luni, 23 iulie 2012

Drumul spre Grecia – recomandari pentru alegerea traseului


M-a intrebat multa lume daca e ok traseul prin Serbia. Am ramas putin surprinsa de intrebare, pentru ca noi mergem prin Serbia si Macedonia inca din 2008, de aceea m-as fi asteptat sa fiu intrebata de mai demult :D. Insa abia acum pot sa compar cu drumul prin Bulgaria. Pot spune ca, daca aveti de ales (deci stati cumva la mijloc, intre cele doua trasee, sunteti din Baia Mare, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, etc. :D), sa NU va ganditi sa mergeti prin Bulgaria :)).

Anul acesta mi s-a parut putin mai rau decat in alti ani drumul prin Macedonia, tara parca e mai saraca, nu m-a mai entuziasmat la fel de mult ca alta data. A fost nevoie de un drum prin Bulgaria ca sa imi dau seama ce pretentii am :)), si sa afirm ca drumul prin Serbia si Macedonia e de o mie de ori mai bun :)). Recunosc, anii trecuti, cand nu avea chiar nici un defect drumul macedonian, ar fi fost chiar hilar sa le compari. Cum sa spun eu, drumurile prin Serbia si Macedonia sunt occidentale, cele prin Bulgaria sunt mai rele ca la noi. Am stat si m-am intrebat de ce Serbia si Macedonia nu sunt in Uniunea Europeana, si noi si bulgarii suntem...

Argumente PRO pentru traseul Serbia-Macedonia (si nu e unul singur, am schimbat traseul de fiecare data, ba prin Pancevo, ba prin Novi Sad, cateodata am intrat prin Belgrad, alteori nu, deci si iesirea/intrarea in tara a diferit, a fost si pe la Deta, si pe la Jimbolia, si prin Nadlac):

  • De cand iesi din tara, si pana in Halkidiki – Nea Moudania, ai parte aproape numai de autostrazi si drumuri rapide
  • Circulatia e foarte aerisita, probabil nefiind in UE nu circula tiruri internationale
  • Chiar daca au moneda lor, poti sa platesti in EUR si la benzinarii, si chiar la magazine alimentare din orase indepartate de drumul principal
  • In Grecia de la granita si pana in Halkidiki ai parte de o autostrada perfecta
  • Carburantii sunt mai ieftini decat la noi si decat in Grecia
  • Cazarea si masa sunt ieftine
  • Drumul Thessaloniki – Timisoara este de 800 de km, dar de obicei ajungeam dupa-amiaza devreme in Timisoara, ne cazam frumos relaxati, sau mergeam mai departe pana la Arad.

Argumente CONTRA pentru traseul Serbia-Macedonia:
  • Trebuie sa aveti pasaport pentru iesirea din tara si voi adultii, nu numai copiii  (EDIT: se pare ca nu mai e nevoie, puteti tranzita tarile acestea doar cu buletinul, ca orice tara UE).
  • As fi spus ca la vamile dintre tari puteti avea ghinionul sa stati si vreo 15-20 de minute (desi in 2008 nu am stat nici 3 minute). As fi afirmat asta in comparatie cu orice alte puncte vamale din Uniunea Europeana (ma refer si la iesirile Romania-Ungaria, si intre orice alte doua tari din UE), unde nu stai nici 1 minut, dai pasapoartele, se uita la ele pe fuga, te saluta si iti iei zborul. DAR se pare ca la vama Ruse, dintre doua tari din UE, Romania si Bulgaria, se sta mult mai mult, asa ca acesta nu mai este un argument valid impotriva alegerii acestui traseu :D.
  • Autostrazile si strazile rapide sunt cu taxe. Cred ca in total pe tot traseul se platesc vreo 12 euro, dar memoria mea e foarte proasta.

Argumente PRO pentru traseul prin Bulgaria:
  • Nu aveti nevoie de pasaport. (EDIT: se pare ca nici in Serbia si Macedonia nu mai e nevoie, puteti tranzita tarile acestea doar cu buletinul, ca orice tara UE)
  • Nu platiti taxe de autostrada (dar platiti o vigneta, si taxa de pod de la Ruse, deci tot pe acolo)

Argumente CONTRA pentru traseul prin Bulgaria:
  • As fi fost tentata sa spun ca drumurile sunt ca in Romania. Dar trebuie sa fac o diferentiere a drumurilor romanesti. Drumul din Romania Giurgiu-Bucuresti-Pitesti-Sibiu-Alba Iulia - Cluj Napoca este din punct de vedere al asfaltului perfect. Drumul Cluj Napoca – Baia Mare este foarte prost, de cativa ani in constructii, te ia senzatia de rau, te scutura gropile, e taiat asfaltul brusc si abrupt, iti strici masina, pierzi vremea la semafoare. Drumul prin Bulgaria l-as compara cu drumul catre satul bunicii mele (deci asemanator cu drumurile judetene de la noi, in nici un caz cu cele nationale sau europene), ingust, cu gropi, cu multe curbe. Insa plin de tiruri, se mergea bara la bara si era foarte obositor sa incerci sa mai depasesti ceva in coloana. Am inceput la un moment dat sa ma intreb ce cauta pe drum cele 15 echipaje de politie ce le-am intalnit, ca era evident ca nu au pentru ce sta la radar. Poate la depasiri pe linie continua, cine stie.
  • Autostrazile din Romania sunt muuuult mai bune decat cea din Bulgaria, aceea care are 68 de kilometri sau cati... Autostrada din Bulgaria avea niste denivelari insesizabile de la volan, care te aruncau pentru o sutime de secunda un metru in stanga sau in dreapta. Norocul nostru a fost ca avem o masina 4x4, poate norocul altora este ca stiu drumul si merg pe autostrada cu 60 la ora, sa poata redresa in timp util. In schimb, multi au ghinion, am vazut multe accidente pe drum. Stateam cu tensiunea crescuta cand intra Relu in depasire (vorba vine, depasire, adica era pe banda din stanga a autostrazii) pe langa un tir. Stiam ca e nevoie de multa prezenta de spirit sa redresezi masina daca fix acolo mai prinzi o denivelare.
  • Drumul din Grecia pana la vama bulgara e mizerabil. Dupa cativa kilometri de autostrada, intri pe un drum de tara care m-a facut sa-mi schimb parerea despre greci, eu credeam ca au doar drumuri perfecte :)).
  • La OMV-urile din Bulgaria nu am gasit altceva de mancare in afara de alimentele de pe rafturi (chipsuri, biscuiti,...) sau alimentele din vitrina de la casa (croissante, sandwichuri cu mezeluri). In restul OMV-urilor din Europa (Romania, Ungaria, Serbia,...) se poate servi si mancare facuta. Si in Bulgaria aveau meniuri, doar in limba bulgara, cu cateva poze, dar orice le-am cerut de pe ele spuneau ca nu fac (cartofi piure, chiftelute, gratar de pui, salata cu branza,...).
  • Bucurestiul are drumuri perfecte fata de Sofia. Nu numai ca e plina de gropi, dar mai are si niste drumuri cu pavaj, astfel incat vreo 20 de minute am avut impresia ca suntem intr-un avion, asa faceau un zgomot...
  • Drumul Thessaloniki – Bucuresti are 700 de km, dar fiind drum de Bulgaria, am ajuns dupa ora 22 in Bucuresti...
  • Pentru cei chiar din Baia Mare (stiu multi care din inertie merg prin Bulgaria in Grecia, de pe vremea cand la iugoslavi era razboi), drumul Bucuresti – Baia Mare are 600 de kilometri, prin tara, deci prin ambuteiaje in zona Sibiului, blocaje pe Valea Oltului, coloane de tiruri, etc. Cred ca suntem tara cu cele mai multe tiruri, nu am mai vazut nicaieri asa ceva. Drumul Timisoara - Baia Mare are 370 km, si Timisoara - Oradea e chiar bun. Plus ca, fara suparare, poate pentru ca e drum mai putin circulat, popasurile de pe vest sunt mai civilizate, cu mancare mai curata. Pe centrul tarii ne-am oprit la amiaza intr-un loc populat, ne-am gandit ca fiind parcarea plina e mancarea buna, sperand ca vom putea lua pranzul, dar mi-a fost greata si la masa sa stau, nu mai vorbesc de toalete. Asa ca am asteptat frumos inca multi kilometri pana cand am avut norocul sa gasim un OMV la Alba Iulia, sa ne luam masa de pranz curata si civilizata la ora 17. Din Rm-Valcea pana la Alba Iulia nu am mai avut pe traseu nici un OMV.

Deci pentru noi e evident pe unde vom merge de acum inainte in Grecia :).

8 comentarii:

  1. Pe baza informatiilor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe:

    "Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Macedonia pentru călătorii de scurtă şedere, până la 90 de zile, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări.
    Intrarea fără viză pe teritoriul Republicii Macedonia a cetăţenilor români se face pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil."

    Te rog sa corectezi informatiile scrise deoarece nu sunt precise.

    Cu respect,
    Laurentiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant, noua mereu ni s-au cerut pasapoartele. Si cu Serbia oare cum e? Hai ca las totusi cum am scris, si cei interesati, care vor vedea si comentariul tau, vor cerceta mai bine, daca nu vor dori sa isi faca pasaport.

      Ștergere
  2. Noi anul trecut am mers cu pasapoarte dar la intoarcere am testat terenul si a fost ok cu CI. Anul asta - pasaport doar pentru Iarina, iar noi cu CI - nici o problema la nici o frontiera!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Superrrrr! Ce veste buna, deci traseul prin Serbia iese invingator din orice punct de vedere :D.

      Ștergere
  3. Raluca, stii cumva cu cat e mai lung traseul prin Serbia? Ai mei vor pleca spre Grecia in 2 sapt si problema e ca fratele meu mic are rau de masina - e un calvar pentru el orice calatorie lunga iar ai mei imi spuneau ca pe la bulgari e mult mai scurt (cu vreo 400 de km).

    Merci, te pup,
    Andra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru noi e mai scurt cu vreo 130 km drumul prin Serbia, dar lumea prefera Bulgaria cred ca de pe vremea cand Iugoslavia era in razboi. Dar noi suntem in Baia Mare.

      Mie imi place mult http://www.viamichelin.com/, in stanga dai localitatea de pornire, cea de plecare, si isi calculeaza trasee (cel mai scurt, cel mai economic - evita autostrazile cu taxe, cel mai rapid - care poate sa nu fie cel mai scurt). Poti intra sa-i dai si puncte intermediare, sa te duca pe un anumit traseu prestabilit. Eu imi si imprim hartile de aici, fac zoom pana la nivelul localitatilor, si mi le tot printez.

      Pupici!

      Ștergere
    2. Buna Raluca,
      Si nou suntem si Baia Mare si pornim catre Grecia (Halkidiki) in 25 iulie, si din pacate nu stim ce traseu sa alegem...pasapoarte nu avem si ne gandeam sa mergem prin Bulgaria, dat fiind faptul ca e si mai scurt drumul...legat de trecerea la bulgari ne gandeam sa trecem pe la Bechet, desi toata lumea recomanda Giurgiu, oricum sunt prea putine informatii despre acest traseu...ne recomanzi sa mergem prin Serbia?

      Ștergere
    3. Noi pe la Giurgiu am trecut la revenirea in tara. Da, as alege Serbia-Macedonia. Pe langa cele spuse mai sus, am inteles ca si drumul prin tara spre Bucuresti e plin de lucrari si se intarzie mult. Daca sunteti doar adulti se poate trece cu buletinul. Numai la copii e nevoie de pasaport. Vor sa intre in UE si de aceea ne lasa asa.

      Vacanta frumoasa!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...