duminică, 12 decembrie 2010

Desene animate

Da, as fi vrut sa mai treaca macar un an, doi, pana sa ia contact cu desenele animate. As vrea ca la gradinita sa nu fie lasati in nestire la televizor, in loc sa se faca activitati cu ei. Dar uite ca, desi o spun cu rusine, lui Alex ii plac desenele animate.

Nu orice desene. I-am aratat Tom si Jerry si nu a rezistat nici o secunda, l-au apucat nervii. Asta era venind de la Cluj, plin de nervi, pe masina, nu mai stiam ce sa-i fac sa ne mai treaca timpul.

Si in general daca il duc jos la bunici televizorul e pornit, dar nu i-a acordat nici o importanta pana acum. De fapt nici acum nu se uita pe nici un alt post decat pe BEBE TV!

Totul a inceput in incercari disperate de a-i calma maraielile. Cand se trezeste dupa al doilea somn in general e atat de somnoros incat maraie continuu si nimic nu-l multumeste. Asa ca dupa mai multe incercari, bunica i-a dat pe bebe tv si tinandu-l in brate a inceput sa-i explice animalutele si actiunile.

Deci nu, faptul ca se uita la desene animate nu inseamna ca e uitat in fata televizorului. Cineva il tine in brate si ii povesteste continuu ce apare acolo la tv. E ca si cum am rasfoi o carte, pentru ca imaginile se misca foarte incet, culorile sunt placute, desenele sunt foarte frumoase si scurte, si muzica canta in surdina o melodie calma si frumoasa.

Deci nu cred ca ii face rau pe moment sa se uite la aceste desene. Dar sper sa nu ii faca rau pe termen lung din punct de vedere al dependentei de televizor, sa prefere sa se uite la tv in loc sa iasa afara.

Sunt niste desene asa dragute, cu animalute, cu tot felul de actiuni simpatice, nimeni nu se bate (ca Tom si Jerry :)) ca sa nu mai vorbesc de desenele monstruoase din zilele noastre). Si ce ma distreaza e ca in fiecare anotimp am vazut ca se schimba, de la actiuni de vara, la imagini de toamna, si acum sunt pline de zapada si fulgi de nea.

Chiar daca doar de vreo 3 saptamani, poate o luna, s-a uitat prima data la desene, am ramas foarte surprinse eu cu buni cat de repede le-a invatat:
- ii aduce telecomanda sa-i puna pe desene. Uneori maraie in continuare, semn ca nu desene voia de fapt. Asta inseamna ca vrea muzica, se opreste din marait doar cand buni gaseste un post de muzica ... populara!
- are preferinte si buni deja stie cand incep unele desene ca Alex se va cobori jos de la ea din brate si va incepe sa se joace, sau va marai sa schimbe buni programul, in speranta ca pe alt post sunt desenele lui preferate
- ii plac mult unele si rade la ele, daca ursuletii sar in sus, sare si el la noi in brate, daca indienii striga cu mana la gura, a inceput si el sa faca la fel, ca indienii! E foarte simpatic, face ca indienii, se aplauda singur si rade pentru ca stie ca si noi radem de el.
- are deja faze ca de copilas mai mare. Daca suntem pe hol si aude ca la televizorul din camera canta muzica dintre desene, fuge repede sa vada ce incepe :D. Si daca e ceva ce-i place, sta in usa si se uita si rade, chiar daca eu il chem pe hol...

Ce mai face Alex simpatic:
- Are o carticica mica cu animalute. Bunicii l-au invatat ca ii canta la fiecare ceva melodie cu animalul respectiv. Asa ca acum isi ia carticica si vine la fiecare si danseaza ca sa-ti arate ca vrea sa ii canti (cu veverita, cu elefantul, etc).
- La fel eu i-am cantat o data "Mos Craciun cu plete dalbe" la o marioneta de deget de la ikea cu moshu'. Asa ca de atunci mi-o aduce si incepe sa danseze ca sa-i cant.
- La tzitzi e incredibil! In ultima vreme la tzitzi avem doar momente memorabile. Si il mai provoaca si bunica-sa si taica-sau :)), ca se prefac ca ii fura tzitzi. Si el rade smechereste sugand. Cand mi se pare ca ar dori sa suga il intreb "vrei tzitzi?" si el incepe sa rada, un ras fortat, ca si cum ar spune "heheee mai intrebi?" :)). Si in continuare dupa prima melodie de pe cd, chiar daca suge linistit la tzitzi, se ridica vesel si incepe sa aplaude :)).

Sa notez ca sa nu uit, despre diversificare. Alimente noi: telina, curmale. In continuare nu vrea sa manance nici un fruct, nici macar banana. Atentie, curmalele, ca orice fructe uscate, trebuie cumparate bio! Altfel e mare riscul de a lua fructe tratate cu sulfiti. Mai multe pe wikipedia exact unde se deschide linkul, la food safety, si aici, unde putem trage concluzia ca niste carnati sunt mai sanatosi decat o caisa uscata din magazin... Curmalele le-am introdus si pentru multitudinea de minerale continute, si pentru rolul de indulcitor natural. I-am amestecat o banana cu curmale. A iesit ceva incredibil. Asa de incredibil, incat el nici nu a vrut sa deschida gura :D. Dar lui Relu i-a placut!

Ii plac mai mult legumele, si sub forma de supa, si daca ii dam noi cu degetele dovleac copt, pasiunea lui din acest moment.

Va las cu un desen bebe tv, cred ca din grila de primavara, ca e cu udat flori :D

5 comentarii:

  1. Off mami cat ma regasesc in postarea ta. La fel imi imaginam si eu in timpul sarcinii ca nu o sa o las pe Ama la desene, ca nu-i ok, mai ales ca vazusem baitelul unor prieteni, uitat efectiv in camera lui frumoasa la desene....dar am mai invatat o lectie....sa nu judec pe nimeni...Ama a inceput sa se uite la Gummy Bear...am vazut ca o incanta la tv si i-am gasit filmuletele pe youtube..era fascinta....tot sapand am ajuns la Mickey Mouse...o nebunie de care e indragostita ..danseaza pe Hot Dog melodia de final de numa, imi cere sa i-l pun, etc....altfel nu as reusi sa-i pregatesc papa sau sa mai fac una alta lucruri minore...nu chestii care sa necesite timp....si eu ii povestesc ce se intampla si raspund la intrebarile lui Mickey si azi l-a surprins pe tati cand a spus ea foarte hotarata Da la intrebarea Vreti sa intrati in clubul meu?
    So, nu toate ies asa cum ne-am propus si poate ca nici nu e asa de rau, dimpotriva...
    Va pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. In toate lucrurile trebuie sa existe un echilibru.
    Desenele animate sunt facute special pentru copii, deci ei sunt targetul lor. Si cele de pe Bebe TV sunt frumoase tare de tot. Exact pentru astia micii. Mai tarziu, pe la 2-3 ani, vor alege si minimaxul. E in trend.
    Important este sa gasim echilibrul in toate, sa stim cum sa mestesugim timpul lor in asa fel incat TV-ul sa fie la...si altele.
    Eu la inceputuri eram la fel de intransigenta si imi propusesem sa nu fac muuulte, inclusiv voiam sa tai accesul definitiv la TV. Bine ca n-am facut-o ca mai tarziu, la gradi, apar niste discutii intre ei si daca nu esti "informat" esti dat la o parte ceea ce creaza mari frustrari unora.
    Voiam sa nu o las la calculator pana la 7 ani. daca as fi facut-o ar fi avut un "handicap" in fata colegilor ei (aici e o gramada de povestit).

    Radu acum nu se uita decat la Thomas si prietenii sai. Dureaza intre 5 si 7 minute 1 episod. Dup-aia nu-l mai intereseaza nimic.
    Aaaaa, ba da...Eminem. Uitasem!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fetelor, va pup cu mult drag!!! Da, uite ca Lili are dreptate cu faptul ca ar putea parea un handicap in fata altor copii daca ei nu stiu desenele la moda.

    Deci sa nu mai fim asa perfectioniste :)

    RăspundețiȘtergere
  4. va pup cu drag, si noi ne uitam la bebe tv! dar la fel, cu moderatie! si e fascinat! cum aude melodiile, le cunoaste si da fuga sa vada!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) degeaba ca sunt tare simpatici, noua ne plac ca au deja comportamente de copilasi mai mari. Va pupam si noi cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...