Am observat ca daca nu imi notez undeva uit cand si ce face, sau ce probleme am intampinat. Asa ca, desi uneori ma gandesc ca nu sunt informatii de interes public cele scrise de mine aici, mi-a prins bine sa am unde citi despre ultima noastra febra de exemplu :D.
Cu mancarea stam la fel de prost si totusi nu :).
Adica el mananca la fel de putine solide. Mai ales acum ca ii ies caninii de jos, si-a scazut si mai mult cantitatea de solide acceptata. Dar e vesel, e vioi, e plin de energie toata ziua. La cantar creste, incet de tot, dar totusi trendul e ascendent. Are 11.6 kg. Dupa cate am citit si calculat pentru varsta lui, este chiar mai grasut decat majoritatea la 21 de luni (in procente, era la 80%, adica e mai gras decat 80% dintre copiii de varsta lui). Stresul meu vine la inaltime, pentru ca abia acum are 80 de cm, a crescut in ultimele 3 luni 2 cm. Mi se pare mai mic de inaltime decat ceilalti copii de varsta lui. Si nu stiu daca asta se datoreaza faptului ca multi dintre ceilalti sunt hraniti cu lapte praf (care automat are hormonii de crestere din laptele de vaca), sau are Alex vreo deficienta. Daca e prima varianta nu m-ar interesa. Dar la sfarsitul verii ii voi repeta analizele, sa vedem cum mai stam cu fierul (din moment ce e la fel de nemancacios) si sa vedem si alte analize.
A, si inca ceva. Bunica noastra a avut niste probleme de sanatate si a tot mers la analize, asa ca am profitat si noi, toata familia, si ne-am facut niste analize de scaun. Se pare ca Alex are lamblii. Doctorita ne-a spus sa incercam intai ceva naturist, asa ca acum suntem in cautari de ulei de dovleac, helmiflores, nikworm sau remedii homeopate. Poate dupa tratament incepe brusc sa manance :D.
Ce mananca Alex? Dimineata sta la mine in brate si mancam impreuna lapte (dulce, crud) de vaca sau de capra cu cereale (el vrea doar 3-4 lingurite). Asta e micul meu dejun, ce sa fac, si e singurul produs lactat pe care Alex il vrea. Se scutura si se stramba si scuipa afara daca ii dau simple sau in combinatii: lapte batut, branza, smantana,... Asa ca sunt destul de nedumerita, eu as fi vrut pe langa laptele meu sa manance ceva "altfel", un lapte prins care sa aiba in plus niste probiotice, o smantana care sa aiba in plus grasime... In schimb, el alege tot un lapte crud.
O perioada de cateva saptamani a refuzat oul, acum vad ca a reinceput sa-l accepte, vrea cam un sfert de ou o data la cateva zile. Foarte putin. Nu il vrea in nici o mancare, in nici o combinatie, doar sa muste el direct dintr-un ou fiert.
Ii plac ciorbele, dar numai proaspete. Noi mancam o ciorba cateva zile, dar el o accepta doar in ziua in care a fost facuta, si foarte rar si in urmatoarea zi. Ciorbe de legume, desigur :D. Facute cu apa de izvor, fara chimicale, fara rantasuri si prajeli, cu sare de Himalaya.
Ca fel principal de mancare nu ii place nimic. Nu-i mai plac nici cartofii la cuptor, cum manca pana de curand, nu-i mai plac nici pastele (din nici o cereala), cum ii placeau intr-o vreme. Alte feluri nici nu mai vorbesc, ca nu i-au placut niciodata. Intr-o zi a mancat o felie mica de cartof dulce facut la cuptor, dar apoi nu a mai vrut sa-i vada.
Painea facuta in casa de bunica lui ii place cateodata. Dar nu tot timpul :D.
Legume aproape deloc. Mai mananca uneori rosii. Atat.
Ii place in unele zile (a se observa ca nu are o mancare ce pot sa spun ca o mananca oricand) lubenita. Chiar o vede in camara si o cere uneori.
La capitolul fructe stam putin mai bine. Cat timp au fost capsuni in gradina mergea in gradina si imi arata tufele, si gura lui. Ba chiar a invatat sa si le culeaga el, dar tot mi le aducea mie, sa i le dau eu in gurita :). In zilele ploioase cand nu intram in gradina eu am mancat capsuni cumparate, si i-am oferit si lui, dar le-a scuipat afara! :))
A mancat aproape zilnic de vreo luna cirese. I-au placut mult. Si la fel, de cate ori eram afara imi arata ciresul nostru mic. Problema a fost cand mi-l arata degeaba si eu nu mai aveam ce sa-i culeg din el :D.
A mancat cu pofta tot de la noi din gradina dude albe.
Nu vrea deloc: zmeura din gradina (chiar m-am gandit sa-i fac suc, sa incerc sa-i ofer vitaminele din zmeura), coacaze negre, coacaze rosii. Din fructele cumparate nu vrea caise, piersici, nectarine, pere. In schimb ii plac in continuare bananele.
De ce am spus la inceput ca stam la fel de prost si totusi nu? Din doua motive:
1. A inceput sa arate interes fata de mancare, pana acum aveam impresia ca il fortam (si rau am facut). Cred ca mai bine il lasam in ritmul lui, chiar daca asta insemna sa nu ii dau solide pana dupa 1 an deloc, decat cand cere el si ce cere el. Dar m-am simtit cumva presata de lumea din jur care avea deja mese fixe. O sa stiu mai bine la urmatorul :D.
Asadar a inceput sa bea apa singur, sa ceara apa cand vrea, si astfel am scapat de stresul deshidratarii, ca vara trecuta nu bea apa deloc:
Si are zile intregi in care refuza orice ii ofer eu de mancare, chiar daca din farfuria mea, in schimb vrea sa se joace el singur cu lingura si sa manance singur. Venind de la un copil care plangea din momentul in care vedea mancare si linguri in jur, eu zic ca e de bine, suntem pe drumul cel bun.
2. Citesc o carte superba, scrisa de un psiholog, o sa v-o recomand in alta postare. Eu cand puneam in balanta daca sa il fortez pe Alex cu mancarea solida sau sa-l las sa si-o doreasca el, ma gandeam "doar" la efectele negative asupra fizicului lui, ce le poate avea fortarea, o indigestie, o afectiune digestiva pe care sa o aiba toata viata. Si cumva astea nu au inclinat asa mult in balanta ca si stresul meu ca va fi subnutrit doar pe laptele meu. Oricum nu am rezolvat nimic, pentru ca si daca era fortat, el tot nu manca. Dar acum am citit in plus cat rau poate face psihicului unui copil acest obicei. Asa ca am hotarat ca nu e prea tarziu sa ascult de el si sa-l las pe el sa-si doreasca sa manance. Fortand un copil sa manance nu il faci mai independent, din contra, el nu va sti niciodata cand ii e foame si cand nu, va deveni dependent de hotararile parintelui.
Am zis ca nu va spun acum cartea pentru ca voiam sa ma mai leg de ea si in alta postare, legat de comportamentele mamelor. Dar totusi ma gandesc sa va spun despre ea acum, sa va faceti rost de ea de la o biblioteca, sau s-o cumparati: Ce traieste copilul si ce simte mama lui. Dar cum am zis, o s-o prezint in alta postare, eventual cand o s-o termin de citit. Acum o citesc pe fuga cand sunt cu Alex afara in curte. Mai citesc o propozitie, ma mai intreaba Alex despre motoare si roti de la masini :)) si tot asa.
Revenind la alimentatie. De ce nu am ales Baby Led Weaning, o metoda care as recomanda-o oricui? Pentru ca Alex nu era interesat de mancare. I-am dat o bucatica de mar o data si s-a inecat cu ea, rau. Si n-am mai avut curaj. Dar nu am avut rabdare sa ascult de copilul meu sa-mi spuna cand vrea sa incerce hrana solida. Orice ii puneam in fata, se juca dar nu ducea la gura. La urmatorul copil sigur voi avea rabdare sa vrea el, din proprie initiativa, sa manance hrana solida alaturi de noi.
In Grecia nu-i voi mai duce borcanele home-made ca anul trecut. La cat de putin mananca nu are rost sa ma stresez de chimicalele folosite de cei de la restaurant. Vom reveni la mancare sanatoasa cand ne vom intoarce acasa. Acolo va manca impreuna cu noi. Avem noroc de un all-inclusive bogat, de unde voi putea alege mancare potrivita lui, si sper ca lumea multa de la masa, si aerul de mare, ii vor face pofta de mancare.
Vino(văție)
Acum 3 săptămâni
Exact asa am patit si eu cu Edi.S-a inecat cu mar si m-am speriat groaznic.Pe urma am mai citit, am mai vb cu mamici si mi-am zis ca trebuie sa am incredere in el.A bagat mai mult in gura, a tusti tare si a scos bucatica.Pe urma a fost usor.L-am lasat p el sa aleaga.Luni intregi lua mancarea si se juca.Ii mai dadeam cu lingurita, isi baga mana in bol sa vada cum e mancarica etc.Am ales o combinatie de blw cu mancare data cu lingurita.La al doilea copil sigur l-as lasa integral blw.Acum Edi manaca mai putin ca acum 2 luni insa nu vrea sa ii dau eu.Manaca singurel.Sta in scaun si mananca tacticos dar mult mai putin decat i-as da eu cu lingurita.Si eu i-am dat lapte crud, prins insa adica facut iaurt si l-a mancat cu placere.Noi plecam la Bulgari om vedea cum ne descurcam.Daca nu ma multumeste restaurantul avem chicineta in camera, iau legume si ii incropesc eu ceva :D.Va pupam si va dorim vacanta placuta.
RăspundețiȘtergereCe baiat mare s-a facut Alex, ce scump e cum bea apa din canita :)si manuie singur lingurita ...Si eu sunt in dubii cu diversificarea, acum cand Ioan a implinit 6 luni toata lumea ma preseaza sa-i dau sa manance (in afara de sot care nu vrea sa ne grabim :)) sa nu mai spun ca m-am trezit cu o vecina care ii indesa covrigi in gura (chiar si-a permis) pe motiv ca al ei mananca de la 3 luni mar cu biscuite si am observat ca exista asa o moda sa fii intrebat mereu ce mananca bebele tau si sa se faca comparatii, parca nu mai conteaza sanatatea copilului, totul a devenit o intrecere... si oamenii sunt mai nerabdatori. Mie mi-a spus o doamna zilele trecute sa-i dau drumul copilului in iarba sa se plimbe in picioarele goale , am ramas putin socata (avand in vedere ca el nici in fund nu sta inca) da a trecut :)) ...Si vroiam sa te intreb daca tu la 6 luni i-ai dat apa ...mai ales ca sunt caldurile astea ma gandeam sa-i iau o cana cu cioc sa-i dau cate putina apa...Si uite aici un site interesant daca ai timp si chef despre diversificare, lapte si mai multe subiecte http://sanatate.findtalk.net/t44-laptele-praf-un-cocktail-toxic-cu-efecte-daunatoare
RăspundețiȘtergereVa pupam :*
Din cate stiu eu , daca are lamblii , se poate de acolo sa vina lipsa poftei de mancare si o stare de iritabilitare , mai ales faptul ca nu doarme mult ( avea un nepot asta mai demult ) , si cred ca toata familia trebe tratata .
RăspundețiȘtergereNici Iza nu mai vrea mancare de cand am venit acasa , parca nimica nu-i place de aici , poate nu-i place gustul, sunt in dilema, in schimb ma suzeteaza mai ceva ca la nastere.
Pupici si multa sanatate .
uitandu-ma in jur, alex nu imi pare chair micut... poate a mostenit gene mai "scunde" :)) Nu te stresa! Sunt sigura ca va fi bine... cat despre pofta de mancare, oricum vara e mai mica decat in alte anotimpuri ... asta am observat eu...
RăspundețiȘtergerePupacim cu drag!
Onixa, deci tu ai fost mai puternica si ai avut mai mare incredere in el. Asa voi fi si eu la urmatorul, promit :D. Sa aveti si voi vacanta placuta si zile frumoase!
RăspundețiȘtergereAhhh Madalina, imi creste tensiunea la oamenii "binevoitori" care vor sa-mi hraneasca mie copilul. Poate e alergic la ceva, dar ei sunt cu ale lor... Nu vrei sa stii cum reactionez la faze din astea :))).
RăspundețiȘtergereCu diversificarea, iti sugerez sa citeste despre BLW si sa-l lasi in ritmul lui. Suntem dovada clara ca el ar fi vrut sa inceapa mai tarziu sau cel putin intr-un ritm mai lent. Sa il tineti cu voi la masa, sa i se faca pofta, si daca vrea ceva si e potrivit pentru varsta lui, sa il lasi sa experimenteze, chiar daca doar murdareste la inceput.
O, da, daca pana acum nu ai fost atacata cu comparatii, acum sigur vei fi :))) si sa te astepti sa ti se spuna regulat ca laptele tau nu mai e bun :))).
Eu zic ca dupa 6 luni ii poti oferi apa, sa vezi daca vrea. Al meu nu a vrut nici la 10 luni, oricat de canicula era... asa ca iti va spune el sigur. Semnele de deshidratare sunt: buze uscate, fontanela adancita, scutece uscate, mai putin de 6 pipi pe zi.
Ohooo ce de informatii in linkul dat de tine, am ce citi in concediu :))
Pupici!
Dana, acum in asta imi sta speranta, ca ii voi da tratamentul si va incepe brusc sa manance muuuulttt de ma voi speria si nu voi mai sti ce sa gatesc :)))))
RăspundețiȘtergereDa, facem toti tratamentul, dar foarte greu l-am gasit, doar azi l-am comandat. De mai mult de o saptamana caut.
Sigur e stresata Iza cu schimbarea locatiei, parca vad ca si eu in Grecia voi fi suzeta :)). Ce sa zic, ma tot gandesc cat ne e de usor asa in deplasari fata de termosuri si prafuri :D.
Pupici! Pana cand stati? Oare va mai prindem in tara si in august? Ca acuma vineri mergem la greci :D.
Gabi, cum sa-i spui unei mame sa nu se streseze? :))) Si ce sa mai faca altceva cu timpul ei? :))))
RăspundețiȘtergereEsti o scumpa, cum ma linistesti tu de fiecare data! Daca asa e felul lui, e ok, s-or gasi si fete mai scunde pentru el :)). Cred ca ma stresez sa nu aiba ceva lipsuri si eu sa nu iau masuri. De asta parca abia astept sa-i fac iar analizele in toamna.
Pupici dragi!
raluca, daca copilul are lamblia, lactatele chiar nu sunt indicate (asta am inteles de la medicul homeopat al fetitei mele). lipsa poftei de mancare este data in mare parte de lamblia...bineanteles, factorii pt lipsa poftei de mancare pot fi variati, dar asta este unul din cei mai importanti. iar anemia, la randul ei, este data tot de paraziti ( am inteles ca ar fi avut probleme cu Fe. asta asa pe scurt, fara a detalia ca io ma cam pierd in detalii. remediile homeopate sunt cele mai sigure si cu rezultat garantat, dar sa fie aplicate exact pe tipologia cazului, adica corect.
RăspundețiȘtergereCitind despre Alex imi dau seama cat de tare seamana puii nostri. De fapt, vrabiutele noastre. :) Si-mi mai vine si mie inima la loc, pentru ca iar am inceput sa-mi fac probleme cu nemancarea.
RăspundețiȘtergereLegumele sunt o priveliste de nevazut si la noi, mai mananca uneori castravete si ardei rosu, de rosii nu se atinge. La iaurt nu trece de 2-3 lingurite, paste integrale gusta si atat. In schimb a reinceput sa bea smoothie, cu toate fructele astea minunate de vara, atata multumire sa am si eu :).
Cartofii dulci (care mie mi se par deliciosi) ii amestec in piure de cartofi clasici, cu unt si branzica si uneori mai mananca. Tot 2-3 lingurite dar e mai bine decat nimic.
De dimineata bea putin din laptele meu (migdale, susan, seminte de canepa, miere si banana). Si...cam atat. A, da, si Natalia musca din oul fiert intreg, daca il tai il refuza :)
Are 79 cm la un an jumate, a crescut 4 cm in 3 luni, si putin in greutate. Mi se pare si mie micuta fata de alti copii in parc, dar nici noi nu suntem niste uriasi.
Imbratisari:)
ce sunt borcanelele home made?
RăspundețiȘtergereStau pana la sf lui august dar nu am masina destul de buna sa ma tina pana in BM , dupa ce vine sotul poate ne vedem .
RăspundețiȘtergereVacanta placuta si frumoasa fara peripetii nedorite sa aveti .
va pupam .
Ps- daca tin bine minte , semintele de dovlecei sunt foarte bune la asta .
Si da Iza este foarte stresata din cauza schimbarii , off si eu care credeam ca o sa ne prinda tare bine venirea mai devreme in tara .
Ce mi-a placut de Alex care sta in gradina si mananca! Sau in fine, se preface ca mananca... Si cum bea el din pahar, este un dragut. Eu zic sa stai linistita cu inaltimea si greutatea, eu n-am mai cantarit-o pe Degetzica din decembrie, iar la intrebarile binevoitoare dau din umeri si le spun ca nu stiu. Si nici in inaltime nu am mai masurat-o, desi asta mi-ar fi mai usor.
RăspundețiȘtergereConcediu placut in Grecia si ma bucur ca nu te mai stresezi cu mancarea ca anul trecut. Cred ca ma voi lua si eu dupa tine, nu-i mai duc nimic cand mergem la mare si poate gasim ceva de mancare si pentru ea.
Elena, multumesc mult! Aici in localitate nu am medic homeopat. Am mers la o farmacie care vinde si remedii homeopate si am cerut helmiflores, un sirop naturist impotriva viermisorilor. Farmacista mi-a spus ca nu are, dar mi-a recomandat homeopate: Cina, Spigelia si Lamblia. Am stat in dubii, ea fiind doar farmacista (adica eu am cunostinte care vand la farmacie dupa ce au terminat o facultate de chimie, nu musai de farmacie :D). Si mai ales ca nu m-a intrebat nimic despre copil, cum stiam si eu ca se recomanda remediile homeopate.
RăspundețiȘtergereMi-ar fi placut sa il tratez homeopat, dar chiar nu aveam incredere, desi le-am cumparat remediile. Am intrebat o cunostinta specialista in homeopatie si mi-a spus ca ea e impotriva homeopatiei pluriciste, e unicista, adica numai un remediu o data.
Mai multe cunostinte mi-au recomandat nikvorm. Si cum incercarea cu helmiflores a fost un esec, maine dimineata incerc cu nikvorm. Si vom lua toti din casa.
Ai retinut bine ca avem o problemuta si cu anemia si cu lipsa poftei de mancare. Doamne ajuta sa se rezolve acum. Multumesc mult de vizita!
MoniQ, si mie imi plac cartofii dulci :D. Mai, parca mai bine i se sta vrabiuta unei fetite decat unui baietel :)). El trebuie sa fie in stare s-o treaca pragul :)).
RăspundețiȘtergereHai ca poate o rezolvam noi pana la urma. Probabil ca e si ceva genetic. Nici eu, nici Relu nu suntem inalti. Tatal meu ce e mai mare putin, dar nu nu stiu ce. Parintii lui Relu sunt micuti amandoi...
Ii dam la baschet si la inot :D.
Akisshor, anul trecut am facut eu in casa borcanele cu mancare, pentru ca din cele din comert multe contineau alimente ce nu voiam sa i le dau inca piticului (carne, branza, zahar,...). Asa ca am facut niste amestecuri de legume, le-am fiert bine, si apoi am sterilizat borcanele fierbandu-le inca o data, asa inchise, la bain-marie.
RăspundețiȘtergereSi am folosit pentru asta niste borcanase mici mici, de vreo 20 ml daca bine tin minte. Alex manca foarte putin, si daca as fi cumparat borcanase mari cu cartof dulce de exemplu (manca deja cartof dulce), se strica inainte sa apuce el sa pape 2-3 lingurite de acolo :D.
Anul asta e la fel de nemancacios, dar are alimentatia mai diversificata, asa ca putinul ce il va manca va fi ales din meniul pus la dispozitie de hotel.
Dana, pai ia partea pozitiva, va prinde bine ca se acomodeaza Iza cu locurile si cand va veni tati ii va prezenta totul :D.
RăspundețiȘtergerePoate ne vedem dupa ce venim atunci.
A, i-am dat seminte de dovleac, a papat doua (nu mananca el ce si cand vreau eu :)) ), si le-am si ochit cand au iesit... intregi :D
Maria, culegea coacaze in poza aia, sa mi le aduca mie :D.
RăspundețiȘtergereTe pup si te imbratisez cu drag! Deci asa zici, sa mai lasam stresurile de-o parte :).
vad ca ai fost mereu interesata sa pape puiul mic numai fructe si legume bio. cum ai procedat in iarna? as vrea sa fac pt al meu ceva din pirsicute sa-i dau la iarna. oare merge compot fara zahar? ai ceva sfaturi?
RăspundețiȘtergereNu am dus la extrem dorinta mea. Daca s-a putut, bine, daca nu, nu ne stresam. Facem tot posibilul doar. Mai ales ca piticul nu prea manca asta-iarna. Poate daca era mai mancacios ma mai gandeam la asta :D.
RăspundețiȘtergereCe am facut totusi: am pus la congelator: mazare verde, fasole verde, spanac, mere date pe razatoare, dovlecei... si nu mai stiu ce :D. In plus, din orice piure ce i-l faceam si era prea mult, surplusul il puneam la congelator in recipiente fara BPA (nuk sau via).
Legat de fructe, a facut mami gem fara zahar. Si din mix de fructe, deci chiar gem gem, si din prune, deci magiun. Fara zahar. Daca se fierb bine de tot, si se sterilizeaza bine borcanele, trebuie sa tina. La compot e mai greu pentru ca apa in general are nevoie de conservanti (si in cosmetice). Vrei neaparat compot? Ai putea incerca acum, si sa deschizi borcanul peste vreo 2 saptamani sa vezi cum e. Eventual sa fierbi compozitia la bain-marie in borcane de 3 ori, citisem asta undeva. Fierbi, racesti, apoi peste cateva ore iar fierbi, si tot asa. Asta ar fi tehnica ce o aplica ei industrial, in loc sa puna la caldura, cum face mami meu, ca pune borcanele intre perne :D.
Si stii ca le poti pune si congelate pe iarna fructele, si deshidratate. Despre astea poate gasesti mai multe pe blogurile raw veganilor. La congelare ai singurul dezavantaj ca dupa decongelare fructele sunt moi, ca si cum ar fi fierte, dar nu cred sa fie un impediment.