ar fi benefice enzimele, de luat regulat pe termen lung. Insa cele vegetariene mi s-au parut mereu foarte scumpe. Eu sunt vegetariana...

      Ștergere
  47. Se poate sa-mi trimiteti si mie cartea despre hipo?

    RăspundețiȘtergere
  48. Ileana, ce adresa de mail ai? eu iau pt digestie Super Enzymes de la Secom. Am inceput sa iau asa ceva dupa ce am citit cartea Izabelei. Am inceput cu Dugenzim si apoi am luat Super Enzymes pt ca este mai concentrat si plus de asta contine si bromelaina. De bromelaina am citit la un medic endocrinolog din SUA ca ar ajuta la reducerea anticorpilor. Ce pot sa va spun este ca dupa cateva zile de luat Super Enzymes am inceput sa ma trezesc mult mai usor dimineata. In conditiile in care trageam de mine sa ma dau jos din pat la 8, acum sunt perfect odihnita la ora 6 :)
    Le gasesti la Sensiblu sau le poti comanda

    RăspundețiȘtergere
  49. MultuMesc mult pentru informațiile prețioase oferite si pentru răspunsurile prompte.

    RăspundețiȘtergere
  50. Ce parere ai? Sa iau sau nu? Pudra de kelp se poate lua in sarcina?

    RăspundețiȘtergere
  51. Intrebam de iodid in sarcina, mi-a Recomandat endocrinoloaga pt tiroida lui bene

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu care e cazul tau, intreaba alt medic daca simti ca nu esti lamurita. Iodul sintetic e interzis persoanelor cu tiroidita autoimuna. Kelp e permis in sarcina.

      Sarcina sanatoasa si frumoasa!

      Ștergere
  52. Multumesc pt raspuns! Poti sa imi dai adresa de mail sa iti explic acolo care e cazul meu si poate o sa imi poti da sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, nu indraznesc sa dau sfaturi in sarcina nimanui, imi pare rau. Si eu in prima sarcina am luat alopate, de exemplu. E cu totul altceva sa ne jucam cu hormonii nostri in afara sarcinilor.

      Ștergere
    2. Ok. Multumesc. Doar spune-mi daca in a doua sarcina ai luat kelp si ce doza

      Ștergere
    3. Si daca in prima sarcina ai folosit sare iodata, daca nu, ai luat suplimente cu iod pt buna finctionare a tiroidei copilului

      Ștergere
    4. In prima sarcina doar euthyrox, nu e voie iod la tiroidita autoimuna. Pe partea asta si endocrinologii din Cluj sunt de acord. Iod artificial, din pilule sau sare, nu mai consum din 2005. Sarea de himalaya si sarea marina contin si ele iod, natural.

      In ambele sarcini am consumat nuci de Brazilia sau kelp rar, pentru ca eu in sarcini la inceput nu pot manca multe chestii, iar in rest sunt obosita si uituca. Ba mi s-au mai si aratat alte stresuri, incat am functionat doar in modul de urgenta (la a doua sarcina am fost cu toxoplasmoza si asta era oricum un stres prea mare, a durat toata sarcina si dupa, nu am mai avut loc in minte pentru altceva).

      In a doua sarcina mi-am facut regulat analizele de tiroida si am tinut legatura cu un homeopat unicist, caruia ii spuneam simptomele. Analizele au fost perfecte pe tot parcursul sarcinii, iar simptomele de hipotiroidism erau rapid inlaturate homeopat, probabil de aceea analizele nu au apucat sa se modifice.

      Ștergere
  53. Si nuci de brazilia, cate pe zi in sarcina? Mersi

    RăspundețiȘtergere
  54. Nu aveam de gand sa renunt la euthyrox acum, in sarcina. Aveam mai Multe intrebari, iar aici, pe blog ma lasa doar mesaje scurte

    RăspundețiȘtergere
  55. Va rog sa-mi trimiteti si mie cartea Izabellei Wentz pe adresa bibimotroasca@yahoo.com. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  56. Am rugamintea daca mai este posibil, sa-mi trimiteti si mie la adresa: corinaxinte@yahoo.com, cartea Dnei. Izabella Wentz, si eu ma confrunt cu aceasta tiroida autoimuna. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  57. Buna ferelor, si eu am Hashimoto din 2010. atunci am aflat de el, aveam ATPO 79 si mi- a spus dct ca va creste din ce in ce mai mult. Am fost la 3 endo pana m- am hotarat sa iau eutyrox. Eu nu iau de fel pastile, nici ibuprofen daca ma doare rau capul sau burta:) si am fost suspicioasa dar in aproape o luna intre programarile la endo mi- a credcut tsh la 5si un pic, si atunci am inceput cu 1/4 din 0,25 mg. Fast forward in 12.2014 m- am hotarat in sfarsit sa raman insarcinata. Am marit doza iau50+1/4 din 25 si am tsh sub3 :2,69-2,9. endo mi- a spus sa iau 2,5 sau chiar 75 sa fie tsh sub 2 dar nu vreau sa iau mai mult!! Ft4 este la limita inferioara 1,00( val normale 0,90-1,70). Ma simt ok, nu m- am ingrasat extra deloc in sarcina fatul are greutate normala, mi-am facut atpo de curand dupa o luna de GF si mi- a iesit 74!!!! Din 2010 pana 2014 am ajuns si la 170 !! Sa fie oare efectul dietei sau al sarcinii??
    Daca se poate as vrea si eu cartea Izabellei:) pe mihachan80@gmail.com

    Sanatate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Sarcina poate deregla analizele hormonale in general, da. Nu ma simt in masura sa dau sfaturi cuiva, mai ales in timpul sarcinii. Si eu in prima sarcina nu am vrut sa risc si am urmat ceea ce mi-a recomandat medicul. In a doua mi-am urmarit analizele si am consultat mereu un homeopat. Daca simti ca medicul tau nu te indruma bine, schimba-l. Daca vrei ceva mai putin alopat, cauta un homeopat sau un naturopat.

      Multa sanatate si sarcina frumoasa!

      Ștergere
  58. Draga Raluca,

    Urmaresc blogul tau de cateva luni si mi se pare foarte util. multumesc mult.
    Am descoperit ca am tiroidita hashimoto din 2008 (pe atunci avem 25 de ani). In urma consultului la un endocrinolog, am inceput sa iau euthyrox 25, apoi rezultatele si-au revenit la normal, insa dupa un an tsh-ul a ajuns la 7. doctorul mi-a marit doza la 50. si de atunci toate bune si frumoase. In 2011 am inceput sa ma antrenez pentru concursuri de alergat si am participat chiar la marathon. Rezultale t3, t4, tsh erau in parametrii normali. Dar desigur anticorpii erau mariti aproape 500. La inceputul lui 2014 rezultatele erau la tsh au ajung la 7.
    In 2014 (30 ani) am hotarat sa raman insarcinata, insa din pacate eu pana atunci nu stiam de pericolul in sarcina cand tsh este ridicat si ca se poarate trata problemuta si in mod natural,sau cel putin in paralel.
    am gasit intamplator blogul tau dand cautare pe google dupa diverse cuvinte cheie. Si dupa ce am citit toate informatiile foarte interesante despre tratarea tiroidei pe cale naturala - am inceput sa iau in fiecare zi pe langa euthyrox 50, 1 lingurita seleniniu, 1 lingurita zinc, 1 lingurita clorrela si 1 lingurita spirulina, 1 lingurita kelp 1 lingura ulei de cod, 1 lingura de ulei de cocos.
    Dupa o luna de tratament am facut analizele si uimitor au iesit fff bune adica TSH-ul ajunsese la 2. Am zis sa micsorez doza de euthyrox de la 50 la 37.5, dar rezultatele s-au inrautatit. am revenit la doza 50 euthyrox si in continuare luam suplimentele mentionate mai sus dupa o luna dupa ce am refacut analizele - mi-a iesit tsh-ul 45 si am mai refacut peste o saptamana si mi-au iesit 75... ce ma sfatuiesti sa fac? nu prea am incredere in doctorul endocrinolog pt nu face altceva decat imi mareste doza de euthyrox:(
    eu ma simt foarte bine ca si stare generala. am energie, sunt slabuta. am 50 kg ,1,63m.
    Ce parere ai? Ar trebui sa consult un homeopat? este grav din pct tau de vedere?
    ps: m-am apucat iar sa ma antrenez pentru marathon, poate o sa-mi ajut tiroida sa-si revina.
    Multumesc mult!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a raspuns Marta intre timp, sunt de acord cu ce spune ea sa incerci si fara iod o perioada, si cu sport la un nivel mai confortabil. Singura chestiune in care o contrazic este faptul ca spirulina si chlorella nu contin iod. Din cate am cautat, chlorella e posibil sa contina foarte foarte putin, dar ele nu sunt alge marine, cum e kelpul, sunt alge de apa dulce. Poti si sa nu le iei, desigur, nu prea au legatura directa cu tiroida oricum. Eu luam spirulina pentru mineralizare, iar chlorella pentru detoxifierea de mercur dupa un vaccin. Imi aparuse anti-tg pe care nu il avusesem inainte si citisem ca anti-tg apare cel mai des din cauza intoxicatiilor cu mercur. Atunci mi-am amintit ca facusem un vaccin recent. Eu de aceea luam chlorella, in speranta ca eliminand mercurul din organism imi va scadea anti-tg.

      In locul tau as citi din scoarta in scoarta articolele lui Chris Kresser despre tiroida si boli auto-imune. La el am citit prima data si despre treaba asta cu iodul care la unii bolnavi de Hashimoto nu e ok, si explica acolo de ce. Are multe articole despre tiroida, cauta tu la articles (vezi ca nu sunt doar primele de la cautare, ai jos dreapta la orice cautare si alte articole) sau la health topics: http://chriskresser.com/

      Multa sanatate si succes!

      Ștergere
  59. Imi permit sa iti raspund si eu. Daca as fi in locul tau m-as orpi imediat din luat kelp, spirulina sai clorela. Toate sunt sursa de iod. La unele persoane cu Hashimoto, iodul precum gazul de foc. Conteaza si cantitatea. Cauta pe net si vezi cam cat iod contin cele 3 la un loc, plus ca tu iei eutyrox care si el contine iod. Dc folosesti sare iodata aks, incerca sa o inlocuiesti cu sare naturala neiodata. Dc este precum gazul pe foc la cel cu Hashi? unii sunt de parere ca ar fi lipsa seleniului... si ca inainte de a te apuca sa iei iod, ar trebuie facuta o cura cu seleniu. Si inca ceva, mi-a povestit o doctorita generalist in care am mare incredere ca a venit la ea o doamna cu Hashi cu gusa umflata dupa ce luase spirulina (nu stiu concentratia) si ca dupa ce nu a mai luat spirulina si-a revenit. Se pare ca aces lucru se intampla mai ales la pesr care iau hormoni (dupa cum scraim mai sus, si ei contin iod), rezultatnd un aport maricel de iod. Eu sunt convinsa ca din cauza asta ti_a crescut atat de mult tsh-ul. Tu spui ca iei cate o lingurinta de seleniu, zinc, nu imi dau seama cat inseamna asta. Ce scrie pe ambajaj? ce concentratie de seleniu si zinc are pulberea?
    Inca ceva, prima carte pe care am citit-o in 2010 scrisa de un tip care reusise sa isi scada anticorpii si tshul exclusiv natural, era maratonist. Medicul naturist la care a mers i-a spus sa o lase mai moale cu alergatul. E f ok sa faci miscare si chiar ajuta, dar sa nu te suprasoliciti pt ca rezultatul este contrar. La f multe pers cu Hashi, si glandele suprarenale sunt afectate iar in mometul in care faci efort sunt solicitate, in loc sa fie lasate sa se refaca.

    RăspundețiȘtergere
  60. Iodul nici macar natural nu e bun in Hashimoto: https://drknews.com/iodine-and-hashimotos/
    Dr Kharrazian nu-l recomanda.

    Am tinut dieta fara gluten pt 2 saptamani si am suplimentat cu 2 capsule de spirulina pe zi. Si anti-TPO a crescut de la 1600UI/ml la 2000(maxim e < 35) si anti-thiroglobulina de la 160 la 200(maxim e< 40).

    Si nu doar ca anticorpii au crescut, dar TSH-ul a crescut de asemenea de la 0.11 in iunie la 52.3 in 20 august!!!
    Desi luam 4 nuci de Brazilia... ca unii zic ca daca iei si seleniu ajuta de nu afecteaza iodul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu in orice Hashimoto nu e ok iodul. DAR spirulina nu contine iod. E alga de apa dulce, nu alga marina.

      Ștergere
    2. Imi puteti spune va rog niste surse. In ce caz e bun iodul in Hashimoto.
      Eu stiu ca spirulina contine iod: "Spirulina contine fier, calciu, natriu, potasiu, cupru, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu si, intr-o cantitate foarte mare, iod. "
      http://www.tratamente-naturiste.ro/plante-medicinale-peste/spirulina.htm

      Ștergere
    3. Tabloul nutritional al spirulinei:

      http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2765/2

      https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_%28dietary_supplement%29

      http://www.naturalways.com/spirulina-analysis.htm

      Sunt sigura ca toti cei care cred ca spirulina contine iod au impresia ca e alga marina.

      Ștergere
    4. Da in sursele pe care le-ati indicat dvs nu apare si iodul.
      Insa in sursa indicata de mine apare. La fe lsi in alte surse:

      " Datorită conţinutului crescut în iod, spirulina contribuie la funcţionarea optimă a glandei tiroide" http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/spirulina-arthrospira-platensis-11662468/

      "Nu se administreaza in hipertiroidie (contine iod) si copiilor" https://www.farmaciata.ro/farmacia-naturii/item/22203-spirulina-revigoreaza-si-fortifica-organismul

      "Datorită conţinutului crescut în iod, Spirulina contribuie şi la funcţionarea..." http://www.ganoterapia.ro/spirulina-tratamente-si-terapii-naturiste.html

      etc..

      Deci eu cred ca contine iod spirulina.. altfel nu stiu cum se explica cresterea anticorpilor dupa ingerarea ei.

      Ștergere
    5. Eu inclin sa am mai mare incredere in niste site-uri care fac analize chimice pe toate alimentele si substantele decat in niste site-uri obscure romanesti.

      Ștergere
  61. Buna Seara!
    Draga Marta, Draga Raluca,
    In primul rand va multumesc din inima pentru raspunsurile voastre!
    Am incercat sa raspund de doua ori pe blog, dar nu s-a postat...ciudat..

    Sa va povestesc :) De o saptamana nu am mai luat kelp spriulina si clorella dar
    am continuat cu seleniu (1 lingurita=1g) si euthyrox 50.
    Am refacut analizele t3, t4 si au iesit foarte bune, tsh a scazut de la 75 la 15 iuhuuuuu:)
    deja e foarte bine. deci asta era problema am exagrat cu doza de iod.


    mai stau asa o saptamana si o sa incep sa iau kelp din nou
    (0.5g de data asta mai putin fata de ce luam pana acum)
    si doza la euthyrox o sa o micsorez. vreau sa scot euthyroxul de tot,sau daca as lua doza
    f mica ar fi ok si asa. doar ca nu vreau sa maresc doza de euthyrox pe parcursul vietii.
    mi-am propus ca tiroida sa lucreze singura si sa nu fie lenesa. (facand sport constant
    cu moderatie, dusuri contrastante. mi-am luat si o mini trambulina :))))

    dar inainte de a ma juca cu dozele (kelp, spirulina si colorella) o sa ma documentez mai mult

    mi-am facut si ecografie tiroidiana. si a iesit buna. adica nu are noduli.
    nu este modificata. ecografa a zis ca este normala -specifica tiroidei autoimune.

    M-am documentat despre glandele suprarenale ca au legatura cu glanda tiroida...wow..incredibil..
    habar nu aveam...o las mai moale cu antrenamele in exces, dar voi continua sa alerg cu moderatie.

    Sunt asa fericita ca acest blog exista si ne ajuta!!!!
    O seara minunata!
    Sanatate si liniste sufleteasca!
    Cu drag,
    Iana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Iana! Multa sanatate!
      Sa citesti si despre ashwagandha, poate iti place ce gasesti. Poate e ceva ce te poate echilibra fara riscuri.

      Ștergere
  62. Si sa aduc si marturia mea gu dieta fara gluten:
    În 7 săptămâni, mi-au scăzut anticorpii ATPO (de la 1414 UI/ml la 558 UI/ml) şi anti-tiro-globulina (de la 73.3 UI/ml la 22.5 UI/ml). Şi mai iau şi un tratament homeopat de la dr. imunolog Rareş Simu. Sper să ajute şi pe alţii. În plus, nu am consumat nici ovăz, deşi unii zic că nu conţine gluten, dar există specii contaminate. Cerealele pe care le-am evitat sunt: grâu, secară, orz, ovăz.

    Insa in 4 luni a inceput sa urce usor ATPO la 693 UI/ml.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă numesc Anca si am beneficiat de o experienta similara. Aveam diagnostic tiroidita Hashimoto, cu functie hiper. Mi s-a spus că nu se stiu cauzele si ca in timp functia va fi hipo, urmand atunci sa primesc tratament. Spre norocul meu am fost nevoită să tin dieta fara gluten, avand atat intoleranta cat si alergie, ma simteam foarte rau, motiv pentru care, am fost foarte stricta cu dieta. După trei săptămâni de dietă ma simteam atat de bine ca nu vreau nici sa ma gandesc sa mai gust ceva cu gluten. La un an am repetat analizele de la tiroida si surpriza, anticorpii au dispărut iar functia este normală. Singura schimbare, fara sare iodata si fara gluten. Că sa fie mai usor mâncarea o gătesc eu, iar in oras nu consum decât salate fara sare.

      Ștergere
  63. Draga Raluca, e foarte interesanta si utila informatia pe care o postezi aici. Imi pare foarte rau ca nu reusesc sa citesc prea mult despre ceea ce ma intereseaza . As vrea si eu un raspuns la ceea ce ma frământă, sau macar o sugestie( asta sigur daca o sa poti). Vad aici ca si tu si altii ati incercat sa găsiti o cale de a lupta cu aceasta boala si v a reusit. Am si eu tiroidita autoimuna din 2008, cu hipotiroidi din 2010. Cel putin atunci a fost depistat. Dar cred ca problema a început muuuuuuult mai devreme. Vad ca tu stai la soare pt a lua vitamina D si aici nu inteleg ce e diferit la mine. Eu nu pot nicidecum sa stau la soare pt ca mi se mar este tiroida si o simt în gît destul de mult. Aceleasi simptome le am si daca stau la calculator, telefon mobil si culmea, daca calc haine, conectez cuptorul electric, etc. Nu m ar deranja daca si boala nu ar avansa. Am ajuns sa iau tiroxina 100 si ma deranjează enorm doza. Ma face depresivă, super panicată, sensibilă emotional, dar cel ai greu mi e cd se îmbolnăvesc fetitele mele pt ca st foarte stresata si nu reusesc sa depăsesc momentul. De ingrasat nu ma infrastructuri prea mult, la1,72m cel mult am avut 64 kg si nu mi e greu sa slăbesc. Totusi imi cade foarte tare parul încît mi e frica sa nu raman fara el. Mai ales acum cd alaptez de cea dea doua fetita care are 1 an si 5 luni, de aproape 4 luni imi cade parul si nu se mai opreste. Săptămîna asta vreau sa mi repet analiza la tsh sa vad ce e cu el. Mai am si testosteronul liber si total crescut da de cîte ori am fost la ginecologie nu i a zis ca am o are polichistice. Ovulatia imi merge bine. Menstruatia nu a lipsit niciodată. Nu stiu de unde sa incep . Mai ales ca n as vrea inca sa întrerup alaptatul. Da nu stiu daca reusesc. Mai ca as striga ajutor in gura mare. Ma deprima faptul ca imi cade atît de mult parul si ca o simt in gît ori de cîte ori folosesc un laptop, telefon, etc pt ca nu reusesc sa ma documenteze niciodată prea mult despre problema mea.

    RăspundețiȘtergere
  64. Si inca ceva . Crezi ca iodol in cazul meu ar fi contraindicată? Eu nu reusesc sa inteleg care i treaba cu iodul in tiroidita autoimuna cu hipotiroidism.. Eu am tinctura de nuci verzi facuta in casa. Cîndva imi era de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  65. Buna Cristina, esti sigura ca ai hipo si nu hiper?

    RăspundețiȘtergere
  66. Da, sunt sigura. De fapt e un diagnostic stabilit acum 7 ani. Tsh marit. Acum cu tiroxin e, de fapt, 1,45 , dar in situatiile problema tinde sa creasca, nu sa scada. In plus nu sunt hiperactiva, ci mereu lenoasa obosita. Metabolism greoi, tensiune un pic mai scazuta, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In afara de asta, merg regulat la doctor si nu mi a zis vreodata ca ar fi vorba de hiper. Imi scrie in fisa medicala hipo intotdeauna

      Ștergere
    2. Buna fetelor! :) Sunteti niste norocoase si fericite ca aveti bebei.
      P.S. Raluca, ma ungi la suflet cand scrii despre nastere naturala si alaptare. Din pacate cred ca mai e mult de munca la noi pe partea asta.
      Testosteronul marit determina cresterea estrogenului si de aici posibil probleme ale tiroidei.
      In primul rand incearca sa iei seleniu cu vitamina E. Avand in vedere ca alaptezi, trebuie sa iei doza mai mica de seleniu si vitamina E. Pt a scadea testosteronul, trebuie sa te relaxezi, si sa nu fii hiperactiva. Trebuie sa dormi min 7 ore, sa bei apa. Vitamine care ne fac bine: complex B-uri, vitamina D, zn, cupru.
      Se pare ca la baza bolii noastre sta intestinul permeabil. Cum scria si Raluca intr-o postare despre sensibilitatea crescuta a copiilor la gluten si antibiotice, se pare ca nici noi nu suntem departe. Intestinul permeabil se datoreaza unei infectii gen helicobacter sau ciuperca gen candida, dar nu numai. De aceea trebuie sa identificam si sa tratam infectia. Probabil multe dintre noi au sensibilitati alimentare, cel mai des la gluten, lactoza, soia dar nu numai si o digestie mai lenta.
      Nu te simti bine la soare in general sau cand mergi la mare?
      Eu inca nu am anticorpii negativi, unul este aproape negativ, tsh=2, nu am luat niciodata eutirox.
      Iau Super Enzymes pt digestie, din cand in cand suc de aloe, am vazut ca multi spun ca e bun pt refacerea intestinelor (contine si bromelaina care ajuta la scaderea anticorpilor).
      Vara aceasta am fost la Steaua Divina la o doctorita care mi-a recomandat amestecuri din plante. M-am simtit super bine cu ele. Pt eventualitatea in care as avea candida overgrowth am luat un niste pastile pe baza de plante care contineau printre altele si pao d'arco (am vazut ca si Raluca a luat). Incerc sa evit dulciurile procesate, mananc fructe sau magiun dc mi-e pofta de ceva dulce. Incerc sa pregatesc cat de des pot supa de oase (e delicioasa, f sanatoasa si ajuta la refacerea intestinului, reducerea celulitei, frumusetea pielii). Am inceput sa folosesc aproape zilnic ulei de cocos. Am eliminat pe cat posibil sarea iodata. Sunt persoane care s-au simtit bine cu suplimente ce contineau iod. Se pare ca secretul ar fi un aport bun de seleniu si sare naturala. Am luat si eu sprirulina in mai multe randuri si Alive care contine iod, dar inclin sa cred ca mie nu mi-a facut prea bine iodul, Deci, ca sa nu ai surprize, incearca sa il eviti.
      este musai sa citesti si tu cat de multi poti despre aceasta boala. dc imi lasi o adresa de mail iti trimit si tie ce am adunat eu.
      ca vitamine, eu am luat din cele pt par de la doppelhertz, mi-am luat si vitaminele ce imi trebuiau si mi-a facut bine si la par. Pt par am mai folosit Chelstop de la Hofigal si fiole Vichy Dercos. Ambele mi-au facut bine.

      Ștergere
    3. Am uitat de magneziu:) am luat magneziu cu B6 si Magnerot

      Ștergere
    4. Marta, trimit multe ganduri bune! Esti extraordinara!

      Ștergere
  67. Imi pare rau, am un mare brain fog, apropo de tiroida :), si nu reusesc sa imi dau seama cum sa te ajut pentru ca fix acum vad ca nu stiu nici la mine :). Poate mai reuseste doamna Marta Neacsu care comenteaza mai sus atat de bine sa intre sa iti dea o idee, ceva. Poate la vara voi reusi sa gandesc iar logic...

    Iodul sintetic e total interzis. Iodul natural depinde de fiecare organism...

    Multa multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  68. Draga Marta! Iti multumesc mult pentru ca ti ai gasit timp pentru mine. Sa stii ca m a animat raspunzul tau. Intradevar eu sesizez ca exista o legatura intre intestinul si tiroida mea. Mi se umfla burta dupa ce maninc mai ales dupa varza, morcov crud, boboase fructe, problema e ca nu mai stiu cum sa maninc . Am fost dintotdeauna o devoratoare de fructe si legume. Am inceput sa ma analizez in ultima vreme si ii spun si doctoritei mele ca as vrea sa incerc sa maninc altfel, insa ea imi zice ca la mine e boala autoimuna si nu ma ajuta alimentatia. Total gresit!!! Glutenul in cantitati mai mari la fel imi face rau. Iodul imi ajuta tare bine la scaderea tsh ului, dar imi da niste stari de parca nu s eu. Da poate tre sa dozez altfel( eu am luat in tinctura de casa de nuci verzi cite o lingurita ) poate trbuie sa iau mai putin sau sub alta forma. Da cam ce doza de vit E si de seleniu ar trebui sa iau? Si uleiul de cocos l ai utilizat pt par sau l ai baut?
    Sa stii ca as vrea si eu sa folosesc amestecuri de plante. E partea medicinei care imi place cel mai mult. Problema e ca sunt din Chisinau si aici n am la cine apela pt asa ceva, asa ca demult vreau sa trec granita😊, sa mi gasesc la voi un doctor si aici te as ruga, daca nu te superi, sa mi dai numele doctoritei tale , care ti a prescis amestecurile(cristina.darovanii@gmail.com), ca sa ma informez. Plantele si mineralele le cumpar de la voi din farmaciile naturiste, ca taaaare mi plac. Sunteti foarte norocosi ca le aveti!
    In ultima vreme m am informat despre seleniu si vreau sa incerc, dar nu stiu, e bun oare de la orice producator? Pentru ca la noi calitatea si eficienta variaza in functie de producator. La voi vazut ca farmacia stejara livreaza in moldova, doar ca n am decis de care sa iau(hebagetica sau altceva).
    Folosesc si eu deja de doua luni sapun moale si chel stop de la hofigal, m a ajutat int o mare masura, dar nu s a oprit de cazut (parul), probsbil tre sa iau si suplimente. Tu ai zis ceva de B uri, dar asta nu mi ar creste si mai mult hemoglobina, saptamina trecuta mi a iesit 151 la analize. E cam grosut singele meu.
    Dar supa de oase o faci din oase de orice animalut sau e cazul sa evitam purcelusul, de exemplu?
    Tiroida mea o simt marita si cd merg la mare, dar si cd ies la soare.Chestia asta ma deranjeaza cel mai mult pentru ca adooor soarele.
    Eu sper ca nu te am zapacit prea mult cu intrebarile mele.

    RăspundețiȘtergere
  69. Iti multumesc si tie , Raluca! Nu e nici o problema, da ca nu ma poti ajuta, stiu foarte bine ce inseamna sa nu ti gindeste capul :)

    RăspundețiȘtergere
  70. Doctorita mea se numeste Violeta Pirvu, am gasit-o intr-un articol din revista Hofigal unde prezenta un caz de tiroiditata tratata. Lucreaza in Bucuresti la Steaua Divina.
    Eu am renuntat la gluten din ianuarie 2014, dar m-am mai spurcat cand si cand. Evit lactatele, dar din cand in cand mai mananc inghetata si branza de capra. Ma simt excelent. Din pacate sunt putin cam prinsa in perioada asta, iti voi scrie weekendul viitor. Ma simt plina de energie de cat am inceput sa iau enzimele digestive.

    RăspundețiȘtergere
  71. Multumesc mult, Marta! Nu e nici o graba, astept cu drag mesajul tau weekendul urmator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, ti-am trimis 2 carti. Ai putea sa mai iei legatura cu un medic din Bucuresti Horatiu Albu. Am vazut pe situl lui ca da consultatii si la distanta. Se numeste Horatiu Albu. Am o colega care a fost la el pt altceva. Am cautat si eu informatii despre el. Pare sa aiba o abordare holistica si am vazut in niste articole ca spunea ca trateaza si boli autoimune.
      http://www.farmaciaortomoleculara.ro/Consultatii-dr-Albu-Horatiu-m36-p1 - See more at: http://alexcreste.blogspot.ro/2013/07/despre-hipotiroidism-tiroidita.html?showComment=1449943064354#c7660708877829197949

      Ștergere
  72. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  73. Buna seara!Am avut o MARE surpriza cand am dat de toate discutiile de pe acest blog. Am citit cu foarte mare interes tot ce s-a scris aici. In sfarsit, mi-am zis, am dat peste ce cautam de tare mult timp. Se pot invata si afla foarte multe lucruri din aceste schimburi de experienta.Ce pot sa spun eu si acum vorbesc strict din experienta mea: cred, repet eu cred ca are mare legatura cu tubul digestiv. Dupa ce ani de zile m-am tot chinuit cu fenomene de meteorism insotite de durere, cand am renuntat la gluten, acestea au disparut. Nu mi-a venit sa cred. Niciun medic, dar niciunuia, nu i-a trecut prin cap ca ar fi vorba de gluten! Se poate, va rog, sa imi trimiteti si mie cartea despre tiroidita pe care o aveti? Adresa mea de mail este Narcisa.Machita@gmail.com. Va multumesc tare mult.

    RăspundețiȘtergere
  74. Buna.O întrebare...Știți cazuri de copii cu autism a căror mame au fost diagnosticate cu Hashimoto înainte de sarcina? Sau știți daca exista o legătura intre nr mare de anticorpi si autism? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  75. Camelia, eu tin minte ca am citit la un moment dat pe situl Avivei Romm despre riscurile de a dezvolta anumite boli pe care le au copii ale caror mame au afectiuni autimune, nu stiu dc mai gasesc articolul. Daca vei cauta pe net, cu siguranta vei gasi studii care coreleaza mai mult sau mai putin boala autoimmunca a mamei cu autismul sau altele. Eu chiar am vb cu o prietena despre cineva care are o fetita cu o forma usoara de autism si care pare sa aiba simptome de Hashi, dar nu stim sigur. Ce pot sa iti spun este ca am citit de mai multe cazuri de copii cu autism care au facut progrese remarcabile dupa ce li s-au eliminat din alimentatie anumite alimente care sunt cunoscute ca ar da intolerante alimentare

    RăspundețiȘtergere
  76. Multumesc Marta pentru răspunsul tău prompt.Cred si eu ca eliminând unele alimente se pot aduce îmbunătățiri in dezvoltarea lor.Gasisem si eu pe net tot felul de păreri referitoare la acest subiect , dar niciun studiu, dar poate n-am căutat eu suficient! Atunci sa reformulez puțin ...Stiti mame cu copii sănătoși care au avut in timpul sarcinii anticorpii măriți? Eu am tsh 2 si Atpo -ul 400, iau Eutirox si tare as vrea un bebe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Camelia, eu am citit in 2015 de un studiu care face legatura intre mamele cu Hashimoto si copiii cu autism: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278584614002012.

      Autismul mie mi se pare ca apare din cauza unor dereglari ale microbiomului intestinal, fie ca sunt facute de vaccinuri, antibiotice sau dieta gresita. Oamenii cu un microbiom puternic nu patesc nimic, insa uite cel mic al meu are manifestari autiste pe care eu le leg de faptul ca a luat antibiotic la varsta de o luna. Cumulat cu predispozitia data de boala mea, probabil. Spun ca are legatura cu microbiomul pentru ca, asa cum zice Marta, exista foarte multe cazuri de autism vindecat cu dieta GAPS.

      Eu am avut anticorpii mariti in prima sarcina, am luat eutirox pentru ca si FT4 indica asa ceva, dupa spusele doamnei doctor, de care mi-a fost teama atunci sa nu ascult. Primul meu copil nu are niciun simptom din spectrul autist. Nici al doilea copil nu poti zice ca e autist, nu bifeaza chestiile de baza ale bolii, insa are niste manifestari aparte, sufera mult daca e scos din mediul lui sau din rutina pe care si-o face, plange mult cand vede oameni straini, etc.

      Ștergere
  77. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  78. Pentru cei care nu stiu, editura Benefica a tradus in română cartea endocrinologului american Sarfraz Zaifi,"Hipotiroidismul si tiroidita Hashimoto".Consider ca orice sursa de informații e f. buna.

    RăspundețiȘtergere
  79. Multumim mult, Narcisa! o citesc in format electronic pt ca nu am avut rabdare sa astept sa ajung maine la librarie:))) explica destul de ok si pe intelesul tuturor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Marta. Poti, te rog, sa-mi transmiti si mie cartea endocrinogului Sarfraz Zaifi? Ms mult

      Ștergere
  80. Va rof foarte foarte mult sa-mi trimiteti si mie la adresa: iuliamares9@gmail.com, cartea Izabellei Wentz, am si eu tiroidita autoimuna. Va multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna! sunt noua pe aici!Am descoperit ca am Hashimoto de 2 luni, am luat 10 zile tyroxin si m-am simtit ff rau, ceea ce inainte nu s-a intamplat niciodata, adica nu ma simteam rau , gen agitatie, sau palptatii sau asa, am descoperit pur si simplu aceasta boala la un control de rutina, tsh 4,3 deci era inca in limite, limita fiind 4,5 iar t3, t4 limimte normale, dar anticorpii fiin crescuti, adica 328, probleme cu greutatea nu am si am 24 ani. Nu mai vreau sa iau pastile, am renuntat la gluten, si iau vitamina D, ce sfaturi imi dati? ce sa mai iau? unde as putea citi cartea despre hashimoto Sarfraz Zaifi? Multumesc frumos de raspunsuri! sunteti deosebite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cartea in format electronic* pentru ca eu nu sunt in tara

      Ștergere
    2. si mentionez faptul ca endocrinologul mi-a spus ca e o boala pe viata si ca nu pot scapa de ea si ca trebuie tsh-ul tinut sub control prin pastile adica tyroxin. Si ma bucur mult ca am dat peste voi :)

      Ștergere
  82. Buna! Ia si seleniu 200 cu vitamina E 400, Zn, B-uri. Vezi dc nu cumva problema nu e si de la lactate. Gasesti cartea in format electronic pe amazon. Pot sa iti mai trimit si eu una alta. Am postat mai sus niste linkuri la niste situri care mi s-au parut utile si e bine sa le citesti. Citeste si comentariile postate mai sus. Ai grija sa nu bei multa cafea, sa te feresti de dulciuri procesate, sa bei multa apa, sa nu strezesi, sa dormi cel putin 7 ore, sa faci ceva miscare. Sa iti repeti analizele la 3 sau 6 luni ca sa vezi dc se intampla ceva dupa schimbarile in alimentatie. Sa fii atenta dc simti vreo sensibilitate la ceva ce mananci si dc simti digestia ingreunata. Eu mi-as face si analize pt alti hormoni (estroge, prohesteron, prolactina, etc)

    RăspundețiȘtergere
  83. Nu poti sa imi lasi un email-ul tau ca as avea niste nelămuriri, si asa poate Poti sa imi trimiti ceva materiale care le ai si tu :) multumesc mult pentru tot!

    RăspundețiȘtergere
  84. Răspunsuri
    1. Te rog daca poti sa imi trimiti si mie materialele pe care le-ai primit. Si eu am glanda autoimuna si as vrea sa maninformez mai mult in aceasta privinta. Multumesc

      Ștergere
    2. Buna. Va rog mult sa-mi transmiteti si mie materialele despre tiroida. Incerc sa raman insarcinata si as avea mai multe materiale pentru a ma informa despre aceasta boala. Daca cineva are cartea dnei Isabella Wentz, va rog mult sa o trasnmiteti pe adresa: maria.muravca@gmail.com

      Va multumesc.

      Ștergere
  85. Buna ziua tuturor
    Si eu multumesc pentru informatiile utile de aici, ma bucur ca s-au strins laolalta atatea idei de folos pentru toti cei suferinzi de tiroida.
    Si eu am fost diagnosticata cu tiroidita, cred ca am descoperit destul de curind dupa declansare, pentru ca ATPO erau mariti doar de cateva ori si nu mi s-a recomandat tratament, medicul a spus "sa mai asteptam".
    Dupa ce am renuntat la zahar si gluten analizele s-au imbunatatit. La mine nu hormonii erau modificati (nu inca), ci ATPO erau in crestere. Dupa trei luni fara gluten si zahar (am uitat sa spun ca eu nu maninc proteina animala) se vede ca au scazut mult, mai bine decat erau in urma cu doi ani. Acum ATPO este doar o data peste valoarea normala. Convingerea mea este ca alimentatia face diferenta. Singurul supliment pe care l-am luat a fost seleniu si dupa doar cateva saptamini nu mi-a mai cazut parul.
    Multa sanatate tiroidelor tuturor

    RăspundețiȘtergere
  86. Buna Raluca!Apreciez mult blogul tau si ma intorc la el ori de cate ori simt nevoia de a empatiza cu persoane care se confrunta cu limitele impuse de aceasta boala.Nu as vrea sa intru in detalii dar pe scurt as vrea sa mentionez ca am invins cel putin temporar aceasta boala,de 3 ani nu mai iau medicatie alopata.Am citit foarte mult si am invatat sa caut solutii la homeopatie si in remedii naturiste.Unele din semnele bolii se mai simt insa..eu m- am luptat foarte mult cu durerile articulare care am reusit sa le inving intr- un final dar au ramas oboseala,starile de depresie date de limitele impuse de aceasta boala,limite cu care greu convietuiesc.Ma refer aici la modul in care modifica caracterul unui om,la emotivitatea accentuata,la lipsa increderii in sine,la dispozitii schimbatoare,etc.Traim intr-o lume in continua schimbare ,suntem nevoiti sa ne adaptam mereu,sa ne reinventam iar acest lucru uneori pare imposibil cu aceasta boala.Nu ne permitem sa ne izolam ,sa traim in varf ce munte,fara stres.Stresul este o parte a societatii moderne cu care noi,cei cu Hashimoto ,greu convietuim!
    Ai mentionat ca in timpul si dupa sarcina cu David,atunci cand simteai semnele bolii,te adresai homeopatiei uniciste.Poti sa detaliezi putin,te rog.Ce fel de remedii foloseai?
    Iti doresc o duminica minunata si tuturor care iti urmaresc blogul sanatate maxima si o convietuire cat mai armonioasa cu aceasta boala!!

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna fetelor!
    As vrea sa aflu parerea voastra despre plombele de amalgam,cele metalice care contin 52% mercur dar care sunt foarte durabile..Se vehiculeaza mult in ultimii ani legatura dintre acestea si bolile autoimune.Pe de alta parte au aparut noi studii care le contracareaza pe cele vechi si spun ca nu ar reprezenta un risc pentru sanatate.Voi mai aveti astfel de plombe?Eu locuiesc in afara tarii si am avut surpriza ca la un control de rutina sa mi se descopere niste carii si sa mi se ofere ca alternativa aceste plombe de amalgam..Am citit cateva articole pe site-urile noastre dar as vrea sa aflu si sfatul vostru.
    O dupa-masa minunata va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna ziua tuturor!Cartea Izabellei Wentz a fost tradusa si in limba romana.http://www.edituraparalela45.ro/carte/tiroidita-hashimoto-cum-sa-schimbam-stilul-de-viata-ca-sa-depistam-si-sa-tratam-cauzele

    RăspundețiȘtergere
  89. Timp de 20 de ore mai sunt disponibile aceste interviuri pentru vizualizare gratuita (cu inscriere doar cu adresa de mail), e si Izabella acolo: http://healinghashimotossummit.com/

    RăspundețiȘtergere
  90. Eu una nu m-am lamurit cu nimic.Tinand cont de faptul ca sunt cu hipertiroida,nu am mai luat tratamentul(tirozol 2,5g o zi da si una nu) la recomandarea doctorei endocrinolog,o sa pot alapta?AAA si mentionez ca am si un san operat de nodul(necancerigen) de fix un an

    RăspundețiȘtergere
  91. Draga Raluca ma confrunt si eu cu tiroidita autoimuna si hipotiroidism declansat exact la debutul unei sarcini. Iau Euthyrox 75 si incerc sa scad TSHul inca mare, dar din cauza informatiilor confuze referitoare la iod, am renuntat la vitaminele de sarcina care aveau iod. As vrea sa stiu tu ce vitamine luai in timul sarcinii? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  92. Buna, Raluca! Iti citesc blogurile de ceva vreme si indraznesc sa adresez si eu citeva intrebari, chiar daca anterior subiectul a mai fost discutat: parca nu e bine daca nu personalizez cumva, ca sa fiu sigura ca inteleg corect din postarile tale anterioare. Pe scurt, in 2014 am trecut printr-un divort foarte urit si extrem de dureros, in care am pierdut 15 kg intr-o luna. Am fost intotdeauna supraponderala (la divort aveam 121 kg, dar arat cam de 85-90, mi s-a spus ca am oasele grele si dense, de aici si greutatea mare). Am incercat sa imi revin timp de aproape jumatate de an, in care am tinut greutatea sub control-ramasesem la vreo 108. la sfirsitul lui 2015 am inceput sa ma ingras si sa ma simt foarte rau (aproape lesinam prin magazin la cumparaturi, oboseala, senzatie de frig si somnolenta).Anul acesta in luna mai am facut o banala analiza de TSH in care mi-au gasit valorile: 9.24 la cabinetul din Romania, si 16.60, cu Free T4 - 12, la cabinetul din Anglia (m-am recasatorit si de acum locuiesc in UK). Buuun... De cind citesc blogul tau m-am apucat sa iau singura kelp capsule-3/zi, o pastiluta de Seleniu si maninc si nuci de brazilia zilnic.Nu am un stil de viata activ, lucrez stind la birou multe ore, nu fac sport si folosesc multe cosmetice-vopsea de par, geluri de dus, maninc un pic mai sanatos decit inainte, dulciuri cu zahar cam o data pe saptamina.
    Cu toata greutatea pe care am acumulat-o in ultimul an (acum am 123 kg) am decis , impreuna cu sotul, sa avem un copil, eu avind acum aproape 39 de ani. GP-ul de aici m-a pus pe tiroxina 50, pe care nu am vrut s-o iau deocamdata, am zis sa incerc sa pun tiroida la treaba. Mama mea mi-a facut si niste tinctura de nuci verzi care ajunge la mine in vreo 2 saptamini si intentionez sa o iau. Problema care ma macina este: daca analizele ies bine pina ramin insarcinata, ar trebui sa iau si tiroxina? Sint determinata sa iau daca este nevoie, insa am impresia ca tiroida mea este doar lenesa, iar suplimentul ala de hormoni mi-e frica sa nu o leneveasca si mai tare, dar mi-e frica pt bebe... Imi cunosc bine corpul si reusesc sa monitorizez fiecare schimbare, insa tot ma gindesc cum sa fac sa fie bine....
    As aprecia mult daca mi-ai putea raspunde, poate m-as linisti putin (nu am somn de cind ma gindesc sa am un bebe, dar ma ingrijoreaza tiroida).
    Sarutari si multa sanatate si fericire, pt tine si familia ta.

    RăspundețiȘtergere
  93. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  94. Bună,
    Felicitări pentru blog! În urma unei sarcini oprită din evoluție în 2014 am început să facem investigații. Rezultatele mele: trombofilie, mutații genetice, o Carența colosală de vitamina D (17.3 în condițiile în care valoarea minimă este 30), Hashimoto. Sunt vegetariană de 11 ani. Am reînceput să mănânc pește de 2 ani. Crezi că faptul că am TSH 2.3547 împiedică apariția unei sarcini? Știu că sunt clinici din afară care de exemplu refuză să facă FIV dacă TSH nu este sub 1. Am Free T4 (0.92), TPO (47.9), Anti - Tiroglobulina (42.13). Mulțumesc! Și din nou felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  95. Imi cer din nou scuze ca nu reusesc sa fiu activa aici mereu. Dar m-am gandit sa va anunt, daca nu stiti, despre vizualizarea gratuita a documentarului Izabellei Wentz, intre 19 si 27 ianuarie, daca va inscrieti acum:

    http://urltag.net/Bl4oV

    RăspundețiȘtergere
  96. Buna Raluca! Am citit cu mare interes acest blog deoarece ma regăsesc in spusele tale...in urma cu 3 ani am ajuns la endocrinolog pentru ca am avut pulsul mărit. Într-adevăr tiroida
    era responsabila pt acest lucru. Am fost diagnosticata cu Tiroidita autoimună, având tsh foarte scăzut. Am urmat tratament cu tyrozol cat a fost nevoie, apoi periodic am monitorizat valorile tsh și ft4 care au revenit la normal. Acum sunt însărcinată in 14 săptămâni. Știind ca am probleme cu tiroida, de la începutul sarcinii am minitorizat-o. Totul a fost bine pana luna aceasta când valoarea tsh mi-a ieșit de 5.
    Mâine merg la endocrinolog și cu siguranța voi primi tratament. Oare nu este prea târziu pentru tratament? Îmi poate afecta sarcina ca nu am luat de la început tratament ?

    RăspundețiȘtergere
  97. Buna Raluca, vroiam sa te intreb daca tu in contiuare nu iei euthyrox, ci doar iei chestii naturiste, vitamina D, etc. Daca da, cum te simti?
    Te intreb acest lucru deoarece eu iau euthyrox 50 deja de multi ani, insa din anul acesta au inceput sa-mi apara cosuri interioare pe obraji si pe barba...si nu-mi explic motivul. Mereu am avut un ten curat. E posibil de la eutherox? Multumesc si numai bine. Iana

    RăspundețiȘtergere
  98. Buna. Am o mare rugaminte sa-mi trimiteti si mie aceasta carte a dnei Izabella Wentz pe adresa : andreeaharas@yahoo.com.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  99. Buna, Raluca!

    Foarte interesant si util blog-ul tau.
    Si eu am tiroidita Hashimoto si eu am pierdut o sarcina.

    As vrea sa te intreb daca inainte de sarcina si in sarcina ai luat ceva suplimente/ vitamine.

    Peste tot am vazu ca se recomanda cu cel putin 3 luni inainte si in sarcina sa se ia vitamine si in timpul sarcinii.

    Pe de o parte, as vrea sa le iau ptr ca mi-e teama sa nu am vreo carenta de care sa nu siu , pe de alta parte, nu vreau sa le iau gandindu-ma ca ar trebui sa ma bazez pe alimentatie.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  100. Buna ziua,

    As dori sa va intreb daca imi puteti face o recomandare de un medic endocrinolog bun, din Cluj, sau macar daca mi-ati putea spune pe care sa ii evit? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  101. As dori sa va intreb daca imi puteti face o recomandare de un medic endocrinolog bun, din Cluj, sau macar daca mi-ati putea spune pe care sa ii evit? multumesc

    RăspundețiȘtergere

    RăspundețiȘtergere
  102. Numele meu este victoria și sunt din SUA, vreau să profit de această ocazie să-i mulțumesc marii mele Agadaga care mi-a făcut într-adevăr viața plăcută astăzi. Acest mare om, Dr. Agadaga mi-a adus înapoi soțul meu minunat, am avut doi copii minunați de la soțul meu, acum patru ani și eu și soțul meu au fost într-o ceartă sau alta până când în cele din urmă mi-a părăsit o tânără doamnă. Am simțit că viața mea sa terminat și copiii mei au crezut că nu-și vor mai vedea niciodată tatăl. Am încercat să fiu puternică doar pentru copii, dar nu puteam controla durerile care mâncau inima mea, inima mea era plină de dureri și dureri, pentru că eram cu adevărat îndrăgostită de soțul meu. În fiecare zi și noapte mă gândesc la el și mereu doresc să se întoarcă la mine, până când într-o zi m-am întâlnit cu un bun prieten de-al meu care se afla într-o situație ca mine, dar problema ei era fostul ei iubit care avea o sarcină nedorită pentru că a refuzat să-și asume responsabilitatea și să o arunce. ea mi-a spus că a mea a fost un caz mic și că nu ar trebui să-mi fac griji deloc, așa că am întrebat-o care a fost soluția la problema mea și mi-a dat adresa de e-mail a acestui mare om. Mă îndoiesc dacă acest om a fost soluția, i-am contactat pe acest mare om și mi-a spus ce să fac și am făcut-o pe toate, mi-a spus să aștept doar 72 de ore și că soțul meu va veni să se târască pe genunchii doar pentru iertare așa că am făcut cu fidelitate ceea ce ma întrebat acest mare om și după 72 de ore sa întors la mine din nou, contactați-l pe Dr. Agadaga pentru ajutor astăzi pe agadagaspiritualhome@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  103. Vin rar în vizită în casa mea, dar voiam să vă zic că s-au (re)tradus în română cărțile: (RE e pentru cartea Izabellei)
    - http://lifestylepublishing.ro/carte/dr-aviva-romm-tiroida-si-glandele-suprarenale/2338/
    - https://www.edituraparalela45.ro/produs/solutii-contra-autoimunitatii-metoda-myers-cum-sa-previi-si-sa-combati-toate-bolile-si-simptomele-inflamatorii/
    - https://www.edituraparalela45.ro/produs/tiroidita-hashimoto-cum-sa-schimbam-stilul-de-viata-ca-sa-depistam-si-sa-tratam-cauzele/

    Multă sănătate tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  104. Buna ziua,

    Puteti sa imi spuneti, va rog, daca ati luat ceva special pt iod in sarcina? Sau cum v-ati asigurat ca luati suficient iod in sarcina?

    Si eu sunt in situatia aceasta, sunt insarcinata, mi-au spus ca am Hashimoto si mi-au recomandat sa nu iau suplimente cu iod, dar sunt un pic ingrijorata daca am sau nu suficient iod pt bebelusi (e o sarcina gemelara).

    Iau momentan doar Plasma Quinton, recomandata de Ligia Pop care este o apa marina ce contine toate mineralele, dar nu sunt convinsa ca e suficient.

    Va multumesc pt orice sfat.
    Cu drag, Diana

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...