sâmbătă, 15 mai 2010

Suc de morcov + aiureli de tiroida

Nu mai stiu cum sa numar zilele de diversificare, din moment ce am avut doua zile pauza :D.

Oricum, avem o saptamana jumatate sa zic asa, de mar, si azi am incercat suc de morcovi. A papat in total vreo doua lingurite de ale lui, pitice. Nu s-a strambat ca la mar, dar s-a si plictisit mai repede, nu a intins la fel gurita dupa suculet. A inghitit mai bine decat la sucul de mar, poate pentru ca atunci era ceva nou sa inghita fara tzitzi in gurita. A ragait de doua ori in timp ce manca, si inca de vreo 3 ori dupa. A si regurgitat putin la 5 minute, putin lapte papat de 2 ore, dar cu tenta morcovie... Regurgitase si inainte de masa, asa ca nu trag concluzii. Apoi i s-a pornit un sughit foarte foarte puternic, altfel decat cum sughite el. A, i-am dat si un morcovel sa-l roada, ca Bugs Bunny si a fost foarte incantat!

Toata dupa-masa a fost foarte marait si aproape plange, tipa, urla, chiar daca ne jucam cu el, si daca il luam in brate... Mai uita pentru cateva secunde ca il deranjeaza ceva, daca il punem sa umble in picioare, umbla foarte tzantzosh si uita. Dar apoi repede incepe iar maraiala. Ma bate gandul sa nu-i dau maine morcov, chiar daca as fi vrut 4 zile de test. Asta pentru ca morcovul crud e laxativ, si el a facut intr-adevar de 3 ori azi kk. Deci nu stiu daca maraiala e de la morcov, oricum e mult mai marait decat de obicei. Sau ar putea fi de la dintele ala care nu mai avanseaza, vad coltul prin gingie, dar nu a spart inca. I-am dat o doza de Camilia si parca s-a mai calmat. Inainte de asta ma rodea in continuu chiar daca nu-i era foame, si voia numai la mine in brate. Desi cand il luam, iar incepea maraiala. Dar la altii urla si se intindea inspre mine, strigand mama...

Am revenit acum dupa ce l-am culcat si am citit aiureala de mai sus, nici o noima. Dau vina pe tiroida in continuare, sau pe depresia cauzata de drumul la Cluj? Tot tiroida e si aia :)).

Deci un update: pe Camilia scrie ca daca dupa 15 minute e tot iritat, sa-i mai dai o doza, pana la maxim 12 pe zi. La noi dupa 10 minute a devenit iar razacios si vesel si jucaus! Super! Deci am gasit cauza! Era durere de dintisori, de gingii. Dumnezeu sa-i dea sanatate canadiencei mele dragi care mi-a trimis-o, printesei ei frumoase si la toata familia ei. Si daca nu citesti pe aici, sunt sigura ca energiile pozitive trimise de atatea ori de la mine inspre voi, au ceva efect!

Asa ca ma gandesc pana maine daca sa incerc totusi cu morcov maine, din moment ce am ajuns la concluzia ca au fost dintisorii.

Urmeaza partea plictisitoare cu ce am mai citit de tiroida.

Tocmai mi-am dat seama ca eu nu prea studiasem hipotiroidismul, ca il aveam subclinic. Eu ma luptam doar cu anticorpii mei tiroidieni ca sa nu imi provoace ei hipotiroidism. Mi s-a parut foarte logic, si medicina alopata nu abordeaza calea asta, de multe ori mi s-a spus ca stam si asteptam sa fac hipo ca sa imi recomande ceva.

Am mai citit ca hipo asta nu e doar cu ingrasatul, cazutul parului, oboseala cronica, senzatia de frig, dificultati de concentrare, dificultatea de a citi, dificultatea de a vorbi, de a se exprima, cicluri dureroase, infertilitate, dureri si crampe musculare, piele uscata, infectii frecvente, migrene, constipatie, si depresie. Zice ca hormonii tiroidieni sunt cei mai importanti din corp, ca daca astia stimuleaza productia energiei la nivel celular, inseamna ca atunci cand ei nu sunt la nivel optim, productia tuturor celorlalti hormoni e afectata. Deci absolut orice aspect al sanatatii e afectat de un nivel scazut al hormonilor tiroidieni.

Pierderile de sarcina, chisturile ovariene, endometrioza, si sindromul premenstrual sunt cauzate sau agravate de hipotiroidism, mai ales daca e cuplat cu o dominanta estrogena , o boala hormonala in care nivelul progesteronului scade. (Da, recunosc ca eram estrogen-dominanta, estrogenul crescand, scadea progesteronul, de asta femeile cu Sindrom Ovarian Polichistic nu reusesc sa ramana gravide si sa duca sarcina, din lipsa de progesteron; si tot de la excesul de estrogen, corpul secreta prea mult testosteron, de acolo acneea, hirsutismul, etc.) Se pare ca estrogenul inhiba secretia tiroidei, pe cand progesteronul o stimuleaza. Acuma care a fost prima dereglare in corpul meu, "oul sau gaina"? Asta nu vom stii niciodata...

Na, cica mai provoaca si tumori benigne la san. Si e legat si de scleroza multipla, de parca nu era destul de inspaimantator...

Si da, am citit in multe locuri ca hipotiroidismul "favorizeaza cancerul" prin doua cai. Cresterea de estrogen si scaderea productiei de pregnenolon, progesteron si DHEA e o cauza pe de o parte. Pe de alta parte promoveaza cresterea tumorilor, ceva explicatii la nivel celular pe care nu le prea pricep...

Se poate ajunge pana la coma daca e nediagnosticat sau netratat mult timp. In plus, hipo creste riscul atacurilor cardiace cu 70%!

Asa, ca si cauze ale hipotiroidismului, ma cam incadrez la toate, de la radiatia Cernobalului pana la fluorul din pasta de dinti si din apa. Cu Cernobalul asta imi amintesc ca atunci cand i-am spus doctoritei mele de familie ca am probleme de fertilitate, a zis ca majoritatea pacientelor ei din generatia mea au probleme.

Apoi pesticidele creeaza dereglari ale estrogenului, asa ca din moment ce nu mananc bio, si mananc multe legume si fructe...

Problema e ca am citit multe rele despre levotiroxina asta sintetica. Corpul o considera o substanta straina si va dezvolta rezistenta la ea (mai stii, poate deja s-a intamplat asta). Isi va pierde efectul. Dozele vor trebui sa fie din ce in ce mai mari (exact asta a spus si doamna doctor). In plus, toate astea trebuie metabolizate cu greu de ficat (si al meu nu e tare sanatos, saracul).

O alternativa mai sigura ar fi un hormon tiroidian luat de la purcelusi :(. Stiu, nu prea mi se potriveste. Nu ma refer fizic ca nu ne-am potrivi, ci sufleteste, faptul ca trebuie sa-l omor sa-i iau eu tiroida. Se pare ca asta e recunoscut de corp, si tratat ca hormon tiroidian, si in plus nici nu se bazeaza pe capacitatea corpului de a transforma T4 in T3 (ca multe organisme nu pot asta si levotiroxina e doar T4), pentru ca acest produs porcin contine si T4 si T3. Daca m-as hotari ca asa ceva imi trebuie, as ajunge sa-l cumpar cumva din strainatate, desi nu stiu daca se da fara reteta. Si apoi iar, nu stiu ce doza ar trebui sa iau. E clar ca as avea nevoie de un doctor care sa aiba experienta cu asa ceva...

Nu mi-am gasit inca fucus de vanzare, desi eram sigura ca voi gasi in amaratul de oras, ca la cat m-am plimbat eu prin farmacii naturiste si nenaturiste, deja stiam si cum arata cutia de fucus, si daca n-am luat niciodata. O stiam pe cea de la aboca (alga bruna de la aboca). Si uite ca acum nu am gasit. Kelp se poate lua dintr-o singura sursa de pe net, si are un continut mult mai mare de iod, trebuie precautie mare, asa ca de asta as fi ales fucus intai.

Dar ce ma nedumereste pe mine: din moment ce asta e o crestere cauzata de nastere, de starea post-partum, nu ar fi mai normal sa lasam organismul sa isi revina de la sine? Cum probabil patesc multe femei si apoi isi revin? Poate eu am de fapt "ghinion" ca imi monitorizez tiroida. Si iar spun, daca tratez acum hipotiroidismul asta care poate e pe moment, tiroida se invata cu inlocuitori, cum a zis si doamna doctor, si nu va mai lucra. Se ajunge chiar si de la hiper la hipo datorita nasterii, de asta imi pun intrebarea daca trebuie tratata medicamentos sau nu? Na, ca am tema pentru maine sa studiez post-partum thyroiditis...

Bibliografii de azi:


http://www.naturalnews.com/026853_thyroid_hypothyroidism_disease.html
http://www.naturalnews.com/025108_thyroid_disease_heart_attack.html
http://www.naturalnews.com/024388_thyroid_hair_loss_hypothyroidism.html

2 comentarii:

  1. Ralu, am zis ca revin si cu toate ca am tot dat refreshuri la blogul tau si am recitit de cateva ori "13", mi-am dat seama ca nu stiu ce sa zic...ca nu am nici un sfat competent sau ceva de genul ...:((

    mi se pare un pic barbara ideea de a creste doza de hormoni tiroidieni si de a observa reactiile puiului..eu, una, cred ca as fi extrem de stresata si cu siguranta as transmite asta si copilului...dar nici sa te lasi pe tine in plata Domnului, nu-i bine...

    poate ar fi bine sa mai ceri o parere, asa cum spune Dana..poate cei de la Bucuresti sunt mai deschisi la altfel de terapii decat cele alopate..merita incercat, in tot cazul!

    citesc cu nesat articolele lasate de tine...deocamdata numai pe primul l-am terminat..ce zici de treaba aceea cu proteinele animale care sunt importante in productia hormonului tiroidian si in conversia sa in forma activa, la nivel hepatic? si ca veganismul ar duce la o hipofunctie tiroidiana... sau cu uleiurile nesaturate..

    nu stiam de faza cu hormonul tiroidian luat de la purcelusi...trebuie intrebat si cercetat daca vreun medic in Ro se ocupa de treaba asta..

    te imbratisez cu mare drag!
    7 pupici dulci si dragalasi de la Ana pentru Alexutul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai mai ca n-am vrut cu refularea mea sa va intristez. Cum i-am raspuns si dincolo Danei, situatia nu e super grava, doar ca a fost un soc pentru mine. Ei si ce daca as avea hipotiroidism, cate persoane nu si-l descopera dupa ani intregi de simptome? Nu cred ca ar fi asa de anormal sa mai astept putin cu deciziile drastice, in orice sens ar fi ele (ori doza mai mare, ori renuntat de tot).

    De incercat in alta parte, cum i-am spus si Danei, sunt sigura ca nu m-as putea face inteleasa de ce tin neaparat sa alaptez. Sunt sigura ca incapatanarea mea pare bizara.

    Da, da, m-am speriat si eu cu proteinele, noroc ca m-am prins ca eu de cand cu sarcina n-am mai tinut posturi si deci n-am avut nici o zi fara lapte mult, si in plus cateodata oua, branza, etc. Dar aia cu uleiurile poli nu m-as fi gandit, recunosc. Uite ca eu papam seminte de in de o vreme, si poate ca m-as fi gandit ca-s estrogene si nu e bine sa pap zilnic, dar nu m-as fi gandit ca au ceva cu tiroida. Deci aia m-a cam socat.

    Ce dulce ai fost cu pupicii! Si noi trimitem inapoi 7 pupici asa mai rudimentari, mai balosi si mai apasati, ca asa suntem noi :D.

    :-*

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...