vineri, 16 august 2013

Divertisment si organizare pe masina in calatorii cu copii (si in concedii)



Incepusem aici sa scriu ce “joc” i-am creat lui Alex pentru drumul cu masina singur in spate 600 de kilometri. I-a placut, mi-a bifat acolo ce a vazut pe drum si mi-a aratat incantat a doua zi dimineata, cand ne-am intalnit.

Cand sunt stresata de ceva simt nevoia de organizare, folosesc planificarile pentru a avea impresia ca am un pic de control. Asa am facut si cu acest drum al lui Alex impreuna cu Relu pana la Bucuresti. Si am profitat de ocazia de ordonare a lucrurilor pentru a pastra aceasta ordine si cand sunt eu in masina. Pentru ca la noi in spate in masina de obicei e vai-si-amar, plin de lucruri peste tot. Acum, stiind ca mai e si David, nu imi permiteam sa las jucarii si pe jos si sa le ridic de acolo pentru a i le da din nou lui Alex. Voi pune si linkuri la produsele cumparate. Nu primesc niciun beneficiu de la bestkids pentru aceasta reclama. A fost singurul loc in care am gasit tot ce mi-am planificat si a fost locul in care am gasit obiectele Sunshine Kids la pretul cel mai bun. Am fost servita prompt. Daca unele produse le-au avut in depozit si altele urmau sa le primeasca abia a doua zi, coletul mi-a fost trimis in doua runde, chiar daca eu am platit transport o singura data, pentru ca ei au vrut sa fie siguri ca imi ajung la timp macar produsele disponibile in depozit. De aceea mi se pare normal sa dau linkuri catre magazin.

Deci ce am avut in masina?

         1. Prima idee a fost sa cumpar huse-organizer pentru spatarele scaunelor din fata. Ma mir ca nu am facut asta pana acum, si am tot umblat cu plase si pungi pentru carti si jucarii si gustari. Pe spatarul din fata lui Alex am pus jucarii pentru el, pe spatarul celalalt am pus jucarii pentru David, ca sa nu le incurc. Dar aceste huse sunt pentru mine, copiii nu ajung la ele.
   
         2. In dreapta scaunului i-am luat un astfel de cosulet pe care i l-am umplut cu masinute mici. Stiam ca Relu nu se va putea apleca din fata in timpul drumului sa ii dea jucarii.

         3. Nu mai gasesc pe site modelul cumparat de mine, ii cumparasem si o perna pentru gat. Pentru ca lui ii cade uneori capul in fata cand adoarme si daca nu eram eu in spate sa i-l ridic la loc nu ma simteam ok. Dar nu i-a placut, a folosit-o o singura data. Dar cum a dormit un singur somn scurt singur in spate, a fost la fix.

         4. Cel mai mult mi-a placut aceasta cutie, pe care i-am pus-o in partea stanga a scaunului. I-am pus acolo jocuri, jucarii, carti cu abtibilduri, table de scris, markere, o cutie cu biscuiti homemade si doua sticle de apa. Compartimentele de bauturi sunt termoizolate si waterproof, deci nu curge prin masina daca se sparge ceva. Inauntru are tot felul de buzunare pentru instrumente de scris sau pentru altceva. Mi s-a parut foarte utila si mi-a placut ca asa Alex a putut el sa se serveasca pe drum cu orice a vrut, de la jucarii la gustari, ajungea la cutie usor.

         5. Markere pentru tabla alba (dry-erase), pentru a fi folosite la chestiunile laminate.

        6. Jocul de calatorie “vanatoare de comori”, laminat.
    
        7. Harti cu traseul, laminate, ca sa poata el mazgali cu markerul pe ele, si de cate ori faceau popas sa-i poata Relu arata unde au ajuns si cat mai au. O harta pentru prima zi (Baia Mare - Bucuresti) si una pentru drumul de a doua zi (Bucuresti - Obzor), pe care l-am facut impreuna.


 
         8. Un traseu de masinute tot laminat ca sa nu se indoaie, pe care sa se joace cu masinutele mici ce le avea la indemana. Planul meu fusese si mai maret, sa-i fac o tabla metalica si magneti lipiti de jucarii, sau macar o tava cu margini ca sa nu cada. Dar nu am mai avut timp. 
 
         9. Dintre planurile neimplinite se numara si miscarea unei masini pe o sfoara pentru a vedea cat mai are de mers, dar ar fi implicat si mai mult soferul asa ca am renuntat.
 
        10. Cel mai mare succes l-au avut cartonasele cu jocuri “100 de jocuri pentru copii de luat si-n calatorii”. De la aceeasi editura am profitat si am luat Jocuri hazlii cu meserii si 100 Puzzles about nature and numbers. Nu, Alex nu stie engleza dar oricum nu stie citi, asa ca si la primele trebuia tot eu sa-i spun ce are de facut. Cele doua seturi cu 100... au si markere in cutii, pentru ca sunt genul scrie-sterge, te poti juca de nenumarate ori. Cel cu meserii e doar asa, cartonase cu oameni si obiecte si caracteristici ale meseriilor lor. Din pacate nu am apucat sa ne jucam pe drum cat ar fi vrut Alex, desi abia a asteptat a doua zi pe masina sa ii spun ce are de facut la fiecare. Dar Davidel a fost super plangacios asa ca ne-am jucat mai mult acum de cand am venit acasa :D.
 
        11. Doua reviste cu abtibilduri care nu au locuri speciale, nu stiu cum sa ma exprim. Abtibilduri cu animale si o plansa cu un peisaj unde le putea pune unde voia. M-am gandit ca cele cu locuri speciale pentru abtibilduri necesita dexteritate si prea multa concentrare pentru un scaun de masina in mers. Am avut aceasta si aceasta.
  
        12. O tabla magnetica de scris.  Noi avem una cu Cars din 2010, de cand inca nu stiam cine e Fulger :D, cumparata din Grecia ca sa aiba puiul ceva nou pe masina la intoarcere, sa nu planga asa mult. N-o vad nicaieri de vanzare ca sa pun link, imi place mult ca are si un Fulger mic de jucarie, o masinuta propriu-zisa care lasa urme de cauciucuri si are si doua sabloane cu Fulger si cu Bucsa. 

        13.   O tabla neagra mica mica cu creion-creta alb si un mic buretel legat.

        14.   O tabla alba mica cu marker dry-erase. (poate ca am exagerat, dar chiar a mazgalit cu toate trei :D)

        15.   Un dvd-player pentru masina imprumutat de la niste amici (ca un fel de husa pentru tetiera din fata) si dvd-uri cu desene animate. Da, 600 de kilometri singur in spate e mult mai ales cand nu prea dormi :D.

        16.   CD-uri in fata la Relu cu povesti si cu muzica pentru copii.

        17.   Ii spusesem lui Relu sa ii dea la o adica si iphone-ul, nu numai pentru jocuri, dar are o pasiune de cateva luni sa faca poze, si i-ar mai fi trecut si asa timpul.

        18.   Ceva telefon interactiv cu jocuri pentru copii, cu cifre si litere, primit cadou mai demult de la bunicii de la Cluj.

        19.   Am avut un joc tot licenta Cars cu pioni si tabla, pentru mai multi jucatori, cumparat din Lidl. Dar din cauza lui David nu am apucat sa il folosim. Avea magneti la pioni ca sa se poata juca in masina, sa stea bine piesele pe mini-plansa.

        20.   Dezinfectant pentru maini. Nu folosesc servetele antibacteriene din zeci de motive, printre care cel mai puternic e faptul ca au intre ingrediente si triclosan pe langa toate prostiile. Dar folosesc dezinfectante BIO pentru maini cand nu am la indemana apa si sapun. Am avut si alta marca la care s-a distrus repede sistemul de spray. Asta imi place acum.

        21.   Biscuiti homemade sanatosi :D.

        22.   Suc 100% natural cu pai . Stiu ca e tot junk de fapt, fiind pasteurizat, dar bea si el o data pe an :D.

        23.   O sticla (PET) de 0.25 cu dop din acela pentru sportivi :D. Cu apa.

        24.   O sticla cu pai tot cu apa, nu stiam din care ii va placea mai mult pentru ca acasa bea apa din pahar, la drum de obicei din pet normal, dar acum nu era nimeni in spate langa el sa-i dea pet-ul sa nu se ude :D.

        25.   Fructe: mere si banane, sa nu murdareasca in masina cu ceva suc din piersici :D.

        26.   Cutie cu servetele.

        27.   Am de cand era Alex mic niste paturici de muselina subtire si aerisita de la Ikea, atunci erau cu forme de elefant si hipopotam, simpatice. Le folosesc des in geamurile masinii atunci cand parasolarul nu face fata la raze. Si acum am pus doua in masina, sa le avem pentru pus in geamuri pentru umbra, cand vor copiii sa doarma.

        28.   Sapca de soare sa o aiba la indemana cand iese din masina la popasuri.



Daca tot suntem la capitolul jocuri si jucarii, sa spun ce am dus cu noi ca sa nu fie voluminos. Pentru comparatie, cand am mers o saptamana la Oradea pentru nastere Alex si-a dus un geamantan mare plin cu carti si masini :D. Acum era evident ca avem doar doua geamantane pentru toti, care includeau chiar si paturici si prosoape si scutece textile si detergenti, deci nu era loc de jucarii mari. Am stat doua saptamani, deci trebuia ceva impotriva plictiselii seara sau inainte de pranz, cand veneam de la plaja pe la 10:30 - 11.
          1.  Toate cartile Pixi :). Astfel, ai de citit ore intregi cu un spatiu infim in bagaj. Am vazut si la piscina carti cu Pixi in limba germana, deci multi gandesc ca noi :D.

          2.  Foi printate cu Fulger si Bucsa alb-negru, pe care sa le mazgaleasca cu creioane colorate. Creioane i-am pus doar pentru hotel, in masina mi s-au parut prea periculoase. 
 
          3.  Creioane colorate deci. Si o ascutitoare, sa nu fie tragedie daca avem nevoie.

          4.  Reviste cu abtibilduri. Una cu specific marin si una cu mijloace de transport, ca sa pregatim cumva al doilea zbor cu avionul din viata lui.

          5.  Ceva revista cu activitati foarte subtire, tot cu mijloace de transport.
  
          6.  Pachet Usborne de vacanta. Doua carticele de mazgalit (eu nu suport cartile de colorat, deci nu e vorba de carti de colorat in forme dupa model :D), una de jocuri (gasiti diferentele, labirint si altele de genul acesta) si alta de abtibilduri superbe de lipit unde vrei, nu in locuri prestabilite.  Toate au venit intr-o mapa cartonata cu maner si inchidere cu arici.
  
          7.  Masini foarte mici.


Si atat, era suficient, stateam in camera doar putin pe langa somn. In rest jucarii pentru plaja :D.


16 comentarii:

  1. Foarte bun articolul, multumim frumos Raluca. M-am inspirat si chiar acum voi merge la o librarie sa vad ce gasesc din lista ta, peste 3 saptamani mergem si noi la mare, cu trenul, si trebuie sa il distram cumva pe pitic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah,ati fost in Bucuresti si n-ati dat un semn! Ntz, ntz, macar alergam pe langa masina, daca erati pe fuga! :D

    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ce dulce esti! Da, asa am fost de pe fuga incat nu am apucat nici sa cumparam ceva de la Ikea, cum am visat. La aeroport am ajuns tot fugind, la poarta deja ne striga prin microfon :D. De vina a fost, cred, aglomeratia neprevazuta de pe centura Bucurestiului.

      Ștergere
    2. OK, data viitoare, cand sunteti prin Londra nu se accepta nicio scuza! :D

      Ștergere
  3. Ma pregatesc si eu de o calatorite relativ lunga (vreo 4 ore) cu autobuzul. Cu siguranta adaptez unele dintre ideile de aici :)

    Am gasit la Teora, la reducere, niste carticele cu jocuri, numai bune de luat in calatorii din astea. Le pastrez si le scot pe rand, cand e nevoie. Si mi-am printat deja acum ceva timp fisa ta cu vanatoarea de comori

    RăspundețiȘtergere
  4. LA jocurile clever book nu vad preturi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar cum v-ati descurcat cu baiatul cel mic? Pentru el ce ai pregatit? Sta in scaunul de masina atatea ore? Noi ne pregatim de concediu in grecia (cu masina Bucuresti - Vourvourou) si sunt ingrozita la acest gand. Fetita va avea 7 luni si cam uraste scaunul de masina pt mai mult de juma de ora. De dormit in el nici nu se pune problema vreodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mic plange chiar si un minut in scaunul de masina. Stiu ca nu e ok. Dar si cu Alex am trecut prin aceeasi situatie si am vazut ca fortarea nu e o solutie. Plangea si voma si iar plangea si se ineca si i se oprea respiratia. Incat m-am gandit ca nu e nicio diferenta intre asa o experienta si lasatul bebelusului sa planga in faimoasele antrenamente pentru somn. Stiu teoria, ca mai bine sa fie in viata decat asa, dar chiar nu am putut sa stau sa il vad ca se ineaca cu voma si sa ii provoc eu asta. Cand a crescut destul de mare incat sa inteleaga a acceptat scaunul de masina cu entuziasm, si acum urca singur in el si ii place, nu cere niciodata in brate. Asa ca prima experienta (despre care am scris mai pe larg undeva la final aici http://alexcreste.blogspot.ro/2011/07/am-ajuns-in-macedonia.html) m-a facut ca acum a doua oara sa nu insist, stiind ca atunci cand va intelege va accepta scaunul.

      Eu ma prind in centura. El e legat de mine in Boba. Suge si adoarme in general, daca nu e supra-extenuat. Mana mea e non-stop pe ceafa lui. Sotul conduce precaut si avem o masina plina de airbaguri si alte sisteme de siguranta. Am facut deci ce am putut in conditiile date. Repet a treia oara, stiu ca nu e ok, nu dau recomandari nimanui, nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asa, dar tot e mai bine decat copiii care stau intre scaune sau in picioare la bord, am vazut si asa.

      Stiam ca nu suporta nici asa masina pentru mai mult de 2 ore, de aceea am ales sa merg eu cu cel mic Baia Mare - Bucuresti cu avionul, si doar Bucuresti - Obzor cu masina. Dar iar, stiu ca trece si aversiunea asta. La fel era si Alex si acum a mers singur in spate 600 de kilometri.

      Ștergere
  6. Si reteta de biscuiti ? :D Am si eu una de digestivi ff buna dar se sfarama si e jale daca papa in masina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, eu nu fac dupa retete, pentru ca mereu uit sa mi le notez. Amestec faina (de hrisca, de ovaz, de mei, de orez) cu smantana, galbenus de ou, un varf de sare, ceva dulce (melasa pun mai nou pentru ca imi place aroma, pentru ca are mult fier, pentru ca e mai ieftina decat siropul de artar si pentru ca miere mananca multa in alte circumstante) si ceva crocant (fructe uscate, nuci maruntite,...). Uneori ii las asa si ies crocanti. In alte dati pun si bicarbonat cu suc de lamaie sa fie mai pufosi. A, si daca pun melasa pun si cuisoare macinate, per total le da o aroma superba de turta dulce, de Craciun :D.

      Ștergere
  7. Eu pregatesc pentru drumuri lungi jucarii și carti noi. Iau si vechi, dar cele noi sunt mult mai interesante, evident. Si invat din timp cantece noi ca sa ii surprind atunci cand isi pierd rabdarea :)
    Imi place mult ideea cu vanatoarea de comori. Si cred ca la copiii mai mari poate fi dezvoltata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, saptamana ce vine e mai grea pentru noi chiar daca suntem acasa, asa ca m-am pregatit cu chestii noi pentru amandoi, asa ca rezonez :))

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...