sâmbătă, 6 octombrie 2012

Saptamana Internationala a Purtarii Bebelusilor 8-14 octombrie 2012



Nota: acesta este comunicatul oficial de la Bucuresti. Voi reveni pe tema aceasta mai tarziu si/sau in zilele urmatoare, cu alte postari. Daca doriti sa aveti comunicatul in format pdf, fie pentru pus pe blog, fie pentru trimis pe mail, Zoozie l-a pus pe scribd aici. Si la ea pe blog gasiti comunicatul si in format jpeg, adica facute 5 poze, ca sa le puteti urca mai usor pe blogurile personale, fara alte modificari si editari.
 



Ce este Babywearing?

Babywearing (purtatul bebeluşului) înseamnă să îţi porţi bebeluşul sau copilul folosind o bucată de pânză, mai simplă sau mai complexă. Această metodă este naturală şi practică în acelaşi timp.

International Babywearing Week se sărbătoreşte anual în toată lumea, în luna octombrie. Este un prilej de a promova şi prezenta beneficiile purtării bebeluşilor.

În Bucureşti, Săptămâna Internaţională a Purtării Bebeluşilor va avea loc între 8 şi 14 octombrie şi va include evenimente  în cadrul cărora participanţii vor discuta despre avantajele purtării şi reguli de siguranţă, vor putea testa diverse sisteme de purtare, vor participa la ateliere de fotografie pentru părinţi, cursuri de dans pentru mămici şi tătici cu bebelusii purtaţi şi o conferinţă cu vorbitori care vor acoperi teme de interes major pentru viitorii/tinerii părinţi. Vor fi organizate concursuri cu premii valoroase si multe surprize.



De ce să ne purtăm copiii în eşarfe (sling/wrap) şi portbebe-uri ergonomice?

Avantaje pentru copil:

·         Bebeluşii purtaţi plâng mai puţin: Acest lucru e confirmat de studiul din 1981 al lui Hunziker şi Barr: copiii purtaţi doar 2 ore în plus pe zi plâng, în medie, cu 43% mai puţin în timpul unei zile, şi cu 52% mai putin la orele serii.
·         Solutie miraculoasă pentru colici: Poziţia cangur (lipit de pieptul mamei) într-un mediu cald, sigur şi liniştit, ajută bebeluşul să se relaxeze.
·         Dezvoltarea emoţională: Odată ce sunt siguri de prezenţa (fizică, emoţională) continuă şi necondiţionată a mamei, copii devin mai încrezatori şi se desprind singuri de părinţi pentru a explora lumea înconjurătoare.
·         Dezvoltarea mentală: Bebeluşii petrec mai mult timp într-o stare de relaxare, ideală pentru a învăţa. Siguranta conferită de prezenţa mamei şi de contactul permanent cu ea fac bebelusul mai relaxat şi mai deschis la stimulii din jurul lui.
·         Dezvoltarea fizică: Poziţionate corect, sistemele de purtare nu impiedică fluxul de aer necesar copilului şi nici nu au efecte negative asupra coloanei vertebrale, fapt confirmat de studii ştiinţifice. Mai mult decât atât, mijloacele de purtare ergonomice menţin picioarele copilului flectate şi depărtate, poziţie recomandată în prevenirea şi tratarea displaziei de şold. 

Avantaje pentru părinţi

*Purtatul copilului favorizează o legătura mai strânsă mama-copil pe plan afectiv şi ajută mama în creşterea încrederii în capaciţătile sale de parinte.
*Folosit corect, e mult mai confortabil decat ţinutul în braţe sau folosirea unui marsupiu, greutatea copilului distribuindu-se uniform pe umeri/spate şi nu doar pe braţe sau în zona bretelelor (cum e cazul marsupiului).
*Multe mame acuză dureri de spate în timpul sarcinii şi după nastere. În cazul mamelor care folosesc un sistem de purtare ergonomic, presiunea exercitată de greutatea copilului se distribuie uniform (mai mulţi muschi ai spatelui şi umerilor colaborează pentru a purta copilul) iar durerile apar mai rar.
*Purtatul bebeluşului îi oferă parintelui libertatea de a-şi continua o mare parte din activităţile obişnuite, fară a se izola de copil. Purtatul copilului oferă o libertate mai mare decat dusul in cărucior (scări, trasee montane, plimbări pe malul mării) sau în braţe (aveţi mainile libere).
*Într-un sistem ergonomic de purtare ales corect, vă puteţi purta bebelusul încă de la naştere şi ulterior atât timp cât acesta doreşte.
*În cazul părinţilor cu mai mulţi copii, purtatul le oferă posibilitatea de a fi aproape de cel mic şi in acelaşi timp de a satisface nevoile celui mare, fără a fi nevoit să stabilească priorităţi.

Cine suntem noi
Suntem grupul „Bucharest Babywearing Parents”. Ne dorim să afle cât mai multă lume despre beneficiile purtării bebeluşilor şi am planificat mai multe evenimente în acest scop, în colaborare cu Naşte cum Simţi - Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare.






Program

duminică, 7 octombrie - Parc Herestrău:
 11:00 – întâlnire offline de inaugurare a Săptămânii. Sunt invitaţi toţi părinţii interesaţi de Babywearing, cu bebeluşi/copii în portbebe, cărucior, braţe sau în burta! Ne vom cunoaşte, vom socializa şi vom avea la dispoziţie diferite sisteme de purtare ergonomice, pentru testare.

miercuri, 10 octombrie, sediul asociaţiei Naşte cum Simţi (str. Episcop Chesarie nr. 6):
 18:30 – Atelier foto: “Cum fac cele mai reuşite fotografii copilului meu” – susţinut de Alexandra Dincă, de la “Fotografii de Familie”.
  
Joi, 11 octombrie, parc Ion Voicu (Ioanid):
 11:00 – Curs de salsa pentru părinţi şi copii purtaţi (portbebe, braţe sau burtică) – cu Cosmina Avram, instructor de dans. Eveniment cu participare deschisă.
  
sambătă, 13 octombrie, sediul asociaţiei Naşte cum Simţi (str. Episcop Chesarie nr. 6):
 10:30 – Conferinţa "Utile pentru părinţi" - un eveniment la care îi aşteptam pe viitorii şi actualii părinţi (de copii mici sau mari). Vom avea vorbitori distinşi, care vor atinge subiecte ce ar putea face diferenţa în viaţa noastră şi a copiilor noştri:
          * Îngrijire prenatală şi naştere  - cu Irina Popescu, moaşă, consultant internaţional în alăptare;
          * Alăptare – Roxana Duduş, consilier în alăptare, reprezentant La Leche League Romanial
          * Purtarea bebeluşilor: istoric, avantaje, sfaturi utile, descrierea tuturor sistemelor de            purtare şi consiliere pentru a alege unul potrivit – Diana Mateescu, producător sisteme ergonomice de purtare, Poartă-mă!;
          * Playfull pareting sau interacţiunea prin joc – Otilia Mantelers, Trainer Playful Parenting;
          * Comunicarea non-violentă in familie – Monica Reu, presedintele Asociatiei pentru Comunicare Non-Violentă, trainer certificat al Center for Nonviolent Communication;
          * Acţiuni de prim ajutor pentru bebeluşi/copii, în situaţii de urgenţă – Ilinca Tranulis, medic pediatru
          * "Parenting"-ul pentru tătici – Claudia Necula, psihoterapeut, consilier psiholog.

De asemenea vor fi disponibile mai multe sisteme de purtare a bebeluşilor (sling cu inele şi fix, wrap elastic şi ţesut, mei-tai, soft-structured carrier, ect) pentru a putea fi testate.
 La conferinţă vă aşteaptă mai multe surprize interesante:
         * o tombolă cu premii substanţiale (sisteme de purtat ergonomice, hăinuţe, papucei şi accesorii pentru copii, scutece lavabile, cosmetice naturale, haine şi perne de alăptat, şedinţe foto, invitaţii la cursuri atractive pentru părinţi şi multe altele);
        * un mini-studio foto, special amenajat pentru ca participanţii să plece de la eveniment cu o amintire frumoasă.

Pentru mai multe detalii sau modificări ale programului, vă rugam să verificaţi paginile noastre electronice:
Pagina facebook Bucureşti: http://www.facebook.com/bebelusipurtati
Pagina blog pentru Bucureşti: http://bebelusipurtati.blogspot.com/
Vă aşteptam cu drag, împreună cu piticii!
Sponsori

Până acum, ne bucurăm să-i avem ca sponsori principali pe:



              




Adrese utile

Pagina web internaţională: http://babywearinginternational.org/

Pagina web Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare:: http://www.nastecumsimti.org/

Contact
Corina Cioflec / bebelusipurtati@gmail.com / 0722765577


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...