marți, 21 iunie 2011

Dileme legate de Tongue Tie

Sau frenulum lingual cum ii zice la noi.

Cand era mic, Alex plangea la fiecare supt. Am cautat atunci pe net orice posibile cauze si am gasit de la rosu in gat, otite, frenum lingual prea scurt, la colici si reflux. Ce-i drept ca la Alex pe langa refluxul destul de "vizibil" mai era ceva si de ordin psihologic. Pentru ca la orice schimbare plangea, daca intr-o zi ne veneau musafiri stiam sigur ca ore intregi va plange apoi. Chiar si suprastimularea din partea noastra il obosea, si nu ma refer la jucarii luminoase muzicale, ci la povesti. Ajunsesem sa le poruncesc celor din familie care il mai tineau cat mergeam eu la baie sa nu cumva sa inceapa sa-i povesteasca, pentru ca asta micu' se concentra asa tare incat dupa aceea era rupt de oboseala, nu putea suge si trebuia sa-l adorm intai si apoi sa suga. Na, probleme... :D

Dar cand am citit atunci despre tongue tie spunea ca daca poate sa suga e ok, trebuie lasati in pace. Sau am mai gasit in alte surse ca daca isi poate scoate limba mai departe de buze nu e grav.

El avea si inca are limba in forma de inimioara cand si-o scoate afara. O poate scoate destul de in afara dupa parerea mea, dar tot pare varful tras in spate.

Luna trecuta am citit acest articol: http://www.analyticalarmadillo.co.uk/2011/06/top-ten-tongue-tie-myths.html si de atunci am cazut pe ganduri. Se pare ca ceea ca ma linistise pe mine, ca nu e tongue tie, erau niste mituri. In plus, Alex bifeaza de acolo multe simptome ale tongue tie. Asa ca e foarte posibil ca atunci cand plangea el la san cand era mic, sa fi fost de durere de la limba, in timp ce incerca sa isi potoleasca foamea...

Sunt ingrijorata pentru ca acolo spune ca dupa ce nu mai sunt bebelusi operatiunea se face sub anestezie. Ma mai ingrijoreaza ce zice acolo, cate rele se pot intampla daca limba e lasata asa. Si ma ingrijoreaza ca la noi mi se pare ca nu ma pot duce la un doctor de incredere care sa se priceapa si sa faca ceea ce trebuie. La noi daca mergi cu o raceala il cauta imediat la penis sa-l decaloteze fortat. Asa ca daca mergi cu probleme cu limba, sigur o taie, si daca trebuie, si daca nu.

Eu sunt asa de impotriva operatiilor astora de rutina, care se pot evita, sau care sunt facute doar ca o moda. Dar nu as fi impacata daca as afla ca are tongue tie si nu o rezolv cum trebuie.

Articolul l-am gasit cu legatura la probleme in alaptare. Ca sunt multe mame care au lapte si totusi copilul nu vrea sa suga. Astfel ajung sa pompeze lapte si/sau sa ii dea formula. Am auzit de foarte multi copii care nu vor sau nu stiu sa suga la san. Uite ca poate in multe situatii s-ar putea rezolva cu o mica taietura, chiar daca mi se pare asa de nenatural! Adica eu chiar m-as fi gandit ca venim pe lume perfecti...

De ce mi-e teama?

- ca ii va afecta vorbirea - am inceput sa-l studiez, mi se pare ca ar vrea sa vorbeasca dar nu poate. Nu poate sa spuna litera L deloc. Spune intr-o veselie "ca" la cal si la sfarsitul cuvantului isi duce limba ca si cum ar zice L, deci nu intentionat spune doar "ca". Dar nu iese nici un sunet. Si dupa cate am citit in ultima vreme, problemele de vorbire nu se limiteaza la sunete, ci si la intarzierea vorbirii

- ca ii va afecta dantura - se pare ca bebelusii cu astfel de probleme au o dezvoltare nearmonioasa a danturii

- ca ii afecteaza si ii va afecta modul de hranire - copiii cu tongue tie refuza sa manance solide


Semne pe care le indeplinim pentru diagnostic:

(luate din lista simptomelor de aici http://milkmatters.org.uk/2011/04/15/tongue-tie-the-hidden-cause-of-feeding-problems-however-you-feed-your-baby/, unde se gaseste si o lista cu problemele aparute la un tongue tie netratat.)

- supt bizar la san urmat de ragade - hai sa zicem ca asta se intampla tuturor la inceput
- plans la san - ohoooo, in primele 6-7-8 luni la toate supturile de zi. Ore intregi. Cel putin o ora la un supt... :(
- supt galagios, se aude cum inghite laptele
- mastite si canale infundate - inca le bifez cam o data pe luna
- reflux - mda :( - explicatia lor pentru colici si reflux date de tongue tie e faptul ca bebelusul nu prea poate sa suga cu putere, dar are noroc de o mama cu mult lapte (da, si eu am avut let down reflex foarte puternic). E un noroc pentru ca astfel copilul nu e subnutrit. Dar din cauza ca el nu are putere sa suga puternic, nu va ajunge la laptele gras, ci suge cantitate mare din cel apos, de inceput. Care are mai mult zahar si provoaca colici. Si sugand cantitate mai mare de lapte, provoaca reflux.
- sughit frecvent - of Doamne, aproape zilnic are cate o repriza, mai ales dupa ce rade
- bebelusul nu doarme adanc - si aici ne incadram :(, la orice miscare sau sunet se trezea
- besica de supt pe buza superioara - a avut in primul an, eu credeam ca e normal
- refuza sanul - da, pana la 10 luni nu am reusit sa-i dau decat daca l-am adormit inainte, altfel striga cand il aplecam la san, chiar daca ii era foame
- refuza solidele sau lingurita, de multe ori avand un gest de voma - da... :(
- salivare excesiva - asta se poate confunda cu salivarea datorata dintilor, dar o bifam din plin

Inca un articol pe tema aici: http://www.tonguetie.net/index.php?option=com_content&task=view&id=3

Aici http://www.mothering.com/community/forum/thread/748899/anyone-else-with-an-intact-tongue-tied-toddler/20
sunt si pareri contra taierii fraului limbii.

Acum dilemele:
- cum pot sa stiu sigur daca are problema asta?
- la ce doctor sa merg?
- daca spune doctorul ca vrea sa-i faca frenulectomie, sunt de acord? Of Doamne, ca nu vreau sa ajung la spital din proprie dorinta, sa se sperie Alex, sa il doara, sa planga mult, sa sangereze, sa simt ca ii fac rau... cand poate ar trebui sa ajungi la spital doar cand esti cu adevarat bolnav. Ma tot gandesc la cat sunt de mizerabile spitalele noastre ca imi duc copilul sanatos si va face ceva complicatie, sau va lua ceva boala de acolo :(. Dar apoi iar imi amintesc ce am citit si nu stiu ce e mai bine sa fac... Nici nu am incredere ca doctorii de la noi se pricep la asta.

Astept si parerile voastre, cu drag :)

23 de comentarii:

  1. Raluca, eu nu l-as duce pe Alex la niciun control momentan. Este prea mic. Daca ma uit la motivele pentru care vrei sa faci asta (de ce ti-e teama), este prematur sa te pronunti in oricare dintre ele: vorbire, dantura si acceptarea solidelor.
    Give it time... sunt sigura ca he will come around just fine!

    Va pup cu mare drag si eu zic sa nu te mai ingrijorezi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi ne-am trezit cu medicul de familie care ne-a spus ca Iarina vorbeste peltic (sasait) si ca asta se rezolva cu o mica taietura la limba.
    Cum sotul meu nici gauri pentru cercei nu a vrut sa ii faca de mila ei, nici despre asta nu a vrut sa auda.
    Cum asa vorbeste si sora mea nu imi fac probleme dar sper sa nu vrea sa se faca prezentator radio-TV sau altceva care ar cere o dictie impecabila.

    Eu totusi in cazul vostru as cere parerea unui medic, chiar daca nu as fi de acord si nu as face operatia.

    RăspundețiȘtergere
  3. mmmm, pe scurt. eu am avut frenul lingual scurt, mi l-au taiat, sunt ok. am un verisor indepartat care are la fel, nu i l-au taiat, vorbea prost. dar prost, nu intelegeai mare lucru din ce spunea. nu stiu daca i-au taiat pana la urma frenul sau daca numai de la asta era problema
    dintre semne, si smaranda a avut basica de supt si nu cred ca are frenul scurt. nici ea nu spune L deloc. carla e caia, lala e iaia....acum ma bagi la idei :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici prin gand nu mi-ar fi trecut ca poate sa aiba atatea urmari o chestie din asta simpla .

    Ai mei au fost "taiati " amandoi , la Alex nu mai tin minte exact detaliile , stiu doar ca plangea cand il puneam la supt si de asta au facut-o , la Iza in schimb a fost din cauza ca scapa sanul indiferent cum il tinema eu ca sa o ajut sa suga si cand a plans odata tare au vazut ca trebuie ciupit un pic , initial nu am fost de acord insa ma gandeam ca daca si in tara si aici se face chestia asta e ceva serios totusi , intr-adevar s-a vazut imediat o schimbare si la supt si la plans dupa ce au ciupit-o .

    Nu stiu cum se face cand sunt mai mari dar cica atunci micuti nici nu simt nimica .
    Legat de litera L , stai linistita ca sunt destui copii care nu-l zic , pana la 3 ani nu e cazul sa se faca diagnostice la vorbire , Dolto zice ca sunt 2 feluri de copii , primul fel sunt cei care nu vorbesc si asculta cica astia-s aia pe care-i streseaza anturajul ptr ca le vorbesc prea mult si ei nu mai simt nevoia sa se manifeste , sau sunt cei carora vorbesc mult dar astia o fac cica din curiozitate si dorinta , insa ca dupa 3 ani toti vorbesc la fel .

    RăspundețiȘtergere
  5. Nela, si feelingul meu e sa mai aman. Nu ma vad mergand in Baia Mare oricum. Nu reusesc deloc sa am incredere in obiectivitatea si profesionalismul medicilor de aici. Dar apoi imi amintesc poza aia cu dintii copilului cu tongue tie, ii e trasa pur si simplu toata gingia inauntru. Si nu as vrea sa stiu ca as fi putut impiedica asta si nu am facut-o... Tare sper sa isi revina in timp. Pupici dragi! :-*

    RăspundețiȘtergere
  6. Magda, ai dreptate, pot cere o parere si daca nu merg apoi pe mana lui. Cu vorbitul nici nu am asa mari probleme. Am un verisor primar care nu putea sa spuna R sau L si parea tot timpul ca stropeste cu saliva cand le zice :D. Dar nu a avut de suferit deloc din cauza asta, tot timpul a fost "popular" si a ajuns foarte bine :)). Mai mult ma stresez cu dantura. In pozele alea am vazut o dantura gresita rau de tot. Eu am dintii strambi, dar nu si gingia si bolta palatina deformata.

    Si ca sa nu mai spun ca daca as face procedura si Alex s-ar apuca in sfarsit sa manance as fi in al noualea cer :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Maria mami de Smaranda, multumesc mult de vizita :D.

    Tie ti l-au taiat cand erai bebelus, nu? Acum mare mi se pare cam traumatizant... Pai ar fi cazul sa aflu daca are problema asta sau nu, din moment ce se poate ajunge rau de tot. La Smaranda sunt sigura ca ti-ai fi dat seama. Cum are limba cand o scoate?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dana, interesant intr-adevar ca au hotarat sa-i taie si medicul de acasa, si cel din Franta. Si mai ales e foarte interesant ce spui ca ai observat schimbari la amandoi.

    Chiar daca eu sunt impotriva interventiilor asupra naturii, mi se pare o chestiune care trebuie studiata, mai ales daca are asa un impact asupra lor.

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ralukule eu zic sa nu te stresezi...daca crezi ca e cazul hai la Cluj la un control ca inca sunt pediatri buni aici. Da-mi un semn si povestim mai multe! Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  10. In primul rand, sanatate multa!
    In al doilea rand, doua mici observatii:
    1. Cu cat mai putine interventii, cu atat mai bine.
    2. Instinctul matern e una din cele mai tari chestii care sfideaza stiinta :-)
    Ce vreau sa spun, de fapt - nu intotdeauna daca un doctor spune ceva, inseamna ca are dreptate, ei vorbesc doar din statistici si experiente personale, dar fiecare caz e aparte, nu seamana cu altul. Copilul tau e al tau, nu e o statistica, si ceea ce altora le-a facut bine, s-ar putea sa nu functioneze la el. Sa te increzi mult in ce iti spune instinctul tau de mama, tu simti cel mai bine - daca ai impresia ca e o problema, probabil ca exact asa este. Dar daca ai impresia ca lucrurile merg bine, probabil chiar merg bine, in ciuda unor doctori care nu sunt de acord. Nu stiu daca am prea mult sens, sper sa intelegi ce am vrut sa spun.
    Exemplu concret: eu m-am nascut cu o malformatie la inima. Am crescut normal, monitorizata periodic. Am intrat intr-un puseu de crestere pe la vreo 12 ani, cand aveam dureri de inima ingrozitoare si ameteam. Doctorii mi-au interzis categoric sa fac orice efort si m-au pus la regim si tot felul de medicamente (nu le-am luat, hehe) - a ramas ca daca nu imi revin, ma opereaza... Well, ce am facut eu? M-am apucat de sport de performanta (ski & inot) si mi-au trecut durerile si ametelile. Mama saraca si-a inghitit vorbele, a vazut ca nu ma intereseaza parerea ei si ca ma simt bine facand ceea ce fac, m-a lasat in pace. Am ajuns la un nou control mai amanuntit dupa 21 de ani - malformatie? Ce malformatie?! N-a mai ramas nici urma din ea. Si in concluzie, al cui instinct a fost corect? Daca ma luam dupa doctori si dupa statistici as fi trait ca o gladiola in vitrina toata viata, cu eticheta "nu ma atingeti, sunt bolnava, ma sparg..." :-)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Na bine mandrutzo ca ai ajuns si tu la dilema asta (nu ca m-as bucura, ba din contra, dar tin minte o poza de la botezul lui Alex in care ma intrebam daca are sau nu si el problemutza pe care a avut-o Eddie).

    Noi l-am dus pe JMecherica al nostru la ENT (cred ca e ORL in romana, dar nu bag mana-n foc) la 3 luni si nenica ala l-a ciupit un-doi, daca a plans 15 secunde e mult (mai ales ca l-am si pus la san imediat si s-a linistit stiind ca mami e tot alaturi de el:).

    Amu' 2 ani jumate mai tarziu ... inca nu-l zice pe L, dintii din fata (cei doi in partea de jos) mi se par putin trasi in interior (in august il ducem la dentist si-ti spun atunci daca e din cauza la "tongue tie"-ul care nu mai este sau pur si simplu e el predispus la dintisori nealiniati)).

    Asa ca pentru doua din fricile tale suntem dovada vie ca NU se rezolva ca prin minune daca-i tai frenulumul (asa-i zice, nu?).

    Iar cu solidele ... eu inca nu am vazut adult sanatos care sa bea numai lapte ... asa ca nu m-as ingrijora chiar deloc (sau daca m-as ingrijora nu ar fi din cauza ca are limbutza lipita de podeaua gurii si ala ar fi motivul pentru care refuza solide:)

    Poti sa-l duci la pediatru ... dar nu cred ca o sa te ajute cu nimic. Tre' sa decizi tu ce vrei sa faci, ca sincer si daca pediatrul o sa-ti zica sa nu-l tai ... daca tu inca crezi ca i-ar putea produce probleme, tot stresata ramai :)

    Mai ales ca nu e asa o problema care nu se poate fixa si la varste mai avansate.

    PS
    Nenea de la ENT ne-a povestit, mai in gluma mai in serios, ca are si pacienti de 15-16 ani care decopera ca au "tongue tie" pentru ca nu le iasa figura cu "french kiss". Hi hi hi :):):)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ralu,eu daca as fi in locul tau l-as duce la un consult in Ungaria,ca tot sunteti aproape.Pt linistea voastra sufleteasca,atat.
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  13. Cecilia, multumesc! Deci daca o sa mai am dileme in timp, voi apela cu curaj la tine. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Simona, multumim de urari. La punctul 1 sunt total de acord. La punctul 2, instinctul meu imi spune sa nu fac nimic chiar acum. Nu zic ca nu voi face ceva mai incolo sau ca nu as fi facut interventia in lunile alea de inceput cand plangea cu orele.

    Absolut incredibila povestea ta! Iti dai seama ca ai putea scrie un best-seller pe tema! UAU! Super tare! Felicitari si sanatate multa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Miha, tin minte perfect cand ai zis la poza aia ca parca are tongue tie. Si eu ma intrebam cand ii vedeam limbuta, dar nu stiu unde citisem ca daca reuseste sa manance e ok, si daca si-o poate scoate mai departe de buze e ok. Uite ca abia acum am aflat ca erau mituri.

    Sa stii ca astept cu nerabdare atunci luna august sa vad ce va zice doctorul. Daca a rezolvat problema, e posibil oare ca alea 3 luni sa fi fost suficiente pentru "daune"? Ca nu as crede. Mai, oricum, atata esti de inteleapta tot timpul si asa reusesti sa ma linistesti :)).

    Faina faza cu french kiss-ul :)). Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  16. Miha, uite ca la asta nu ma gandisem! Super idee. Trebuie sa ma interesez. Mersi mult! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  17. Cateva postari foarte bune pe tema asta, la mommypotamus:

    http://www.mommypotamus.com/how-to-diagnose-tongue-and-lip-ties/

    http://www.mommypotamus.com/tongue-tie-qa/

    http://www.mommypotamus.com/why-our-mothers-shouldnt-have-listened-to-theirs/

    http://www.mommypotamus.com/tongue-tied/

    RăspundețiȘtergere
  18. http://video.ezinemark.com/treating-tongue-tied-newborns-4324f233b80.html

    RăspundețiȘtergere
  19. http://mothering.com/all-things-mothering/baby-2/breastfeeding/breastfeeding-troubles-and-posterior-tongue-tie-a-sneaky-culprit


    Si de cand am citit postarea aceasta http://www.jocurban.ro/injoaca/2010/06/mazarichile-cu-limba-scurta/ cumulata cu cele de la mommypotamus de mai sus, imi pare extrem de rau ca nu am stiut de frenul scurt cand Alex era mic si deci nu trebuia facuta anestezie generala pentru operatiunea de taiere... Sunt din ce in ce mai convinsa ca toate problemele noastre ar fi disparut, si refluxul, si greva suptului ce a durat 10 luni. Of :((. Sper doar ca pe viitor nu va avea probleme de vorbire sau de formare a maxilarului, a dintilor, a oaselor craniului, din cauza asta... :(

    RăspundețiȘtergere
  20. http://www.thealphaparent.com/2013/01/triumphant-tuesday-breastfeeding-with.html

    RăspundețiȘtergere
  21. Bună. Am născut pe 26 dec 2014 un băiețel superb.. A vrut sa fie cadoul nostru de Crăciun și de aceea ne-a luat prin surprindere venirea lui la doar 36 de săptămâni. Chiar dacă a venit mai devreme a fost ca un copil la termen 2900g, 48cm, a plâns cu putere imediat ce i-a tăiat cordonul ombilical și de aceea a primit nota 10. Premiant de mic. De 2 săptămâni suntem acasă și ne chinuim cu alăptarea la sân deoarece eu am numai răni pe mameloane. Nici nu apuca sa se vindece una ca apare alta. Mi s-a spus ca nu prea reușim prinderea deoarece are frenul lingual prins mai mult spre vârful limbii. Ce sfat îmi dați? Sunt prinsa intr-un cerc vicios și sincer nu cred K mai rezist mult cu aceste dureri și usturimi.
    Va mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna Corina. Felicitari pentru bebe si sa fiti sanatosi si fericiti. Intra, te rog, pe grupul asta de fb unde vei gasi sprijin si informatii pentru a rezolva problema: https://www.facebook.com/groups/1449165508691572/

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna! Sunt mamica unei fetite de 2 luni si inca ne confruntam cu probleme in alaptare(ragade, canale unfundate, mastita)! Cred eu ca toate ni se trag de la frenul lingual! I s-a facut frenotomie in spital, la nastere, dar se pare ca nu suficient! Va rog sa ma ajutati cu niste recomandari de medici buni din Cluj! Multumesc! Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...