Ati simtit vreodata ca doar dupa ce dati de putin “rau” va dati seama cat va e de bine in general? :D
Eu am simtit asta ieri. In ultimele saptamani, ultimele luni poate, nu am avut nici o nemultumire, nici un “nerv”, nici o revolta interioara... Poate pentru ca am ales sa imi petrec timpul doar cu lucruri placute, ca doar viata e scurta :D. In mediul virtual cu oameni dragi, in viata reala cu oameni dragi si cu multe activitati in aer liber. Pentru firma lucrez cu cea mai mare placere si implinire. Ei si azi, cand am simtit pentru cateva minute asa o tensiune in piept, o greutate, mi-am dat seama ca pe vremuri asta era senzatia constanta. De neputinta de a schimba ceva in bine (de la politicieni ce fura tara, pana la distrugerea iremediabila a planetei, sau abuzuri asupra oamenilor). Si abia azi mi-am dat seama ce usoara si sanatoasa ma simt de ceva vreme. Si ce bine e fara tensiunea aceea. Si ce fericita si calma si implinita si “zen” m-am simtit in ultima vreme! Chiar e minunat sa poti sa te simti asa extraordinar in mod constant, ca o stare de fapt! Sa fii euforica, iubita si iubitoare luni la rand...
Merita oare sentimentul de greutate apasatoare? Eu nu cred. Chiar daca atunci cand esti naivo-fericit in cercul tau, asta inseamna ca in lume se intampla multe rautati, din moment ce nu poti schimba nimic, nu cred ca merita. La concluzia asta am ajuns ieri, cand am simtit acea presiune fizica, palpabila, pe care nu o mai simtisem de multa vreme. Sunt egoista gandind asa? Sigur :D.
Sa ma explic. Eram si eu intr-un grup de multe mame pe facebook. Si in timp m-au cam deranjat unele chestii (training de cry-it-out pentru somn si altele pe tema), am incercat sa spun ce am mai citit si eu, mamicilor nu le placea o astfel de parere, asa ca am tacut o perioada. Apoi nici nu am mai intrat deloc sa citesc. Mi-am gasit un cuibusor caldut si bun cu mamici ca mine :D in care sa ma simt bine. Am vazut ca nu are sens sa-ti pierzi timpul si nervii sa explici cuiva ceva. Pfff si ce bine mi-a fost o perioada! Ca n-am mai citit aberatii parintesti...
Azi mi-a aparut o notificare ca a scris o cunostinta de-a mea. Curioasa, am intrat. Dar nici n-am apucat sa ajung la postarea ei, ca mi-a atras atentia un cuvant pe pagina: “Babywise”! Hai mai, imposibil! Cum Babywise? Mai este cineva pe lumea asta care sa nu stie cat e de nociva acea tehnica? Cartile de Babywise pe care multe librarii din state refuza sa le comercializeze pentru ca reprezinta tehnici de abuz explicate? Care au fost la moda prin anii ’90, dar de atunci s-a aflat cat sunt de nocive??? Eu cand mai citeam de Babywise, o faceam asa, mai mult pentru cunostinte istorice, eram absolut sigura ca acele metode au fost abandonate de pretutindeni!
Si aici mamica sustinea ca fiecare poate sa-si aleaga ce i se potriveste, si ca la ei functioneaza de minune. Ce puteai sa-i spui? Am iesit din grup si gata. Am sperat ca imi voi recapata zenul :D. Veneam dupa o zi destul de grea cu un Alex cuminte, dar diareic, si singura cu el pana seara. Relu l-a luat sa ma relaxez si mi-am recapatat 99% din zen cu activitati sportive :D. Pentru restul de 1% a trebuit sa ma exprim in scris aici :D.
Stiu ca mi s-a mai reprosat ca eu cred ca le stiu pe toate, sau ca numai eu stiu ce e bine... Eu nu cred ca e asa. Nu sustin niciodata ca le stiu pe toate. Dar atunci cand e fara dubiu ceva doar alb sau negru, fara nuante de gri, de ce cautam scuze parintelui? De ce tot aud placa aia ca o mama sigur isi iubeste copiii? Si cand ii abuzeaza? Si cand ii arde cu cutitul? Si cand ii bate? Mi s-a mai reprosat si faptul ca sunt categorica si intoleranta. Si ca nu vad nuante de gri. Unde ar fi nuanta de gri la o bataie de exemplu? Daca e saptamanala e ok si daca e zilnica nu? Sau poate unii ar zice ca si zilnica e ok, dar numai o data pe zi...
Stiu ca degeaba i-as fi spus ceva mamicii de azi. Nici nu mi-a trecut prin cap, la cat era de hotarata ca asta e cea mai buna cale de parenting. Asa ca ma simt datoare sa scriu aceasta postare in speranta ca domnul Google ii va ateriza aici pe toti cei care sunt in dubii, daca Babywise e ok sau nu.
Pentru ca atunci cand aflu de un parinte ca foloseste o metoda de educatie abuziva, eu ma gandesc ca pot fi doar 3 situatii: nu stie ca aceasta ii face rau copilului (deci nu are informatia), nu crede ca aceasta ii face rau copilului (are informatia, dar nu a receptat-o) sau pur si simplu nu-i pasa. Eu vreau sa ajung cumva cu informatia la cei din primul grup. Pentru ca acestora de multe ori instinctul le spune ce e bine, dar informatiile de pe net, de la vecini, prieteni, rude, sunt coplesitoare. Si in primele luni ale copilului esti in stare sa faci orice doar sa nu fi considerat de cei din jur un parinte ratat (ca nu-ti doarme toata noaptea, ca nu se ingrasa repede sau alte targeturi de comparatie).
Nu, nu ma cred o persoana importanta prin faptul ca vreau sa informez (si asta mi s-a reprosat :D). Dar cand Alex era mic si plangea mult si dormea putin din cauza refluxului, Relu a citit pe ceva forum de metoda de adormire Ferber (cry-it-out). Si asa era expusa informatia, incat nu iti dadeai seama ca de fapt tu esti un parinte egoist ca vrei sa dormi, ci aveai impresia ca nu esti un parinte bun daca nu-ti inveti copilul sa adoarma. Si el doar asa poate sa invete, prin plans controlat. Relu era foarte incantat de cum o sa-l invatam noi pe Alex sa doarma. Si sa nu uitam ca e un tata empatic, dedicat, iubitor, care nu avea nimic impotriva sa doarma Alex PE EL, pe pieptul lui, in fiecare noapte din primele 5 luni de viata! Ii facea placere! Deci nu voia sa-i aplice lui Alex cry-it-out din cauza ca nu mai putea suporta nesomnul lui Alex sau somnul cu pretentii al lui Alex. Nu! Voia sa exersam cry-it-out pentru ca marea majoritate a articolelor de mainstream la copii iti insufla impresia ca asta face un parinte iubitor, care tine la copilul lui! Trebuie sa-l inveti sa adoarma! Altfel ce fel de adult va fi el???
Eu ca mama simteam ca nu as putea face asta. Dar atunci, la inceput, nu am avut energia de a cauta ceva pe net ca sa-l contrazic. Reamintesc faptul ca al meu pitic dormea putin si plangea cam 90% din timpul in care era treaz. Si asta fara sa putem vreodata sa-l lasam jos, ca voma in jet artezian. Deci consolat continuu el plangea isteric de se invinetea si se ineca... Repet lucrurile astea ca sa ma scuz pentru lipsa de timp sau chef sa caut informatii pe net in primele lui luni de viata.
Asa ca m-am bucurat cand mi-a zis din acel articol ca metoda Ferber e periculoasa, poate fi chiar mortala, daca se aplica inainte de a avea copilul 8 luni. Bine, ar fi trebuit sa li se aprinda tuturor cititorilor un beculet, ca daca e periculoasa pana la 8 luni, nu are cum sa fie ok nici dupa... Asa ca i-am zis lui Relu “no, o lasam atunci pana dupa 8 luni”. Respirand usurata in sinea mea de mamica iubitoare, care dupa ce vedea ca nu reuseste sa-si consoleze micutul plangacios, nu si-ar fi putut imagina ca l-ar putea lasa vreodata sa planga intentionat.
Reiau ideea, ca postarea devine asa lunga incat orice vizitator google se va pierde in cautarea baby wise-ului... Deci am vrut doar sa subliniez ca nu tot timpul cei care aplica o metoda dura o fac informati. Unii chiar cred ca asa e bine. Asta e publicul meu tinta :D.
Bebelusii plang ca sa ne comunice o NEVOIE. Nu plang ca sa ne manipuleze. (Bine, nu stiu ce dobitoc o fi ajuns la concluzia asta prima data si cum a ajuns asa propagata. Ce specie nu are incredere in puii ei, ce specie isi pedepseste puii si se razboieste cu ei? Si noi ca oameni, de cand avem tendintele astea sa credem ca ii facem ca sa ii abandonam imediat? Sa fie independenti de mici?) Pentru ei plansul este singura forma de comunicare daca parintii nu recunosc semnalele pe care le transmit pentru fiecare nevoie. Asa ca, dragi parinti, ascultati-va instinctele! Ele nu gresesc! Ele va spun sa va luati copiii in brate cand plang, si sa-i mangaiati si sa-i alinati. Nu dureaza mult, e vorba de primele luni din viata copilului vostru! E temelia lui pentru viata. Marea majoritate a mamelor se pregatesc din timpul sarcinii sa ofere ce e mai bun copiilor lor, asa ca nu inteleg de ce dupa nastere deja astia micii le incurca viata si trebuie sa se debaraseze de ei...
S-a demonstrat ca bebelusii dresati cu Babywise cresc foarte greu in greutate, se dezvolta greu.
http://www.drmomma.org/2009/10/babywise.html
In articolul de mai sus, pe langa o suita de informatii despre Babywise (merita citit, e cel mai complet!), este descris un caz al unei mamici careia ii venea sa isi aline copilul, dar nu putea sa isi asculte instinctul pentru ca avea impresia ca Ezzo, autorul Babywise, stie mai bine... Cand a ajuns cu copilul de doua saptamani la control, acesta nu se dezvoltase si era asa de deshidratat incat nu mai putea produce nici lacrimi! Lor li se spusese ca daca asculta de ceea ce spune cartea, bebelusul va dormi toata noaptea la 8 saptamani (serios acum, de ce ai vrea asta, cand s-a demonstrat ca ei se trezesc noaptea tocmai ca o metoda de supravietuire!), va plange mai putin ca alti copii si chiar va avea un risc redus de ADHD. Si cum ei isi doreau sa faca ce e mai bine pentru bebelus, au aplicat metoda!
Cartea se numeste “On Becoming Babywise”, publicata la o editura crestina, Multnomah/Questar. Exista si volumul “Babywise II” pentru varsta 5-15 luni. Autorul, Gay Ezzo, este un predicator evanghelist. El, impreuna cu membrii familiei lui, detin “Growing Families International”, o asociatie bisericeasca pentru parinti (nu e non-profit) din California. Principiile lui Ezzo pot fi insumate in fraza: “A creste copii buni nu e o chestiune de noroc, ci consta in aplicarea corecta a principiilor lui Dumnezeu”.
Asociatia GFI are o linie de produse in continua expansiune. Dr. Robert Bucknam, un pediatru din Denver, este listat ca fiind co-autor. Pentru cei din biserici, apar ca autori doar Ezzo si sotia lui. Pentru cartile vandute in afara bisericilor, referintele teologice au fost scoase.
Majoritatea personalului medical din America, a consultantilor de lactatie si a expertilor in dezvoltarea copilului vorbesc peste tot despre cat de periculoasa este aceasta metoda.
In 1997, aproximativ 100 de medici, incluzand experti renumiti, si 20 de membri ai Academiei Americane de Pediatrie (AAP), au trimis o scrisoare de atentionare la AAP, legat de sfaturile emise de Ezzo. Chiar si AAP a trimis apoi o rezolutie pentru investigarea Babywise si efectele ei asupra sanatatii copiilor. Tot intr-o publicatie AAP, Dr. Matt Aney, un pediatru din California, a scris un editorial in care a povestit cum a revizuit personal zeci de dosare medicale ale nou-nascutilor cu probleme de sanatate (de la lipsa cresterii in greutate si pana la deshidratare si simptome de depresie) care s-au dezvoltat dupa ce parintii au urmat sfaturile din Babywise.
Cea mai mare controversa apare din faptul ca Babywise reprezinta o intoarcere in timp cand manualele de crestere a copiilor (azi discreditate) invatau mamele sa stea cu ochii pe ceas, si nu pe semnalele copiilor lor, pentru a determina cand sa ofere sanul sau sticla. Dupa ce toata lumea deja stia ca un copil trebuie hranit la cerere, acum Academia Americana de Pediatrie a simtit nevoia sa mai specifice o data (din cauza cazurilor multe de Babywise) ca orarele impuse de parinti pun copiii intr-o situatie riscanta in care nu cresc in greutate si se deshidrateaza.
Ezzo nu e de acord. A patentat chiar si un termen, "Parent Directed Feeding (PDF)". El continua sa sfatuiasca hranirea dupa ceas, sugerand ca nou-nascutii alaptati la cerere sunt “confuzi”, “inconfortabili” si “nesiguri” (exact ce ziceam mai sus, te face sa te simti un parinte bun doar daca ii urmezi sfatul, pentru binele copilului tau!). Ezzo recomanda renuntarea la mesele de noapte la 8 saptamani de viata. Dupa 3 luni cu programul lui garanteaza 9-11 ore de somn continuu pe noapte. Pe langa somnurile lungi de zi.
Reamintesc linkul acesta http://www.askdrsears.com/topics/sleep-problems/8-infant-sleep-facts-every-parent-should-know (daca nu aveti rabdare, sariti direct la NIGHTTIME PARENTING LESSON #3). Copiii trebuie sa se trezeasca noaptea!
Un bebelus de 8 saptamani in general mananca 30% din lapte pe timpul noptii. Asa ca e logic de ce bebelusii crescuti cu metoda Babywise nu cresc bine.
Iar daca vrei sa alaptezi, Ezzo te invata ca daca alaptezi prea des iti va SCADEA productia!!! Si ca se va compromite sanatatea copilului! Ei, asta, cumulat cu faptul ca nenea Ezzo e un predicator cu multi adepti, i-a facut pe multi parinti sa ii cada in plasa! Ei chiar voiau ce e mai bun pentru copiii lor!
Asta cand credeam ca traiesc in niste vremuri cand toata lumea stie ca daca bebe suge des, se face lapte! (De fapt cei care ma intreaba daca mai am lapte nu cred ca stiu asta :D)
Dr. Katherine Dettwyler, un profesor de antropologie la Universitatea A&M din Texas, una dintre cele mai importante autoritati globale in perspectivele bioculturale in hranirea nou-nascutilor, spune ca nou-nascutii sunt facuti sa manance des si in ritmul lor!
Legat de somn, bebelusii care se impotrivesc metodei Babywise, sunt lasati sa planga o ora in patutul lor. Chiar si timpul de joaca e structurat, cu portiuni in continua crestere controlata in care copilul isi petrece timp singur in camera de joaca. Ezzo ii amageste pe parinti spunandu-le ca focusul mental, creativitatea si capacitatea de atentie sunt inapoiate daca nu se respecta timpul structurat de joaca.
Dupa ce bebelusii implinesc 6 luni, parintii sunt instruiti sa inceapa masuri disciplinare, pedepse, cum ar fi strangerea puternica a mainilor bebelusului si lovirea lor. Sau izolarea in patut pentru “infractiuni rebele”, cum ar fi faptul ca se prostesc, sau chiar se joaca cu mancarea in scaunul de masa. Ezzo le explica parintilor ca folosirea durerii si disconfortului pot fi unelte esentiale de disciplina.
Dupa varsta de 2 ani si jumatate, daca au un accident de pipi sau kk, trebuie ei sa se curete si sa isi spele hainele si ce au murdarit.
Desi studiile stiintifice povestesc de cat e de importanta apropierea dintre parinti si copii (logic, nu? Ca doar animalele nu-si abandoneaza puii in alta vizuina sau pe alta craca, si nici omul n-a facut-o pana in secolul trecut si a crescut omenirea numai oameni stabili psihic si emotional...), Ezzo isi convinge adeptii ca prea mult leganat sau prea mult tinut in brate este nociv pentru copil. (Deci nici macar nu merge pe ideologia parintilor ce-i cunosc eu, care isi lasa copiii sa planga ca nu mai pot de oboseala sau s-au saturat, nu, te convinge ca ii ruinezi viata, sanatatea si viitorul copilului daca nu faci cum zice el).
Dar se pare ca cu fiecare editie Ezzo mai imblanzeste putin tonul, ca sa ii poata cuceri pe parinti. Editiile din 93 si 95 sunt renumite pentru afirmatii medicale bizare de tot. De exemplu, daca mama isi va hrani copilasul mai des decat orarul stabilit de Ezzo, ea va dezvolta o boala hormonala care va duce la depresie post-partum (!?). Bine, in carte sunt date multe referinte la studii facute chiar de asociatia lui (cica), dar nepublicate nicaieri... Si ei mai sustin ca peste 100 de medici din tara sunt de acord cu ei, dar nu amintesc nici un nume.
In ultimele editii Ezzo chiar a citat din unul din cei mai mari critici ai lui, scotand cuvinte din context. Aceasta, Kathleen Auerbach, spune ca a vazut multe familii care au incercat tehnica de hranire la programul lui Ezzo si a descoperit doar parinti deprimati si indurerati si bebelusi care de-abia supravietuiau si se inchideau in ei psihologic. Ea isi aminteste de un bebelus care dupa 2 luni de Babywise nu numai ca era subnutrit, dar nu voia sa aiba contact vizual cu mama lui, ii evita privirea.
Astfel, parinti care ar fi vrut sa faca bine, au parte de ghinion sa dea de Ezzo, sau probabil pe linie religioasa ajung la el. Planul lui Ezzo e plin de informatii gresite si de ura pentru copii.
Da, programul “functioneaza”, intr-adevar, pentru ca bebelusul se resemneaza si nu mai cere lapte, se obisnuieste cu putin. Se resemneaza si nu-si mai cheama mama, stie ca ea nu va mai veni pentru ca el nu merita (si va ramane toata viata cu sentimentul de desconsiderare de sine). Se resemneaza si nu isi mai dezvolta curiozitatea, pentru ca nici un copil nu vrea sa-si supere parintii.
Daca versiunea pentru magazine nu contine explicatii pentru tehnica Babywise, versiunea pentru biserici le contine: un parinte nu trebuie sa intervina cand plange copilul pentru ca nici Dumnezeu nu a intervenit cand Hristos era pe Cruce. Si mai spune ca in timpurile biblice o mama nu avea timp sa stea langa copilul ei, asa ca acesta crestea singur (?!).
Oricum, Institutul de Cercetare Crestina a spus de multe ori ca organizatia lui Ezzo are tendinte de secta, incluzand autoritarism, izolare, punere in pericol fizic si emotional si tehnici dure. In plus, adeptii organizatiei nu au voie sa povesteasca despre ce se intampla la intalnirile lor cu nimeni din afara organizatiei.
Ce ar fi trebuit sa-i puna pe parinti pe ganduri e faptul ca organizatia a publicat tot felul de brosuri in care ii indemna pe acestia sa nu-si bata copiii in public si sa se asigure ca vecinii nu aud cum plang copiii. Si sa-si instruiasca pruncii sa nu spuna nimanui ce se intampla acasa.
Consiliul de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor din Orange County California a ajuns la concluzia ca materialele organizatiei contin elemente de abuz asupra copiilor si a avertizat populatia.
Exista sociologi care cerceteaza forumurile asociatiei, unde se intalnesc parintii care pun intrebari despre Babywise. Acestia au fost socati cand o mama era speriata daca totusi face ce e bine pentru copilul ei, dupa ce acesta, din cauza plansului continuu neconsolat, isi pierduse vocea si avea sange in gat! Sau era un parinte care isi izola copilasul in patut pentru ca acesta nu a folosit limbajul semnelor pentru bebelusi ca sa comunice ca a terminat de mancat!
Linkul dat mai sus, din care am spicuit informatiile astea, contine zeci de referinte, si legate de babywise, si legate de cresterea sanatoasa a copilului.
Aici http://www.drmomma.org/2009/12/babywise-linked-to-babies-dehydration.html este un articol din revista Academiei Americane de Pediatrie legat de pericolele pe care le implica Babywise (oprire din crestere, deshidratare, scaderea laptelui matern, intarcare prematura involuntara). Este de fapt opinia lor oficiala legata de fenomen. Este descris putin si programul de masa Babywise, in care daca bebelusul nu mananca la ora programata, este lasat sa planga de foame pana la programarea urmatoare, ca sa se invete minte pe viitor.
Aici o abordare ironica http://www.drmomma.org/2010/08/on-becoming-elderwise-caring-for.html a modului in care s-ar aplica Babywise batranilor (si de fapt modul in care natural au invatat acesti bebelusi ca trebuie sa se comporte cu cei slabi).
Aici http://www.drmomma.org/2010/01/pediatric-nurse-and-former-ezzo-parent.html e povestea unei asistente pediatrice, care a urmat sfaturile lui Ezzo pana la imbolnavirea copilului.
Aici http://www.drmomma.org/2010/01/confessions-of-failed-babywiser.html e povestea unei mame de 3 copii, care abia la al treilea copil si-a dat seama ca nu face bine aplicand Babywise. Dupa ce cu toti copiii a ajuns la medic pentru ca erau infometati. Dupa ce i-a scazut laptele din cauza programului de supt. Dupa ce pe toti i-a batut si i-a disciplinat in tot felul de moduri abuzive.
Un articol mai plictisitor despre “mafia” creata de Ezzo, spusa de un fost subaltern de-al lui http://www.drmomma.org/2009/12/adventure-in-ezzoland.html .
Despre metodele de educatie crestina: http://www.drmomma.org/2009/12/train-up-child-in-way-he-should-go.html.
Aici http://www.drmomma.org/2010/01/case-for-cue-feeding.html in cateva paragrafe de la mijloc e explicat sistemul endocrin prin care daca un bebelus suge la program, nu numai ca scade lactatia, dar si copilul creste greu in greutate.
Stiu ca multi parinti dau ochii peste cap cand mai spun cate ceva de rau despre cry-it-out. Credeti-ma, Babywise este ceva mult mai diabolic. Si este blamata de toti specialistii: http://en.wikipedia.org/wiki/On_Becoming_Baby_Wise#Criticism
Un site special cu informatii despre Babywise: http://www.ezzo.info/
Este o tehnica de abuz asupra copiilor. Abuz fizic si abuz emotional. Chiar imi doresc o lume in care daca exista monstri care isi abuzeaza parintii, sotiile, copiii, animalele, macar sa nu propage in public tehnicile lor asupra altor oameni slabi care sa le adopte.
Si acum, inapoi la “zenul” meu :D. Care de acum inainte va trebui “ajutat”, pentru ca a inceput toamna cu ploi de multe ore si zile...
Edit 11 ian 2013:
Eu am simtit asta ieri. In ultimele saptamani, ultimele luni poate, nu am avut nici o nemultumire, nici un “nerv”, nici o revolta interioara... Poate pentru ca am ales sa imi petrec timpul doar cu lucruri placute, ca doar viata e scurta :D. In mediul virtual cu oameni dragi, in viata reala cu oameni dragi si cu multe activitati in aer liber. Pentru firma lucrez cu cea mai mare placere si implinire. Ei si azi, cand am simtit pentru cateva minute asa o tensiune in piept, o greutate, mi-am dat seama ca pe vremuri asta era senzatia constanta. De neputinta de a schimba ceva in bine (de la politicieni ce fura tara, pana la distrugerea iremediabila a planetei, sau abuzuri asupra oamenilor). Si abia azi mi-am dat seama ce usoara si sanatoasa ma simt de ceva vreme. Si ce bine e fara tensiunea aceea. Si ce fericita si calma si implinita si “zen” m-am simtit in ultima vreme! Chiar e minunat sa poti sa te simti asa extraordinar in mod constant, ca o stare de fapt! Sa fii euforica, iubita si iubitoare luni la rand...
Merita oare sentimentul de greutate apasatoare? Eu nu cred. Chiar daca atunci cand esti naivo-fericit in cercul tau, asta inseamna ca in lume se intampla multe rautati, din moment ce nu poti schimba nimic, nu cred ca merita. La concluzia asta am ajuns ieri, cand am simtit acea presiune fizica, palpabila, pe care nu o mai simtisem de multa vreme. Sunt egoista gandind asa? Sigur :D.
Sa ma explic. Eram si eu intr-un grup de multe mame pe facebook. Si in timp m-au cam deranjat unele chestii (training de cry-it-out pentru somn si altele pe tema), am incercat sa spun ce am mai citit si eu, mamicilor nu le placea o astfel de parere, asa ca am tacut o perioada. Apoi nici nu am mai intrat deloc sa citesc. Mi-am gasit un cuibusor caldut si bun cu mamici ca mine :D in care sa ma simt bine. Am vazut ca nu are sens sa-ti pierzi timpul si nervii sa explici cuiva ceva. Pfff si ce bine mi-a fost o perioada! Ca n-am mai citit aberatii parintesti...
Azi mi-a aparut o notificare ca a scris o cunostinta de-a mea. Curioasa, am intrat. Dar nici n-am apucat sa ajung la postarea ei, ca mi-a atras atentia un cuvant pe pagina: “Babywise”! Hai mai, imposibil! Cum Babywise? Mai este cineva pe lumea asta care sa nu stie cat e de nociva acea tehnica? Cartile de Babywise pe care multe librarii din state refuza sa le comercializeze pentru ca reprezinta tehnici de abuz explicate? Care au fost la moda prin anii ’90, dar de atunci s-a aflat cat sunt de nocive??? Eu cand mai citeam de Babywise, o faceam asa, mai mult pentru cunostinte istorice, eram absolut sigura ca acele metode au fost abandonate de pretutindeni!
Si aici mamica sustinea ca fiecare poate sa-si aleaga ce i se potriveste, si ca la ei functioneaza de minune. Ce puteai sa-i spui? Am iesit din grup si gata. Am sperat ca imi voi recapata zenul :D. Veneam dupa o zi destul de grea cu un Alex cuminte, dar diareic, si singura cu el pana seara. Relu l-a luat sa ma relaxez si mi-am recapatat 99% din zen cu activitati sportive :D. Pentru restul de 1% a trebuit sa ma exprim in scris aici :D.
Stiu ca mi s-a mai reprosat ca eu cred ca le stiu pe toate, sau ca numai eu stiu ce e bine... Eu nu cred ca e asa. Nu sustin niciodata ca le stiu pe toate. Dar atunci cand e fara dubiu ceva doar alb sau negru, fara nuante de gri, de ce cautam scuze parintelui? De ce tot aud placa aia ca o mama sigur isi iubeste copiii? Si cand ii abuzeaza? Si cand ii arde cu cutitul? Si cand ii bate? Mi s-a mai reprosat si faptul ca sunt categorica si intoleranta. Si ca nu vad nuante de gri. Unde ar fi nuanta de gri la o bataie de exemplu? Daca e saptamanala e ok si daca e zilnica nu? Sau poate unii ar zice ca si zilnica e ok, dar numai o data pe zi...
Stiu ca degeaba i-as fi spus ceva mamicii de azi. Nici nu mi-a trecut prin cap, la cat era de hotarata ca asta e cea mai buna cale de parenting. Asa ca ma simt datoare sa scriu aceasta postare in speranta ca domnul Google ii va ateriza aici pe toti cei care sunt in dubii, daca Babywise e ok sau nu.
Pentru ca atunci cand aflu de un parinte ca foloseste o metoda de educatie abuziva, eu ma gandesc ca pot fi doar 3 situatii: nu stie ca aceasta ii face rau copilului (deci nu are informatia), nu crede ca aceasta ii face rau copilului (are informatia, dar nu a receptat-o) sau pur si simplu nu-i pasa. Eu vreau sa ajung cumva cu informatia la cei din primul grup. Pentru ca acestora de multe ori instinctul le spune ce e bine, dar informatiile de pe net, de la vecini, prieteni, rude, sunt coplesitoare. Si in primele luni ale copilului esti in stare sa faci orice doar sa nu fi considerat de cei din jur un parinte ratat (ca nu-ti doarme toata noaptea, ca nu se ingrasa repede sau alte targeturi de comparatie).
Nu, nu ma cred o persoana importanta prin faptul ca vreau sa informez (si asta mi s-a reprosat :D). Dar cand Alex era mic si plangea mult si dormea putin din cauza refluxului, Relu a citit pe ceva forum de metoda de adormire Ferber (cry-it-out). Si asa era expusa informatia, incat nu iti dadeai seama ca de fapt tu esti un parinte egoist ca vrei sa dormi, ci aveai impresia ca nu esti un parinte bun daca nu-ti inveti copilul sa adoarma. Si el doar asa poate sa invete, prin plans controlat. Relu era foarte incantat de cum o sa-l invatam noi pe Alex sa doarma. Si sa nu uitam ca e un tata empatic, dedicat, iubitor, care nu avea nimic impotriva sa doarma Alex PE EL, pe pieptul lui, in fiecare noapte din primele 5 luni de viata! Ii facea placere! Deci nu voia sa-i aplice lui Alex cry-it-out din cauza ca nu mai putea suporta nesomnul lui Alex sau somnul cu pretentii al lui Alex. Nu! Voia sa exersam cry-it-out pentru ca marea majoritate a articolelor de mainstream la copii iti insufla impresia ca asta face un parinte iubitor, care tine la copilul lui! Trebuie sa-l inveti sa adoarma! Altfel ce fel de adult va fi el???
Eu ca mama simteam ca nu as putea face asta. Dar atunci, la inceput, nu am avut energia de a cauta ceva pe net ca sa-l contrazic. Reamintesc faptul ca al meu pitic dormea putin si plangea cam 90% din timpul in care era treaz. Si asta fara sa putem vreodata sa-l lasam jos, ca voma in jet artezian. Deci consolat continuu el plangea isteric de se invinetea si se ineca... Repet lucrurile astea ca sa ma scuz pentru lipsa de timp sau chef sa caut informatii pe net in primele lui luni de viata.
Asa ca m-am bucurat cand mi-a zis din acel articol ca metoda Ferber e periculoasa, poate fi chiar mortala, daca se aplica inainte de a avea copilul 8 luni. Bine, ar fi trebuit sa li se aprinda tuturor cititorilor un beculet, ca daca e periculoasa pana la 8 luni, nu are cum sa fie ok nici dupa... Asa ca i-am zis lui Relu “no, o lasam atunci pana dupa 8 luni”. Respirand usurata in sinea mea de mamica iubitoare, care dupa ce vedea ca nu reuseste sa-si consoleze micutul plangacios, nu si-ar fi putut imagina ca l-ar putea lasa vreodata sa planga intentionat.
Reiau ideea, ca postarea devine asa lunga incat orice vizitator google se va pierde in cautarea baby wise-ului... Deci am vrut doar sa subliniez ca nu tot timpul cei care aplica o metoda dura o fac informati. Unii chiar cred ca asa e bine. Asta e publicul meu tinta :D.
Bebelusii plang ca sa ne comunice o NEVOIE. Nu plang ca sa ne manipuleze. (Bine, nu stiu ce dobitoc o fi ajuns la concluzia asta prima data si cum a ajuns asa propagata. Ce specie nu are incredere in puii ei, ce specie isi pedepseste puii si se razboieste cu ei? Si noi ca oameni, de cand avem tendintele astea sa credem ca ii facem ca sa ii abandonam imediat? Sa fie independenti de mici?) Pentru ei plansul este singura forma de comunicare daca parintii nu recunosc semnalele pe care le transmit pentru fiecare nevoie. Asa ca, dragi parinti, ascultati-va instinctele! Ele nu gresesc! Ele va spun sa va luati copiii in brate cand plang, si sa-i mangaiati si sa-i alinati. Nu dureaza mult, e vorba de primele luni din viata copilului vostru! E temelia lui pentru viata. Marea majoritate a mamelor se pregatesc din timpul sarcinii sa ofere ce e mai bun copiilor lor, asa ca nu inteleg de ce dupa nastere deja astia micii le incurca viata si trebuie sa se debaraseze de ei...
S-a demonstrat ca bebelusii dresati cu Babywise cresc foarte greu in greutate, se dezvolta greu.
http://www.drmomma.org/2009/10/babywise.html
In articolul de mai sus, pe langa o suita de informatii despre Babywise (merita citit, e cel mai complet!), este descris un caz al unei mamici careia ii venea sa isi aline copilul, dar nu putea sa isi asculte instinctul pentru ca avea impresia ca Ezzo, autorul Babywise, stie mai bine... Cand a ajuns cu copilul de doua saptamani la control, acesta nu se dezvoltase si era asa de deshidratat incat nu mai putea produce nici lacrimi! Lor li se spusese ca daca asculta de ceea ce spune cartea, bebelusul va dormi toata noaptea la 8 saptamani (serios acum, de ce ai vrea asta, cand s-a demonstrat ca ei se trezesc noaptea tocmai ca o metoda de supravietuire!), va plange mai putin ca alti copii si chiar va avea un risc redus de ADHD. Si cum ei isi doreau sa faca ce e mai bine pentru bebelus, au aplicat metoda!
Cartea se numeste “On Becoming Babywise”, publicata la o editura crestina, Multnomah/Questar. Exista si volumul “Babywise II” pentru varsta 5-15 luni. Autorul, Gay Ezzo, este un predicator evanghelist. El, impreuna cu membrii familiei lui, detin “Growing Families International”, o asociatie bisericeasca pentru parinti (nu e non-profit) din California. Principiile lui Ezzo pot fi insumate in fraza: “A creste copii buni nu e o chestiune de noroc, ci consta in aplicarea corecta a principiilor lui Dumnezeu”.
Asociatia GFI are o linie de produse in continua expansiune. Dr. Robert Bucknam, un pediatru din Denver, este listat ca fiind co-autor. Pentru cei din biserici, apar ca autori doar Ezzo si sotia lui. Pentru cartile vandute in afara bisericilor, referintele teologice au fost scoase.
Majoritatea personalului medical din America, a consultantilor de lactatie si a expertilor in dezvoltarea copilului vorbesc peste tot despre cat de periculoasa este aceasta metoda.
In 1997, aproximativ 100 de medici, incluzand experti renumiti, si 20 de membri ai Academiei Americane de Pediatrie (AAP), au trimis o scrisoare de atentionare la AAP, legat de sfaturile emise de Ezzo. Chiar si AAP a trimis apoi o rezolutie pentru investigarea Babywise si efectele ei asupra sanatatii copiilor. Tot intr-o publicatie AAP, Dr. Matt Aney, un pediatru din California, a scris un editorial in care a povestit cum a revizuit personal zeci de dosare medicale ale nou-nascutilor cu probleme de sanatate (de la lipsa cresterii in greutate si pana la deshidratare si simptome de depresie) care s-au dezvoltat dupa ce parintii au urmat sfaturile din Babywise.
Cea mai mare controversa apare din faptul ca Babywise reprezinta o intoarcere in timp cand manualele de crestere a copiilor (azi discreditate) invatau mamele sa stea cu ochii pe ceas, si nu pe semnalele copiilor lor, pentru a determina cand sa ofere sanul sau sticla. Dupa ce toata lumea deja stia ca un copil trebuie hranit la cerere, acum Academia Americana de Pediatrie a simtit nevoia sa mai specifice o data (din cauza cazurilor multe de Babywise) ca orarele impuse de parinti pun copiii intr-o situatie riscanta in care nu cresc in greutate si se deshidrateaza.
Ezzo nu e de acord. A patentat chiar si un termen, "Parent Directed Feeding (PDF)". El continua sa sfatuiasca hranirea dupa ceas, sugerand ca nou-nascutii alaptati la cerere sunt “confuzi”, “inconfortabili” si “nesiguri” (exact ce ziceam mai sus, te face sa te simti un parinte bun doar daca ii urmezi sfatul, pentru binele copilului tau!). Ezzo recomanda renuntarea la mesele de noapte la 8 saptamani de viata. Dupa 3 luni cu programul lui garanteaza 9-11 ore de somn continuu pe noapte. Pe langa somnurile lungi de zi.
Reamintesc linkul acesta http://www.askdrsears.com/topics/sleep-problems/8-infant-sleep-facts-every-parent-should-know (daca nu aveti rabdare, sariti direct la NIGHTTIME PARENTING LESSON #3). Copiii trebuie sa se trezeasca noaptea!
Un bebelus de 8 saptamani in general mananca 30% din lapte pe timpul noptii. Asa ca e logic de ce bebelusii crescuti cu metoda Babywise nu cresc bine.
Iar daca vrei sa alaptezi, Ezzo te invata ca daca alaptezi prea des iti va SCADEA productia!!! Si ca se va compromite sanatatea copilului! Ei, asta, cumulat cu faptul ca nenea Ezzo e un predicator cu multi adepti, i-a facut pe multi parinti sa ii cada in plasa! Ei chiar voiau ce e mai bun pentru copiii lor!
Asta cand credeam ca traiesc in niste vremuri cand toata lumea stie ca daca bebe suge des, se face lapte! (De fapt cei care ma intreaba daca mai am lapte nu cred ca stiu asta :D)
Dr. Katherine Dettwyler, un profesor de antropologie la Universitatea A&M din Texas, una dintre cele mai importante autoritati globale in perspectivele bioculturale in hranirea nou-nascutilor, spune ca nou-nascutii sunt facuti sa manance des si in ritmul lor!
Legat de somn, bebelusii care se impotrivesc metodei Babywise, sunt lasati sa planga o ora in patutul lor. Chiar si timpul de joaca e structurat, cu portiuni in continua crestere controlata in care copilul isi petrece timp singur in camera de joaca. Ezzo ii amageste pe parinti spunandu-le ca focusul mental, creativitatea si capacitatea de atentie sunt inapoiate daca nu se respecta timpul structurat de joaca.
Dupa ce bebelusii implinesc 6 luni, parintii sunt instruiti sa inceapa masuri disciplinare, pedepse, cum ar fi strangerea puternica a mainilor bebelusului si lovirea lor. Sau izolarea in patut pentru “infractiuni rebele”, cum ar fi faptul ca se prostesc, sau chiar se joaca cu mancarea in scaunul de masa. Ezzo le explica parintilor ca folosirea durerii si disconfortului pot fi unelte esentiale de disciplina.
Dupa varsta de 2 ani si jumatate, daca au un accident de pipi sau kk, trebuie ei sa se curete si sa isi spele hainele si ce au murdarit.
Desi studiile stiintifice povestesc de cat e de importanta apropierea dintre parinti si copii (logic, nu? Ca doar animalele nu-si abandoneaza puii in alta vizuina sau pe alta craca, si nici omul n-a facut-o pana in secolul trecut si a crescut omenirea numai oameni stabili psihic si emotional...), Ezzo isi convinge adeptii ca prea mult leganat sau prea mult tinut in brate este nociv pentru copil. (Deci nici macar nu merge pe ideologia parintilor ce-i cunosc eu, care isi lasa copiii sa planga ca nu mai pot de oboseala sau s-au saturat, nu, te convinge ca ii ruinezi viata, sanatatea si viitorul copilului daca nu faci cum zice el).
Dar se pare ca cu fiecare editie Ezzo mai imblanzeste putin tonul, ca sa ii poata cuceri pe parinti. Editiile din 93 si 95 sunt renumite pentru afirmatii medicale bizare de tot. De exemplu, daca mama isi va hrani copilasul mai des decat orarul stabilit de Ezzo, ea va dezvolta o boala hormonala care va duce la depresie post-partum (!?). Bine, in carte sunt date multe referinte la studii facute chiar de asociatia lui (cica), dar nepublicate nicaieri... Si ei mai sustin ca peste 100 de medici din tara sunt de acord cu ei, dar nu amintesc nici un nume.
In ultimele editii Ezzo chiar a citat din unul din cei mai mari critici ai lui, scotand cuvinte din context. Aceasta, Kathleen Auerbach, spune ca a vazut multe familii care au incercat tehnica de hranire la programul lui Ezzo si a descoperit doar parinti deprimati si indurerati si bebelusi care de-abia supravietuiau si se inchideau in ei psihologic. Ea isi aminteste de un bebelus care dupa 2 luni de Babywise nu numai ca era subnutrit, dar nu voia sa aiba contact vizual cu mama lui, ii evita privirea.
Astfel, parinti care ar fi vrut sa faca bine, au parte de ghinion sa dea de Ezzo, sau probabil pe linie religioasa ajung la el. Planul lui Ezzo e plin de informatii gresite si de ura pentru copii.
Da, programul “functioneaza”, intr-adevar, pentru ca bebelusul se resemneaza si nu mai cere lapte, se obisnuieste cu putin. Se resemneaza si nu-si mai cheama mama, stie ca ea nu va mai veni pentru ca el nu merita (si va ramane toata viata cu sentimentul de desconsiderare de sine). Se resemneaza si nu isi mai dezvolta curiozitatea, pentru ca nici un copil nu vrea sa-si supere parintii.
Daca versiunea pentru magazine nu contine explicatii pentru tehnica Babywise, versiunea pentru biserici le contine: un parinte nu trebuie sa intervina cand plange copilul pentru ca nici Dumnezeu nu a intervenit cand Hristos era pe Cruce. Si mai spune ca in timpurile biblice o mama nu avea timp sa stea langa copilul ei, asa ca acesta crestea singur (?!).
Oricum, Institutul de Cercetare Crestina a spus de multe ori ca organizatia lui Ezzo are tendinte de secta, incluzand autoritarism, izolare, punere in pericol fizic si emotional si tehnici dure. In plus, adeptii organizatiei nu au voie sa povesteasca despre ce se intampla la intalnirile lor cu nimeni din afara organizatiei.
Ce ar fi trebuit sa-i puna pe parinti pe ganduri e faptul ca organizatia a publicat tot felul de brosuri in care ii indemna pe acestia sa nu-si bata copiii in public si sa se asigure ca vecinii nu aud cum plang copiii. Si sa-si instruiasca pruncii sa nu spuna nimanui ce se intampla acasa.
Consiliul de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor din Orange County California a ajuns la concluzia ca materialele organizatiei contin elemente de abuz asupra copiilor si a avertizat populatia.
Exista sociologi care cerceteaza forumurile asociatiei, unde se intalnesc parintii care pun intrebari despre Babywise. Acestia au fost socati cand o mama era speriata daca totusi face ce e bine pentru copilul ei, dupa ce acesta, din cauza plansului continuu neconsolat, isi pierduse vocea si avea sange in gat! Sau era un parinte care isi izola copilasul in patut pentru ca acesta nu a folosit limbajul semnelor pentru bebelusi ca sa comunice ca a terminat de mancat!
Linkul dat mai sus, din care am spicuit informatiile astea, contine zeci de referinte, si legate de babywise, si legate de cresterea sanatoasa a copilului.
Aici http://www.drmomma.org/2009/12/babywise-linked-to-babies-dehydration.html este un articol din revista Academiei Americane de Pediatrie legat de pericolele pe care le implica Babywise (oprire din crestere, deshidratare, scaderea laptelui matern, intarcare prematura involuntara). Este de fapt opinia lor oficiala legata de fenomen. Este descris putin si programul de masa Babywise, in care daca bebelusul nu mananca la ora programata, este lasat sa planga de foame pana la programarea urmatoare, ca sa se invete minte pe viitor.
Aici o abordare ironica http://www.drmomma.org/2010/08/on-becoming-elderwise-caring-for.html a modului in care s-ar aplica Babywise batranilor (si de fapt modul in care natural au invatat acesti bebelusi ca trebuie sa se comporte cu cei slabi).
Aici http://www.drmomma.org/2010/01/pediatric-nurse-and-former-ezzo-parent.html e povestea unei asistente pediatrice, care a urmat sfaturile lui Ezzo pana la imbolnavirea copilului.
Aici http://www.drmomma.org/2010/01/confessions-of-failed-babywiser.html e povestea unei mame de 3 copii, care abia la al treilea copil si-a dat seama ca nu face bine aplicand Babywise. Dupa ce cu toti copiii a ajuns la medic pentru ca erau infometati. Dupa ce i-a scazut laptele din cauza programului de supt. Dupa ce pe toti i-a batut si i-a disciplinat in tot felul de moduri abuzive.
Un articol mai plictisitor despre “mafia” creata de Ezzo, spusa de un fost subaltern de-al lui http://www.drmomma.org/2009/12/adventure-in-ezzoland.html .
Despre metodele de educatie crestina: http://www.drmomma.org/2009/12/train-up-child-in-way-he-should-go.html.
Aici http://www.drmomma.org/2010/01/case-for-cue-feeding.html in cateva paragrafe de la mijloc e explicat sistemul endocrin prin care daca un bebelus suge la program, nu numai ca scade lactatia, dar si copilul creste greu in greutate.
Stiu ca multi parinti dau ochii peste cap cand mai spun cate ceva de rau despre cry-it-out. Credeti-ma, Babywise este ceva mult mai diabolic. Si este blamata de toti specialistii: http://en.wikipedia.org/wiki/On_Becoming_Baby_Wise#Criticism
Un site special cu informatii despre Babywise: http://www.ezzo.info/
Este o tehnica de abuz asupra copiilor. Abuz fizic si abuz emotional. Chiar imi doresc o lume in care daca exista monstri care isi abuzeaza parintii, sotiile, copiii, animalele, macar sa nu propage in public tehnicile lor asupra altor oameni slabi care sa le adopte.
Si acum, inapoi la “zenul” meu :D. Care de acum inainte va trebui “ajutat”, pentru ca a inceput toamna cu ploi de multe ore si zile...
Edit 11 ian 2013:
Raluca, eu refuz sa cred ca exista parinti care aplica ad-litteram preceptele acestui domn. Este o barbarie sa cresti copilul asa, dupa reguli stricte si program, fara dragaleli, fara cantat si pupat.
RăspundețiȘtergereNu cred ca poti lsa un bebe sa planga juma de ora, o ora singur in pat. Mie cand era Andreea mica si 5 minute mi se pareau ca trec extrem de greu. Dar noi am pus-o in patutul ei de cand era mica si in primele zile recunosc ca in primele zile plangea un pic cand o puneam, dar stateam langa ea, o mangaiam si sa calma imediat. Foarte curand a inceput sa doarma singura in patut si asa a ramas de atunci, fara plansete, fara proteste. O puneam in pat si radea. Dar, repet, in primele zile am acceptat 1-2 minute de scancete si plans. Poate pentru unele mamici pare o cruzime, dar eu am vrut neaparat sa doarma singura. Inteleg ca pentru multi dormitul la comun este o solutie buna, dar nu si pentru noi. Andreea nu a fsot niciodata abandonata sau traumatizata, dovada ca a crescut intr-o fetita simpatica si vesela.
De aia, cand o mama povesteste ca isi lasa copilul sa planga in pat imi imaginez ca de fapt a facut ca mine. A stat langa el, l-a mangaiat, i-a vorbit, 2,3, 4 minute, apoi bebe s-a linistit. De aia prefer sa nu acuz, pentru ca stiu ca in unele familii toata lumea e fericita cu somnul la comun, in altele e un chin. Nu cred ca poate cineva sa stea juma de ora in alta camera si sa lasa copilul sa urle. Sper...
Mami Ralu mi s-a zburlit pielea pe mine :(.
RăspundețiȘtergereOMG!! Am citit tone de literatura de specialitate, insa niciodata n-am dat peste babywise-ul asta ... M-au revoltat suficient cry-it-out-ul si chiar controlled comforting-ul.
RăspundețiȘtergereLu nenea ala io i-as fi aplicat o muma (!!) de bataie care sa-l dea in betesugeala suficient de mare, incat sa fie redus la stadiul de bebelus pe care dupa aia sa se aplice propriile lui metode!!!
ralu, eu inca mai sunt pe grupul ala. vrei/pot sa o postez acolo:D? oricum mi-a placut mult ce mi-ai zis tu in privat:D a te lauda ca au functionat tehnicile astea e ca si cand te lauzi cu un abuz!! eu te admir mult pt cat te informezi. cata pofta de cautare ai si de asimilare mai ales!!! te pup
RăspundețiȘtergereOf Doamne, e revoltator ca pe lume exista atata prostie combinata cu nepasare, rautate, ignoranta, egoism, micime sufleteasca.
RăspundețiȘtergereIstoria abuzului e lunga, oriunde in lumea asta larga, probabil ca ar trebui sa ne strangem laolalta si sa scriem despre tot ce stim, cu argumente si istorii si exemple, iar apoi sa dam mai departe.
Pe mamici in curs de perfectionare era povestea?
si eu sunt la prima auzire a termenului. Cutremurator.
RăspundețiȘtergereauzi da cine e babywise asta? ca io n-am auzit pana acum de el si citesc de 2 ani despre copii. pare sinistru asa, din ce zici. altfel, sa stii, bebelusii nu TREBUIE sa se trezeasca noaptea, zau. Fata prietenei mele doarme fara sa se trezeasca de la o luna. ce sa faca, sa o scoale pentru ca asa trebuie?
RăspundețiȘtergereAsta e prea de tot... Aseara ma uitam siderata la un mare scandal in state, despre o mama de 21 de ani care isi batea fetita de cateva luni si o abuza, pana a filmat-o colega ei de camera. Danu si cu mine ne uitam la filmare si mi s-a facut rau, efectiv, imi venea sa vars vazand asemenea scene... Si acum articolul tau. Nu am auzit niciodata de babywise inainte de asta, si credeam ca am citit la greu literatura despre puericultura... In primul rand felicitari, foarte buna traducerea, si e admirabil ca ti-ai luat atata timp ca sa faci public articolul, e o scuturatura pe care merita toate mamele sa o citeasca, fie si doar pentru comparatie. Pentru ca din pacate se intampla, si desi e cea mai controversata carte de puericultura din ultimii 30 de ani, sunt inca ingrozitor de multe persoane care iau fiecare cuvant din ea ad-literam. Si ne miram de ce creste numarul de copii cu probleme fizice si mai ales psihice, depresii, sinucideri, dependente chimice, abuzuri etc... Mie una, care mi se pare absolut de bun-simt sa asculti ce incearca copilul sa-ti transmita (si am fost in aceeasi barca cu tine, Robbie bebelus a plans de ne-a facut creierii terci, pana dupa 2 ani s-a trezit odata la doua ore, plangand, noapte de noapte am facut cu el in brate cate 10-15 km, masurat pe pedometru, nu rade - deci stiu ce greu e sa ai un copil care plange foarte mult, mai ales cand nu stii de ce...) ma revolta pana la ura cand vad asemenea incalcari flagrante ale drepturilor omului, atata prostie si ignoranta si rautate, toate deghizate sub prelata termenului de "educatie crestina"... OMG, pai in cazul asta, cei considerati "pagani" sunt mult mai umani, se pare... Sunt abolut socata si oripilata, dar in continuare, iti multumesc ca ne-ai deschis ochii!
RăspundețiȘtergereFetelor, eu am citit despre Babywise asta asa, ca lectura de cultura generala, ca ceva ce se intampla pe vremuri. Deci stiam termenul, dar eram sigura ca nimeni nu mai foloseste metoda. Sa citesc ca in ziua de azi mai exista parinti care sunt mandri ca o folosesc... m-a socat destul de tare.
RăspundețiȘtergereCe mi-am mai amintit legat de disciplina asta "crestina", un link tulburator http://www.drmomma.org/2010/01/how-spanking-changed-my-life.html despre o femeie care povesteste cum era batuta sistematic, in tehnica unui predicator, autor de carti pe tema pro-spanking, care le era si prieten de familie.
Revin cu comentarii personalizate :D cand ma lasa Alex.
Roxana, stii ca eu nu inteleg lucrurile astea. Asa cum probabil tu nu intelegi cum pot sa doarma parintii aproape de copii.
RăspundețiȘtergereEu incerc sa ma pun in locul lor, sunt nou venit in aceasta lume, ma sperie orice, nu cunosc nimic decat mirosul mamei si ritmul inimii ei si vocea ei. Normal ca vreau sa stau langa ea.
Daca ei plang (chiar si putin) inainte sa adoarma sau sa fie lasati singuri, mie mi se pare ca se opresc din plans nu pentru ca li s-a rezolvat problema pentru care au plans, nu pentru ca ar fi fost alinati, ci pentru ca isi dau seama ca nu are rost sa mai planga. Ma vad cumva pe mine pe un patut, nefiind apta sa imi exprim dorintele, cum ar fi sa o vad pe mama mea ca pleaca si ma lasa singura sau ca desi eu vreau cu ea, ea ma mangaie doar de pe marginea patului, fara sa ma ia in brate si eu nu pot sa-i spun ce vreau. Mi se pare frustrant si mi se pare ca doar resemnarea ii face sa nu mai planga.
Plus ca dormitul copilului aproape de mama are si ratiuni practice. Sunt multe studii care arata ca lactatia scade daca bebelusul nu doarme aproape de mama, mai ales pentru ca sunt care nu isi cer drepturile zgomotos, ci doar maraie putin prin somn si adorm la loc daca mama nu le da san. Astfel scade laptele. Iar daca lactatia este totusi pe drumul cel bun, oricum mi se pare inuman pentru mama sa trebuiasca sa faca drumuri la bebelus.
Si nu inteleg rostul separarii, nici mie nu mi-ar placea sa dorm singura, mai ales intr-o lume necunoscuta. As vrea sa fiu langa oamenii dragi in care am incredere. Co-sleepingul se poate face si intr-un patut lipit de patul parintilor, nu e musai intre ei.
DAR stiu ca esti o mama iubitoare si imi place de tine, iar Andreea e adorabila si fericita si sanatoasa. Deci probabil unii copii se impaca mai usor cu ideea. Si stiu ca putem sa ne citim in continuare cu drag chiar daca lucrul asta l-am facut diferit.
Ezzo recomanda plansul pana la o ora. Adica daca dupa o ora de plans nu se opreste, atunci poti sa intervii.
Iar mame care isi lasa copiii sa planga atat, cred ca sunt, fie ca au citit Babywise sau nu. Dar nu cred ca sunt copii care sa planga atat si sa nu lesine in somn. Eu aveam o vecina care isi lasa fetita sa planga in camera si iesea pe balcon la o tigara, iar daca o intrebam de ce nu incearca sa o consoleze, imi spunea ca e ORA ei de plans, pe care o are zilnic.
Si cum mamica respectiva din grup (nici nu i-am retinut numele) spunea ca e fericita ca a aplicat tehnicile invatate in cartea Babywise, normal ca daca a fost cazul sa planga copilul, l-a lasat sa planga cat a fost necesar sa "se invete minte".
Deci cred ca sunt mamici care isi lasa copiii sa planga, fie ca o fac pentru ca li se pare deranjant si obositor sa ii consoleze, fie ca asa au citit undeva ca e bine.
Si sunt de acord ca e o barbarie tot programul, sa nu-i dragalesti, sa ii pedepsesti (de la 6 luni pedeapsa corporala) daca se joaca in afara orelor de program de joaca, sa ii pedepsesti daca nu stau militareste "cum trebuie" la masa... In SUA sunt foarte multi parinti care adopta teoria lui Ezzo, dar tot timpul aveam impresia ca sunt niste oameni naivi, stilul ala cum vedeam in filmele americane ca pica in plasele sectantilor. Si cred ca asa si sunt. Si exact ca la sectanti, sunt care sunt mandri cu asta, si sunt care nu se simt deloc bine sa isi incalce instinctele...
Amy >:D<
RăspundețiȘtergereAlina, uite la Cry-It-Out se pare ca Ferber a ajuns sa aiba procese de constiinta. Mai ales dupa ce a vazut studii de specialitate care aratau ca metodele de plans controlat pentru somn si disciplina le distrug copilasilor sistemul neuronal. Deci sunt sigura ca pana atunci si musiu Ferber chiar era sigur ca propovaduieste ceva bun pentru copil. Sunt sigura ca el chiar credea ca bebelusul e inamicul care a venit sa iti strice viata. Si ma intristeaza ca daca atatia oameni i-au adoptat teoriile inseamna ca toti acei oameni ii dau dreptate in presupunerea asta.
RăspundețiȘtergereDar Ezzo asta chiar are organizatia aceea pe stil mafiot sectant. Mai multe detalii in linkul care am zis ca e plictisitor. Chiar mi-ar placea sa vad un film facut pe tema asta, ma mir ca nu s-a facut inca...
Asa ca el nu va spune niciodata ca a gresit, desi e evident macar prin textele scrise de parintii disperati la el pe forumuri. Sa iti lasi bebelusul sa planga pana cand scoate sange pe gat si nu mai are voce??? Ferber pare mic copil...
Adriana, ti-am raspuns deja pe messenger. Tu decizi, eu nu tin nici sa pui linkul, dar nici nu ma supar daca asa simti tu nevoia. Eu ti-am trimis mesaj privat cand am iesit, si in calitate de prietena (ti-am mai zis ca eu cred ca numai pe Gabriela am mai lasat-o acolo), dar si in calitate de administrator al grupului. Pe forumul desprecopii.com am vazut la multe subiecte in care se facea reclama la spanking sau la metode medicamentoase de adormit copiii sau orice alt abuz, ca moderatorii si administratorii stergeau mesajele respective, ca sa nu ajunga din greseala la parinti naivi care chiar sa creada ca aceea e metoda buna.
RăspundețiȘtergereNu vad diferenta intre Babywise si o metoda de a chinui fizic un catel. Desi mami daca citeste s-ar supara, mi-ar spune ca Babywise e mult mai grav, sa nu mai compar niciodata un copil cu un catel :)). Si tehnici de a chinui animale nu cred ca se fac publice pe toate forumurile fara sa se ia masuri. Dar de fapt nu stiu de ce ma mir, tocmai mi-am amintit o revista de barbati de la noi unde erau explicate prin imagini tehnici prin care iti poti bate sotia sa nu ramana urme...
Pupici!
MoniQ, da, pe mamici, dar nu era un subiect separat, era un mesaj la un topic despre alaptare, daca nu ma insel. Nu mai stiu, pentru ca derulam sa ajung la mesajul cunostintei mele cand mi-a sarit in ochi cuvantul Babywise si nu imi venea sa cred. Am citit doar acel mesaj, in care mamica era mandra de metoda, si am tot apasat Leave Group. Mi-am amintit ca ultima data cand am intrat acolo, prin luna iunie, tot asa ma enervasem, asa ca nu mi s-a parut ca imi aduce nimic bun.
RăspundețiȘtergereStiu ce zici ca e revoltator si sa ne adunam sa scriem. Dar trebuie sa ne alegem unde si cum si cu ce vrem sa ne luptam, sa nu ajungem sa ne stricam fericirea noastra pentru ceva ce oricum nu putem rezolva. In cazul de fata, mi s-a parut inutil sa intervin acolo, asa ca am ales sa imi scriu parerea aici, pentru situatiile cand cineva chiar e interesat sa afle si o parere contra-Babywise...
Gabi >:D<
RăspundețiȘtergereMaria, am dat linkul de pe wikipedia( http://en.wikipedia.org/wiki/On_Becoming_Baby_Wise ), acolo cred ca e cea mai obiectiva descriere, sa nu ii dau nici pe Ezzo care isi lauda cartea, nici pe peaceful parenting care o blameaza.
RăspundețiȘtergereDa, m-am exprimat gresit prin prisma bebelusilor pe care ii cunosc eu si care s-au trezit in primele luni (sau ani :D). Ai dreptate. Voiam sa spun ca DACA se trezesc noaptea E NORMAL. Si nu trebuie noi sa intervenim sa ii dresam sa doarma, pentru ca somnul prea profund in primele luni creste riscul de SIDS. Multumesc de observatie.
Simona, la noi sunt saptamanal stiri din astea cu torturari facute de parinti. In general de nervi, nu asa calculate cum le descrie Ezzo.
RăspundețiȘtergereMai, ce sa zic, si eu inainte de nastere aveam impresia ca il voi militariza, eram sigura ca asa e bine pentru fericirea mea :D. Si eram sigura ca ei daca plang, o fac de manipulatori ce sunt. Deci ideologia e adanc inradacinata in noi, se pare, ca doar eu nu am avut bebelusi in jur si nu am citit pe tema, ca sa spun ca am fost influentata.
Dar nu stiu ce m-a schimbat si ce m-a determinat sa fiu asa empatica. Nu imi dau seama daca faptul ca mi s-a spus ca nu voi putea avea copii, sau alaptarea (nu sariti, oxitocina face bondingul mai puternic intre mama si copil si comunicarea mai buna) sau exact perioada aceea de plans, in care as fi facut orice sa se opreasca. Si in care am citit asa mult, incercand sa gasesc cauzele plansului lui, incat am ajuns si pe surse care mi-au mers la inima. Surse care imi spuneau exact ce simteam si eu, ca trebuie sa fiu alaturi de el. Orice citeam legat de sleep training sau cry-it-out simteam ca nu as putea sa-mi chinui copilul asa, chiar daca autorii sustineau ca se va intampla ceva ingrozitor daca nu il voi educa in acel sens.
Inainte sa fiu mama mi se facea rau doar la filmulete legate de abuzul asupra animalelor. Acum recunosc ca ma simt ingrozitor si cand vad stiri cu copii abandonati, stiri cu copii chinuiti si traumatizati. Si mi-e asa de mila, ma tot gandesc de ce unii au noroc in viata si unii nu...
Si ai spus foarte corect, de ce nu se considera ca e o incalcare a drepturilor omului? E revoltator... si se mai numesc si crestini... Si se mai mira ca sunt oameni care se indeparteaza de religie...
Te pup, multumesc de mesaj!
raluca, nu cred ca roxana nu poate sa inteleaga cum dorm parintii aproape de parintii lor. nu sunt avocatul ei, dar pe mine m-ar deranja formularea.
RăspundețiȘtergeresimona- am vazut femeia aia din state, din pacate cam peste tot sunt cazuri din astea. nu cred ca sunt mai multe la noi sau in alta parte. daca ezzo asta e sectant, asta inteleg ca e o reala problema in anumite comunitati din america. eu le-am vazut acum vreo 10 ani pe niste americance care insistau sa infieze copii din romania. si mi-au dat fiori. aveau si proprii copii cu ele, copii megaindoctrinati care plangeau spunand ca vor ca fratele lor sa vina acasa, cine le-a furat fratele....fratele fiind copilul din romania pe care nu-l vazusera vreodata. brrrr
Raluca, sa stii ca inteleg cum dorm parintii alaturi de copii. Probabil ca dorm minunat, daca asta a fost alegerea lor. Noi am ales altfel si pentru familia noastra asta a fost varianta cea mai buna. In primele 2 luni eu am dormit cu Andreea in camera, ea in patut, eu in patul mare, langa ea. Si ne-am simtit foarte bine. Nu am pus-o acolo si am fugit la tv, lasand-o sa urle. Pur si simplu o puneam in patut si se culca. Asa a fost ea. E adevarat ca la somnul de pranz nu adormea imediat, ci se foia, maraia, dar stateam langa ea si adormea. Alte mamici probabil ca ar fi luat bebele in brate si l-ar fi adormit plimbat. Sau ar fi dormit cu el in pat. Pentru mine nu sunt nici variante mai bune, nici mai proaste. Doar variante.
RăspundețiȘtergereCu siguranta ca daca urla in pat si nu dormea, m-as fi orientat spre alta varianta.
Am inteles, Roxana. Imi cer scuze daca am zis ceva ce te-a suparat. Nu asta intentionam si nici nu mi-a trecut prin gand ca ai chinuit-o sau ceva de genul asta.
RăspundețiȘtergereDar stii ca esti o Lady, nu? Explici asa frumos chiar daca poate cuvintele mele te-au deranjat.
RăspundețiȘtergereRaluca, pe mine ma intristeaza asa de tare ca unii parinti, in loc sa-si iubeasca si sa asculte nevoile copiilor lor, aleg sa aplice tot felul de metode scornite de mai stiu eu cine. Metoda asta e cutremuratoare de-a dreptul...
RăspundețiȘtergereOMG , OMG , asta-i tortura curata , insa ce ma sperie cel mai mult , este ca preotul ala este atat de convins de metoda lui , de asta poate si reuseste sa-i convinga pe altii .
RăspundețiȘtergereUna este sa-ti iesi din sarite in anumite momente si alta este sa adopti o tehnica din asta .
Raluca mie imi era dor de tine si chiar mi-ar fi placut sa mai apari in zona. Sa stii ca totusi suntem destule in zona ca sa ripostam, poate nu asa documentat ca tine. Daca ramaneai vedeai ca spus si eu cateva din lucrurile scrise de tine aici. Astazi chiar m-am suparat si eu, lucru rar. Offf fetelor mie mi-ar fi placut sa ramaneti toate. Dar asta e! Macar va pot urmari in continuare! Nicol.
RăspundețiȘtergereof raluca :(
RăspundețiȘtergerenu stiu cum dau alti parinti de altfel de metode, iti spun sincer ca nici nu mi-a trecut prin cap sa caut metode de adormire a copilului, eu chiar o trezeam pe Daria sa ii dau sa pape , la gemene insa nu a fost probleme ca se trezeau de o gramada de ori, dar sa strangi de maini un bebelus de 6 luni si sa le dai program de joaca..nu stiu ce sa zic ii foarte ciudat, totusi parintii sunt total debusolati, informatiile bune sunt greu de diferentiat, mai ales in cazuri disperate, sau mame cu depresie postnatala nerezolvata , cred ca de aici vin lucrurile astea.
RăspundețiȘtergereEste prima data si la mine cand aud de babyw...
RăspundețiȘtergereIntotdeauna m-am intrebat de ce cred oamenii mari ca-s altfel decat cei mici (a se citi copii :) ? De cand s-a nascut Amalia am vorbit cu ea si ea m-a inteles! Imi amintesc a patra zi de viata a ei, cand am ajuns acasa dupa lunga calatorie intre Constanta (unde am nascut) si Braila (unde e ... acasa) iar eu eram atat de franta de oboseala si cu sanii atat de durerosi... Amalia mereu voia la san; nu reuseam sa ma dezbrac, sa ma spal nici nu se punea problema, era deja prea mult timp fara mami :) si ea voia mereu la san! Aveam asa dureri mari ca strangeam din dinti de durere si-mi umpleam sufletul si mintea doar cu imaginea ei la san, iesind parca din lumea reala, intrand intr-una doar a noastra! La un moment dat n-a mai mers nici metoda asta, si-am inceput sa plang...m-am uitat la ea, in ochisorii sai atat de albastri, si-am rugat-o cu voce tremuranda de plansul pe care-l incercam retinut ....am rugat-o sa ma lase macar 5 min sa respir, ca ma doare raau! Si ea a lasat sanul, s-a uitat la mine si parca statea acum in asteptare! Inutil sa mai spun ca n-am avut nevoie de 5 min, intr-un minut de pauza imi reluasem energia!
Asa cum am vorbit cu ea cand era in burtica, de ce n-as face-o si cand e in afara ei?
Acum, la un an si jumatate, ma asculta in adevaratul sens al cuvantului, adica asculta mesajul si-si "spune" (de fapt mai mult mi-arata) pararea ei! Eu am intalnit parinti care spuneau de bebe de cateva luni ca "nu intelege ea"!!!! Niciodata n-am crezut vreo clipa ca Amalia nu ne-ntelege!
Si-acum...revenind la metodele abuzive si de-a dreptul oripilante de care povestesti....nu cred ca trebuie sa mai adaug decat ca ar trebui parintii respectivi sa se trezeasca macar si-n ultimul ceas, sper ca google sa ti-i aduca aici dar sa si inteleaga ceva din ce-ai scris!
am citit articolul asta cu copilul bolnav la san. Citeam, ma zburleam, imi pupam copilul ori der care ori imi imaginam un act de cruzime despre care vorbesti aici.
RăspundețiȘtergereAveam informatiile astea dar puse cap la cap in modul asta tot zguduitoare sunt....am citit articolul asta cu copilul bolnav la san. Citeam, ma zburleam, imi pupam copilul ori der care ori imi imaginam un act de cruzime despre care vorbesti aici.
Aveam informatiile astea dar puse cap la cap in modul asta tot zguduitoare sunt....
Tare fain ai scris Raluca... M-a cam aprins si pe mine subiectul pe grup si seninatatea cu care era expus. Nu stiu cat mai stau si eu pe acolo, ca nu prea imi mai vad rostul (daca o fi fost vreodata). Ce mai e trist pt mine e ca dl asta Ezzo isi mai spune si crestin si ameteste pe multi cu texte biblice interpretate gresit. E bine totusi ca sunt multi care s-au disociat de el si care, in mediu crestin fiind, il combat.
RăspundețiȘtergereMultumiri inca o data pentru toata informatia adunata intr-un loc si sa le fie multora spre deschiderea ochilor si a inimilor.
Pai daca toata lumea de pe grup ar fi fost plecata fiecare pe pasunea ei zen, cine ar mai fi tras-o de maneca pe doamna din America? Eu stiu ca ne luptam cu morile de vant, insa uite, o postare ca a ta, Raluca, urmata de atatea reactii, inseamna totusi ceva, poate ca a zguduit macar o singura celula in mama aplicatoare de metoda. Si la urmatorul copil (God forbid) isi va pune intrebari si va lectura si alte materiale.
RăspundețiȘtergereGabi, Dana, aveti dreptate! Dar uite ca multi uita...
RăspundețiȘtergereNicol, cum am spus, sunt mai egoista. De cate ori am intrat in astfel de polemici ma consumam prea tare si tot fara rost, nu reuseam sa ajung cu informatia unde trebuia. Si decat sa fiu tentata sa citesc si sa-mi creasca tensiunea, am ales sa-mi consum timpul acela altfel. Imi pare rau pentru cateva fete, dar sper sa va gasesc in alte parti, sa ne citim in continuare. Te pup si iti multumesc!
Alexandra, Diana, va pup!
Ancuta, bine zici, sa si inteleaga! In legatura cu vorbitul cu copilul, mi-ai amintit de haptonomie, in Franta e la mare moda. Am citit ca au putut sa comunice cu copilul in burtica sa se intoarca pentru nastere, sa dea semnale, sa comunice, si chiar incurajari in timpul travaliului. Asa ca da, cred ca poti comunica cu ei. Multumesc de mesaj, tare fain povestesti de relatia cu fetita ta!
Zoozie, nu trece o zi in care sa nu il mangai sau sa nu il pup CONSTIENT (pe langa sutele de mangaieri si pupici care imi vin efectiv :D). Adica ma minunez pur si simplu de ce fericire traiesc ca sunt mama. Zilnic. Si ii pipai pielea fina si il admir (ma tem sa nu-l deochi) zilnic! Cum ar putea pe mine sa ma lamureasca cineva sa il chinui? Sa il las sa planga dupa mine in nefericire??? Dar chiar daca as sta mai prost cu instinctele, ce m-ar opri sa ma documentez ce metode "produc" copii iubitori, buni, inteligenti, cu incredere in ei, empatici, si ce metode "produc" copii deprimati, anxiosi, fricosi, inchisi in ei, fara nici o curiozitate de descoperire...
Miriam, ai dreptate. Mie mi s-ar parea ca Biserica ar trebui sa fie singura institutie care sa nu se schimbe dupa cum sunt vremurile si conducerile. Sa nu emita teorii in functie de industrializarea care trimite femeia la lucru, sau in functie de firma care face cea mai buna reclama la lapte praf. Ei ar fi trebuit sa fie langa mame in orice vremuri, ghidandu-le spre educatie prin iubire. Asa mi s-ar fi parut normal. Si chiar daca sunt ortodoxa, mi se pare ca religia mea este o religie care incearca sa te invete sa fii bun de frica lui Dumnezeu, nu din iubire pentru Dumnezeu. Eu as rezona mai bine la teoria cu iubirea :D.
MoniQ, nu-mi fac sperante legate de mamica, era mult prea sigura ca face ceea ce e bine. Dar ma bucur daca informatia ajunge la alte mame. Mame obosite si nedormite care poate ca ar fi considerat ca metoda ei e geniala, din moment ce functioneaza!
RăspundețiȘtergereM-ai distrat cu paranteza :))
Haii c-am terminat si postarea, o incepusem ieri, dar am fost tare busy, abia asteptam sa o termin.
RăspundețiȘtergereRalu, eu n-am auzit de babywise dar eu nici nu ma documentez asa de mult. Nici de CIO nu auzisem, desi am un prieten bun ce ma sfatuise sa o incerc, ca e un succes garantat. :)
Ti-ai luat din timpul tau sa documentezi asta, a big hug, in numele viitoarelor mamici ce vor beneficia de informatie.
Depinde asa de tare de educatia fiecaruia, de ce a vazut in familie.... of, ca nu-mi inchipui cum poate o mamica sa caute pe net tehnici de adormit bebelusul in primele lui luni de viata. Eu nu mai stiam cum sa dorm si eu mai repede cand dormea Ana, asa de frica mi-era ca poate nu apuc sa ma odihnesc si sa nu pierd laptele (nu de alta. dar la gradul meu de lene as fi clacat daca ar fi trebuit sa fac biberoane peste biberoane)...si vroiam sa fiu in cea mai mare forma posibila sa ii indeplinesc ORICE nevoie, cat de mica.
Eu cu grupurile de mamici de pe FB m-am cam lamurit ce si cum.
Si am iesit din toate, ajunsesem sa imi pierd timpul pretios cu discutii sterile, inutile!
Te pup, o duminica faina sa aveti!
Nela, nu e prima data cand imi demonstrezi cat esti de inteleapta! Eu ma prind mai greu :D. Si ma refer si la acceptarea propriului copil cu bune si cu rele, dar si la petrecerea timpului cu ceea ce conteaza.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult! O duminica frumoasa si voua!
MoniQ a scris pe tema asta o postare scrisa cu mare talent, ca de obicei: http://dezordineacuvintelor.blogspot.com/2011/09/un-profil-mamerele-take-three.html
RăspundețiȘtergereDoamne, cat de trist. cat de trist. dar cum poti tu, ca parinte, human being and all. mi se face pielea gaina. Si in ciuda tuturor avenrtismentelor, aceasta secta continua sa existe bine mersi.
RăspundețiȘtergeremi-a placut mult cum ai scris. foarte bine documentat. xoxox
Pot sa dau si eu un exemplu care pare la extrema opusa dar e de fapt pe acelasi calapod?
RăspundețiȘtergereTot pe FB am vazut o poza cu o mamica ce-si tinea mandra copilul pe bancheta din spate a masinii, prins intr-un sling. Printre like-uri o intreaba cineva daca a rezolvat problema plansului in masina, la care mama raspunde entuziasmata ca da, la ultima plimbare a dormit 1h30' si in restul timpului a stat cuminte. Ce se intelege de aici? Ca mama nu vroia sa-i planga copilul si a rezolvat situatia linistindu-l in conformitate cu ultimile tendinte. Dar oare a procedat bine?
Ce vreau sa zic de fapt? Ca indiferent cat de mult ne informam nimeni nu garanteaza ca intelegem corect sau ca sursa noastra e corecta. Cartile exista ca sa fie citite, nu esti obligat sa aplici ce scrie acolo, nimeni nu-l poate impiedica pe autor sa-si scrie punctul de vedere. Si cel mai important, nimeni nu garanteaza ca peste 20 de ani metodele de acum nu vor fi considerate gresite.
Parerea mea e ca fiecare trebuie sa-si asume rolul de parinte, sa aplice ce i se potriveste mai bine in situatiile date, nu sa urmeze carti si tratate ad literam ca apoi sa aiba scuzele bunicilor nostri: "Pe vremea mea, asa facea toata lumea...".
Poate gresesc dar desi nu l-am citit pe dl. Ezzo asta, multe dintre chestiile spuse de tine se regasesc si in dr. Spock. Care domn Spock acum 10 ani era guru-ul parentingului si chiar si astazi cartea lui e un bestseller. (referirea mea este la modul de a culca un bebelus, lasandu-l sa planga si cate 30' ca sa nu devii sclava lui :))
Ca sa pun si o concluzie, nu numarul sau valoarea cartilor citite ne transforma in parinti buni, daca nu avem echilibru, liniste si un liber arbitru cu un fluier zgomotos nu putem alege ceea ce e bine pentru familiile noastre.
Vreau sa te felicit pentru rabdarea pe care o ai sa te documentezi si sa explici pe limba tuturor chestii atat de abstracte, am mai vazut o postare cand te-ai luptat sa explici cuiva rolul si beneficiile alaptarii... jos palaria!
Maria, te imbratisez!
RăspundețiȘtergereCristina, am citit de mai multe ori ca sa inteleg. Crezi ca acea mamica insista cu slingul si din cauza asta plangea copilul? Si ai dreptate, chiar daca citim carti de parenting, tot de la noi vine intelepciunea de a alege cum ne comportam cu copiii nostri. Ca tot l-ai amintit pe Spock, l-am citit foarte relaxata, si am dat din cap la ce nu mi-a convenit, si am incercat sa invat ceva bun (de exemplu faptul ca daca insisti sa manance copilul, el se va incapatana si mai tare :D). La fel am facut si cu Caprarii nostri. Cand am citit The Baby Bond am rezonat total, dar nu am prea aflat noutati. Cumva imi spunea ceea ce simteam deja. Multumesc mult de aprecieri!
Cred ca nu m-am exprimat bine.
RăspundețiȘtergereBebe avea o problema cu scoica. Plangea de cate ori era pus in ea. Si problema a fost "rezolvata" tinandu-l in sling in timp ce se deplasau cu masina. Adica nici mama nu purta centura de siguranta, bebe nici atat...
De asta intrebam. E corect sa nu-l lasi sa planga in orice conditii? Principiul e bun, nu trebuie sa planga, dar siguranta lui (si a ta) ar trebui sa primeze.
Poate exemplul nu e cel mai elocvent, dar toti cei care pleaca de-acasa cu sacul de jucarii si canta la nesfarsit cate-un cantecel de 10 versuri ca bebe sa stea in scaunelul lui prins in centuri cred ca s-au gandit cel putin o data daca n-ar fi mai simplu sa-l ia in brate de acolo... ce daca e ilegal si ii pun viata in pericol? Important e sa nu mai planga, ca asa zic unele carti, nu?
Sper ca am fost mai clara acum, am incercat sa evidentiez faptul ca nu-i suficient sa afli lucruri, daca nu le intelegi pe fiecare in parte si nu poti sa vezi intregul tablou al aplicarii lor poti transforma orice informatie de valoare intr-o greseala (ca sa nu zic prostie).
O saptamana buna!
Am inteles Cristina. Si noi am facut si facem astfel de imprudente. Am scris aici http://alexcreste.blogspot.com/2011/07/am-ajuns-in-macedonia.html (de pe la mijloc este un paragraf). Ideea nu era numai de plans isteric care nu se oprea. L-am lasat o data cateva minute si pe langa ca am murit pe dinauntru cand il priveam disperat cum se uita la mine de ce nu-l salvez, am simtit ca in momentul ala s-a rupt putin ceva intre noi. La noi era refluxul lui care daca statea asa pe spate in scoica il facea sa aiba dureri ingrozitoare, sa vomite in jet, sa se inece ori cu voma, ori sa isi piarda respiratia de plans. Deci nu erau doar maraieli ca ar vrea in brate. Chiar avea nevoie de mine sa-l salvez. Chiar ii puneam viata in pericol in scoica. Deci la noi alternativa ar fi fost sa nu iesim. Alternativa pe care am si adoptat-o cat am putut, ne-am izolat o perioada lunga. In rest, sotul meu se straduieste sa faca ce poate: o masina foarte sigura si sa conduca foarte prudent.
RăspundețiȘtergereDe multe ori m-am gandit de ce nu fac astia ceva ca un wrap, dar sa fie conceput sigur pentru masina. In rest, daca mama respectiva cu slingul si-ar fi pus centura, poate ca ar fi fost mai sigur decat fara centura cu el in brate. Pentru ca in cazul unui impact, bebe ar fi fost legat de ea, nu ar fi zburat prin masina.
Si eu inainte sa fac bebe judecam pe toata lumea pentru multe optiuni, care le consideram vinovate pentru tantrumurile copiilor, pentru faptul ca eu ii vedeam rasfatati, si pentru ca nu respectau multe norme sociale. Dar trecand prin anumite situatii am incercat sa aleg ce e mai bine pentru noi, pentru Alex, pentru familia noastra. Sa fie sanatos si fericit.
O saptamana buna si tie! :)
Nici eu nu am auzit până acum de babywise (as if!) și mă bucur. Inuman...
RăspundețiȘtergereAnca
Multumesc mult de vizita, Anca!
RăspundețiȘtergerehttp://ama2675.blogspot.com/2011/11/succesul-ca-parinte-nu-este-babywise.html
RăspundețiȘtergereAcum am ajuns sa citesc si eu acest articol...eu nu am mai auzit pana acum de asa ceva dar recunosc ca nici nu m-am informat despre asta. Noi suntem in categoria celor "blamati" de prieteni pt ca au ales sa doarma cu copii, ca nu i-au stiu educa in acest sens, ca bebelusa mea de 8 luni inca se trezeste des noaptea si eu sunt de vina si atunci sa fac bine sa nu ma mai plang ca pic din picioare...:) asta este lumea in care traim, mie imi pare rau ca astfel de oameni fac de rusine crestinismul, pentru ca a fi crestin inseamna in primul rand iubire, dragoste, nu pedepse si dresaj animalic...Acuma stau si imi fac mea culpa, daca ma gandesc bine cu cea mare (2 ani si 9 luni), fiind la primul copil si complet debusolata si incompetenta si excesiv de stresata au fost de cateva ori momente cand am simtit ca nu mai pot nici eu pt ca nu se mai oprea din plans si am pus-o in patut pt cateva minute pana m-am linistit eu din plans si am putut sa revin sa o consolez...pur si simplu sunt momente, suntem oameni, avem limite si uneori (eu am simtit asta) simti ca nu mai poti mai ales cand esti singur toata ziua, ies dinti, nu apuci sa faci nimic si bebe e marait din cale afara si asta poate tine saptamani...offff, sper ca nu i-am cauzat ceva rau....dar sa faci asta deliberat...fereasca Dumnezeu..
RăspundețiȘtergereNoroc ca acum la a doua m-am mai relaxat in unele privinte si nu am mai privit totul ca o corvoada, asa ca a dormit si ea bine mersi pe mine cateva luni si acum cu mine in pat, nici nu ne-am mai pus problema altfel:)..te rog daca poti sa imi dai si adresa ta personala, vreau demult sa iti scriu, iti citesc blogul, stiu ca esti din Baia Mare si avem si o cunostinta comuna (Diutza Macelaru), mi te-a recomndat Zoozie (Ramona) de ceva vreme, am avut norocul sa dau peste ea din greseala, peste blogul ei si m-a ajutat intr-un moment de rascruce pt mine...
Te felicit pt tot ce faci...e ceva deosebit...
Buna Erika.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru mesajul frumos si pentru aprecieri. Cred ca toate am trecut prin asemenea stari. Si eu tot speram sa doarma toata noaptea, sa doarma la orizontala si nu pe mine, si multe altele. In loc sa savurez primele lui luni de viata...
Ti-am scris pe Facebook un mesaj cu adresa mea de e-mail. Dar abia acum m-am gandit sa te anunt si aici, poate nu-ti verifici contul de FB.
Te pup.
Imi permit s-o citez pe Dr. Katherine Dettwyler, fiindca dupa ce am ras un pic cum pot prosti asa femeile, m-am intristat de cum pot prosti asa femeile.
RăspundețiȘtergere"Babywise and Toddlerwise have grown up into "Christian Domestic Discipline." I'd be laughing if it wasn't so damn sad."
http://www.christiandomesticdiscipline.com/
Stiu ca subiectul este foarte vechi, dar se pare ca totusi nu e suficient de vechi. Citisem seria asta de posturi acum mai multe luni, insa pe-atunci bebelusul meu de 6-7 luni dormea aproape fiecare noapte neintrerupt. De cateva luni a inceput in schimb sa se trezeasca, si dupa ce am vazut ca trezirile se indesesc in loc sa se scurteze, am inceput sa caut solutii. In primul rand l-am adus cu mine in pat ca sa adoarma mai rrpede inapoi dupa ce se trezeste, si am cautat tot felul de combinatii. In fine, am ajuns si la site-ul bebedoarme.ro, unde am si platit o consultatie, si incerc sa ii creez un program de somn cat de cat coerent. Problema cu trezirile insa nu s-a rezolvat, ci doar s-a atenuat, si timpul a trecut(acum avem 1 an si 2 luni).
RăspundețiȘtergereUnde vroiam sa ajung dupa aceasta introducere. Cum ma lamentez eu peste tot ca doarme copilul agitat, si sunt obosita la serviciu, am dat peste o prietena care mi-a povestit de o cunostinta de-a ei care are o metoda minunata prin care ii doarme copilul toata noaptea. Mie mi s-au luminat ochii, am zisca sigur vreau sa vorbesc si eu cu respectiva, sa ma invete, sa-mi spuna si mie marele secre. Prietena mea mi-a spus printre altele(totul asa cum ai descris- parintii sunt convinsi ca isi ajuta copiii sa devina adulti sanatosi si de succes) ca amica ei a citit o carte, babywise. Discutia s-a terminat, eu urmand sa pastrez legatura cu prietena mea, si eventual sa ma intalnesc cu amica ei. Acum am avut curiozitatea sa caut pe net, sa vad ce e cu minunata carte. :) oricum, metoda e prezentata ca fiind o binecuvantare pentru parinti si copii. Copilul meu inca nu doarme toata noaptea- de fapt in timp ce am scris comentariul asta l-am readormit de 2 ori, dar macar stiu sigur ca nu am sa-l legan in brate pana la majorat.
Intuitia iti spune bine. Fii alaturi de copilul tau si noaptea, ca ziua. Am la indemana acest articol, poate iti e util sa iti scazi asteptarile, sa vezi ca e normal ca bebelusii si copiii sa se trezeasca noaptea. Multa putere si intelepciune si iubire :)!
Ștergerehttp://www.kathydettwyler.org/detsleepthrough.html
Am gasit din intamplare o comoara de articol de la marea antropoloaga Katherine Dettwyler:
RăspundețiȘtergere"The parent-controlled approach to breastfeeding also assumes that babies nurse only for nutrition, but this is not true. They are also getting immunological factors in the milk that help them cope with infections and diseases they have been exposed to, and they are regulating their temperature, heart rate, and blood pressure through nursing also. There is no way to tell "why" the baby wants to nurse -- you have to trust God/Evolution that when the baby says it wants to nurse by crying, rooting, being fussy, that it *knows* what it is doing. This may not be convenient for the parents. If you want convenience, get a doll."
http://www.kathydettwyler.org/detchristian.htm
http://evolutionaryparenting.com/five-worst-parenting-books/
RăspundețiȘtergere