marți, 14 septembrie 2010

Mijloace de purtare a bebelusilor

De multa vreme vreau sa fac o schita cu purtatoarele mele, pentru ca multe mamici si viitoare mamici imi cer pareri si sa nu scriu de mai multe ori. Le voi trece in ordinea cronologica a intrarii in posesie :)).

1. Wrap - marca Sleepywrap

Din cat am cercetat eu internetul inainte de nastere, sleepywrap ar fi cel mai bun wrap pentru nevoile mele. De exemplu, eu sunt mai comoda, si asta e printre putinele wrapuri care le legi strans si apoi bagi copilul, indiferent de marimea lui, fara sa mai trebuiasca sa ajustezi nici o legatura. La Moby am inteles ca trebuie facute ajustari si ca legaturile depind de marimea copilului. La wrapurile fixe treaba e si mai dificila, dar sunt renumite ca se pot purta pana e bebe mare.

Eu l-am folosit de la nastere (de fapt caruciorul l-am folosit prima data in luna a doua, si foarte putin in primele 5 luni. Nu putea sta nici in scoica, nici in landou fara sa vomite si fara sa planga ingrozitor! Asa cum spun eu de multe ori, Alex m-a invatat natural parenting, nu eu pe el!)

Alex la 11 zile:




Toata iarna i-a fost cald la plimbare la pieptul mamei:



La Botez a fost un ajutor incredibil. Alex acasa plangea la orice schimbare si la orice noutate. Dupa ce aveam musafiri, plangea mai mult de o jumatate de ora isteric. Asa ca am avut emotii pentru Botez, cu atata lume, muzica tare, locatie straina. L-am tinut in camera de hotel cat a dormit, si apoi, dupa ce s-a trezit, l-am adus in restaurant, in wrap. Si ca sa se simta in siguranta, si ca sa nu-l ia toata lumea in brate, si ca sa dansam frumos in 3 :x. Chiar daca isi facuse somnul, a adormit imediat!









Cu liniuta:

- se poate purta de la nastere
- de fapt ii ia bebeului durerile de colici, ii calmeaza multe tipuri de plans (pentru ca se simte ca in burtica, aproape de mami, ii simte respiratia, pulsul, caldura, e in siguranta)
- nu simti absolut deloc greutatea copilului
- legaturile alea se invata super repede, le legi in cateva secunde
- poti baga copilul usor singura, si il poti scoate la fel de usor
- sa mai zic o data ca nu simti deloc copilul si ca el e cel mai fericit si doarme dus in orice conditii stresante? E chiar mai bine decat simplu in brate. De exemplu, daca eram in mall si i se facea somn in inghesuiala aia, era speriat si in brate, si in carucior, dar cum l-am pus in wrap, cum a adormit, s-a simtit protejat.
- e ideal pentru copiii cu reflux care trebuie sa stea mult la verticala. Am observat ca in brate nu il tineam chiar ergonomic, i se curba coloana vertebrala. Dar in wrap statea fix in pozitia broscuta.
- de fapt noi nici n-am apucat sa-l folosim mult in pozitia cu picioarele afara, pentru ca tot cu picioarele inauntru, broscuta, l-am purtat pana pe la 4 luni. Deja cand i-am scos picioarele afara era mare, si nu a mai vrut sa stea in wrap. Am citit ca se poate folosi pana la 4 ani, 18 kg, dar Alex nu a mai suportat sa fie strans de la 5 luni, si nu a mai vrut sa stea in el. Se tot impingea sa vada in jur
- mi se pare deci mijlocul ideal de purtare a bebelusilor in primele luni
- ca orice carrier, are avantaje in comparatie cu caruciorul, de la cele practice, gen "pot intra in orice magazin, pot urca orice scari", pana la cele legate de sanatatea psihica, emotionala si fizica a puiului.
- a, si nu numai ca poti face orice la plimbare (e ca si cum ai fi iar putin gravida :D), dar si acasa! Noi eram in situatia ca Alex si cand dormea trebuia sa stea la verticala, din cauza refluxului puternic. Asa ca daca dormea doua ore si eu uitam sa-mi pun wrapul, eram tintuita pe fotoliu. Daca imi aminteam sa-l pun in wrap, puteam sa merg oriunde, inclusiv la toaleta, sa mananc, sa beau apa, sa fac orice.
- in toti carrierii am putut si sa-l alaptez pe Alex. Si in toti mi-a adormit. Si vorbim de un copil care in rest trebuie scuturat o jumatate de ora sa adoarma, shsshhhh-it si plimbat la tzitzi...

Musai de citit linkul de la sleepywrap si asta. Si despre carrieri. Un articol excelent despre pozitia ideala a bebelusului in primele luni. Si unul despre cat e de important sa fie purtati bebelusii.

2. Slingul cu inele - Ring sling - de la sling.ro

Nu am gasit poze in care sa il am pus corect :)) asa ca nu prezentam poze...

- carrier-ul pe care l-am folosit cel mai greu
- nu reuseam sa invat sa-l strang cum trebuie, tot timpul inelul imi cobora de pe umar, nu puteam fi atenta daca Alex are o pozitie buna cand il pun, ca eram mai atenta sa strang inelele dupa ce-l puneam
- imi trebuia inca o persoana sa ma ajute sa il pun pe Alex in timp ce reglam inelele, si nici asa nu reuseam (sunt constienta ca sunt fete care fac asta si cu ochii inchisi, dar eu nu am reusit oricat am incercat)
- mi-am cumparat sling cu inele ca sa il poata purta mai multe persoane si ca sa-l pot si eu purta oricat de mic sau mare e Alex.
- in pozitia semi-culcat nu voia sa stea, poate tot de la reflux, deci tot in fata, in pozitia de broscuta ca in wrap statea. Dar wrapul se mula frumos pe el si ii tinea piciorusele cum trebuie, aici, nefiind elastic, il si strangea materialul, dar ii si stateau mai bizar picioarele sub el
- l-am folosit mai usor dupa ce a crescut Alex si il puneam pe un sold. Dar chiar si asa ma enerva sa largesc slingul cand il bag si sa il strang dupa aceea. Din motivele astea cu ring-slingul l-am purtat doar prin curte, ca sa pot oricand sa-l scot

3. Soft Structured Carrier (SSC) - Ergo Baby Carrier

- chiar daca are infant insert, nu stiu daca l-as fi purtat cand era Alex mic. Il avem de prin luna a sasea cred.
- chiar daca ei spun ca dupa 8-9 kile sa-l pui in spate, inca il tin in fata, si nu-l simt deloc greu. Alex are peste 10 kilograme si chiar daca fac o plimbare prin oras de doua ore, nu ma doare spatele, umerii, nimic. Nu il simt greu. Adica no, ce sa zic, nu e un fulg de nea, dar e asa ca si cum as fi graviduta.
- sunt sigura ca il vom purta si cand va fi mai mare, in spate. In orice excursii, plimbari, etc.
- nu mai zic ca e singurul "marsupiu" sanatos pentru soldurile si picioarele si coloana puiului, ca sper ca asta se stie. Marsupiu ma refer la astea stil ghiozdan. Cele din comert de la noi sunt toate distrugatoare pentru sistemul osos al copilului, cum sta el atarnat dintre picioare, cu coloana curbata nenatural, cu presiune si pe picioare si pe coloana... Ca sa nu mai spun de nesanatoasa pozitie cu spatele la mama! Sper ca astea le stie toata lumea.
- deci daca vrem un carrier mai simplu, cel mai simplu, de luat pe noi un-doi si pus copilul in el, atunci asta este!
- si din cauza usurintei utilizarii, si din cauza aspectului, asta mi se pare ca merge de minune si la tatici
- cand am facut prima plimbare cu ergo mi-am dat seama ce minune am. Pentru ca a si stat linistit sa priveasca in jur (in wrap nu mai avea rabdare sa stea decat daca ii era foarte somn), si a si adormit intr-un final (in carucior, unde se uita in jur la oameni, si in sling, pe sold, unde admira natura, nu adormea). Aveam carrier-ul perfect pentru varsta de dupa 6 luni! Probabil e bun si inainte, nu stiu.

4. Slingul de vara Tonga - primit de la Adelle.ro (HipHip.ro)

- are avantajul ca e mic mic mic
- are avantajul ca il bagi si il scoti foarte usor pe pui
- ce nu-mi place e ca trebuie sa-i tii cu o mana spatele, la restul carrier-ilor ai amandoua mainile libere! Am uitat sa scriu asta la ele...
- ce nu-mi mai place e ca lasa urme cu patratele din alea pe fundul si picioarele lui Alex
- e ideal pentru zilele caniculare cand nici nu se pune problema de wrap sau pouch gros.
- daca il port pe Alex mult in el, ma doare umarul.

5. Slingul fix - Pouch-ul - primit de la sling.ro

- e minunat, nici asta nu ocupa atata loc. Daca mergem la plimbare cu caruciorul si stiu ca dupa un kilometru Alex va vrea in brate, imi pun acolo in cosul de jos si ergo si pouch-ul (astea le folosesc la maxim acum). Ca incap acolo destule. Dar daca mergem undeva si am la indemana doar o gentuta mica, un ghiozdanel mic, atunci imi iau rapid pouch-ul si il indes acolo!
- il pun foarte usor pe Alex in el
- sta extraordinar de comod in el! Sta pe sold si admira lumea...
- are faze la plimbare cand vrea sa fie fata in fata cu mine, si atunci il pun in ergo, si are faze cand vrea sa fie atent la ce e in jur, sa se uite si el in directia in care ma uit eu, si atunci il pun in pouch.
- azi am fost in oras cu slingul si ma asteptam sa ma doara putin umarul, dar nu!
- ai ambele maini libere daca nu adoarme puiul :D, ca daca adoarme trebuie sa-i tii capul:




Deci daca ar fi sa aleg 3 carrieri, nu as ezita: wrap pentru primele luni, si apoi ergo si pouch. Desi toate astea 3 merg de la nastere pana la 4 ani (18 kg)! Deci normal ar fi sa pot alege un singur carrier, dar nu pot asta...

Pentru alte comparatii:
- http://adelle.ro/motive-pentru-care-purtam-bebelusul/
- http://adelle.ro/esarfa-port-bebe-totul-despre-wrap/
- http://wrapmama.blogspot.com/2010/09/un-mijloc-de-purtare-pentru-fiecare-1.html
- si de fapt toate despre purtare de la wrapmama: http://wrapmama.blogspot.com/search/label/purtarea%20copiilor

Daca imi mai vin idei, voi mai completa lista.

Update 4 mai 2011

In aceasta primavara ajunsesem destul de rau, pentru ca Alex care nu vroia in carucior, nu mai statea nici in Ergo. In spate nu avea rabdare daca eram singura, in fata nu-i placea ca nu vedea tare multe, pe sold nu am incercat. Asa ca vreo luna de zile am rabdat nervi (si ai mei si ai lui :)) ) si nu mergeam de pe langa casa, nu puteam sa merg in oras sa-mi rezolv nimic. Cu el la plimbare pe jos nu ajungeam departe pentru ca incepea sa cerceteze toate santurile si rotile de la masini, nu mergea frumos pe trotuar ca alti copii. Mie imi place sa merg pe jos kilometri intregi si sa rezolv ce am de facut prin oras. Nuuu, el avea alte planuri si culmea ca tot nu era multumit, si el ar fi vrut sa iesim.

Si atunci am redescoperit slingul fix (pouch-ul). Dintr-o data puiul meu statea cu orele in el. Mergeam o ora pana in parc, acolo se juca pe jos, si apoi inapoi acasa o ora. Daca a fost nevoie si aveam de rezolvat prin oras niste treburi, a stat si 3 ore in el. Si el a fost multumit, si nici pe mine nu m-a durut nimic. Parca o usoara jena in umarul de sprijin...

Ei dar acum nu stiu daca am slabit noi doi :)) sau s-a mai lasat materialul din slingurile fixe (ca acum am 3 :)) ), sau le-am intins noi purtandu-le cu haine groase de iarna, dar ce-i drept e ca acum Alex imi cam atarna destul de jos in pouch. Nu-i stres sa cada, si sta chiar comod in hamacul lui. Dar daca atarna asa jos, ma doare umarul dupa mai mult de o ora de purtat.

Si stateam eu pe ganduri daca sa-mi comand un pouch si mai mic (al 4-lea :)) pe langa Ergo si 2 wrapuri si slingul tonga si slingul cu inele :)) ) sau sa imi incerc ring-slingul ascuns de pe vremurile cand nu-l stiam folosi... Si am incercat slingul cu inele. Revelatie!!! UAU! UAU! UAU! Pai poti sa reglezi tot tot, si cat de apropiat e copilul de tine, si cum sa-i atarne funduletul, si cum sa-i stea picioarele, si nu strange absolut deloc peste umar. Deci cand am incercat prima data slingul fix, comparativ cu tinutul in brate pe sold, a fost o minune, dintr-o data mi s-a parut ca nu mai am nimic in brate, nu ma mai doare nimic. Ei, acelasi feeling l-am avut cand am trecut de la pouch la ring sling! Ca si cum as fi dintr-o data usoara ca un fulg! UAU! Pai nu credeam ca se poate mai bine decat cu pouch-ul!

Si asa pe sold Alex e in culmea fericirii, nu se cere deloc pe jos. Ii place sa ma intrebe continuu tot ce vede pe strada. Cred ca sochez pe toata lumea, ca in continuu eu spun "autobuzul, motocicleta" si mai si cant despre ele, ca asa e la noi, cu cantec :)). Ii mai dau in gurita niste snacksuri homemade :D. Ma pupa si ma imbratiseaza si ma mangaie pe cap. Na, ce sa mai vrei? :D

Cum ce sa mai vrei? Inca un sling! :)) Ce, vrei sa ai doar unul? Poate la vara vei dori sa te asortezi cu unul denim! Care azi vine prin curier! :))) Iuhuuuu!

Si sunt si mici ca volum slingurile astea. Ieri aveam unul in ghiozdanasul meu mic mic, si a mai incaput si umbrela, si o sticla de jumate de apa, si o cutie cu gustarica pentru Alex, si telefon, portmoneu, sepcuta pentru Alex si multe maruntisuri :).

Doua poze cu ring slingul, ca saracul era suparat ca nu a fost prezentat frumos aici:




Update 22 mai 2011: Ergo mi-a soptit ca e suparat ca el nu are nici o poza aici, si cat m-a ajutat el toata vara trecuta, toata toamna si o parte din iarna! Asa ca, din moment ce in 9 mai am prins o ocazie de poze... sus cu ele pe blog. Alex era intr-o zi maraita, cu caninii gata de iesit, si voia numai in brate. Mainile ma dureau. Umerii am zis ca ii pastrez pentru plimbarile lungi in oras (unde nu vrea in ergo), asa ca l-am pus in ergo in spate si mi-am redresat spatele! E cea mai comoda pozitie la 11.45 kilograme ale lui Alex. L-as purta tot timpul asa daca i-ar placea, dar in oras, la plimbari lungi, se simte mai in siguranta in sling.










Update 16 noiembrie 2011:

Tocmai am dat acest link unei mamici care ma intreba de mijloace de purtare pentru nou-nascuti si mi-am dat seama ca nu am updatat postarea de multa vreme.

Intre timp am achizitionat inca 3 pouch-uri :D. Unul cu doua fete, maro si floral (de la sling.ro) pe care l-am folosit asta-primavara, cand Alex voia doar pe sold. Unul albastru mai subtirel, de vara:



si unul cu dungi, tot marca Poarta-ma, de la Kiddy Shop:



Am mai luat de la sling.ro un sling cu inele mai subtire, denim:



Si... atunci cand mi-am luat o Boba mi-am amintit de postarea aceasta http://alexcreste.blogspot.com/2011/01/oare-vrem-un-ssc-nou.html in care ma intrebam ce sa ma fac, cu Ergo nu ma mai descurcam.

Boba e SSC-ul ideal si nu spun asta doar pentru ca am adus-o la Kiddy Shop. Fata de ergo e o revelatie.

- Alex sta in ea, in ergo nu mai voia.
- Alex nu se lasa pe spate (citeste linkul de mai sus), deci nici pe mine nu ma doare spatele deloc.
- cand il port in spate, centura din talie nu ma taie peste burta, nu imi imparte burta in doi colacei :D.
- cand il port in spate curelusa aceea care leaga bretelele nu imi vine pana in gat, cum era la Ergo, si e mobila.
- intaritura din talie e mult mai buna si nici nu-l simt pe pitic.
- ca sa nu mai spun ca avand curelusele pentru picioare, pozitia e mai buna.

Poze cu noi cu Boba: aici, aici si aici.





Update 30 decembrie (fara poza inca, din pacate): Slingul cu inele e iar la putere!!! Se pare ca Alex are preferinte ciclice. Acum e a treia guvernare a slingului cu inele (imi place mult cel in dungi, e foarte usor de aranjat, parca mai usor decat cel denim). De vreo doua saptamani, de cand in sfarsit se plimba pe jos prin oras, impreuna cu noi, nu a mai vrut in Boba. Da, Alex doar acum la 2 ani si 2 luni a inceput sa umble pe jos in oras pe trotuare (in rest, in magazine, in parcuri, pe terase, la locurile de joaca, umbla pe jos demult, nu va speriati :)), ma refer strict la mersul pe trotuare in centrul nostru cam aglomerat). Era speriat de aglomeratia de pe strazi cred. Si dintr-un copil purtat doar in brate a ajuns direct sa faca 5 kilometri pe jos in prima zi :)). Deci de vreo 2 saptamani de cand ii place sa umble pe jos, nu mai vrea in Boba, ci doar pe cap sau pe sold in brate.

Dupa vreo cateva plimbari din astea in care mergeam in oras cu el in brate sau pe gat chiar si o ora, chiar si 6-7 kilometri (fara hainele de iarna ar fi usoare cele 12+ kilograme ale lui, dar asa nu prea e comod :D), mi-am adus aminte de slingul cu inele. Chiar daca pouch-ul imi place mai mult pentru simplitatea lui, intervine problema hainelor in exces. Cel albastru din pozele de mai sus l-am cumparat special sa-mi fie mare, ca sa-l port purta iarna cu haine groase, dar intre timp l-am facut cadou verisoarei si finutzei mele :D. Asa ca am ramas fara pouch cu o marime mai mare, am doar 2 pouch-uri potrivite pentru primavara-vara-toamna.

Ieri mi-am luat slingul cu inele si am umblat prin oras cu piticul mai mult de o ora. A povestit continuu, nu i s-a oprit gura nici 10 secunde :))). Si ne-am distrat si ne-am jucat si am glumit. Si i-a placut. Si eu m-am bucurat ca nu mai trebuie sa-l duc iar in brate :)). M-a durut putin umarul dupa o ora de purtat. Dar eu simt ca sunt dureri musculare, nu de oase, si dupa cateva iesiri nu mai apar, se obisnuiesc muschii.

Si eu nu sunt mare maestra la legatul rapid al slingului cu inele (motiv pentru care am preferat pouch-ul). Dar peste hainele de iarna atat de usor se regleaza si atat de comod e! Incredibil! Merita incercat!

Deci oricine m-ar intreba ce mijloc de purtare recomand, unul singur, nu as putea sa ma opresc la unul anume. Cu un bebe mic daca as lua-o acum de la capat nu as putea fara wrap elastic in care sa se cuibareasca, fara sling cu inele super versatil, fara pouch comod si rapid, fara SSC comod, fara dureri la purtat, si usor de folosit. Am noroc ca nu am avut ocazia sa iau virusul wrapului ne-elastic, al wrap-tai-ului si al mei-tai-ului, pentru ca mamicile ce le cunosc cu aceste "boli" sunt virusate rau :)) deci sigur mai dadeam cativa bani si pe ele.

Edit 23 aprilie 2012: Poze multe cu noi cu pouch si Boba si in aceste doua postari:
http://kiddyshopblog.blogspot.com/2011/08/purtarea-bebelusului-pe-timpul-verii.html
http://kiddyshopblog.blogspot.com/2012/02/babywearing-ul-e-foarte-util-in.html



Update 22 aprilie 2014:

Alex acum la 4 ani si jumatate e purtat foarte rar, in concedii cand oboseste dupa cateva ore de mers pe jos. Cum ar fi aici: http://kiddyshopblog.blogspot.ro/2014/01/boba-air-bun-si-pentru-copii-mari.htmlDespre tot ce am folosit cu Alex (dar o postare fara Boba Air, pentru ca o scrisesem inainte): http://alexcreste.blogspot.ro/2013/10/povestea-purtarii-lui-alex.html

David a preferat la inceput wrapul elastic, apoi slingul si wrapul tesut, iar de vreun an doar SSC: Boba 2G, Boba Air si Ergo. Si mie mi-e mai usor cu SSC, el fiind mai greu decat era Alex la varsta lui, asa ca ma bucur. 

Despre purtarea lui ca bebelus:

http://alexcreste.blogspot.ro/2013/01/purtarea-nou-nascutului-port-bebe-uri.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2013/05/purtatul-bebelusului-2-6-luni.html


David in wrap elastic:

aici avea 4 zile!


David in wrap tesut:



David in sling cu inele:



David in Boba Air:



David in Boba 2G:



60 de comentarii:

  1. mie una mi-a picat la fix articolul tau. :) Pana acum am folosit cu succes slingul iar acum suntem in cautare de altceva. ... inca nu stim nici noi ce. Vom citii cu atentie toate recomandarile tale. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi am luat un Ergo cand avea pitica 6 luni si ne descurcam foarte bine cu el. Avantajul e ca il porti purta si in fata si in spate, in functie de moment. De exemplu cand am fost cu ea la munte l-am pus in spate si i-a placut foarte mult. De asemenea, e comod, foarte comod, din panza, deci nu tine cald, are bretele moi si il poate purta si tati si mami si bunica:d. Mai ales ca acum vine iarna, adica haine groase, cred ca e cea mai buna varianta. Si, il poti folosi muuult timp de acum incolo. Eu am vazut si copii maricei, de 2-3 ani in el.Gata, ma opresc, nush ce e cu mine in ultima vreme dar vorbesc prea mult:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, uite ca Roxana a laudat ergo si mai bine :D. E super super!

    Deci Gabi (daca bine tin minte, de la asta vine G.), daca ai sling, atunci un SSC cred ca ar merge la fix. Ori ergo, ori manduca, ori cele doua de la greenbaby. Chiar asa, de manduca mi-a mai spus lumea ca e foarte foarte foarte bun, ca si ergo, dar cele de la greenbaby le-a testat cineva?

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai Raluk nu imi vine så cred ca am citit despre slinguri tocmai cand voiam så te rog så imi dai un sfat in legatura cu ele.M-ai convins cu sleepywrap;).Il voi achizitiona in urmat. luni pt ca imi place ff mult cum ai explicat si cum ai descris beneficiile lui.Deja sunt asa de fericita ca va fi totul simplu mai ales la inceput cand va fi puiul mic si inca va fi frigut afara si voi merge så il duc la gradi pe Bruce.Si ar veni la fix så pregatesc si flåcåul pt gradi si så am si bebelu aproape de mine, så nu fiu nevoita så il las in patut singurel cat se hotåråste Bruce cu ce så se imbrace:)Acum voi cauta pe site-uri pe aici daca gasesc.

    Te pup si multu mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Iulika, ma bucur mult ca am fost de ajutor! Ce bine te-ai gandit! Ca Bruce va fi in carucior, nu vei putea impinge doua :D.

    Eu il bagam imbracat bine acolo in wrap. Pe mine luam doar ceva ce sa nu ma acopere si in fata. Daca ai o geaca mai larga, merge sa o inchizi pana la spatele puiului, sa nu-ti fie frig. Daca nu, sunt acoperitoare: http://www.hiphip.ro/products/protectie-pentru-copiii-purtati . Sigur sunt si la voi, ca am impresia ca-s finlandeze.

    Te pup cu drag si sper sa iti placa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ralu, multumesc mult pentru postare!
    Stii care cred ca-i diferenta intre Manduca si Ergo? am impresia ca tu cu Ergo, poti trece copilul din fata in spate fara sa fie nevoie sa-l dai jos sau sa te ajute cineva..oare am dreptate?
    noi inca n-am comandat manduca..ne-am luat cu alte lucruri importante..si zau ca nu ma pot decide inca..adica, Manduca-i ok, dar parca nu as spune ca o pun pe Ana super super simplu..ma contorsionez un pic:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu cred ca la fel sunt toate SSC-urile. Eu il pun foarte foarte usor si din weekendul asta am invatat sa mi-l intorc in spate singura, au filmulete la ei pe site. Da, se poate duce in spate fara sa-l scoti, normal, dar cred ca cu oricare se poate. http://videos.ergobaby.com/en-us/3-1-back-carry-position-2/3-6-from-the-front-to-the-back-carry-position/

    S-ar putea ca diferenta sa fie ca ergo se poate pune si pe shold?

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai, mai, Raluca, de ce n-ai zis nimic? Pai daca iti place slingul fix, pe cel reglabil il lasi inchis si scoti si pui copilul exact ca la cel fix. Mai simplu de atat nu se poate :P

    Lasa ca te vad eu, daca il castigi pe 'ala', cum te mobilizezi si te prinzi imediat ce si cum si apoi devii fan :))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ei, Diana, tot stau si ma gandesc cum de nu mi-a trecut asta prin minte! Si am facut facultate de mate-info, deci as fi putut calcula algoritmi si optimizari de lungime... Pffff ce idee minunata!

    Sunt sigura ca la cum arata ala de matase, si daca iau meditatii tot ii dau de cap cum se foloseste! Si apoi sa vezi ca reiau clasamentul mijloacelor de purtare!

    Iti multumesc mult mult ca ai intrat pe la mine si nu te-ai suparat pe mine si mi-ai mai si scris asa frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Raluca, de ce sa ma supar? Fiecaruia i se potriveste ceva mai mult decat altceva. Daca eu m-as fi simtit bine in wrap, probabil faceam wrapuri si luam wrap.ro. sau ssc.ro :)))

    Stii reclama aia la mobexpert cu 'toti suntem diferiti. din fericire' ? Asa si cu purtatul. Important e ca bebe sa fie cat mai aproape de mama, intr-o pozitie care sa nu-i faca rau. Nimeni nu detine adevarul universal si nu exista un produs care sa se potriveasca tuturor fara exceptie. Si asta e partea frumoasa, pentru ca exista atatea moduri in care poti sa il porti pe bebe incat nu se poate sa nu gasesti ceva pe gustul tau.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Pfff ce fain ai zis ultima fraza! Minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Raluca, eu abia acum vazui ultimele comentarii. Doar vreau sa zic ca Manduca se poate purta pe sold, la fel ca orice SSC. Uite aici poze de la o mamica http://onixa.blogspot.com/2010/11/5-luni-pozele.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristina, multumesc mult de adaugarea asta!

    RăspundețiȘtergere
  14. Vaai, voi ati prins sling din ala frumosu' :)). Nici nu stii cat ma bucur ca ai descoperit slingul reglabil. Si eu am fost mult timp impotriva lui (eram axata pe pouch), dar dupa ce l-am 'invatat' nu l-as mai da pt nimic in lume :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai sunt si care nu-s frumoase??? :))

    Mai, a venit slingul de denim. E demential! Superb! Si sport, si elegant, si feminin! Mai ales broderiile alea finute de la coada, ce speciale sunt! Si inelele parca se potrivesc asa bine! Si wrapul negru e super fain, negrul e culoarea mea preferata!

    RăspundețiȘtergere
  16. Se pare ca ma ajuti din ce in ce mai mult :) Zilele trecute am fost atacata de "diverse" persoane sa ma apuc sa-i dau de mancare baiatului (care are numa' 4 luni), eu oricum convinsa si hotarata daca e sa incep diversificarea sa o fac dupa 6 luni, am vrut totusi mai multe informatii despre subiect si cum nu reusesc sa gasesc timp liber sa aprofundez subiectul pe internet am gasit la tine ce ma interesa....si acum ma batea gandul sa iau un sling si ajung aici... vroiam sa-ti spun ca e foarte frumos slingul (imi plac culorile:) si va sta tare bine cu el! ZOOPER :p

    RăspundețiȘtergere
  17. Madalina, multumesc mult! Astept poze cu voi! Eu recunosc ca nu as putea renunta la nici unul din carrierii mei, toti isi au rostul in anumite imprejurari! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc de postarea super faina. Eu sunt in cautarea unui mijloc de purtare pt bebe. Fetita mea are 1 an si 1 luna si aprox 9.5kg. As fi vrut sa-l iau de cand era mai mica dar nu s-a putut. Acum ca merge deja mi-ar trebui pentru iesirile la munte sau pentru cele mai scurte sau pentru concediu. Puteti sa-mi faceti o recomandare, ce e mai potrivit pentru varsta si greutatea Alexandrei. Cand o tin in brate o tin destul de mult pe sold, mi se pare o pozitie confortabila. Mi-au placut Pouch-ul si Boba, dar cu cat citesc mai mult sunt tot mai nelamurita si am zis ca mai bine sa intreb un expert. Multe multumiri si la multe postari minunate.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna, Nicole! Multumesc mult pentru mesaj si pentru onoare!

    Citind inceputul mesajului tau, asa ma gandeam si eu, la un pouch sau/si la un SSC. Eu SSC-ul il folosesc:
    - la plimbari in oras, cand trebuie sa ajung undeva
    - evident, pe munti, si in afara orasului
    - cand stiu ca vrea sa suga sau sa adoarma, mi-e mult mai usor in SSC si nu se vede din exterior ce face
    - se poate folosi in orice situatie.

    Singura situatie in care pouchul mi se pare mai util decat un SSC este cand de acasa nu pornesc hotarata sa-l port, si atunci pouch-ul imi ocupa in geanta foarte putin loc, e ca o esarfa. Dar nu as mai putea sa-l port, la peste 12 kilograme, 2-3 ore in pouch, cum reusesc fara probleme in Boba. Deci depinde cat crezi ca va trebui sa-l tii.

    Nu ai prietene care sa-ti imprumute o perioada un pouch sau un SSC? De unde esti?

    Aaa, si inca ceva. Sunt SSC-uri care au si optiunea de prindere pe sold (desi pozitia e mai dureroasa pentru umarul parintelui decat daca isi tine copilul in pouch sau sling, dar pentru folosiri rare e ok). Din cele pe care le stiu, Ergo si Manduca au asa ceva. Eu la Ergo nu am incercat niciodata, pentru ca Alex este un copil ce a fost purtat cu orele, si asa ceva nu as fi indraznit cu Ergo. Cred ca e o pozitie usor de adoptat scurt, la cumparaturi. Dar e ceva ce trebuie sa iei in considerare, ca poti gasi intr-un singur mijloc de purtare si purtarea stil rucsac, si pe sold.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ideea cu testatul e foarte buna. Am o prietena care are un SSC si o voi ruga sa ni-l dea la test. Noi suntem din Brasov si pentru iesiri in poiana iarna asta ar fi super ceva de purtat. Va tin la curent. Multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  21. Din Brasov este si o castigatoare de la campania de testare Boba http://kiddyshopblog.blogspot.com/2011/12/castigatorii-sunt.html

    Poate va cunoasteti. Ea are si Ergo, si poate iti recomanda ceva.

    RăspundețiȘtergere
  22. Desi ne cunoastem, nu am reusit sa ne vedem cu mamica de la Brasov.
    Oricum pana la urma ne-a comandat sora mea de la Fagaras un Boba gri de la voi de la kiddy.
    Sper sa ne fie de folos. Multumim. Ramanem fani in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce fain :D. Sa stii ca mai avem doar 2 Bobe 2G, la pretul ala super bun. Asa ca ati avut putin noroc.

    Multumesc si eu. Sa il purtati sanatosi cu totii!

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna seara! Si eu sunt in cautarea unui port-bebe si probabil ma voi opri asupra unui marsupiu, inca nu am hotarat care. Pe mine ma intereseaza atat sa pot iesi cu fetita mea de trei luni si jumatate in oras, dar si sa mai pot face cate una-alta prin casa, avand in vedere ca ea nu sta prea mult singurica, chiar aproape deloc. Nu vreau sa renunt la a o tine aproape de mine, doar am nevoie de o varianta care sa imi permita sa ma ocup si de casa si de sot. :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna Irina, imi place cum gandesti. Sigur o sa-ti gasesti ceva pe plac. Insa te avertizez, creeaza dependenta, dupa cum vezi :D

    RăspundețiȘtergere
  27. Am zis sa revenim si cu feedback. Nu am revenit imediat pentru ca am vrut sa vedem tot ce poate.
    Boba a fost foarte util, ne-am plimbat si prin Poiana si prin oras si prin casa cu el. Nu iesim doar cu scs-ul pt ca Alexandrei ii place sa exploreze si in plus e innebunita dupa zapada, dar si-a facut treaba pentru care l-am luat si in plus mai avem planuri mari cu el pentru vara care urmeaza, asta pentru ca voi mai fi in concediu pana in noiembrie.
    Multumim inca o data.
    PS. Am vrea si noi Dr. Linda Folden Palmer - The Baby Bond pe mail

    RăspundețiȘtergere
  28. Nicole, ma bucur ca va e util Boba. Nu iti apare adresa de mail la profil, ca sa-ti trimit pdf-ul. Daca nu vrei sa iti apara aici afisata, trimite-mi un mail pe adresa de la kiddy.

    RăspundețiȘtergere
  29. Raluca, nu am prea gasit informatii destul de relevante cu privire la pozitia copilului in SSC-uri, mie mi se pare ca sunt foarte cracanati copilasii, nu cumva li se formeaza asa pozitia si au probleme mai incolo? Ai spus in articol ca speri ca se stie cat de nesanatoase sunt marsupiile din magazine, uite ca eu is una care nu stie... :) adica nu sunt lamurita cu ce sunt SSC-urile diferite (am citit descrierea de la Boba, dar tot nu sunt lamurita cum e cu piciorusele). ma poti indruma, te rog, eventual ceva link-uri pe unde pot citi? Iti multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarta-mi intarzierea. Acum am revenit pe front.

      Cel mai relevant link pe tema asta mi se pare aici:

      http://www.hipdysplasia.org/Developmental-Dysplasia-Of-The-Hip/Prevention/Baby-Carriers-Seats-and-Other-Equipment/

      Ei fiziologic, si cand stau pe spate, au picioarele cracanate, nu avem voie sa le apropiem (infasarea comunista provoca multe displazii de sold). Si cracanarea aceea, cu genunchii mai sus decat soldurile, ia din presiunea de pe sold si coloana, si o imparte pe tot spatele si pe toata lungimea coapsei. In marsupiile clasice din magazine bebelusii atarna cu toata greutatea lor intr-un punct, intre picioare. La marsupiile ergonomice, materialul intins pe spate si pana la genunchi imparte greutatea pe toata partea asta.

      In plus, marsupiile clasice forteaza coloana sa se indrepte, cand ei au nevoie de coloana curbata sanatos. Despre dezvoltarea coloanei, poti citi in engleza aici: http://www.bobafamily.com/research/strollers-baby-carriers-and-infant-stress/ (sau tradus pe blogul kiddy in cateva parti, incepand de aici: http://kiddyshopblog.blogspot.ro/2011/05/carucioare-marsupii-si-stresul.html

      In articolul de mai sus poti vedea care e pozitia fiziologica a nou-nascutului, cum sta ca o maimutica agatat, cu picioarele mai sus decat soldurile, pe corpul mamei. Mai multe despre asta si aici: http://www.bobafamily.com/blog/2012/04/10/what-the-fetal-position-does-for-your-baby/ si aici http://www.bobafamily.com/blog/2011/10/02/how-your-babys-body-is-adapted-to-being-carried/.

      Alte cercetari despre alegerea unui carrier, aici: http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm (articol tradus in romana aici, cred ca e acelasi: http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm

      Alte articole pe tema:
      http://attachmentparenting.ro/cms/front_content.php?idcat=30&idart=54 (traducerea articolului de aici: http://www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html)

      Care este pozitia fiziologica a bebelusului: http://jeportemonbebe.com/en/faq/physiology-positioning/what-is-the-physiological-position.html

      http://www.drmomma.org/2010/07/babywearing-proper-positioning.html

      Despre dezvoltarea coloanei vertebrale: http://www.babywearingadvice.co.uk/anatomy.htm

      De ce NU cu fata in afara:
      http://www.frogmama.com/articles.htm?article=10
      http://www.bobafamily.com/blog/2011/10/11/nine-reasons-not-to-carry-your-baby-facing-out/
      http://blog.ergobaby.com/2012/02/facing-inward-or-outward-the-physiological-aspects/
      http://www.naturalurbanmamas.com/2012/05/07/babywearing-why-i-dont-do-ffo/
      http://www.everythingmomandbaby.com/2012/05/how-carrying-your-baby-front-facing-out.html

      Cauzele displaziei de sold: http://www.hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/causes-of-ddh/

      Multe linkuri pe teme de babywearing, si de pe blogul kiddy, si de pe internet, aici: http://www.babywearing.ro/index.php?route=product/category&path=72

      Multumesc mult pentru intrebare, asa mi-am dat seama ca nu am explicat tot si poate ar trebui o postare noua.

      Ștergere
    2. Iti multumesc si eu mult de tot pentru timpul acordat unui raspuns atat de documentat!

      Ștergere
    3. Ma bucur daca au fost de folos!

      Ștergere
    4. Buna Raluca,

      Am gasit din intamplare blogul tau, cautand pe internet informatii despre baby wearing si articolele tale mi-au fost de mare ajutor: tot ce mi-as fi dorit sa cunosc, concentrat, bine documentat.
      Minunea mea, pe nume Mihai are 2 luni si imi doresc sa imi cumpar un mijoc de purtare insa oscilez intre wrap si ring sling. Fiind luna august, ma gandesc sa nu fie prea cald pentru wrap.... Gandacelului meu ii place foarte mult sa stea cu burtica pe mine si imi doresc sa il pot tine langa mine cat mai mult.
      Daca ai vreo recomandare pentru mine: mijloc, materiale etc mi-ar fi de mare ajutor.
      Multumesc si felicitari pentru blog! Faci o treaba minunata si iti marturisesc ca citind articolul tau despre binefacerile nasterii naturale si cel despre Omuletul linistit la care faci trimitere, m-am simtit invadata de iubire si liniste. Ca proaspata mamica, am trait toate acele stari de teama induse de actualele tendinte in cresterea copiilor, de promovarea exagerata a necesitatii crearii independentei bebelusului etc. Imi reprimam instinctul, tendinta naturala de a-l lua cu mine in pat, de a-l tine mai mult timp in brate cand plangea desi fiziologic parea sa nu il deranjeze nimic, pentru a nu "crea" un viitor adult dependent. Am inceput, insa, sa inteleg ca ne e mai bine amandurora mereu aproape unul de altul.

      Succes in continuare!

      Ștergere
    5. Of, ce frumos mesaj! iti multumesc mult de tot! Lui Alex nu i-a mai placut in wrap de la 3 luni, si mai ales cum e canicula asta eu cred ca mai bine va va fi cu un sling. Mai ales ca slingul il vei putea folosi pana nu va mai vrea el sa fie purtat :)). La recomandari de materiale la sling cred ca depinde de preferintele tale, sa iti iei ceva pe placul tau, nu mai e ca la wrap, sa ai de ales intre elastic si tesut. Sunt din bumbac care par grosute pentru vara, insa respira bine, noi ne descurcam cu acelea, nu am simtit nevoia sa imi iau si unul de in pentru vara. Dar daca iti plac cele din in, poti sa-ti iei linistita. Eu cred ca la copii mai mari si mai grei e mai ok bumbacul, fiind mai gros, nu ajunge sa taie materialul umarul, dar voi mai aveti pana acolo. Si am vazut copii de 2 ani purtati in slinguri de in bine-mersi, de asta zic ca numai preferintele voastre de aspect primeaza.

      Multumesc inca o data!

      Ștergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. buna, am o intrebare, ce parere ai, daca ai testat, de Marsupi Plus, de la nastere? E ok? Siteurile care le cand zic ca da.
    Mersi

    RăspundețiȘtergere
  32. eu il am pe acesta : http://hiphip.ro/products/port-bebe-marsupi-plus
    intreaba si mirunika despre el, tu ce zici? e bun?

    RăspundețiȘtergere
  33. Mirunika, Oana, nu am testat. Exista pe FB un grup de pasionate de purtare, sunt acolo fete care il apreciaza pentru usurinta de montare cand bebe e mic. Dar sunt si contra, din cauza ca se foloseste putin timp, din cauza ca de multe ori pozitia nu e sanatoasa (ca intr-un wrap) - spatele sta cam drept si genunchii nu sunt mai sus decat fundul mereu. Si ceva minor: ariciul face zgomot la desfacere si poate trezi un copil adormit.

    Dar am vazut si Marsupi purtat corect, cine stie de ce depinde...

    Adresa grupului, ca sa intrebati acolo fete ce au folosit sau sa dati un search in discutiile anterioare: http://www.facebook.com/groups/355828037813988/

    RăspundețiȘtergere
  34. acesta este bun http://www.bebebliss.ro/the-babasling-sling-bebe.html? , seamana cu un sling fix sau reglabil..nu mi dau seama,
    am un bebelus , primul, si acu vine si frigul., are 4 sapt aproape si inca nu stiu ce sa iau..as vrea sa ies prin ian feb mai mult daca permite vremea, eu sunt din suceava si la noi va veni iarna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La 4 saptamani in nici un caz acest sling. Eventual un sling cu inele. In acest tip de sling doar mai tarziu cand sta pe sold, asa il vad eu, ca pentru bebelusi mici se confunda cu un sling geanta, care e periculos.

      Dar la frig la aceasta varsta cel mai bine merge un wrap elastic. Cum adica sa iesi prin ianuarie februarie? Nu iesi zilnic cu copilul la aer?

      Ștergere
  35. mi am luat un boba wrap..ff bun am ieist si afara,,dar cineva din germania imi spunea ca sa nu stau mai mult de 1 ora cu bebe de 2-3 luni in el ca greutatea ii apasa pe bazin..
    al meu are acu 2 luni
    cat ati stat cu bebe in wrap in primele luni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Gabriela,

      citeste te rog postarea aceasta cu tot cu linkurile de la final: http://kiddyshopblog.blogspot.ro/2012/06/despre-efectele-nocive-ale-folosirii.html. O sa vezi ca si eu credeam ca cei mici trebuie sa stea la orizontala, dar e chiar invers. Poate cine ti-a spus de bazin credea ca il porti pe bebe in marsupiu gen Baby Bjorn / Chicco, unde sta pe oasele bazinului. Dar in wrap bebelusii au pozitia cea mai buna, fiziologica, pentru dezvoltarea optima. La fel stau si in burta. In astfel de esarfe isi poarta mamele puii de pe vremea cand locuiam in pesteri. Timpul maxim pe care il poate petrece intr-o zi in wrap este de 24 de ore :D. Si in prima luna al meu cam 23 de ore statea, sugand continuu. A fost ca un mic cangur.

      Ștergere
  36. buna
    iar am niste intrebari : bebe meu cand il pun in wrap nu sta cu capul pe o parte( cum am tot vazut) ci cu capul in fata( are si 2 caciuli e imbracat mai gros..) si aluneca si in jos..de ma tot uit daca mai are loc sa respire,,
    si eu ii scoteam picioarele ( are 2 luni si ceva) ca e lung are 58 cm si cand il pun asa pe mine nu tine picioarele tip broscuta ..si dupa ce veneam de afara il gasesc in wrap pe o parte asa si destul de in jos..ar tb sa i pun picioarele in wrap si sa il le asez in pozitia M ?
    mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Gabriela,

      poate e imbracat prea gros. Sau mai e o explicatie cand ei nu-si pot intoarce capul: cand stau prea drepti, deci cand coloana nu e destul de curbata.

      Daca atunci cand nu e in wrap nu isi tine piciorusele flexate sub fundulet, atunci nu trebuie sa i le bagi. Dar poti incerca, sa vezi cum sta. Alex al meu a stat cu picioarele inauntru mult, pana pe la 3 luni.

      Sa incerci sa-l pui sus pe piept, n-o sa-i placa prea jos poate si de aceea sta cu capul drept.

      Aici sunt instructiunile video, poate te ajuta: http://kiddyshopblog.blogspot.ro/2012/03/boba-wrap-instructiuni-video.html

      Ștergere
  37. Buna,

    Eu voi naste in iulie, ma gandeam sa cumpar un Wrap - marca Sleepywrap, dar nu ma lamuresc cat de gros este... poate fi folosit vara, in iulie, august pentru un nou nascut? Ce alta solutie ar fi mai potrivita pentru purtarea unui nascut in lunile de vara? (Da, stiu ca vom iesi afara doar foarte de dimineata sau seara, dar tot as prefera o varianta mai racoroasa)...

    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O varianta mai racoroasa ar fi slingul cu inele, mai ales ca sunt variante din in. Sarcina frumoasa si bebe sanatos!

      Ștergere
  38. buna
    al meu are acu 3 luni- jumate, isi tine spatele drept, capul il tine bine cand sta sus..
    pana acum am folosit boba wrap dar cand il scoteam afara adormea in wrap..dak e treaz e f agil si nu cred ca ii place in wrap , si vreau sa iau altceva
    daca si tine spatele drept pot sa folosesc un carrier gen- boba 3g ori luna ..ori marsupi?,..ori manduca de la 3 luni jumate
    ideea e ca e ff activ si nu stiu dak va sta in astea- dar vad ca carrierii lasa o libertate de miscare fata de wrap
    si mai vine si vara..cum este boba 3g air fata de boba normal?
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boba Air este mai subtire decat Boba normal, dar vara eu orice port transpir pe unde ma ating de bebe, si daca il tin doar in brate. Pentru perioada asta cand e curios si inainte de SSC iti recomand un sling cu inele. O sa-l poti pune in curand si pe sold in sling si va fi incantat sa vada in jur. Si e perfect si vara.

      Ștergere
  39. Buna
    ce parere ai despre carrier ul asta Snugli
    https://www.google.ro/search?q=snugli+baby+carrier&rlz=1C1KAFB_enRO563RO564&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=M6ycUrCPIcW1tAbF84DAAg&ved=0CFIQsAQ&biw=1024&bih=498#facrc=_&imgdii=_&imgrc=edHlMXXWcZOZpM%253A%3Bt1juTEOgfk1l-M%3Bhttp%253A%252F%252Fimg1.etsystatic.com%252F009%252F0%252F6201093%252Fil_570xN.439299441_hnov.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.etsy.com%252Flisting%252F126783618%252Fvintage-baby-carrier-snugli-blue%3B570%3B427

    http://inventionatplay.org/inventors_moo.html#

    cel albastru de raiat..eu am gasit asa Snugli la second inainte de a naste ..cred ca sunt din norvegia ..nu scrie in elngleza pe ele..sper sa l vezi pe link, am dat pe google sa vad daca l gasesc, e bun, tine corpul copilului bine?

    am mai folosit boba wrap, inca nu am luat nimic nou..oscilez acu intre boba 3g si boba air..acu bb are 5 luni fara o sapt..
    mersi

    RăspundețiȘtergere
  40. asta e vintage snugli baby carrier..cred ca e printre primele carrier..!!
    http://www.ebay.com/itm/Vintage-Snugli-carrier-baby-sling-kid-toddler-infant-backpack-comfort-Original-/321365947851?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ad2e735cb

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Gabriela,
      ti-a raspuns Daniela bine. Din cate vad copilul sta in acele doua bretele subtiri, deci pentru persoana care poarta cred ca e foarte greu. Copilul din poza aceasta http://www.diaperswappers.com/forum/showthread.php?t=880885 nu mi se pare ca sta tare bine, dar nici foarte gresit. Doar incomod, prea jos, prea inghesuit intre cele doua bretele. Dar pentru un marsupiu vintage am ramas surprinsa ca are pozitia cu genunchii sus.

      Boba Air nu iti va fi comoda mai mult de 2 ore pe zi, depinde cat va plimbati de obicei. Eu o am ca marsupiu secundar, cum zice Daniela. De exemplu, la Budapesta nu mi-am dus pentru doi copii doua marsupii, stiind ca Alex nu prea sta in brate. Dar cand a obosit de plimbari m-am bucurat ca am in geanta Boba Air.

      Ștergere
  41. Gabriela, iti raspund eu, poate Raluca nu are timp. :)
    Nu e bun carrierul din link, nu are centura groasa in talie care sa ajute corpul la sustinerea copilului si bretelele sunt mult prea subtiri.
    Mai bine mai pui un ban si iei o boba, poate gasesti second pe ebay sau o manduca sau o luna. Boba Air nu e la fel cu Boba 3g, e facuta din fas pentru plimbari mai scurte, pentru a o avea tot timpul la indemana, eu as cumpara-o dupa ce am deja un ssc de baza. Boba Air e bine sa o ai tot timpul la tine ca ocupa loc putin, sa o tii in masina, sa fie la indemana. Cauta un alt ssc si gasesti la preturi bune si second.

    Succes si te mai asteptam cu intrebari!

    RăspundețiȘtergere
  42. mersi fetele..sarbatori fericite! sanatate alaturi de familie!
    pana la urma si la urma ..am luat manduca...! desi parca acu imi pare rau ca nu am luat boba 4g..si bb plange in manduca..!! obisnuit cred cu wrapu elastic..eee..o fi prea mic pt scc are 7kg si 5 luni si o sapt..( mi ai zis raluca de sling..da m am saturat de legaturi..) acu am dat de catarame..sa l doara ceva..?mai il car bu wrapu..da spatele meu..deja ma lasa..si ma gandeam ca scc urile repartizeaza greutatea mai bine..
    am scris si pe site la hiphop..sa ma lamureasca aia de ce plange bb in manduca..ca mai erau care plang...
    va tb sa mai iau si niste puch uri de vara cred..ca scc pare gros..
    spor! Paste fericit

    RăspundețiȘtergere
  43. aaa si vreau sa va zic ca in suceava se uita la mine lumea ca la urs..cand ies cu bb in wrap...( suceava mai de provincie asa lumea mai conservatoare..) si toti tin sa mi atraga atentie ca nu sta bb bine ca sta cu capu lasat ca etc..mai ales batranelele..
    mai ieseam cu o prietena ce avea marsupi si eu cu wrap..eram o revelatie in parc..da lumea se uita la noi asa cu parere de rau pt bbei ca ii tine stransi..( mori de ras) ca deh ii pun ochelarii de soare sa nu le mai vad privirile acuzatoare..mai sunt puratatori da putini..si eu una nu am vazut cu scc uri mai ergonomice ci..din supermarketuri....si med de familie mi a zis ca ea nu e de acord cu astea!! plus un pediatru m a saftuit sa pun copilu cu fata la lume ca el vrea sa vada..( se vede ca nu are timp de studiu pe net..despre noutati,..)..
    asa ca..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, vestea buna ce ti-o pot da este ca la al doilea copil n-o sa-ti mai pese nici atat de gura lumii :))

      Ștergere
  44. Am nevoie de un sfat si cred ca esti persoana avizata :)) Bebele meu are 7 luni si aprox 9 kg. Pana acum ne-am descurcat cu wrap-ul de la poarta-ma, dar incepe sa fie prea cald pentru asemenea impachetari. Am vazut opinia ta legata de sling, dar eu nu prea ma simt comod cu el. As inclina catre un SSC si nu stiu ce sa aleg intre Boba (si mai ales care, inteleg ca Boba Air nu-i de noi, caci stam cu orele pe afara in wrap), Luna de la poarta-ma si Manduca... Fac mentiunea ca nu-l port doar eu, ci si sotul. De asemenea, bebele nu a stat in pozitia M in wrap, desi l-am mai asezat noi; insa fara reusite pe termen lung. Am probat o Manduca si un MeiTai si nu parea prea incantat de pozitia oarecum impusa de noul sistem, dar eu vreau sa insist si sper sa se adapteze (avem si radiografie de sold in curand pentru linistea mea).
    Deci, ce ma sfatuiesti sa aleg. Eu am zis Boba/Luna/Manduca, dar daca ai si alte sugestii...
    Multam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena, eu consider ca orice ssc e mana cereasca :D si diferentele sunt minore. Oricare mi l-ai da acum, m-as acomoda. Dar daca tu spui ca in manduca nu v-ati simtit chiar bine, poate e mai ok sa testezi. De unde esti? Ai avea unde sa testezi Boba, Luna si poate si Ergo? La Ergo e un pic mai larga puntea, asa imi da impresia, poate i-ar placea mai mult unui pitic neincantat de pozitie :D.

      Ștergere
    2. Am probat Boba si nu a parut deranjat, deci "Boba it is!"
      Multumesc mult pt raspuns. :)

      Ștergere
  45. Buna!

    Am reusit sa citesc articolul, dar am timpul fff limitat si am nevoie urgenta de o recomandare personalizata, asa ca, va rog mult, fie-va mila!

    Pe scurt, am o fetita (a treia) de 4 luni, 5500g, si as vrea sa nu mai fiu imobilizata in casa cu ea, ca sa ma pot ocupa si de treburile casei si, mai ales, si de surioarele ei de 5 ani si 8 luni, respectiv 2 ani si 6 luni. Am bugetul foarte strans, pentru ca, iata, de 4 luni asteptam indemnizatia pentru crestere copil si nu mai vine si, deci, ne limitam muuult de tot in toate. Asadar, as vrea o varianta economica nu atat sa fie ieftina, cat sa fie rentabila si sa o pot folosi cat mai mult indiferent de anotimp si greutatea fetitei. Din experienta celorlalte fete, purtatul in brate se va opri probabil in jur de 2 ani, cand va avea, probabil, nu mai mult de 10-11 kg, ca asa suntem noi, mignoni. Si eu, si sotul suntem scunzi si relativi slabi, la 157-160 cm, respectiv 55-60 kg, deci rog tare mult sa tineti cont de asta. Pana acum, am avut un marsupiu fix, clasic, dupa denumirea data aici, tare incomod deopotriva pentru bebe si parinti, si am mai probat un marsupiu de la manduca, care a fost ceva mai comod, dar nepotrivit, cu toate reglajele, staturii mele, deci bebe atarna cumva aiurea, prea jos, cu picioarele labartate.

    Acestea fiind spuse, astept cu sufletul la gura, recomandari, precum si eventual de unde as putea cumpara cele recomandate (si daca nu cer prea mult, la un pret rezonabil).

    Cer marea cu sarea, nu-i asa?

    O mamica disperata

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...