duminică, 10 iunie 2012

Despre scutecele noastre de inot


Intrerup seria postarilor stresante cu un review al scutecelor de inot folosite de noi pana acum, daca tot vine vara.

In 2010 am instalat in curte o mini-piscinuta si am inceput sa testam scutecele de inot de unica folosinta. Nu atat pentru a proteja apa, cat din dorinta de a le proba, si din speranta ca ii vor tine putin si cald :)). Dar nu, am observat din momentul in care a intrat in apa ca s-au umplut de apa si ca apa circula du-te vino in interiorul si in exteriorul scutecului. Deci orice mizerie ar fi in apa, si orice mizerie ar fi in scutec, se amesteca :D. Nu le vedeam rostul, decat, evident, sa le fie acoperite partile intime. Nu mai stiu ce firma erau, Libero sau Huggies, dar erau incredibil de scumpe, vreo 35 ron o punga de 5 bucati prin 2010. Si in momentul in care ieseam din apa normal ca simteam nevoia sa-i rup si sa-i dau jos de pe el, sa nu stea asa cu un scutec plin de apa in zonele intime, care parea uzat. Asadar, pentru un concediu de 2 saptamani in Grecia sigur nu s-ar fi meritat asa mare cheltuiala.




Am cautat pe internet si am gasit scutecul de inot Bummis. Am ales o culoare frumoasa si mi-a placut. Am observat ca tot circula afara si in scutec tot ce e de circulat :D. Dar, spre deosebire de cele de unica folosinta, materialul e subtire si se usuca repede, deci nu mai simteam nevoia la plaja sa-i dau jos de pe el cand ieseam din apa. Si nu costau asa de mult. 



Plusuri:
  • Culoarea e foarte frumoasa, tropicala.
  • Fata de scutecele de unica folosinta e mult, mult mai frumos.
  • Se prinde cu arici, deci e bun multa vreme. Alex l-a purtat si la 10 luni, si la 1 an si 9 luni, si cred ca ii e bun si acum la 2 ani si 8 luni. Vorbesc de o bucata de scutec. Nu mai stiu cat a costat atunci, acum vad ca e 62 ron.
  • Se prinde cu arici, deci se poate pune si lua usor de pe copil si la plaja, chiar daca picioarele ii sunt deja pline de nisip, sau daca scutecul e murdar atunci cand il schimbati.
  • Arata bine pe copil, nu este prea voluminos.
  • Se usuca in cateva minute la soare, deci nici pe plaja nu ii sta ud pe fundulet, si limpezit/pus la uscat la 10-11 cand mergeti in camera, sigur e uscat la 5 cand iesiti din nou la plaja.
  • Fata de scutecele de unica folosinta, e mult mai ieftin raportat la timpul de utilizare. La noi e al treilea an, si scutecul e intact, deci il vor putea folosi si alti copii la care va ajunge peste cativa ani.
Minusuri:
  • Ariciul acela zgarie foarte tare, are marginile dure, ridicate putin in sus (si clapetele velcro-ului au si pe exterior material de velcro dur, probabil pentru copiii mici, sa se poata prinde o clapeta peste alta). Dupa prima zi la mare deja si eu, si Relu eram zgariati pe burta de cum il tineam in brate in apa. Si zgarieturile la mare, la apa sarata si la soare, ustura :D. Asa ca incet incet am inceput sa ochim plaje mai indepartate de public, ca sa il putem lasa pe pitic in fundul gol. (eu recunosc ca asta e singurul motiv pentru care folosesc scutece de inot la Alex, pentru intimitate, sa nu atraga ceva pedofili... Alex nu face kk decat rar, previzibil, la anumite ore, si nu s-a nimerit niciodata la plaja)

  • Nu are elastic-elastic la talie sau la picioare. Asa ca nu cred ca retine destul de bine nici pipi pe plaja, nici un kk de bebelus alaptat. Daca il strangi prea tare, lasa urme pe pielea lui. Daca il strangi cat sa-i fie comod, sa se poata misca, atunci se vede usor in interiorul scutecului, semn ca un pipi ar curge lejer pe picior pe plaja.
  • Are in interior o plasa, ei spun ca e pentru a prinde mai bine kk de bebelus alaptat. Dar e o plasa sintetica, care pe Alex il irita. Pentru necunoscatori, scutecul de inot inseamna un strat waterproof la exterior (asemanator cu PUL-ul din scutecele textile) si un strat de material la interior, sa nu stea bebe cu fundul lipit de PUL.


In 2011 am luat de la noi de la Kiddy si un scutec Charlie Banana, la 49 ron.



Plusuri:
  • Fata de scutecele de unica folosinta e mult mai frumos.
  • Elastic peste tot, ca un chilotel, deci nu are ce sa deranjeze sau sa zgarie.
  • Elastic peste tot, deci tine si pipi, si kk pe plaja. In apa eu cred ca nici un scutec de inot nu tine, pentru ca nu e etans, nu se lipeste marginea de pielea bebelusului.
  • Pipi e tinut bine pe plaja, si nu curge pe picior in jos, pentru ca are cusut un absorbant mic din microfibra in interior, pe mijloc, intre PUL si bumbacul organic.
  • Interiorul ce atinge pielea copilului este din bumbac organic foarte fin.
  • Fata de scutecele de unica folosinta, e mult mai ieftin, se poate folosi cativa ani, si la mai multe generatii de copii.


Minusuri:
  • Arata mai voluminos, din cauza elasticelor probabil si a materialului mai mult, ca sa ajunga sa tina marimea mai multe luni.
  • Probabil din cauza elasticului, in locul velcro-ului, durata de folosire nu cred ca e atat de indelungata ca la bummis. Desi i-au fost buni anul trecut marimea L, si ii sunt buni si anul acesta, chiar daca are 13 kg si din tabelul lor pare ca L-ul merge pana la 12. Am fost si la piscina hotelului in Budapesta cu ei asta iarna. Desi acuma vad ca si Bummis au marimi multe, si interval de kilograme asemanator cu Charlie, deci e posibil sa ma insel. In orice caz, cred ca sunt copii carora le e mai potrivit ariciul decat elasticul, ca nu oricine e priceput sa modifice elasticul in functie de silueta, sa-l schimbe daca e nevoie. Ariciul se poate ajusta mai usor pe orice silueta.  
  • E mai greu de dat pe plaja, dupa ce piticul a venit pe jos prin nisip. Picioarele pline de nisip trebuie curatate bine cand ii dau slipul pe el. Na, asta s-ar rezolva daca i l-as da din camera, sau daca i l-as da culcat pe un cearsaf, dar eu m-am confruntat cu problema asta, asa ca trebuie sa o amintesc. Aceeasi problema banuiesc ca apare si daca e murdar cu kk atunci cand vrei sa-l dai jos de pe copil. Noi nu am intampinat kk la plaja :D.
  • Se usuca mai greu din cauza absorbantului din interior. Deci daca era mai frig noaptea, si noi il puneam la uscat pe balcon dupa 9 (stam pana tarziu la plaja, recunosc), nu tot timpul dimineata era uscat complet. La pauza de la pranz se usca, daca il puneam la 10-11, pentru ca soarele era mai puternic. Asa ca e mai bine sa aveti doua.


Dar recunosc ca si anul trecut am incercat sa gasesc o plaja mai putin populata pentru a-l lasa pe pitic la fundul gol.



De ce ati folosi un scutec textil de inot atunci cand mergeti cu cel mic la scaldat?
  • Nu sunt toxice. Nu au clor, dioxina, si mai stiu eu cate chimicale nocive pentru pielea bebelusului, pentru intreg organismul lui, si de ce nu, chiar si pentru marile noastre...
  • Sunt ecologice, deci nu mai adaugati pamantului niste chimicale care nu se degradeaza nici intr-o mie de ani...
  • Sunt economice. Cred ca as fi stricat multe multe milioane pe scutece daca m-as fi bazat pe cele de unica folosinta.
  • Sunt aratoase. Cele de unica folosinta imi venea sa le ascund cat de repede dupa ce ieseam din apa, aratau infiorator. 
  • Sunt confortabile. Cele de unica folosinta nu au metode de a ajusta scutecul pe copil (nici prin arici, nici printr-un elastic bun). Plus hartia aceea uda in zonele intime ale copilului... brrr...

Am auzit si de posibilitatea de a folosi un scutec refolosibil clasic, cu buzunar, fara absorbant, pe post de scutec de inot. Eu zic ca merita incercat. Am vazut pe site la charlie ca ei acum recomanda scutecele de inot sa fie folosite si cu rol de chilot de antrenament pentru olita, nu mai fabrica separat modelul de chilot de antrenament. Care chilot de antrenament de fapt asta era: PUL la exterior ca sa nu curga pipi pe jos, material la interior, sa-i fie comod piticului. Deci eu cred ca se poate incerca folosirea la plaja a scutecelor cu buzunar fara absorbant, daca nu sunt prea mari, deci daca e un model mai mulat pe corp. Si se poate folosi slipul de inot si pe post de chilot de antrenament pentru olita. Super veste, nu? :)

Sper ca veti gasi util review-ul si sper sa nu se considere o auto-reclama. Eu zic ca am fost destul de obiectiva si am spus avantajele si dezavantajele intalnite la ambele scutece de inot. Eu chiar le folosesc, ambele, cu drag in fiecare an. La Charlie Banana va fi al doilea an, iar la Bummis al treilea. Cel mai mare dezavantaj la Bummis mi se pare faptul ca zgarie, si la CB faptul ca se usuca greu. Si sa nu uitati, daca mergeti la mare, si de protectia solara!

11 comentarii:

  1. bine ca ai scris. :) Mi-am amintit ca tre sa iau scutece de inot si pentru Vladi! :) charlie banana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi nouă ne place mult scutecelul de înot luat de la voi. Charlie Banana. Încă nu l-am dus să vadă marea (e la noi de două zile), dar îl folosim prin casă pe post de scutec, în încercarea mea de a face un pic de EC cu Petru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult! Pai pe site la ei acum asa scrie, ca sunt scutece de inot sau de antrenament pentru olita, deci la fix.

      Ștergere
  3. Noi avem Bummis si suntem fani.Eu oricum sunt pro scutece textile dar la cele de inot nici macar nu m-am obosit sa caut din cele de unica folosinta.Cele textile sunt atat de frumoase incat m-au cucerit de la inceput.Ai dreptate la Bummis la ariciul de sus de la burtica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si pe mine m-au cucerit intai cele textile de inot, si abia apoi cele textile pentru pipi. Chiar mi se pare alegerea cea mai simpla, mai sanatoasa, mai estetica si mai economica.

      Ștergere
  4. eu as avea o intrebare....totusi de ce trebuie scutec pentru plaja la un copil de un an - doi? mie personal nu mi-ar place, pentru ca ei stau mult in nisip, se fataie, si intra nisip in scutec, si apoi nisipul sta acolo...
    pruncul meu are un an si 4 luni, si cand am fost la mare, a stat foarte fericit fara nimic; si nici nu m-am gandit ca il vede lumea, totul e sa nu fie pozat :)
    deci, e vreun alt motiv (medical, sau altul) pentru care ar trebui sa poarte scutec la plaja?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Daniela,

      pai si daca stau cu fundul in nisip le sta nisip pe fundulet. De aceea, cum am spus si mai sus, cand gaseam o plaja parasita, il lasam la fundul gol.

      DAR in urma cu vreo 2 ani cred, poate mai putin, am urmarit pe forumul DC un subiect teribil. Era vorba despre pedofili si despre cat de "aproape" sunt de noi. Unii erau chiar prieteni de familie ce pareau normali. Era vorba si de oameni care te adauga la favorite pe picasa doar ca sa fie anuntati cand postezi poze. Mamicile respective gasisera poze personale de-ale copiilor lor in albumele unor psihopati, cu tot felul de mesaje langa ele. Si multe mamici spuneau ca la plaja au prins barbati care se prefaceau ca vorbesc la telefon si faceau poze copiilor mici cu telefonul, unii chiar incercau sa prinda momentul in care se schimbau de slip/scutec, chiar daca in rest copiii erau imbracati. Sau, cum am spus mai sus, asa-zisi prieteni de familie care va "ajuta" sa faceti poze. Stiu ca pana la urma din asa ceva copiii nostri nu patesc constient nimic, dar parca totusi m-ar deranja sa stiu ca o trupa de oameni bolnavi isi satisfac placerile privind o poza de-a copilului meu.

      Vad ca zici de motiv medical, probabil te referi la soare? Sunt si mamici care considera ca organele genitale ale baietilor sunt expuse prea tare soarelui si astfel pot avea arsuri urate cu consecinte grave. Noi nu am patit asa ceva, pentru ca ne protejam de soare pe cat putem.

      Dar cel mai intalnit motiv pentru scutecele de inot la copii cred eu ca este sa prinda pipi si kk pe plaja sau langa piscina. Pentru ca sunt sigura ca pentru ceilalti oameni din jur e destul de scarbos sa vada un copil mic facandu-si treburile, si sa stie apoi ca acolo in nisip. respectiv pe gresia de langa piscina, exista pipi si kk in care pot calca, nu-si pot lasa copiii sa se joace linistiti, etc.

      Ștergere
    2. oamenii astia sunt retarzi, normal ca la mare lasi copillul in puta goala , altfel nu-l mai duci la mare
      si daca exista pedofili pe plaja, treaba lor ca doar nu lasi copilul singur. si sa-i fereasca dumnezeu daca gasesc unul...

      Ștergere
    3. Da, noi femeile suntem mai sensibile, si asa cum nu ne place sa stim ca cineva strain isi satisface poftele privindu-ne, admirandu-ne pozele private sau gandindu-se la noi, cam la fel simtim si in privinta copiilor, chiar daca pe ei nu-i afecteaza direct. Mai ales ca ti-e teama tot timpul cand te gandesti ca ei oricand pot trece la pasul urmator, la contactul direct cu copilul...

      Ștergere
  5. Buna ziua, ma tot gandesc ce scutec de inot sa cumpar copilului pentru concediul din Turcia. Mi s-a recomandat Charlie Banana si vad ca si tu ai fost multumita de el. Noi avem 1 an si o luna si aproape 12 kg. Suntem la limita intre marimi. Sa cumpar L sau Xl?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...