luni, 27 august 2012

Cum a aparut Alex pe lume – partea a 2-a: pregatirea terenului (iii)



           5.       Vitamine si minerale.


Despre vitamina D vreau sa scriu la un punct separat, asa ca aici le tratez restul.

Pe langa alimentatia sanatoasa si remediile naturiste cu rol de mineralizare (spirulina, chlorella, green barley), am citit cat e de important cromul pentru rezistenta la insulina, asa ca o perioada foarte scurta, cateva saptamani poate, am luat crom. Nu am simtit nicio diferenta, nici in starea mea fizica, emotionala, nici in simptomele mele hormonale pe care mi le cunosteam deja. Asa ca am renuntat. Nu imi place deloc sa iau vitamine si minerale sintetice, deci abia am asteptat un motiv sa renunt :D.

Tot pentru sustinerea ficatului, de care povesteam mai sus ca e afectat in dereglarile hormonale, am luat din cand in cand omega 3. Si poate si pentru depresia ce ma lovea toamna si iarna :D.

Cele mai importante minerale pentru sanatatea tiroidei sunt seleniul si zincul. O perioada am luat un complex ce continea strict: seleniu, zinc, vitaminele A, C si E. Pentru ca citisem si de vitamina C ca e buna la insulina, si pentru ca poate stiti deja de vitamina E ca e numita vitamina fertilitatii. Dar am renuntat repede, si am luat separat seleniu si zinc, pentru ca vitamina A sintetica nu e ok in sarcina, si imi era “teama” tot timpul ca voi ramane insarcinata fara sa stiu :)).

Zincul e foarte indicat pentru rezistenta la insulina, pentru orice dereglari hormonale, si pentru reglarea imunitatii in general (doar se recomanda si in raceli). Si e foarte posibil sa am lipsa de zinc, pentru ca nu consum nici carne, nici fructe de mare.

Seleniul este foarte foarte bun pentru tiroida, fara seleniu nu fabrica tiroida hormoni, deci una dintre cauzele hipotiroidismului e si faptul ca pe vremuri solul era foarte bogat in seleniu, iar acum nu se mai gaseste deloc in pamant, deci automat nici in alimentatie. Un singur aliment este bomba de seleniu, nuca de Brazilia, din care incepusem sa consum cu drag :D. O singura nuca va asigura necesarul de seleniu pe o zi!

Daca va intereseaza subiectul, seleniul e foarte indicat si in sarcina cu tiroidita auto-imuna, pentru ca scade riscul ca fatul sa fie atacat de anticorpii mamei, si scade riscul ca bebe sa faca boala auto-imuna a mamei. Eu eram totusi in dubii fiind o pilula sintetica, am luat cu pauze, iar de pe la 3 luni eu cred ca nu am mai luat nicio pilula in afara de euthyroxul ce mi-l introdusese doctorita endocrinoloaga, dar despre asta mai tarziu.

Cred ca pot afirma ca doar astea le-am luat, cu pauze si nesigura ca fac mai mult bine decat rau, din cauza ca sunt sintetice.


     6.       Ce am eliminat


Pe langa alimentele procesate, despre care voi vorbi mai tarziu, am eliminat cosmeticele ne-organice (parabenii afecteaza dezastruos sistemul hormonal, in primul rand prin efect... estrogenic!), detergentii ne-organici pentru haine si casa.

Nu am folosit microundele deloc. Nu am mai folosit nimic de teflon, tot din cauza ca gatitul in teflon deregleaza sistemul hormonal. Mare atentie, nu numai tigaile non-stick sunt cu teflon, ci si tavile din masinile de facut paine, si sandwich-makerele.

Nu am mai folosit plastic atunci cand s-a pus problema alimentelor calde, care sa se amestece apoi cu BPA si alte prostii din plastic. Deci nu am mai putut manca la mall-uri cand mergeam prin orasele mari :)), si nu mi-am pus niciodata cafea sau ceai calde intr-o sticla de plastic to go, nu am mai cumparat la pachet cafea sau ceai de la benzinarii nici in pahare din acelea de scartz.

Am eliminat din alimentatie produsele goitrogene, sper sa imi amintesc sa povestesc despre asta la punctul despre alimentatie.
 
Am eliminat iodul artificial din alimentatie. A fost usor sa-mi cumpar eu sare de himalaya, mai greu a fost sa nu mai mananc prin alte locuri decat acasa, pentru ca toata lumea foloseste sare iodata artificial.

Pentru sanatatea tiroidei trebuie scoase din alimentatie si din orice aspect al vietii: iodul, fluorul, bromul, clorul. Pentru ca o distrug. De iod am zis mai sus. Nu mi-am mai cumparat paste de dinti cu fluor (eram deja pe paste de dinti bio sau naturale, dar chiar si dintre acestea unele contin fluor). Brom la noi inca nu se foloseste in industria cerealelor, in strainatate e mai mare stres cu asta.

Pentru clor am luat abia mai tarziu un filtru pentru dus (se absoarbe prin piele la un dus ca si cum ai bea nu stiu cati litri de apa de robinet). In mini-piscina noastra de acasa am renuntat la clor, am tot cautat sisteme alternative impotriva algelor si pentru curatarea apei. DAR din cauza depresiei ce ma batea in toamna 2008, am acceptat bucuroasa cadoul de la sotul meu, un abonament la piscina, mi-am dat seama ca e mai important sa trec intreaga la minte peste iarna (si pe mine inotul ma ajuta enorm la treaba asta) decat sa ma stresez cu tiroida. Dar cand am aflat ca sunt insarcinata, am renuntat imediat din cauza clorului.

            7.       In mod special Vitamina D.


Vitamina D o putem numi panaceu universal :D. Nu are rost sa scriu in cateva randuri ce am citit in ani de zile. Dar oriunde mergeam adanc de tot cu cercetarile, dintr-un articol medical in altul, ajungeam in final la vitamina D. Boli autoimune de tiroida? Posibila legatura cu leaky gut (intestin permeabil), probleme de digestie, Irritable Bowel Syndrome, diversificare precoce si proasta? Dereglari hormonale? Lipsa de progesteron? Probleme cu ficatul? Depresie? Hipotiroidism? Oboseala cronica? Senzatie de frig? Ingrasare? Toate toate duceau la lipsa vitaminei D.

Vitamina D cea mai sigura si sanatoasa este cea de la soare. Si se pare ca daca stam vara suficient la soare, facem rezerve si pentru iarna. Primavara racim mai des pentru ca deja rezervele de vitamina D sunt pe terminate. DAR trebuie stat la soare cat mai mult vara, in special la amiaza, si fara crema de protectie. Si sa nu folosim sapun pe piele cateva ore dupa portia de soare. Cum am spus si mai sus, singura data in 2008 cand mi-a venit menstruatia la 30 de zile in loc de minim 100 a fost dupa concediul din Grecia, unde ma umplusem de vitamina D, fara protectie solara de niciun fel. Si culmea ca a fost prima data cand nu m-am ars. Am aflat mai tarziu ca nu este o coincidenta.

Pentru sezoanele reci, cea mai mare portie de vitamina D se produce la solar, dar aici deja intervin si riscurile, trebuie voi sa le cantariti, sa vedeti ce merita si ce nu. Si la solar, din cate am citit eu, melanoamele au aparut atunci cand s-a folosit crema (de bronzare sau de protectie). Asa ca daca aveti lipsa de vitamina D, reprize scurte, de cel mult 12 minute, fara creme, s-ar putea sa va faca un bine.

Daca nu doriti solar (ceea ce e foarte bine), urmatoarea sursa excelenta de vitamina D este in uleiul de ficat de cod. Normal, e de preferat uleiul de ficat de cod care mai are vitaminele A si D (cum e cel fermentat de la Green Pasture), decat unul din care au disparut vitaminele naturale, si s-au adaugat altele sintetice (nu mai vad rostul sa te chinui sa iei ceva gretos in gura, asa mai bine iei pilule).

Daca sunteti mai traditional, si considerati ca Burebista nu isi facea iarna stoc de ulei de ficat de cod, se pare ca exista multa vitamina D si in grasimile animalelor crescute libere, care mananca natural, iarba, etc. si nu primesc antibiotice si hormoni. Deci, pentru cei care consuma produse animale, la slanina inainte! Cred ca soare vara si grasimi iarna e reteta ideala, altfel nu ar fi supravietuit lumea pana acum, cand inca nu se inventasera nici solarele, nici transportul international de ulei de ficat de cod...

Daca nu consumati slanina, si nici nu vreti sa luati ulei de ficat de cod (din cauze etice, banuiesc ca se omoara mult cod ca sa faca atata ulei din ficatii lor mici; sau din cauza ca va e greu sa comandati din SUA de la green pasture), urmatoarea recomandare este vitamina D3. Aceasta se extrage din lanolina si se absoarbe mai bine decat D2, care e sintetica. Dar D3 nu e vegana, in cazul in care va puneti problema aceasta, pentru ca se extrage din lana oilor.

Asadar eu am stat muuuuult la soare, iar iarna am mers de cateva ori la solar si din cand in cand treceam peste vegetarianismul meu si luam capsule de ulei de ficat de cod. Capsulele erau bune din punctul meu de vedere pentru ca nu simteam gustul :D. Dar din moment ce oricum erau adaugate vitaminele sintetice pentru ca cele naturale dispar in procesul de fabricatie al uleiului, mai bine luam sintetice :D.


13 comentarii:

  1. te iubesc :)
    ce imi recomanzi sa ii dau lui sebi? nu cred ca ar accepta capsulele de la gp. noi stam ff prost la capitolul soare.
    multu' :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ii place gustul de peste?

      Eu am cumparat in iarna un borcan de blend cu ciocolata cica, ulei de ficat de cod cu butter oil (ca sa aiba pe langa vitaminele A si D din peste, si vitamina K2 din unt, foarte buna pentru dinti). Ei bine, al meu avea spasme de voma cum mirosea lingurita, nici vorba sa manance.

      Apoi i-am cumparat, pentru o alta incercare, fara aroma. Nu am gasit blend, asa ca am cumparat separat ulei de peste fara aroma si un borcan de butter oil. Asta are miros de pasta de peste afumat, consistenta un pic mai lichida decat o pasta de peste. Ii place, in sensul ca vine sa-i dau. Butter oil ar manca tot borcanul daca l-as lasa :D.

      Deci daca ii place in general gustul si mirosul de peste, as merge pe cele fara aroma. Intr-adevar sunt chiar bizare aromele alese de cei de la gp, cine ar amesteca in viata de zi cu zi peste cu ciocolata sau cu scortisoara...

      Ștergere
    2. Ah, si vezi ca este un magazin in UK ce aduce, nu trebuie sa comanzi din State: http://www.naturalfoodfinder.co.uk/products

      Pupici!

      Ștergere
  2. adora pestele. de cand m-am desteptat ii cumpar doar salbatic si Doamne, ce diferenta este... si la bani:d.
    merci pt site, acum ma uit.
    super multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. aquasana.
      L-am ales cand am vazut ca
      - il recomanda Kevin Gianni
      - seamana izbitor cu filtrul vandut de mercola, doar ca ala e branduit pentru el, deci poate e acelasi :))
      - se gaseste in romania mai ieftin decat in afara :D
      - e mai ieftin decat altele de gen. Si e un capitol in care imi pierd rabdarea cercetand. Se contrazic expertii continuu, nu am timp si chef sa studiez care are dreptate.

      Ștergere
  4. Multumesc ca existi si esti atat de minutioasa si documentata si o sursa de atata incredere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot in categoria mineralelor usor de absorbit intra si balaceala in mare. Si inotul, si statul in apa cu tot cu gat (pentru "masajul" tiroidei direct cu apa bogata in minerale), si statul in fund la mal in bataia valurilor, pentru sistemul reproducator.

    Nu numai ca apa de mare e foarte bogata in iod si magneziu (http://thecoconutmama.com/2013/05/magnesium-why-you-need-it-and-5-ways-to-get-more-of-it/), dar fluxul si refluxul au un mare rol in reglarea ciclului menstrual, avand in vedere ca si magnetismul lor e dat tot de luna, la fel ca ciclul menstrual.

    Mereu dupa o excursie la mare sunt total echilibrata hormonal, chiar daca nu mananc sanatos. Aerul si apa ma vindeca. Daca as sta langa mare as fi perfect sanatoasa, fara acnee si cu silueta ideala :)).

    http://www.formula-as.ro/2008/829/medicina-naturii-44/marea-care-vindeca-9955

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut

    Si eu am Hashimoto, am trecut prin sarcina cu tratament, la fel ca si tine, insa dupa sarcina analizele din ce in cemai proaste.

    Am gasit site-ul asta minutat http://hypothyroidmom.com/ si de 2 sapt am inceput sa elimin glutenul. Planul meu de baiate este sa trec spre o dieta paleo...sa vedem daca reusesc.

    In plus, ma ducomentez despre probiotice...resimt lipsa lor din organism.


    Ma bucur ca te-am gasit si ca pot gasi sprijin aici.

    Elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Esti ambitioasa! Ai simtit vreo schimbare? Eu sunt atat de zapacita (brain-fogged :D) incat uit chiar si sa iau macar ceva suplimente :D).

      Ștergere
    2. de cand am scapat de gluten ma simt f bine...fara balonari, constipatie, dureri de stomac....nu sunt 100% gluten free 9de ex si in mustar exista gluten :( ) dar fac tot ce pot sa il evit. sa stii ca primele 2 sapt au fost cele mai grele, parca eram drogata si simteam lipsa :))) acum nici nu mai poftesc la paste si pizza. momentan in analizele de tiroida nu se vad schimbari, probabil mai tarziiu. pana atunci suplimente de vit d din ulei de peste, mult soare, multe nuci braziliene, fructe si legume proaspete si cat mai putine lactate.

      Tu inca mai ai hashimoto sau ai reusit sa pastrezi analizele de tiroida ok?

      Ștergere
    3. Felicitari! Esti o inspiratie!

      Nu mi-am mai facut analizele din sarcina cu David, adica din 2012, atunci inca eram ok.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...