vineri, 18 mai 2012

Help - toxoplasmoza in sarcina

Mda, nu asa mi-am imaginat ca va voi da vestea. Am scrise ganduri in niste fisiere de la inceputul sarcinii si credeam ca le voi face publice candva. Nu am simtit nevoia sa fac public acest lucru, dar acum am nevoie de idei, daca ati avut careva toxoplasmoza in sarcina.

Am 13 saptamani si 3 zile de sarcina. Pe scurt, despre sarcina: greturi si acid all day long, in special seara. Ca in sarcina cu Alex, greturile imi trec daca rontai uscaciuni. Deja de 2 luni nu mai pot manca fructe (in sarcina cu Alex mi se facea rau si cand vedeam la tv fructe sau legume crude). Drept urmare, deja am pus mai mult de 7 kilograme. In sarcina cu Alex pusesem deja 13 :), din aceleasi motive de rontaiala ca sa pot sa fiu functionala si sa nu o iau razna de la greturi. Inca il alaptez pe Alex si suptul lui doare ingrozitor, cand se mufeaza imi dau lacrimile si strang manerele de la fotoliu. Cand suge noaptea nu mai pot dormi, cum faceam pana acum (cand nici nu stiam dimineata daca s-a trezit o data sau de 10 ori, nu ma interesa, eu dormeam mai departe). Si asta pentru ca suptul doare si pentru ca el suge cu orele, de suparare probabil pentru ca lactatia a scazut.

La 11 saptamani si un pic mi-am facut analizele de primul trimestru. Abia azi mi-am ridicat rezultatele, ca asa e in provincie, dureaza mult, se trimit la Bucuresti. M-am bucurat ca deocamdata tiroida e bine si asta ar insemna ca sarcina asta si inca vreun an dupa ea scap de euthyrox. Dar am primit rezultate ingrijoratoare la toxoplasma:

Anticorpii Toxoplasma Gondi IgG: 794 UI/ml (interval de referinta <=3.99)
Anticorpii Toxoplasma Gondi IgM: 1.84 (interval de referinta <0.8).

Cei de la Bucuresti unde trimit cei de la Medcenter Baia Mare analizele au trimis sangele pentru verificare la Cantacuzino (scrie pe fisa), si s-a confirmat.

Ambele analize mi-au iesit negative toata sarcina cu Alex. IgG pozitiv inseamna ca am avut candva in viata asta o infectie cu toxoplasma. IgM pozitiv inseamna ca in ultimii doi ani (sau dupa alte surse in ultimele 18 luni) m-am infectat.

Daca m-am infectat inainte de sarcina, totul e ok cu fatul. Daca m-am infectat in timpul sarcinii e bai.

Foarte bine sunt explicate problemele la gravide aici.  Iar aici sunt detalii cu investigatiile ce trebuie facute.

Cum se ia toxoplasma?
  • de la pisici - nu avem, dar trec vagaboandele prin gradina noastra; eu nu am pus deloc mana pe puii gasiti anul trecut in magazia noastra, de fapt nu am mai pus mana pe o pisica de multa vreme, eu sunt "a dog person" :D, 
  • de la carne cruda - nu servesc carne deloc, nu am pus mana pe carne cruda de multi ani, si avem o igiena foarte stricta in ceea ce priveste tocurile de lemn de taiat legume, sunt diferite de cele de carne cruda, tot timpul tinem separat carnea cruda si nu punem nimic gatit langa ea; dar nu stiu daca aceasta igiena se respecta si pe la restaurante...
Partea interesanta e ca peste tot am citit ca boala e foarte vizibila. Simptome mai ceva ca la gripa, dureri articulare, dureri musculare, ganglionii inflamati mult de tot cel putin 2 luni. Adica ar trebui sa am un sistem imunitar chiar beton sa nu fi observat ca am facut toxoplasmoza in ultimii 2 ani jumate.

Ce se intampla daca contactezi virusul in timpul sarcinii si nu te tratezi?

Citez din linkul dat mai sus de la Medcenter, am pus eu cu italics problemele posibile ce pot aparea la fat:

"În cazul în care mama se infectează în cursul sarcinii infecţia ajunge la nivelul placentei, difuzând în sângele fetal. Infecţia fetală în cursul primului trimestru de sarcină se produce mai rar, dar se asociază cu un risc mare de apariţie a anomaliilor fetale şi de avort spontan.
 
Infecţia contractată într-o perioadă avansată a sarcinii este mai frecvent transmisă la făt, dar prezintă un risc mai mic de a induce anomalii fetale.

Infecţia primară a mamei în perioada imediat înaintea concepţiei sau în primele 10 săptămâni de sarcină are o rată de transmitere verticală de 2%, dar peste 80% dintre fetuşii infectaţi vor dezvolta o boală severă.

Între săptămânile 24 - 30 de sarcină prevalentă infecţiei severe scade de la 80 la 20%, iar după săptămâna 30 se reduce la 6%, desi peste 80% dintre gravidele care prezintă infecţie primară în acestă perioadă vor transmite infecţia fătului. Dacă copilul se naşte viu, boala poate fi gravă, atenuată sau latentă.

Formele grave se manifestă prin atingere multiviscerală, sindrom hemoragic, icter, hepatosplenomegalie, encefalopatie şi deces rapid sau sechele neevolutive ale unei maladii fetale cu hidro sau microcefalie, calcificări intracraniene.

Formele atenuate sunt oculare (microftalmie izolată, strabism), neurologice (hipotonie, somnolenţă tranzitorie), hepatice (icter la câteva săptămâni).

Boala latentă în perioada neonatală se poate exprima în timpul copilăriei sau mai târziu prin retard psihomotor, convulsii, hidrocefalie, anemie, surditate, creştere încetinită, icter, dificultăţi de învăţare, creşterea în volum a ficatului şi a splinei, afectarea vederii."


Deci e de rau, e clar ca link la postarea asta nu ii voi trimite mamei mele sa citeasca. Am mai citit pe site-uri straine ca da avort spontan, anomalii la fat mai ales la auz si vedere, nastere prematura, deces in uter inainte de travaliu si deces neonatal. 


Cred ca de fapt asta ma enerveaza cel mai mult, ca nu poti niciodata rasufla usurat, daca rele se pot intampla si dupa nastere, si chiar si in copilarie.

Tin minte in sarcina cu Alex ca am avut 3 saptamani in care am plans continuu, din cauza unei posibile infectari cu varicela. Venise la noi in vizita un nepot caruia in acea seara i-au iesit bubite de varicela. Eu nu am avut nici o boala a copilariei, niciodata, dar mama baiatului nici nu s-a gandit ca eu nu am avut niciodata varicela, asa ca nu m-a anuntat. Am aflat intamplator dupa 3 zile si m-am zbatut timp de 24 de ore sa aflu ce pot face, am ajuns sa vorbesc si cu medici din Cluj si Tg-Mures, sa incerc sa fac rost din strainatate de imunoglobulina pentru varicela, sa imi fac o analiza de anticorpi la varicela, in speranta ca ar fi iesit pozitivi, am trecut printr-un stres incredibil. Apoi, cand am vazut ca lucrurile nu imi ies, m-am decis ca imi fac mai mult rau decat bine, si ca poate e mai bine asa, sa nu primesc imunoglobulina, care venea la randul ei cu o multime de efecte adverse la fat. Stiam si atunci ca daca fac varicela in saptamana de sarcina in care eram, ar fi fost foarte grav, pierdere de sarcina sau anomalii grave la fat. Asta dupa ce obtinusem cu greu sarcina, in ciuda tuturor pronosticurilor negative ale doctorilor. Deci da, a fost o mica tragedie pentru mine, ma invinovateam ca nu am avut grija de mine, doctorita de familie m-a certat de ce nu m-am gandit daca sunt gravida sa nu ma intalnesc cu copii mici. Eu credeam ca avusesem atata grija de mine, inclusiv sa nu ma scuture masina... dar nu imi imaginam ca trebuie sa ma izolez. Din ziua in care mi-am dat seama ca nu mai pot lupta pentru injectia aia, m-am lasat in mana lui Dumnezeu, am stiut ca EU nu mai pot face nimic. Partea stresanta atunci a fost ca toti cei care au fost de fata la vizita copilului asteptau cu infrigurare sa treaca timpul. Mami s-a ars o data facand de mancare si nu si-a dat seama. Cand si-a vazut bubita cu lichid pe antebrat, a intrat in panica, s-a gandit ca poate eu nu am luat de la baietel, a luat doar ea, si eu as fi putut lua direct de la ea foarte usor. Am inceput sa ma gandesc daca nu cumva ar fi trebuit in acele 3 saptamani sa ma izolez total de toata lumea. Partea buna a fost ca dupa 3 saptamani am rasuflat usurata. Era evident ca nu se mai poate intampla nimic rau din cauza acelui caz de varicela.

Dar acum??? Acum cand voi rasufla usurata? Cand voi spune ca am facut tot ce am putut si ma las in mainile Lui? Oricand voi renunta la modalitatile de lupta, imi voi pune intrebari daca nu voi regreta intr-o zi ca nu am facut mai mult... Este un stres incredibil, si, dupa cum zice Michel Odent, asta e cel mai grav in sarcina, si face fatului cel mai mult rau. Dar totusi, cand ma voi linisti ca am facut tot posibilul? Cand va implini 18 ani? Mai tarziu?


Ce spun protocoalele medicale in cazul meu, cu IgG si IgM pozitive?

- se repeta analizele la 3 saptamani, si cica ar fi specialisti care si-ar putea da seama dupa diferente daca infectia e foarte recenta. Cine or fi specialistii astia? Ginecologi? Sau doctori de la infectioase? In tara noastra oare?
- se face analiza de Toxoplasma Gondi Aviditate IgG. Despre ea in linkul de mai sus de la Synevo. Daca valorile sunt mari, inseamna ca infectia NU s-a produs in ultimele 8 saptamani. Daca valorile sunt mici, analiza nu e relevanta, infectia s-ar fi putut produce oricand, si in ultimele 8 saptamani, dar si mai demult.
- la un moment dat azi m-am gandit ca pentru a fi sigura poate ar fi mai bine sa iau tratamentul, pur si simplu, fara alte teste. Dar cred ca tratamentul e foarte greu si pentru mama, si pentru fat, pentru ca vad ca ei fac multe investigatii inainte sa-l recomande. Inainte de tratament, daca din analizele de mai sus nu se poate constata cand a avut loc infectia, se recomanda amniocenteza. Care vine la randul ei cu risc de avort, cu medicamente de sustinere a sarcinii, cu antibiotice, ceea ce ma face sa cred ca antibioticul pentru toxoplasmoza e mult mai puternic.
- daca fatul e contaminat, sau se banuieste ca ar fi contaminat, se face tratament cu spiramicina. Spiramicina asta are efecte negative, de multe ori mamele fac icter... Nu am avut curajul sa caut efectele negative asupra fatului. Se ia si multe saptamani, uneori pe tot parcursul sarcinii :(. Din cate am citit, eficacitatea ei este de doar 50%, adica dupa ce te otravesti atata, nici macar nu ai garantia ca bebelusul a scapat de contaminarea cu toxoplasma... Deci, cum am spus mai sus, chiar daca respecti toate protocoalele, iti ramane optiunea sa traiesti cu toporul deasupra capului pana si in copilaria fatului de acum, pentru ca niciodata nu poti fi sigur ca boala intra-uterina nu isi va arata efectele negative.

Acuma legat de mine, de ieri mi-a spus asistenta de la Medcenter ca se banuieste ceva, ca s-au trimis analizele pentru confirmare in alta parte. Asa ca azi-dimineata mi-am repetat analizele la alt laborator din oras, care probabil trimite in Bucuresti la alt laborator. Rezultatele pe miercuri. Daca nu ma grabeam era un pic mai bine, pentru ca intre timp am aflat de testul asta de aviditate, care trebuie facut impreuna cu IgG si IgM si care nu se face la noi in oras. Maine dimineata (sau sambata, sa vedem cum dorm, sa nu fiu un pericol la volan) urc in masina cu Alex si cu mama mea si mergem la Satu Mare la Synevo, sa imi fac analiza de aviditate IgG. Rezultatele vin in 5 zile de la Bucuresti, deci pe vinerea viitoare. Deci am facut si azi analize, voi face si maine.

Daca testul iese bine, cu valori mari, insemnand deci o infectie cu mai mult de 8 saptamani in urma, promit sa ma linistesc si sa las pe Cineva mai puternic decat mine sa aiba grija de toate. Daca analiza va iesi neconcludenta, nu stiu daca voi alege sa fac amniocenteza, sau sa iau tratamentul direct, fara amniocenteza... Ambele variante ma sperie foarte foarte tare. Ca sa nu mai spun ca medicamentul e interzis in alaptare, si doar cine a alaptat toddleri mai mari de 1-2 ani poate sa-si imagineze ca intarcarea brusca si fortata ar fi foarte traumatizanta... Deci inca un stres in mintea mea de gravida. Inca o sarcina in care as fi vrut sa nu am greturi, sa nu mai simt nevoia de rontait, sa nu ma ingras asa tare, si sa nu am parte de astfel de necazuri si stresuri...

M-am programat pentru luni la ginecologul meu din sarcina cu Alex. Oricum voiam sa merg sa-i arat analizele, poate isi da si el cu parerea. Desi eram hotarata sa aman ecografia, din motive expuse anterior, pana mai spre finalul sarcinii, cand m-ar fi interesat starea placentei si a lichidului amniotic (din moment ce nu am avut deloc dureri sau sangerari in aceasta sarcina, deci imi permiteam sa cred ca nu am o sarcina extrauterina; si nici o anomalie nu m-ar fi determinat sa cer un avort), se pare totusi ca luni voi face o ecografie mai mult ca sigur. Ma gandesc ca macar medicul va fi curios daca fatul mai traieste...

Prin intermediul unei prietene dragi, cazul meu a ajuns sa fie expus unui mare ginecolog din Tg-Mures, care mi-a recomandat repetarea analizei, mi-a transmis ca nu e asa grava situatia, dar ca daca ies la fel si a doua tura de analize el mi-ar recomanda tratament.Voi cere si parerea unei doctorite de la infectioase de la noi. Desi ma stiti cum sunt eu cu medicii, in foarte putini am incredere ca stiu despre ce vorbesc sau ca sunt la curent cu noutatile in medicina. Si ma streseaza rau sa-mi inghit vorbele de fata cu ei si apoi sa tin piept familiei cand iau alte decizii.  (Imi aduc aminte de Vioxx-ul recomandat cu drag de un doctor renumit din Cluj sotului meu pentru durerile de coloana, ca mai tarziu sa aflam ca a fost retras de pe piata din cauza ca murea lumea pe capete de la el, si as avea exemple sa umplu o postare intreaga... )

Daca as dori sa ajung la Cluj la un medic e greu, daca la toate specializarile e cum era la endocrinologie. Chiar si la clinicile private, programarile se faceau cu 2-3 luni inainte.

P.S. nu vreau sa-mi amintesc ce am citit despre toxoplasmoza netratata si la adulti. Si din moment ce n-am stiut de ea, normal ca nu m-am tratat.

Ca sa inchei intr-un ton mai pozitiv, poza de la fix 5 saptamani (noi am aflat la 4 saptamani si 3 zile), cu Alex cu testul de sarcina, poza facuta pe automatic shot:



101 comentarii:

  1. Mi-e mai usor sa comentez decat sa editez. Stie cineva ce efect are toxoplasmoza in alaptare? E evident ca am facut-o in timpul alaptarii lui Alex... Adica lui i-am transmis boala sau numai anticorpi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi raspund eu singura, ca vad ca sunt grabita rau in pusul intrebarilor: nu se transmite prin lapte deloc. Am gasit informatia la Center of Disease Control and Prevention din State, deci e oficiala.

      Ștergere
  2. Raluca, eu nu stiu ce sa te sfatuiesc, decat sa te linistesti un pic si sa lasi timpul sa treaca. Stiu ce e cumplita asteptarea, insa trebuie sa le iei pe rand. Sa refaci analizele, sa vezi la eco ce si cum...
    Te rog eu mult sa nu te stresezi atat de tare si sa nu mai cauti atatea informatii pe net. Stiu din proprie experienta ca ma ingrozeam cateodata daca citeam ce si cum pe dr google despre una, alta.
    Ma rog sa fie bine.
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult mult! Deocamdata incerc sa caut informatii legate strict de ce pot sa fac, si consecintele alegerilor, si cat de mare graba e sa fac alegerile alea. Incerc sa ma tin departe de citit ce se poate intampla in cel mai rau caz. Si nu stiu de ce, dar chiar nu simt ca la noi se va putea intampla ceva rau. Sper sa vorbeasca intuitia din mine, sa nu fie un fel de negare.
      Pupici!

      Ștergere
  3. Ralu,in primul rand felicitari din suflet.M-au luat emotiile cand am vazut titlul(de fapt era sa cad de pe scaun:-)
    In al doilea rand,eu nu-s pt amnio,dar in cazul asta as face-o.Pt linistea mea sufleteasca,indiferent de rezultat.Sau mi-as scoate chestia asta din cap cu totul,ca si cum n-ar fi existat si m-as focaliza pe frumos si bine,energetic conteaza enorm.
    Ma intreb oare daca exista vreun tratament naturist,ceva? Homeopatic..? Nu stiu aproape nimic despre toxo,mi-a ramas doar in cap ca e periculoasa si cam atat..Sper din suflet sa fie o alarma falsa si sa n-ai absolut nici un motiv real de ingrijorare.Pup cu drag si te imbratisez strans:-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca exista tratament homeopat impotriva parazitilor, ci pro-armonie energetica a corpului, care sa se vindece singur. Partea proasta in cazul de fata este ca nu pot, ca in cazul unui hipotiroidism de exemplu, sa verific dupa vreo luna daca a functionat, si daca nu, sa actionez alopat. Nici dupa tratamentul alopat nu exista metoda de verificare, asta ma enerveaza cel mai mult de fapt.

      Pupici!

      Ștergere
  4. Draga mea, toxoplasmoza nu se ia doar de la animale sau carne cruda, se poate lua de pe pamantul din gradina, cam de oriunde. Asa ca nu prea se poate evita! Ma bucur sa aud de aceasta sarcina dar nu si despre toxoplasmoza. Esti o femeie puternica, de aceea sunt sigura ca o sa faci tot ce iti sta in putinta sa alegi ce e bine pentru voi toti. Numai bine. Te pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, de fapt cand am zis ca se poate lua de la pisici, m-am referit si la excremente de pisici din pamant, din gradini, etc. Multumesc mult! Pupici!

      Ștergere
  5. Intai si intai felicitari! In al doilea rand rabdare. Sincer, dupa cum merg treburile cred ca analiza nu cred ca e concludenta, abia dupa ce rezolvi la Synevo "ai voie" sa iti faci griji. Apropos de analize, o prietena si-a facut analize la angajare... inclusiv testul pentru sifilis si surprizaaa era pozitiv! Era sa-si decapiteze sotul. Mai tarziu a aflat ca de fapt ca testul in cazul ei nu e relevant a fost o reactie fals pozitiva (au urmat alte analize...); totul a iesit bine dar grijile si supararea de dupa primul test nu le-a putut lua nimeni inapoi. Asa ca sus moralul, ai grija de tine si de copii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, incerc sa reduc grijile pana dupa ce primesc rezultatul. Incerc :D. Multumesc mult!

      Ștergere
  6. Se pare ca a 2-a sarcina vine cu nabadai intotdeauna (la mine pana pe la 18 saptamani s-a intamplat cate ceva tot la 3-4 saptamani). Da, toxoplasmoza si eu stiu ca se ia si de la fructe sau legume, si in general de peste tot.Deasemenea stiam ca la adult nu da simptome mai deloc, eventual simptomele unei simple raceli. Si cred ca se poate face o analiza bebelusului imediat dupa nastere dar nu stiu daca in Romania sau trebuie trimisa inafara.
    Noi acum avem 22 de saptamani, sfarcurile inca dor la alaptat, noroc ca s-a lamurit Ana ca nu are rost sa se trezeasca la fel de des pt lapte pt ca nu prea mai e (este si sarat ca l-am gustat) dar tot are nopti cand ma termina.
    P.S. Felicitari pt bebe 2 si incearca sa nu mai fii stresata desi stiu din proprie experienta ca e greu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult mult! Sarcina usoara in continuare! Ai trecut de jumatate :D.

      Ștergere
    2. Daaa:)Mersi la fel si sunt sigura ca totul o sa fie bine si cu voi, asa simt:)

      Ștergere
  7. Raluca eu iti doresc forta, calm si decizii bune. Iti spun sincer ca pe mine nu m-ar speria asa aceste analize. Le-as considera clar, efectul unei contaminari anterioare sarcinii. Asa zic si eu ca boala asta se ia din contactul cu fecalele animalelor infectate, deci doar din pamant "murdar". Un specialist in infectioase cred ca te-ar putea ajuta.
    Dar si linistea ta conteaza si Alex te simte si cred ca de aceea (si)suge atat de mult.
    Acum eu iti doresc liniste si tarie cu lacrimi in ochi, caci stiu cat suferi, dar repet, nu te poti omora atat pentru ceva ipotetic.
    va pup pe toti si imi pare rau ca nu te pot ajuta real

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. El sugea mult si inainte, dar de cand cu sarcina sta mai mult la san, chiar daca per total intr-o zi poate cere mai rar (cred ca vede ca ma doare la mufare). Si cred ca sta mult la san incercand sa-l stimuleze sa dea mai mult lapte.

      El ma simte, clar, in ultimele trei zile, cand am fost mai ingandurata pe tema asta, el a inceput cu nervi, cu tantrumuri, cu aruncat lucruri pe jos, vai si amar...

      Ștergere
  8. Raluca felicitari! Ma bucur pentru tine si pentru voi! In ceea ce priveste analizele poate ar fi bine sa le refaci la un alt laborator...cunosc cu caz asemenator cu al tau...de 3 ori a facut analizele si in final a fost totul ok. Depinde foarte mult de cat de vechi sunt reactivii utilizati asa ca erori pot sa apara...

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamne, Raluca, ce frumosi sunteti!

    Sa te ajute Dumnezeu sa gasesti solutii, sa treci peste momentele astea grele si sa-ti gasesti echilibrul si linistea interna. Gandeste-te, ca Cineva acolo sus ne vede si nu ne lasa singure, chiar daca sentimentul de neajutorare este asa de puternic! Te inteleg asa de bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot! Hai ca vad ca in sarcinile astea ale noastre mergem tot tinandu-ne de mana :)). Abia astept sa schimbam sfaturi de tandem :))

      Ștergere
    2. Daca mergem tinandu-ne de mana, inseamna ca va fi bine pentru amandoua! Asculta-ti instinctul, ca zice bine ce zice!

      Ștergere
  10. Felicitari pentru sarcina draga mea! Trebuie sa fie asa o bucurie pentru voi si pentru Alex! Domnul sa va binecuvanteze si sa iti dea o sarcina usoara si lipsita de griji!
    Nu te necaji cu analizele, eu am o presimtire ca au fost gresite... Apoi pentru linistea unui inceput de sarcina si eu as face amnio, cum spunea Mihaela, insa sunt convinsa ca nu se va ajunge aici. De cele mai multe ori in viata Dumnezeu ne arata ca trebuie sa ne lasam in grija Lui, ca suntem neputinciosi, si ca El este cel care "tese in pantecele mamei"(Ps 139:13; Ps 37:5)
    Va pup si astept vestile bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cati, de la tine tot timpul invat lectii de viata! Iti multumesc mult mult! Nu am cuvinte! Te imbratisez!

      Ștergere
  11. Raluca, sunt cu totul alaturi de tine si sper din suflet sa fie doar o alarma falsa. Iti sugerez sa vezi prin ce metoda s-a facut analiza si sa o repeti si prin alta metoda (sunt unele laboratoare care fac prin CMIA, iar altele fac testul ELISA). Si-ti spun asta pentru ca si eu in sarcina am foat pur si simplu bulversata de rezultatele la toxoplasma. Inainte de sarcina mi le-am facut la Synevo (metoda imunochimica de detectie prin chemiluminiscenta) si mi-au iesit si IgG si IgM negative. Apoi, cand ne-am hotarat "sa trcem la treaba" am repetat analiza la Cantacuzino, unde au facut prin metoda ELISA (stiam ca analizele facute de ei sunt de incredere, ca daca sunt probleme inj alta parte se trimite proba la ei pentru confirmare) si aici mi-a iesit IgG pozitiv si IgM negativ, ceea ce insemna ca nu mai avea sens sa ma stresez si nici sa repet analiza (in paranteza fie spus, mi se parea un rezultat mai realist, tinand cont de faptul ca am avut mai meereu pisici si ca doar asta pe care o avem acum e vaccinata si extrem de ingrijita). Evident ca eu am ramas tot stresata, asa ca, in momentul cand am aflat ca sunt insarcinata, m-am dus la un alt laborator (Medlife) si am repetat analiza. Metoda: CMIA (cred ca e aceeasi chimioluminescenta ca la Synevo), iar rezultatul: ambele negative. Nu aam prrimit o explicatie rezonabila, altceva decat ca s-au facut analizele prin metode diferite. As fi vrut sa ii cred pe cei de la Cantacuzino si sa nu mai tot repet analiza, dar am hotarat cu medicul mu sa o repet totusi din 2 in 2 luni la unul dintre laboratoarele la care imi iesise negativ (am mers la Medlife). Pana la sfarsitul sarcinii aici mi-au iesit si IgG, si IgM negativ. Nici acum nu stiu daca eu am avut sau nu candva in trecut toxoplasma.
    Imi cer scuze ca m-am lungit, sper sa iti mai fi dat o idee.
    Te imbratisez cu drag si iti tin pumnii sa fie totul bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O coincidenta simpatica: anul trecut pe 18 mai si eu aveam tot 13 saptamani si 3 zile de sarcina :) O sa fie bine!

      Ștergere
    2. M-ai facut sa ma uit pe foi. E ELISA. La Synevo scrie ca daca iese pozitiv IgM il repeta prin alta metoda http://www.synevo.ro/toxoplasma-anti-toxo-igm/.

      Multumesc mult! Ce minunata coincidenta!

      Ștergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Raluca, felicitari!! iti doresc sa fii linistita si toate temerile tale sa dispara cat mai curand! iar tu esti o femeie puternica si vei lua oricum cea mai buna decizie pentru bebe si pentru tine. pupici!

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu doar Alex te simte, ci si bobica din burtica, oricat de mica ar fi ea. De aceea este foarte important sa nu te lasi dusa de val si sa fii tare, si macar cat de cat calma. Trebuie si poti sa faci asta.
    Si sa nu uitam: FELICITARI!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e foarte important, trebuie sa ma scutur un pic. Multumesc mult! Si multumesc si pentru oferta de ajutor de azi, pe tine te sunam daca nu ma descurcam in Satu Mare :D.

      Ștergere
  15. Felicitari!!! Ma bucur tare tare si sunt sigura ca o sa fie bine!!! Trebuie sa fie! Gandeste pozitiv, linisteste-te (stiu ce usor e sa zici asta si ce greu e sa o faci) si Doamne Doamne sigur te va ghida ce si cum sa faci! Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitari pentru sarcina. Eu nu m as alarma pana nu as avea inca alte doua rezultate de la alte laboratoare. Se stie cum sunt laboratoarele de analize la noi din pacate.
    In alta ordine de idei eu am avut teama toxoplasmozei cand am ramas insarcinata cu zana caci lucram deja de ani buni cu animalele (caini si pisici) si aveam pisici si acasa insa medicul m a asigurat ca, de fapt, cea mai frecventa cale de infectare sunt legumele si frctele. Deoarece acestea intra in contact cu fecalele animalelor purtatoare. Analizele mi au iesit negative insa mi le au repetat oricum pe tot parcursul sarcinii o data pe luna.
    Eu spun sa stai linistita caci stresul e mai rau ca boala. Cand eram eu in situatia asta "ipotetica" si incercam sa hotarasc ce as face, dupa ce m am documentat mi s a parut ca tratamentul ar avea efecte secundare mai putine (teoretic) decat netratarea bolii . In timpul sarcinii ma refer. Acum depinde de cat de sigur esti de diagnostic si cata incredere ai in medicul care decide. Sanatate multa si curaj!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai sintetizat foarte bine, in functie de cat de sigura sunt de diagnostic, si de medic, tratamentul are mai putine (sau mai rare) efecte negative decat boala. Multumesc mult!

      Ștergere
  17. Felicitari pentru bebelus. am sa iti scriu din exeprienta mea cu toxoplamoza, care din pacate e vasta. am avut toxoplasmoza in copilarie, la prima sarcina analizele au iesit ok, dar la a doua sarcina au iesit pozitive ambele, IGM si IGG. din prima clipa cand le-am vazut a inceput stresul. analize repetate in fiecare luna, LCR si inca una specifica toxoplasmozei, o gramada de bani, consultatii la 3 saptamani la medicul specialist de la Sp. Colentina, toate analizele au iesit prost de fiecare data. pe la 30 saptamani dr. a hotarat ca trebuie sa iau antibiotic o luna, nici ea nu mai avea putere sa ma incurajeze. asta in conditiile in care eu nu pun mana pe animale, nu lucrez in gradina, nici nu imi dau seama de unde m-am putut contamina. la un moment dat aparuse si un retard de crestere de 1 saptamana la fetita deci chiar eram la capatul puterilor. m-am linistit dupa ce am nascut si am facut analize fetitei si au iesit in regula. problema la mine a fost ca am descoperit ca am si toxocara care nu se poate trata in sarcina si alaptare, acum am si toxocara si toxoplasmoza de tratat :). doar ca toxocara nu da malformatii ale copilului, si asta a fost o chestie buna. asa ca,mergi cu speranta si credinta tot inainte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci dupa nastere li se pot face bebelusilor analize, sa se vada daca au scapat de contaminare? Asta e o veste buna, nu am gasit nicaieri informatia pana acum. Peste tot era tonul ala apocaliptic, ca daca se infecteaza in uter, e posibil sa fie bine la nastere, si sa se intample ceva rau peste 10 ani. Multumesc mult si multa sanatate!

      Ștergere
    2. Monica, esti sigura ca toxocara canis nu afecteaza bebe ? De unde ai informatia? Eu am IgG pozitiv la toxocara canis si sunt in saptamana 29 de sarcina. Sunt foarte îngrijorată

      Ștergere
  18. ralu, felicitari si doamne ajuta sa duci la bun sfirsit si aceasta a doua sarcina. eu am avut toxo in prima sarcina, depistata la 13 saptamani, si dr mi-a zis c-o sa repetam analizele in sapt 20 - 22 sa vedem cum mai ies. pina atunci, sa nu ma apropii de pisici sub nico forma, sa nu intru in case in care exista, sa nu maninc la restaurant (fiindca nu stiu cum e preparata carnea si cit de proaspata e si nu stiu nici sursa din care provin legumele/salata tot ce vine din pamint). sa am grija ce fel de fructe si legume maninc, sa am o igiena perfecta si sa fac orice ca moralul sa fie bun. Si stii ce-am facut? Am stat pe net ca tine si-am citit si-am bagat spaima in mine si am crezut ca mor d efrica si de griji. Si -i dadeam dr link-uri peste link-uri cu ce-am mai descoperit, pina cind intr-o zi mi-a raspuns: am uitat sa va zic care era cea mai importanta masura pe care trbeuie s-o luati urgent: sa nu mai stati pe net!!! Lasa-L pe El sa aiba grija de tine si de puiul tau, daca a vrut sa vina pe lume si vi l-a daruit, are un gind cu el si cu voi... Ai incredere in El ca stie mai bine decit toti medicii din lume si decit orice laborator... Si stii si simti si tu asta,d ar esti prea speriata si descurajata acum. Fii precauta, si-atit. Doamne ajuta, in rest.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai linistit putin, inseamna ca nu e urgent repede repede, cum am aflat sa incep sa iau tratamentul? Pentru mine si asta era un motiv de stres, faptul ca trebuie sa decid ACUM ce fac mai departe, cat de repede.

      Da, restaurantele sunt sigura ca sunt o sursa mare de imbolnaviri, eu peste tot am vazut cum carnea luata de pe gratar o pun in aceeasi farfurie in care au dus-o cruda. Nu mananc carne, dar la fel de bine ar putea pune din greseala acolo si ciupercile mele... Pe langa salate, cum zici si tu.

      Multumesc mult!

      Ștergere
  19. incredibil Ralu, eu acum am aflat vestea ca esti insarcinata! cat de frumos! Dzeu va avea grija de toate....nu sta cu sufletul stras,o sa fie bine!
    Ma bucur tare pentru voi!
    Mama Amei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pana acum nu am prea spus. Eu. Ca tati nu a putut tine secretul si spunea si oamenilor care nu cred ca erau interesati :)). Multumesc mult!

      Ștergere
  20. Draga Raluca, este prima oara cand iti scriu si tin sa te felicit din inima pentru aceasta sarcina!Eu sunt in 30 de saptamani, o sarcina asteptata 5 ani de zile. Inca dinainte de a ramane insarcinata am iesit ca sunt receptiva atat la IGg cat si la IGm si am inceput sa caut informatia sa vad ce inseamna acest lucru. La inceput te sperii dar iti zic ca nu e dracu asa negru pe cat pare sau pe cat ne este prezentat de industria medicala a fi. In continuare sunt receptiva si de aceea in fiecare luna repet analizele.
    Deci, despre toxoplasmoza in sarcina: (il citez pe un mare igienist - naturopat din Italia). Toxoplasmoza se verifica in urmatoarele conditii:
    "Prima este cea a terenului, sau situaţia gastro-intestinala a oamenilor, astfel încât trebuie să existe prezenţa constantă si patologica de materii fecale vechi si dure sau sa fi avut recent infectii cu candida sau cu alte micotoxine albe. Aceasta constituie un teren atractiv şi receptiv atat pentru bacterii cat si paraziti intestinali. Pe lângă aceasta este nevoie, de asemenea, si de un sistem imunitar foarte, foarte slab, deoarece Toxoplasmoza este un parazit, un protozoar care nu este tipic fiinţei umane si care intra in organsim încorporată de limfocite.
    A doua conditie este cea a contactului patologic cu oua de Toxoplasma găsite în principal în sectorul cărnii de vită, păsări de curte, de porc şi peşte, şi de fecale de pisici, precum şi pe legume, fructe eventual, contaminate de pisici şi de prădători.
    In acest caz cel mai bun tratament sunt semintele de dovleac la fiecare masa, si usturoiu la greu".
    Este intr-adevar greu sa ramai calma cand te confrunti cu orice fel de complicatie in sarcina chiar daca stii ca asta dauneaza si mai tare atat tie cat si bebelului. Teoria sigur o stii: sa nu te ingrijorezi si sa nu te stresezi! Acest lucru nu va face decat sa iti afecteze si mai tare scaderea sistemul imunitar intr-o perioada in care el are de luptat cu tot ceea ce ar putea dauna fatului.
    O prietena cand a facut ecografia la 3 luni i s-a zis ca fatul are o malformatie grava si va iesi handicapat si toti doctorii i-au zis sa avorteze. La 9 luni a nascut o fetita super-sanatoasa. Dar e nevoie de multa incredere in Cel de Sus, de multa rugaciune si vei vedea ca va fi totul bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau... sarcina asteptata 5 ani, esti o eroina. Sarcina frumoasa in continuare, nastere usoara si bebe sanatos!

      Din pacate eu cred ca marea majoritate a oamenilor avem candida, si daca nu stim. De manifestat la mine s-a intamplat o singura data, pe la 18 ani, in stresul admiterii la facultate, dar am simptome de candida in rest, cum ar fi balonare si pofta de dulce (pe care NU mi-o duc la indeplinire :)) ). Si si cu imunitatea eu nu cred ca stau bine din cauza oboselii cronice, de 2 ani jumate treziri multiple pe noapte si somn asa putin. De aproape un an somnul meu mediu pe noapte este de 5 ore, asta inseamna ca sunt si nopti cu 3-4 ore, si sunt si zile in care vrea sa stea cu bunicii sa mai dorm eu 2 ore dimineata cand el e prea matinal.

      Sper sa pot sa iau seminte de dovleac, sigur sunt bune si ca aport nutritiv. Deocamdata, din cauza greturilor, pe langa fructe am abandonat si nucile si semintele. Insa usturoi pot manca, mi-e rau doar dupa, nu in timp ce-l mananc :)).

      Multumesc mult mult!

      Ștergere
  21. Ralu, imi pare rau ca aceste rezultate de analize iti tulbura linistea. Iti doresc sa poti sa ramai puternica si senina, desi imi dau seama ca nu este deloc usor.

    Mi se parea mai ingrijorator daca Ig G nu erau deloc crescute, ci doar IgM. Completeaza setul de analize, inclusiv pe acestea inca o data, cere parerea si unui medic de boli infectioase, alaturi de cea a medicului obstetrician...Doamne ajuta sa fie bine. Mult curaj!
    Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, prin intermediul unei prietene am aflat azi de la un doctor biolog specialist in toxoplasmoza la Sanepid ca IgG-ul asa mare ar trebui sa insemne o infectare de mai demult.

      Am repetat analizele si ieri, si azi. Azi am fost la Satu Mare la Synevo sa fac si analiza de aviditate.

      Multumesc mult!

      Ștergere
    2. Buna ziua!confruntandu-ma astazi cu problema toxo in sarcina, ma intreb daca, dupa 5 ani de la topic mai pot lua legatura cu dvs :) multumesc mult!

      Ștergere
    3. Si eu am aceeasi problema! Si as vrea sa vorbesc cu dumneanoastra!

      Ștergere
  22. Ralu, abia acum am vazut si am ramas..paf! Felicitari din tot sufletul!!Sper din suflet så fie totul binel si så decurgå asa cum iti doresti! Hai ca nu are cum så nu fie bine! Nu e voie! Imbratisåri!

    RăspundețiȘtergere
  23. Ralu, eu stiam ca vine bebe la voi si inca n-am apucat sa va felicit cum trebuie, iar acum deocamdata stiu ca esti prea stresata pentru felicitari. Dar le vine lor randul, stai linistita! :-)
    Din cate am inteles, cel mai rau este daca are si bebe toxo, daca o ai doar tu si inca nu i-ai transmis-o, e ok. Pentru ca tu ar trebui sa primesti antibiotice. In cazul cel mai negru in care are si bebe, e mult de rugat la Doamne-Doamne, ca el de obicei le rezolva pe toate bine, si sansele sunt mari sa se alinieze lucrurile frumos pana la urma.
    Nu te stresa, stiu ca e tare greu cand e vorba de propriul tau copil, dar esti constienta ca in faza asta, pana nu stii nimic sigur, oricum nu ai ce rezolva, iar cu stres faci rau la amandoi. Te pup si iti trimit ganduri bune, sa ai grija de voi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm oare pe unde m-am dat de gol? :))

      Multumesc mult mult! Da, da, stiu ca fac mult rau cu stresul. Sper sa reusesc sa ma linistesc! Pupici!

      Ștergere
    2. Te-ai dat de gol ca nu te mai incap blugii din liceu ;-)
      Te pup!
      Mi-a placut mult postul care urmeaza astuia, ai gandit ca o adevarata informaticiana (ce ma aflu si eu, haha), cred ca daca pui pe hartie te ajuta mai mult sa te aduni si sa nu te stresezi aiurea.
      Trimitem positive vibes in continuare!!!

      Ștergere
    3. :)) vad ca deja neuronii au disparut de tot
      Multumesc mult!

      Ștergere
  24. Raluca,

    Inainte de toate, felicitari si o imbratisare!

    Povestea mea: la analizele din primul trimestru de sarcina (cu Mutunau) m-am trezit cam in aceeasi situatie ca si tine - cu precizarea ca, la mine, cifrele erau mult mai mari. Concluzia medicului, dupa a fost ca aveam toxoplasmoza cronica.

    Am facut testele de aviditate si apoi IgE si IgA ca sa incercam sa "datam" infectia. A reiesit ca era veche - mult mai veche fata de cele 20 saptamani de dinaintea sarcinii, care-s perioada de atentie.

    In faza asta, nu mi s-a prescris antibiotic - pentru ca recomandabil e sa urmaresti evolutia.

    Am facut apoi analize de sange din 6 in 6 saptamani, la acelasi laborator, cu acelasi tip de test (in cazul meu, ELISA). Vreme de mai multe saptamani valorile analizelor mi-au ramas relativ constante.

    In al treilea trimestru de sarcina mi-au explodat indicatorii de anticorpi, de unde si asa erau mari, s-au triplat si medicul m-a trecut pe Rovamycine (spiramicina). Nu s-a schimbat nimic, am ramas tot cu ele triplate. Poate ca fara antibiotic cresteau, poate ca nu. N-am avut efecte secundare vizibile de niciun fel.

    Am trecut prin iad dupa ce-am citit care-s consecintele reactivarii infectiei (presupunand ca asta aveam...) pentru ca in trimestrul 3 de sarcina sansele de transmitere de la mama la copil sunt cele mai mari - e adevarat, cu consecinte mai putin grave pentru copil, dar sunt mari.

    Dupa nastere i-am facut copilului (evident, nu eu personal, medicul) ecografie transfontanelara (daca infectia e declansata inainte de nastere, se vad chisturile parazitului) si a fost fara chisturi, deci OK. I-am mai facut apoi doua randuri de analize de sange, imediat dupa nastere si apoi la 6 saptamani. La primele analize titrurile erau mari, ceea ce se explica prin faptul ca anticorpii trec de placenta. La setul 2 deja intrasera in normal.

    Medicul parazitolog la care am fost eu (Corina Cretu, de la EcoParaDiagnostic - e drept ca e din Bucuresti, dar cred ca se poate lua, la nevoie, legatura cu ea si de la distanta) mi-a explicat ca avusese o pacienta (gravida) al carei copil era OK, in conditiile-n care ea (pacienta) se nascuse cu toxoplasmoza congenitala!

    Deci nu dispera.
    Dar, ca sa te asiguri ca e totul bine, in afara de repetarea analizelor, cere sa ti se faca si IgA si IgE. Cred ca esti la varsta potrivita de sarcina pentru ele. Daca ti se spune ca nu se fac nicaieri, apeleaza la dr. Cretu, si o sa gasiti voi o maniera de a trimite probele la ea.

    RăspundețiȘtergere
  25. Si, a propos de informatiile medicale listate de tine, din ce stiu eu unele-s inexact prezentate: parazitul (toxoplasma gondii) e ubicuitar (adica e peste tot). CEL MAI DES il iei de la pisici (ca se foloseste de ele pentru ciclul sau reproductiv) si via carne, dar in realitate te poti captusi cu el de pe orice leguma insuficient de bine spalata...
    Ai fi putut sa-l iei de oriunde.

    Odata ce iesi din valorile normale date de test, dar titrurile iti raman constante (sa zicem ca ai din prima 50 in loc de maxim 3, dar la analizele ulterioare iti ies valori gen 50, 54, 49, 52) e OK. Aia e reactia ta imunitara si gata. La fel, daca din prima ai 500, dar ramai acolo, e OK. Sunt motive de atentie daca treci de la 50 la 500, dar altfel nu e cazul sa te alarmezi la orice virgula.

    Iar infectia de obicei nu e vizibila - la adultii imunocompetenti, fara analize de sange e pur si simplu nedecelabila, de cele mai multe ori. Cazurile grave, de imunodeprimati, cu infectie generalizata, sunt cele cu semne exterioare vizibile. Altfel, in cel mai rau caz, semnele exterioare sunt luate drept raceala sau guturai sau alergie... nu le vezi.

    Si NU, nu se renunta la sarcina doar pentru ca ai titruri de anticorpi. Nu inainte sa fie foarte clar ca infectia fie dateaza din sarcina, fie o precede cu mai putin de 20 de saptamani - si si atunci e discutabil.

    Nu trece in lapte (dupa cum si tu ai aflat), poti alapta linistita.

    Deci, rasufla usurata o data, cere analizele suplimentare (daca nu cumva le vei fi facut deja), pe urma fa analizele periodice si pe cele de dupa nastere si gata.

    Pentru ca poti rasufla usurata, nu e un spectru pe care sa-l cari dupa tot timpul. Toxoplasmoza poate fi grava - dar cazurile cu adevarat grave sunt extrem de rare, si au semne clare (din aviditate, din IgA, din IgE, din ecografii).
    Daca bebelusul nu are infectie la 6 saptamani dupa nastere, orice contaminare ulterioara e mult mai usor de gestionat de organism.

    Deci linisteste-te.
    Mutunau si eu va imbratisam :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mamituni, draga mea, uau! Ma lasi fara cuvinte! Deci tu si Mutunau ati trecut prin asemenea stresuri si sunteti acum asa minunati? Poate asta e secretul :P. M-ai linistit mult ca se pot face teste si dupa ce se nasc, sa te asiguri ca sunt ok. Dupa ce primesc rezultatul ar trebui sa o contactez si pe doamna de care spui. Am mai citit de ea aici http://www.mami.ro/forum/showthread.php?3715-toxoplasmoza (sunt mai multe coincidente cu ce spui tu :) ). Am primit ieri linkul pe mail de la o mamica. Tot aici am citit pentru prima data de IgE si IgA. La Synevo nu au asa ceva. Nu m-am lamurit din cazurile din link de ce primeau medicamentul si in cazul in care infectia a avut loc mai demult. Adica daca aviditatea imi iese bine, eu as merge linistita mai departe, nu? Vad ca tu esti foarte priceputa, poate imi zici parerea ta. Daca aviditatea imi iese bine, oare ar trebui sa merg la Bucuresti sa-mi fac IgE si IgA sa vedem sa fie sigur cu mai mult de 20 de saptamani inainte de sarcina? (Nu stiam ca e grav in perioada aceea, credeam ca numai de la nidare)

      Mi se pare incredibil de stresant prin ce ai trecut, inclusiv repetarea la 6 saptamani, cu emotii, a analizelor... Sper sa reusesc totusi sa ma linistesc si sa iau fiecare zi asa cum e, si sa ma gandesc zilnic ce am de facut ca totul sa fie bine.

      Iti multumesc mult mult pentru doua mesaje lungi si pline de informatii :).

      Ștergere
  26. Draga mea Raluca, trimit si eu o imbartisare calda si sper din suflet sa fie totul bine cu voi. Pastreaza calmul si gandeste pozitiv, alunga stresul cu orice pret, odihneste-te cat poti de mult. Pozica cu testul de sarcina e superba! Felicitari inca o data, sa fie intr-un ceas bun!

    Pupici pe burtica :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Raluca, felicitari cu mare drag, va trimitem imbratisari si speram ca toate problemele sa-si gaseasca rezolvare. Tinem pumnii stransi.

    RăspundețiȘtergere
  28. Raluca, ce veste mare!!!! Felicitari! Eram sigura ca pregatesti tu ceva :D, chiar am vrut sa te intreb cand am citit articolele cu cezariana. Acu, despre toxo, nu stiu mare lucru, dar sunt sigura-sigura ca va fi totul bine, one way or another. Te imbratisez cu mare drag si abia astept sa aud de bine! :*:*

    RăspundețiȘtergere
  29. Felicitari pentru sarcina! Imi pare rau pentru situatia cu toxoplasmoza dar si eu cred ca o sa fie totul bine.

    RăspundețiȘtergere
  30. Raluca, felicitari pentru sarcina, imi pare tare rau pentru toxoplasmoza, dar sunt sigura ca o sa fie bine!

    Apropo de greturi, ai incercat remedii homeopate? Din cate stiu eu functioneaza in cele mai multe dintre cazuri. Doctorita mea homeopata mi-a spus clar ca daca am probleme sa o sun, din fericire la mine nu e nevoie...

    Si apropo de alaptat, sunt sigura ca de-a lungul timpului ai citit si tu ca e important sa nu transmiti "semnale amestecate". Eu cred ca Alex al tau simte ca ceva este in neregula si de aceea reactioneaza prin violenta sau extra-clinginess. I-ai explicat si lui care este situatia? De ce e mai putin lapte si de ce te doare? Eu cred ca ajuta... (Alex al meu e cu vreo 2 luni mai mare decat al tau, inca alaptat, dar nu atat de mult/des. Eu acum sunt in 10 saptamani si am si eu dureri la alaptat asa ca am hotarat sa reducem numarul de alaptari la 2 pe zi - dimineata la trezire si seara la culcare. Inca mai cere cateodata si in alte momente ale zilei, dar in general pare ca s-a cam obisnuit cu ideea. Ce ma ingrijoreaza e ca de la o vreme - dinainte sa incepem acest program - ce urat suna- dar probabil dupa ce am ramas gravida, nu mai stiu, a inceput sa stea cu degetele in gura... nu stiu de unde i-a venit, daca a vazut la gradi sau e nevoia de supt...)

    Eu nu zic sa incerci sa reduci durata sau frecventa alaptatului, asta e treaba ta (eu personal nu ma vad alaptand in tandem, dar asta-s eu). Doar zic ca eu cred ca ar fi bine sa-i explici cat mai mult ce se intampla.

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am incercat nimic homeopat inca, am tot sperat sa-mi treaca. Si cum nu aveam dureri deloc, cred ca m-as fi ingrijorat sa n-am nici greturi :)). Glumesc, de fapt am tot amanat pana am aflat rezultatul la analize pentru ca am vrut sa-i prezint tabloul complet, in cazul in care as fi avut iarasi hipotiroidism sa imi dea un remediu care sa acopere si asta. Homeopatia pe care o urmez este unicista, adica un singur remediu regleaza toate dereglarile organismului. Cea pluralista este in genul medicinii naturiste, adica se considera cate un remediu pentru fiecare problema.

      Alex era clingy inca dinainte de sarcina. Incerc sa cooperez cu el sa aiba o pozitie mai buna, adica sa se mufeze mai corect. Incerc sa-l fac sa ma inteleaga cand din cauza greturilor nu sunt la fel de plina de energie pentru jocurile lui. Am incercat intr-o noapte sa-i spun ca ma doare, dupa ce statuse la ambii sani cam o ora in total, si eu nu puteam dormi asa. S-a pus pe plans asa in stare de semi-somn, asa ca n-am stiut cum sa-l linistesc mai repede, normal ca l-am lasat sa suga mai departe, a fost mai usor.

      Alex si inainte de sarcina sugea de 4-50 de ori pe zi (4 ar fi cazul minim, cand are o zi super interesanta, 50 l-am scris asa, ca sunt zile cand nu mai tin numaratoarea, pentru ca suge cateva secunde si gata). Mie mi-e mila de el ca e clar ca sta mai mult la san acum din cauza ca spera sa se produca mai mult lapte, ca intr-un puseu de crestere. Si noaptea inainte sugea 3-5 minute si se intorcea la somn. Acum sta atata la san sa mai traga un pic de laptic.

      Mi se pare greu alaptatul in sarcina, despre tandem am auzit si mai multe experiente grele decat in sarcina. Dar nu pot deocamdata sa-i pun eu limite, pentru ca oricum am remuscari ca am ramas insarcinata cat timp el inca e alaptat. Tot timpul am visat ca el se va intarca singur, in mod natural. As vrea ca aceasta sarcina sa nu-l afecteze asa mult. Asa ca atata vreme cat mai pot, incerc sa-l fac sa nu-si dea seama ca s-a modificat ceva in afara de cantitatea de lapte. E drept ca de fiecare data cand cere tzitzi il intreb intai daca nu vrea sa facem ceva super interesant in schimb, ca sa elimin alaptarea de plictiseala, ca exista si aia :D. Incerc sa-l hidratez bine ca sa elimin alaptarea de sete (el bea foarte putina apa, drept urmare acuma ca a scazut laptele e constipat). Dar cand il vad ca vrea intr-adevar tzitzi, ii dau si incerc sa fac cumva sa nu vada ca ma doare, nu as vrea sa creada ca e vina lui. Eu o consider vina mea, ca am ramas insarcinata, a noastra ca nu am amanat ideile unei noi sarcini. Poate cand imi va trece sentimentul de vina sau cand voi ajunge extenuata sau plina de resentimente, vom incepe negocierile :D. Tin minte si acum cum am plans (si nu eram gravida) la postarile de pe Hobo Mama referitoare la alaptarea din sarcina, cum baiatul cel mare a intrebat-o o data daca bebelusul din burtica i-a furat tot laptele. Parca nu as vrea sa asocieze lipsa laptelui cu sarcina.

      Multumesc mult si Doamne ajuta sa povestim fericite de sarbatori despre puiutii nostri!

      Ștergere
  31. Uau...ce veste minunata! Felicitari pentru sarcina :) Poza cu voi doi este superba!...de fapt cu voi trei :)

    Imi pare rau pentru analizele proaste dar sunt convinsa ca totul o sa fie bine! Eu nu ma mai incred in rezultatele analizelor 100%. Am avut si eu, si muuulte cunostinte, parte de analize cu rezultate eronate, ba cu streptococi, ba fara, ba greseli de laborator, greseli de tipar cu valori uriase...
    Un eco desi e cum e... poate te-ar linisti ca e ok bebe, pana vei afla rezultatul la a 2-a tura de analize.

    Doamne ajuta! Sanatate multa si putere sa te linistesti!
    Pupici si big hug :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult mult! Te imbratisez cu drag! Da, m-am mai linistit putin!

      Ștergere
  32. Draga Raluca,
    Mai intai de toate toate cele bune, m-am bucurat mult sa aflu ca esti iar insarcinata, o mama minunata ca tine trebuie neaparat sa aiba multi copii, ca sa fie din ce in ce mai multi oameni fericiti pe planeta asta...
    In ceea ce priveste toxoplasmoza, nici nu stiu cum sa incep si cum sa o iau mai bine, ca sa nu ma intelegi gresit. iti spun sincer, ca m-am mirat de nenumarate ori pana acum, ce incredere de nestramutat ai tu in analize si cum te lasi tu derutata in permanenta de date statistice, studii stiintifice si altele, riscand prin pierderea linistii sufletesti, poate mult mai mult decat prointr-o infectie cu o boala contagioasa.
    Te rog eu mult de tot, sa treci inca o data TOATE informatiile gasite prin ciurul des al puterii tale de discernamant si apoi prin sita si mai fina a bunului tau simt si sunt sigura ca o sa gasesti mai multe raspunsuri. Nu uita sa tii cont de faptul ca industria farmaceutica face f. multe valuri si in ac. directie, toxoplasmoza este prezentata in culori mult mai negre decat este, opinia publica este ingrozitor de manipulata.
    Ma rezum la cateva puncte care-mi trec mie acum prin cap:
    1. O multime de oameni au toxoplasmoza aprox. 50% - 70% (nu exista o cifra sigura! - oricum acesti oameni au dobandit imunitatea), si exact la peste 50% din gravide se gasesc agentii patogeni in sange, ac. lucru insa nu spune dupa parerea mea mare lucru. Este exact ca si cazul virusilor care provoaca poliomelita, sunt prezenti peste tot, nu fac boala insa decat oamenii cu un sistem imunitar slab. Si stressul duce la slabirea imunitatii!
    2. Daca te-ai molipsit in timpul sarcinii, de ce crezi ca medicii iti pot garanta, ca daca iei de-abia ACUM antibioticul va fi totul bine? Cine iti poate garanta tie ca "raul" nu este deja facut?
    3. Chiar si in cazul infectarii in timpul sarcinii, in nici 10% din cazuri apar complicatiile (in cercurile naturaliste circula chiar cifra de numai 0,3 %!!!), deci iar joaca propriul sistem imunitar un rol deosebit de important.
    Mi-a placut mult cum ai scris: "Din ziua in care mi-am dat seama ca nu mai pot lupta pentru injectia aia, m-am lasat in mana lui Dumnezeu, am stiut ca EU nu mai pot face nimic."
    Draga mea Raluca, in viata NU EXISTA niciun fel de garantii, niciodata, nu vei reusi sa-l feresti pe Alex de viata insasi, caci boala, nenorocrile, moartea, s.a.m.d, sunt toate parti ale vietii. Ai incredere ca Dumnezeu o sti El de ce te pune pe tine la asa o grea incercare, gaseste-ti echilibrul sufletesc si profita de timpul minunat care tocmai incepe. Eu iti doresc multa putere, si sunt sigura ca va fi BINE!
    Pt. greturi-arsuri, dar si pt. imbunatatirea starii psihice, eliminarea lipsei de fier, imbunatatirea circulatiei, etc., am o reteta fantastica de ceai de la cea mai celebra moasa germana (a scris un best-seller grozav, cea mai buna carte despre sarcina pe care am citit-o eu vreodata http://www.amazon.de/Die-Hebammensprechstunde-Ingeborg-Stadelmann/dp/3980376001). Se amesteca parti egale de:
    -frunze de urzica
    -frunze de zmeur
    -cretisoara
    -coada calului
    -codita soricelului
    -roinita
    -sunatoare
    si se bea 1 l pe zi.
    Pe Ingeborg Stadelmann am descoperit-o in a doua sarcina, in prima mi-a fost rau aproape 4 luni, iar arsuri am avut 9 luni de ajunsesem sa cred ca sunt bolnava de stomac. Dupa ce am inceput sa beau ac. ceai (prin saptaman a 8-a), deja dupa o saptamana ma simteam ca noua si nu mi-a mai fost nici rau, nici nu am mai avut arsuri.
    Ai grija de sistemul tau imunitar, eu va doresc din toata inima multa sanatate si pace sufleteasca, ai incredere in ingerasul pazitor al copilui tau nenascut.
    Cu foarte mult drag,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mimi, nu merit cuvinte si aprecieri asa frumoase! Stiu ca facem mai mult rau prin gandurile negre decat boala in sine uneori, sau atragem boli. Dar stresul de acum e legat de faptul ca as avea o decizie de facut. Deci daca acum, in a doua sarcina, as fi trecut prin problemele de la prima sarcina, cu varicela si riscul de pierdere a sarcinii, recunosc ca as fi fost mai relaxata decat atunci (si decat acum) pentru ca as fi ales sa ma las in voia sortii. Insa faptul ca am de luat acum niste decizii ma face sa ma stresez, pentru ca nu as vrea daca bebe totusi se naste cu probleme, sa imi dau pumni in cap toata viata ca nu am luat tratament in timpul sarcinii.

      In sarcina cu Alex IgG-ul era negativ, deci de atunci si pana acum am facut-o candva. Nu e grav daca se face cu mult inainte de sarcina (sau la adulti la care nu se pune problema asta). Insa eu cunosc personal cel putin 10 mame, in cercurile apropiate, care au pierdut sarcini datorita toxoplasmozei. Si-au facut analizele dupa pierderea sarcinii, sa gaseasca motivul.

      Intrebarea 2 intr-adevar si eu mi-am pus-o, nu stiu cum functioneaza tratamentul si de ce se face pana la nastere, indiferent daca il incepi acum sau in trimestrul 3. Nu inteleg cum "vindeca", daca are cum sa repare raul facut deja, sau pur si simplu omoara virusul si acesta nu mai poate face mai mult rau.

      Multumesc mult pentru reteta si pentru cuvintele de incurajare si de sustinere! Eu chiar cred ca ascultandu-ne vocea interioara, sufletul, intuitia, facem ceea ce El doreste sa facem, indiferent ca asta inseamna ca alegem tratamente sofisticate, sau din contra, cai naturale. Lupta impotriva sortii nu poate fi terminata cu bine. Trebuie doar sa-mi ascult bine intuitia, sa vad ce m-ar linisti mai tare. Te pup!

      Ștergere
  33. Felicitari Raluca!!!M-am emotionat cand am citit vestea. Cat despre toxoplasma, eu am iesit pozitiva la analize si nu mi-am dat seama cand am facut, deci nu e necesar sa se verifice simptomele enumerate de tine. Oricum, se mai poate lua si de pe fructe si legume...Aici se recomanda spalarea cu ammuchina-o substanta dezinfectanta a alimentelor transmitatoare. Sper din tot sufletul sa fie totul ok, asteapta rezultatele, vezi ce zic medicii si apoi incepi sa cauti solutii. Te imbratisez!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Da, se poate lua de pe fructe si legume tot in contextul pisicilor, adica daca fructele si legumele iau contact cu pamantul cu excremente de pisici infestate. Pupici!

      Ștergere
  34. (comentariul asta e si un fel de raspuns la raspunsul tau de mai sus - pe care nu vrea Blogger sa ma lase sa-l scriu ca atare - si un alt fel de raspuns, sintetizat, la ce ai mai scris)

    Intai, vezi daca nu cumva rezultatele primelor analize bateau campii (si tu, de fapt, n-ai nimic)

    Inteleg ca ai incredere in medicul care ti-a recomandat amniocenteza, dar citeste bine despre interventie, inainte sa te apuci s-o faci.
    E invaziva, nu e fara riscuri, poate duce ea insasi la contaminari / infectari cu te miri ce - si-n plus, nu ai nicio garantie ca n-ai, Doamne Fereste, o acutizare a infectiei DUPA amnio. "Dupa" in sens calendaristic, nu "dupa" in sens de consecinta.

    Cu alte cuvinte, lasand la o parte riscurile, n-ai nicio garantie ca nu faci interventia degeaba.

    Ca sa nu mai spun ca prea putini din medicii nostri stiu sa faca amniocenteza corect. Aparent, nu e mare lucru. In realitate, impune foarte multa precizie.

    Analizele periodice de sange n-or fi, nici ele, o mare distractie - dar nu se compara nici disconfortul, nici riscurile.

    Cred ca poti trimite sangele la Bucuresti, in conditiile specificate de laborator, si ca nu e neaparat cazul sa bati personal drumul pentru analize.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au venit analizele nr. 2, facute tot in oras, la 2 saptamani dupa primele. IgG mai mare, IgM mai mic, dar totusi pozitiv. Mi-au iesit niste peri albi cautand pe net ce ar insemna asta. Am gasit intr-un loc ca daca igG tot creste inseamna ca infectia e recenta, ca inca nu s-a atins peak-ul. Apoi am gasit in alt loc ca infectia e mai veche de cateva luni daca IgG-ul nu creste de 8 ori (la mine e mai mare, dar tot pe acolo, in nici un caz de 8 ori mai mare). Ginecologul spusese ca IgG mare si IgM mic inseamna o infectie mai veche. Pana la urma am gasit un document chiar bine pus la punct care zice ca numai medicul poate sa-si dea seama daca diferentele intre analize spun ceva, si oricum compararea se face doar la acelasi laborator, la analize facute in aceeasi zi, deodata, chiar daca o mostra e tinuta in laborator pentru analiza de 2 saptamani.

      Si peste tot am gasit ce ai zis tu: analize de IgG, IgM, aviditate, IgA, IgE, inca o analiza ce nu am retinut-o, si abia apoi amniocenteza, deci se amana amnio cat se poate de mult. Si abia apoi tratament.

      Nu, nu am incredere in nici un medic. Amniocenteza nu mi-a recomandat ginecologul, ci a zis doctorita de familie ca ea doar asa ar fi linistita. Pentru mine amnio in sine e un stres, deci as fi mult mai linistita sa n-o fac :D.

      Citesc mereu mesajele tale cu zambetul pe buze, asa mult mi-a placut cum ai explicat si la ce te-ai referit cu "dupa amnio" :)). Dar ai dreptate mare!!! Daca la amnio as iesi bine, si nu as lua tratament, tot nu mi se garanteaza ca pana la finalul sarcinii totul va fi bine.

      Phew, aveam impresia ca sunt o mironosita ca nu vreau amnio si ca sper ca nu voi fi nevoita s-o fac. Imi pare bine cand citesc argumente asa de faine de la tine. Fac analize de sange cate vor, daca asa scap de amnio.

      Iti multumesc mult pentru tot!

      Ștergere
  35. Salut,
    ai vreun id de mess yahoo sau skype sa putem vb mai detaliat? o seara buna :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Lidia,

      imi poti scrie sus la contact si apoi conversam pe mail. Nu mi-as scrie aici id-ul de mail sa ramana publicat :)

      Ștergere
  36. buna, si eu trec prin acceasi situatie,sunt suspecta de toxoplasma,ti am urmarit blogul dar nu am inteles daca ai facut sau nu amniocenteza.ma bucur k la tine a fost un caz fericit si ca micutul e bine.sanatate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am facut amniocenteza pentru ca procedura e riscanta. Deci daca din analizele de sange si din ecografii ar fi reiesit nevoia de tratament medicamentos, l-as fi luat fara amniocenteza. Mai ales ca analizele se repeta toata sarcina, deci boala se poate reactiva oricand, chiar daca in momentul amniocentezei nu este activa.

      Probabil amniocenteza e recomandata pentru cele care ar face avort in cazul infectarii cu toxoplasma, iar eu nu as fi facut.

      Multa sanatate si sper sa afli ce ai nevoie pentru a te linisti. Eu regret mult stresul din sarcina pe tema asta.

      Ștergere
  37. Buna. De azi pot spune ca si eu trec prin situatia ta(trecuta). Din pacate pana la urmatoarele rezultate (repetarea analizei si testul de aviditate) sunt tare stresata. Mai am o fetita de 2 ani si e sanatoasa. Sarcina asta este foarte dorita. Te rog sa imi spui si mie ce pasi ai urmat mai exact si cum este bebe 2? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Cum a iesit aviditatea? Daca nu e concludenta, iti recomand sa mergi la Bucuresti la Eco-Para-Diagnostic la doamna dr. Carmen Cretu. Bebe doi e perfect sanatos. Sarcina sanatoasa si linistita!

      Ștergere
  38. buna ziua ...mai pot adauga si eu un comentariu la acest post ?

    RăspundețiȘtergere
  39. Merge...multumesc.
    pai sa o luam cu inceputul...in sapatamana 12 de sarcina am primit rezultatul profilului torch..celebra analiza pe care toate viitoarele mamici o fac...surpriza cea mai neplacuta pe care am avut-o : cmv igm pozitiv! asa a inceput aventura vietii mele.am 27 ani si un bebe de 1 an si 3 luni. Am fost foarte bucurosi de bebe 2...deci a fost un copil dorit.
    Am facut test de aviditate la recomandarea ginecologului ..a iesit aviditate scazuta. Am fost la doamna doc cretu am facut pcr de cmv ...identificarea adn ului bolii in sangele meu...si inca un test de aviditate deoarece la bucuresti avea acea marja de identificare pe 4 luni, nu pe trei ca la synevo...am asteptat 9 zile testele..pana cand ma suna dna doc cretu sa imi dea vestea... adn detectabil si testul de aviditate la fel de prost ca la synevo. Mi-a zis ca decizia cea mai buna pe care o pot lua e sa intrerup sarcina.... am vrut sa mor ..sa ma trezesc la viata si sa mor inca o data... am vb cu ginecologul meu care e cel mai bun doctor si am incredere maxima in dansul...mi-a spus sa nu risc pentru ca sunt sanse mari ca fatul sa fie afectat. Aveam 15 saptamani de sarcina acum doua zile...m-am dus si am facut avort medical.acum in postul pastelui..am simtit-o miscand in noaptea aia de cateva ori...m-am rugat de ei sa nu imi faca anestezie generala ca sa pot simti ceva.. mi-au spus ca nu se poate ca e riscant. nu stiu daca ma pot ierta vreodata pt ceea ce am facut... poti sterge commentul daca vrei.. nu ma supar... vroiam sa iti multumesc pt ce ai postat. Am cautaf speranta in fiecare rand pe care l ai scris... ma bucur din suflet ca soarta a fost mai blanda cu tine.. multa sanatate va doresc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau pentru tine, atat pot sa-ti spun,eu am mers cu Dumnezeu inainte , am asteptat amniocenteza, iar rezultatul a iesit negativ multumesc lui Dumnezeu!!! Ii multumesc lui Dzeu ca m-a calauzit si nu m-a lasat sa cad in pacatul de a opri un suflet pe care El l-a trimis in pamantului Lui!!!

      Ștergere
    2. Im-i pare foarte rau ca asa sa intamplat, dar cate eu stiu... in primul trimestru nici pina la 15% de dupa contaminare nu se transmite fatului, deoarece placenta inca nu-i definitiv formata. Noi la 15-16 saptam am aflat ca avem taxo. si cu toate asta eu nu puteam sa fac ceva, mai cu seama ca am Rh- si e un bby dorit, si care Dumnezeu mi la daruit din prima)))plus la toate am citit, ca chiar daca in I trimest. se contamineaza fatul nu supravetuieste. Eu simt miscarile puiului si chiar daca sa imbolnavit, totusi sper ca nu va afecta ceva serios, caci taxo e asa un parizit ca niciodata nu stiu ce poate afecta, uneori poate fi si intr-o forma usoara ca anemie, tensiunea ridicata, convulsii, ochi incrucisati.. dar toate acestea pot fi tratate, daca se observa la timp. Doamne ajutama! Doar in el cred, si doar el stie de ce eu sufar acum. In plus, daca sarcina e fara nimic, asta nu garanteaza ca bby nu poate pati ceva pe parcursul vietii((( Mie imi pare rau ca am facut analiza asta, caci multi mai ales de la tara nici nu cunosc nimic despre taxo, si nasc copii sanatosi multi! Nu se ingrijoreau de nimic si nasteau ok. De usg nici nu mai zic, ca nu exista. Dumnezeu sa ne ierte!!!

      Ștergere
  40. Nu am mai avut putere sa mai astept inca 4 saptamani pt aminocenteza...inca doua saptamani pentru rezultate...si daca apoi se infecta dupa amino..nu am avut in viata mea nici o boala..rarisim o raceala usoara...eu te felicit pt curajul tau...denisa iatan...pur si simplu universul mi- a aratat ca se poate...daca tocmai eu faceam parte din acel procentaj in care infectia se transmitea fatului...nu caut scuze asta mi-e pedeapsa...crucea pe care o voi purta pt tot restul vietii mele...daca ea era sanatoasa si eu am amorat-o...dar daca era bolnava si i-as fi condamnat pe toti dragi la o viata de chin ..din patru surse diferite s-a ajuns la concluzia ca primoinfectia cu citomegalovirus a fost in primul trimestru de sarcina...analize la laboratoare diferite, consulatii la medici diferiti, am reusit sa iau legatura cu celebrul doc adler din italia specializat in cmv...nu doresc atata stres nimanui. Copilul meu are nevoie de mine. trebuie sa imi sterg lacrimile ,sa il tin in brate si sa ii spun cat de mult il iubesc..intr-o zi poate dumnezeul meu ma va ierta si imi va oferi un alt copil..sanatos..pana atunci o sa ii multumesc pentru minunea pe care o am, imi zambeste si ma striga mama...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau, Nicoleta, pentru experienta ta! Sper sa te linistesti si sa te vindeci. Multa sanatate!

      Ștergere
  41. Buna ziua...imi pare rau de ceea ce am citit aici..ma bucur pt ti e Raluca ca ai nascut un copilas perfect sanatos.Eu sunt insarcinata in 13 sapt, sarcina gemelara, si mi s.a descoperit si mie parazitul toxoplasma gondii. Din analize reise ca este o infectie recenta...O sa merg la dr Cretu sa vedem ce o sa zica si dansa. Mie toti doctorii mi.au spus ca daca la amniocenteza ne arata ca nu a traversat placenta, nu mai este nicio sansa sa se infecteze bebeii...Tu insa daca nu ai facut amnio cum ai avut siguranta ca bebe nu este infectat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ai 3 sapt, mergi sa faci amnio, si daca e ok(negativ), atunci mergi inainte! Si eu am avut toxo pozitiv, cu infectare recenta, dar am facut amnio la 16 sapt, pana atunci si dp amnio, am luat 2/3 luni spiramicina de la Cretu! Baietelul meu are o luna si este sanatos multumesc lui Dzeu!
      Sa te indrume si pe tine Dzeu pe calea cea buna!

      Ștergere
    2. Din analize la mine infectia era localizata cu vreo 2 saptamani inainte de a ramane insarcinata. Riscul e mare daca te imbolnavesti si cu 5 saptamani inainte. Insa avand in vedere ca ecografia nu arata ca bebe ar fi afectat, si avand in vedere ca imbolnavirea fatului in primul trimestru e rara, dar cand are loc, e dezastruoasa si de cele mai multe ori vizibila la ecograf, decizia doamnei doctor pentru mine a fost sa nu fac amnio, ci sa urmarim sarcina, sa repet analizele.

      Multa sanatate!

      Ștergere
  42. Am mers astazi si am facut amnio...asteptam rezultatele acum.Intre timp am facut tratament cu spiramicina, iar acum dupa amnio mi s.a.recomandat timp de 7 zile no spa si xifia. Multa sanatate atat tie cat si copilului!

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna Raluca,

    Desi postarea e de multa vreme vroiam sa te rog daca mai ai informatii legate de varicela in primul trim de sarcina. Am 7 sapt si multe bubeee...varicela....Este o sarcina dorita, neprogramata, dar dupa 4 oprite in evolutie (o cauza ar fi trombofilia) Mentionez ca avem un nazdravan, David, de 7 anisori, problemele au aparut dupa ...acum sunt disperata, tot caut si tot caut si nu stiu incotro sa ma indrept. Medicul ginecolog zice ca daca la amnio nu se depisteaza in lichid virusul atunci totul e OK. Stiu ca doar Dumnezeu e in masura sa decida, dar sunt asa de speriata...

    Multumesc si va doresc o noapte linistita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Gabriela,

      imi pare rau pentru stresul tau, l-am avut si eu in prima sarcina, chiar daca doar cineva din anturaj fusese bolnav de varicela, insa am scapat si nu m-am infectat. Stiu ca varicela da rezultatele cele mai grave atunci cand e facuta in primul trimestru sau chiar inainte de nastere. Poate intre timp ai mai aflat ceva de la medicul tau?

      Din pacate sunt medici si medici. Cunosc mame care au fost determinate sa faca avort fara nicio analiza, datorita varicelei. Si cunosc mame cu varicela in primul trimestru, care au fost urmarite in continuare cu atentie de medic si au nascut bebelusi sanatosi. Defectele date de varicela probabil sunt vizibile si ecografic?

      Te imbratisez! Sarcina sanatoasa si linistita!

      Ștergere
  44. Salut Raluca, noi avem 15 sapt. mi-a rezultatele ca la tine Igg si Igm pozitiv! Nustiu ce e o reinfectare sau ceva mai vechi. Dar una e clar inainte miau iesit rezultatele negative. Si nu inteleg cum. Acest parazit cred ca dupa virusul gripal sa reactivat, la Igg am peste 1000, iar cealalta miau iesit 500 din 389! Deci ambele pozitive. Acuma asteptam usg si sa mai repetam!!!! Ma tratez doar cu ustroi, maine voi implica si semintele de dovleac. Nu stiu ce sa fac, stres este dar ma pune in garda una. De ce inainte nu se faceau aceste analize si copii ieseu sanatosi, faceau nu cite 1-2 ci 4-5, noi acum 5 ani. 10 asa niam modernizat cu analize si etc. dar pina acuma, doar nu se facea nimic inafara de HIV analiza urinei si ghemoglobina. Nimeni nimic nu stie, si nasteau copii absolut sanatosi, si nu cred ca nimeni nu a inhatat bacteria asta. Dar totusi totul e ok. Eu ma bucur ca la tn totul e bine, sper si la noi totul sa fie bine. Vom repeta si sper tare mult ca Dumnezeu ne duce in brate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Catzilla! Cum mai sunteti?

      Ștergere
    2. Salut Raluca, noi am repetat peste aprox 2 saptamani analizele intr-un alt laborator, la 16-17 saptamani, tot in acea zi am facut si usg. De data aceasta Igg norma 0-0.8 au iesit 11 deci pozitiv, iar Igm norma 0-0.8, la noi 0-0.13, negativ! Si aviditatea inalta 77,200%. Unii zic ca trebuie lecuire, altii nu! Nu stiu ce sa cred, poate im-i dai vre-un sfat? mersi

      Ștergere
    3. Daca IgM nu mai arata infectie curenta, nu conteaza IgG, pentru ca IgG ramane ridicat pe viata. IgM arata o infectie in ultimele 18 luni. Daca de la o analiza la alta nu mai arata infectie, inseamna ca acum ati trecut ”granita” de 18 luni de cand a avut loc infectia. Deci sunteti in siguranta.

      Ștergere
    4. Raluca la data de 23.06.17 am nascut o fetita pe nume Daria, sanatoasa si frumoasa la 41 de saptamani. Totul e in mainele Domnului... multumim ca mai incurajat mereu.

      Ștergere
  45. Buna Raluca! sunt Larisa, am 23 de ani si o sarcina de 20 de saptamani. Pana in saptamana 18 am primit felicitari de la medicul ginecolog pentru fatul ce il purtam. Dar din cauza ca 8 saptamani nu am stiut ca sunt insarcinata nu am facut analizele la timp. La 18 saptamani doctorul a spus sa aortez pentru ca fusesem diagnosticata cu toxoplasmoza! Eu nu am fost de acord...copilul meu incepuse sa miste si sa il simt si eu...si nu m-a lasat inima sa il omor...pana acum e bine si e normal ecografic...urmeaza sa fac o morfologie la 21 saptamani la un medic specializat in morfologii apoi la 22 sa merg din nou la medicul meu... Vreau sa stiu cum este copilul tau??? Si ce sfaturi imi poti da... Multumesc anticipat!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Larisa! Copilul meu e ok din punctul de vedere al toxoplasmozei. Are o personalitate puternica, dar sunt sigura ca nu te-ar deranja :).

      Ai fost la morfologie? Cum a fost? Repet, IgM poate insemna infectie in ultimele 18 luni, total neimportant daca s-a intamplat in afara sarcinii.

      Multa sanatate si sarcina linistita!

      Ștergere
  46. Ziua buna!
    Am trecut prin toate fazele acestei Infectii-- insarcinata -- fiind supusa examinarilor medicale din Romania, apoi Germania.
    In cazul meu, Infectia era proaspata (adica contractata nu cu mult timp inainte sa raman gravida, deci fara anticorpi formati).
    A fost, de departe, cea mai dura si mai intensa experienta psihologica, sufleteasca si spirituala, dar...am trecut-o cu bine.
    Sfatuiesc gravidele inefctate, dar si femeile care doresc sa ramana gravide sa citeasca articolul scris de mine (vezi mai jos). Nu il detaliez aici, direct, fiindca e destul de lung. Cred, sincer, ca va ajuta (pe mine m-au ajutat f tare astfel de abordari- articole personale & discutii pe forumuri-, in timpul sarcinii).


    https://www.facebook.com/notes/ioana-joca-spielman/despre-avort-vs-destin-sau-cum-am-ajuns-s%C4%83-detest-cinismul-medical-made-in-roman/1811748545725358

    RăspundețiȘtergere
  47. Ziua buna!
    Am trecut prin toate fazele acestei Infectii-- insarcinata -- fiind supusa examinarilor medicale din Romania, apoi Germania.
    In cazul meu, Infectia era proaspata (adica contractata nu cu mult timp inainte sa raman gravida, deci fara anticorpi formati).
    A fost, de departe, cea mai dura si mai intensa experienta psihologica, sufleteasca si spirituala, dar...am trecut-o cu bine.
    Sfatuiesc gravidele inefctate, dar si femeile care doresc sa ramana gravide sa citeasca articolul scris de mine (vezi mai jos). Nu il detaliez aici, direct, fiindca e destul de lung. Cred, sincer, ca va ajuta (pe mine m-au ajutat f tare astfel de abordari- articole personale & discutii pe forumuri-, in timpul sarcinii).


    https://www.facebook.com/notes/ioana-joca-spielman/despre-avort-vs-destin-sau-cum-am-ajuns-s%C4%83-detest-cinismul-medical-made-in-roman/1811748545725358

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...