vineri, 27 iulie 2012

Alaptarea – feminista sau misogina?



Am citit cu sufletul la gura un articol superb. Alaptarea este o alegere sau un drept? Alaptarea este feminista sau misogina? Cum ne influenteaza societatea in "alegere"? Si cum lactivistii de fapt sunt feministi, pentru ca incearca sa ofere optiuni valide, adevarate, nealterate:


Chiar ajungem sa credem ca atunci cand optam pentru formula, e alegerea noastra, nu a societatii consumeriste si misogine? Si ca avem dreptul de a face aceasta alegere, chiar daca e in detrimentul unei alte persoane?

Iar daca tot se accentueaza peste tot faptul ca e “alegerea mea, corpul meu” (ma rog, imi vine in minte filmuletul acela cu supravietuitoarea unui avort care spunea ca mama ei a vrut sa faca avort pentru ca era dreptul ei, corpul ei, si feministele epocii o sustineau; dar unde erau acele feministe pentru ea? Si ea era o femeie, din intamplare, de ce feministele nu ii sustineau si ei dreptul la viata?), atunci macar sa fie o alegere facuta in cunostinta de cauza. De aceea militez mereu pentru informare, informare, informare. Nu share-uiesc linkuri despre beneficiile alaptarii pentru cele care nu au avut sprijinul necesar sa treaca peste greutati, ci tocmai pentru viitoarele mame care au impresia (data de reclamele la formula) ca laptele matern si formula sunt pe picior de egalitate. Pentru ca mamele care nu au reusit sa alapteze sa nu se simta prost, s-a ajuns sa se evite informarea tuturor mamelor.  

Mi-a placut mult analogia cu placenta-feeding. Si cum “birth and breastfeeding are designed to exist on a continuum, and the body of the mother during pregnancy and breastfeeding is the natural 'habitat' of the baby. No amount of technology will improve on this biologically determined pattern.”

Cred ca de fapt s-a ajuns sa se confunde feminismul cu masculinizarea. Lupta dupa drepturi egale ne face sa vrem sa fim ca barbatii. Dar asta vrem? Nu vrem sa avem dreptul de a ne putea alapta copiii si a-i putea creste? Probabil din aceleasi motive s-a venit, tot din partea companiilor de formula, ideea ca trebuie si tatal implicat in hranirea bebelusului. Desi el ar putea mult mai bine s-o ajute pe mama altfel.

Apropo de alegeri, se pare ca hranirea cu sticla nu e cea mai usoara oricum: 5 Reasons Infant Formula Isn't The Lazy Option. (Decat in cazul, vorba mamei mele, daca ajunge s-o faca altcineva :D. Stiu ca eu ma tot intrebam de ce mamele vedete si ocupate aleg sa nu alapteze, cand e asa de greu sa prepari formula.  Si mama mea imi raspundea mereu “pai ele pot avea orice program, pentru ca bebelusul poate fi hranit de catre oricine”. Dar atunci unde e feminismul? Vrei sa fii libera pentru ce iti spune societatea/sotul/anturajul? Si vrei sa-ti calci peste instincte si peste nevoile naturale ale organismului care iti spun sa stai cu copilul? E o chestiune feminista sau din contra, misogina, ca nu iti apartine corpul tau si ca acesta are doar scopul de a face pe plac altora, dar nu tie si copilului tau?)

Apropo de misoginism, se pare ca mai nou reclamele la sticle si lapte praf se fac in spiritul “vrei sa iti recuperezi sotia? Cumpara-i sticla asta. Vrei sa castigi in confruntarea cu cel mic? Cumpara-i produsul asta, sa nu alapteze.” Nu credeti? Cititi aici:


Sa nu ajungem sa credem ca inclinatia catre formula a societatii e misogina, si priveste femeia ca pe un obiect?

Si chiar au fost anul asta tot felul de debate-uri, care spuneau ca AP e anti-feminist, pentru ca te fixeaza “la cheremul copilului”. 


(si, la fel cum la alaptare cred ca trebuie sa fim mereu informati corect care sunt datele intre care alegem, acelasi lucru se aplica si la tot conceptul de Attachment Parenting. Trebuie ca toata lumea sa stie ce impact au pentru bebelus primele clipe, primele zile, primele luni din viata lui, si cum e tratat el atunci. Poate asa nu voi mai vedea in maternitate mamici care isi lasa bebelusul de o zi sa planga neconsolat “sa se invete, ca doar nu o sa-l rasfat”.  Un motiv pentru care conteaza:  The Limbic Imprint)




Alte linkuri interesante apropiate de tema:





























Cow and Gate Toddler Formula Milk TV Advert Banned in UK!  (reclama care vorbeste de anemie la copiii ce nu consuma formula, stiti, cea in care apare bebe in spatele unei sticle uriase de lapte, cat ar fi cica necesar pentru continutul de fier)


Breastfeeding, SIDS & Guilt - At what cost? (Despre cum mamelor nu li se spune ca formula predispune la SIDS, pentru ca cele care ajung sa-si hraneasca bebelusii cu formula sa nu se simta prost. Totusi, aceste conceptii, “sa nu spunem ca sa nu insuflam sentimente de vina”, introduse chiar de companiile de formula, le fac pe noile mame sa considere de multe ori ca formula e mai sanatoasa decat laptele matern, si sa aleaga in necunostinta de cauza acest mod de hranire pentru bebelusii lor. Nu e corect. Daca nu cunosti cu adevarat toate datele problemei, nu se poate spune ca ai ales.)











Breastfeeding - Does Science Mislead Parents & Professionals?  (un articol excelent, desi suparator. Cum s-a ajuns, tot ca sa nu se exprime in sensuri care ar supara mamele ce nu alapteaza sau marile concerne de lapte praf, ca in loc de “laptele praf creste riscul bolilor cutare”, sa se spuna “alaptarea scade riscul bolilor cutare”. Dar tindem sa uitam totusi ca alaptarea e cea naturala, alaptarea ar trebui sa fie norma pentru specia noastra. Asa ca ceea ce aduce alaptarea trebuie sa se considere implicit, de la natura. Ceea ce se aduce prin artificialitate trebuie subliniat. Deci logic ar fi ca rezultatele studiilor sa se exprime “nealaptarea (sau hranirea cu lapte praf) duce la cresterea probabilitatii bolilor cutare”. Altfel, oamenii ajung sa considere ca si cu formula e ok. Alaptarea e mai buna, dar formula e norma dupa care ne orientam (vezi mai sus cu Breast is Best). Ca sa nu se supere mamele ce au ajuns la formula, ignorand total ca astfel le dezinformam pe viitoarele mame, ce vor lua decizii pe aceste considerente.)








Despre importanta alaptarii in public, inclusiv pentru informarea celor din jur, aici.


Edit: Deja s-a facut un meme din asta cum e acum la moda, legat de reclamele acelea stupide, amintite mai sus, care indeamna sotii sa-si recastige femeia, sa il detroneze pe bebelus:


Edit 5 august:


Edit 7 ianuarie 2013:



Edit 8 februarie 2013:
A aparut o reclama la produse Mothercare care sugereaza ca ai nevoie de toate acele produse pentru a-ti hrani bebelusul. Preiau poza de pe FB cu tot cu textul de sub ea, de aici:


I saw this advert outside my local Mothercare UK store.

I'm not usually a keyboard warrior type, but this really gets to me.

This advert claims that the new Mothercare 'Innosense range' has everything you need to feed your baby. This is simply not true. Just as your body grew your baby, the vast, vast majority of women can breastfeed and provide everything their baby needs. My son is now 4 months old and he's never needed anything other than me to feed him.

It claims that these bottles are 'developed by experts' but as far as I can tell the only expert were marketing executives looking to undermine breastfeeding for more profits with silly asymmetrical bottle teats.

If you are a first time expectant mother, please believe me and don't fall for this gimmicky nonsense. Breastfeeding can be hard to establish, there are a lot of myths and poor advice perpetrated that makes it even harder. You can do it, don't let other's profit from your baby's health.


Poza a primit deja un raspuns frumos:


Edit 16.02.2013:



29 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of Doamne... pai pot sa-ti spun ca eu cunosc copii care au stat si mai mult de o saptamana departe de mama lor, si cand s-au intalnit tot au vrut tzitzi, si au supt in continuare. Mama a produs din nou lapte suficient. Deci despartirea nu e o solutie, decat daca si cand se reintalnesc isi refuza fetita, asa cum face acum. Cred ca imi vine sa spun ca imi pare rau ca a alaptat-o pana acum, ca daca o intarca la o luna, fetita n-ar fi simtit impactul psihologic ca acum. Nu-mi dau seama daca beneficiile nutritionale datorate suptului pana la varsta asta merita daca o traumatizeaza acum asa... Si totusi nu pot sa nu ma gandesc ca inseamna ca si pana acum o alapta cu retinere, nu cu toate sentimentele care sunt de obicei implicate in alaptare.

      Of, ce dureros... nici nu stiu ce ai putea sa faci, eventual sa-i explici ca ceea ce face acum este un fel de Cry it Out, dar nu pentru somn, ci resemnare pentru intarcare. Sa-i spui ca laptele matern e mai mult decat nutritie, pentru copil e echivalent cu dragostea si legatura cu mama. Sa-i spui cat de important i se va parea sanul atunci cand fetita nu va suge si tot nu va manca, atunci cand se va trezi noaptea din cauza dintilor, atunci cand va trece prin boli, deshidratare, diaree.

      Dar nu-mi dau seama daca oricare din argumentele astea au vreun impact asupra unei mame care poate sa asculte plansul fetitei ei in mod pasiv...

      Ștergere
  2. Marketingul producatorilor promoveaza prin orice mijloace laptele formula, inclusiv prin articole pro pe social media.
    Alte motive pentru care unele femei aceasta metoda de hranire a bebelusului: pot tine diete, pot face interventii pentru slabire, nu trebuie sa fie atente la ce manaca. Multe femei non vedete, se ascund sub : "nu am lapte", pentru din diverse motive nu vor sa alapteze si e mai usor sa se scuze asa fata de familie, societate.
    Nu inteleg ce nu e feminin in alaptare?! E un proces natural, ca si nasterea!

    Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, m-am tot gandit la situatia asta, si din ce in ce mai mult cred ca femeile confunda feminismul cu masculinizarea. Adica din lupta noastra de a avea aceleasi drepturi cu ale barbatilor, am ajuns de fapt sa ne dorim sa fim barbati. Si nu-mi dau seama daca asta chiar vrea o anume femeie (stiu eu, dintr-o dereglare hormonala, cu mult testosteron si lipsa de oxitocina care o leaga emotional de copil), sau societatea si concernele astea mari ne pacalesc sa ajungem sa le consumam produsele spunandu-ne ca astfel suntem "libere".

      Adica s-a ajuns oare la "vrem sa lucram in fabrica, cot la cot cu barbatii"? Vrem sa demonstram prin orice mijloace ca avem puterea lor (desi n-o avem) si ca avem pasiunile lor (desi nu le avem)? Am vazut femei care se suparau daca sotii lor le deschideau usa de la masina sau le ajutau cu bagajele ("ce, eu sunt handicapata?"). Chestii de "lupta" marunte, care nu au sens. In loc sa luptam sa fim la fel de bine vazute si valoroase pentru societate prin actiunile feminine pe care le-am intreprinde, cu drag si pasiune si placere. De la arta, la crafting, la crescut copii. Ca sunt femei masculine care vor sa lucreze in fabrica pana la 12 noaptea, e dreptul lor s-o faca, dar sa nu se ajunga la a se crede ca femeia ce vrea sa lucreze ceva ce o pasioneaza de langa copiii ei este "un pas inapoi".

      Da, marketingul este o arma foarte puternica, ajunge sa te lamureasca tot felul de prostii, ca daca nu mananci toffeefee nu ai o familie armonioasa, daca nu cumperi iaurt danone nu tii la familia ta. In domeniul mamelor, cu atat mai mult au succes, pentru ca sunt implicate multe frustrari si complexe, si baby blues-uri :D. Si atunci daca o reclama iti spune ca esti o mama mai buna daca nu mai chinui copilul cu alaptatul, ca uite ca plange de colici, ci ii dai formula nestle cu probiotice, si bebelusul gangureste din nou, e evident ce vei alege. Ca doar vrei sa fii o mama buna, nu? Si apoi tot mamele care hranesc bebelusii cu formula se enerveaza daca tot felul de fundatii se lupta pentru onestitate in marketing intr-un domeniu atat de sensibil. Considera ca actiunile respective sunt indreptate impotriva lor, desi ele sunt facute doar ca fiecare mama sa faca alegerile in cunostinta de cauza, pe criterii cinstite.

      Asta cu dieta am auzit-o si eu, nu stiu ce sa zic. Cunosc mame care s-au ingrasat cand au renuntat la alaptare, tocmai pentru ca acolo se mai consumau cateva calorii. Dar oricum mi se pare trist sa te grabesti asa, in detrimentul copilului tau, adica stau si ma intreb daca nu cumva la mijloc e o nesiguranta maritala, intelegi? De asta zic ca e trist. La o adica, se poate alapta bine mersi si pe diete de infometare, ca doar si mamele din Africa o fac fara sa vrea asta... Dar daca sotul nu are atata rabdare sa mearga grasimea aceea in mod natural, cu hrana sanatoasa si alaptare, mi-as pune niste intrebari.

      Sau daca vorbim de femei care din asta isi castiga painea :D, din aspectul fizic, sunt sigura ca tin regim inca din timpul sarcinii si nu e nevoie de astfel de alegeri dupa, pot sa alapteze in timp ce arata minunat in continuare :)) (vezi Gisele Bundchen, Heidi Klum, Miranda Kerr).

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.naturalurbanmamas.com/2012/08/07/feminism-you-are-doing-it-all-wrong/

    RăspundețiȘtergere
  5. "Our breastfeeding rates are ignominious; our infant mortality rates among the highest in the industrialized world. Telemarketers from formula companies actually call new moms to suggest they stop nursing because formula is more convenient. Formula companies give breastfeeding advice (I won’t link to it but it’s on the Internet and easy to find) that is so frightening it would make most women want to bind their breasts, and moms are being belittled in the hospital, told they are “starving” their babies when they are trying to learn how to nurse, and threatened with separation or even criminal charges if they insist medical staff do not give their babies formula."

    http://jennifermargulis.net/blog/2012/08/women-who-dont-breastfeed-shouldnt-feel-guilty-they-should-feel-angry/

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.huffingtonpost.co.uk/milli-hill/breastfeeding-schools-_b_1774235.html

    RăspundețiȘtergere
  7. "Is there something wrong with being close? Apparently, in our society, there is. If we do breastfeed we shouldn’t do it for too long because it requires us to be there for our baby. Breastfeeding makes it rather clear that we are not physically separate."

    " Don’t, under any circumstances, pick up your baby, or you will ruin everything – for yourself, for your husband, for everyone. That’s what all the experts say, so it must be right. "

    "As modern mothers we are encouraged not to be guided by nature, biology or instinct, but by the voices of society. The ‘right’ way to rear children in our society has absolutely nothing to do with what we need or what our children need and everything to do with what society needs. It always involves imposing on our children the necessity to give up their requirement for nurturance as soon as possible and denying us the opportunity to nurture our young the way nature intended. "

    http://mothering.com/all-things-mothering/baby-2/breastfeeding/breastfeeding-and-early-attachment-why-our-culture-is-so-against-it#.UCt4SXhL7xQ.twitter

    RăspundețiȘtergere
  8. "mothers shouldn’t be forced to parent in that way if they don’t want to, but for those who do, we shouldn’t sabotage them. And this is where the feminist conversation must be particularly careful"

    http://socialistwebzine.blogspot.co.uk/2012/08/why-breastfeeding-is-feminist-issue.html

    RăspundețiȘtergere
  9. http://guggiedaly.blogspot.ro/2011/01/end-best-campaign.html

    RăspundețiȘtergere
  10. DEX: " PERFÍD, -Ă, perfizi, -de, adj. (Despre oameni) Care, sub o înfățișare binevoitoare sau indiferentă, ascunde răutate, viclenie, necinste; care vatămă pe cel care îi acordă încredere. ♦ (Despre manifestările oamenilor, fenomene, lucruri) Care este vătămător, periculos, fără să pară astfel. – Din fr. perfide. "

    Sau cum sa le insinuezi mamelor ce alapteaza ca au probleme, ca bebe suge prea des, plange si nu doarme noaptea din vina laptelui matern, si ca tu, ca marca de formula, le vei sfatui bine. Reclame in sectiunile de alaptare ale site-urilor.

    http://amywest.co/2013/02/04/should-i-wake-her-up-to-nurse-similac-formula-predatory-ad-campaign/

    RăspundețiȘtergere
  11. http://cealalta-planeta.blogspot.ro/2013/02/maternitate-si-feminism.html

    RăspundețiȘtergere
  12. “Adverts don't influence what people use/buy, they're just a way for very rich companies to get rid of spare cash - they're actually a source of unbiased information, ask any marketing exec....” :D

    "Mum pops the lid on one of the fantasta-bottles, which contains some white liquid, and brings it over to Dad: bottle in mouth, smiling Dad, sleeping baby, smiling Mum, family cuddles. The whole ad is underpinned by Mum’s disembodied whisper about how much she loves baby, and it’s interesting to note that words like “protect” and “amazing” are rolled out when the bottle is in shot."

    "The accompanying poster ad, for some reason, seems to have gone in a completely different direction, proclaiming that a smorgasbord of bottles, teats and sterilisers are “everything you need to feed your baby”... except the boobs. "

    http://lactator.blogspot.co.uk/2013/02/making-feeding-that-little-bit-more.html

    RăspundețiȘtergere
  13. http://thestreamingconsciousness.blogspot.ro/2013/02/breastfeeding-in-public-is-feminist_12.html

    RăspundețiȘtergere
  14. " If you see a television show and there’s some kind of breast-feeding scene, it’s usually a joke or embarrassing; very rarely, you’ll see a scene that’s educational, describing the benefits of breast-feeding. You look at any magazine cover—people are okay with seeing a 17-year-old with cleavage advertising a car, but when they see a baby nursing, people just can’t handle that."

    http://www.bu.edu/today/2013/why-media-depiction-of-breasts-gets-failing-grade/

    RăspundețiȘtergere
  15. De cate ori auzim "n-ar avea voie sa spuna asa ceva in reclame daca n-ar avea in spate multe studii stiintifice sa certifice asta"...

    http://wubboomummy.com/parenting-vintage-advert/

    RăspundețiȘtergere
  16. http://bogdanasblog.blogspot.ro/2013/02/dilema-hedonista-sau-maternitate-versus.html

    RăspundețiȘtergere
  17. http://www.youtube.com/watch?v=hVfGMPGVVSg&feature=youtu.be

    RăspundețiȘtergere
  18. O imagine de la Organizatia Mondiala a Sanatatii:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=637098022981500&set=a.337593946265244.89985.202422336449073&type=3&theater

    RăspundețiȘtergere
  19. http://fixthatforyou.wordpress.com/2013/08/14/19/

    RăspundețiȘtergere
  20. ""In our research, fathers of breastfed babies scored just as high as fathers of bottlefed babies on scales of father involvement, and in fact the dads of breastfed babies were involved in a greater variety of activities than dads of formula-fed babies," says de Montigny. "The men with breastfed infants were holding and comforting their babies, giving baths and baby massages, while the involvement of the fathers of bottlefed children tended to be more centred around giving the baby a bottle. I think fathers imagine that being able to give the baby a bottle will help them become involved in lots of other ctivities, but in our study this was not the case." (7)

    Moreover, fathers who were invested in breastfeeding (strong belief in the value of breastfeeding combined with support for partner) said that breastfeeding created a feeling of closeness in the family and that it did not interfere with their fathering"

    http://www.fira.ca/article.php?id=153

    RăspundețiȘtergere
  21. http://evolutionaryparenting.com/feminism-v-mothering/

    RăspundețiȘtergere
  22. Results showed that feminists were more likely to support attachment parenting practices than non-feminists, and non-feminists were more likely to endorse strict schedules for children. These results suggest that attachment parenting is a type of parenting that is attractive to feminist women.

    Interestingly, non-feminists, and mothers in particular, held misperceptions about the typical feminist who they saw as largely uninterested in the time-intensive and hands-on practices associated with attachment parenting. Non-feminists perceived feminists as less interested in attachment parenting than they were when, in fact, the feminists were more interested.

    http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120611134241.htm

    RăspundețiȘtergere
  23. http://www.peggyomara.com/2014/08/07/breastfeeding-the-feminist-issue-of-our-times/

    RăspundețiȘtergere
  24. http://www.huffingtonpost.com/chantal-molnar/breastfeeding-and-feminis_b_3547679.html

    RăspundețiȘtergere
  25. http://thestir.cafemom.com/being_a_mom/181075/attachment_parenting_vs_feminism

    RăspundețiȘtergere
  26. http://www.analyticalarmadillo.co.uk/2012/05/is-breastfeeding-staying-at-home.html

    RăspundețiȘtergere
  27. Feminitate 100%:

    https://www.youtube.com/watch?v=h8JGixat9Cg

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...