joi, 23 ianuarie 2014

dm este anti-alaptare


(dintr-o brosura dm - drogeriemarkt pentru tinerele mame
multumesc mamelor de pe grupul Alapteaza pentru informatie si poza)

(Brosura a fost primita de o mamica prin posta, prin programul dm-babybonus, prin care se primesc si produse cadou, si brosuri, si vouchere. Normal ca pentru a te face client de formula trebuie sa-ti trimita un pachet cu lapte praf si sa iti dea de inteles ca laptele tau nu e bun.)



Ok. E posibil sa nu isi doreasca toate mamele sa alapteze. Desi unele isi doresc si apoi dau peste oameni ca dumneavoastra care vor doar sa isi vanda laptele praf. Si care le dezinformeaza odios pentru ca ele sa renunte la alaptare. 

Valorea nutritiva si energetica nu e la fel. Continutul de vitamine si fier degeaba e mai mare, daca nu sunt bioabsorbabile (ia vezi aici!) si deci se absorb mai putine decat din laptele matern. Prof. Darcia Narvaez da aici la finalul articolului bibliografie pentru cei care au nevoie de asemenea dovezi ca sa aleaga.

Pesticidele si insecticidele ajung mai multe in laptele praf. Chiar trebuie sa dau linkuri despre ceea ce este in formula? De la aluminiu pana la paraziti?

Nu trebuie sa stim mereu cat a baut bebelusul, el stie mai bine cat are nevoie. Dovada ca daca isi regleaza singur cantitatea, va fi in masura sa isi regleze mai bine si cantitatea de hrana solida.

Meschinaria cu partenerul implicat prin hranirea copilului nu e originala. Partenerul se poate implica si altfel

Mamele au parte de mai mult somn atunci cand alapteaza. Ambii parinti de altfel, asa cum spune acest studiu.


Ce se mai aude cu Codul International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern? In alte tari totusi legea ii mai tine in frau pe astia insetati de castig care profita de ingrijorarile unei noi mame. La noi cum e?

O petitie? Un boicot?


13 comentarii:

  1. Raluca...sincera sa fiu eu nu ma mir de nimic...cand Isabela avea 4 luni mi s-a spus ca de ce sa ma chinui sa alaptez pentru ca "uite cate sortimente de lapte praf exista!!!". Iar acum cateva minute pe FB in grupul de mamici (ioi ca de o luna imi tot promit ca nu mai intru acolo ca numa' ma enervez) o tanti intreba daca e ok ca la 2 luni sa dea copilului lapte de vaca....cu mare greu m-am abtinut sa nu ii spun ca daca vrea sa creasca un vitel sa ii dea. Dar unele fete chiar sunt dezinformate si dezorientate. Asa ca postarea ta cred ca va fi de ajutor pentru cele ce au nevoie....Chapeau Raluca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult! Ti-am vazut si postarea referitoare la acel grup. Vai, am citit o data ca mi-a dat cineva tag, am inchis pagina tare tare trista. Era vorba de lasat bebelusul sa planga ca sa invete sa doarma singur... :( Si cate si mai cate. Lapte de vaca la 2 luni e o chestiune minora fata de dulciuri de la o luna...

      Partea proasta e ca aceste mame sunt majoritatea din jurul nostru. Si mai si voteaza :D

      Ștergere
  2. Vai, mi se pare incredibil!!!! Sa inteleg ca in lapele de vaca de la ferme nu ajung pesticide? cat de idioti! arrrrr, vreau sa musc pe care...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se bazeaza ca romanul de rand are mare incredere in tot ce spun magazinele, farmaciile, revistele, tot. Cred ca am ramas din comunism cu ideea ca nu ar avea voie sa scrie ceva fara sa fie verificati de partid :D

      Ștergere
  3. Sigur ca vor sa-si vanda formulele, grisuletul, biscuitii, borcanasele....da nu ma asteptam sa o spuna asa, pe sleau....si usor perfizi. Auzi, la hranirea cu biberonul nu ajung pesticide....adica prin opozitie cu sanul, din care noi turnam pe gatul copilului pesticide? Sau cum, ca nu inteleg. Nu am vzt niciodata brosura, desi recunosc ca borcanasele cu fructe le iau de la ei...(nu am incredere in fructele existente acum pe piata, nici nu sunt variate).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, puteau sa-si laude produsele si fara sa arunce cu noroi in "competitie". Mintind.

      Ștergere
  4. Poate o reclamatie la OPC nu le-ar strica. Ceea ce promoveaza ei in brosura respectiva contravine Legii privind susbtituentilor de LM din link-ul tau. Asadar le facem o reclamatie un masa pt reclama mincinoasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris aici in primul aliniat ca astia de la comisia parlamentara tot taraganeaza, nu au votat inca proiectul de lege. Se intalnesc 5 minute ca sa ajunga la concluzia ca nu inteleg cum sta treaba si mai trebuie sa studieze:
      http://alexcreste.blogspot.ro/2013/06/alaptarea-dincolo-de-bebelusie.html

      Ștergere
  5. Cred ca exagerati putin cam mult, numai dupa ce ati vizualizat o singura pagina dintr-o brosura, si se ignora complet cele 3 pagini cu privire la alaptarea naturala. Si eu am primit brosura, dar impreuna cu o suzeta si nu cu o cutie de lapte praf.Inscrierea pentru primirea tichetelor de reducere este facultativa, asa cum este si utilizarea lor. Din cate stiu eu, ei nu au lapte praf sub marca DM, asa cum au scutece de unica folosinta sau produse pentru ingrijirea copiilor.
    Boicot? Mi se pare exagerat.Reclama mincinoasa? Nu este cazul aici. Mamicile care vor sa alapteze o vor face, chiar daca exprimarea celor de la DM este deficitara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirabela, nu am primit brosura, asa ca nu ma pot pronunta. Poate imi poti fotografia cele trei pagini despre alaptare, ca sa vad daca nu sunt informatii mincinoase care sa determine mamele sa renunte? Asa numitele booby traps in engleza.

      Suzeta in segmentul de varsta 0-6 luni este interzisa sa fie data cadou de firmele ce o fabrica sau magazinele ce o comercializeaza in toata lumea unde s-a adoptat acest cod, tot din cauza ca s-a descoperit ca interfereaza cu alaptarea.

      Daca esti in vreun grup de mame care VOR sa alapteze vei observa neincrederea. "S-a trezit azi-noapte plangand, oare am lapte destul? Oare mai e bun laptele?", "Saptamana aceasta a pus doar 50 de grame, oare mai am lapte? oare e bun laptele?", etc. Deci oricat ar vrea mama sa alapteze, atunci cand un brand in care are incredere ii spune ca laptele ei e plin de pesticide si formula nu, iti spun eu ca alege formula. Motiv pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF au implementat acest cod de marketing, interzicandu-le companiilor producatoare si magazinelor orice marketing cu target 0-6 luni. Tocmai pentru ca tehnicile lor subversive, doar cu apropouri ascunse, aveau succes!

      Ștergere
  6. Buna, Raluca! Citesc blogul tau de mai mult de un an si imi place mult de tine ca om si mi-as dori sa existe mai multi oameni asa. Nu am putut sa ma abtin cand am citit articolul despre alaptare si sa iti spun ca intr-adevar exista multe mamici care au probleme si nu pot sa alapteze. Si spun asta in cunostinta de cauza, mi-am dorit foarte mult sa alaptez, am studiat din timpul sarcinii ce si cum, dar la mine a fost o problema legata de lipsa sfarcurilor. Bun, as fi putut sa fac o operatie complicata, costisitoare, care nu se stie daca ar fi iesit sau nu, dar era deja prea tarziu, eram insarcinata. Ma rog, ideea e ca DA, exista mamici care nu pot sa alapteze. Si in putine cazuri gasesti o alta mamica dispusa sa iti alapteze zi si noapte copilul. Iar atunci laptele praf devine o alternativa buna. Chiar daca vrei sa nu vrei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Raluca,

      iti multumesc pentru aprecieri. Banuiesc ca este o intamplare ca ai comentat la acest articol, nu de alta dar la inceput am spus ca scriu pentru femeile care pot rata alaptarea din cauza sfaturilor eronate primite. Nu am scris ca orice femeie poate alapta. Femeile care nu mai au san nu pot. Femeile cu lipsa de tesut glandular sau femeile cu probleme hormonale pot alapta doar partial, nu pot sustine o alaptare exclusiva.

      Nu stiu ce inseamna lipsa sfarcurilor, adica chiar nu exista deloc? Daca te referi la mameloane plate sau ombilicate, se poate alapta. La o prima cautare am gasit acest mit pe site-ul Dr. Jack. Newman:

      http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=27%3Amyths-of-breastfeeding&catid=5%3Ainformation&Itemid=17&limitstart=2

      Si alte consultante in alaptare:

      http://www.motherandchildhealth.com/Breastfeeding/Becky/inverted.html

      http://www.breastfeedingbasics.com/articles/flat-or-inverted-nipples

      http://www.medelabreastfeedingus.com/tips-and-solutions/110/flat-or-inverted-nipples

      Probabil te refereai la altceva.

      Ștergere
  7. Se poate teoretic, depinde de cat de mici sau bagate in interior sunt, depinde de la caz la caz. De avut lapte, am avut la inceput cel putin. Si eu am fost ajutata de un consiler in alaptare, am folosit finger feeding, am tras de ele, mi-a curs la sange si numai eu stiu cat am rabdat....Dar bebe nu putea si nu voia sa traga suficient de tare cat sa scoata sfarcurile si sa scoata si lapte din ele. Ne-am chinuit vreo 2 luni, zi si noapte si nu doresc la nimeni sa treaca prin asa ceva. De asta spun ca poti sa incerci si sa iti doresti,dar cateodata nu merge. Sper sa nu se mai intample la nimeni.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...