miercuri, 12 septembrie 2012

Lista de cumparaturi pentru bebe si pentru nastere - 1 - medicale


In sarcina cu Alex activam pe forumul DC, unde primisem vreo 3 liste mari de cumparaturi pentru bebe. Nu gasesc documentul in care le-am adunat toate laolalta, si sunt sigura ca nu are rost sa le copiez aici asa separat, poate reusesc sa le lipesc cumva. Oricum, toate mamicile au vazut listele “universale”. Totusi, si dupa eliminarea lucrurilor ce le consideram inutile, lista mea era imensa, iar acum as fi vrut sa comentez pe marginea ei, ce mi-a fost de folos, ce nu, si ce simt ca ar mai trebui sa cumpar acum la bebe2. Nu vreti sa stiti cum freak controlul din mine avea documente separate pentru alegerea caruciorului, ce e bine si ce nu (din experientele altor mamici), preturi, statistici, documente, linkuri. La fel si la alegerea mobilei pentru bebe. Si toate listele astea sunt in excel, cu bifari si colorari de celule la cele “indeplinite”, iar apoi a ramas la urma un document mare word cu ce mai aveam de facut si de rezolvat in ultimele saptamani. Aveam chiar si un album de poze in picasa cu unele cumparaturi. Pfff cat de organizata eram, iar acum inca nici nu am inceput sa ma gandesc daca trebuie sa cumpar ceva sau nu...

Stiu ca lista mea nu pare la fel de flower power cum par eu :)), poate v-ati asteptat sa-l fi intampinat pe Alex doar cu muzica in surdina :D. Dar imi place sa am impresia ca am lucrurile sub control, asa ca doar aici mai puteam interveni, din moment ce la nastere totul era necunoscut.

Lista initiala a fost totusi mai scurta, apoi am mai dat de unele chestiuni amintite pe mamici in grupurile virtuale, sau recitind-o imi mai aminteam eu cate ceva. Deci e foarte posibil ca imediat ce o postez sa-mi mai amintesc alte obiecte, recomandabile sau nu.

Multe dintre lucruri pot fi cumparate si in lunile urmatoare, bebelusul are nevoie de foarte putine cand se naste. Dar le-am amintit totusi pentru ca apareau pe listele mamicilor, liste cu ajutorul carora mi-am facut-o pe a mea inainte de nasterea lui Alex. Si din moment ce sunt obiecte de cumparat inainte de nastere, apar cateva si pentru travaliu sau pentru gravida pe ultima suta de metri.


Antet comun tuturor partilor:

Disclaimer: observatiile sunt personale si subiective din experienta mea cu Alex. Deci are doua parti subiective: parerile mele si preferintele lui Alex. E foarte posibil ca un tip de haine pe care eu nu l-am folosit cu el, altei mamici sa i se para util. Va rog sa nu luati ca o jignire personala orice diferente intre noi si voi. Am scris doar pentru ca mie atunci, la prima sarcina, imi erau utile multe multe pareri, dovada ca mi-am alcatuit lista mea de atunci adunand cat mai multe liste ale altor mamici. E posibil chiar si eu sa imi schimb anumite pareri dupa ce vine bebe2. Mamele cu 3-4-5-... copii iarasi au probabil si mai multa experienta.

Legenda: cu rosu sunt parerile mele, cu albastru ce am facut la Alex, cu verde ce voi face acum :).

Concluzie: stiu, pare bizar sa pun concluzia la inceput. Consider ca putem intampina bebelusul cu cateva haine comode, cateva scutece si un wrap/sling. De fapt singurele obiecte fara de care nu se poate in primele zile sunt hainutele. Scutecele pot fi cumparate in prima zi de catre tata. Wrapul il puteti cumpara si dupa o saptamana, pana atunci va puteti odihni cu bebelusul pe piept tinandu-l cu mana. Dar lista haine-scutece-wrap mi se pare suficienta chiar si pentru prima luna. Restul toate se rezolva cu ce aveti deja in casa. Spun asta aici, inainte sa va speriati de ceea ce urmeaza :)).

-------------------------------------------------------------------------------------

In prima parte voi discuta despre cumparaturile asa-zis medicale din listele ce le-am gasit.

Medicale

  • Termometru, sunt si tip suzeta – mda, acesta era comentariul cu care am gasit documentul, jur :D. Acum stiu mai bine ca suzeta nu e deloc recomandata bebelusilor alaptati. (Un articol foarte bun despre suzeta aici.) Norocul meu si al lui Alex a fost ca intuitia materna ce incerca sa razbata dintre atatea tehnici de marketing m-a facut sa caut disperata un motiv sa nu-i dau copilului suzeta, si m-am bucurat cand am gasit chiar si pe site-uri mainstream ca nu e recomandata inainte de 12 saptamani, pentru ca pana atunci bebe invata cum sa suga si i-ar strica modul de atasare, si pana atunci se formeaza secretia de lapte, si suzeta interfereaza. M-am exprimat “chiar si pe site-uri mainstream” in sensul ca atunci cand gaseam o informatie chiar si pe astfel de site-uri pline de marketing ma gandeam ca inseamna ca totusi e foarte importanta :)). La fel, daca vedeam ca “si Capraru spune ca...”,  “si Spock spune ca...” insemna ca e grav de tot daca nu faci asa :)). Nu reuseam sa am incredere completa in informatii mai de nisa, bloguri straine ale consultantilor in alaptare care incercau sa se lupte cu marketingul :D. Cautam tot timpul confirmare pe canale mai populare. Am luat termometru pana la urma, unul electronic pentru frunte si ureche sa nu stresam copilul,  firma medicala, care nu functioneaza bine :)) nici macar testat pe noi. Noroc ca aveam unul clasic acasa, pe care oricum am avut ocazia sa-l folosim foarte rar, Doamne ajuta sa fie la fel si in continuare. Nu mai trebuie sa cumpar, pentru ca am. Si voi puteti sa folositi termometrul ce-l aveti in casa. Recomand folosirea lui la subrat, in timp ce-l tineti pe bebelus in brate. Nu vad rostul chinului cu pusul in fundulet (si nu, nu recomand stimularea cu termometrul pentru a face kk!). Puteti oricand sa adaugati cele 0.7 grade pentru a va da seama care ar fi temperatura in fundulet, sau puteti sa-i spuneti pediatrului cum ati luat temperatura. Oricum pentru compararea cu “febra” unui adult, din temperatura din fund se scad cele 0.7 grade. In ceea ce priveste termometrul tip suzeta, de care am amintit la inceput, am intalnit mamici care l-au luat degeaba, pentru ca bebelusul nu l-a acceptat, indiferent daca acel bebelus folosea in mod normal o suzeta sau nu.  


  • Comprese sterileCred ca pentru bebe, pentru curatat ochisorii la nevoie. Am specificat “la nevoie” pentru ca sunt multi pediatri care recomanda spalarea bebelusilor cu ser fiziologic in mod regulat, si nu numai ca nu cred ca e nevoie, dar cred ca intervenim in procesele naturale de eliminare a secretiilor. Din acestea am gasit, taiate micut. Imi era ciuda ca in Bucuresti fetele gaseau comprese sterile imense si isi puteau confectiona foarte simplu absorbante pentru lohii :D. Nu mai trebuie sa cumpar, pentru ca am din 2009 din cele mici, pachet sigilat. Nu cred ca e o achizitie necesara dinainte de nastere decat daca sunteti o mama singura si nu aveti pe cine sa trimiteti la farmacie in caz de nevoie. Altfel, daca bebelusul are conjunctivita, poate sotul sa cumpere doar atunci de la farmacie. 

  • Ser fiziologicBanuiesc ca tot pentru ochisori si nas, iar repet “la nevoie”. Am tot citit cum sunt sfatuite mamicile sa curete nasul zilnic cu ser fiziologic, sau de cateva ori pe zi. Cred ca se usuca mucoasa nazala foarte tare si facem mai mult rau decat bine. Lasati copilul asa cum e, e perfect. Aceeasi teorie se aplica si pentru “igiena” ochilor. Lasati-i in pace. Am gasit atunci inainte de nastere doar fabricate din sticla, mi-am cumparat lama de taiat, foarte “distractiv” cand te grabesti, si mai si ramanea ser din acela in plus, de aruncat, in fiole. Si nici nu as fi avut cum sa-i pun in nas daca ar fi fost nevoie. Eu am folosit doar pe la 6 luni cand a avut o raceala cu secretii transparente. Dar repede le-am abandonat si mi-am cumparat apa de mare. Cred ca imi voi lua acum daca gasesc fiole de plastic, insa nu dinainte. Ma bazez pe faptul ca exista farmacii non-stop :D. E posibil iarasi sa treaca multe luni inainte sa am nevoie de ser fiziologic. Vad deseori discutii in contradictoriu pe tema laptelui matern pus in ochisori. De cate ori vine o mama cu acest obicei “babesc”, sar alte cateva sa-i spuna ca e periculos, pentru ca laptele matern hraneste bacteriile rele. Sa ne intelegem: laptele matern nu e ca cel din carton de la hipermarket. E steril. Exista si studii medicale care afirma ca laptele matern este net superior picaturilor cu antibiotice pentru tratarea epiforei (canalelor infundate). Se aminteste in studiu ca el vine ca o consecinta a eficacitatii laptelui matern in cazurile de conjunctivita neonatala, datorita proprietatilor lui anti-inflamatoare si anti-bacteriene.

  • Pipeta – banuiesc ca e pentru a picura serul fiziologic in ochisori sau in nas. Sau pentru a picura alte medicamente la nevoie. Am cumparat la Alex pentru ca era pe lista si voiam sa bifez tot :D. Dar nu am folosit-o niciodata, pentru ca era de sticla, nu as fi avut curaj sa umblu cu un obiect tare de sticla in apropierea bebelusului. In plus, daca se foloseste la medicamente mi se pare greu de spalat. Asa ca nu-i vad rostul. Nu cumpar pentru ca nu mi se pare un obiect util. Daca o sa-i simt lipsa, exista farmacii non-stop.

  • Betadina (in loc de alcool, nu irita pielea ca alcoolul) – Cu aceasta explicatie am gasit recomandarea. Eu am eliminat-o din cauza iodului sintetic (substanta activa e povidone-iodine), daca eu nu am voie iod sintetic din cauza tiroidei, cine stia daca nu are si Alex o tiroidita auto-imuna. Am mai auzit ceva de rau, dar din moment ce nu ma interesa nu am tinut minte. Nu voi lua nici acum, Alex nu s-a iritat de la spirt. 

  • Baneocin pudraun mare NU! Noi care am crescut pudrati la fund si pudrati la orice rana avem impresia ca pudrele astea sunt inofensive. Baneocin contine antibiotic, sunt curioasa daca stiu asta toti parintii care il folosesc implicit din prima zi de viata cu copilul lor. Poate nu cred ca prin piele se absoarbe in sistemul sangvin si ataca sistemul imunitar al bebelusului? Se absoarbe si prin piele, nu ramane local, doar la fel se moare daca te dai pe suprafete mari cu creme antibiotice, sau la fel sunt plasturi hormonali pentru femeile la menopauza, ca sa nu tot faca injectii. Voi scrie de asemenea in urmatoarea postare de ce orice "pudra" este periculoasa pentru bebelusi. Nu voi lua nici acum.

  • Leucoplast sau plasturiNu-mi dau seama pentru ce, deci e evident ca nu am folosit pe Alex cand era bebe :)). Cred ca am cumparat atunci, sa pot bifa de pe lista. Nu voi lua pentru ca am in casa oricum.

  • Betisoare de urechi cu opritor sau faraUn mare NU curatatului urechii interne! Puteti rani iremediabil timpanul, sau puteti in cel mai bun caz “doar” sa impingeti inapoi in interior ceea ce organismul poate in mod natural sa elimine singur. Eu am cumparat sa am pentru curatarea in exterior, desi si asa mi-a fost teama sa umblu cu un bat asa aproape de urechea copilului, deci nu le-am folosit deloc, l-am sters la baie pe urechea exterioara cu o discheta demachianta imbibata in apa de baie sau mai tarziu cu un material fin umed. Nu voi lua pentru ca nu folosim.

  • Glicerina boraxatanu as da asa ceva copilului fara o indicatie precisa de la vreo 3 doctori si documentare proprie ca altfel nu pot scapa de ceva afte din gurita bebelusului. Inainte sa fiu mama am intalnit alte mame care dadeau zilnic copilul in gurita cu asa ceva, de cateva ori pe zi, mai ales dupa supt sau inainte de culcare! Nu, faptul ca e alb in gurita nu inseamna ca are candida! Acelea sunt pur si simplu urme de lapte. Candida e mult mai pacatoasa si v-ati da seama cand ar avea-o, nu ar mai suge, ar plange de durere, etc. Ne-am obisnuit cu unele „rutine“ pentru bebelus si nu reusim sa privim din afara, sa vedem ce penibile sunt, sa „curatam“ noi cu substante medicamentoase si chimicale si invazive un copil perfect care nu are nimic... Si, recunosc, nu m-am interesat niciodata ce anume e boraxul, sper ca nu e vorba de acesta. Nu voi lua nici acum, nu am folosit niciodata.

  • Cantar Cu mentiunea ca sunt total impotriva cantaririi dupa fiecare supt, sau a probei suptului (streseaza mama, o induce in eroare cand copilul poate tocmai a avut un supt putin doar de sete si nu e nici precis, altfel care e explicatia ca unii au mai putin dupa supt), sau chiar si a cantaririi saptamanale, eu totusi mi-am cumparat. Am stiut ca voi fi puternica, orice as vedea pe el. Il voiam in casa pentru ca stiam ca la medicul de familie voi da mai rar (in afara de vizita ce ne-a facut-o cand am venit de la maternitate, nu am fost deloc in primii doi ani; am fost o singura data pana la aproape 3 ani cat avem acum). Daca am simtit intr-o perioada ca s-ar putea sa vad pe cantar o cifra mai putin “spectaculoasa”, il cantaream singura, fara familie. Pentru ca stiam ca eu voi merge cu alaptarea in continuare fara niciun gand de suplimentare sau “vai, nu am lapte destul”, dar nu aveam chef sa ii lamuresc pe altii sau sa ma lupt cu ei. Nu consider ca e un aparat necesar oricarei mamici, ba uneori face mai mult rau. Nu trebuie sa cumpar pentru ca inca e bun, si nu il recomand daca nu sunteti 100% hotarata sa alaptati. Oricum, e o cheltuiala in plus inutila, uneori chiar nociva.

  • Alcool alb Din cate am inteles, pentru buric ar fi mai ok cel alb pentru ca nu mai are si colorantii din spirtul albastru. Eu l-am dat pe Alex cu alcool pe bontul buricului, dar recent am citit ceva informatii ca nu ar fi nevoie, mai cercetez. Farmacistele din oras se mirau de mine, nu auzisera niciodata de spirt care sa nu fie albastru, asa ca am ramas la spirt, mi s-a parut mai ok decat alcoolul de cereale din supermarket, incolor. Poate ca ar trebui sa am o sticla neinceputa de spirt pentru orice eventualitate, asa ca voi cumpara una mica.

  • Vigantol sau vitamina DAici discutia e mai lunga, si eu sunt pro-vitamina D in organismul oricarui om, dar totusi imi place la inceput lasat sistemul digestiv al bebelusului sa digere doar lapte, nu si uleiul ala de la vitamina D (plus la vigantol am impresia ca mai sunt si alte ingrediente). Daca as naste vara discutia ar fi simpla, fara nici o vitamina D. Asa voi vedea, in prima luna sigur nu. Eu am cumparat vitamina D de la Biofarm, avea prospectul disponibil, la Vigantol nu l-am gasit si mi se parea bizar ce spuneau farmacistele ca vigantolul nu expira si astalalt expira. Nu voi cumpara de la inceput, ci doar cand ma voi hotari sa folosesc, probabil dupa prima luna, sa aiba intestinul virgin macar atat.

  • Fier – mda, se pare ca exista pe listele de cumparat inainte de nastere. Nici nu as sti acum de unde sa incep cu teoria anti-fier sintetic, mai ales la varste asa mici. Fierul sintetic e periculos chiar si la bebelusii mai mari, cum se da “preventiv” bebelusilor alaptati de pe la 4 luni. Pentru ca cel sintetic se poate acumula in exces, nu e ca cel din alimentatie. Fierul in exces in organismele bebelusilor a provocat chiar si decese. La nivel mai mic, poate provoca “doar” diaree sau constipatie. In plus, sunt sigura ca are excipienti foarte nocivi, de la conservanti cancerigeni, pana la zahar sau indulcitori artificiali nocivi. Inceperea fierului la bebelusii alaptati exclusiv provoaca la randul ei chiar anemie, prin faptul ca determina anumite reactii care chiar fac ca organismul sa inceapa sa-si consume din rezervele de fier. Cat timp bebelusul e alaptat exclusiv aceasta problema nu apare. Chiar si o anemie determinata prin analize trebuie cercetata bine, sa nu se ia o decizie numai pe baza hemoglobinei, cum fac multi medici. Trebuie facute mai multe investigatii, pentru ca exista tipuri de anemii in care suplimentarea cu fier este chiar periculoasa (vezi comentariile de la postarea aceasta). Nu am cumparat si nu voi cumpara, nu recomand.
 
  • Supozitoare cu glicerinacica pentru constipatie.  Am intalnit mamici care considerau ca bebe e constipat daca nu are scaun zilnic. Nu ma pricep cum e la bebelusii hraniti cu formula, dar la cei alaptati e normal sa aiba si de 10 ori pe zi, si o data la 10 zile. Daca totusi aveti impresia ca bebelusul e constipat (adica are scaune tari si pe care le face greu), puteti sa-l ajutati prin masaj pe burtica, bicicleta cu picioarele, tinut la verticala cu genunchii mai sus decat soldurile, cu burta goala pe burta dumneavoastra. Si puteti incerca sa beti voi, mamele ce alaptati, ceaiuri, de musetel sau de orice altceva credeti ca ar ajuta. Supozitoarele dau dependenta si apoi veti observa ca nu mai face bebe fara ele si isi pierde reflexul de defecatie. Am mai gasit undeva o lista de cumparaturi in care se spunea ca se cumpara supozitoare cu glicerina si pentru mama, in cazurile in care e constipata. Recomand pentru asa ceva cat mai multa apa, relaxare, mama sa treaca peste teama hemoroizilor sau a ruperii cusaturilor epiziotomiei, si multe alte moduri de a trece peste constipatie fara un produs ce creeaza dependenta. Nu cumpar. 

  • Bonnisanscria in documentul cu listele ca ar fi pentru colici si sistemul imunitar. Of, Doamne, oare cate mame au crezut asta? Sistem imunitar dintr-o solutie in majoritate cu zahar? Eu am refuzat sa-l cumpar pentru ca era plin de zahar. Nu am vrut sa-i dau copilului meu zahar din primele saptamani de viata (si uite ca ajungem la 3 ani fara zahar :D). Intre timp am mai aflat chiar ca unii au avut experiente grave cu Bonnisan-ul. Nu am intrebat amanunte pentru ca nu m-a interesat niciodata sa-l cumpar. Sper sa imi fac timp sa-mi spun parerea despre colici intr-o alta postare. Zaharul nu apare pe cutie, normal, acolo apar doar ingredientele active. Zic “normal” pentru ca asta se intampla cu toate medicamentele indiene, ayurvedice. A trebuit sa schimb cateva mailuri cu firma producatoare sa aflu ca are zahar (nu mai tin minte cat, 70-80%), pe langa multe alte prostii si conservanti. Iar despre plantele acelea indiene nu prea gasesti multe informatii. Nu voi lua nici acum.

  • Sab Simplex sau Infacol sau Espumisan pentru colici – Toate trei au ca ingredient activ substanta simeticona. Alte ingrediente ale Infacolului sunt: Apa purificata, Hypromellose, Aroma de portocale, Zaharina sodica, Methyl Hydroxybenzoate (E218) si Propyl Hydroxybenzoate (E216) . Ultimele 3 ingrediente nu le-as da in niciun caz bebelusului. Zaharina s-a demonstrat ca e 100% cancerigena la soarecii de laborator, chiar vreau sa i-o dau copilului de la nastere? La Sab Simplex celelalte ingrediente sunt: citrat de sodiu, acid citric monohidrat, ciclamat de sodiu, benzoat de sodiu, zaharina sodica, carbomer, metilhidroxipropilceluloza 50 cPs, aroma de zmeura, aroma de vanilie, apa purificata. Poate ca depinde de procentaj, dar apar mai multe periculoase chiar si decat la Infacol... Alte ingrediente ale Espumisanului sunt: hidroxipropilceluloza, zaharina sodica, ciclamat de sodiu, aroma de banane concentrat nr. 516060, acid ascorbic, apa purificata. In plus, simeticona se pare ca nu e numai o substanta anti-balonare, dar e si anti-acida. Si banuiesc ca toata lumea stie ca anti-acidele dau dependenta, adica fac corpul sa secrete in timp tot mai mult acid, pentru a contracara medicamentul, si apoi e nevoie de tot mai multe anti-acide. Distrug tot echilibrul ph-ului din stomac. La un copil asa mic nu m-as juca cu asa ceva. La Harvey Karp am citit despre doua studii care au aratat ca simethicone nu este mai eficient pentru gazele bebelusului decat apa simpla (referintele 7 si 8 de aici). Ce ma deruteaza cel mai tare e ca aproximativ 90% din mamele ce le vad pe grupurile virtuale dau infacol sau sab-simplex din oficiu, preventiv, de cum ajung acasa din spital, fara ca bebelusul sa aiba colici (sau considerand colici maraitul firav al bebelusului cand poate el vrea doar sa fie ridicat din patut). Hai ca pe cele 10% ce raman le inteleg ca sunt disperate sa isi linisteasca bebelusul, stiu cum e sa nu mai gandesti logic cand in jur ai plansete de copil, dar sa dai preventiv un medicament unui copil atat de mic, de cateva ori pe zi... nu mi se pare ok. Si nu cred ca in alte tari mamele dau copiilor medicamente asa multe zilnic, de cateva ori pe zi. Ba antibiotic pe buric, ba glicerina boraxata in gurita, ba picaturi in ochi, ba picaturi pentru colici. Dupa cum am zis mai sus, sper sa reusesc sa scriu o postare despre colici. Personal reclama la Espumisan ma scoate din sarite. Copilul plange in patut, toata lumea se invarte pe langa el, el sta in continuare acolo privind tavanul si urland, nimeni nu-l ia in brate sa-l aline, macar sa se simta inteles, “noroc” ca mama vine si-i da medicamente... Nu am cumparat nici unul din ele, nu voi cumpara.

  • Debridat pentru colici – am cautat disperata prospectul pe internet, nu am gasit decat pe cineva suparat care spune ca are zaharoza, polisorbat 80 si E110 Orange yellow. Cam rele :D...  Nu l-am gasit nici in engleza, care sunt ingredientele inactive, pe langa Trimebutine Maleate (maleatul de trimebutina). Internetul e plin de efecte adverse ale debridatului, si se vorbeste de utilizari sporadice, in crize majore de colica abdominala, blocaje abdominale la copii mai mari, nu la nou-nascuti. Nicaieri in lume nu se recomanda maleatul de trimebutina dat in mod constant, si mai ales nu bebelusilor. Este un medicament, un medicament puternic si asupra intestinelor, si asupra ulcerelor gastrice, deci afecteaza si acidul la nivel stomacal. O fi o inventie buna la nevoie, dar sa fie pastrata pentru nevoie atunci. Mamicile ce le-am citit eu ca dau debridat il dau din proprie initiativa, din auzite, deci nici macar nu pot acuza medicii, cum o fac eu de obicei :D. Nu ii voi da asa ceva.

  • Colief – o inventie mai nou aparuta pe piata. Ingredientul activ e enzima lactaza (extrasa chimic dintr-un ferment de ciuperci), care ajuta la digestia zaharului din lapte. Nu gasesc nicaieri o lista de ingrediente completa, se spune ca ar mai contine doar glicerina si apa. In primul rand chiar si acestea 3 mi se par ca fac ficatul bebelusului sa “lucreze” altfel decat cum se asteapta el, adica sa digere doar lapte matern. Asa ca daca se poate evita orice “medicament” intr-un trup atat de fragil si nou, as evita. Ce am invatat totusi despre Colief este ca nu are sens folosirea lui din alt motiv: poti regla cat lapte “zaharos” ii ajunge copilului ori prin “alaptarea in bloc” (dandu-i din acelasi san de oricate ori cere intr-un interval orar, de exemplu in interval de 3 ore, pentru a fi sigura ca suge si lapte gras mai slab in lactoza), sau prin mulgerea sanului putin la inceput, pentru a fi sigura ca suge putin lapte apos si bogat in lactoza, si ca ajunge sa suga si din cel de la final, gras, slab in lactoza. Folosirea coliefului pentru un bebelus alaptat e chinuitoare, pentru ca trebuie amestecat cu lapte. Si atunci, normal ca mulgi chiar lapte de la inceput, plin de lactoza care da dureri de burta. Dupa ce te chinui cu mulsul in timp ce bebe probabil a ajuns la stadiul in care nu-si mai roade pumnii de foame, ci chiar plange disperat ca nu-i dai tzatza, amesteci probabil intr-o sticla, o seringa sau o lingura, laptele muls cu medicamentul. Deci intra in scena si stresul cu sterilizatul, de care credeai ca daca alaptezi scapi... Apoi, in timp ce el in cotinuare nu stie de ce nu-l alini o data cu sanul, incerci sa-i dai medicamentul, cu biberonul, cu seringa sau cu lingura. Vreau sa stiu daca a reusit cineva asa ceva :D, mai ales la un bebelus alaptat care nu stie bea laptele altfel decat de la sursa. Pe la vreo 3 luni (cred) am primit cadou un Colief de la o prietena care avea o fetita neplangacioasa si o sticluta ce statea degeaba. Eu nu mai stiam ce motive are Alex de plans, gazele le scotea fara dureri, dar totusi plangea toata ziua. Asa ca pentru o perioada foarte scurta (cateva zile) am incercat si acest remediu, pana cand am abandonat totul vazand ca ma chinui mai mult decat inainte. Si il chinui si pe el, pentru ca se ineca si se supara cu laptele dat din lingurita, seringa sau sticla si apoi ajungea la san disperat de flamand, si sugea prea cu foc, si voma si plangea, o luam de la capat. Am avut noroc ca Relu nu a insistat sa mai incercam sa-l folosim, din moment ce il trezeam noaptea sa ma ajute cu Alex pana cand ma mulg eu intr-un recipient :)).  Nu cumpar, si nu recomand aceasta cheltuiala, mai ales ca e totusi un medicament, si pentru ca daca problema durerilor de burta e lipsa enzimei ce sa digere lactoza, totul se poate regla din modul in care il alaptati pe bebelus. Si in niciun caz nu cred ca trebuie sa apara pe listele de cumparaturi de dinainte de nastere, e posibil ca bebelusul dumneavoastra sa nu aiba deloc colici.

  • Protectistot una din noile inventii anti-colici. Contine bacteria lactica Lactobacillus reuteri, ulei de floarea soarelui, trigliceride cu lant mediu, si dioxid de silicon. Asadar, cum am scris deja mai sus, faceti ficatul si de fapt tot sistemul digestiv al copilului sa digere anumite substante cu care nu e obisnuit. Vad atatea mame preocupate de copiii lor mai mari, sa nu consume prea mult ulei vegetal inflamator, dar nu ne mai punem aceleasi probleme chiar la bebelusii care ar trebui sa aiba in stomacel doar lapte matern. Poate pentru bebelusii hraniti cu formula, care oricum contine chiar si margarina, acest ulei pare inofensiv, dar pentru cei alaptati cred ca trebuie facut tot posibilul sa fie evitat. Nici nu-mi vine sa ma uit ce o fi dioxidul de silicon si ce efecte are in organismul bebelusului, oricum nu cred ca ar fi pe primele locuri cand vrei sa diversifici copilul, nici macar la 6 luni :D. Probioticele e posibil sa ajute intestinului unui bebelus a carui flora intestinala a fost distrusa de pe urma antibioticelor (si aici ma refer si la cei care nu au luat siropuri sau perfuzii de antibiotice, dar au fost tratati cu baneocin pudra sau au primit picaturi cu antibiotice pentru ochi la nastere sau dupa, sau au fost cremuiti la fund cu “minunata” crema petrini). Dar cred ca o singura tulpina de probiotice e destul de slaba in restabilirea florei. Daca va ganditi ca ati vrea ca bebelusul sa primeasca probiotice, acestea sunt abundente in laptele matern, daca mama consuma alimente fermentate (iaurt, kefir, lapte prins, facute in casa nepasteurizate, nefierte; varza murata, zeama de pe varza adaugata in mancaruri inainte de servire, in farfurie, sa nu fie tratata termic pentru ca atunci mor bacteriile lactice; zerul la fel adaugat in farfurie sau baut simplu; muraturi in saramura, nu in otet, netratate termic; bors, etc.), sau daca mama ia un supliment cu probiotice, dar cu milioane de bacterii, de diferite feluri. Noi l-am incercat si acesta cu Alex, in niste clipe de disperare, si cum, desigur, nu am vazut nicio imbunatatire, am renuntat la el repede pentru a nu-i da asa multe “uleiuri” si chimicale. Nu cred ca merita asadar sa luati Protectis, cand bebelusul poate avea mai multe probiotice din laptele matern. In plus, nu merita cumparat dinainte, pentru ca e scump, se pastreaza greu la frigider, si e posibil sa nu aveti nevoie de el. 

  • Alte probiotice pentru copii: Baby’s Jarro-Dophillus. Are mai multe bacterii decat Protectis, dar are si excipienti nu tocmai buni (Maltodextrina, fibre de tapioca, tricalcium phosphate si vitamina C). Maltodextrina e un indulcitor artificial nociv. Praful de probiotice mai contine in cantitati mici lactate (caseina) si soia. Ambele sunt cu mare potential alergen, deci e posibil sa faceti mai mult rau decat bine. Fiind praf, e mai greu de administrat, sa se puna pe mamelonul umed al mamei. Daca il folositi, trebuie sa va asigurati ca tot praful de pe mamelon e umed, altfel e foarte periculos ca bebelusul sa-l inspire si sa se inece! Inca ceva: producatorul recomanda pastrarea la frigider pentru mentinerea bacteriilor vii. La noi niciun magazin naturist care il vinde, nici importatorul, nici distribuitorul, nici farmaciile, nu il tin la frigider. Nu cred ca merita cumparat inainte de nastere, si chiar si dupa nastere, daca va ganditi ca bebelusul are nevoie de probiotice, cea mai sigura, mai simpla si mai sanatoasa cale e prin laptele matern.
 
  • Siropuri pentru febra  incerc sa nu ma leg acum de ingredientele lor aiurite, de paracetamolul (acetaminofen) ce s-a demonstrat ca provoaca astm, de nurofenul (ibuprofen) ce da boli renale, de ingredientele lor inactive, de la zahar si zaharina pana la multe alte e-uri si arome si prostii. Daca pruncul are febra in primele 3 luni oricum trebuie apelat de urgenta medicul, nu are sens sa iti cumperi in casa siropuri de febra, din timp, care sa-ti expire in dulap (hopefully). Daca are febra dupa primele 3 luni, v-as recomanda sa cititi cat e de importanta febra pentru vindecare si pentru imunitatea copilului (aici, aici, aici, aici, aici, aici si aici). In afara Romaniei nu se da antitermic decat dupa 3 zile de febra, pentru ca in general si bolile copilariei vin cu febra, si antitermicele le agraveaza, deci nu nu am vrea sa ii dam copilului antitermic (nici nu mai vorbesc de antibiotice) daca are o boala a copilariei. Poate voi scrie candva si despre febra. Nu voi cumpara. Puteti cumpara doar la nevoie, daca ajungeti la concluzia ca sunt necesare. Si s-ar putea sa aiba mai putini excipienti nocivi supozitoarele, in locul siropurilor.
 
  • Fase bumbacbanuiesc ca se refera la un sul din acela de tifon. Probabil pentru invelirea tampoanelor speciale pentru lohii. Nu am folosit pentru ca in maternitate ni s-au dat de acolo, iar acasa am trecut la absorbante cumparate, ma simteam mai in siguranta. Nu voi cumpara decat daca nasc la o maternitate ce nu imi ofera in primele 3 zile absorbante din vata si tifon gata facute de ei.

  • Absorbante speciale de lauzie – dupa ce treceti de primele zile in care sunt recomandate cele facute din vata si tifon (pentru a urmari usor culoarea si consistenta lohiilor), puteti folosi absorbante speciale pentru lauzie. Ca sa-mi fie cat mai bine la epiziotomie, eu mi-am cumparat bio Natracare. Din pacate am renuntat la ele, pentru ca imi dadeau niste mancarimi ingrozitoare. Am crezut ca e vina mea, nu a lor, dar totusi am incercat o data un Libresse si mi-au trecut, culmea, mancarimile. Nu inteleg fenomenul, de ce mi s-o fi intamplat asta. Mai am o cutie nefolosita de la Alex, asa ca o voi incerca si acum, sa vedem. Daca ati incercat inainte de nastere produsele bio pentru perioadele menstruale si nu ati avut probleme, poate ca merita sa va cumparati si pentru lauzie o asemenea alternativa. Daca nu, nu stiu ce sa va sfatuiesc :D. Puteti sa cumparati si sa le donati unei prietene daca nu va fac bine. 

  • Absorbante intime cand am abandonat Natracare am revenit la Libresse Super, modelul pentru noapte. In toata tineretea mea nu am putut suporta alte marci de absorbante de unica folosinta. Libresse a avut mereu un strat moale, bumbacos, ce dadea asa un sentiment natural. Cu Always ce avea plasticul acela pe deasupra tot timpul am avut iritatii si ma simteam ingrozitor cu ele. Acum, dupa nastere, voi trece de la tampoanele de vata si tifon direct la absorbantele intime lavabile, pentru ca inainte sa raman insarcinata am avut o experienta foarte buna cu ele. Acasa am un singur pachet regular, cu care ma descurcam in fiecare luna simplu de tot, spalandu-le dupa fiecare folosire. Acum imi voi cumpara probabil doua pachete Super, sa ma descurc mai usor si sa fie mai sigur.

  • Ceai pentru colicicopilului sigur nu-i voi da, doar vreau sa-l alaptez exclusiv, sa nu bag in el plante pe care ficatul lui sa trebuiasca sa incerce sa le digere, si apa plata fiarta care are prea multe minerale pentru rinichii lui sau apa de robinet cu clor si alte prostii, fiarta. Nu vreau sa ii ocup loc in stomac, in locul laptelui hranitor. Sunt in dubii daca sa beau eu sau nu, pentru ca unele plante cresc secretia de lapte prea tare, iar altele o scad. Si nu sunt sigura ca merg beneficiile pana la bebe oricum. Dar daca eu voi simti nevoia sa beau (daca ma voi simti balonata, ceea ce e normal dupa o repozitionare a intestinelor :D), atunci voi bea, da. Ceai din plante, nu prafuri din acelea instant straine. Poate chiar imi voi face mixul meu, din ceaiuri bio pentru ca nu am vazut ceai de colici organic. La Alex am baut pentru ca imi era dor sa beau ceaiuri si in sarcina ma abtinusem; si pentru ca nu stiam ce sa cred despre plansul lui, desi era evident ca gazele le scotea fara efort. Deci imi voi cumpara plantele bio, separat, si imi voi face eu singura amestecul, sa fie la indemana daca imi trebuie.  

  • Apa de marevezi mai sus explicatiile de la ser fiziologic, nu se foloseste in nas fara sa fie nevoie, adica nu se foloseste doar de rutina. Mare atentie, nu toate spray-urile sunt 100% apa de mare, unele au si alte ingrediente.  Probabil ca in timp o sa va dati seama care e mai comoda de folosit, mie de exemplu nu-mi prea place una tip spray mare, cu varful dintr-un plastic inclinat, nu am reusit sa-i pun bine, si are si un jet mare. In 2009 a fost mare scandal cu serul de la o firma romaneasca care probabil continea altceva, din moment ce ii iritase pe bebelusi ca o arsura la nivelul mucoasei nazale. La Alex am folosit prima data la 6 luni si un pic, la prima lui raceala, care s-a manifestat doar cu muci limpezi. Nu cred ca imi voi cumpara de la inceput, ci doar cand va fi nevoie, cand va fi racit. Am si de la Alex oricum, dar nu le-as amesteca microbii de pe tub :D. 

  • Glicerina cu stamicinmda, tot pentru curatarea guritei bebelusului. Vezi mai sus la glicerina boraxata. Chiar sa le dam antimicotice doar asa, preventiv? Nu voi cumpara, nu am folosit niciodata, nu recomand.

  • Aspirator nazal - cel mai eficient este "Batista bebelusului" – asa scrie in notite si asa am gasit peste tot. Oricum ajungi sa te intrebi daca nu cumva e prea eficienta batista asta. Am incercat-o pe Alex de putine ori. A fost foarte traumatizant, si nu din cauza zgomotului de aspirator, am incercat si eu o data si am vazut, iti trage secretiile si daca le ai in gat sau inspre sinusuri si nu te deranjau deloc in nas pana atunci. Si daca batista bebelusului l-a facut sa planga, atunci s-au format la loc mai multi muci decat inainte. In plus, ce se stie deja este faptul ca da dependenta. Deci daca ajungeti sa il aspirati pe copil de 3 ori pe zi la o raceala, foarte greu veti reusi apoi sa scapati de aspirat, secretiile se vor tot face chiar pentru ca le scoateti. Eu dupa ce am citit ceva pe tema si am si intrebat o pediatra specializata in boli pneumo, am aflat ca important e doar sa il ajutam pe bebe sa respire. Daca pe el nu-l deranjeaza, daca poate sa stranute sau putem sa-i aspiram cu o pompita simpla, sau cu un servetel, doar mucii ce se vad in nas, atata e perfect normal. Daca scoatem mai mult, din “adancuri”, efectele pe termen lung sunt negative. Ah, ce am spus mai sus se aplica la raceli, pentru ca lumea crede ca daca nu scoate tot de peste tot se vor infecta. Ideal e sa scoatem doar ce e la suprafata si in rest sa folosim un spray cu apa de mare pentru a-i impinge in gat, sa-i inghita bebe, si pentru a dezinfecta. Fara sa exageram nici cu apa de mare. Sa mai amintesc ca stiu multe mame care folosesc batista bebelusului zilnic, la “ritualul de igiena”, cel care implica ser fiziologic si in nas si in ochi, betisoare in urechi, glicerina in gurita? Nu cumpar pentru ca am. Am si batista bebelusului, si un aspirator nazal electric care chiar scoate amaratul numai de la suprafata, nici nu merita cumparat, va spun eu, pentru ca scoate unde ati putea ajunge si cu unghia mica :D. Dar e bun ca are melodii si distreaza copilul daca nu-i place spray-ul cu apa de mare! :)) Daca acum as putea da timpul inapoi, mi-as cumpara doar o pompita simpla, sa am la indemana in cazul in care ne loveste o raceala in miez de noapte si nu avem chef sa dam fuga la farmacie. Si m-as baza in plus pe uleiuri esentiale care sa-i usureze respiratia, ori in lampa de aromaterapie, ori pe o batista in apropiere, ori diluate in creme speciale de pus pe piept.

  • Vata – pentru tampoanele speciale folosite in primele zile. Pe forumul pe care activam mamicile mai experimentate ne facusera chiar poze cum e mai bine sa le impachetam, era distractiv sa fii asa emotionat si nestiutor :D. Mi-am cumparat doua pachete, stiu ca se spunea si ce calitate sa fie vata, am uitat, dar nu le-am folosit, pentru ca in maternitate ni s-au dat de acolo, iar acasa am trecut la absorbante. Mai am pachetele de la Alex, imi voi face tampoane speciale doar daca voi naste intr-un loc in care nu mi se vor da.         
   
  • Seringa de unica folosinta – cred ca e pentru a-i da bebelusului lapte matern in cazul in care nu poate suge, sau medicamente (cum e cazul coliefului de mai sus). Nu cred insa ca trebuie sa va cumparati dinainte de nastere, pentru ca e posibil sa nu aveti nevoie.

  • Termometru de camera, eventual si cu higrometru – eu am gasit unul analog, nu electronic, incredibil de ieftin, tot la importatorii nuk, desi e alta marca, Tigex (acum am observat ca site-ul lor nu mai exista, de asta nu dau link). Acesta era vreo 10 ron, pe cand restul, cele electronice, se invarteau in jurul sumelor de 100-200 de ron. Mi-a folosit de multe ori termometrul sa vad daca doar mie mi-e prea frig sau prea cald, mi se pare oare, sau chiar asa e in camera :D? Da, de multe ori mi se parea, in functie de cine stie ce stari de-ale mele. In plus, imi arata umiditatea si stiu cand sa pun iarna apa in recipientele de pe calorifer. Acum nu mai trebuie sa iau pentru ca am. E posibil chiar sa aveti deja unul in casa, si sa va mirati ca apare pe lista de cumparaturi pentru bebe :D. Mie mi-a fost util. Normal ca puteti si fara el, mai ales pentru temperatura. Pentru umiditate eventual sa fiti atenti daca va sunt mai uscate caile nazale, si sa puneti atunci putina apa pe calorifer.

  • Umidificator pentru camera – despre cele electronice am citit multe rele, cum ca ar intretine o umiditate nesanatoasa, ar cauza igrasie, si ar cultiva chiar in interiorul lor de multe ori mucegai ce imbolnaveste copiii. Am ales in primul an varianta mult mai faina si mai ieftina a vaselor pentru calorifer. Ceva in genul acesta. De la Praktiker, ieftine si dragute, colorate frumos cu pisici si iepuri :D. Acum nu mai trebuie sa cumparam. E posibil sa aveti oricum in casa, sau puteti sa folositi o tava ingusta cu apa deasupra caloriferului. Sau sa va uscati hainele in camera in care dormiti cu copilul. Daca pe higrometru apare umiditate scazuta, nu sunt sanse sa provocati igrasie.  

  • Aparat Salin are cred si proprietati de umidificare, dar si de purificare a aerului. Noi l-am cumparat la prima raceala a puiului, la 6 luni, cand a avut doar secretii limpezi, dar nu putea respira. Nu-mi dau seama daca a avut vreodata vreun efect miraculos :D, dar nu a fost scump si nu am citit nicaieri ceva de rau despre el. Nu e insa un obiect necesar atunci cand asteptati un copil, deci nu va speriati de lista lunga ce se tot asterne :D.

  • Aparat pentru aerosoli – haideti sa fim optimisti si sa ne gandim ca asa cum Alex nu a avut nevoie deloc pana la 3 ani de aerosoli, puteti sa nu-l cumparati inainte de nastere :D.

  • Ceai de frunze de zmeur – daca tot aceste cumparaturi le faceti inainte de a veni bebelusul, atunci  adaug si eu de la mine: ceaiul de frunze de zmeur va veni la fix sa il beti in ultimele saptamani de sarcina si chiar si in travaliu daca simtiti nevoia, pentru a tonifia uterul si pentru a avea o nastere usoara. La Alex l-am baut sporadic, o data la cateva zile, poate acum ma voi tine de treaba mai bine, desi nu sunt sigura ca doresc o nastere si mai rapida :D.

  • Ulei pentru masajul perineului – imi mai aduc aportul la lista cu acest obiect. Cand eram insarcinata cu Alex mamicile din grupul meu comandau in grupuri din strainatate ulei weleda pentru pregatirea perineului pentru nastere. Mamele din tarile in care nu se face epiziotomie de rutina chiar s-au laudat ca asa au scapat de fisuri. Uleiul Weleda pentru masajul perineului se gaseste acum si la noi. Dar puteti sa faceti masaj cu orice alt ulei bio, de migdale, de cocos, shea, cacao, etc. Nu recomand sa folositi lubrifianti, pentru ca acestia contin multe ingrediente nocive si pentru dumneavoastra, si pentru ocupantul uterului :D. Exista pe internet imagini sau filme cu explicatiile tehnicii de masaj (nu, nu sunt poze sau filme directe :D, dar pe mine tot m-au speriat, recunosc). Eu am incercat o singura data in sarcina cu Alex cu un ulei vegetal de migdale, m-a durut si n-am mai incercat, oricum eram sigura ca mi se face epiziotomie din oficiu si asa a si fost, mi s-a facut inainte sa ajunga capul copilului in vagin si sa vada daca nu cumva incape totusi... Acum la bebe2 voi incerca sa-mi fac masajul cu ulei special weleda sau cu alte uleiuri bio si voi aplica legea atractiei universale sa se intample ceva sa nu mi se faca epiziotomie :). Si daca ma doare tehnica explicata pe net, ma voi limita doar la un simplu masaj cu uleiuri, care sa hraneasca si sa relaxeze zona.   

  • Ulei impotriva colicilor – scriind la subcapitolul alaptare (ce va urma peste cateva zile), cand am amintit despre faptul ca atunci cand descriu produsele la Kiddy inserez si opinii personale, mi-am amintit ca la fel am facut si la uleiul weleda pentru colici. Si daca tot ati incercat in rest orice metoda amintita de mine acolo si nu a functionat, puteti incerca si uleiul acesta atunci cand ii faceti masaj pe burtica pentru a ajuta gazele sa iasa. Ganditi-va ca nu folositi chimicale, ci doar uleiuri naturale. Si nici nu se pune problema sa inghita ceva sintetic. La Alex nu stiam de el, dar oricum Alex, desi plangea toata ziua, scotea gazele foarte usor, fara sa aiba vreun semn de suparare. Acum nu-l voi cumpara decat daca bebe2 va avea colici, si daca nu-mi voi da seama cum sa le opresc prin atasare corecta la san si alte tehnici amintite in linkul de mai sus.  

  • Burtiera – unii afirma ca fara burtiera ramane burta lasata, altii din contra, ca ea impiedica tocmai folosirea muschilor abdominali. Chiar si in lumea mai hippioata :D parerile sunt impartite, desi nu se vorbeste despre burtiera aceasta elastica din farmacii, ci de o impachetare intr-un material natural, impreuna cu uleiuri naturale si esentiale, cu masaj si caldura, care sa ajute la revenirea uterului la dimensiunile initiale. Impachetari facute ritualic de o moasa, o doula, deci vin la pachet si cu o senzatie de rasfat :D. Eu la Alex am ales sa nu o cumpar si sa vad daca simt nevoia, daca am, asa cum am auzit la alte mamici, impresia ca la fiecare miscare imi pierd intestinele :D. Totul a fost in regula, nu am simtit lipsa ei. Nu voi cheltui nici acum banii pe asa ceva.

  • Chiloti mari normali si/sau chiloti de unica folosinta – adica lenjerie din aceea pentru bunica :D. Eu recunosc ca nu aveam in garderoba, pentru ca am ori tanga, ori hipsters, ori boxeri. Si mai marturisesc ca in perioadele menstruale absorbantul sta bine fixat doar daca folosesc tanga. Asa ca eram in dubii daca imi vor folosi acesti chiloti “clasici” tocmai in momentele in care voi avea o hemoragie atat de mare. Dar i-am cumparat. Si bine am facut. Pentru ca epiziotomia si hemoroizii sigur m-ar fi chinuit cu tanga, pe langa ca as fi luat prin surprindere asistentele ce mi-au pus prima pereche de chiloti cu absorbant dupa nastere :D. Tampoanele de vata cu tifon sunt foarte voluminoase (si se pun mai multe o data) si sigur nu ar fi stat bine cu tanga. I-am folosit mult si dupa aceea acasa, din cauza epiziotomiei care nu se vindeca, si simteam nevoia deci sa fie putin aer intre chiloti si rana. Am avut si chiloti de unica folosinta, un pachet, dar nu i-am folosit, nu-mi dau seama de ce. Poate pentru ca am vazut ca ma descurc cu chilotii clasici. Recomand deci achizitionarea unor chiloti clasici, daca nu aveti deja.  

  • Trusa proprie pentru clisma – am gasit aceasta recomandare pe listele altor mamici. Eu nu mi-am cumparat pentru ca nu am stiut ce parere ar avea cei de la maternitate daca m-ar vedea ca scot asa ceva din bagaj :D. Probabil m-am bazat pe faptul ca voi refuza o clisma. Sau ca nu voi avea nevoie (organismul se curata singur inainte de inceperea travaliului). Se pare ca nu am avut nevoie, pentru ca am mers la dilatatie completa la spital. Cred ca puteti scapa de cheltuiala aceasta (si de neplacerea aceasta) daca nu mergeti la spital la primele contractii sau cand se rupe apa, ci numai cand dilatatia este mare, clisma se face doar sub dilatatie 8. In caz contrar, daca mi s-ar face clisma in spital, poate ca as prefera sa stiu ca tubul acela nu a mai fost si al altora inainte... Trebuie sa stiti insa, daca o puteti refuza, ca o clisma facuta in spital cu apa si sapun poate distruge flora intestinala si aceasta e foarte importanta si la nastere, si dupa, pentru a sustine sistemul imunitar al mamei si implicit al bebelusului. 

  • Carbune medicinal pentru balonarile mamei – eu, care sunt balonata cronic de ani de zile, nu am avut nevoie. Deci cred ca puteti sa va cumparati doar in cazul in care aveti probleme, nu de dinainte de nastere.

  • Spray Oximed pentru epiziotomie – are antibiotic (clorhidrat de oxitetraciclina) si hidrocortizon. Pe langa chimicalele “minunate” de langa ele (trioleat de sorbitan , miristat de izopropil , tetrafluoretan (HFC 134a)). Daca nu alaptati, e treaba voastra ce alegeri faceti pentru sanatate, desi poate ar trebui sa stiti ca antibioticele va deterioreaza sistemul imunitar si preparatele pe baza de cortizon subtiaza si sensibilizeaza pielea, dau dependenta, distrug sistemul endocrin si sunt suportate greu de catre rinichi. Pe langa multe altele :D. Ei, daca alaptati, imaginati-va ca orice puneti pe pielea voastra, mai ales intr-o zona atat de vascularizata, ajunge in sange. Laptele matern se produce in sani direct din sange. Sunt o multime de mame care se intreaba daca au voie sa ia niste medicamente cunoscute, pe cale orala, dar nimeni nu isi pune problema ca si cutanat toate prostiile astea ajung in sange... Nu am luat, nu voi lua, nu recomand.

  • Ceai de pelin, ceai de galbenele, spray pentru regenerarea perineului, crema carpicon – pentru epiziotomie si hemoroizi – dupa nastere puteti ajuta vindecarea perineului si a hemoroizilor cu aceste produse mentionate. Mai sunt si alte plante bune pentru asa ceva, le gasiti pe net cautand “sitz bath recipe”.  Eu din blog in blog de natural childbirth am dat de multe plante aici. Inainte de nasterea lui Alex mi-am cumparat ceai de pelin, ceai de galbenele si crema carpicon. Nu stiu de ce ideea cremei pe o rana deschisa nu-mi suradea, asa ca am considerat mereu ca igiena e cea mai importanta. Mi-a fost foarte dificil din lipsa de timp (cand gaseam putin timp in care Alex putea dormi la altcineva in brate beam apa, mancam sau ma mulgeam pentru ca eram mereu pe punctul de a incepe o mastita), dar am incercat o data pe zi sa ma spal cu apa si sapun in zona intima. Nu am avut timp sa imi fac ceaiurile, si nu am avut timp sa ma gandesc cum le-as aplica (prin scurgere din spate, sau prin bai in lighean). Nu le-am folosit deci deloc nici ceaiurile. Crema carpicon am folosit-o la hemoroizii care imi aparusera de la impinsul aiurea, cand eu inca nu simteam reflexul de impingere. Si m-a ajutat mult. O recomand. Acum pentru bebe2 am profitat de o comanda ce trebuia s-o fac la un magazin bio pentru copii si mi-am cumparat si spray-ul pentru regenerarea perineului de la Motherlove, in speranta ca fiind in tub, la indemana, il voi folosi. Hammamelisul e bun si la hemoroizi, deci voi pune in toata zona, din plin. Daca locuiti in Bucuresti, puteti sa amanati achizitia acestor produse pana cand vedeti daca vi se face epiziotomie si daca aveti hemoroizi dupa nastere. Mai ales spray-ul nu e ieftin deloc. Dar cum eu le pot comanda doar de pe internet, trebuie sa mi le procur din timp. 

  • Trusa epidurala apare pe listele mamicilor si multa vreme m-am gandit daca trebuie sa mi-o cumpar si eu, desi eram decisa sa nu folosesc epidurala. Nu stiam daca la clinica noastra exista, daca totusi nu mai suport durerile as fi vrut sa am aceasta siguranta (e prea lunga discutia acum, despre faptul ca durerile sunt insuportabile doar atunci cand apar rigorile spitalicesti, nu si intr-o nastere total naturala). Mi s-a parut insa asa de bizar sa caut de vanzare asa ceva, cand nu ma pricep deloc, incat m-am lasat pe mana sortii: daca voi avea nevoie, sa speram ca este la clinica. Nu recomand o asemenea cheltuiala inainte de nastere, in primul rand pentru ca nu recomand epidurala, in al doilea rand pentru ca apoi veti umple internetul de anunturi de vanzare a trusei, inainte ca ea sa expire. 

  • Crema pentru respiratie usoara daca bebelusul raceste si nu poate respira, are nasul infundat, sau nu poate expectora, v-ar prinde bine o crema cu care sa-l masati pe piept, care sa-l ajute sa respire mai usor. Desigur ca cremele din farmacii, chiar daca sunt speciale pentru copii, au multe chimicale nocive, asa ca le-am ocolit mereu. Cand era Alex bebe mi-am cumparat sa am din timp una in casa, din cauza ca eu de aici din coltul tarii imi pot comanda doar online. Insa voi, daca sunteti dintr-un oras mai civilizat, puteti sa va bazati pe magazine fizice poate, si sa va cumparati doar cand aveti nevoie. Atunci mi-am luat Badger Winter Balm. Acum vad ca are alta denumire, o poveste frumoasa, si nu se mai gaseste in Romania. Mai am tot pentru Alex, dar voi folosi si la bebe daca va fi cazul, o crema de muguri de brad Rodia. Acum nu trebuie sa cumpar special pentru bebe, pentru ca le am in casa oricum. Dar m-am gandit sa vi le spun, pentru situatiile cand cautati ceva sigur pentru un bebelus. Nu cred ca e nevoie sa le cumparati din timp, poate vor expira in primul an pentru ca bebelusul nu va raci deloc :D. 

  • Lotiune de prim ajutorstiu ca nu apare ca un item esential in nicio lista. Si eu am stat pe ganduri daca sa scriu despre ea (e vorba de Lotiunea de prim ajutor de la Essential Care), din moment ce la descriere apare ca poate fi folosita doar dupa 6 luni, deci sigur nu trebuie cumparata de la nastere (nu am pus link de la noi pentru ca nu mai stiu din ce magazin am cumparat-o). Eu o folosesc pentru intepaturile de tantari, se pare ca nu-l mai mananca si se vindeca mai repede. Si sigur e mai sanatoasa decat Fenistil ce se da din farmacii pentru intepaturi. Din aceeasi gama as fi vrut sa recomand Organic Mosimix impotriva tantarilor (in singura seara in care am uitat sa-l dau pe Alex cu ea la mare, a fost muscat...). Dar aceea e permisa doar dupa 1 an, asa ca nici vorba sa fie pusa pe lista de produse de cumparat in asteptarea bebelusului. O am dar nu o voi folosi decat dupa 6 luni. Nu e un item esential, dar mie nu-mi plac cremele farmaceutice pentru calmarea muscaturilor de tantari, si m-am bucurat sa gasesc o alternativa mai sanatoasa.

  • Apa termala – am avut in casa de mai demult un spray cu apa termala, in cazul in care i-ar fi fost iritata pielea. Nu a fost nevoie, dar stiam de dinainte ca sunt bebelusi care fac bubite de transpiratie, de caldura, care se calmeaza cu asa ceva. O am in continuare, sper ca nu a expirat :D.
 
  • Ulei esential de tea-tree – este foarte folosit si de catre utilizatorii de scutece textile, dar si de restul parintilor, pentru proprietatile lui dezinfectante, antibacteriene, antimicotice, antivirale si antiseptice. Este deci util si pentru spalarea hainelor, dar si ca utilizare directa in infectii virale, bacteriene si fungice. Partea buna este ca nu irita deloc si poate fi folosit si la bebelusi. Se foloseste impotriva infectiilor bacteriene ale pielii si in curatarea si dezinfectarea taieturilor si ranilor superficiale. Pentru Alex nu am stiut ca il pot folosi la altceva in afara de spalatul sau pastratul scutecelor textile folosite. Acum il am in casa oricum si sper sa imi amintesc de el atunci cand se va ivi vreo problema. Pentru mine deja l-am folosit cu succes asta-vara in Grecia. Intr-o seara m-am trezit cu un inceput de infectie langa o unghie de la picior. In cateva minute nu mai puteam calca decat stramb si saltat. Crema carpicon pe care o incerc in general in astfel de situatii era in masina in geanta de medicamente. Uleiurile esentiale erau in camera pentru a ne apara de tantari. Mi-am pus o picatura de ulei esential de tea-tree si o picatura de ulei de neem. Desi de obicei imi trece in cateva zile, in dimineata urmatoare nu am mai avut nicio problema. 

  • Ulei esential de eucalipt – este foarte util in raceli, in dificultati de respiratie, stari febrile si dureri de cap. Este antiseptic, antiviral, expectorant, febrifug, decongestionant, antifungic si dezinfectant. Pus in lampa de aromaterapie purifica si dezinfecteaza aerul, pe langa ca usureaza respiratia. Pentru Alex nu l-am avut in casa, in schimb am avut un amestec de uleiuri esentiale pentru aromaterapie in raceli, cumparat gata preparat, care continea si eucalipt, pe langa cimbru si menta si alte ingrediente. Cred ca e mult mai sigur sa folosesc eu separat acele uleiuri, fara ingredientele in exces. Nu e musai sa va cumparati din timp, Alex a avut prima raceala la 6 luni si un pic. Dar la urma urmei nici nu strica in casa, pentru ca nu e ceva ce ati folosi exclusiv pentru bebelusi, va poate ajuta oricand si pe voi. Eu acum am, pentru ca mi l-am cumparat asta-vara pentru proprietatile de indepartare a insectelor.

  • Ulei esential de lavanda – este intr-adevar si cicatrizant al pielii, si bun antiseptic, dar este folosit cel mai des pentru efectul calmant. Puteti pune seara in lampa de aromaterapie, sau in apa de baie, sau in sertarul pentru balsam al masinii de spalat. Nu l-am avut la Alex cand era mic. Acum il pun uneori in loc de balsam in masina de spalat si da un miros foarte discret si placut. Uneori il pun si in apa de baie. Eu recunosc ca cel mai des il folosesc drept repelent pentru insecte vara sau datorita mirosului placut iarna. Si uneori pun cateva picaturi pe o bucata de material, pe care o introduc in dulapurile de haine, impotriva moliilor. Acum, la bebe2, am in casa daca voi avea nevoie. Dar nu mi se pare un item esential pe lista de cumparaturi.

  • Ulei esential de menta – fortifica imunitatea pielii, elimina migrenele, este antiseptic, anti-inflamator, decongestionant, febrifug, sudorific si antiviral. Este excelent in astm, bronsita si alte probleme respiratorii, in calmarea mancarimilor si iritatiilor pielii si in calmarea durerilor de cap. Se poate folosi in lampa de aromaterapie, in apa de baie, sau pe o batista in apropierea capului bebelusului (sau al nostru :D). Nu l-am avut la Alex, pentru ca m-am bazat pe amestecul cumparat pentru aromaterapie in raceli. Acum il am tot din cauza ca il folosesc vara impotriva insectelor, dar sigur imi va fi de folos la raceli. Nu mi se pare un item esential, dar cred ca ii ajuta si pe adulti oricum cand au probleme respiratorii.

  • Ulei de neem – incep cu mentiunea ca miroase ingrozitor, mare atentie :D. Este foarte util in vindecarea eczemelor, arsurilor, ranilor. Desi este inofensiv pentru orice mamifer, este un puternic antibacterian, antiviral, antifungic, antiseptic, antiparazitar, ajuta la tratamentul infectiilor cutanate bacteriene si fungice. Este un bun insecticid si util chiar si in infectiile cu paduchi. Nu l-am avut la Alex, acum il am in casa si pe post de insecticid, si pentru vindecarea infectiilor pielii, si ca anti-acneic in masti de fata. Acum il am, sper sa imi amintesc de el daca va fi cazul. Nu mi se pare un item esential, decat daca aveti nevoie si voi adultii de el.

  • Alte uleiuri de aromaterapie pentru respiratie usoarala prima raceala a lui Alex am avut un ulei de la Fares pentru aromaterapie. Acum cred ca ma voi simti mai bine sa imi fac eu amestecul de uleiuri esentiale de calitate.

  • Gel pur de aloe vera multa lume il considera un adevarat panaceu pentru piele. Este hidratant, cicatrizant, calmant, astringent, anti-inflamator si regenerant. Mare atentie, testati intai pe o suprafata mica de piele, sunt multe persoane alergice la aloe vera! La Alex am cumparat doar cand am mers prima data la mare, la 10 luni, sa avem in cazurile unor arsuri solare, sau doar pentru hidratare. Este foarte util pentru orice fel de arsuri, apropo, daca Doamne fereste se intampla vreun accident. Nu trebuie sa-mi cumpar pentru ca am.

  • Saculet cu samburi de visine/cirese – sunt care sustin ca acesti saculeti, incalziti la cuptor, si pusi pe burtica bebelusilor (mare atentie, nu fierbinti!) ii ajuta pe micuti sa treaca mai usor peste colici. Caldura ajuta intr-adevar gazele intestinale, dar parerea mea e ca e mai ieftina si mai utila pozitia burtica pe burtica pe pielea goala a mamei, deci si bebelusul si mama sa aiba contact piele-pe-piele. Pozitia “pe burta” il ajuta si mai mult la eliminarea gazelor (si nu-l poti pune pe burta pe sacul de samburi), iar caldura data de mama e chiar cea ideala. Nu cred insa (daca samburii nu se incalzesc prea tare) ca e nociva aceasta tehnica. Nu introduce nici un chimical in sistemul bebelusului, deci are ok-ul din partea mea :D. Mare atentie, apropo de caldura pe burtica bebelusului, sunt care dau direct cu foen-ul aer fierbinte. Cand cititi undeva ca foen-ul calmeaza colicii, sa stiti ca ori se refera la incalzirea unei bucati de material cu ajutorul lui, care apoi se pune pe burtica bebelusului, ori la sunetul alb care uneori linisteste bebelusul. Din pacate am citit pe forumurile romanesti cazuri in care baieteilor li s-a ars pielea de pe testicole din cauza folosirii uscatorului de par direct pe burta! Nu am avut la Alex, nu cred ca voi avea nici acum saculet de samburi, mi se pare mai simplu sa-l incalzesc altfel.

  • Stetoscop clasic, stetoscopul moasei sau aparat Doppler pentru ascultatul batailor inimii bebelusului – stiu, mamele de obicei isi cumpara aparatul de la inceputul sarcinii, sa isi asculte bebelusul din burta. Am scris in linkul acesta si n-am timp sa repet :D, despre faptul ca Doppler-urile alea mici sunt nocive rau, mai nocive decat o ecografie. Cum am spus si mai sus, in disclaimer, va rog nu luati drept jignire personala orice scriu eu aici. Nu ma apuc sa etichetez pe nimeni. Si eu in sarcina cu Alex l-am avut, l-am folosit destul de des, nu stiam mai bine. Acum, desi l-am avut in casa, nu l-am folosit (inca) deloc. Probabil daca as intra in panica, dupa o vreme in care nu as simti bebelusul miscand, as considera ca e mai important sa stiu ca e ok. Dar nu cum am auzit atata lume ca foloseste, in fiecare zi, ca sa isi mai asculte bebelusul din burta. Am mai scris in linkul de mai sus de pe blogul Kiddy si despre faptul ca un stetoscop poate fi folosit cu succes in travaliu, pentru a sta cat mai mult acasa. De fapt de asta l-am si pus aici in lista, pentru partea de utilitate pentru travaliu. Si Doppler-ul meu l-am imprumutat unei mamici dragi tot pentru a-l putea folosi in travaliu acasa. E foarte important sa nu mergeti prea repede la spital, daca va doriti sa aveti un travaliu mai usor si sa nu vi se impuna tot felul de induceri si medicamente. Am incercat ieri stetoscopul medical si nu aud cu el. Stetoscopul moasei poate fi folosit doar de o alta persoana, nu de catre mama (preferabil o moasa sau o doula cu experienta). La Alex aveam Dopplerul dar nu l-am folosit in travaliu, nici nu m-as fi gandit, nici nu as fi apucat :D. Acum o sa am aproape un stetoscop de moase in cazul in care imi gasesc aproape pe cineva priceput in calcularea pulsului bebelusului.  

  • Tinctura de traista ciobanului – se poate lua dupa nastere pentru tonifierea uterului si pentru a opri hemoragiile. E foarte buna si pentru hemoroizi (oral, nu local), pentru tulburari de coagulare, si previne anemiile. Am gasit informatii si la noi in limba romana, mi-a placut si lista aceasta de la Motherlove cu remediile naturiste pentru diferite situatii in travaliu (Traista ciobanului e Shepard’s Purse, si zice ca orice moasa ar trebui s-o aiba la indemana pentru ca stopeaza rapid hemoragiile periculoase ce pot aparea dupa nastere). De asemenea aici am gasit o lista frumoasa cu remedii pentru perioada nasterii (in ambele am vazut ca apar si remediile Bach, si arnica pentru a vindeca zona tumefiata). Nu am avut la Alex, dar acum imi voi lua o tinctura sa o am acasa. Cititi pe linkul de la Motherlove la final cum o mamica a scapat de histerectomie oprind hemoragia cu o singura doza de tinctura.

  • Remedii florale Bach – daca tot le-am amintit mai sus, sa le scriu. Am mai dat peste ele in cateva linkuri, si nu doar acum cu nasterea, ci si mai demult, dar stiind ca nu exista la noi nu mi-am batut capul sa le inteleg. Acum exista si la noi cica. Pentru nastere se aminteste renumitul Rescue Remedy pentru situatii stresante, Impatiens remedy pentru nerabdarea mamei in nasterile ce dureaza mult, si Oak remedy pentru putere. Nu am luat la Alex si nu cred ca voi depune prea mult efort nici acum, desi nu exista efecte negative si nici nu se poate supradoza, sunt foarte sigure.

  • Diclofenac sau indometacin sau voltaren supozitoare pentru durerile de epiziotomie – nu cred ca sunt chiar insuportabile durerile, incat sa iau medicamente, care totusi ajung in sange si in lapte. Eu m-am chinuit cu epi si tot nu am simtit nevoia sa imi ascund cu ceva ce simt pe acolo. Adica un calmant asta face, iti ascunde durerea, nu trateaza cauza ei. Mai bine incerci sa vindeci cu ceaiuri, sau cu remedii naturiste si homeopate. Are si durerea aceea rostul ei, sa iti dai seama cum sa ai grija, cum sa te ridici, cand ai nevoie de odihna, sa nu te extenuezi, in ce pozitie sa stai, etc. Nu am luat, nu voi lua. Si oricum nu cred ca are sens sa va cumparati asa ceva inainte de nastere, poate nu veti avea nevoie. Eu le-am gasit pe lista de dus cu mama la maternitate, mi se pare putin exagerat. Daca ai dureri insuportabile, poate e ceva grav, daca tot esti in maternitate, spune-i medicului. 

  • Supozitoare hemorzon – iarasi le-am gasit pe lista de dus cu mama la maternitate. Sunt curioasa daca mamele au vazut ca au in componenta si antibiotic, si hidrocortizon, pe langa alti excipienti. Repet, orice se atinge de pielea mamei, orice intra in organismul mamei, intra in sange (ganditi-va la supozitoarele pentru febra, nu actioneaza local, ajung in ficat prin sange din intestin). Din sange, ajung in lapte. Nu stiu daca mamele ce alapteaza nu si-ar pune intrebari despre hidrocortizon si antibiotic daca ar trebui sa le ia oral. E fix acelasi lucru si luate anal, si topic. Decat asa ceva, mult mai bine, si mai eficient, si mai sanatos, carpicon supozitoare sau crema. Nu am luat deci, nu voi lua, ma bazez pe carpicon. In sarcina cu Alex nu am avut probleme, doar dupa nasterea in care am impins desi nu imi venea, o consecinta a acestui impins aiurea, fortat, este cunoscuta la nivel mondial :D ca ar fi hemoroizii. Acum mi-au reaparut din timpul sarcinii, deci la nastere va fi jale. 

  • Ovule clotrimazol – l-am gasit pe listele pentru dus la maternitate. Nici nu stiu ce sa zic, am fost prea socata :)). Un anti-micotic? Cum? Pus langa lohii? Serios ca nu inteleg. Si asa, implicit, fara o analiza de secretii sa se vada daca trebuie? Si fara a incerca sa scapi de orice micoza ai avea intr-un fel mai bland pentru organism, pentru flora vaginala? Va rog nu-mi spuneti ca se pun inainte de nastere, ca sa „dezinfectam“ zona pentru bebe. Acesta e cel mai mare avantaj al nasterii vaginale, faptul ca bebelusul se colonizeaza cu flora vaginala sanatoasa a mamei. Daca e asa, nu m-as mira ca in 2-3 ani sa se propuna spalarea cu clorox si domestos a vaginului in asteptarea bebelusului. Jeez, stiti vorba aia cu “this is wrong on so many levels...”? Am rostit-o in gand de prea multe ori scriind listele astea. Nu am luat, nu voi lua, NU RECOMAND.

  • Ergomet fiole – tot de pe listele mamicilor cu lucruri de dus la spital. Eu inteleg ca traista ciobanului amintita mai sus n-o veti gasi intr-un spital la nevoie. Dar totusi, sa cumperi toata farmacia, pentru putinele situatii in care e nevoie, mi se pare bizar. Totusi, va veti afla intr-un spital in care doctorul ar trebui sa stie ca aveti hemoragii si sa incerce el sa le opreasca, nu? Eu cunosc o singura mama care a avut nevoie de asa ceva, la cateva saptamani dupa nastere. Si a fost la medic, desigur, doar nu te apuci sa iei ergomet de capul tau acasa. Si a discutat cu medicul ce poate sa ia din moment ce alapteaza, am impresia ca ergometul acesta e cu semne de intrebare. Nu am cumparat, nu voi cumpara, nu recomand.

  • Probiotice pentru mama – pentru cel putin ultimul trimestru de sarcina si cateva luni dupa nastere as recomanda ca mama sa ia probiotice, pentru ca de multe ori nu are cum din alimentatie sa regleze lipsa mare de bacterii bune ce o avem in organism. Si alimentatia e importanta (muraturi cu sare netratate termic, varza murata, zeama de pe varza, zer (zeama de pe varza si zerul pot fi puse in ciorbe la servire, ca sa nu moara bacteriile la fierbere), iaurt sau kefir sau lapte prins facute din lapte crud nepasteurizat, in casa, etc etc etc). Dar se recomanda, pentru a popula zona intima cu bacterii bune pentru nasterea naturala, sa se ia si din pilule o doza mai mare. Eu deja de vreo luna tot vreau sa imi comand si uit :D. In timpul alaptarii va ajuta sa ii dati si micutului prin lapte probiotice bune, care sa il ajute la digestie si la imunitate. Se recomanda inainte de nastere si tratarea locala a vaginului cu iaurt/kefir/lapte prins homemade, pentru a creste si mai bine flora sanatoasa a canalului pe unde iese copilul. La Alex cred ca luam sporadic, nici nu stiu daca s-a nimerit sa iau in perioada nasterii sau post-partum, tare nu cred. Acum as spera sa ma mobilizez sa nu uit, dar nu garantez. 

  • Ulei de luminita de seara – am mai gasit in cateva locuri despre uleiul de luminita de seara (adica primula, sau in engleza evening primrose). Se pare ca aceste capsule luate cand deja ati depasit termenul si poate va temeti ca va va provoca medicul nasterea, ar inmuia colul uterin. Nu am luat, nu cred ca va fi cazul sa iau acum. Oricum, e una dintre metodele blande de grabire a travaliului. 

  • Homeopate – daca “lucrati” cu un unicist, va sti sa va recomande remediile de care ati avea nevoie in sarcina, in travaliu, post-partum, sau pentru diferite afectiuni ale bebelusului. Deci nu am ce exemple concrete sa dau. Daca “lucrati” cu un pluralist, e posibil sa va dea mai multe remedii de dinainte, pentru ce ar putea aparea (cum e arnica ce se recomanda pentru reducerea tumefierii zonei vaginale dupa nastere). Nu am luat in sarcina cu Alex sau la nasterea lui. Acum nu pot sa ma pronunt dinainte, dar am vrut sa le trec aici in lista, ca sa nu se supere ca am trecut remedii naturiste :D.

33 de comentarii:

  1. pfoai Ralu ce lista... Imi vine a rade cand ma uit pe ea, dar ce serioase eram atunci. asa mi-i de dor de starea aia....

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluca, ce se intampla daca se dau antibiotice in cazul rujeolei/rubeolei? Am o prietena al carei copil a fost diagnosticat cu pneumonie, pus pe antibiotic inca inainte de rezultatele investigatiilor si 4 zile mai tarziu a aparut eruptie pe piele. Si culmea, cadrele medicale au presupus, la inceput, ca sunt din cauza igienei!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu ca dau complicatii ale bolii, cele mai frecvente fiind pneumoniile. Nu gasesc nici un link salvat la favorite, dar era pe vremea cand studiam cat sunt de grave bolile copilariei. Singurele decese la bolile copilariei (inclusiv la cea mai temuta, rujeola) au aparut doar in cazurile cu pneumonie, in care se daduse intainte antibiotic.

      La antibiotic se ajunge de obicei tot incercand sa scadem febra. Ori sa o scadem direct prin antibiotic, cica, ori cu anti-termice. Pe Weston A Price este un articol dragut despre bolile copilariei, si cum scaderea febrei duce de obicei la "nevoia" de antibiotice (http://www.westonaprice.org/childrens-health/traditional-remedies-for-childhood-illnesses). Si mi-am amintit ca intr-adevar, singura data cand Alex a avut 40.5, o doctorita apropiata noua m-a cam obligat sa ii dau antitermic, desi Alex parea ok, molesit in bratele mele. Dar fiindca ea e din familie, nu am putut sa tin piept propriei familii, asa ca i-am dat. Dupa ce i-a scazut pana la 38, mi-a spus ca daca mai creste, trebuie sa bagam antibiotic. Pentru ca asta invata ei la medicina, ca evolutia in timp in W a febrei (creste/scade) duce la infectii, chiar daca febra nu a fost pe fond bacterian de la inceput. Deci cred ca la asta se refera si cel de pe site-ul WAP, ca daca introduci antitermic, e posibil sa apara si nevoia de antibiotic, pentru ca un singur antitermic nu iti va tine temperatura jos. Corpul va incerca in continuare sa o creasca, pentru a omori dusmanul. Daca noi o scadem, nu mai are cum sa lupte, de aici si nevoia de antibiotice.

      Imi pare rau pentru prietena ta, nu stiu cat timp are copilul, dar eu inainte de a da antibiotic as fi intrebat mai multi medici si as fi facut analize sa vedem daca e ceva bacterian, daca e sigur pneumonie. Nu stiu cat a fost de grav, daca ar mai fi putut sa astepte sa incerce homeopat.

      Ștergere
    2. Rujeola e cea mai temuta? Mie mi se parea mai urata rubeola.
      Copilul are un an si cateva zile. Eu suspectez ca a avut rujeola cu o luna mai devreme. Se intampla ca prietena mea s-a intors de la mare cu copilul ce parea usor racit, cu pielea usor iritata, cu bubite mici si roze, ca si cum ar fi avut o alergie. Ea le-a pus in seama caldurii. Nu sunt sigura dar cred ca a primit inainte de bubite antibiotic. O saptamana mai tarziu au mers la spital cu varsaturi si scaune apoase. Tot atunci copilul meu cel mic a inceput sa se invarta pe la 39+ grade si sa aiba scaune apoase. Am intrerupt diversificarea si am asteptat cateva zile sa vad ce se intampla. Binenteles ca medicul mi-a zis sa ii dau antitermice (astea ar vrea sa i le dau si preventiv), nu stiu ce mancare de orez desi i-am spus ca el abia acum face cunostinta cu altceva decat lapte matern si daca ii voi da tot ce imi spune ea foarte probabil ii va fi mult mai rau, ceaiuri etc. Cam dupa patru zile am vazut pe burta si pe la articulatii pete mici, rozalii. Daca nu ar fi fost celelalte simptome as fi zis ca are alergie la galbenus de ou. Asa ca eu am suspectat ca a luat boala de la copilul prietenei mele.
      Ma gandeam daca netratata corespunzator (prin lipsa tratamentului adica) ar fi posibil sa reapara?
      Cu privire la antibiotic aici este foarte greu sa tii piept sistemului sanitar. Daca mergi cu copilul la ei trebuie sa joci asa cum ti se canta. Spre exemplu: mergi cu copilul de 6 luni ca are ceva febra (cam 38) si scaune apoase. Imediat il pune pe antibiotic desi de regula analizele se fac a doua zi. Degeaba te intrebi la cateva zile, cand vezi un muguras alb aparand pe gingia de jos a copilului ce e cu diagnosticul pompos de pe biletul de externare. Este caz real.

      Ștergere
    3. Eu asa stiam, ca rujeola ar fi. Recunosc ca in engleza le incurc, si in romana la fel (mai au si denumirile populare), mai ales ca eu n-am avut nicio boala a copilariei :)). Deci measles e mai grea decat rubella, care o fi fiecare boala :D. Nici wikipedia nu ma ajuta.

      Mare atentie, am vazut un desen zilele trecute ca bubitele pe abdomen si incheieturi ar fi scarlatina. Cauta pe wiki cum arata bubitele.

      Nu inteleg ce inseamna netratata corespunzator, nu exista tratament pentru bolile copilariei. Si medicii cand isi dau seama ca e o boala a copilariei nu mai intervin.

      Stiu ca e greu sa tinem piept sistemului, eu atunci la febra de 40.5 grade (la subrat! deci vreo 41.2 ar fi fost in fund...) daca eram singura cu Alex as fi mers mai departe cu tinut in brate si alaptat non-stop. Dar faptul ca una din doctoritele ce ne-a vazut (pe langa pediatra care ne e si medic de familie) ne e ruda i-a facut pe cei din familia mea sa ma bata la cap ca e evident ca ea vrea tot ce e mai bun pentru Alex, nu ma pacaleste cumva cum ar face-o poate un medic. Am acceptat antitermicul atunci, dar nu si antibioticul. Ei dau antibiotic preventiv, sa nu cumva sa faci infectie de la febra. Am cautat medici prin Baia Mare pana cand am gasit una care ne-a zis ca nu vede nimic rosu sau puroi in gat, asa ca nu vede rostul antibioticului fara analize. Facusem analiza de urina si totul era ok.

      Recunosc ca doar la febra peste 40 la subrat apelez la medici, din cauza familiei :D. Pana la temperatura aceasta nu, pentru ca stiu ca m-as simti vinovata ca nu-i ascult. Mi-ar clatina putin increderea in mine, in noi. Asa ca singura data cand am fost cu Alex la cabinetul doamnei noastre doctor de familie - pediatru a fost anul acesta, pe la vreo 2 ani si un pic, cand a avut 40.5 la subrat. Fara niciun alt simptom, nici tuse (nu a avut niciodata), nici secretii nazale, nimic.

      In rest recunosc ca ii ignor de multe ori. La telefon imi spusese foarte hotarata doctorita sa nu-i dau tzitzi lui Alex cand a avut o data diaree. Nu era inca diversificat, desi avea 1 an, sau 2, nu mai tin minte :D, dar ca la tine mi-a zis sa nu-i dau deloc tzitzi si sa-l fortez sa manance la regim si sa ia smecta. Numai cineva care nu a alaptat poate spune asa ceva, poate sa sugereze ca unui copil bolnav sa-i iei medicamentul, hrana, apa, alinarea... Daca ascultam de ea ajungeam ca toate prietenele mele ce ii sunt paciente, dupa o zi m-as fi internat in spital din cauza deshidratarii copilului, nu? Am asa prietene care dupa o astfel de internare datorata restrictionarii sanului au ajuns dintr-o internare in alta, pentru ca de fiecare data mai luau ceva boala din spital... Ei considera ca laptele de san e ca cel de la cutie din hipermarket.

      Deci eu recunosc ca nu prea ii caut, si cand ii caut nu prea ii ascult, dar nu sfatuiesc pe nimeni sa faca la fel :D.

      Ștergere
    4. Doar cand le-am descoperit erau pe gat, abdomen si in spatele genunchilor. In cateva ore s-a umplut tot, inclusiv pe fata. Si l-am dus la medic ca sa ma mai scuteasca cu nu se poate al ei. Da, asa imi zisese sa nu ii mai dau lapte cel putin cateva ore si sa ii dau smecta, eubiotic, ceai de menta si nici nu mai stiu ce. Eu i-am zis ca el de cateva zile mananca altceva si evident ca foarte putin, apa nu voia asa ca ce ar trebui sa fac? Sa il duc la niste glucoza cand il pot hidrata eu? Si sa ne intelegem: avea scaune apoase dar sa zicem ca de 3 ori in timpul zilei si de 3 ori in timpul noptii.
      Si recunosc ca nici eu nu ii frecventez. Mergeam cu Du la inceput lunar asta pana cand pediatrul (cel mai bun sin oras, de la care asteptam altceva) mi-a spus ca la patru luni ar trebui sa aiba doua mese fara lapte, doar cu solide. Si m-a pus sa ma mulg sa vedem cat lapte mananca copilul. Vai ce cosmar am trait atunci! Medicul spunea ca trebuie sa manance la o masa 180-200 ml si eu scoteam 30 maxim, transpitata toata! A trecut un pic pana m-am ridicat din praf si i-am spus si dumnealui pas. Si ne-a fost foarte bine.
      Am observat la multe mamici ca dupa ce merg odata cu copilul la spital (unde in mod sigur li se administreaza antibiotic) dupa scurte perioade trebuie sa ii trateze din nou. De mine zic ca am avut eu noroc de copii sanatosi si ca am fost o curajoasa de i-am scos la aer si in zilele geroase de iarna, desi la momentul respectiv vorbeau ca nu as avea toate mintile acasa si ca imi las copilul sa sufere la aparitia dintilor cand as putea sa ii dau niste panadol sau nurofen sa se linisteasca. Doar ce rau poate sa ii faca? Nu mai zic ca multe din ele au alaptat maxim 5 luni (cazuri fericite).
      Se pare totusi ca nu e chiar asa.
      Oh! Ce m-am mai intins pe blogul tau! Gata. Nu mai zic nimic. :)

      Ștergere
    5. :)) ai dreptate, dar e poveste tare lunga asta cu sfaturile proaste ale medicilor...

      Ștergere
  3. Ai zis de vitamina D... dar ce parere ai de vitamina K?
    Mie mi s-a spus aici ca trebuie sa-i dau in primele 3 luni si vitamina K (si recunosc ca nu mi-a trecut prin cap cu bebe 1 sa citesc lista de ingrediente la "vitamine").

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi se da o doza mare injectabila la nastere. Cu care nu sunt de acord, dar nici nu m-am luptat la nasterea lui Alex sa o refuz, mai ales ca neonatologul mi-a zis ca e obligatorie si nu o pot refuza. Am citit ca doza aceasta este imensa si pentru un adult, si ca e responsabila de multe cazuri de cancer. Daca mama e sanatoasa si consuma verdeturi (pentru vitamina K1) sau unt (pentru K2), bebelusul va avea din uter si din alaptare suficienta vitamina K, in cazul in care nu are parte de un accident cu hemoragii mari. Chiar daca in general apreciez medicina pentru ceea ce face pentru a salva cazurile de boli, nu inteleg tendinta de a introduce toti indivizii sanatosi in aceleasi tratamente posibil nocive pentru cele cateva cazuri de indivizi ce ar avea nevoie de tratament.

      Daca in plus, cordonul bebelusului este lasat sa termine de pulsat inainte de a fi taiat, bebelusul va avea in plus inca 1/3 din rezerva de sange, deci cu atat mai mult nu are nevoie de vitamina K injectabila.

      Am citit intre cazurile de parinti care vor sa ii fie totusi organismului bebelusului mai usor, sa nu preia o doza asa mare de vitamina K, si care aleg varianta vitaminei K luata oral in doze mai mici. Deci ceea ce spui tu nu e asa nociv ca ceea ce se face la noi. Acum, vorba ta, mai depinde si de ingrediente, dar la cea injectabila nu m-as mira sa aflu ca are ingrediente ca si vaccinurile, de ce nu? (ma refer la conservant, nu la chestiunile organice)

      Ștergere
  4. In Olanda se gasesc de cumparat remedii homeopate pt o gramada de chestii, inclusiv pentru colici si pentru dureri cauzate de eruptia dentara ( si ambele cica sunt bune si pentru dureri de urechi ). Remediile astea se dau cu picatura - cate 3 picaturi la nevoie, de maxim 6 ori pe zi... E drept ca pe langa ingredientele active au in compozitie: water, glycerol (E422) en xylitol. Alcoholgehalte 2,69% (v/v).
    Daca crezi ca asta e un "rau" nu asa de mare, si ti-ar placea sa ai la indemana, iti pot trimite.
    Am mai gasit undeva (dar inca nu am cumparat) vitamina D3 lichida, care are 10 mcg (400 IE)/ picatura. Deci doza este de o picatura. Ingredientele de umplutura sunt: Water, hydrated gum arabic, sesame oil.
    Eu nu-mi permit (adica vremea nu-mi permite) sa nu dau la copii supliment de vitamina D, mai ales iarna, asa ca o sa cumpar din asta... La fel, daca te intereseaza, spune-mi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Reteta home-made pentru desfundat nasul bebelusilor, pentru decongestionare, pentru usurarea respiratiei. Atentie, a doua reteta e pentru copii sub 1 an, cu specificatiile legate de varsta cand se pot introduce uleiurile respective esentiale:

    http://www.mommypotamus.com/diy-vicks-vapor-rub/

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Raluca,

    Am descoperit de curand blogul tau si vreau sa-ti cer un sfat referitor la remedii pentru colici.
    Am citit mai sus despre debridat, espumisan, infacol...si mi s-a ridicat parul pentru ca eu i-am dat buburuzei mele de aproape 3 luni inca din a doua saptamana espumisan si apoi debridat, iar mai nou infacol la recomandarea medicului...asa, preventiv!
    O perioada am renuntat la ele si mi-am marit mie cantitatea la ceaiuri (chimen, anason si fenicul) si s-au potolit colicii, iar cand ne-a vizitat din nou pediatra m-a certat ca nu o ajut cu nimic, ca fata are colici, si sa-i dau espumisan macar. De la espumisan am ajuns din nou la debridat si apoi la infacol...
    Acum colicii au ajuns la un nivel incredibil, se conorsioneaza de durere si nu stiu ce sa-i fac.
    Plange la san, se conorsioneaza, intoarce capul si plange continuu.

    Imi imaginez ca esti pana peste urechi de ocupata cu cei doi baietei, asa ca as fi recunoscatoare pt un link sau orice trimitere, sa ma pot documenta si singura.

    Te imbratisez cu drag,
    Oana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana, imi pare rau, nu stiu cum sa te ajut. Daca la inceput nu avea colici si a primit medicamente preventiv... La 3 luni mi se pare mult sa aiba colici. Nu stiu. Nu merge macar masajul in sensul acelor de ceasornic pe burta? Bicicleta cu picioarele? Pus pe burta, mai ales pe burta ta la caldura?

      Multa, multa sanatate!

      Ștergere
    2. Draga Oana,
      la fel facea baietelul meu in primele 2 luni pana sa descopar ca are intoleranta la lactoza, alune, migdale, peste , fructe de mare... Incearca sa tii un regim de genul asta si apoi introdu-le treptata si vezi ce o deranjeaza..Sa ne tii la curent.
      Acum are 9 luni, eu mananc rar lactate, dar mananc peste si fructe de mare idn cand in cand si nu mai face asa rau la ele...Am inteles ca trece treptat.

      Ștergere
  7. http://www.analyticalarmadillo.co.uk/2013/04/before-you-try-infacol-try-this-blog.html
    Despre infacol un articol excelent!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna,
    Am citit si eu de mult blogul si eram convinsa deja sa nu dau nimic din medicamentele mentionate mai sus.
    Azi dimineata cautam cu disperare blogul pentru ca piticul nostru de 29 de zile se strange noaptea in somn de foarte multe ori. Nu plange dar imi da senzatia ca sufera cumva si ca nu se odihneste cum ar trebui pentru ca are si reprize de somn lin si relaxat. Nu stiu ce sa fac. Pediatra mi-a recomandat Nexium si Infacol si Bifido Baby. Am luat de toate dar ezit sa i le dau pe pricipiul ca totusi el nu plange, nu se vaita si atunci ma gandesc ca poate are gaze care nu-l deranjeaza excesiv. Dar noaptea cand il vad ca se strange de atatea ori, ma loveste insomnia si mustrarile de constiinta.
    Ce ziceti din experientele voastre.
    Cica o mama simte ce e cu puiul ei dar eu chiar nu pot sa-mi dau seama de la ce provin manifestarile lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probiotice ii poti da daca vrei. Nexium am impresia ca e un anti-acid, astea dau dependenta, se produce apoi si mai mult acid. Noua nu ne-a fost recomandat nexium chiar daca ambii copii au avut reflux gastro-esofagian, nu l-as lua. Of, sa dea medicament asa puternic unui bebelus asa mic... Daca banuiesti ca are reflux zi-mi sa scriu cum i-am facut noi lui Alex viata mai usoara :D.

      Despre infacol am dat un link bun cu un comentariu mai sus.

      Davidul cel mic si acum are nopti grele, ba de la dinti, ba de la burtica, tot opresc diversificarea si apoi ii mai dau sa guste ceva, are o noapte nedormita si iar i-o opresc, etc. Dar daca el se linisteste cand il plimb un pic am ales sa fac efortul asta decat sa-i distrug sanatatea pentru toata viata cu astfel de medicamente. Daca al tau nu plange chiar nu inteleg de ce i-ai da. Somn usor! :)

      Ștergere
  9. Interesant de citit si poate mai usor de inteles de ce parerea unui medic, care a facut 6 ani medicina plus cel putin 5 ani rezidentiat, ar trebui sa primeze in fata Wikipediei.
    "Deoarece intr-o garda recenta am avut un pacient de sex masculin, in varsta de 1 an 9 luni, care s-a internat pentru febra inalta (39,7 grade Celsius ) si care in timpul examenului clinic pe care il efectuam a prezentat o criza de convulsii tonico clonice generalizate, cu privire fixa si cu stop cardioresirator instalat rapid, ce a necesitat practicare de manevre de resuscitare, m-am gandit ca trebuie sa atrag atentia! parintilor scrie pediatrul Mihaela Herescu.

    Vreau sa atrag atentia parintilor cu copilasi cu febra sa ia toate masurile necesare scaderii acesteia. In decursul anilor de practica medicala, am vazut un mare numar de convulsii, acestea fiind impresionante si stesante pentru parinti. Multi parinti care au asistat la crizele convulsive febrile au declarat ca au crezut ca isi vor pierde copiii. Cu toate ca aceste crize sunt impresionante, de obicei sunt benigne si nu pun in pericol viata copilului.
    Convulsiile febrile sunt frecvente, ele apar la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 4 ani, cu o medie de 18 luni. Convulsiile febrile apar in 74% din cazuri la febra mai mare de 39 grade Celsius, dar pot sa apara si la o febra sub 39 grade Celsius, in functie de maturitatea creierului copilului (acesta avand un prag convulsionant mai scazut ).

    Cauzele convulsiilor febrile sunt urmatoarele:
    ereditatea 1 din 4 copii cu convulsii febrile, au istoric familial de convulsii
    infectiile cailor respiratorii superioare
    otita medie acuta
    infectiile urinare
    meningite
    infectiile digestive (dizenteria)
    bolile eruptive virale (rujeola, rubeola, varicela)
    86% dintre acestea au etiologie virala (enterovirusurile, adenovirusurile, virusurile gripale si paragripale, rinovirusurile, virusul citomegalic, rotavirusul )
    4% dintre acestea au etiologie bacteriana.
    Convulsiile febrile se impart in doua categorii: convulsii febrile simple si convulsii febrile complexe.

    Convulsiile febrile simple prezinta urmatoarele caracteristici:
    reprezinta 95% din convulsii
    febra mai mare de 38,5 grade Celsius
    apar la copii cu varsta de 6 luni-5 ani
    sunt manifestari motorii tonicoclonice, clonice generalizate, cu hipotonie generalizata
    apare o singura criza in 24 de ore
    dureaza sub 15 minute
    copiii nu prezinta deficit postcritic
    fara suferinta neurologica anterioara crizei
    prezinta antecedente familiale de convulsii febrile simple.
    Convulsiile febrile complexe prezinta urmatoarele caracteristici:
    sunt rare, 4-5% din convulsii
    apar frecvent sub varsta de 1 an
    au durata de peste 15 minute
    sunt mai multe crize in 24 de ore
    sunt unilaterale (partiale, de hemicorp )
    apar la copiii cu suferinta cerebrala anterioara crizei
    prezinta deficite motorii postcritice
    antecedente familiale de boala neurologica
    retard in dezvoltarea psihomotorie.
    Convulsiile sunt reprezentate de miscari necoordonate, spastice (ca tremuraturile ), copilul este incordat, cu privirea fixa, ochii dati peste cap, cianoza perioronazala si a extremitatilor, diminuarea si chiar oprirea respiratiei, pierderea involuntara de urina si materii fecale. Dupa criza copilul este somnolent sau prezinta stare de agitatie psihomotorie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Didactic, fazele crizei convulsive se pot imparti astfel:
    faza preconvulsiva: copilul prezinta anxietate, agitatie psihomotorie
    faza propriu zisa a crizei: gurita este inclestata, manutele sunt in flexie si piciorusele sunt in extensie, toate dureaza aproximativ 1 minut, apoi apar contractiile foarte rapide, cu ochii ficsi sau ochii prezinta miscari ritmice, respiratie neregulata (se poate opri respiratia ), simptome care pot dura 1-2 minute pana in 10-15 minute si sunt urmate de hipotonie generalizata
    faza postconvulsiva: copilul poate prezenta iritabilitate, dar de obicei prezinta somnolenta postcritica.
    Diagnosticul convulsiilor febrile se pune de obicei pe:
    anamneza luata de la parinti
    examenul clinic complet sau daca copilul a prezentat convulsia in spital
    trebuie efectuate o serie de investgatii paraclinice, cum sunt: hemoleucograma, determinarea calcemiei, glicemiei, a functiei renale, hepatice, se poate efectua o punctie lombara (cand copilul prezinta semne de iritatie meningeana ) si se va efectua electroencefalograma.
    Complicatiile convulsilor febrile pot fi urmatoarele:
    aspirarea secretiilor
    traumatisme
    muscarea limbii
    bradicardie
    hipoxie-ischemie cerebrala
    stare de rau epileptic
    pareze postcritice
    retard neuropsihomotor.
    Tratamentul convulsiilor febrile:
    in criza acuta trebuie luate urmatoarele masuri
    plasarea copilului in decubit lateral pentru eliberarea cailor aeriene
    abord venos
    administrarea Desitin-Diazepam 0,5 ml/kg intrarectal sau intravenos
    oxigenoterapie pe masca
    scaderea febrei prin administarea de antipiretice ( acetaminofen, ibuprofen, algocalmin ), impachetari hipotermizante, bai caldute
    linistirea familiei inspaimantata
    tratamentul profilactic, cand copilul are temperatura peste 38 de grade Celsius se administreaza antitermice Desitin-Diazepam 0,2-0,5mg/kg/zi per os pe toata perioada febrei si inca doua zile de afebrilitate; in cazul recurentelor familia va administra Diazepam-Desitin intrarectal 0,3mg/kg.
    terapia continua, astazi nu se mai face deoarece prezinta efecte adverse (agitatie,insuficienta hepatica, deprimarea functiilor cognitive, insuficienta pancreatica ). Totusi in cazul convulsiilor febrile complexe se poate administra Fenobarbital (5mg/kg/zi ) sau Valproat de sodiu (20-40 mg/kg/zi ), se mai poate aministra la copiii cu risc crescut (varsta sub 1 an )cu durata convulsiilor peste 15 minute, recurente frecvente, dezvoltare psihomotorie anormala sau cand parintii solicita tratamentul.
    Mentionez faptul atat pentru parinti cat si pentru colegii mai tineri ca febra trebuie scazuta prin: administrarea de antipiretice (acetaminofen, ibuprofen, novocalmin ), impachetari hipotermizante, bai caldute, administrarea de lichide in cantitati mai mari.
    Pentru colegii mei mai tineri le dau sfatul ca atunci cand consulta un copil febril, caruia parintii i-au administrat la domiciliu un antipiretic si totusi febra nu i-a scazut, copilul trebuie termometrizat si trebuie sa i se administreze un alt antipiretic, deoarece febra este un potential factor declansator al convulsiilor febrile."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabri, aici vorbim de nou-nascuti, carora nu ai voie sa le dai antitermice fara un consult medical.

      Si permite-mi sa am reticente cand citesc de Diazepam preventiv pentru febra peste 38. Asa mai sunt si copii care mor dupa tratamentele medicilor ce au facut 6 ani de medicina si 5 ani de rezidentiat, dar asta nu inseamna ca nu poti cauta alt medic cu aceiasi ani de studiu, care sa fie un pic mai informat, spre binele copilului propriu.

      Ștergere
  11. Articolul adaugat de mine era destinat commenturilor, unde nimeni nu specifica ca ar fi fost vorba de nou nascuti, iar ceea ce am vrut eu sa subliniez era importanta care trebuie acordata febrei, riscurilor si complicatiilor care pot aparea.
    Citind comentarii de genul "e evident ca ea vrea tot ce e mai bun pentru Alex, nu ma pacaleste cumva cum ar face-o poate un medic."(Dc ar vrea vreun medic sa pacaleasca pe cineva??) sau "Ei dau antibiotic preventiv, sa nu cumva sa faci infectie de la febra" (?!) imi dovedesc ca Internetul nu e atotstiutor sau poate nu suficient de clar, incat sa fie si inteles de toata lumea.
    Din punctul meu de vedere consultul medical si experienta anilor si miilor de pacienti tratati ar trebui sa primeze. Da, cu siguranta sunt si copii care au murit - "dupa tratamentele medicilor" - pare a fi subiectiv, cat si in necunostinta de cauza; o exprimare mai corecta ar fi "au murit in ciuda tratamentelor". Diferentele de opinie sunt des intalnite intre parinti si medici, dar cred ca respectul trebuie mentinut, altfel dc sa mai mergi la pediatru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate exista cazuri care devin grave chiar datorita tratamentului medicului. De exemplu mie mi-au confirmat doi medici ca am luat o decizie buna la un anumit moment sa NU ii dau tratamentul indicat de o doamna pediatra. Alex avea 2 luni si plangea, avea reflux. Doamna doctor mi-a recomandat un antibiotic pe care scria ca e interzis sub 6 luni si ca daca e nevoie mai repede sa se dea doar sub supraveghere permanenta in spital. De ce antibiotic? Pentru ca "poate are rosu in gat". Fara analize, fara nimic. Fara sa aiba copilul febra, fara sa ii curga nasul, fara sa tuseasca. Niciun simptom de raceala. Doar plans si voma de la reflux. Nu am vrut sa-i dau antibiotic la 2 luni. Familia mi-a sarit in cap ca daca nu ascult de doctor risc si copilul poate sa moara asa mic "netratat". Mi-a fost foarte greu sa iau aceasta decizie, dar am luat-o. Dupa o saptamana am ajuns la alti doi medici pediatri pentru ca nu eram linistiti. Mi-au spus ca acel antibiotic este total interzis celor cu orice afectiune la stomac (al meu voma, antibioticul era sirop), avand ca efect advers foarte intalnit hemoragia interna. Si ca daca e nevoie de antibiotic la un bebelus asa mic cu reflux i se dau perfuzii. Dar nu era nevoie pentru ca bebelusul nu era deloc racit. Si chiar la doua saptamani de la intamplare in orasul nostru a murit un bebelus de hemoragie interna dupa ce a urmat un tratament cu antibioticul recomandat si pentru noi. Prima pediatra de care am spus e cea mai faimoasa din oras, toti cunoscutii mei merg la ea, si toti copiii lor iau antibiotic la orice semn de mica raceala.

      Da, antibiotic preventiv se da in orasul nostru fara nicio analiza. Si de cate ori am intrebat de ce, mai ales la febra mare se stie ca de obicei e viral, nu bacterian, si mi s-a spus ca e preventiv pentru ca e posibil sa faca si infectie bacteriana. Si cel mic al meu, David, a primit 3 antibiotice la varsta de o luna de zile. Avea pneumonie virala. Doctorita a zis dupa ce au venit analizele si a vazut ca e virala (desi alt tratament il vindeca, oxigenul, cortizonul, aerosolii) ca poate era mai bine sa nu-i fi dat, dar fiind in spital poate antibioticul il va proteja de alte infectii. Nu, antibioticul nu creste imunitatea. Din contra, o distruge. Din cauza antibioticului am vazut si eu cum arata carnea de sub pielea copilului meu cand varsa picaturi de sange prin ranile deschise la scutec, de la candida data de antibiotice. Din cauza antibioticului a avut apoi colici desi pana la internare nu avusese. Din cauza antibioticului el acum la 9 luni nu poate digera nicio mancare, oricate probiotice i-am dat sistemul digestiv e inca afectat. Daca linge o banana sau un mar are diaree si il doare burta 3-4 zile si plange nopti intregi. Daca bea supa limpede de pui o vomita.

      Ștergere
  12. Si sorry, nu voiam sa intru intr-o discutie in contradictoriu cu tine. Dupa cum am mai spus, voiam doar sa atrag atentia in a nu neglija sau a trata cu superficialitate febra.
    Altfel ai un blog minunat, plin de informatii extrem de utile si apreciez sincer munca pe care ai depus-o si deasemeni faptul ca ai fost dispusa sa ne impartasesti totul. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua,

    In aceasta postare vorbiti de probiotice pt mama, eu sunt insarcinata in trim al II-lea si as dori ca din trim al III-lea sa iau probiotice atat prin alimentatie cat si pilule. Imi puteti recomanda niste pilule?

    RăspundețiȘtergere
  14. In primul rand, felicitari pentru articolul publicat! Ai punctat foarte bine anumite "isterii"ale mamelor de pe forumuri, cu raspunsuri pertinente. Sunt insarcinata in 8 luni si am citit cu mare interes recomadarile tale, mai ales, cele referitoare la produsele bio. Multumim pentru sugestii! Daca imi permiti, am doar cateva completari de facut:
    1. pentru buric se foloseste Betadina sau alcoolul alb in scopul dezinfectarii, pana cand buricul va cadea. Atentie! Alcoolul alb nu este acelasi lucru cu spirtul. Alcoolul alb este alcool de 70 grade si se prepara doar in farmaciile. Ma suprinde ca in farmaciile din orasul tau nu au stiut sa iti spuna care este diferenta. Atentie! Nu se foloseste "acel spirt albastru" pentru buric.
    Referitor la toxicitatea betadinei si absorbtia ei sistemica.... utilizarea la nivel local, chiar si pe pielea bebelusilor, pentru o perioada SCURTA de timp, in cantitate MICA (nu turnam cu sticla pe buric, ci stergem cu compresa) nu reprezinta un pericol. Referitor la baneocin insa, sunt cu totul de acord. De ce sa dai antibiotic (chiar si sub forma de pudra) daca nu e cazul de infectie? Din pacate, toti taticii care vin de la maternitatea Giulesti au pe reteta aceleasi 2 produse: betadina si baneocin. De ce?
    2. glicerina boraxata (ca si glicerina cu nistatin sau stamicin), asa cum ai spus si tu, nu se recomanda decat in caz de candidoza, care e foarte usor de recunoscut. Din pacate, chiar in farmacii, se recomanda varianata de mai sus , in locul SOLUTIE DE GLICERINA simpla, care poate fi utilizata ocazional pentru curatarea guritei (nu zilnic)
    3. vigantolul expira in 18 zile de la desfacere. In orice farmacie ar trebui sa se precizeze pacientului urmatorul truc: cand desfacem flaconul, se trece data pe el si, in felul asta, ne va fi usor sa stim cand trebuie aruncat. Acest lucru este valabil si pentru siropuri, si pentru alte solutii interne (vezi picaturi: Protectis, Sab Simplex etc.) De la mamici stiu ca, de cele mai multe ori, nici macar nu apuca sa termine flaconul de Vigantol in cele 18 zile, dar le recomand insistent sa il arunce, deoarece solutia isi modifica proprietatile.
    3. "3 zile fara antitermice"- pentru copiii peste 3 luni ! Am vazut ca oricum s-a dezbatut pe larg acest subiect mai sus. Asa ca imi permit doar sa competez parerea mea: 3 nopti fara antitermice cu FEBRA PESTE 38 - mi se pare o inconstienta din partea parintilor sa nu administrreze un simplu antitermic. Febra nu e benefica pentru copil si nici nu ii va intari imunitatea.
    4. serul fiziologic nu usuca mucoasa nazala, asa cum poate face apa de mare (chiar si cea izotonica). Se poate folosi fara restrictii in cazul nasucului, NU SI OCHILOR! pentru ca, la utilizare zilnica, putem distruge filmul lipidic de la nivelul ochiului.
    Eu cam atata am avut de completat.
    Iti multumesc, inca o data, pentru multitudinea de informatii utile pe care ni le-ai impartasit!
    Farm. Andreea N.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna Raluca!
    Am o intrebare vis-a-vis de scutecele refolosibile, atunci cand schimbi copilul schimbi doar insertul sau si scutecul? Daca schimbi si scutecul,cate astfel de scutece crezi ca ar fi necesare?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Iulia,

      imi pare rau, doar acum am vazut comentariul tau, cand am pus comentariul de mai jos...

      Poate te ajuta articolele de aici, este unul chiar despre numarul de scutece de care ai nevoie, in functie de cat de des speli haine: http://kiddyshopblog.blogspot.ro/p/scutece.html

      Sunt si scutece la care se poate refolosi partea exterioara. Acelea nu se numesc cu buzunar, ci AI2 (all in two) sau pur si simplu cover pentru a pune peste fitted, peste prefolds sau peste scutece traditionale.

      Ștergere
  16. Deci de aceea in studiul simethicone (Espumisan, Sab-Simplex, Infacol) versus apa, au plans mai putin subiectii din grupul ce primea apa :D

    http://www.medscape.com/viewarticle/827825?nlid=60983_1842&src=wnl_edit_medp_wir&spon=17#2

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte bun articolul si reacțiile care le-a produs sunt productive.

    RăspundețiȘtergere
  18. http://razvana1221.blogspot.ro/2016/12/probioticele-de-ajutor-in-tratarea.html?m=1

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...