joi, 4 octombrie 2012

Operatiunea „Pat familial pentru co-sleeping in 4”



Prima faza: 11 august

Dupa ce toata primavara si vara am pus la cale o schimbare a patului, ca sa putem dormi toti acolo, Relu nu a mai asteptat raspunsuri de la firmele de mobila contactate pentru a ne da idei, si s-a pus pe treaba. Intrebasem niste experti ca sa vedem daca putem salva patul si/sau salteaua actuala, sau desfiintam tot si incastram cumva o saltea imensa, pusa mai jos pentru comoditate. Reamintesc celor care in general nu ne citesc :D ca noi de vreo 2 ani dormim pe jos, langa pat, pentru ca ni se pare mai sigur pentru Alex, care se misca mult in somn. Si in somnul de amiaza, si seara inainte sa mergem si noi in „pat”, si noaptea langa noi de multe ori il gaseam gata sa cada pe la picioare. De cand dormim pe jos am avut cel mai odihnitor somn, cel mai lipsit de stres si cel mai comod (tot timpul mi-au placut saltelele mai tari, si pe jos stam pe o plapuma de lana/pasla, nu pe saltea).

Patul nostru in faza initiala:


 

Relu a mutat lada de pat in stanga, si si-a dat seama ca daca o prinde in tablia de la cap de la margine, in locul noptierei, poate sa adauge intr-o parte o extensie de pat suficienta.



In continuare, marginea din dreapta a lazii (PAL-ul albastru) a mutat-o in dreapta de tot. In interior, in loc de doua spatii mari, au reiesit 3 spatii mari. Asa era patul nostru, nu cu dormeza, ci cu un fel de cofrag din PAL care sustinea doua table de PAL de sub saltea.



Singura dilema a venit cand a trebuit sa schimbam tablia de PAL de la picioare, care inainte era doar de 1.60m, si acum ca sa cuprinda totul, trebuia sa aiba 2.40m. Dar oricum voiam s-o schimbam, pentru ca am vrut s-o facem si inalta, sa ne pazeasca impotriva caderii copilului noaptea pe la picioare :D. Partea faina cu tablie inalta si la picioare este ca nu cad jos plapumele din pat :)).

 Dezmembrarea


  Alex ajuta si el la desurubare. (Pistolul este de jucarie, dar functional, are treapta de insurubare si de desurubare. Alex il iubeste si il foloseste mult, l-a primit de la finii nostri de la Cluj impreuna cu o masina si o locomotiva de asamblat si dezasamblat cu suruburi. )

lada mutata in partea stanga

 Adaugata si partea din dreapta, inainte de a pune tablia de la picioare. PAL-ul albastru care a fost in dreapta a fost mutat sa fie tot la margine, pentru ca PAL-ul folosit in interior la cofrage este calitate mai slaba, necolorat. Partea faina e ca abia la final ne-am dat seama ca locul nou are fix 80 cm, deci nu trebuia sa ne cautam o saltea mare personalizata, saltele de 80 de cm sunt pe toate drumurile, este marimea standard pentru patul de o persoana. Noptierele nu mai sunt prinse de pat, dar avem noroc ca au PAL albastru frumos si la spate, deci nu arata rau, nu cade nimic din ele, si daca vrem sa facem loc le putem pune si pe balcon :D.


Faza a doua: 13 august

Placile de PAL ce sustin salteaua si stau deasupra cofragelor au fost puse la loc si Relu a venit cu geniala idee sa le puna manere din material, sa le putem ridica usor. Cand ne-a fost facut patul, cei de la fabrica de mobila ne-au spus ca nu ne pot pune sertare pentru depozitare, pentru ca ar scadea rezistenta patului. Normal, acum am vazut ca tot patul se sprijina pe PAL-ul de pe laterale si din interior, neavand dormeza de metal sub saltea. Ei, dar Relu cel ingenios s-a gandit sa nu tinem asa goale cofragele acelea de sub pat si a facilitat accesul la ele prin ridicarea saltelei si apoi ridicarea simpla a acestor placi de PAL cu ajutorul manerelor din material.




Faza a treia: 14 august

Am scris pe blog. Am pus intrebari, am incercat sa-mi dau seama ce ar fi mai bun sa ne protejeze pe laterale si acum, si dupa ce vine bebe, si dupa ce bebe devine mobil si se ridica in picioare. Mi-am dat seama ca daca pun ceva mai inalt, adauga un plus de pericol pentru ca bebe va cadea de mai sus. Iar ca sa pun suficient de inalt incat sa nu se poata catara ar fi insemnat sa fac tot patul o colivie imensa. Relu ar fi vrut sa puna cumva garduletul ce-l aveam pentru semineu, mie nu-mi convenea ideea. Mi-au placut ideile de bed bumpers, obiecte mici de bagat sub cearsaful elastic. Cand ma gandeam sa-mi caut tuburi din acelea pentru piscina, m-am gandit sa incerc intai cu o patura facuta sul, pusa sub cearsaf ca sa nu poata fi miscata. Am tot amanat, am avut alte probleme, noua ne convenea sa dormim pe jos in continuare. Cand a venit frigul, Relu s-a mutat sus in pat :)).  Alex se distra foarte tare urcand pe lada de PAL si apoi pe saltea, dansa si sarea pe saltea. Il atragea noutatea, ca doar salteaua aceea a fost pe pat de cand s-a nascut el, dar nu avea „treapta” de PAL. 


Faza a patra: 21-23 septembrie

Am mers la Dedeman si am cumparat cea mai simpla saltea ce am gasit-o. Cred ca l-am surprins pe domnul consultant de la raion, cand am facut stanga imprejur cand a rostit „salteaua Dormeo este tratata antiacarieni”. Nu vreau niciun tratament. A trebuit sa fim atenti sa fie la fel de inalta ca salteaua de acasa.

Relu cumparase de la Ikea Budapesta la ultima lui deplasare in afara tarii o protectie de saltea care sa se poata spala mai usor decat salteaua. Nu am cumparat inca un cearsaf de protectie, impermeabil, sa vedem daca vom avea nevoie. Din Dedeman am cumparat si un cearsaf de bumbac cu elastic pe dimensiunile saltelei mici. Le-am spalat. Salteaua am scos-o din ambalaj si am tinut-o o noapte si o zi afara sa se aeriseasca.

Relu si-a amintit si de patut, si a zis ca il monteaza, sa vada daca trebuie sa ii faca noi gauri pentru a fi la nivel cu salteaua patului mare. Ne-am gandit ca orice aranjament il gandim pentru acum, pentru noi cu Alex, si orice idee ne-ar veni pentru bebe2, sa se poata pune in aplicare. Nu avem cum sa stim cum va dori sa doarma, oricati parinti am intrebat solutiile au fost date de bebelusul nou, care isi expune preferintele.

La cat am fost de norocosi cu operatiunea patul familial, se pare ca patul mic are nivelul superior aproape la inaltimea patului mare, este vreo 2 cm mai jos. Deci nu mai spargem nicio gaura noua in cele 4 picioare, ci poate vom pune o patura sub saltea. Despre legarea in siguranta a patului mic de cel mare va invit sa cititi linkurile:


In primul articol mi-a placut inca o idee. Intre salteaua mica si cea mare ramane un pic de spatiu din cauza a doua grosimi de PAL. Ei ne sfatuiesc sa impingem salteaua mica sa stea lipita de salteaua mare si sa introducem ceva, de exemplu o patura, intre salteaua mica si gratii, pentru a o tine acolo impinsa.

Partea buna a faptului ca fix cand am pus salteaua de 80cm in pat am montat si patutul, este ca pe partea dreapta nu prea mai trebuie siguranta. Si fiind un pat atat de mare, de 240 cm latime (iuhuuuu!!!), nu prea e nevoie de nimic pentru siguranta. Pe partea stanga doarme Relu. El se culca inaintea noastra de obicei :D. Asa ca atunci cand il culc pe Alex, laterala stanga e pazita. In dreapta e patutul si mai ramane un colt pe unde si Alex se poate cobori daca ar avea nevoie. Dar e un colt usor de asigurat contra caderilor accidentale. Pun acolo ori o plapuma, ori perna de gravida, pana cand ma alatur lor la somn. Noaptea de cele mai multe ori nici nu ne intalnim prin pat, asa mult loc avem acum.

Asta am insistat in ultimele luni, sa gandim o solutie pentru ACUM, indiferent cum va fi dupa nasterea lui bebe2, pentru ca nu avem cum sa stim de acum cum va fi si nici nu avem cum sa controlam asta.

In primele doua zile la somnul de amiaza a vrut sa doarma in patutul mic! M-au atentionat cateva mamici ca e bine sa montez patutul mic pentru ca de multe ori, chiar daca bebe2  vrea sa doarma doar pe pieptul parintelui, primului mostenitor i se pare foarte interesant patutul. I-am spus ca a fost patutul lui si ca nu voia sa doarma in el cand era mic. L-am intrebat daca mai tine minte de ce nu voia. Mi-a spus „pentru ca am vrut sa fiu aproape de tine!“ :).

Patul aproape terminat, si fostul pat pe jos:





 
Linkuri utile:



Alte linkuri utile cu protectii laterale gasiti in linkul de pe blog pe tema aceasta.

14 comentarii:

  1. Si noi am modificat patul ca sa incapem toti patru, dar la noi e simplu: eu spun cum as vrea sa fie iar sotul proiecteaza si executa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehee, noi amandoi suntem departe de astfel de meserii :D. Esti norocoasa.

      Ștergere
  2. hehe, ce fain a iesit! eu n-am mai zis nika de salteaua aia ca evident n-am aflat nimic, sry...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i nicio problema (sau "nu-i problema", asa zice Alex cand murdareste sau strica ceva :))) ). Poate e mai bine asa, sigur am iesit mai ieftin si nu cred sa aiba tratamente salteaua. Pupici!

      Ștergere
    2. Hi, hi ce pat king size aveti acuma.
      Asa am dormit si noi mai bine de 2 ani jumate cu patutul lipit de pat , la noi laterala patului are 8 cm latime si cand am lipit patutul si saltatea a ramas loc sa pun perna aia lunguiata de alaptat sau de gravida , langa gratii .
      Acuma Iza doarme intr-un pat care initial era cat un patut dar apoi s-a tranformat in unul de o persoana si lateralele sunt de 20 cm inalte ca sa nu cada , si scade pana la 2 cm la picioare ca sa poatz cobora din pat . In fiecare noapte cand ma trezeste ca sa suga ma pun langa ea si acolo raman pana dimineata de cele mai multe ori .

      Ștergere
  3. Foarte fain noul pat! King size pentru toti printisorii! Patutul de bebe este de la Ikea? Daca da ce model?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da. Asta da pat.
    Asa imi doresc si eu un pat maaare maaare. Numai intr-un hotel am intalnit oddata un pat asa urias :)
    Si noi am dormit pe jos in ultimul an. acum facem pauza, adica dormim inghesuiti iar in pat. Da' la primavara ne intoarcem din nou :)

    Nu iti arati chipul nicidecum.
    Mai spune-ne si despre tine.

    Aplauze ptr Relu. Si ptr Alex ca a participat si el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumiim! Deci voi sunteti ca pasarile migratoare :D.

      Ia intra si tu pe un Facebook si adauga-ma, azi am pus acolo prima poza cu mine din iulie incoace. Sa nu crezi ca sunt pudica sau pretentioasa, dar nu mi-a mai facut nimeni poze pana saptamana trecuta :D.

      Ștergere
  5. http://www.hobomama.com/2014/01/making-family-bedroom.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, vreau si eu dimensiunile te rog!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...