luni, 1 februarie 2016

Studiu: amestecul salivei bebelușului cu laptele matern promovează o floră microbiană sănătoasă

Din vară îmi apar în cale FOARTE multe studii medicale minunate pe teme care mă interesează. În octombrie am scris despre câteva din ele. Apoi tot am mai găsit până în decembrie și tot am editat să adaug acolo. Superbe studii. Acum am bara de internet plină cu încă vreo 20 de astfel de studii noi interesante. Și nu-mi vine să le închid doar așa fără să spun cuiva de ele, dar nici nu am timp suficient să le explic pe toate într-o postare.

Ca să nu tot amân la infinit, sper să reușesc o dată pe săptămână măcar să scriu 3 rânduri despre fiecare ca să le pot apoi închide :D.

Un studiu din septembrie 2015 din PLOS ONE a urmărit ce se întâmplă când copilul suge la sân. Știm deja că laptele matern ajută la formarea microbiomului intestinal prin ceea ce conține el, prin faptul că e VIU. Însă acum se pare că s-a demonstrat și că interacțiunea dintre saliva bebelușului și laptele matern dă naștere la noi și multi metaboliți care reglează excelent flora microbiană a gurii bebelușului și a intestinului lui. Și deci a imunității lui.

Încă un motiv pentru alăptare versus hrănirea laptelui matern prin biberon. Îmi vin în minte atâtea persoane care îmi spuneau cu nonșalanță să mă mulg înainte de a merge la plimbare, probabil să mă chinui un pic cu muls, sterilizat, cărat genți și recipiente, hrănit cu greutate în sisteme de purtare cu sticla, etc. Noroc că ai mei nu știau și nu voiau să sugă din biberon, că poate m-ar fi prostit cineva să îmi chinui copilul și să nu-i ofer maximul potențial de sănătate pe care suptul la sân îl poate oferi.

Să nu uităm și de modul în care bebelușul îi cere mamei anticorpi doar prin saliva care ajunge pe glandele Montgomery de pe mamelon. Un lapte muls nu va avea niciodată anticorpii de care copilul are nevoie în acel moment, așa cum e cazul laptelui supt direct.

Cum mai nou toată lumea ia concluzia unui studiu drept un afront personal, specific că nu mă refer deloc la mamele care nu reușesc să alăpteze. Ci mă adresez cu aceste noi informații mamelor care pot și vor, să își găsească într-un astfel de studiu puterea de a merge mai departe și de a-i înfrunta pe cei care încearcă să le convingă că e tot atâta și dacă i-ar da bebelușului lapte praf sau lapte muls din biberon. 

4 comentarii:

 1. Buna.felicitari pt blog! Personal, mi a fost de mare ajutor tot ce am gasit aici,mai ales ca acum 2luni am devenit mama..iti multumesc.as vrea sa te rog unde gasesc pe blogul tău acea lista cu tot ce contine laptele matern vs lapte praf.stiu ca am dat de ea aici la tine si de doua zile o caut si nu o gasesc: (.multumesc

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna.felicitari pt blog! Personal, mi a fost de mare ajutor tot ce am gasit aici,mai ales ca acum 2luni am devenit mama..iti multumesc.as vrea sa te rog unde gasesc pe blogul tău acea lista cu tot ce contine laptele matern vs lapte praf.stiu ca am dat de ea aici la tine si de doua zile o caut si nu o gasesc: (.multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, Alina, ma bucur!

   Nu am scris despre asta, poate la Zoozie pe blog?

   Eu stiu aceasta imagine: http://themilkmeg.com/ingredients-in-breastmilk-versus-artificial-breastmilk-formula/

   Ștergere
 3. Nu am putut rămâne însărcinată timp de 9 ani după căsătorie,
  Eu și soțul meu am devenit atât de îngrijorați, încât am căutat diferite remedii pentru a rămâne însărcinată un an, până când m-am întâlnit cu doctorul DAWN, care o ajută pe cea mai bună prietenă a mea să rămână însărcinată atunci când nu a putut concepe,
  I-am explicat totul acestui medic și el a promis că mă va ajuta, i-am oferit tot ce mi-a cerut,
  Spre surprinderea mea am ramas insarcinata in 1 luna si 2 saptamani, acum am 2 copii frumosi, totul datorita doctorului DAWN,
  Contacteaza-l daca vrei sa ramai insarcinata.
  Dacă vrei să-ți aduci înapoi fostul iubit.
  Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
  Dacă vrei să câștigi la loterie sau să câștigi cazul Curt.
  El este WhatsApp:+2349046229159
  E-mail: dawnacuna314@gmail.com

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...