marți, 20 septembrie 2011

Alex vorbeste!

Da, si-a dat drumul dintr-o data! Asa cum spunea toata lumea si eu nu credeam. Bine, sa nu se creada ca a inceput sa spuna propozitii :)). Dar de la un copilas care spunea toata ziua "mamaaaaa", "tata", "da" si "nu", e ceva!

Dupa ce am venit din concediu, numele bunicilor s-au schimbat. De la "Bu" pentru amandoi, au ajuns "Cu" - bunicul si "Ca" - bunica. De fapt chiar am vazut ca are o preferinta in a spune ultima silaba a unui cuvant. Pentru ca si vaca a ajuns "ca", si calul tot "ca" (cu un "l" mai stins), si kk e "ca",... Unchiu' Lali a ajuns din "uuu", "ciu".

Pe motivul invatarii noilor cuvinte, de cand am venit din concediu are si o anxietate de separare fata de toata lumea din familie, chestiune care o voi dezvolta alta data. Si a inceput chiar sa vorbeasca in somn "cu, ca, ciu", ca sa mai exerseze. Apoi, din cauza ca bunicii au plecat in concediu si ei, anxietatea s-a dezvoltat si mai tare, si in timpul noptii au inceput trezirile dese, plansetele, si chiar perioadele de nesomn in care ma intreaba continuu despre "cu", "ca" si "ciu". Si cand se intampla sa ne prinda ora 4-5 dimineata tot intreband despre ei, imi vine sa ma duc sa-l las lor in dormitor :)). Dar stiu ca si ziua intreaba de ei, dar fara mine nu sta cu ei, asa ca stiu ca nu rezolv nimic :)).

Oricum, stiam ca inaintea unui mare hop in dezvoltare ei regreseaza putin in alte aspecte. E normal, dar uneori uitam.

Pana saptamana trecuta nu voia sa repete nimic dupa noi, se enerva daca ii spuneam ceva pe silabe. Apoi am vazut ca incepe sa spuna el pe silabe cuvintele deja cunoscute, atunci cand se preface ca scrie pe o hartie "maaammaaaa". Si spune asa, lung, ca si cum chiar si-ar dicta :)).

Saptamana trecuta cred, sau in urma cu doua saptamani, nu mai stiu... a descoperit o jucarie soparla vorbitoare de limba engleza si cantatoare. Si s-a distrat intr-o seara cu Relu cu ea. Si, dupa ce de atata vreme noi vorbim mult cu el (nu stiu cine mai vorbeste cat mine cu el, ca ma doare gura si gafai si cand iesim la plimbare; nu ma lasa in pace, trebuie sa-i descriu toate camioanele, toate autobuzele, etc. trebuie sa-i cant despre ele, tot timpul imi merge gura, pentru ca e la mine in boba sau in sling, asa ca nu am scapare... :D. Plus bunicii care de cand era mic ii povestesc continuu despre orice), dupa ce ii citim atata, dupa ce ii cantam atata, dupa ce imitam toate animalele cand ne cere el, el nici o vorba in limba romana... Acum a dat de soparla si il aud cum o imita, dupa cateva minute de joaca, "nambă" (numbers), "calăz" (colours) si nu stiu mai cate! Uau! Dupa ce vocabularul lui cuprindea doar vreo 10 cuvinte. Deja ma gandeam de unde sa cumpar o jucarie din aia in limba romana, sa invete copilul meu sa vorbeasca! E drept ca Relu ii repeta ce spune soparla, dar si pana atunci a mai vorbit Relu cu el, va spun sigur :D.

Si asa a inceput. Pana zilele trecute nu repeta decat ce spunea Relu (acum are incredere si in noi :D). Dar el chiar reusea sa-l faca sa spuna multe cuvinte. "Toita" e toyota bunicului, "mini" e desigur a mea. "eu" e be-em-veu :D. Cel mai simpatic e ca "tu" este el. Vreau sa-i dau sa manance, striga "tuuu" si ia lingurita. Vreau sa ii arat ceva intr-o carte, srtiga "tuuu" si mi-o smulge. Vreau sa-l spal pe dinti, iar "tuuuuu".

Si a ajuns sa repete dupa Relu aproape orice. Daca au inceput sa-i numeasca pe toti membrii familiei, pe toti i-a repetat dupa el. Numara asa de frumos pana la 10 impreuna cu el, ca imi vine sa-l mananc! E asa de emotionanta perioada asta, si pentru ca in sfarsit ii aud vocea scumpa, si pentru ca e constient de importanta momentului, sta asa frumos ca un elev si are o pozitie super simpatica :)).

Dar ne mai surprinde si cu lucruri care nu i le-a repetat Relu, si tot le spune si el. Aseara a cerut "apa" (am uitat sa-l numesc mai sus, si asta era de mai demult in lista noastra), si eu credeam ca vrea sa isi bage periuta de dinti in pahar, sa o limpezeasca, cum facem uneori. Si m-a vazut ca nu i-am intins paharul lui, asa ca a zis "bei", ca sa-mi spuna pentru ce vrea apa :D.

Azi l-a intrebat bunica lui ce are Matusa Anuca de la Napradea in cotet, si el a raspuns "pocu" (porc :D).

Tot acuma seara ne-am distrat de el. L-a pus Relu sa spuna Teddy. Si apoi l-am intrebat daca stie cine e Teddy, si el razand emotionat a zis "cu!" (bunicul) :)).

Duminica dimineata s-a trezit, s-a ridicat din pat, a mers la usa de la balcon si a vazut ceva interesant: "tata! aciii! hai!" :)))

"catea" = cartea, "pîi" = paine, "mei" = mar, "minj"= mingea, "ugi" = fulgi,

Cel mai frumos spune "galbin" la galben, si noi ii tot oferim obiecte galbene ca sa spuna iar si iar si iar! :)) "Ma" e masina demult, ba chiar a mai spus si "ma.. gu" la masina de gunoi (uite ca pana la urma or fi fost mai mult de 10 cuvinte si inainte :D), dar acum spune "ma galbin" la masina lui galbena. Azi a zis si "vedi" la verde, si "astu" la albastru, si "alba" la alb. "ush" spune de multa vreme si la culoarea rosie, si la leguma rosie.

Daca pana acuma imi venea sa il mananc de cate ori ma uitam la el, daca nu exista zi in care sa ma mir ce minune traiesc, simt ca urmeaza si mai si. Nu imi puteam imagina ca poate sa fie asa de dulce cand incepe sa vorbeasca! Si nu credeam ca de la un vocabular asa limitat, incepe sa spuna dintr-o data, chiar si 10 cuvinte noi pe zi!

7 comentarii:

  1. Felicitari! Ce emotionant este cand auzi un cuvant nou. Eu ma opresc derutata de fiecare data cand il aud si ma intreb cine a vorbit :))

    RăspundețiȘtergere
  2. ce frumoooos, ne suprind mereu puiutzii mici si ne emotioneaza din ce in ce mai tare. Bravo, Alex!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti inteleg bucuria, e o perioada atat de frumoasa, de generoasa in emotii. Felicitari micutului vorbaret pentru minunata muzica din cuvinte! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. :) E mare puiul tau! Felicitari! Incet - incet o sa vina de ce-urile. :P

    Bravo, Alex!!

    RăspundețiȘtergere
  5. ei, asta da veste frumoasa! bravo, Alexutu'!
    Raluca, ma bucur din suflet pentru progresele puiului, deci se pare ca de asta a avut anxietatea de separare, nu?
    va pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravo Alex , ai vazut ce surprize ne rezerva pruncii .

    Si Iza face la fel cand isi spune ei" tu" si ma deruteaza , trebuie sa o intreb de 2 ori ca sa fiu sigura.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumim, fetelor, ca va bucurati alaturi de noi! Progresele sunt galopante in domeniu :)). Acum nu mai asteapta sa numare repetand dupa noi, dupa ce zicem "unu", "doi" (el "doi"), "trei" (el repede "tei" - "patuuuuu") :)).

    Apoi seara cand ne uitam ca de obicei in carti cu poze, incepe singur sa spuna cuvinte care nici nu stiam ca le cunoaste, deci evident nu i le-am repetat de cand a inceput sa vorbeasca. "eba" si arata zebra, "s" si arata ursul, "itza" si arata veverita, "buza" si arata buburuza. Nu se mai opreste :)))) E un scump si jumatate :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...