luni, 11 iulie 2011

Update pe sectiuni: olita episodul 1

Cred ca sunt mai multe modalitati in care poti invata un copil sa faca la olita intr-un mod dur. Poti sa-l pui pe olita si sa-l tii acolo pana cand face ceva, poti sa-l dresezi, poti sa-l pedepsesti etc.

Si cred ca sunt doua modalitati normale in care se invata copilul sa faca la olita.

Una este EC (Ellimination Communication) in care inveti care sunt semnalele pe care ti le da copilul atunci cand isi face treburile, si il ajuti sa le faca in alta parte decat in scutec. EC se porneste de cand sunt mici si sunt de ajutor scutecele textile, in care copilul simte cand face pipi. Pentru ca in cele de unica folosinta nu isi da seama cand face. Eu nici nu am stiut de EC cand era Alex mic, dar nici nu aveam cum s-o practicam, la cat eram de extenuata de tinutul lui constant la verticala si faptul ca primele lui luni nu erau asa de usoare cum mi le-am imaginat :D.

A doua metoda, pe care o vad practicata cu succes pe toate blogurile ce le urmaresc, este aceea de a astepta momentul cand copilul este pregatit si vrea el singur sa devina independent. Asta o dorim si noi.

Noi avem cumparata o olita dar nu l-am pus pe Alex pe ea. Cand era mic era foarte constipat si reusea sa faca ceva doar daca eu il tineam pe genunchi intr-o pozitie ca si cum ar sta pe fotoliu. Asa ca il mai puneam din cand in cand pe olita, atunci cand imi dadea semne ca vrea si nu putea sa faca, dar imbracat, cu scutecul pe el, ca sa-l ajute pozitia. M-am gandit ca impusc doi iepuri, pentru ca asa va asocia olita cu actul in sine.

Dar deja de mai mult de un an olita zacea abandonata si neatinsa. Fiind vara, m-am gandit sa-l tin cat mai mult dezbracat pe afara. A inceput sa fie fascinat de jetul de pipi pe care il face, sa se cerceteze pe acolo si sa studieze problema :D. Cred ca atunci a asociat gadilaturile pe care probabil le simte cand vrea sa faca pipi, cu ceea ce se intampla.

Intr-o zi, fiind inauntru dezbracat, imi arata putzulica. Il intreb daca vrea scutecel, el spune ca nu. Il intreb daca vrea la olita, el spune ca nu (nici nu cred ca stia ce e aceea). Il intreb daca vrea la wc, si incepe sa zambeasca, spunand "aaaa" (asta e la el "da" :D). Il duc la wc, nu avem reductor, dar il tin eu acolo, si el incepe si se screme :)). Dar nu a reusit nimic. M-a distrat totusi ca stia ce e de facut.

In 23 iunie stateam afara si s-a tinut de putzulica, maraind. I-am aratat olita si l-am intrebat daca vrea sa faca pisu la olita. A zis ca da, l-am pus, si a facut! Mare bucurie mare! Eu nu credeam ca el isi da seama dinainte ca vrea sa faca, aveam impresia ca ma anunta doar dupa.

In 24 iunie a cerut iar olita si a facut pipi.

In 25 iunie iar mi-a aratat ca vrea olita si nu a mai vrut deloc sa ii dau scutec. Si se tot punea pe olita, mai reusea sa faca 2-3 picaturi si se ridica incantat, aratandu-mi ce a facut :D. Apoi vroia sa ducem olita la baie, sa o golim si sa o spalam :D. Si iar se aseza pe ea :)).

Apoi a fost o pauza de cateva zile in care nici el nu a mai cerut, dar nici eu nu l-am intrebat. Saptamana trecuta mi-a cerut sa-i dau jos scutecul. Dar nu a vrut sa foloseasca olita, in schimb a facut un kk pe parchet, ascuns intre un dulap si un perete :D.

In 10 iulie dupa somnul de amiaza, mi-a aratat scutecul, l-am intrebat daca vrea sa faca ceva la olita, mi-a spus ca da. L-am dezbracat, s-a pus pe olita si a facut un pisu mare :).

Deci cam asa stam noi cu olita, o data la cateva zile sau saptamani imi spune ca vrea la olita :D. Si chiar face ceva.

7 comentarii:

  1. Un inceput promitator! Bravo, Alex!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce baieti mari sunteti voi :)! Deja la olita...parca trece prea repedde timpul asta :)...

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari , stati bine la capitolul asta , si in ritmul asta o sa scapati repede de scutecel .

    In toate cartile ce le-am citit scrie despre "dresatul" la olita ca poate fi foarte traumatizant ptr copil daca e facut cu forta sau alte metode , si au dreptate , iar o metoda care merge la un copil , nu merge neaparat la altul .

    La noi e haotic rau , Iza nu vrea scutec si plange cand i l pun , insa nici nu cere la olita si daca o intreb daca vrea sa o pun la olita sau sa faca pishu , zice nu si apoi ma trezesc ca face pe covor sau ca azi pe canapea, totusi dupa ce face pishu in pantalon sau chilot imi arata si vrea sa o schimb .
    Sper ca pana la toamna o sa mai avasam .

    Curaj si succes.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitam antrenorul de si antrenatul la olita!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim mult mult! M-ati coplesit cu felicitari, desi mie mi se parea chiar comic cat de departe suntem de a face la olita :)). Dar intr-adevar, e un pas important ca au facut cunostinta si stie la ce e buna :D.

    Multumim! Va pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...