duminică, 9 mai 2010

Ziua a 6-a

Intru repede sa scriu ce s-a mai invartit prin capul meu azi si apoi merg inapoi la comentariile de la postarea precedenta (care tare m-au racorit :D, sa vad ca mai gandeste lumea ca mine). Oricum subiectul trebuie intr-adevar discutat din nou, legat de multe nelamuriri, de exemplu nu inteleg de ce in toate carucioarele pe care le vad pe strada se mananca! Nu mai zic ce se mananca! Topul este: covrigi, pufuleti, biscuiti, placinte-langosi, suc frutti-fresh, sticksuri, snack-suri gen pufuleti aromati, biscuiti cu crema, eugenii! Daca se merge la plimbare de ce trebuie neaparat sa fie copilul ocupat cu mancarea? Si de ce e invatat de la inceput cu mancare nesanatoasa? Banuiesc ca toate mamicile stiu ca asta nu e sanatoasa si nu aduce nimic bun. La locul de joaca la fel. Eu iar imi explic prin faptul ca mamele molfaiau in continuu si n-au putut sa nu isi invete si copiii cu aceleasi obiceiuri. Dar astept orice opinie cand vom deschide din nou cutia Pandorei cu subiectul mancare nesanatoasa la copii asa mici.

Deocamdata sa scriu ceva la subiect, ca oricum mami meu mi-a spus ca i-ar placea mai mult ca blogul asta sa fie ca un jurnal legat de evenimente din viata lui Alex, si nu sa fie o descarcare a nervilor mei :D. Cu alte cuvinte, nu i-a prea placut postarea mea de aseara, desi e de acord cu mine. De cand sunt si eu mama, stiu ce simt parintii nostri legat de noi. Partea buna e ca acum ii inteleg prin cate au trecut cu noi, partea proasta e ca imi dau seama cat ma iubesc, si ca mi-ar ierta orice :)).

Asa, sa revenim la data de azi. Dimineata un kk diversificat muuulllttt si taaarrreee ai ai ai. Foarte greu de curatat :D. A trebuit dupa ce l-am spalat in lighean sa mergem si la dus. Tot in domeniul mirositor a mai facut un kk "pe olita" acuma seara. Era in timp ce sugea, a inceput saracul sa se tot unduiasca, nu reusea sa adoarma, se vedea ca il deranjeaza ceva la burtica. L-am pus asa imbracat pe olita, sa profite de pozitia buna, si dupa cateva scremete saracutul, a facut kk. Oricum, el si pana acuma trebuia tinut pe noi cumva in fundulet ca sa faca mai usor kk, asa ca acum profitam sa cunoasca olita. De multa vreme ne spune cand face kk, incepe sa se screama, si eu tot ii spun "Kk? Faci kk? Bravo!", sa asocieze cuvantul. Kk numarul 2 de azi a fost cu bucatele nedigerate, pentru ca marul dat pe razatoare a ramas cu bucatele in el.

Super interesant aliniatul de mai sus :D. A papat din nou piure de mar, tot cam o lingurita cred, poate asa mai cu varf, in total. S-a pacalit saracul si el tot cerea lingurita sa se joace, eu i-o murdaream cu piure de mar, se apuca apoi sa mestece ce avea in gurita si sa inghita. Si s-a vazut la un moment dat ca parca ii venea inapoi, era prea mult dintr-o data, asa ca nu i-am mai dat mar pe lingurita. N-am vrut sa vomite si sa se sperie.

Ah, ce mai voiam sa zic cu mancatul lui. Si ce stiam eu dinainte din carti, si ce am citit recent la BLW (autodiversificare), bebelusii pana la 9 luni trebuie doar sa guste una alta, sa se obisnuiasca cu gusturile, cu texturile, cu mestecatul si inghititul. Mancarea nu poate fi folosita de organele lui, nu are enzimele necesare sa proceseze nutrientii din mancarea solida, pana la 9 luni. Mancarea nu trebuie sa inlocuiasca laptele. Asa scrie. Acuma stiu ca sunt cazuri multe de copii care nu mai vor lapte dupa ce mananca si parca grabesc ei procesul de diversificare. Dar acuma vom vedea cum va fi Alex. Oricum, cand am inceput diversificarea, ma deruta ca in unele locuri scria ca ar trebui sa scada in greutate in primele luni de diversificare, in alte locuri scria ca va creste. Locurile in care scria ca bebelusul scade erau cele in care se indica inlocuirea meselor de lapte cu mancare. Nici o leguma nu va avea caloriile laptelui. Site-urile in care se spunea de ingrasare spuneau ca bebelusul papa sa zic 1000 ml de lapte pe zi la 6 luni. De la 6 la 9 luni el trebuie sa-si pastreze cantitatea de lapte. Dar din moment ce nevoile lui nutritionale si calorice cresc, in loc sa se creasca laptele baut, se adauga mancarica. Deci pe langa cei aproximativ 1000 ml de lapte, mai papa cate ceva. Abia dupa 9 luni mancarea trebuie sa inceapa treptat sa inlocuiasca cate o masa de lapte. (Stiu ca am prietene dragi la care a mers altfel diversificarea, chiar recomandat de medic, deci aici nu-mi impun puncte de vedere, stiu ca totul e diferit de la bebelus la bebelus, scriu ce am citit si peste cateva luni vom vedea cum se aplica la mine)

Si imi puneam si eu problema daca Alex va papa mai putin lapte din cauza marului (celor catorva picuri de mar :D), sau marul va fi in plus? Si cand voi vedea eu asta la cantar? Aveam si eu curiozitatea asta. Ei bine nu ma asteptam ca de vinerea trecuta pana sambata asta (ca am uitat sa-l cantarim vineri, ca de obicei) sa puna 200 de grame! Caloriile din mar nu au avut cum fi atatea, singura explicatie pe care o vad ar fi ca intr-adevar de cand papa maruc are o pofta de lapte incredibila, suge foarte mult! Cred ca ajunge la tzitzi si zice "iarta-ma ca nu te-am apreciat pana acuma, da tot tu dai cel mai bun papi" :)). Acuma stiu ca nu va mai creste asa, poate doar saptamana asta s-a intamplat asa, dar m-a socat putin, dupa 4 zile de diversificare.

Am fost azi pana in Real si acolo un copil isi striga mama "mamiiii", si se uita al meu la mine (din ergo, deci la cativa cm de fata mea si-a dat capul pe spate sa ma vada bine) si incepe "ma-ma, ma-ma, ma-ma" :)). Oare ce-o fi crezut? Ca pe mine ma striga si copilasul? :))

Din Real am luat sa avem si noi canita cu cioc. Cum Alex nu stie bea din biberon, si dupa experienta suc din lingurita, am vazut ca nici asta nu merge ok, am cumparat canita cu cioc sa avem pentru apa. Intrebare: trebuie sa-i ofer apa? Eu ii dau sa guste marucul intre mese, ca sa nu-i fie rau, oricum era el vomacios. Azi a fost prima data cand dupa ce l-am luat din scaun a inceput sa-mi muste umarul, semn ca ori vrea lapte ori vrea sa doarma (ca in capul lui sunt una si aceeasi). Nu i-am dat laptic, ca vomita mult daca papa lapte la intervale asa mici. Dar nu i-as da nici apa dupa mancare, ca si la oamenii mari se zice ca se dilueaza acolo sucurile si nu merge digestia cum trebuie. Astept pareri daca trebuie apa si cand dati apa... Sa-i mut marul mai aproape de masa urmatoare sa tot pape laptic? Hmmm...

Dupa ce ieri m-a strigat doar de doua ori cand a fost mai necajit, si se uita la mine sa-l iau "ma-maaa ma-maaaa", azi, mai ales spre seara, nici nu a putut adormi, pentru ca a trebuit sa exerseze "mama papa baba". Si eu chiar mancam fructe! O fi vrut sa zica "mama papa banana"? Sau "mama vreau si eu sa pap banana"? Sau "mama nu mai manca atata ca ajungi baba"? :))

De cateva zile imi e simtitor mai usor sa am grija de el, de cand ii place in fundulet. Pai pana acum, tot timpul de cand se trezea si pana cand adormea iar (plimbat la san) il plimbam in brate, prin gradina, prin casa, sa vada una alta. Foarte putin timp rabda sa stea pe burta, foarte putin timp sa stea in fund. Iar in brate sau pe picioarele cuiva care sta jos pe fotoliu e naspa rau de tot :)). Plimbare plimbare plimbare in brate! Acum, de vreo 3 zile vrea el sa stea in fundulet! Maraie in brate de multe ori si se intinde dupa ceva si imi dau seama ca vrea sa stea in fund. Si incepe sa se joace cu ce are pe langa el, apoi vrea ceva de mai departe, apoi si daca toate sunt la el in poala, isi indoaie un picior ca sa se puna pe burta (la inceput pica in nas pe burta :D) si sa plece sa manance perdeaua, sa caute cabluri sa le roada, marginile de la covoare sunt super, etc.! Merge ca un soldat in transee si are o viteza, face cam un metru in doua secunde. Un pic daca n-as fi atenta, cine stie unde ar ajunge si ce ar gasi pe jos... Dar tot zic ca mi-e mai usor, ca asa zice spatele meu, mai are si el cateva minute concediu.

Nah deci nimic super interesant azi, nimic super spectaculos, si urmeaza o saptamana mai grea. Marti merge Relu la Bucuresti, se intoarce miercuri seara si joi dimineata trebuie sa mergem la Cluj pentru controlul meu la tiroida. Si cum va trebui sa-mi fac si analizele, va fi o zi grea in Cluj. De obicei daca stateam vreo 5-6 ore, Alex era terminat, plangea la intoarcere pe drum neconsolat... Pentru ca nu putea nici sa pape nici sa doarma orele alea... voi fi cam stresata ca fata de vizitele la Cluj de pana acum, acum nici macar nu voi fi langa el o perioada, deci in mod normal ar fi trebuit programate mesele sa se potriveasca. Si asta nu se va putea... No, va trece si asta, cu multe plansete, dar pe vineri seara vom uita :D. Sa avem o saptamana usoara, frumoasa, cu bebei sanatosi!

8 comentarii:

  1. Am mai scris o data,dar mama lor de taste,ca fiecare face cate ceva :D...
    Fiecare clipa alaturi de copilasul tau este minunata,este spectaculoasa ,nemaintalnita si nemaintamplata,asa ca sigur ai trait ceva spectaculos iei: ai invatat sa cresti alaturi de Alex,nimic nu poate fi mai special!
    Cat despre mancatul in carut,fiecare cu treaba lui,mie imi este ciuda pe mamele cu copii mai mari,de 5-6 ani,care intind copilului mic al altcuiva din ce mananca copilul propriu,fara sa intrebe.Eu sunt nitel mai salbatica,nu socializez chiar cu toata lumea din parc,ne salutam cele care ne vedem foarte des,dar merg tot langa cele pe care le cunosc bine,iar cu ele este usor,ca avem bebici de aceeasi varsta ,ele (cele 3 cu care vorbesc )alaptand exclusiv pana la 6 luni,si sunt putin mai diversificate decat tine,asa ca sigur nu intind vre-un biscuite lui Paul.
    Hai ca am scris aiurea,ce voiam sa spun,nimanui nu ii pot spune cum sa isi creasca bebelul,daca cere sfatul da,pot spune "eu fac asa",sa ii spun "fa asa,ca asa e bine" nu va convinge pe nimeni,mai rau le inversunez.Cel mai greu este sa ma abtin cand vad copilas de 5-6 luni,care nu stie sa stea bine in fundic si are in mana biscuiti gen pettite beure,si mai ales cand cand mamica ma intreaba "da' tu ce ii dai?",si daca ii spun ca nu ii dau si ca nu i-am dat biscuiti pana acum,spune ca de ce,doar e bun,ca ii da si mar cu biscuite de la 3-4 luni,si multe altele.Se grabesc cu carne si ou pana in 5-6 luni,de parca laptele ar fi nociv.
    Poate o fi intradevar chestia cu ele molfaie si atunci se simt mai putin vinovate daca ii dau si copilului,desi cred mai degraba,ca este mentalitatea noastra,pe care putine o pot infrange in totalitate,care ne spune ca nu pateste nimic,ca este normal sa manance biscuiti,ca sunt nomale toate manifestarile noastre.M-au vazut mamici in parc dan piure bebelului si m-au intrebat cum il fac,si le-am spus (atunci ) ca este facut din putin orez,morcov,pastarnac,patrunjel,telina si dovlecel,si m-au intrebat daca nu ii pun si sare si ulei sau unt,si am spus ca inca nu,pentru ca il mananca si simplu,si spuneau ca ele inca nu au dat telina si nici dovlecel la bebel,dar aveau pufuleti si biscuiti dupa ele special pentru copil.De ce? Habar nu am!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare Raluk,

    Ca de obicei, e o incantare sa te citesc.
    Ce scumpic a fost Alex cu "mama papa banana"...clar asta a vrut sa zica.. :))), dragul de el.

    Mai, legat de apa. Am tot auzit si citit variante... multe Si aici gasesti o gramada de opinii. Insa, uite, eu aleg asa: daca despre un lucru exista controverse, tind sa adopt varianta care spune "NU".
    Oricum despre apa am citit ca puiutii alaptati la san nu au nevoie de apa intrucat laptele matern este 88% apa. Iar celor alaptati cu formula le poti da apa, dar moderat si nu oricand, nu inainte de 6 luni. Formula e imbogatita cu saruri si pentru hidratarea rinichilor si eliminea surplusului de saruri, copiii pot avea uneori nevoie de apa. Exista riscul intoxicatiei cu apa, in cazul in care beau prea multa...mai mult decat le este lor necesar. Pana la 1 an, eu nu am convingerea ca puiutii au nevoie de apa, chiar si cei hraniti cu formula. Eu ii mai dau Maiei canuta cu cioc in care pun apa. Nu bea apa din ea, ii place sa joace, rade la ea, strange intre gingii ciocul, iar daca jucandu-se, trage apa, o da imediat afara si nu mai vrea nici cana. Daca i-ar fi sete, mi-ar da un semn... si daca din canuta aia nu simte nevoia sa bea, sa inghita cand simte lichidul...cum altfel as putea sa-i dau apa? In plus, mancand fructe, se si hidrateaza in acelasi timp (fructele au multa apa).
    Am mai citit ca prea multa apa data unui sugar, ii poate dilua valorile normale de sodiu si pot aparea convulsii, coma, leziuni ale creierului si chiar moartea.
    Eu sunt de parere ca atat laptele matern cat si laptele formula satisfac necesarul copilului, astfel incat nu este nevoie suplimentara de apa.
    Eu continui sa-i dau Maiei canuta cu cioc pt ca vad ca ii place sa se joace cu ea. deseori ii pun in ea suc de fructe sau morcov, dar reactioneaza la fel - nu inghite. Cana ne serveste la joaca :))) si ma bucur pentru asta.

    Te pup cu mare drag.
    Alexutu' va fi diversificat IDEAL, sunt convinsa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ralucule dar scrii mami,nu glumesti :)

    Referitor la indopat copilul cu dulciuri.
    Mah dar ce usor este sa ii plasezi copilului ceva de "ros",ca sa stea cuminte,sa nu planga...sa nu deranjeze.

    Aici exista un obicei,snack time,la 10 dimineata si 3 dupa-amiaza.Eu ii dadeau un fruct,un iaurt,biscuiti simplii,si ma rog...altele.
    Acum la gradi primeste doar fructe si lapte.
    Pe mine m-a ajutat tare mult sistemul asta cu ore stabilite pt ceva de rontait.

    Si fug,spor la diversificat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ralu, asta cu apa ma interesa si pe mine. Aceleasi dubii le aveam, ii dau apa dc tot am inceput diversificarea, cata, cum, cand..etc
    Din biberon nu bea,e drept ca am unele cu tetina cam tare..si-am incercat cu canutza cu cioc. Nu stiu dc bea, trage un pic, de fapt musca dar nu cred ca inghite.
    Am citit ce-a scris Hepi fi face sens. Mutumesc de iluminare, dna!

    Si legat de postul de ieri, pe langa intrebarea cum, nu mananca, urmatoarea era cum, nu-i dai apa..da-i copilului apa ca ii e sete..si urma un dialog al surzilor de toata frumusetea.

    Si am tras eu concluzia ca e tendinta de-a transera obiceiurile tale alimentare and co copilului. SI vin si cu exemplu: eu nu beau apa in timpul mesei, eventual inainte in speranta ca voi manca mai putin:D si nici prin cap nu-mi trecea sa-i dau copilului sa bea apa cand mananca.
    Persoana asta care ma tot bate pe mine la cap tot timpul bea ceva in timpul mesei, apa, suc, vin...pur si simplu nu poate manca altfel si cred ca i se parea tare ciudat ca fetitza mea nu bea apa deloc.


    Mai si apoi, eu recunosc sa sunt mai rudimentara..dc ma innebubeste cineva cu prea multe sfaturi pur si simplu i-o tai direct intr-un mod destul de nepoliticos. Si iti zic si cum am ajuns sa fac asta si mai ales de ce: cand incercam sa raman insarcinata si probabil numai cine trece prin asa ceva intelege ce-i depresia si nepuintza, in afara de 2-3 oameni oameni apropiati nu ma intreba nici cucu cum ma simt, dc imi e bine, dc ma descurc..in fine, era asa un subiect tabu in fata mea, ca sunt sigura ca in absenta mea erau discutii ( si nu, nu-s paranoica) Si acum vin toti sa-mi dea sfaturi si sa conteste felul meu de a creste copilul.Asa ca nu am nici cel mai mic stres de-a fi mai taioasa..sunt impacata cu mine, cu deciziile mele si nu simt nevoia sa am aprobare de la toata lumea.

    Hai ca bat campii, dar ma descarc si eu pe blogul tau:D

    Te pupa fata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Lali, multumesc mult ca ai intrat p-aci sa ma mai citesti, si in plus, ai si scris un mesaj de doua ori! :-* Si ce fain mi-ai scris! Ai dreptate, fiecare zi e speciala!

    Ai dreptate, e urat de tot sa dea unui bebelus ceea ce ele dau copiilor. Mi-ai adus aminte si de faza cu cornul din autobuz. Ohooo, dar in sarcina, cat insistau oamenii straini sa-mi dea din mancarea lor, ca sigur imi e pofta si sa nu pierd copilul! Mai, inteleg, ei cred ca sunt bine intentionati, dar insistentele ma omoara...

    Da, as fi tare curioasa daca ai intreba-o pe tipa care zice ca e asa bun petit beurre pentru bebelus, sa iti spuna ce are bun :)).

    Nici eu nu inteleg, sa stii, deci e chiar un mister total total. Eu nu cred ca sunt atatea femei care sa nu stie care mancare e sanatoasa! Nu as putea crede ca exista atata ignoranta. Si eu am cateva cunostinte care au inceput diversificarea la copil cu pufuleti, deci exact situatia descrisa de tine, legume nu-i da inca, dar pufuleti si biscuiti da!

    Ah, mi-am mai amintit una. Intr-o revista cu retete pentru copii era o reteta care parea chiar sanatoasa, dar avea ou, cu albus cu tot, asa ca ei o indicau doar pentru copiii peste 2 ani. Si mai incolo o reteta cu cremwursti, indicata pentru copiii peste 8 luni! Na, oare cine a scris asta a citit o eticheta de la mezelul ala vreodata?

    Pupici si tie si lui Paul cu ochii colorati! :-*:-*

    RăspundețiȘtergere
  6. Dana, ca de obicei, sunt incantata cand imi scrii :D. Cand ma mai si apreciezi asa, in ciuda faptului ca nu ma vezi sigura pe situatie, si ma vezi ca imi pun atatea intrebari, ma intimidez rau de tot, rosesc si ma bucur tare :D.

    In plus, m-ai salvat de o cercetare lunga. Ca am incredere in cercetarile tale ca intr-ale mele :D. Asa ca multumesc tare mult de treaba cu apa. Dar trebuia sa stiu ca tu ma vei lamuri, ca tu esti experta in apa!

    Pupici dragi si tie si comorii voastre :-* :-* (bine, si lui Bush & co. :D)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sabina, bine ai venit pe la mine! Tu esti bloggerita veche, asa ca mai am mult de scris pana sa te ajung :D. Vezi ca am gasit si eu un loc sa ma descarc, si daca n-am nimic important de spus :D.

    Si e super asa, cu snack time. Si daca nu se pune problema de un orar super strict, sa stii ca intre mesele principale papi si ceva gustari. Dar n-am vazut in nici un carucior la noi o banana si o sticla cu apa :D.

    Ah deci de fapt toti copiii sunt ca Alex si nu prea au rabdare in carucior? :)) Nah ca inca nu pot aplica, doar nu i-oi da clasicul deja piure de mar :D.

    Mi-au placut alea trei puncte de dupa "sa nu deranjeze..."! ;)

    Pupici dragi unei mamici asa frumoase si talentate si trimit si celor doua printese ale orientului :-* :-* :-*

    RăspundețiȘtergere
  8. Ralu, ma tot gandeam eu acuma ca citind cum a fost la tine mai sa cred ca eu am lume mai de treaba in jur, care imi respecta deciziile. Dar nu cred ca e asa, cred ca pe mine nu m-au sacait atatia pentru ca n-am prea socializat :)). Stau aici la curte, daca e vreme faina nu-mi vine sa ies sa nu pierdem soarele si aerul curat, daca e urat afara nu-mi vine sa ies :D.

    Da! Da! Da! Sigur ni se pare ca sunt ca noi si piticutii! Si cu apa la fel fac si eu, doar inainte de masa :))))). Dupa mancare nici gand, toata digestia simt ca mi se opreste si ma umflu rau de tot :D.

    Si daca ai ajuns la concluzia asta, e clar asa, ca doar esti specialist! ;)

    Pfuai ce mi-a placut "descarcarea" pe blogul meu!!! Asa, asa, daca eu sunt impacata cu mine, ma doare undeva de parerea tuturor! Asta e clar! Si eu o aplic de multa vreme, cum am zis, legat de faptul ca nu pap carne, dulciuri, foarte rar unele alcoale, sunt nashpa, ce mai :)). Dar eu cred ca acum sunt mai ingrijorata cum sa-l fac pe Alex sa fie sigur pe el, sa nu aiba impresia ca e ciudat daca in parc copilul de 1 an jumate cu care se joaca bea Cola (scuze exemplul :D) si mananca cioco, si el nu... Cred ca uite, dupa ce am scris atata pe tema asta, in sfarsit m-am luminat! Asta e de fapt grija mea. Daca tot avem de-a face cu straini "binevoitori" care servesc copilul cu prostii, si copiii lor iar sunt exemple negative, cum ii facem pe ai nostri sa inteleaga ca e bine cum papa ei?

    Pupici multi multi tie si Natalixei scumpe (era sa zic Natalixului scump, dar suna prea masculin pentru fatzuca ei scumpa :x) :-* :-*

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...