joi, 31 mai 2012

Toxoplasmoza - vesti mai putin bune

Azi am primit rezultatele. Am sperat si chiar am crezut ca va veni aviditatea aceea mare, sa ma pot linisti. Dar nu...

IgG 858  UI/ml   (ELFA)
<4 negativ; absenta imunitatii
≥4 si <8 echivoc; se recomanda
repetarea recoltarii
≥8 pozitiv - <300 imunitate veche sau
debut al seroconversiei
- ≥300 seroconversie
recenta sau persistenta a unui nivel
ridicat, mai vechi


Index de aviditate 0.198
< 0.2: aviditate scazuta
0.2-0.3: aviditate intermediara
≥ 0.3: aviditate crescuta

(Posibil infectie recenta (in ultimile 4 luni) cu Toxoplasma gondii. Se recomanda consult de specialitate (parazitologie)).


IgM 1.74  (ELFA)
< 0.55 : Negativ
0.55 - 0.65 : Echivoc - se recomanda
repetarea recoltarii dupa 10 zile;
≥0.65 : Pozitiv

(Determinarea anticorpilor Toxoplasma gondii IgM s-a efectuat prin 2 metode: electrochemilumiscenta si ELFA in ambele cazuri obtinandu-se un rezultat pozitiv)


Am intrat din nou in panica. Ce fac acum? Am cautat la Synevo Cluj si nu au analiza IgA, care ar indica mai precis vechimea infectiei.

Am spus si in postarea precedenta ca am primit sfaturi si ajutor de unde nici nu ma asteptam. O fosta colega de generatie (nici nu de clasa) din liceu mi-a scris si mi-a dat atunci numarul de telefon al matusii sale, care este specialist in toxoplasmoza in Cluj (nu la infectioase, ci la sanatate publica). Am sunat-o acuma dimineata, mi-a raspuns imediat, m-a ascultat si mi-a zis ca ea ar face tratamentul cu spiramicina pana la finalul sarcinii. Mi-a zis ca posibilitatea de infectie in primul trimestru e intr-adevar mica, dar ea exista, si daca se infecteaza fatul in primul trimestru da cele mai mari anomalii. Mi-a spus ca daca IgG-ul ar fi fost peste 1000, ar mai fi fost sanse sa fie suficient ca sa transmit anticorpi prin placenta la fat. Nu s-a mirat si nu m-a certat cand i-am spus ca inca alaptez in sarcina un copil de doi ani jumate. Mare lucru de la un cadru medical din Romania! Mi-a dat si datele de contact ale altei doctorite specialiste in parazitoze din Cluj, cadru universitar, pentru a afla parerea dansei.

Am sunat, mi s-a raspuns imediat (uau, eu de atatea ori nu pot raspunde la telefon nici macar la numerele ce le am in agenda, nu mai vorbesc de numere necunoscute). A fost atat de calda si de draguta, m-a intrebat mai multe detalii, despre analize, despre alimentatie. Mi-a zis ca trebuie neaparat sa gasesc un loc unde sa fac IgA, mi-a explicat ca o aviditate mica nu inseamna neaparat infectie recenta, dar o aviditate mare ar fi insemnat infectie mai indepartata. Mi-a zis ca IgM-ul nu mai e relevant de multi ani pentru infectiile recente. Dar mi-a spus ca dupa parerea ei, as fi pierdut sarcina daca as fi fost infectata recent si daca fatul ar fi fost infectat. Mi-a mai spus ca parerea ei este ca daca IgA-ul iese bine (of, Doamne ajuta!), si ecografia de dupa saptamana 16 nu arata anomalii, atunci ea ar elimina complet posibilitatea infectarii recente cu toxoplasmoza. Si aceasta doamna doctor a considerat ceva perfect normal ca alaptez in sarcina un copil de doi ani jumate, cand i-am spus de ce as vrea sa evit tratamentul.

Ca o paranteza, fix duminica m-am trezit nervoasa de ce am acceptat eu la ginecolog sa mai merg la o ecografie in saptamana 21? De ce am acceptat-o doar ca sa nu-l supar pe doctor? Stiam ca la viata mea toate regretele ce imi macina zen-ul si stomacul au fost din tot felul de imprejurari cand am acceptat ceva ca sa nu supar, nu pentru ca asa am crezut eu. Asa ca deja duminica eram pornita sa merg la medic si sa-i spun ca numai daca ma lamureste motivele medicale pentru care m-ar interesa lungimea femurului copilului meu (ca doar daca e prea mica, tot n-o poate lungi...), sunt de acord sa fac ecografia. Eram hotarata ca asta va fi si un test, sa-l vad cum reactioneaza cand imi spun parerile, pentru ca in timpul nasterii e evident ca nu voi avea atata putere sa ma contrazic cu el. Ei na, uite ca soarta iarasi ma face sa imi doresc eu sa fac ecografia. Desi tot nu imi este clar, daca e deja afectat fatul si daca Doamne fereste are anomalii, daca are vreo importanta ca eu as face tratamentul sau nu. Adica nu cred ca poate sa-l ajute sa-si refaca lipsurile, nu? Of...

Colega mea se intereseaza in momentul asta in Tg-Mures, si sa afle parerea unui mare ginecolog de acolo, dar si cu analizele. Vad ca se face IgA si la Tg-Mures. La Cluj am sunat la infectioase, mi-au spus sa revin dupa ora 1, acum am aflat ca nu se face IgA la Cluj la infectioase. La Synevo nu. Nu stiu unde altundeva sa sun. Pentru ca da, as fi preferat un drum de Cluj de 3 ore decat unul de Bucuresti de o zi intreaga cu Alex cu tot. Sau cu avionul, treziri de la ora 4 si mers la Bucuresti...

Am sunat si la Bucuresti la EcoParaDiagnostic, pentru ca daca tot as merge la Bucuresti, macar sa merg la cei mai specializati in toxoplasmoza. Dar nu am avut cum sa dau de doamna dr. Carmen Cretu, am vorbit doar la receptie. Trebuie sa vad daca as avea cum sa trimit sange la ei, sa nu trebuiasca macar sa fac 2-3 drumuri si pentru consultatii inainte si dupa analize, si pentru analize. Stie cineva cum as putea trimite sange la ei? Daca as sti ca rezolv cu un drum, ar fi ok, dar rezultatele vin in 7 zile, deci nu am cum sa stau atata in Bucuresti, pentru ca apoi cu rezultatele sa imi fac programare la doamna doctor ca s-o intreb ce sa fac.

De ce nu fac pur si simplu tratamentul? Pentru ca e un antibiotic luat zilnic, toata sarcina, iar daca fatul nu e infectat nu cred ca are sens. Plus ca mi se par mai simple 3 drumuri de Bucuresti cu avionul decat o intarcare brusca si fortata a lui Alex acum.

Nu mi-e clar de ce pe linkul dat in ceva comentarii la prima postare, pe un forum romanesc, erau mamici care primeau tratamentul chiar daca aveau indicele de aviditate crescut, sau daca aveau rezultate bune la amniocenteza. De ce au mai facut amniocenteza? A, probabil pentru a avorta in cazul in care... Si totusi de ce li se dadea tratament?

In strainatate mi s-a spus sa merg, dar nu cunosc pe nimeni, nici un specialist. Nu cred ca ma pot pur si simplu caza in Viena si acolo sa caut laboratoare si specialisti.

Deci intrebari:
  • stiti daca se face undeva la Cluj IgA? (poate si IgE?)
  • stiti daca se poate trimite cumva sange la analize in Bucuresti la EcoParaDiagnostic?
  • cu rezultatul analizelor, stiti daca se poate contacta doamna doctor Carmen Cretu, si sa platesc consultatia ca pe una reala? (fie ca e prin telefon, sau prin email)
  • o cunoaste cineva cat s-o intrebe ce analize sa mai fac in afara de IgA si IgE?
  • daca gasesc un loc la Cluj unde se face analiza, sau merg la Tg-Mures, oare inseamna ca prelungesc aiurea si pierd timpul? In sensul ca daca tot la Bucuresti as ajunge intr-un final, IgA si IgE nu ar mai avea relevanta (4-6 luni ar fi deja din timpul sarcinii, nu de dinainte)
  • stiti de ce sunt mamici care primesc tratament, chiar daca aviditatea este mare, sau chiar rezultatele la amniocenteza sunt bune?
  • stiti daca dupa ce este deja infectat fatul, si probabil afectat de asta, mai are vreun efect tratamentul? Ii poate reface auzul pierdut, vazul pierdut, neuronii pierduti, membrele lipsa? Adica are vreun rost tot stresul meu din moment ce infectia, daca a fost in timpul sarcinii, a avut loc deja? Sau mamele fac aceste investigatii in general ca sa se linisteasca in cazul in care analizele sunt bune, si sa avorteze in cazul in care sunt proaste? Pentru ca eu nu as vrea sa fac avort, asa ca vreau sa stiu daca are sens totul.
  • stiti pe cineva foarte bun specialist in toxoplasmoza in strainatate? pentru ca decat sa merg sa caut, poate mai bine ma bazez ca avem specialisti la noi.  

Of of...

79 de comentarii:

  1. Ralu, tin pumnii sa gasesti cele mai bune raspunsuri pentru tine! Momentan nu am idee, dar daca aflu ceva, revin cu siguranta. Te imbratisez cu mare drag si ma rog sa fie totul bine! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. hai ca tot trec pe la tine sa vad ce faci.
    eu am fost la spitalul Colentina, la dna dr. Lidia Lazar. cu bilet de trimitere de la medicul de familie este consultatia gratis, sau nu (depinde cum vrei tu). la prima vedere pare o persoana dura, dar de fapt nu e, este un bun profesionist care te poate incuraja si sprijini pana la sfarsit. poti sa o suni, are o secretara draguta care iti spuni cand sa revii daca nu e acolo.
    te rog nu te mai gandi la penultimul punct. nu are cum sa se intample. o sa fie bine.
    iti las linkul catre nr. dnei dr Lazar in caz ca te hotarasti sa vb cu ea.http://www.spitalul-colentina.ro/scc-ro/spitalul_colentina.htm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta doctora Carmen Michaela Cretu trimite pacientii care vin ls spitalul colentina cu bilet de trimitere de la medicul de familie sa faca analize pe bani la cabinetul ei particular nu se mai satura de spaga si bani trebuie data afara de la colentina

      Ștergere
    2. Nu este adevarat! Am fost acum 2 saptamani la Colentina, internata cu fiul meu. Este un om extraordinar!

      Ștergere
  3. Salut Raluca,

    Eu am trimis sange in strainatate cu TNT. Poti intreba la toate firmele mari de curierat, gen UPS, DHL, sigur poti trimite, nu iti face griji.

    Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult. O sa sun maine sa vad daca trimit din Baia Mare in Bucuresti. In strainatate deocamdata nu stiu unde.

      Ștergere
  4. ma gandeam acum sa iti trimit analizele mele sa faci comparatie intre ele. dar mai bine pe mail, e mult de scris.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, nu stiu daca are sens, ca nu ma pricep deloc la cititul lor.

      Ștergere
  5. Ralu, zic sa asculti dna doctor parazitolog, sa faci undeva acel Ig A (nu stiu unde, ma interesez si eu) si sa gasesti un medic bun ecografist (nu neaparat ginecolog, as merge pe mana unui specialist in radiologie-imagistica) iar acesta sa stie dupa ce sa se uite la urmatoarea ecografie. Pot sa intreb in stg-dreapta de un astfel de medic, in Cluj.
    Of, imi pare rau...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, intr-adevar la urmatoarea ecografie ar trebui sa ma bazez pe un specialist, nu pe un ginecolog.

      Ștergere
  6. Ralu draga, si eu stiu ca se pot trimite probe biologice prin curieri - un prieten a trimis prin DHL in Anglia. Neaparat vorbeste cu ei; si la un laborator, ma gandesc ca trebuie cumva prelucrat sangele ala ca sa poata rezista pana acolo...as vorbi si la laboratorul la care vrei sa trimiti, sigur te pot lamuri cumva.
    Te imbratisez, trebuie sa fie bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! O sa sun maine si la laboratorul acela din Bucuresti, si la DHL sa vad cum ne intelegem sa fie bine, si aici la ceva laborator.

      Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Raluca...of Doamne...sa dea D-zeu sa fie totul bine in final si sa te ajute sa faci ce e mai bine pentru bebe.

    RăspundețiȘtergere
  9. Antibioticul dat inainte de amniocenteza ar reduce riscul infectarii fatului. De aceea banuiesc ca il dau toti, la orb. Punand in balanta beneficiu versus risc, se pare ca mai bine riscul antibioticului decat al parazitului. Daca in lichidul amniotic detecteaza arn-ul parazitului, asta insemnand ca infectia a ajuns la fat, mai adauga la schema inca un antibiotic, incercand sa reduca gravitatea toxoplasmozei la copil. Deci da, daca este infectat, antibioticul ar putea sa stopeze evolutia bolii fetale.

    Ca specialist in radiogie imagistica, in Cluj Napoca: dr. Horatiu Branda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru numele doctorului. Am vorbit acuma seara cu o dr. de aici de la infectioase si ea a spus ca dupa parerea ei, tratamentul nu i-ar putea "rezolva" problemele aparute deja din cauza toxoplasmei. A zis ca ea nu ar face tratamentul in cazul meu, cand la ecograf totul pare ok.

      Ștergere
  10. Raluca, dar tratamentul cu antibiotic ar putea rezolva problema indiferente de IgA? Sau depinde totul de IgA si eco? Ca daca antibioticul rezolva sau macar creste sansele ca bebe sa fie ok, eu zic sa-l faci. Alex e destul de mare ca sa-l poti intarca avand in vedere situatia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doctorita de la Cluj cu care am vorbit la telefon a spus sa fac IgA inainte de amniocenteza si tratament, inainte sa-i spun ca alaptez, deci cred ca asa mult antibiotic zilnic pana la nastere are si foarte multe efecte negative, si la mine, si la bebe. Vad ca se feresc sa-l dea, desi logic ar fi poate la toate gravidele sa-l dea de la prima analiza in dubii.

      Cu intarcatul eu simt ca e mai greu acum, cand suge de confort, decat in primele luni, cand ei sug mai mult pentru hrana. Imi imaginez daca trebuia sa-l intarc la 6 luni, dupa o zi de refuzat biberonul, l-ar fi acceptat. Insa acum nu pentru laptele ala suge, cere pentru adormire si alinare. Sanul probabil e ca o suzeta, jucarie preferata de somn, paturica, stiu eu ce. Cred ca la varsta asta intarcarea ghidata de mama poate fi fara traume daca e facuta treptat, renuntam intai la supturile zilnice din afara celor de la somn, apoi renuntam la somnul de amiaza, apoi la cel de seara, apoi la trezirile de noapte. Adica asa imi imaginez o negociere cu el, ca e deja mare si comunica, in cazul in care ar trebui intarcat in doua luni. Dar de pe o zi pe alta nu-mi imaginez cum s-ar putea face fara sa fie afectat de treaba asta.

      Dar da, si dilema mea este daca antibioticul ala mai rezolva acum ceva, sau oricum e prea tarziu.

      Ștergere
  11. Of :((
    Eu nici nu stiu ce sa zic. Doar ca sunt alaturi de tine, Ralu!
    Ma rog sa fie totul bine.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. ai nevoie de ajutor la synevo la bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! O sa apelez la tine daca voi afla ca se poate face ceva la synevo in Bucuresti.

      Ștergere
  14. probele se pot trimite cu siguranta in strainatate. Ia legatura cu mama lui Bibi, ea stie cum se face si este f f saritoare.

    Sunt con vinsa ca finalul fa vi supermegaextra fericit, ca sa o citez pe Sofiuca, iti tin pumnii si ma gandesc cu drag la voi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Degetica! La cat de grave probleme aveti voi doua, chiar nu v-as deranja cu astfel de cereri de informatii. Inca nu stiu unde le-as putea trimite in strainatate. Ce scumpa e Sofiuca! Multumesc mult!

      Ștergere
  15. Răspunsuri
    1. Nina, nu stiam de ei. Cand i-am facut lui Alex analize la nastere eu stiam ca trimit in Bucuresti sau in Ungaria. Am vazut acum pe site-ul lor ca au "Toxoplasma gondii Ac IgA - ISAGA (TOXAIS)*" ce o fi insemnand ISAGA si TOXOCAIS nu stiu ca vad ca IgM si IgG nu au denumirile astea in coada (http://www.synlab.com/fileadmin/standortseiten/synlab_ro/Lista%20de%20analize-1mai%202011-synlab%20ROMANIA.pdf)

      Multumesc!

      Ștergere
  16. Raluca, o evaluare a sarcinii tale in Ungaria nu ti se pare o varianta mai sigura? Cand eram gravida eu am luat in calcul o nastere la Szeged, si asta pentru ca ma ingrozeau spitalele de stat de la noi, dar am aflat ca si in Bucuresti sunt clinici private asa ca m-am dus la Medlife.
    Una peste alta, tin minte ca am citit la vremea respectiva si de o Fundatie care acorda sprijin - translator, legatura cu clinica etc.
    In Bucuresti eu mi-am facut toate analizele de sarcina, inclusiv amniocenteza, la Centrul Medical Unirii care are contracte cu laboratoare din Anglia si Germania pentru multe analize inclusiv amniocenteza. Poate Bucurestiul si Clinica "Regina Maria" sa fie o alta solutie. La "Matei Bals" este dr Streinu Cercel si echipa lui despre care iarasi am auzit ca este excelenta.
    Imi dau seama perfect in ce stare esti, eu n-am avut nici o pb in sarcina si tot am fost plina de idei...Nu uita ca sarcina aduce cu ea oricum instabilitate emotionala, si fara sa aiba motiv o gravida isi face griji constant.
    Macar vino pana la Bucuresti si alege cativa medici de top sa-ti evalueze sarcina. O consultatie la Streinu Cercel sau alt medic din echipa lui, analize la CM Unirea, consult la un ginecolog de top - dr Badiu (Sp Municipal + CM Unirea).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dimineata nu stiam ce sa fac, acum voi avea idei de unde sa aleg. In strainatate nu cunosc nici un specialist, deci poate ar fi mai bine sa ajung in Bucuresti atunci. Multumesc mult!

      Ștergere
  17. Buna Raluca,

    Eu te-am urmarit "din umbra" pana acum dar m-am gandit ca poate-ti sunt putin de ajutor de data asta:

    - Synevo face Toxoplasma in lichid amniotic (http://www.synevo.ro/toxoplasma-gondii-adn-in-lichid-amniotic/) - e cam scumpa dar ai putea sa te interesezi la nr de telefon despre ce implica asta (021 407 07 00 - asta e centrala, suni si apoi astepti sa te preia un operator)
    - In general Synevo transporta probe dintr-un oras in altul deci teoretic ai putea sa recoltezi la Cluj si sa fie trimisa proba mai departe. Oricum, ea se lucreaza in Germania din cate stiu eu.
    - In cazul in care nu merge cu Synevo - TNT se ocupa si de livrare de probe biologice.
    - Eu nu sunt cadru medical dar lucrez la un lab de analize si am intalnit multe gravide in situatia ta. Ca o parere personala, sunt de acord cu sfaturile celei de-a doua doctorite cu care ai vorbit.
    - Intamplator, imi amintesc de o pacienta in situatia ta si desi medicii din Cta i-au recomandat sa renunte la sarcina, dupa un control la Buc a hotarat sa tina sarcina care s-a dovedit a fi fara probleme. Cand am citit povestea ta, mi-am amintit de ea cum a venit plangand sa faca aviditatea, tot asa speriata ca tine. Fetita este perfect sanatoasa acum.

    Multa sanatate! Sper sa revii cu vesti bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Diana, ma bucur ca mi-ai scris! Va trebui sa sun la un laborator, daca se poate face analiza undeva in zona noastra si sa merg la Bucuresti doar cand am rezultatul si trebuie sa ma consult cu un specialist, ar fi mult mai bine. Cred ca analiza aceea din lichidul amniotic se face in cursul amniocentezei.

      Iti multumesc pentru suflul de energie pozitiva!

      Ștergere
  18. Raluca, eu am sa iti scriu detalii pe email. Am intrebat la laboratoarele pe care le stiu eu si nu fac IgA ptr toxo...dar nu ma las si iti dau vesti despre laboratoare din Cluj. Apoi as zice si eu ca si Dana: sa te vada un specialist pe eco. Ma mai interesez si iti scriu mail.
    Si..sunt alaturi de tine. Nu ezita sa ma contactezi daca te decizi ca vrei sa faci investigatii in plus la Cluj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am aflat intre timp despre terramed ca face IgA si la fel Synlab. Si acum voi avea alta dilema, daca specialista din Bucuresti nu cumva ar avea incredere mai mare in laboratorul ei. Voi suna maine si la terramed, si la synlab, sa-i intreb unde trimit ei aceste analize, ca e evident ca nu le fac local. Multumesc mult! :-*

      Ștergere
  19. Of Raluca ce rau imi pare ca nu au fost analizele asa cum trebuie :( Va tin pumnii in continuare si sper din tot sufletul sa ajungeti la o solutie care sa te linisteasca !!! (eu tot zic ca bebelica e bine mersi ... atata doar ca iti inteleg stresul si grijile si neputinta pe care o simti zilele astea). Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  20. Ralu, eu nu cunosc nici un specialist in asa ceva aici , insa daca vrei sa mergi in strainatate , eu sunt oricand disponibila sa te ajut , probabil ca Franta e prea departe ptr voi , insa nu se stie niciodata .
    Eu am un medic ginecolog foarte bun , insa ei nu fac eco ssu radiografie in cabinete , ptr asta se merge la centre , si aici este centru european langa mine , foarte bun cu specialisti si aparatura moderna .
    Ma rog in continuare sa fie totul ok , si sa scai de tot stresul , va pupam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult mult! Ar fi culmea sa ajung sa te vizitez cu un astfel de motiv :D, si in scop turistic nu am venit pana acum. Pupici dragi!

      Ștergere
    2. Ei , nu se stie niciodata Ralu .
      Am vrb si eu azi cu medicul meu si mi-a zis exact ce sm citit pe net la alte gravide de aici care su fost in aceeasi situatie , adica tratament neaparat cu antibiotic pana la nastere , amniocenteza obligatorie si pe urma bebe supravegheat pana la 5 ani cel putin .

      Pupici si curaj

      Ștergere
    3. Of of, asa mult ma supara chestia asta ca atatia ani voi purta grija toxoplasmei bebelusului, atatia ani cu investigatii peste investigatii, emotii si poate chiar tratamente :(

      Ștergere
  21. si nasa mea a trimis sange la Timisoara (de la bucuresti) pentru niste analize de dinantea sarcinii ( cariotipii si alte minunatii-ea nu ramanea insarcinata) si stiu ca tot cu un curier a trimis, cred ca trebuie sa specifici la ei, sa aiba mai multa grija, sigur se poate.
    succes in continuare, la celelate intrebari nu mai bag, insa iti pot sugera sa te rogi la Sfantul Nectarie (cauta acatistul lui si citeste-l ) si sigur va fi bine bebe, sunt convinsa de asta :) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Uite ca tot am auzit de minuni ale Sfantului Nectarie, dar nu am citit niciodata.

      Ștergere
  22. Update:
    - se fac deci analizele si la Cluj. Am aflat pana acum de terramed si synlab. Va trebui sa sun, sa intreb unde le trimit, si daca au deschis sambata sau luni.

    Cand voi avea rezultatul de la IgA probabil ca va trebui sa ma programez si la un ecografist bun. Credeam ca trebuie sa grupez ecografistul cu laboratorul, dar nu prea are a face, ca la analize voi merge cat de repede, iar la ecograf ar trebui o programare din timp.

    - se fac analizele si la Tg-Mures, unde as cunoaste un foarte bun ginecolog. Ginecolog care le trimite de obicei la Zagreb la un mare medic ecografist specializat in toxoplasmoza dupa cate am inteles, pe toate gravidele cu risc. Gluma proasta: noi in ultimele saptamani nu ne puteam hotari unde mergem in concediu, uite ca ni s-ar arata Croatia... :D

    - se fac, logic, analizele si la Bucuresti. Si ecografisti banuiesc ca sunt dintre cei mai buni acolo, dar nu cred ca daca merg saptamana viitoare la analize as prinde o programare la ecograf.

    - si din spusele voastre, daca as vorbi aici la un laborator, si la un curier special, si la Bucuresti, as putea sa trimit si din Baia Mare.

    RăspundețiȘtergere
  23. Update partea a 2-a:
    - am vorbit acuma seara si cu o dr. de la infectioase din Baia Mare. Ea mi-a spus sa merg maine la ea sa aiba in fata analizele cand va suna prin tara sa intrebe informatii. Dar mi-a zis ca ea nu si-ar face atatea griji, pentru ca IgG-ul asa mare arata o infectie mai veche, pentru ca o infectare in primul trimestru din ce experienta a avut ea cu gravide, a dus mereu la pierderea sarcinii, si mai ales pentru ca ea crede ca oricum pentru tratament ar fi prea tarziu.

    Stiu ca sunt multi medici care recomanda si dupa 2-3 luni de investigatii tratament, dar intr-adevar aceasta a fost cea mai mare dilema a mea de azi: daca fac IgA si e de rau, si fac amniocenteza si aflu ca fatul este infectat cu toxo, mai are sens tratamentul? Adica vederea si auzul s-au format deja (sau ma rog, au fost afectate deja), orice tratament nu poate reface stricaciunile facute. Dupa 2-3-4 luni de cand boala este in organism, mai are vreun rost facut tratamentul? Eu tratamentul asta il vad util daca afli ca ai toxo inainte sa vrei sa faci copii, sau daca afli ca ai toxo in trimestrul 2, dupa ce in trimestrul 1 ai avut analize curate, deci e evident ca infectia este foarte recenta, mai poti face ceva.

    Citind peste tot mi se pare ca atatea investigatii (IgA, amniocenteza,...) se fac din doua motive: sa afli ca totul e ok si sa te linistesti, sau daca afli ca nu e ok, sa faci avort terapeutic. Dar daca afli ca nu e ok si nu vrei sa faci avort, mai are sens la o infestare atat de veche deja sa mai faci tratament?

    RăspundețiȘtergere
  24. Update partea a 3-a:
    - tot nu stiu ce voi face, abia maine dupa discutia cu doamna doctor voi lua hotararea. Recunosc ca mi-ar placea sa-mi spuna sa nu mai fac nimic, chiar daca as sti ca nu e cel mai mare specialist in zona asta. De fapt intuitia imi spune sa ma bazez doar pe ecografii, dar nu vreau sa fiu eu cea care iau aceasta decizie, vreau sa pot spune ca am ascultat de un medic :D.

    - am primit multa multa sustinere si prin mesaje private pe facebook, si multe idei de ajutor.

    Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  25. Raluca, te imbratisez si ma gandesc la voi! Sper sa aveti vesti bune si sa gasiti drumul potrivit pentru voi!

    RăspundețiȘtergere
  26. Vad ca deja tot ce ti-am scris eu pe FB cam stii si tu. Eu deduc ca totusi un tratament post rezultat pozitiv de infectie a bebelui la amniocenteza scade riscul de complicatii majore, nu stiu, poate ma insel, dar asta este ceea ce am inteles eu. Ca amniocenteza nu doar ca iti confirma sau infirma infectia la fat, ci, corelata cu ecografii si alte teste serologice, conduce la tratamente auxiliare (eu inteleg ca totusi sunt de efect). Prietena mea toxicolog mi-a spus ca spiramicina e ok in alaptare, mai ales la un copil asa de mare, deci macar asta cred ca poti incerca - in caz ca bebe nu e infectat (probabilitatea fiind de peste 85% in sensul asta) sa scazi rapid si in forta riscul de infectie.
    Repet imbratisarile. Si rugaciunile pentru ca totul sa fie bine intr-un final!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa mi s-a spus si mie azi de catre un ginecolog, ca scade riscul de complicatii sau chiar de transmitere, ca cica si daca nu s-a transmis cand am facut eu boala, se poate transmite chiar acum. Dar apoi ma nedumeresc atatea pareri diferite, ca vad ca infectionistii nu ofera spiramicina imediat, ci numai dupa IgA si amnio. Iti multumesc mult mult!

      Ștergere
  27. Raluca, vino in Bucuresti!

    1.La Spitalul de Boli Infectioase Colentina, 'Matei Bals" parca se numeste acum, se poate aranja telefonic o consultatie la secretara dr Streinu Cercel - ori la el, ori la alt dr din echipa lui.

    2.Pot sa-ti dau mobilul dr Alexandru Badiu (Sp Municipal + CM Unirii), e un ginecolog reputat si lucreaza numai cu oameni de calitate. Eu toate ecografiile le-am facut la dr Adriana Klein, care este specialist in radiologie -imagistica.

    Dr Badiu este o persoana extrem implicata, iti va deschide toate usile de care ai nevoie. Este calm, cald, plin de umor si stie sa induca energie pozitiva - adica exact ce ai tu acum nevoie. Nu vb aiurea si pune mult accent pe starea de optimism pe care trebuie s-o aiba gravida.
    Mie mi-a spus sa-l las pe el sa-si faca griji si daca e cazul imi spune ce avem de facut.Si...sa-mi scot cablul de la net! :)

    Eu m-am dus la el la 39,5 ani, cu o sarcina in 4 luni de care nu stiam, si in cateva minute mi-a spus tot ce e de facut - analize in regim de urgenta la CM Unirii, amniocenteza tot acolo pentru ca va fi prelucrata de un laborator din Anglia sau Germania, eco. Mi-a dat nume, mobile si mi-a zis ca orice obstacol intampin sa-l sun imediat.

    Nu uita ca timpul trece si trebuie sa iei o decizie cat mai repede. Daca mergi pe prea multe drumuri, consulti prea mult medici o sa ti se accentueze starea de panica (total contraindicat pentru o gravida) si te zapacesti de tot!!

    Un dr chiar daca sustine o teorie gresita are totusi argumente pentru ea, argumente medicale. Si asta te poate face sa pierzi timp pretios - respectiv verificarea pe net a respectivelor teorii, compararea cu altele, etc. Tu nu de stress ai nevoie acum, ci de optimism maxim!

    Alege-ti o echpa de medici de top si mergi cu ea pana la capat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult mult, din suflet! Ai dreptate, trebuie sa aleg specialistul in care sa am incredere, dar cand vad atatea pareri diferite... Chiar acum astept, dr infectionista de la Baia Mare incearca sa ii afle parerea doamnei dr. Carmen Cretu, care se pare ca e super specializata in toxoplasmoza in sarcina. A obtinut numele ei de la cei de la Cluj, deci chiar e privita in tara ca fiind cea mai buna in domeniul asta.

      Daca nu dau de ea, am primit printr-o persoana foarte sufletista, care l-a intrebat direct pe Cercel, numele unei specialiste din Cluj. Probabil cand o sa-mi aleg orasul in care e infectionistul, voi hotari la cine merg acolo la ecograf.

      Multumesc mult inca o data pentru informatii si incurajari!

      Ștergere
  28. Raluca, imi pare tare rau pentru aceste momente dificile. Va doresc sa gasiti in curand solutia potrivita pentru voi si aceasta sa fie insotita de vesti bune !
    Va imbratisam, cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  29. Ma rog pentru voi. Sper sa fie toata nelinistea degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  30. of, Ralu.... iti tin pumnii stransi pana la sange si ma rog sa va fie bine!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  31. Update: DHL nu trimite decat daca are contract cu cele doua laboratoare, altfel ei nu primesc recipiente de la alte laboratoare. Deci cica sa intreb la laborator.

    TNT in schimb, dupa ce am asteptat vreo 3 ore sa vorbesc cu cineva, trimite, si trebuie doar sa le spun cu o zi inainte, ca sa trimita pe masina cutia cu lada frigorifica speciala.

    Astept deci acum parerea doamnei Cretu, daca nu reusim sa ajungem la ea, voi apela la doamna de la Cluj recomandata de Cercel. Am fost dimineata la infectionista de aici, ea imi spune ca nu vede motive de ingrijorare, din cauza IgG-ului marit tare.

    Sunt derutata de parerile contradictorii ale medicilor. Unii nu ar da tratamentul pana cand afla sigur dupa IgA si amniocenteza ca fatul e infectat, altii ar da de acum, ca sa previna infectarea de acum si alte consecinte negative ale infectarii. Altii dau de acum dar continua investigatiile ca daca fatul e infectat sa dea un tratament mult mai puternic.

    Ma sperie faptul ca si cu tratament, si fara, imi voi pune mereu intrebari, voi fi mereu ingrijorata, va trebui si cu bebe sa merg mereu la investigatii. Probabil va trebui sa nasc intr-un spital dotat cu laborator de analiza pentru IgA pentru nou-nascuti. (mai ales ca vad acum cat e de complicat sa trimiti o proba biologica, si nu cred ca ginecologul si neonatologul de aici se pricep la asta)

    RăspundețiȘtergere
  32. Ralu, daca fatul este afectat, luand antibioticul nu il ajuti sa-si recupereze ceea ce a fost deja afectat, ci il ajuti prin faptul ca antibioticul impiedica parazitul sa mai faca rau. Ceea ce nu este de neglijat. Iarta-ma ca o tot tin cu antibioticul. Nu sunt eu in masura sa iti zic sa-l iei, dar vreau sa intelegi logica celor ce il recomanda in lipsa diagnosticului sigur, dat in urma amniocentezei.
    Pe de alta parte, gandeste-te asa. Incepi sa iei antibiotic acum. Esti in saptamana 15? 16? Peste 4 saptamani amniocenteza iti spune ca totul este ok, doamne ajuta. Intrerupi tratamentul si iesi in strada sa imbratisezi toti trecatorii. Dar daca, doamne fereste nu-i bine amniocenteza si ganditi sa mergeti inainte, tind sa cred ca ai regreta ca nu ai inceput tratamentul mai repede.
    Te rog mult, asa cum a spus si dna Raducan mai sus, alege-ti o echipa si colaboreaza numai cu ei. Prea multe pareri strica. Dna doctor parazitolog din Cluj, cadru universitar, este dna Junie asa-i? Stiu ca este un bun profestionist.
    Astept si eu cu nerabdare parerea dnei dr de la Bucuresti.
    Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu azi as fi ales sa am incredere in doamna Cretu, dar nu a raspuns toata ziua la telefon, asa ca probabil totul se va amana pana marti :(
      M-as duce acuma seara la Cluj sa fac IgA-ul maine dimineata, dar nu as face un drum degeaba daca dr de la bucuresti nu s-ar uita peste analize facute la cluj. Daca i-ar fi raspuns doamnei dr.de aici de la infectioase, ar fi putut ele sa se inteleaga si cu analizele.

      La Cluj mi-a fost recomandat sa merg acum la Doina Tatulescu, dar vad ca nu e nicaieri la particular, doar la infectioase. Iarasi ramane pe cel mai devreme marti.

      Singurul care a zis sa incep tratamentul de acum este ginecologul de la tg-mures. Infectionista de aici, si cele doua dr.de la cluj au zis sa nu ma gandesc sa iau inainte de IgA, lucru care ma face sa cred ca vor sa evite efectele negative ale medicamentului in cazul in care nu e nevoie.

      Ștergere
  33. Raluca, daca e vorba de d-na dr Monica Junie prin seful meu care e bun amic cu dansa poti ajunge la un consult. La fel, ecografisti buni sunt la Cluj si aparate super performante. Daca vrei sa ajungi la prof Stamatian si asta se poate aranja (e ginecolog renumit si ecografist bun, asta spun alti dr despre dansul). Noi nu plecam weekendul acesta din Cluj, daca te decizi sa ajungi la Cluj da-ne un semn de viata. Stiu ca majoritatea laboratoarelor private au si sambata program pana pe la ora 14...Sper sa iei decizia cea buna, stiu ca nu iti e usor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Synlab nu au deschis maine. La terramed da, pana la 10, deci ar trebui sa mergem de acuma seara. Daca nu as fi insarcinata, intr-o situatie din asta as merge la Cluj fara ezitare, dar acum fiecare drum ma face sa ma simt ingrozitor de rau, si vreo saptamana dupa aceea. De aceea nu as face aiurea drumul asta daca dupa aceea orice specialist as alege, fie din Cluj, fie din Bucuresti, nu recunoaste analiza respectiva, si ar trebui s-o refac. Deci da, sunt varza ca trebuie luate atatea decizii. Mai ales cand vad ca fiecare doctor spune altceva.

      Ștergere
  34. Raluca, uite ce am aflat eu acum, ca nu-mi da pace pb ta si m-am repezit si eu pe net.

    1. Dr Carmen Michaela Cretu este sefa sectiei Boli Parazitare la Sp Colentina dar mai poate fi gasita si la Clinica EcoParaDiagnostic; http://www.ecoparadiagnostic.ro/carmencretu.php

    2. Poti sa trimiti analizele pe fax si ai opinia dansei, dar este considerata consultatie si trebuie sa achiti 120 lei in contul lor.
    I-am spus tipei de la receptie ca o sa suni tu sa vb despre asta. O programare reala ar fi de-abia in 23 iunie, dar eu nu mi-as face pb din cauza asta pt ca poate fi gasita la Colentina.

    3. La laboratorul lor se face si IgA si cam orice analiza vrei

    4. Daca te hotarasti sa vii la Bucuresti ma ocup eu de obtinerea unui consult la Colentina

    5. Dr Cretu are specializare si in ecografie

    Sper sa-ti folosesca informatiile si sa te linistesti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Roxana, iti scriu pe fuga. Iti multumesc! Am sunat imediat la laborator, am vorbit despre consultatia prin fax, eram gata sa merg maine la Cluj sa fac analiza aceea, macar aceea, cum o fi, si daca n-o accepta, sa i-o trimit saptamana viitoare. A sunat apoi sotul meu si a vorbit cu receptionera si a zis ca ne baga printre altii maine. Asa ca acum suntem in alte mari stresuri: avion maine dimineata la 6 de la Cluj, cu 500 de euro biletul (din pacate nu e gluma), sau cu masina toata noaptea. Ambele variante sunt obositoare, deci alegerea nu e usoara. Trenuri nu mai sunt la ora asta, daca ma puneam mai devreme sa sun, puteam merge lejer in excursie cu trenul, si ieftin...

      Acum ma apuc sa fac bagaje, am vrut doar sa-ti scriu. Multumesc mult!

      Ștergere
    3. Deci vii pana la urma la Bucuresti, excelent, clar e cea mai buna alegere!
      Tocmai vroiam sa-ti scriu ca am facut rost de mobilul si adresa de mail a dr Cretu, dar acum nu mai ai nevoie!
      Ai luat o decizie excelenta, totul o sa fie bine, o sa vezi!! :)

      Ștergere
    4. Iti multumesc mult pentru tot! Esti extraordinara!

      Ștergere
  35. Eu eram mai sus. Imi manifestasem incantarea, dar in secunda doi m-am gandit ca-i mai nimerit sa nu. Sa pastram entuziasmul pentru cand vei afla ca totul este bine.
    Blogger insa ma tradeaza, asa ca "wow, chapeau!"...asta scrisesem inainte.

    RăspundețiȘtergere
  36. Nu am avut timp sa citesc toate comentariile, dar poti face anmiocenteza si dozare de toxoplasma in lichidul amniotic. Tu acum esti pe un tratament sau nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt pe tratament, deocamdata incearca sa-si dea seama daca e nevoie de tratament prin metode mai putin invazive.

      Ștergere
  37. Doamne ajuta, dragilor! Ne vom gandi la voi.

    RăspundețiȘtergere
  38. Eu vreau numai sa-ti povestesc de experienta mea cu toxoplasmoza in sarcina, descoperita in saptamana 30 de sarcina cu IGG 32 si IGM 3.23 (era chiar proaspata). M-au trecut pe antibiotic (rovamicina) din aceeasi zi, chiar daca intre timp mi-au repetat analizele de 2 ori sa fie siguri (eu am fost la Matei Bals, care e cel mai bun centru de boli infectioase de la noi). Am luat antibioticul pana in ziua in care am nascut, doctorii mi-au spus ca e esential ca sa nu treaca la copil, si ca daca a trecut oricum il ajuta. La nastere l-au intors pe Matei pe toate partile, control oftalmologic complet, ecografie craniana, analize de sange, dar se pare am avut noroc si a scapat.
    Din cate stiu eu din ce am studiat/intrebat doctori in lunile in care am stat cu sufletul la gura sa-l vad intreg, infectia se transmite cata vreme e activa, adica daca IGM-ul e peste 0,5, iar la unele persoane poate ramane activa o perioada mai lunga. Asa ca din punctul meu de vedere, de mama care a trecut prin asta, as fi luat antibioticul imediat indiferent de saptamana de sarcina. Dup-aia mai vedeam eu, dar fara antibiotic numai ar creste riscul de infectare, care se mareste o data cu evolutia sarcinii. Nu e timp de pierdut cu asa ceva.
    Tinem pumnii sa aiba Alex un fratior sanatos :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca acum expertii astia in toxo spun ca IgM ala ramane ridicat chiar daca infectia nu mai e activa. De la 12 luni, pana chiar toata viata la 15-20% din populatie. De aceea acum imi face si analizele de IgA, IgE si ADN.

      Dar vazand ca si tu ai trecut prin asa ceva, ma refer la stres, si Matei e sanatos, si tu esti chiar intreaga la minte :)), ma linisteste putin. Mie mi se pare ca stresul asta, inclusiv cel de dupa nastere, cu investigatiile, ma zapaceste rau de tot. Multumesc mult mult!

      Ștergere
  39. buna! am citit toate comentariile de pe blog...si eu in acest moment trec printr-o infectie de toxoplasmoza...sunt insarcinata in 16 saptamani si de 2 saptamani mi-a fost descoperit parazitul...doctorita m-a pus imediat pe tratamentul de rovamicyna si acum pe 19 iunie am programare la cel mai mare spital di Leuven (Belgia) pentru amniocenteza...imi vine sa mor k nu stiu cum este bebelusul...ginecologul crede k deja am infectat fatul...sper sa ma ajute Dumnezeu sa am un bebelus sanatos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Miha! Oare de ce mai trebuie sa faci amniocenteza, daca iei deja tratament, si deci faci tot posibilul sa fie bine. Ti-a spus doctorul? Daca la amnio descopera ca fatul e afectat, aplica alt protocol, sau de ce face asta? Ai facut toate analizele, sau numai IgG si IgM?

      Doamne ajuta sa fie totul bine si sa te linistesti. Imi pare atat de rau ca treci prin asemenea clipe...

      Ștergere
    2. nu mi-a aratat analizele,,,dar si-a spus spus parerea si crede k bebelusul e infectat in general ginecologul nu poate spune dk bebelusul e ok sau nu ,,,trebuie sa imi faca amniocenteza sa vada daca e infectat...k nu stie nici macar cand am contactat parazitul....maine am programare la amnio....sper din tot sufletul sa fie bine...k sa nu trebuiasca sa-mi faca avort...mai ales k e primul copil si ni-l dorim foarte tare ...offf e atat de greu sa treci prin astea

      Ștergere
    3. Eu zic ca nu strica sa intrebi de ce ti se face amniocenteza. Ma gandesc ca daca deja iei tratament, ce mai poate fi? Amniocenteza eu o vad ca pe o solutie in cazul in care nu stii sigur daca ai nevoie de tratament sau nu.

      Acum am citit mai cu atentie si vad ca am scris prea tarziu. Sper ca totul a fost bine si sper ca rezultatul sa te linisteasca. Multa multa sanatate!

      Ștergere
  40. Buna, Raluca. Iti scriu de pe contul sotului...mi-au iesit si mie analizele la fel..Cum ai procedat? A fost totul bine?

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna, Raluca. Iti scriu de pe contul sotului...mi-au iesit si mie analizele la fel..Cum ai procedat? A fost totul bine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Imi pare rau ca treci prin asemenea stres. Totul e ok. Poti citi recomandarile mele, pasii ce i-as urma eu, aici: http://alexcreste.blogspot.ro/2013/05/toxoplasmoza-in-sarcina-postare-finala.html
      Sarcina frumoasa si bebe sanatos sa aveti!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...