joi, 17 iunie 2010

ce mai facem...

Am citit la Ligia Pop despre cat e de nociv zaharul . Asta mi-a amintit de un articol foarte bine documentat despre zahar (mami, imi pare rau, e in engleza :D). Dupa ce citesti aceste lucruri despre zahar, iti pui intrebari de ce mai exista in comert alimente ce contin zahar. Oricum, in magazine exista si tigari, deci nu e relevant. Dar ajungi sa te intrebi de ce mai exista parinti care dau zahar copiilor cand inca sunt la varsta la care nu cer ei singuri... Ei probabil se gandesc ca e doar o chestiune de "ingrasat", deci nu e o problema pentru viata copilului. Si iar imi amintesc cat de bizar am fost privita ca la aproape 7 luni ale copilului (proaspat inceput in diversificare doar cu suc de mar) nu am acceptat sa ii bage cineva in gura napolitane invelite in ciocolata si prajituri din comert! Sa ajungi sa te simti prost ca vrei sa fie sanatos copilul tau! Recunosc ca cel mai frica imi e de diabet, dar oricare dintre bolile provocate si "hranite" de zahar sunt ingrozitoare, si atunci DE CE? De ce danonino, de ce biscuiti, de ce zahar adaugat in mancarurile de bebelusi?

Revenim la diversificarea noastra care e "on-hold" deocamdata, asa ca azi la fructe am avut cirese, mere si pere (imi place ca vorbesc la plural cand el a papat vreo 5 ml) si doar dovlecel la masa de legume.

Azi am iesit si noi cu caruciorul. Am facut o tura de vreo jumatate de ora prin cartierul plin de gropi in asfalt. E mult mai fain in curte fara noxe, fara stres cu imbracatul puiului (ca "oare cum va fi vremea") si e mult mai fain la plimbare cu ergo, fara stresul gropilor din asfalt si fara stresul ca nu poti ajunge undeva din cauza caruciorului. Domnul baron a stat ok pana cu vreo 30 de minute inainte de ora mesei. A inceput sa se foiasca, sa maraie, sa se intoarca in carucior pe genunchi (chiar daca era legat :)) ) asa ca pe final eu eram cu el in brate si mami cu caruciorul :D.

Oricum azi a fost mai marait, e drept ca il si musca tantarii nesimtiti. Dar bubitele din talpi inca ma gandesc ca sunt de la altceva. Dar tantarii... ahhhh ca si eu am reinnoit colectia de muscaturi...

Si azi a fost foarte "vorbaret" :D.

Ieri am uitat sa spun ca a fost prima zi in care dus de manute a stiut sa coboare scarile!

Si azi a urcat scarile de-a busilea! Dar nu asa, o treapta, ci de la un etaj la altul! Dupa-masa reusise o treapta si m-am bucurat ca am ce scrie pe blog :)) si acuma seara s-a ambitionat si a urcat un set intreg de scari in 4 labe! Era super obosit, dar nu s-a lasat!

2 comentarii:

  1. vad ca o luati in serios cu diversificare (5 ml, sunt milestones pentru unii)
    ;-)

    Anais pana la 1 ani si cateva saptamani nu vroia sa manace mai nimic. reuseam cel mult sa-i indes o lingurita de ceva piureu de fructe, legume in gura si in secunda 2 scuipa pana in tavan. la inceput eram frustrata ca gatesc cu atata grija pentru bebe de 3 ori pe zi si ea nimic dar mi-a trecut destul de repede si am inceput sa vad avantajele mancatului exclusiv la san (mobilitate, flexibilitate fara margini). asa ca vedem partea plina a paharului si ne bucuram din plin de laptele de la tzitzi iar cu mancarea cand o fi si s-o nimeri...

    suntem mult sub greutate dar atata timp cat e super activa si sanatoasa nu ne ingrijoram.

    in ceea ce priveste dulciurile dupa varsta de 1 an Anais are dezlegare sa muste o data pe zi din cioco (asta evident cand cere din proprie initiativa) si inevitabil mai pun zahar in budinca, orez cu lapte sau gris cu lapte (dar cum ea manaca cel mult 2-3 linguri o data pe sapt. din aceste alimente nu-mi fac griji). intr-adevar zaharul nu e ceva super sanatos dar cred ca si aici ca si in orice alte aspecte ale vietii se cere masura. daca ii interzici total acum vei avea mult mai mult de furca cand creste si isi va putea lua singur iar attunci nu il mai poti opri pe copil (avem prieteni a caror copii fura ciocolata de acasa sau din magazin pentru ca nu a avut voie sa manace acasa...).

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot timpul am zis ca nu sunt norme de normal-anormal, asa ca si cu greutatea, sa nu-mi spuna cineva care face statistici pe atatia copii hraniti cu lapte praf cat trebuie sa cantareasca bebe. Pai si ce sa facem daca nu e la fix norma aia? Daca e mai gras il punem la cura? Daca e mai slab ii indesam mancare pe gat? Ma bucur cand vad ca mai sunt mamici care urmeaza ritmul copilului, si il lasa pe el sa hotarasca ce e normal pentru el!

    Cu dulciurile ai dreptate, dar parca tot nu-mi vine sa-i dau :D. Desi e mult mai pofticios decat m-am asteptat! Daca am fi numai noi, ar fi simplu, ca eu nu pap nimic cu zahar, deci nu ar avea pe cine sa vada (sotul ar fi exilat undeva cand papa dulciuri :D). Dar asa, daca stau cu ai mei, nu le pot interzice ce sa manance de fata cu Alex. Am sperat sa nu aiba pofte pana cand va ajunge la varsta la care va putea intelege. Dar nu e asa.

    Si chiar depinde de copil, cunosc si oameni mari carora le erau interzise dulciurile, care nu au nici o pasiune pentru ele. Dar cum pe Alex il vad asa un pofticios, sigur nu va face parte din grupul asta :D. Trebuie sa gasesc calea de mijloc.

    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...