miercuri, 25 iulie 2012

Zaharul


Ma enerveaza rau stilul in care scriam la inceputuri, ca si cum ar fi un jurnal personal pe care doar eu il citesc :D. Asa apareau postarile acelea in care vorbeam si despre Alex, si chestiuni generale, si ce mai citeam, etc. Asa ca, de cate ori mi se ivea ocazia sa share-uiesc postarea in care am scris despre zahar, ma opream la timp, nu de alta, dar incepea cu poze cu burta mea mare :)). Asa ca m-am hotarat sa copiez textul ce se refera la zahar de acolo, sa-l am separat undeva. Incepe de la povesti despre imunitate, si ajung apoi la zahar...


*********************************

Trebuie sa aprofundez capitolul "imunitate". Nu imi dau seama daca e suficient sa manance sanatos si sa iasa mult afara la aer curat, sau trebuie si ceva produse naturale. Logic mi s-ar parea sa fie suficienta o viata sanatoasa. Mariamirabela a abordat subiectul aici: http://bobulmeudeorez.blogspot.com/2010/10/imunitatea-incotro.html. Am si raspuns acolo ceva. Dar nu am mai aprofundat problema. Nu am apucat sa caut, sa cercetez despre echinaceea de exemplu.

Oricum, cele mai importante mi se par vitamina D, si o alimentatie bogata in vitamina C si zinc. Si igiena! Am citit tot felul de articole in care se demonstreaza cat de important e spalatul pe maini in prevenirea imbolnavirilor virale.

Dar promit ca ma pun pe studiu sa vad daca sunt unele produse ce ar fi bune pentru imunitate.

Oricum, ce e sigur e ca cele care contin si zahar sunt foarte nocive pentru copii. Si nu ma refer aici doar la fixurile mele cu zaharul, ci la faptul ca zaharul scade imunitatea organismului si atunci ce am rezolvat?

Aici http://www.naturalnews.tv/v.asp?v=E9A59CE5374BDBCA732876BE640D7A39 pe la minutul 9 se explica cum zaharul intervine in munca celulelor albe pentru apararea organismului. Cu fiecare aliment cu zahar mancat ne scadem imunitatea. Vrem sa facem asta copiilor nostri?

Hai ca daca am inceput subiectul, il continui. Nu reusesc sa inteleg de ce parintii dau produse ce contin zahar copiilor. Mai ales acuma cat sunt mici si nu cer, nu vad la altii. Nu pot sa inteleg. Eram la nunta in Cluj si stateam de vorba cu cumnata mea. Ea m-a intrebat derutata de ce nu-i dau si lui Alex sos de ciocolata. Din moment ce ma inteleg bine cu ea, mi-am permis sa o intreb mai departe, am incercat sa gasesc raspunsul la intrebarea mea eterna "de ce dam produse cu zahar copiilor?" (nu spun dulciuri, pentru ca dulciuri se pot face si fara zahar). Am intrebat-o ce parere are despre sosul de ciocolata, e sanatos, nociv sau neutru pentru organism. Pentru ca eu ma gandeam ca cei care dau zahar copiilor nu stiu cat e de nociv. Mi-a zis ca stie ca e nociv, si pentru noi pentru adulti. Asa ca am intrebat mai departe "si atunci? Cum i-ai da ceva nociv unui copil? Ceva nociv pentru noi e posibil sa fie de o mie de ori mai nociv pentru ei.". Mi-a raspuns ca i-ar da pentru ca stie ca ar manca. Asa ca dilema mea tot nu s-a rezolvat. Astept inca raspunsuri...

Intre timp, sa amintim un articol foarte interesant de pe blogul Hrana Vie: http://hrana-vie.blogspot.com/2010/08/zaharul-si-efectele-sale-nocive-asupra.html. Este vorba de un studiu stiintific unde s-a demonstrat nocivitatea zaharului asupra sistemului osos al organismelor in crestere.

In articolul "Cele 76 pericole ale zaharului asupra sanatatii" aflam urmatoarele (cu trimiteri la studii stiintifice!):


1. Zaharul poate suprima sistemul imunitar si afecteaza apararea impotriva bolilor infectioase.
2. Zaharul deregleaza relatiile minerale din organism: cauzeaza deficiente de cupru si crom si interfereaza cu absorbtia de calciu si magneziu.
3. Zaharul poate provoca o crestere rapida de adrenalina, hiperactivitate, anxietate, dificultati de concentrare, si slabiciune la copii.
4. Zaharul poate produce o crestere semnificativa a colesterolului total, trigliceridelor si colesterolului rau si o scadere a colesterolului bun.
5. Zaharul cauzeaza o pierdere a elasticitatii si a functiilor tesuturilor.
6. Zaharul hraneste celulele canceroase si a fost conectat cu dezvoltarea cancerului de san, ovare, prostata, rect, pancreas, tract biliar, pulmonar, vezica biliara si stomac.
7. Zaharul poate creste nivelul de glucoza si poate cauza hipoglicemie reactiva.
8. Zaharul poate slabi vederea.
9. Zaharul poate cauza multe probleme cu tractul gastro-intestinal, printre care: un tract digestiv acid, indigestie, sindrom de malabsorbtie la pacientii cu afectiuni intestinale functionale, risc crescut de boala Crohn si colita ulceroasa.
10. Zaharul poate provoca imbatranirea prematura. De fapt, factorul cel mai important care accelereaza imbatranirea este insulina, care este declansata de zahar.
11. Zaharul poate duce la alcoolism.
12. Zaharul poate face saliva acida, cauzeaza carii dentare si boala parodontala.
13. Zaharul contribuie la obezitate.
14. Zaharul poate provoca boli autoimune, cum ar fi: artrita, astm si scleroza multipla.
15. Zaharul ajuta foarte mult la cresterea necontrolata a Candidei albicans
16. Zaharul poate provoca calculi biliari.
17. Zaharul poate provoca apendicita.
18. Zaharul poate provoca hemoroizi.
19. Zaharul poate provoca varice.
20. Zaharul poate ridica raspunsurile glucozei si insulinei la utilizatorii de contraceptive orale.
21. Zaharul poate contribui la osteoporoza.
22. Zaharul poate provoca o scadere a sensibilitatii la insulina provocand astfel un nivel anormal de mare de insulina si, apoi, diabet zaharat.
23. Zaharul poate reduce nivelurile de vitamina E.
24. Zaharul poate creste tensiunea arteriala sistolica.
25. Zaharul poate provoca somnolenta si scade activitatea la copii.
26. Aportul crescut de zahar creste produsele finale ale glicatiei (AGEs), care sunt molecule de zahar, care se atasează la proteine si le distrug. AGEs accelereaza procesul de imbatranire a celulelor, care poate contribui la o varietate de boli cronice si fatale.
27. Zaharul poate interfera cu absorbtia de proteine.
28. Zaharul cauzeaza alergii alimentare.
29. Zaharul poate provoca toxemie in timpul sarcinii.
30. Zaharul poate contribui la eczema la copii.
31. Zaharul poate provoca ateroscleroza si boli cardiovasculare.
32. Zaharul poate afecta structura ADN-ului.
33. Zaharul poate schimba structura de proteine si determina o modificare permanentă a modului în care proteinele actionează in corp.
34. Zaharul imbatraneste pielea prin schimbarea structurii de colagen.
35. Zaharul poate provoca cataracta si miopie.
36. Zaharul poate provoca emfizem.
37. Aportul mare de zahar poate afecta homeostazia fiziologica a multor sisteme din organism.
38. Zaharul scade capacitatea de functionare a enzimelor.
39. Aportul de zahar este mai mare la persoanele cu boala Parkinson.
40. Zaharul poate creste dimensiunea ficatului prin faptul ca face ca celulele ficatului sa se divida, si poate creste cantitatea de grasime in ficat, care duce la boli de ficat gras.
41. Zaharul poate mari dimensiunea rinichilor si poate produce modificari patologice in rinichi, cum ar fi formarea de pietre la rinichi.
42. Zaharul poate afecta pancreasul.
43. Zaharul poate creste retentia fluidelor in corp.
44. Zaharul este inamicul nr. 1 al miscării normale intestinale.
45. Zaharul poate compromite invelisul capilarelor.
46. Zaharul poate face tendoanele mai fragile.
47. Zaharul poate provoca dureri de cap, inclusiv migrene.
48. Zaharul poate reduce capacitatea de invatare, afecteaza in mod negativ notele copiilor si provoca tulburari de invatare.
49. Zaharul poate provoca o crestere a undelor cerebrale delta, alfa, si theta, lucru care poate modifica capacitatea de a gandi limpede.
50. Zaharul poate provoca depresie.
51. Zaharul poate creste riscul de guta.
52. Zaharul poate creste riscul de boala Alzheimer. Studii RMN arata ca adultii mai în varsta de 60 de ani si care au nivel ridicat de acid uric au de patru-cinci ori mai multe sanse de a avea dementa vasculara, a doua forma cea mai comuna de dementa dupa Alzheimer.
53. Zaharul poate provoca dezechilibre hormonale, cum ar fi: estrogen crescut la barbati, PMS exacerbat, si scaderea hormonului de crestere.
54. Zaharul poate duce la ameteli.
55. Dietele cu nivel ridicat de zahar cresc radicalii liberi si stresul oxidativ.
56. O dieta cu nivel ridicat de zaharoza la subiecti cu boli vasculare periferice creste in mod semnificativ adeziunea de trombocite.
57. Consumul mare de zahar a adolescentelor gravide poate duce la o scadere substantiala a duratei de gestatie si este asociata cu un risc dublu de nastere a unui copil prea mic pentru varsta gestationala.
58. Zaharul este o substanta ce da dependenta.
59. Zaharul poate da efecte ametitoare, similare cu alcoolul.
60. Zaharul dat la copiii prematuri poate afecta cantitatea de dioxid de carbon pe care ei o produc.
61. Scaderea aportului de zahar poate creste stabilitatea emoţionala.
62. Corpul schimba zaharul in de 2-5 ori mai multe grasimi in sange decat o face cu amidonul.
63. Absorbtia rapida a zaharului promoveaza consumul excesiv de alimente la subiectii obezi.
62. Zaharul poate agrava simptomele copiilor cu ADHD.
65. Zaharul afecteaza in mod negativ compozitia electrolitilor urinari.
66. Zaharul poate afecta functia glandelor suprarenale.
67. Zaharul are potentialul de a induce procese anormale metabolice la persoanele normale, sanatoase, promovand astfel bolile cronice degenerative.
68. Apa cu zahar administrata intravenos poate taia oxigenul catre creier.
69. Zaharul creste riscul de poliomielita.
70. Aportul mare de zahar poate provoca crize epileptice.
71. Zaharul determina cresterea tensiunii arteriale la persoanele obeze.
72. In unitatile de terapie intensiva, limitarea zaharului salveaza vieti.
73. Zaharul poate induce moartea celulelor.
74. In centrele de reabilitare pentru minori, atunci cand copiii au fost pusi pe diete scazute in zahar, a existat o scadere cu 44% a comportamentului antisocial.
75. Zaharul deshidrateaza nou-nascutii.
76. Zaharul poate provoca boli gingivale.


Acuma sa-mi spuna cineva de ce am vrea sa le dam zahar copiilor nostri. Daca ar fi dupa mine as interzice zaharul total. Mi se pare la fel de nociv ca alcoolul, drogurile si tigarile. Iarasi daca ar fi dupa mine, din moment ce imi doresc ca Alex sa fie sanatos, nu i-as da niciodata nici un pic de zahar. Dar sunt constienta ca in societatea asta in care toti parintii isi "otravesc" copiii cu zahar zilnic, acest lucru l-ar face un ciudat. Probabil ca va fi nevoit sa mearga la aniversarea unui coleg iar eu cu stomacul strans de durere il voi vedea cum mananca zahar cu alte chimicale care nu numai ca nu ii aduc nimic bun in organism, dar ii aduc numai rele. Dar pana atunci de ce i-as da eu copilului meu, care inca nu stie ce e acela zahar? Cine poate sa ma lamureasca de ce atat de multi parinti dau zahar copiilor? Oare ei stiu? Sau se gandesc ca singurul motiv pentru care unii adulti evita zaharul e pentru ca ingrasa? Si atunci nu ar avea ce sa dauneze la un copil (ca pe ei probabil trebuie sa-i ingrasam)? Recunosc ca nu am stiut toate aceste pericole date de zahar, dar tot am stiut de diabet, de rezistenta la insulina, de dereglarile hormonale, de infertilitate! Pentru ca de astea m-am lovit! Si renuntand total la zahar, in cativa ani de hrana sanatoasa si sport, am reusit sa am un copil in ciuda pronosticurilor negative date de doctori. Mi se pare o crima in societatea plina de informatii in care traim sa ii dai copilului tau risc de diabet dandu-i mancare cu zahar pe care nici macar nu o cere.

 **************************

Revin  in prezent sa spun ca Mercola si-a schimbat textul din linkul ce l-am dat si la el nu mai apare frumos lista cu cele 76 de motive. Imi pare rau ca nu am salvat macar fisierul html, ca sa mi se salveze si trimiterile frumoase ce erau la fiecare punct, catre studiile de unde aflase el informatiile. 


In rest, nu stiu daca are sens sa dau alte linkuri, sunt sigura ca lumea stie ca zaharul e rau. Hai sa caut rapid ce am in bookmarks si sa recunosc cu rusine ca aceasta nu va fi o postare bine pusa la punct pe tema, doar imi statea ca un ghimpe faptul ca povestea cu zaharul nu era undeva separata de alte istorisiri zilnice. 


Experts agree - Sugar is a health destroyer

140 Reasons Sugar Ruins Your Health

Sa ne indulcim cu masura

Zapping Sugar Cravings

Are there any good natural sweeteners?


17 comentarii:

  1. ..in legatura cu chimicalele prezente peste tot in jurul nostru..ce detergent de haine folosesti?..ca si acestia is adevarate bombe de chimicale.. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In timpul sarcinii cu Alex am folosit exclusiv nuci de sapun, mi se pareau cele mai naturale, mai naturale chiar si decat detergentii bio. Dar spalam doar la 40 de grade, si tarziu am citit ca pentru a spala bine, nucile se folosesc la minim 60 de grade. Hainele albe mi s-au ingalbenit in timp, noroc ca hainele mele "de oras" sunt majoritatea negre, cele albe erau "de casa". Nu stiam atunci ca la nucile de sapun trebuie folosit din cand in cand bicarbonat sau oxigen activ, deci alti agenti de inalbire. In plus, se poate face dinainte un detergent din nuci, ca sa fii sigura ca iese tot sapunul ala din ele, faci un decoct, si asa ai detergent lichid.

      Cand piticul meu voma in jet de isi ingalbenea toate hainele, am vazut ca nucile nu mai faceau fata (cu spalatul la 40 de grade). Asa ca am trecut la detergenti ecologici. Cea mai ieftina varianta pe care am gasit-o mi s-a parut ca are ingrediente ok, si spala bine, asa ca nu am cautat altele. Deci de vreo 2 ani jumate folosesc doar Sodasan sau Sonett. Multa vreme am folosit doar variantele lor hipoalergene, pentru ca nu am considerat necesare pentru "parfum" nici macar uleiurile esentiale.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. ..tot inafara postarii, cu scuzele de rigoare, ce parere ai despre vaccinuri, voi le-ati facut?
    ..noi avem o minune de bebelina de 4 luni..si tocmai mi-a iesit subiectul in cale..
    multumesc pt. sfaturi,
    toate cele bune!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, nu as putea sa-ti raspund :D. Subiectul vaccinarilor mi se pare atat de sensibil, incat nu cred ca e o chestiune de alb sau negru. De exemplu, pot oricand sa afirm ca alaptarea e mai sanatoasa decat laptele praf. Dar nimeni nu ar putea spune (sau daca o face, atunci greseste) ca vaccinarea nu e ok, sau e ok. Cred ca fiecare familie trebuie sa ia aceasta hotarare in functie de mediul in care traieste, in functie de istoricul de boli al familiei, si in functie de riscurile pe care vrea sa si le asume, cele ale vaccinarii sau ale nevaccinarii. Ce ma supara e ca la noi in tara (si probabil aproape peste tot) nu poti avea aceasta discutie personalizata cu un medic priceput si lipsit de interese financiare. S-ar ajunge la mai putine vaccinari, intr-adevar, si la scheme personalizate, cu vaccinurile date in doze distantate, nu asa multe o data.

      Multa sanatate!

      Ștergere
  4. http://renegadehealth.com/blog/2013/03/08/toxic-sugar-sweet-dangerous-and-deadly

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.westonaprice.org/childrens-health/zapping-sugar-cravings

    RăspundețiȘtergere
  6. http://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/2013/02/20/why-is-everyone-always-giving-my-kids-junk-food

    RăspundețiȘtergere
  7. http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/02/27/its-the-sugar-folks/

    RăspundețiȘtergere
  8. http://tugunchiro.com.au/articles/sugar-is-one-atom-away-from-cocaine.html

    http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2012/08/30/how-much-sugar-are-americans-eating-infographic/

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.naturalnews.com/039609_sugar_death_risk_lifespan.html

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/aug/04/demon-drink-war-on-sugar

    RăspundețiȘtergere
  11. Ii multumesc Alinei pentru noul link al articolului tradus:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/05/04/sugar-dangers-part-two.aspx

    RăspundețiȘtergere
  12. http://www.cristianmargarit.ro/2013/09/dieta/mame-care-triseaza-cu-dulciurile-copiilor

    RăspundețiȘtergere
  13. http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/10/how-oreos-work-like-cocaine/280578/

    http://www.mindbodygreen.com/0-5906/MindBlowing-Sugar-Consumption-Infographic.html

    RăspundețiȘtergere
  14. f bun articolul si blogul, dar din pacate e greu fara zahar.Nici eu fetitei mele nu i-am dat cu zahar pina la 1 an jumate,dar dupa aia,au intervenit bunicii,prietenii,vedea peste tot pe alti copii mancand ciocolata si nu am putut sa ii interzic de tot,doar sa ii dau cu portia.Ar fi interesant un articol despre ce poate inlocui zaharul,ca,trebuie sa recunoastem,ca e greu in ziua de azi cu atatea tentatii sa ii faci de mici sa refuze.Fetita mea cind minca cioco stie ca nu e buna,dar ''numai o bucatica vrea si dupa aia nu mai minca,imi promite solemn'' si asta pina data viitoare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mai usor cand inca nu dau de ciocolata. Pentru ca daca o data i-as da ciocolata copilului, cum pot sa-i spun apoi ca nu e sanatoasa, ca nu poate manca zilnic, ca nu poate manca de 10 ori pe zi? Daca nu e sanatoasa, cum ma poate intelege ca i-am dat o data? De ce? El stie ca nu e sanatoasa si deci nici eu, nici el nu mancam. Si gata povestea, nu cere niciodata. Are 4 ani si o luna si nu a mancat niciodata zahar. Celui mic de un an nici nu m-as gandi sa-i dau.

      Bunicilor si prietenilor le-am spus ca nu mancam zahar, dar erau obisnuiti pentru ca eu nu mananc zahar deloc de prin 2007.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...