Încep prin a-mi cere iertare iubitorilor de plante, își vor face o părere foarte proastă despre mine :). I'm not a plant person. I'm not a cat person either. I used to be a dog person. Nu înțeleg(eam) de ce ar ține cineva plante în apartament. De ce să-ți faci de lucru cu îngrijit și udat. Hai că unele mai înfloresc uneori, rar, dar din cele doar cu frunze era dincolo de puterea mea de înțelegere de ce ai ține în jur. Cel mult m-aș fi gândit la un busuioc sau un pătrunjel, să aibă un sens :D. Măcar un câine te privește duios, se bucură când vii acasă. Dar plantele? Plantele doar îți adaugă un stres în plus când mergi în concediu și trebuie să dai cuiva cheia de la apartament ca să le ude. Nu? Se pare că totuși avantajele sunt mai multe.
Am văzut recent filmul acesta Ted:
Și mi-a atras atenția pentru că de mai mult de un an ne confruntăm cu răceli dese și care de fapt nu prea trec de tot. În plus, soțul meu a observat că atunci când doarme în altă parte decât în dormitor, se odihnește bine, nu i se înfundă noaptea nasul, nu tușește. Am dat la o parte toată mobila, ca să căutăm mucegai, am șters praful din toate cotloanele și de pe toți pereții. Aerisim minim o ora pe zi iarna, și minim 6 ore pe zi vara. Ușa de la balcon dă spre natură nestropită cu chimicale, nu spre stradă, deci aerul ce intră când aerisesc am sperat mereu să fie aer curat, sănătos. De aceea nici nu am simțit nevoia de plante, din moment ce intră aer creat de plante în încăpere, fără să fi trebuit să aduc în casă plante. Am pornit și aparatul Salin, am pus și lampă de sare care elimină ionii negativi, am cumpărat în iarna care a trecut chiar și umidificator cu ionizator, pentru că atunci când e ușa de la balcon deschisă umiditatea scade mereu la 10-20%, desi ar trebui să fie 40-60%. Nimic nu a rezolvat senzația pe care o aveam toți noaptea și dimineața, de nas uscat și parțial înfundat. Senzație pe care o experimentăm doar în dormitorul nostru. Nu în altă parte, chiar dacă dormim pe aceleași perne, cu aceeași lenjerie.
Așa că am pus ochii pe planta prezentată în acest film ca fiind plantă ideală pentru dormitor și m-am decis să caut mai multe informații despre alte plante benefice. Mama mea este foarte pasionată de flori și grădinărit și mereu i-am spus că n-o înțeleg de ce își face de lucru, dar acum am început să-i fur plantele :D. Am vrut să-i arăt și ei ce informații am găsit, însă erau în engleză. Așa că dacă tot m-am apucat de tradus, mi-am zis că merită scrise și pe blog aceste informații.
Chiar dacă nu am făcut parte (până acum) din grupul celor ce iubesc plantele de apartament, iubesc natura, sunt (cât pot) ecologistă și îmi cresc copiii cât pot de mult în natură. Natura transplantată artificial în case îmi era mai greu de înțeles. Deși acum parcă mi s-a luat un văl de pe ochi și îmi dau seama cât sunt de frumoase chiar și doar ca decor verde.
Însă nu mă comport cu plantele ca și cu niște aparate de purificare a aerului. Alaltăieri mi-am pus în dormitor primele două plante, și le-am curățat cu respect, le-am așezat cu atenție, m-am comportat cu ele ca și cu niște ființe care vor lucra pentru binele copiilor mei.
VOCs se traduce prin compuși organici volatili și sunt un șir de toxine ce cauzează probleme prin emisii. Conform Asociației de Protecție a Mediului din Statele Unite, acestea pot cauza iritații ale ochilor, ale nasului, ale gâtului, durere de cap, deteriorarea funcției ficatului, a rinichilor și a sistemului nervos central, hemoragii nazale, amețeli, iritații ale pielii, scăderea imunității și dispnee. De asemenea sunt răspunzătoare pentru multe tipuri de cancer. Mă miră faptul că deși știam ce sunt, nu am știut până acum că plantele elimină aceste substanțe volatile. Adică alegeam detergenții de casă ecologici ca să am aer cât mai lipsit de toxine, m-am bucurat să aflu că scutecele textile scad cantitatea de VOCs din casă, și nu m-am interesat cum să-i elimin pe cei inevitabili, din mobilă, zugrăveală, parchet, plastic, etc.
Extrag din linkul de mai sus substanțele pe care le amintesc mai jos la fiecare plantă și adaug formaldehida și altele în enumerare. Să nu uitați că inhalăm aceste substanțe multă vreme de la folosire, oricât aerisim sau spălăm.
- Xilenul - e emanat de tot ce e lăcuit, vopsit sau la care s-au folosit diluanți, dar și de computere și imprimante. Poate cauza dureri de cap, lipsa coordonării musculare, amețeală, confuzie și pierderea simțului echilibrului; este o neurotoxină, este toxică pentru sistemul endocrin și respirator.
- Benzenul - e o substanță chimică foarte întâlnită în interior, de la vopsele la ceară de mobilier sau alte substanțe de lustruit. Cunoscut ca fiind carcinogen. E emanat de majoritatea materialelor sintetice din casă, dar se găsește și în fumul de țigară.
- Ethylbenzene - posibil carcinogen, poate cauza amețeli și leșin, iritații, este toxic pentru sistemul nervos central, pentru sistemul endocrinologic și pentru cel respirator, este iritant pentru membranele mucoase și pentru ochi, poate cauza iritații ale tractului respirator superior, probleme hematologice și funcționale.
- Isopropylbenzene - este o neurotoxină care poate cauza amețeli și pierderea cunoștinței, are efect anesteziant.
- 1,3,5-Trimethylbenzene - iritant pentru piele, ochi și tractul respirator, cauzează durere, poate duce la bronșită cronică și bronșită astmatiformă, poate cauza confuzie, dureri de cap, dureri de gât și vomă).
- Stirenul - este carcinogen, prin inhalare afectează sistemul nervos și circulator, cauzează iritații ale membranelor mucoase, depresie, probleme de concentrare, oboseală, greață, iritații ale ochilor, nasului și gâtului, dureri de cap, pierderea auzului, pierderi de memorie.
- Toluenul - e emanat și de computere și imprimante. E foarte toxic, deteriorează sistemul nervos central, cauzează dureri de cap, greață, amețeli, confuzie, pierderea coordonării, cauzează iritații ale pielii și ochilor, poate afecta funcționarea rinichilor, inspirată în sarcină această substanță are ca efect nașterea unor copii cu dezabilități mentale.
- Tricloroetilenul - o substanță chimică găsită în solvenți și în substanțe de curățare. Este cancerigen, toxic pentru rinichi, toxic pentru ficat, toxic pentru sistemul respirator, toxic pentru sistemul reproducător (afectează spermatogeneza și capacitatea fertilizatoare a spermei la băieți, și scade fertilizabilitatea oocitelor la fete), poate cauza pierderea cunoștinței, poate opri dezvoltarea fătului la femeile însărcinate, poate cauza defecte congenitale ale inimii fătului, cauzează probleme de vorbire la copii, poate cauza neurotoxicitate și imunotoxicitate.
- Formaldehida - în 2011 a fost declarat ca un carcinogen uman important (adică o substanță care provoacă cancer) și este considerată o substanță foarte toxică. Este o cauză majoră de astm, alergii și chiar decese. Este prezentă în orice fel de fum și în aerul poluat din orașe. Se găsește aproape în orice obiect fabricat, de la textilele care nu se șifonează la automobile, cabluri electrice, adezivi, parchet, covoare, mobilă, șervețele cosmetice, șervețele de bucătărie sau de masă, izolații, vopsele, cosmetice ne-organice (chiar dacă nu apare pe etichetă, se găsește la analize din cauza proceselor chimice prin care trec conservanții și ureea), produse pentru aranjarea părului, etc.
- Amoniacul - este un inamic al sistemului respirator și un ingredient principal în substanțele de curățare, în textile neorganice și în vopsele.
- Acetona - este emisă de aparatele electrice, de adezivii folosiți în mobilier și de anumite substanțe de curățare.
- Monoxidul de carbon - e foarte întâlnit în casele în care se fumează.
Având în vedere noile informații, nu numai că mi se pare că o astfel de plantă e cel mai bun cadou pentru cineva care se mută într-o casă nouă, dar chiar vreau să țin minte ori de câte ori va fi nevoie să zugrăvim sau când vom aduce o mobilă nouă, un covor nou, un produs nou din plastic, să pun multe astfel de plante în încăperea ce are ”ceva” nou, ca să micșoreze cantitatea de toxine.
Să vină deci lista. Ordinea e aleatoare, în funcție de rezultatele ce le-am găsit pe internet. Nu vreau să ajungem la concluzia că acestea sunt singurele plante benefice și că restul sunt ”parazite” :D. La fel ca în alimentație, unde cunoaștem doar unele nutriente și e bine să ne bazăm pe istoria de mii de ani în loc să ne alimentăm calculat după nutrientele cunoscute acum, și la plante putem spune că așa cum înainte de experimentul NASA nu se știa despre rolul plantelor în purificarea aerului, cine știe ce alte atribuții ale plantelor neincluse în enumerarea de mai jos nu le cunoaștem încă. Dar din moment ce pe noi în momentul acesta ne interesează în mod concret purificarea aerului din dormitor, acestea sunt de interes pentru mine acum.
1. Crinul păcii - Spathiphyllum
Spathiphyllum
În anii 80 NASA a făcut niște cercetări pentru a afla ce plante ar putea ajuta într-un mediu închis total, pentru purificarea aerului și producerea oxigenului. Atunci s-a descoperit că crinii păcii absorb și elimină:
- benzenul
- formaldehida
- tricloroetilenul
- xilenul
- amoniacul
- acetona
- acetatul de etil
- alcoolul metilic
- toluenul
- sporii de mucegai
- și multe alte substanțe nocive.
Atenție:
- Pentru a maximiza potențialul ei de curățare a aerului, e bine ca frunzele să fie menținute fără praf.
- este otrăvitoare pentru animalele de casă.
Îngrijire:
- ușoară :D
- preferă și lumina puternică, dar crește și în mai scăzută. Aceasta din urmă însă inhibă înflorirea.
- solul trebuie menținut relativ umed, deși am citit că preferă să fie udată rar, cam o dată pe săptămână, cu multă apă.
Bonus: are flori foarte frumoase.
Unde se potrivește cel mai bine? În băi, bucătării și alte camere predispuse la mucegai. Dar benzenul și formaldehida sunt prezente și în fumul de țigară, xilenul și toluenul sunt prezente în camerele cu aparate electronice, așa că puteți lua în considerare o mulțime de încăperi.
2. Mai multe plante din specia Dracaena
Acest grup mare de plante de apartament oferă o selecție variată de aspect, pentru toate preferințele.
Absorb și elimină:
- benzenul
- formaldehida
- tricloroetilenul
- xilenul
- toluenul
- și multe alte substanțe nocive.
Atenție:
- Majoritatea cresc foarte înalte
Îngrijire:
- se spune că au nevoie de atenție puțină.
- Dracaena fragrans 'Massangeana' (în engleză i se spune Corn Cane sau Mass Cane), Dracaena deremensis 'Lemon Lime' și Dracaena deremensis 'Limelight' (în engleză li se spune Janet Craig) preferă lumina slabă.
- Dracaena marginata (în engleză i se spune dragon tree sau red-edged dracaena) preferă lumina puternică sau soarele indirect.
- Dracaena reflexa 'Song of India' este ușor de crescut și în lumină puternică, și în lumină slabă.
- Dracanea deremensis warneckei preferă soarele moderat, apă din când în când fără să stea în apă.
- solul trebuie să fie uscat-umed dar nu mustind de apă. Se udă rar. O farfurie plină cu apă mereu, sub ghiveci, o va ucide.
Unde se potrivește cel mai bine? Datorită dimensiunilor mari, probabil într-un colț gol din living sau din sufragerie.
Dracaena fragrans 'Massangeana'
Dracaena deremensis 'Lemon Lime'
Dracaena deremensis 'Limelight'
Dracaena marginata
Dracaena reflexa 'Song of India'
Dracanea deremensis warneckei
3. Crizantema - Chrysanthemum morifolium
Chiar dacă tehnic vorbind, crizantema nu e o plantă de apartament, este una din cele mai bune plante pentru purificarea aerului. Este, din câte am cercetat, o plantă sezonieră, înflorește timp de 6 săptămâni și nu va mai înflori apoi, așa zic site-urile, mi se pare greu de crezut. Tot paginile web scriu că atunci când se usucă o putem arunca și să ne luăm alta, nu prea îmi place ideea, dar din moment ce purifică aerul, m-am gândit totuși o trec aici.
Chrysantheium morifolium
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- xilenul
- benzenul
- amoniacul
- tricloroetilenul.
Îngrijire:
- îi place lumina puternică, dar indirectă.
- solul trebuie să fie umed, trebuie cică verificat o dată la două zile (deci nu-i pentru mine :D).
4. Gherbera - Gerbera jamesonii
Este una dintre plantele alese de NASA ca fiind printre cele mai benefice pentru purificarea aerului.
Gerbera jamesonii
Absoarbe și elimină:
- benzenul
- tricloroetilenul.
Bonus: are flori frumoase.
Unde se potrivește cel mai bine? Absoarbe dioxid de carbon și ne dă oxigen noaptea, ceea ce o face o bună plantă pentru dormitor.
Îngrijire:
- îi place lumina puternică.
5. Palmierul Bambus - Chamaedorea seifrizii
Elegant și ușor de întreținut, este foarte apreciat în timpul lunilor de iarnă din cauză că umidifică aerul din camere, care iarna devine prea uscat din cauza încălzirii centrale.
Chamaedorea seifrizii
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- xilenul
- benzenul
- tricloroetilenul
- cloroformul
- monoxidul de carbon
- și altele.
Îngrijire:
- deși are nevoie de lumină ca să crească, nu trebuie pusă în soare direct.
- solul trebuie menținut umed.
- dacă e plasată într-un loc unde aerul circulă liber sau uneori suflă o mică adiere, va fi mai bine pentru că nu vor supraviețui astfel paraziții.
Unde se potrivește cel mai bine? Dacă aveți probleme cu respirația iarna din cauza aerului prea uscat, vă umidifică aerul din dormitor și veți dormi mai bine.
6. Palmierul pitic - Phoenix roebelenii
Dacă tot am scris despre palmierul bambus, să amintim toți palmierii
Phoenix roebelenii
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- xilenul
Îngrijire:
- mult soare.
- sol umed.
- apă caldă atunci când îl udăm.
7. Palmierul doamnei - Rhapis Excelsa
Rhapis excelsa
Se spune că acest palmier este un bun purificator a aerului la modul general, eliminând majoritatea substanțelor nocive. Însă absoarbe și elimină în mod special
- amoniacul.
Îngrijire:
- preferă soarele parțial vara și umbra iarna.
- în lunile călduroase trebuie udat mai frecvent, dar să nu aibă niciodată apă băltită.
8. Palmierul Areca - Chrysalidocarpus lutescens
Areca este un palmier mic din Madagascar. Conform celor de la NASA, palmierul Areca este în topul celor mai eficiente plante pentru purificarea aerului. În același timp e un foarte bun umidificator. Conform lui Meattle din filmul TED de la început, într-o încăpere fără posibilitatea unui aer respirabil, 4 plante înalte de Areca per persoană purifică aerul și produc suficient oxigen pentru o persoană.
Chrysalidocarpus lutescens
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- tricloroetilenul
- xilenul
- monoxidul de carbon
- și altele.
Îngrijire:
- crește bine în lumină puternică dar indirectă.
- are nevoie de multă apă atunci când crește, dar apa trebuie redusă iarna.
- se îngrijește ușor.
9. Scindapsus, potos sau iedera diavolului - Epipremnum aureum (sau Scindapsus aures)
În engleză i se spune Golden Pothos sau The Money Plant. Este aproape indestructibil, crește foarte repede și este considerată una din plantele cele mai eficiente în purificarea aerului. NASA a plasat potosul în top 3 al plantelor care elimină formaldehida. Din cauza eliminării eficiente a formaldehidei și a monoxidului de carbon, și din cauză că trăiește și în locuri mai întunecate, se pare că e foarte folosită pentru purificarea aerului din garaje. Eu abia acum învăț cum să purific aerul în care îmi petrec majoritatea vieții și alții au și garajele purificate :D. Mai sunt care o pun la intrarea în casă, mai ales dacă se intră prin garaj, din același motiv al gazelor de eșapament. Logica mă duce la birourile și locuințele care dau în străzi circulate poluate. Poate și tir-iștii ar putea în locul renumitului prosop cu o doamnă goală să aibă o carpetă de potos :)).
Epipremnum aureum
Absoarbe și elimină:
- benzenul
- formaldehida
- xilenul
- toluenul
- monoxidul de carbon.
Îngrijire:
- crește în orice tip de lumină cu excepția soarelui direct.
- trebuie udată atunci când solul e uscat la atingere.
- când devine prea mare, se pot tăia ramurile prea lungi.
- se poate pune undeva unde să ”curgă” sau lângă altă plantă pe care să se cațere.
10. Iedera - Hedera helix
Iedera este o plantă cățărătoare mereu verde, care e adaptată și condițiilor de interior. Se cresc ușor în ghivece suspendate și sunt o alegere excelentă pentru locuri slab luminate.
Conform celor de la NASA, iedera este planta numărul 1 de crescut în casă pentru a filtra aerul! E cea mai bună la eliminarea formaldehidei, care e prezentă peste tot în casele și birourile noastre, de la parchet la mobilă, la vopsea. Dacă se pun 2-3 plante într-o încăpere de 10 metri pătrați, acestea purifică complet aerul.
Hedera helix
Absoarbe și elimină:
- benzenul - în 24 de ore elimină 90% din benzenul prezent într-o cameră!
- formaldehida
- xilenul
- monoxidul de carbon
- tricloroetilenul
- mucegaiul. După ce a fost plasată într-o cameră timp de 6 ore, a redus cu 60% mucegaiul din aer.
- fecalele de animale, vorbim de moleculele din fecale care sunt transportate pe calea aerului și pe care le inspirăm. În același experiment amintit mai sus a redus cu 58% fecalele din aer după doar 6 ore!
- alți alergeni.
Bonus:
- În cazul în care nu ați citit cu atenție repet, pentru că am găsit informația în mai multe locuri: este o plantă fantastică pentru cei care suferă de astm și de alergii.
Îngrijire:
- crește și în lumină puternică indirectă, dar și în locuri mai întunecate. Variantele mai deschise la culoare, mai ”vărgate” au nevoie de lumină mai multă.
- În timpul creșterii trebuie udată mult. În timpul iernii trebuie doar menținut pământul umed, dar nu cu apă băltită.
Unde se potrivește cel mai bine? La intrare aș pune una clar, să mai elimine din fecalele ce le aducem de afară pe încălțăminte. Dar ideea cu mucegaiul mă tentează în multe alte încăperi. Iar astmul și alergiile îmi amintesc că nouă ni se usucă și ni se înfundă nasul în dormitor, deci poate e ceva acolo la care facem alergie. Și fecalele umane nu sunt tot fecale animale? Am văzut cândva pe Discovery că atunci când tragem apa împăștiem în aer până la 6 metri materii fecale. De atunci nu mai țin periuțele de dinți în afara dulapurilor :)). Întuneric, umezeală, fecale, mucegai, acum vreau o iederă și pentru baie! :))
11. Stromanthe - Aglaonema spp.
Aglaonema este o plantă perenă mereu verde din pădurile tropicale asiatice.
Aglaonema Spp.
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- tricloroetilenul
- monoxidul de carbon
- și altele.
Îngrijire:
- în lumină indirectă. Varietățile ”vărgate” au nevoie de mai multă lumină.
- are nevoie de umiditate mare, deci ori trebuie să le stropim cu apă (nu e pentru mine :D), ori să punem plantele deasupra unor tăvi cu apă.
- solul trebuie să fie drenat bine. Se udă moderat și se așteaptă ca pământul să se usuce aproape complet înainte de a fi udat iar.
Bonus: emite o cantitate foarte mare de oxigen.
Atenție: seva e considerată otrăvitoare și e iritantă. Deci nu în casele cu copii sau animale de casă.
12. Ficusul, planta cauciuc - Ficus elastica
Ficus elastica
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- tricloroetilenul
- monoxidul de carbon
- și altele.
Îngrijire:
- crește în lumină multă sau în soare indirect.
- când e în creștere se udă moderat. Iarna trebuie menținut pământul umed.
- uneori e nevoie ca tulpinile mai lungi să fie tăiate.
- frunzele trebuie șterse de praf periodic.
- cică e bună și pentru cei nepricepuți la grădinărit.
Atenție: frunzele pot fi toxice, deci nu e chiar indicată pentru animale de casă și pentru copii mici.
Putem să menționăm și că Ficus Robusta e cunoscut și el ca fiind un bun purificator al aerului, chiar dacă e un hibrid al lui Ficus Elastica. Mai este cunoscut și sub numele Peperomia obtusifolia sau Baby Rubber Plant. E posibil ca acesta să fie de fapt în casele noastre, din moment ce e cel cu frunzele mai mari, mai rezistente și care sunt îndreptate în sus. Ficus Robusta e foarte cunoscut ca mare producător de oxigen.
Îngrijire: lumină filtrată, udare rară. Nu se știe clar dacă și această plantă are frunze toxice.
13. Ficus alii - Ficus maeleilandii alii
Ficus Alii
Îngrijire:
- iubește lumina solară indirectă
- nu îi place excesul de apă
Atenție: cei cu alergie la latex e posibil să reacționeze și la această plantă. Am găsit atenționarea doar la acest ficus, dar îmi vine să presupun că și ficusul elastica de mai sus e la fel.
14. Ficusul plângător - Ficus benjamina
Purifică aerul la modul general și crește nivelul de oxigen.
Ficus benjamina
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- tricloroetilenul
Îngrijire:
- preferă soarele și lumina puternică, dar crește și la umbră.
- se udă moderat.
15. Limba soacrei - planta șarpe - Sansevieria trifasciata
Recunosc că eu știam drept limba soacrei un cactus cu frunze late.
Sansevieria este faimoasă pentru că transformă CO2 în O2 noaptea, spre deosebire de marea majoritate a plantelor. Apare și în filmul TED de la început ca plantă ideală pentru dormitor din această cauză. Într-un mediu în care nu ai deloc aer curat, dacă ai 6-8 plante Sansevieria per persoană, acestea vor produce suficient oxigen pentru a trăi. Normal că noi mai avem șansa și să aerisim, așa că vor fi bune și mai puține. Sansevieria a fost prima plantă pe care mi-am adus-o în dormitor, în urmă cu două zile.
NASA a plasat-o în topul plantelor care absorb toxine, mai ales oxizi de azot și formaldehidă.
Sansevieria trifasciata
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- oxizii de azot.
Îngrijire:
- tolerează și lumina scăzută, și udările neregulate. Are nevoie doar de câteva udări pe timpul iernii.
- e o plantă foarte potrivită pentru cei nepricepuți, se pare ca probabilitatea să moară e foarte mică :D.
Unde se potrivește cel mai bine? Internetul spune că și în baie, din cauză că acolo se emană multă formaldehidă de la produsele de curățare, de la produsele de igienă personală și de la hârtia igienică. Plus că supraviețuiește cu lumină puțină și în condiții de umezeală. Însă eu votez pentru dormitor din cauză că atât de puține plante ne produc oxigen noaptea, încât ar fi păcat să nu profităm.
16. Orhideea - Phalaenopsis
Deși orhideele au o reputație că ar fi pretențioase, cică nu e așa. Ele adoră să fie ignorate, dar oamenii și le ”ucid” cu prea multă atenție :)). Ce știu chiar și eu care nu am deget verde e că nu trebuie mutate din ghiveciul acela al lor transparent, și nici sa crezi că sunt private acolo de pământ bun și să le pui tu de pădure.
Phalaenopsis
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- xilenul
Bonus: e frumoasă tare.
Unde se potrivește cel mai bine? Se pare că și orhideea produce oxigen noaptea, așa că a doua plantă pe care mi-am pus-o în dormitor a fost o orhidee.
Îngrijire:
- îi place umiditatea crescută și lumina puternică, dar nu să stea în soarele puternic de la amiază.
- trebuie să se aștepte să se usuce pământul aproape total înainte de o nouă udare.
- repet ce am zis mai sus, are nevoie de ghiveci transparent.
17. Ferigile
Ferigile sunt unele din cele mai vechi plante, au trăit și în preistorie! Denumirea științifică a celei mai întâlnite ferigi pentru purificarea aerului este Nephrolepis exaltata. O variantă a acesteia despre care am citit că ar fi bună e Nephrolepis exaltata Bostoniensis, feriga de Boston.
Nephrolepis exaltata Bostoniensis
O altă ferigă bună pentru purificarea aerului este Nephrolepis obliterata, feriga Kimberly Queen.
Nephrolepis obliterata
Absorb și elimină:
- formaldehida
- xilenul
- toluenul
- metalele toxice, cum ar fi mercurul și arsenicul, din sol.
Îngrijire:
- se consideră a fi mai complicat de întreținut deoarece are nevoie în mod constant de umiditate.
- preferă lumina puternică dar poate trăi și în lumină parțială.
18. Filodendronul - Philodendron
În variantele Philodendron oxycardium (Philodendron scandens), Philodendron cordatum sau Philodendron selloum, și filodendronul este considerat de NASA printre cele mai bune plante pentru eliminarea formaldehidei, mai ales când aceasta e în concentrație mărită.
Philodendron oxycardium (filodendronul în formă de inimă) este cel mai renumit dintre varietăți.
Philodendron oxycardium
Philodendron cordatum
Philodendron selloum
Absoarbe și elimină :
- formaldehida
- xilenul
Îngrijire:
- se spune că sunt ușor de îngrijit și au nevoie de atenție minimă.
- au nevoie de apă moderată și puțin soare.
Atenție: sunt considerate plante otrăvitoare, așa că nu sunt indicate dacă aveți copii sau animale de casă.
19. Aloe Vera - Aloe barbadensis
Crește nivelul de oxigen și am găsit surse care afirmă că un ghiveci de aloe este echivalent cu 9 filtre biologice de aer. Uau...
Aloe barbadensis
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- monoxidul de carbon.
Îngrijire:
- are nevoie de un sol cu drenaj bun.
- trebuie să se usuce puțin pământul între udări.
- soarele direct e cel mai bun, dar nu în căldură prea mare.
Atenție: există persoane alergice la aloe sau cărora le provoacă iritații.
Bonus:
- este și un „aparat” de măsurare a poluării din aer. Când toxinele ajung în exces, începe să aibă pete maro.
- dacă nu ați citit descrierea, trebuie să scriu și aici că vă ajută la vindecarea arsurilor și a tăieturilor.
Unde se potrivește cel mai bine? Internetul propune un geam însorit de bucătărie, pentru a fi aproape la nevoie, dacă vă tăiați, vă înțepați sau vă ardeți.
20. Planta păianjen - Chlorophytum comosum
Este o plantă sigură și pentru animalele de casă.
Chlorophytum comosum
Absoarbe și elimină:
- formaldehida - elimină formaldehida în proporție de 85%!
- benzenul
- xilenul
- stirenii
- monoxidul de carbon - Elimină monoxidul de carbon în proporție de 95%. Sunt numite filtre verzi pentru casele cu fumători pentru că elimină benzenul, monoxidul de carbon și nicotina.
Îngrijire:
- îi place lumina puternică indirectă și multă apă în perioadele de creștere.
- se spune că e rezistentă și cu cei nepricepuți la flori :D.
21. Arborele umbrelă - Schefflera actinophylla sau Brassaia actinophylla
Schefflera actinophylla sau Brassaia actinophylla
Absoarbe și elimină:
- benzenul
- formaldehida
- toluenul.
Atenție: poate fi toxic pentru animalele de casă și pentru copii.
Îngrijire:
- preferă soarele puternic dar indirect.
- are nevoie de multă apă și umiditate.
- frunzele trebuie șterse de praf din când în când.
22. Floarea Flamingo - Anthurium
Anthurium turenza
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- xilenul
- toluenul
- amoniacul
Bonus: florile arată foarte bine!
23. Azaleea - Rhododendron simsii
Rhododendron simsii
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
Bonus: e superbă.
Îngrijire:
- se simte mai bine în zone/camere răcoroase.
24. Begonia - Begonia semperflorens
Begonia semperflorens
- benzenul
- toluenul
Îngrijire:
- îi place lumina
25. Clivia - Crinul roșu
(deși văd că sunt și alte culori)
Clivia Miniata
Noaptea poate să absoarbă un litru de aer și să producă din el 80% oxigen. Poate efectua fotosinteza în condiții slabe de lumină. Deci e o plantă bună pentru dormitor. Două-trei ghivece de clivia pot absorbi și purifica fumul de pe 10 metri pătrați.
26. Monstera - Monstera deliciosa
(Am înțeles că la noi e denumită filodendron, deși nu e din familia Philodendron)
Monstera deliciosa
Absoarbe dioxidul de carbon noaptea și produce oxigen, deci e foarte bună în dormitor. Rolul purificator nu e ridicat, chiar dacă ajută la eliminarea formaldehidei.
27. Arborele banilor, arborele norocos - Pachira aquatica
Pachira aquatica
Absoarbe fumul, monoxidul de carbon, dioxidul de carbon și le transformă în oxigen.
Aici găsiți lista plantelor studiate de NASA pentru potențialul lor de filtrare a toxinelor.
ÎN PLUS:
Am sperat că aceleași plante sunt bune și la alte ”purificări”, însă am găsit altele:
- pentru eliminarea radiațiilor de la computer și imprimantă sunt excelente ferigile din specia Adiantum, un exemplu fiind și aceasta:
Adiantum 'Fritz Luthi'
- pentru eliminarea virusurilor și a bacteriilor, cel mai bun e Asparagusul:
Asparagus officinalis
- cactușii sunt buni la eliminarea bacteriilor, la reducerea radiațiilor și în plus absoarbe dioxid de carbon noaptea, producând oxigen. Așadar e o plantă excelentă pentru dormitor, dar am citit că mulți se înconjoară cu cactuși pe lângă calculatoare ca să nu fie afectați de radiațiile acestora.
Cactus
- busuiocul (Ocimum sanctum) purifică aerul de radiații
Ocimum sanctum
- marijuana absoarbe radiațiile. Bănuiesc că degeaba vă spun asta :))
Cannabis
- planta de muștar (Brassica juncea) - protejează împotriva deteriorărilor genetice și stresului oxidativ produs de radiații
Brassica juncea
- tot genul Celosia absoarbe radiațiile gama
Celosia cristata
Ca un rezumat,
- într-o casă în care se fumează, urmăriți plantele care elimină benzenul, monoxidul de carbon și formaldehida.
- dacă vă interesează să purificați aerul plin de toxine cauzate de aparatele electrice, de computer și imprimantă, urmăriți plantele care elimină xilenul, toluenul, acetona și radiațiile.
- pentru plantele de dormitor am amintit mereu care sunt cele care produc oxigen și noaptea.
- există plante ideale pentru eliminarea mucegaiului și a multor altor alergeni, excelente pentru astmatici și pentru persoanele alergice.
- restul toxinelor sunt efectiv în orice casă, deci oricare dintre plantele de mai sus vor fi o adiție benefică.
Foarte interesant materialul
RăspundețiȘtergereGenial articolul.i'm not a plant person either dar m-ai convins sa imi iau neaparat cateva plante
RăspundețiȘtergere:) ma bucur ca v-a placut :D
RăspundețiȘtergeresi ma simt mai normala sa vad ca totusi ne strangem mai multe care nu aveam pasiunea asta :))
Cate lucruri folositoare am aflat! 10q
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereCe articol complex si complet! Multumesc pentru timpul si efortul pe care l-ai pus in el, e un articol pe sufletul meu:)
RăspundețiȘtergereImi plac plantele, si chiar imi propusesem sa mai cumpar cateva. Acum stiu si ce sa caut :)
si mie mi se pare tare interesant articolul. ce plante ai pus pana la urma in dormitor? sa ne spui daca observi vreo amelioarare a simptomelor de care ziceai: nas infundat dupa dormit
RăspundețiȘtergereMultuumeeeesc tare mult de articol !
RăspundețiȘtergereEu una iti multumesc din suflet!:)
RăspundețiȘtergereFoarte util articolul.
RăspundețiȘtergereF tare articolul! Mulțumim! Am mai auzit de orhidee ca sunt vampiri energetici si nu ar merge in dormitoare.
RăspundețiȘtergereFoarte interesant articolul, multumim pentru culegerea informatiilor. Chiar eram in cautarea unor plante pentru dormitor, din aceleasi motive ca cele expuse de tine.
RăspundețiȘtergereSi eu multumesc mult pentru ca v-ati oprit sa imi scrieti aprecierile voastre :)
RăspundețiȘtergereIn dormitor am pus o sansevieria, o orhidee si un cactus.
In living un crin al pacii, 2 anthurium, 2 feluri de dracaena si 2 cactusi langa laptop.
Deocamdata nu am observat nimic miraculos, doar ca arata mai frumos locul in care stam :)
Un articol minunat.Tot timpul avem cate ceva de invatat,indiferent de varsta ;-) . Multumim pentru informatiile pretioase .
RăspundețiȘtergereUn articol minunat.Tot timpul avem cate ceva de invatat,indiferent de varsta ;-) . Multumim pentru informatiile pretioase .
RăspundețiȘtergereUn articol minunat.Tot timpul avem cate ceva de invatat,indiferent de varsta ;-) . Multumim pentru informatiile pretioase .
RăspundețiȘtergereUn articol minunat.Tot timpul avem cate ceva de invatat,indiferent de varsta ;-) . Multumim pentru informatiile pretioase .
RăspundețiȘtergereUn articol minunat.Tot timpul avem cate ceva de invatat,indiferent de varsta ;-) . Multumim pentru informatiile pretioase .
RăspundețiȘtergereUn articol minunat.Tot timpul avem cate ceva de invatat,indiferent de varsta ;-) . Multumim pentru informatiile pretioase .
RăspundețiȘtergereCu mult drag!
ȘtergereBuna,am si eu o intrebare...puteti sa ma indrumati catre un site de unde as putea achizitiona diverse plante???
RăspundețiȘtergereexcelent articolul! felicitari si multumesc!
RăspundețiȘtergereFoarte interesant articolul!
RăspundețiȘtergereStiam lucrurile generale, insa nu aveam habar de multe din ele.
Multumim frumos!
Bravo!!!! Ai un Share de la mn!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerein copilarie imi placeau florile finca aveam acasa. dar când am crescut m-am mutat in multe locuri. nu mi-a permis si mi-am pierdut interesul. dar de un an am inceput sa-mi procur diverse plante începând cu o orhidee si asa am dat peste articolul tau... BRAVO
RăspundețiȘtergerePoate reușești sa te documentezi și asupra plantelor care absorb energia negativa și care elimina energie negativa în casa. Un exemplu este orhideea care este buna la purificat aerul dar emana multa energie negativa. Lista plantelor și energiile emanate este la fel de lunga. Poate reușești sa o aduni într-un articol ca și acesta. Ar fi de folos , cred eu. Este mai util sa ai informația completa decât pe bucăți! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergerePoate reușești sa te documentezi și asupra plantelor care absorb energia negativa și care elimina energie negativa în casa. Un exemplu este orhideea care este buna la purificat aerul dar emana multa energie negativa. Lista plantelor și energiile emanate este la fel de lunga. Poate reușești sa o aduni într-un articol ca și acesta. Ar fi de folos , cred eu. Este mai util sa ai informația completa decât pe bucăți! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereAtentie detinatorilor de animale de companie(caini, pisici)Toate aceste plante sunt toxice pentru ele. Ingerarea lor poate duce chiar la pierderea patrupedelor.Unele din cele descrise sunt de asemenea toxice si pentru om.(Atentie sporita la cei care au copii mai mici)
RăspundețiȘtergereAtentie detinatorilor de animale de companie(caini, pisici)Toate aceste plante sunt toxice pentru ele. Ingerarea lor poate duce chiar la pierderea patrupedelor.Unele din cele descrise sunt de asemenea toxice si pentru om.(Atentie sporita la cei care au copii mai mici)
RăspundețiȘtergereMultumesc si eu......gasesc foarte util acest articol !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru acest articol foarte bine documentat si util :)
RăspundețiȘtergereFoarte bun si util articolul !
RăspundețiȘtergerePoti da si linkul spre articolul de la NASA, te rog?
Live long and prosper! :)
si eu ma pregatesc sa imi achizitionez plante pentru noua casa. s-ar parea, insa, ca nu sunt suficiente date stiintifice si ca sunt voci ce sustin ca nu exista efecte atat de benefice cum credeam http://www.gardenmyths.com/kamal-meattle-plants-air-purification/ Puteti sa ne spuneti daca ati observat efecte benefice in timp?
RăspundețiȘtergereThank you so much for sharing your article with us. It will really help us to know that how we can grow our own herb garden.
RăspundețiȘtergereBuy Planters
Foarte bun materialul , mulțumim , si eu căutam plante din astea sa pun in casa :)
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru detaliile fiecarei plante si articolul bine structurat. F folositor pentru noi. De la 0 plante in apartament am luat mai multe specii mentionate aici. Mulțumesc
RăspundețiȘtergere