miercuri, 19 martie 2014

Somnul normal al bebelusului: 2. Schimbarea modelelor





“Copilul meu se trezeste la ora 2 noaptea si sta treaz 1-2 ore!”

Unul din noi (nota mea: sunt mai multi autori ai articolului) tine minte foarte clar prima data cand fiica acestuia a facut asta. La aproximativ 14 luni s-a trezit in mijlocul noptii si nu a parut pregatita sau capabila sa adoarma iar timp de 1 sau 2 ore, orice strategii au incercat parintii sai. Aceasta intamplare a continuat regulat timp de cateva luni. Si apoi, la fel de brusc cum a inceput, a incetat si nu s-a mai intamplat mai mult de un an.

“De ce” se intampla asta nu se stie – desi cercetatorii continua sa exploreze fundamentele fiziologice ale somnului – dar stim ca astfel de treziri nocturne de durata sunt experimentate de multi copii pana in jurul varstei de 3 ani (Weinraub, Bender, Friedman, Susman, Knoke, Bradley, et al., 2012).  Adeseori trezirile sunt scurte si copilul se linisteste repede. In alte dati linistirea ia mai mult timp. In fiecare situatie aceste treziri nu implica automat faptul ca copilul tau are o “problema” de somn. Inmultirea trezirilor nocturne, chemarile si plansul sunt mai comune in jurul varstei de 6 luni, si din nou cand copiii se apropie de varsta de 2 ani. Aceste treziri pot fi pur si simplu una din multele manifestari ale anxietatii de separare experimentate de copil – o schimbare normala care are loc pe masura ce bebelusului invata ca el exista separat de persoana care il ingrijeste (Middlemiss, 2004). 

Unii pretind ca trezirile nocturne la copii sunt semne ale unor probleme de somn, dar aceste opinii sunt bazate pe criterii care nu reflecta realitatile somnului bebelusilor. Cateva studii au descoperit ca trezirile nocturne sunt obisnuite la copiii cu varste intre 12 si 24 de luni (Richman, 1981; Goodlin-Jones, Burnham, Gaylor, & Anders 2001; Scher, 2000; Weinraub et al., 2013). Asadar, perceptia unui parinte despre ce constituie o problema de somn poate fi declansata ori de o deconectare intre asteptarile unui somn neintrerupt si modelul de somn al unui copil care se poate demonstra ca este in limite normale, ori de impactul pe care trezirile nocturne il au asupra calitatii somnului parintelui si a functionalitatii lui pe timpul zilei (Loutzenhiser,  Ahlquist, & Hoffman 2012).  Oricum, desi schimbarile in modelele de somn pot fi neconvenabile si frustrante, ele sunt evenimente normale in contextul unei relatii sanatoase parinte-copil. Cand modelele de somn schimbatoare sunt privite ca si cum ar indica niste probleme, in loc sa fie considerate normale, parintii pot experimenta sentimente crescute de stres si ingrijorare (Middlemiss, 2004). Dupa cum am vazut la multi parinti, intelegerea faptului ca aceste treziri nocturne sunt  normale are o mare importanta in a le face mai usor de suportat.


 “Copilul meu nu vrea sa adoarma inainte de 10 seara.”

In anumite parti ale societatilor vestice se presupune des ca bebelusii si copiii trebuie sa fie in pat de la ora 7 seara, de exemplu, pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase de somn. Din pacate, nu aceasta este realitatea pentru multe familii, si nu din cauza ca parintii ar fi neglijenti in a-si pregati bebelusii de culcare, ci pentru ca unii copii pur si simplu au ritmuri circadiene diferite sau pentru ca un program mai intarziat functioneaza pentru acea familie. Unii copii vor continua sa doarma astfel chiar si mai tarziu.

Datele trans-culturale despre ora de culcare a bebelusilor si a copiilor arata ca orele mai tarzii sunt chiar frecvente si predominante in tarile asiatice (Mindell, Sadeh, Wiegand, How, & Goh, 2010). Desi ora medie de adormire pentru copiii din tarile predominant caucaziene este 8:42 pm, in tarile predominant asiatice aceasta este cu o ora mai tarziu (media la 9:44 pm), cu cea mai tarzie ora medie de culcare la 10:17 pm in Hong Kong. De observat ca si ora de trezire este semnificativ mai tarzie in aceste tari. Un studiu simultan a descoperit ca majoritatea copiilor din tarile predominant asiatice dorm ori in patul parintilor, ori in camera cu ei. Asadar e posibil ca bebelusii care dorm cu parintii sa aiba in mod natural un orar de somn asemanator acestora.

Ce e important de tinut minte este ca o ora de culcare mai tarzie nu e o problema. Daca ridica o problema pentru familie, atunci parintii ar putea sa incerce sa ajusteze rutina pentru somn (Mindell, Telofski, Weigand, & Kurtz, 2009) sau sa inceapa rutina mai devreme cu pasi mici, pentru a muta gradual adormirea mai devreme (Richman, 1981).


 “Copilul meu doarme mai putin decat (sau mai mult decat) totalul recomandat orice fac!”

Majoritatea oamenilor au vazut “recomandarile de somn”, despre cat somn au nevoie copiii nostri in stadii diferite. Parintilor li se spune ca nou-nascutii ar trebui sa doarma in jur de 16-18 ore, ca la varsta de doi ani copiii au nevoie de un total de 13 ore de somn, etc. Cand cercetatorii incearca sa raspunda intrebarilor legate de cat de mult ar trebui sa doarma bebelusii si copiii si care sunt recomandarile sanatoase, raspunsurile nu sunt chiar clare si sunt adesea bazate pe cat de mult dorm copiii in momente diferite ale istoriei (Matricciani, Olds, Blunden, Rigney, & Williams, 2012).

Ca parinti e important sa tinem minte ca acestea sunt recomandari. Fiecare copil e diferit si recomandarile s-ar putea sa nu se potriveasca tuturor copiilor. Unii vor avea nevoie de mult mai mult somn, iar unii de mai putin. Daca un copil este cu adevarat privat de somn, vor exista semne notabile. Semne de lipsa de somn pot fi frecarea ochilor, aspectul zapacit fara a focaliza privirea pe oameni sau jucarii, activitatea prea intensa tarziu noaptea si dificultatea de a se trezi dimineata. Daca vei fi atent la copilul tau si la semnele si comportamentele lui, vei fi in stare sa iti dai seama daca are parte de suficient somn, indiferent de numarul exact de ore pe care copilul le doarme. Somnul este important, dar sunt mai multe modalitati de a-l obtine in afara de unul lung si neintrerupt.


*Interesant e ca oamenii de stiinta ne spun acum ca trezirea in mijlocul noptii este normala si la varsta adulta si a fost vazuta drept normala si in alte epoci din trecut – “primul somn” tinea aproximativ 4 ore, cu o perioada de trezire intre acesta si “al doilea somn” de alte 4 ore (pentru mai multe detalii vezi aici si in cartea: At Day's Close: Night in Times Past scrisa de Roger Ekirch (Norton 2005).
 

Co-autori:
Tracy Cassels, University of British Columbia, www.evolutionaryparenting.com
Sarah Ockwell-Smith, babycalming.com
Wendy Middlemiss, University of North Texas
Kathleen Kendall-Tackett, Texas Tech University, http://www.uppitysciencechick.com/sleep.html
Helen Stevens, Safe Sleep Space
James McKenna, Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory, University of Notre Dame, www.cosleeping.nd.edu


Bibliografie:
Goodlin-Jones, B. L., Burnham, M. M., Gaylor, E. E., & Anders, T. F. (2001). Night waking, sleep-wake organization, and self-soothing in the first year of life. Journal of developmental and behavioral pediatrics: JDBP, 22(4), 226.
Loutzenhiser, L., Ahlquist, A., & Hoffman, J. (2011). Infant and maternal factors associated with maternal perceptions of infant sleep problems. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 29(5), 460-471.
Matricciani, L. A., Olds, T. S., Blunden, S., Rigney, G., & Williams, M. T. (2012).  Never enough sleep: a brief history of sleep recommendations for children.  Pediatrics, 129, 548-556.
Middlemiss, W.  (2004). Infant sleep: a review of normative and problematic sleep and interventions.  Early Child Development and Care, 174, 99-122.
Mindell, J. A., Sadeh, A., Wiegand, B., How, T. H., & Goh, D. Y. T. (2010). Cross-cultural differences in infant and toddler sleep.  Sleep Medicine, 11, 274-280.
Mindell, J. A., Telofski, L. S., Weigand, B., & Kurtz, E. S. (2009).  A nightly bedtime routine: impact on sleep in young children and maternal mood.  Sleep, 32, 599-606.
Richman, N.  (1981a).  A community survey of characteristics of one to two-year-olds with sleep disruptions.  Journal of the American Academy of Child Psychiatry, 20, 281-291.
Richman, N. (1981b).  Sleep problems in young children.  Archives of Disease in Childhood, 56, 491-493.
Scher A. (1991). A longitudinal study of night waking in the first year. Child: care, health and development. Professional Care of Mother and Child, 17(5), 295-302.
Weinraub, M., Bender, R. H., Friedman, S. L., Susman, E. J., Knoke, B., Bradley, R., Houts, R., & Williams, J. (2012).  Patterns of developmental change in infants’ nighttime sleep awakenings from 6 through 36 months of age.  Developmental Psychology, 48, 1511-1528.



Alte postari in seria de somn de pe site-ul Psychology Today:
(pe masura ce le voi traduce, voi inlocui linkurile cu postarile traduse) 

Sleep Training – Dresajul bebelusilor pentru somn: Greseli pe care le fac “expertii” si parintii   

“Lasati culcati bebelusii care plang” – e un sfat atat de gresit

Metode simple de a calma un bebelus ce plange







SIDS: Risks and Realities
- nu il voi traduce pentru ca e prea lung si nu prezinta interes pentru  parintii romani. Vezi explicatia din nota din postarea de mai jos, "Dormitul in acelasi pat cu bebelusii: ce e atat de senzational?"



Pericolele lăsării bebelușului să plângă singur


Dr. Darcia Narvaez este Profesor de Psihologie la Universitatea Notre Dame si Director Executiv al revistei Journal of Moral Education.


4 comentarii:

  1. eu inteleg ca copilul o vrea pe mama si ziua si noaptea, dar al meu acum la 6 luni se trezeste de 5 ori pe noapte, plus ala mare de 2 ani si 8 luni care si acum se trezeste o data sau de 2 ori iar la un an se trezea si din ora in ora.
    inteleg ca daca o las asa inca vreo 2 ani cel putin nu o sa mai dorm bine, pe de alta parte ma tenteaza si ce zice aletha solter ca poti sa-l lasi sa planga in bratele tale, ca el asta asteapta, sa nu-l distragi de la plans cu sanul si sa vezi ce bine doarme apoi. totusi, si sanatatea mamei conteaza, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Radu,

      sotul meu doarme bine, dar asta pentru ca cel mare al nostru acum doarme toata noaptea :D.

      In rest, daca cel mic e sanatos si nu sunt alte probleme, studiile spun ca mamele ce dorm cu copiii si ii alapteaza dorm mai mult decat celelalte (http://www.drmomma.org/2011/07/study-finds-breastfeeding-cosleeping.html), si asta am experimentat si eu cu primul copil dupa ce a trecut de 6 luni si i-a trecut refluxul. Nu stiam de cate ori se trezeste noaptea, o data sau de 50, eu il ajutam sa se mufeze prin somn si dormeam mai departe amandoi. Pana atunci fusese un chin, il plimbam 45 de minute dupa fiecare supt. Cand alaptam se mai secreta si un hormon care ne da somnolenta, multe mame spun ca dupa intarcare adorm la loc la trezirile de noapte foarte foarte greu. Deci daca sotia ta alapteaza si doarme cu copilul, poate fi linistita ca are parte de cea mai buna odihna posibila dupa ce devii mama :D. Cel mic al meu a avut niste probleme digestive si plangea toata noaptea pana acum prin februarie, deci pana la 1 an si 3 luni, cu somn total pe noapte, spart in multe episoade, de 2-4 ore pe noapte. Si iti garantez (eu si analizele mele de sange) ca sunt sanatoasa tun, ne face natura in asa masura incat sa rezistam FIZIC la orice.

      Cu PSIHICUL e mai greu. Si pot sa-ti spun ca totul tine de asteptari. Daca eram mereu nervoasa ca al meu adoarme doar plimbat, mi se parea obositor. Daca insa puneam muzica si aveam impresia ca dansez cu iubitul meu pui, nu simteam nicio greutate. In momentul in care am aflat ca e natural si sanatos pentru el sa se trezeasca noaptea si sa adoarma la san, totul mi s-a parut mult mai usor.

      Pe mine m-a ajutat mult un articol al marei antropoloage Katherine Dettwyler, despre somnul bebelusilor. Nu il mai gasesc pe site-ul ei, dar l-am gasit tradus in limba romana: http://attachmentparenting.ro/co-sleeping/somnul-pe-timpul-nopii.html

      Numai bine!

      Ștergere
    2. Ah, si am uitat sa spun ca eu sunt de acord cu Aletha la partea cu descarcarea toddlerului prin plans, sa nu incercam sa i-l blocam. DAR pentru bebelusi, capitolele de alaptare si de somn nu imi plac deloc, chiar cunosc persoane care daca i-au aplicat ideile am putea spune ca au facut sleep training, privand acei bebelusi de elemente DE BAZA, cum sunt suptul si adormitul in anumite conditii. Daca la un toddler ce plange ca il ducem de la locul de joaca exista o frustrare, unui bebelus ce ii refuzam sanul ii cream noi o frustrare, refuzandu-i ceva ce chiar are nevoie. Suptul nu e comportament de control, dar ea nu are cum sa stie asta din moment ce crede ca alaptarea e doar hrana.

      Ștergere
    3. da, si mie mi se pare superficiala abordarea alethei cand vorbeste despre sugari, mai ales ca bebelusul meu plange rar si doar cand e frustrat din cauze evidente

      sanatate!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...