joi, 20 septembrie 2012

Lista de cumparaturi pentru bebe si pentru nastere - 5 - mobilier si accesorii



Prima parte, cu cumparaturile asa-zis medicale, aici
A doua parte, cu cumparaturile legate de igiena, scutece si baie, aici
A treia parte, cu cumparaturile ce se presupune ca v-ar ajuta la alaptare, aici
A patra parte, cu cumparaturile de haine si jucarii, aici.

Antet comun tuturor partilor:
Disclaimer: observatiile sunt personale si subiective din experienta mea cu Alex. Deci are doua parti subiective: parerile mele si preferintele lui Alex. E foarte posibil ca un tip de haine pe care eu nu l-am folosit cu el, altei mamici sa i se para util. Va rog sa nu luati ca o jignire personala orice diferente intre noi si voi. Am scris doar pentru ca mie atunci, la prima sarcina, imi erau utile multe multe pareri, dovada ca mi-am alcatuit lista mea de atunci adunand cat mai multe liste ale altor mamici. E posibil chiar si eu sa imi schimb anumite pareri dupa ce vine bebe2. Mamele cu 3-4-5-... copii iarasi au probabil si mai multa experienta.
Legenda: cu rosu sunt parerile mele, cu albastru ce am facut la Alex, cu verde ce voi face acum :).
Concluzie: stiu, pare bizar sa pun concluzia la inceput. Consider ca putem intampina bebelusul cu cateva haine comode, cateva scutece si un wrap/sling. De fapt singurele obiecte fara de care nu se poate in primele zile sunt hainutele. Scutecele pot fi cumparate in prima zi de catre tata. Wrapul il puteti cumpara si dupa o saptamana, pana atunci va puteti odihni cu bebelusul pe piept tinandu-l cu mana. Dar lista haine-scutece-wrap mi se pare suficienta chiar si pentru prima luna. Restul toate se rezolva cu ce aveti deja in casa. Spun asta aici, inainte sa va speriati de ceea ce urmeaza :)).
-------------------------------------------------------------------------------------



In aceasta postare voi aborda lista de mobilier si accesorii pentru somn sau pentru depozitare.


Mobilier si accesorii

 


  • Patut bebe (de lemn sau pliant - foarte important sa aiba 2 niveluri si eventual masa infasat + suport infasat(daca nu se achizitioneaza separat)) – Dupa studii indelungate in sarcina cu Alex am ajuns la concluzia ca e mai ok un pat de lemn. Si din cauza incarcaturii electrostatice a celui de plastic, si din cauza ca doar cel de lemn se putea alipi patului matrimonial in asa fel incat sa nu trebuiasca amarata de mama sa se ridice ca sa-si alapteze noaptea copilul. Deci concluzia mea este ca o femeie a inventat patul de lemn, si un barbat nepasator si nemilos l-a inventat pe cel de plastic :)). Am cumparat un patut alb frumos si ieftin de la ikea, era cam un sfert din preturile patuturilor din lemn de pe internet sau din magazinele locale. Plus ca ma puteam increde in calitate. L-am folosit pentru ceva poze in primele zile :)), apoi a fost folosit multe luni drept suport al hainelor proaspat spalate, pentru ca nu aveam timp sa le aranjez in dulapuri. Dupa o vreme ne-am dat seama cat de frumos ar sta un fotoliu in locul lui, asa ca l-am dezmembrat. Din cauza refluxului Alex a putut dormi in prima jumatate de an ziua doar pe mine si noaptea doar pe sotul meu. Dupa aceea, cand a inceput sa doarma intre noi, ne-a fost atat de drag (a nu se intelege ca pana atunci nu ne era drag :)) ), incat in fiecare seara sa-l privim pe el intre noi si sa ne privim apoi in ochi unul pe altul era atat de emotionant ca-mi dadeau lacrimile. Si daca ma culcam dupa ei doi, mereu le faceam niste poze faine, cum dorm barbatii mei fix in aceeasi pozitie mereu :D. Noaptea il alaptam foarte usor asa si a fost uitat patutul.  Nu cumpar acum pentru ca am. As mai cumpara daca as putea intoarce timpul inapoi? Poate ca daca as sta bine cu banii as cumpara unul ieftin de lemn, caruia i se poate da jos o laterala, si l-as alipi patului matrimonial. Si as vedea in timp daca ii place sa doarma acolo sau in pat cu noi. Dar daca nu m-as balaci in bani recunosc ca as face o mica economie si nu as cumpara patut pentru copil pana cand mi-ar cere el :D. Pentru ca intre timp am aflat ca Alex de fapt m-a invatat cat e de sanatos co-sleeping-ul, si pentru mine, dar mai ales pentru el.
 
  • Saltea – daca va cumparati patut, normal ca are nevoie si de o saltea. Am cercetat luni intregi inainte sa se nasca Alex care saltea e cea mai sanatoasa pentru spatele lui. Ca sa aflu apoi ca in bratele cuiva i se dezvolta cel mai sanatos coloana. Unii spuneau de cocos, altii de latex, altii de arcuri si alte sisteme. Am aflat apoi ca niste prieteni de-ai mei au dat o caruta de bani, mai mult decat salarul meu de atunci :D, pe o saltea pe care ei o credeau cea mai sanatoasa, tot asa dupa multe cercetari, si fetita lor a facut alergie la ea. Mi s-a aprins un bec atunci si mi-am dat seama ca voi cumpara cea mai ieftina saltea pentru patut de la ikea, chiar daca e numai din burete (acum pot spune ca imi pare bine ca macar cunosc toate ingredientele din care e facuta), si aceasta va fi suficient de buna pentru el in primele luni. Mai ales ca vorbim de un patut ce va fi folosit foarte putina vreme. Chiar daca ar fi acceptat sa stea in patut, nu cred ca ar fi incaput mai mult de un an, mai ales ca se misca mult in somn. Daca nu cumparati patut, mai scapati de o cheltuiala impresionanta.


  • Protectie impermeabila pentru salteanoi am luat tot de la ikea, are o parte mai lucioasa care nu lasa scurgerile sa distruga salteaua. Ce sa zic, asta pare utila si daca se culca bebe in patul mare. Alex voma de obicei pe noi asa ca nu-mi dau seama  cum e cand bebelusul chiar sta culcat intr-un pat, fie el mic sau mare! Desi nu cred ca e recomandata sa fie plasata unde e capul bebelusului, pentru ca nu poate respira prin ea daca nimereste cu nasul in jos, am impresia ca am vazut atentionarea aceasta pe ambalaj. Deci cred ca e numai pentru protejarea saltelei de pipi si kk. Concluzia e ca s-ar putea sa aveti nevoie de o protectie de saltea (ca sa nu le dam bacteriilor nocive resturi organice pentru a se inmulti), indiferent ca vorbim de patul mare sau mic. Nu stiu daca aceasta de la ikea pentru patut e solutia buna si pentru patul mare, ma mai documentez. Totusi cred ca s-ar misca de la loc.  

  • Protectie impermeabila pentru patul mare – am vazut la Ikea pe toate dimensiunile. Inca nu m-am hotarat daca e nevoie. Nu-mi dau seama daca e sanatos sa dormi asa pe plastic, dar la urma urmei nici materialul din care e facuta salteaua nu e natural, asa ca poate mai bine chimicalele anti-incendii sa fie tinute la distanta cu o astfel de protectie macar, si deasupra sa punem bumbac. Nu sunt sigura. La Alex nu am avut, acum sunt inca in studiu.

  • Protectie moale pentru saltea – Noi ne-am luat si asa ceva tot de la ikea, in ideea ca se poate spala usor daca bebe vomita pe ea, sau face pipi si kk pe langa protectia impermeabila. Mai ales ca citisem pe protectia impermeabila ca nu se aseaza si in dreptul fetei bebelusului. Prin aceasta nu prea putea ajunge voma pana la saltea. Nu e neaparat necesara, si daca nu va cumparati patut, ati mai scapat de o cheltuiala. Exista si in varianta pentru pat mare.

  • Protectii laterale pentru patut – daca va cumparati patut de lemn trebuie sa protejati lateralele in asa fel incat bebelusul sa nu se loveasca de ele atunci cand se misca. Nu sunt indicate cele pufoase sau paturicile, plapumele, pernele, pentru ca bebelusul se poate asfixia in ele. Noi le-am cumparat tot de la ikea pe cele mai simple si mai ieftine si mai putin pufoase. Daca nu cumparati patut, scapati si de cheltuiala aceasta.

  • Cearsafuri pat (minim 3 bucati) – saltelele au nevoie de cearsafuri, normal. Noi am cumparat cu elastic, sa fim siguri ca sta intins si nu se misca atunci cand se foieste bebe. Si, normal, cele mai bune si mai ieftine le-am gasit la Ikea :D. Au aparat salteaua de praf multe luni :)). Daca nu cumparati patut, scapati si de cheltuiala aceasta.

  • Cosulet/moses basket/hamac – Cosuletele (Moses basket pentru cautari google images) sunt ca niste landouri mici impletite. Hamacurile (baby hammock pentru cautari google images) sunt ca niste hamacuri mici. Avantaje fata de patut: si cosuletele, si hamacurile, le dau bebelusilor senzatia de continere, simt marginile si ar trebui sa se linisteasca (doar cand sunt nou-nascuti, nu cand ar dori sa se rostogoleasca in somn). Hamacurile ii mai si leagana. Cosuletele pot fi puse in patul matrimonial noaptea, intre parinti. Dezavantajele amandurora: nu exista contact fizic cu parintele, si alaptarea e la fel de grea ca si cum bebelusul ar fi intr-un patut nelipit de patul mare. Nu am avut la Alex. Nu o sa-mi cumpar nici acum. Nu imi vine sa le recomand, pentru ca “ajuta” la o si mai mare dezlipire de corpul mamei, dar si din considerente economice: sunt folosite atat de putin timp, si poate nici nu le puteti folosi deloc, e varsta la care multi bebelusi vor sa doarma doar in bratele parintilor, fie ca au reflux sau nu.
 
  • Senzori de respiratie – chiar daca despre monitoarele walkie talkie voi vorbi la capitolul gadgeturi, aici la mobila-patuturi abordez monitoarele care au si senzori pentru apneea bebelusului. Nu as cumpara dinainte de nastere asa ceva. In primul rand, sunt scumpe aceste aparate. In al doilea rand, s-ar putea sa nu aveti nevoie. Daca bebelusul are probleme, si aceasta e indicatia medicului, poate ca as incepe sa ma gandesc la ele, cand as simti ca nu dorm iepureste. Am intalnit si mamici care si-au cumparat din timp asa ceva (din dorinta noastra la primul copil sa facem totul cat de bine se poate, sa evitam orice risc), dar totusi e o sursa mare de radiatii electromagnetice atat de aproape de copil... Mamele ce alapteaza (si mai ales cele care alapteaza si dorm impreuna cu copilul) au un senzor extraordinar, simt orice miscare a bebelusului. Bebelusii alaptati nu dorm atat de adanc ca si cei nealaptati, deci se pot trezi usor daca au vreo problema. Si pentru apnee purtatul bebelusului pe piept ziua si dormitul alaturi de el noaptea face minuni. Aceste doua practici sunt recunoscute de lumea medicala mondiala ca fiind cele care ii regleaza chiar si unui bebelus nascut prematur, cu probleme, cel mai bine respiratia. El isi regleaza bataile inimii si respiratia dupa cele ale mamei. Daca doarme departe de mama, aceste beneficii nu mai au loc. Nu am cumparat, nu voi cumpara.

  • Paturica (minim 2 bucati/sezon ) – n-o inteleg asta cu sezonul, probabil vara se inveleste copilul cu patura subtire si iarna cu groasa? Noi am cumparat tot de la ikea doua paturici frumoase si ieftine, una in stil tricotat si una de polar. Le-am folosit atunci cand am iesit afara doar in curte sau pe balcon toamna si iarna, sa il invelesc rapid si sa nu-l chinui cu salopeta groasa de iarna. In patut eu stiu ca la bebelusul mic nu sunt recomandate paturicile. Adica in afara de cearsaf si protectiile laterale bine prinse de zabrele, nu are voie sa aiba nimic in patut, nici perne, nici jucarii. Daca nu reusiti sa-l imbracati suficient de gros incat sa nu-i fie frig, folositi un sac de dormit cu care sa nu existe pericolul sa se asfixieze. Probabil cei care folosesc carucioarele mai gasesc utile paturicile, nu-mi dau seama. Alex la somn nu a vrut niciodata nimic, doarme dezvelit, si imbracat doar cu un strat de haine pe piele. Da, cred ca doua paturici sunt utile la casa omului cu bebelus. Nu va avantati la cumparaturi, e foarte posibil sa primiti asa ceva cadou :D. Am mai citit recent despre paturici cumparate in trusoul bebelusului pentru a-l infasa. Infasatul de pe vremuri, cu picioarele drepte, este foarte nociv pentru coloana, pentru solduri, pentru picioare, pentru tonusul muscular per total, pentru starea emotionala a bebelusului. Stiu ca in ultimii ani a fost o tendinta de a folosi infasatul lejer (lejer inseamna ca bebelusul isi poate ridica genunchii la piept, atentie!) ca o tehnica de a-l linisti pe bebe. Harvey Karp in cartea Happiest Baby cred ca a readus aspectul asta in atentia publicului. Eu am mai scris pe aceasta tema, usor inspre contra-infasarii, chiar si lejera, dupa ce am citit ca bebelusii infasati (lejer) sunt putin mai ametiti si au probleme de supt. 

  • Carusel cu muzica si eventual luminiun mare vot impotriva din partea mea. Supra-stimuleaza copilul, il agita, nu-l invata nimic bun pe lumea asta faptul ca el sta pe spate si se ameteste la multe chestii care se invart si lumineaza si mai scot si zgomot. Daca adoarme pe asa ceva eu mi-as pune intrebari cat de tare l-a ametit sau l-a obosit si daca vreau sa adoarma asa copilul meu, sau vreau sa aiba inainte de somn o atmosfera calma, armonioasa, plina de dragoste si apropiere de parinti. Pentru copiii care din cand in cand stau totusi in patut cat fuge mama la baie, cred ca sunt mult mai faine caruselele fara culori sclipicioase, fara muzica si lumini. Ori cele simple si frumoase cum sunt cele de la Ikea, ori facute chiar de voi, din hartie. Stiu ca poate veti crede ca vorbesc din experienta unei mame al carei copil nu a stat deloc in patut. Recunosc ca atunci cand nu stiam ca statul la orizontala dauneaza coloanei bebelusului imi doream sa stea in patut cat timp doarme. Niciodata nu mi-am dorit sa stea in patut pe spate cand e treaz, sa priveasca singur tavanul sau acelasi plictisitor carusel. Imi imaginam ca atunci cand e treaz sta in bratele mele, ii cant, ii povestesc, ii arat obiectele din jur, persoanele din familie, natura. Si cand mai creste putin il pun pe jos pe o paturica sa inceapa sa isi ridice capul si sa vada lumea din jurul lui, sa invete sa se rostogoleasca, sa invete sa misune. Planurile mele au fost deturnate de plansul lui. Cam in 90% din timpul in care era treaz el plangea si eu incercam sa-l alin, asa ca la un moment dat imi puneam intrebari cat va fi de idiot copilul meu daca altii la varsta lui sunt doar atenti in jur si parintii le pot canta si le pot povesti toata ziua. Vad ca totusi e destept Alex chiar si asa :)). La Alex am avut doua carusele simpatice de la Ikea, nu le mai vad la ei pe site. Unul i-l lipisem la masa de infasat si unul deasupra patutului. Cel de la masa de infasat i-l mai puneam si in masina la manerul de deasupra usii, in speranta ca va accepta mai mult timp sa stea in scaun. Dar oricum, cel din patut nu l-a prea vazut decat in primele zile :)). Nu mai cumpar pentru ca am doua simple, dragute, din material textil doar, si nu le-am prea folosit. Nu le consider necesare. Iar daca nu va cumparati patut, nu are sens aceasta cheltuiala.     
           
  • Ursuleti cu sunetul inimii mameiam vazut ca si la noi sunt niste gadgeturi cautate. Mi se pare atat de trist ca am ajuns sa cautam tot felul de inlocuitori de “mame”... Ca oamenii de stiinta au ajuns sa faca studii pe astfel de teme. Ca primele studii au fost pe copiii separati de mame in maternitati, si intr-adevar au observat ca cei carora li se pune o inregistrare cu bataile inimii mamei sunt mai sanatosi si se dezvolta mult mai bine. Si ca abia apoi si-au dat seama ca asta inseamna ca langa mama rezultatele vor fi si mai spectaculoase, pentru ca sunt implicati multi alti factori (ritmul respiratiei, caldura, simtitul mamei aproape, sentimentul de siguranta, hormonii,...). Am ajuns sa cautam studii ca sa ne asiguram ca ceea ce e natural e mai bun (me included, nu am avut incredere in instinctele mele de la inceput). Am ajuns sa cautam tot felul de obiecte care sa ne imite (haina cu mirosul mamei pusa in patut, genul asta de jucarii cu sunete, sau chiar suzeta ce imita sanul matern) si mai grav e ca au ajuns sa ni se para mai normale decat naturalul! De cate ori nu auzi “nu il lasa sa te foloseasca pe post de suzeta!”? Nu e absurd? Cand suzeta e o imitatie a sanului? “Lasa-l jos din brate, pune-i in patut o bluza cu mirosul tau”. De ce ne straduim atat de mult sa-i indepartam de noi de la nastere? Despre astfel de ursuleti si refuzul contactului cu nou-nascutul, puteti citi un articol foarte fain aici. Despre stresul lipsei de contact uman la nou-nascuti, puteti citi aici. Despre cum am ajuns sa fim impotriva legaturii cu copilul, puteti citi aici. Despre importanta celui de-al patrulea trimestru, exterogestatia, puteti citi aici si aici. Nu am cumparat, nu voi cumpara. Doamne ajuta sa supravietuiesc nasterii, si atunci va auzi bataile reale ale inimii cat isi va dori. Daca se intampla ceva cu mine, mai sunt inimi prin casa, a lui taica-sau, a bunicilor, etc.

  • Lenjerie patNu vad sensul din moment ce in primele luni, in primii cel putin doi ani, nu veti folosi perne si plapume. Am explicat mai sus de ce, la punctul paturici. Nu vad de ce ati cumpara chiar daca aveti patut.             
 
  • Sac de dormit - gros/subtire in functie de anotimp – daca voi respectati regulile acelea cu 18 grade, si daca nu vreti sa imbracati copilul cu inca un body sub pijamaua over-all in cazul acesta de frig in camera :D, atunci probabil ca un sac de dormit va este util. Oricum, e mai recomandat decat o paturica. Atentie ca sunt copii care se simt incorsetati si vor fi agitati intr-un sac de dormit. Banuiesc ca e util si copiilor care stau in carucioare cand e frig. Eu la Alex am cumparat unul de la Ikea si nu l-am folosit niciodata. Pentru ca era prea cald. Pentru ca nu ii placea nici invelit. Nu mi se pare un obiect necesar decat daca in casa voastra e foarte frig noaptea.

  • Suport sustinere bebe pe o parte multe mai inventeaza astia ca sa mai castige un ban din dorinta parintilor la primul copil de a cumpara tot ce li se spune ca e mai bun, tot ce e mai scump, tot ce e nou gadget aparut pe piata pentru copilul lor... Le tot faceam si eu curte, ca sa pot bifa de pe lista, dar mi s-au parut incredibil de scumpe. Mi-am zis atunci ca daca va trebui sprijinit copilul meu ca sa stea pe o parte, ii voi pune la spate o paturica facuta sul, macar stiam ca o voi mai folosi si la altceva, nu ca acest obiect peste care s-ar pune praful dupa ce bebe invata sa se rostogoleasca de pe burta pe spate si invers. Cand a venit Alex pe lume am vazut, in prima saptamana, cat a dormit si el in patut langa patul nostru, ca daca il pun pe o parte asa sta pana se trezeste pentru tzitzi, nu are nevoie de nici un obiect de sprijin. Come on, e pozitia naturala a puiului de om cand doarme noaptea jos langa mama, si pun pariu ca femeile de pe vremuri nu isi puneau problema cu ce sa-i sprijine. Nu recomand, chiar daca aveti bani cu care nu mai stiti ce sa faceti.  

  • Lampa de veghe pentru dormitorda, recunosc ca noua ne-a fost utila. Ba in prima luna cred ca am avut chiar o veioza aprinsa noaptea, intr-un colt al camerei in asa fel incat sa nu ne deranjeze la somn. Ideea de baza e ca nu vrei sa aprinzi becul puternic noaptea cand trebuie sa schimbi scutecul bebelusului (eu noaptea il schimbam doar cand facea kk, si cred ca dupa prima saptamana nu a mai facut kk noaptea). Vrei sa ii dai de inteles ca noaptea este pentru dormit continuu. Noi nu am prea avut probleme cu diferenta intre noapte si zi. Nu a stat treaz noaptea ca si cum ar fi zi. S-a trezit des pentru supt, dar a adormit la loc de fiecare data. El doarme putin noaptea, se trezea de tot pe la 5, dar asta e alta poveste cu somnul la el. Noi am folosit la inceput veioza si apoi mult timp lampa de veghe, chiar daca foarte rar a trebuit sa-l schimb noaptea (mai mult de voma decat de kk/pipi), dar ne-a fost utila pentru a-l vedea cum e. Dormea pe pieptul lui Relu, deci eu dormeam iepureste si de fiecare data cand se foia ma trezeam sa ma uit la el, nu cumva sa pice dincolo, jos din pat. Il mai aranjam uneori, ca deja spre 5 luni era mare si se misca pe pieptul lui. Incepuse incet incet de pe la mijlocul noptii sa se traga el singur de pe pieptul lui Relu pe pat, intre noi! Se trezea sa suga in primele saptamani in fiecare ora. Stiam sigur ca la 1:15, la 2:15, la 3:15,... el se trezeste sa suga. Apoi a inceput sa-si rareasca supturile si pana cand au inceput sa il deranjeze dintii a supt o data la doua ore poate. La fiecare supt eu ma ridicam in fund pe marginea patului, pentru ca daca Alex nu dormea intre noi culcat ma gandeam ca nu-i place sa stea culcat, nu-l puteam alapta la orizontala, s-ar fi inecat cu laptele meu tasnitor. Partea buna era ca desi pana la 10 luni ziua sugea doar plimbat prin camera, si doar dupa vreo ora de plimbare prin camera ca sa intre in starea de semi-adormire :D, noaptea sugea si cand eu stateam jos! Si intre 6 si 10 luni, cand deja dormea intre noi, a supt noaptea chiar culcat langa mine, am fost in Raiul somnului de atunci, chiar daca ziua era un chin. Dar inainte de 6 luni, ca sa nu cad de pe marginea patului de oboseala, sau sa nu il scap din maini, ma ajuta veioza aprinsa (si mai tarziu lampa de veghe). Dupa ce sugea trebuia sa-l plimb prin camera la verticala fix 40 de minute. Sau cel putin 40 de minute. Am incercat de cateva ori sa scurtez timpul si totul s-a terminat intr-o balta de voma cand l-am asezat pe pieptul lui Relu si in plansete si incercari de readormire. Asa ca pentru plimbarea respectiva prin camera iar aveam nevoie de lumina. De cateva ori am simtit ca ma prabusesc cu copilul in brate, deci chiar mi se inmuiau genunchii si m-am prins la timp, nu din cauza ca mi s-ar fi parut el greu, nu ma dureau picioarele, dar pur si simplu imi venea sa adorm in timp ce il plimbam. Mai ales ca de obicei dupa mai putin de o ora o luam de la capat cu tot ritualul... Eu apucam sa adorm doar cel mult o jumatate de ora intre plimbarile astea si alaptarile de aproape o ora. Si somnul imi era oricum iepuresc si atent. Deci veioza imi era utila cand ma simteam asa extenuata, sa vad pe unde ma plimb mai aproape de pat, la o adica sa ma prabusesc pe pat daca simt ca nu mai pot. Dupa 6 luni, cand i-a trecut refluxul, a fost superb, a supt direct de la orizontala, in timp ce si el, si eu dormeam mai departe. Asadar mie mi-a folosit putina lumina noaptea cand Alex a fost mic. Nu mai folosim de multa vreme, trag si draperiile de la geamuri, in speranta ca va dormi mai mult dimineata :)). Si ma bazez pe alte simturi sa imi dau seama in bezna din dormitorul nostru cum doarme Alex. Mai ales ca de cand dormim pe jos nu are ce sa i se intample noaptea. Lampa de veghe mi s-a stricat. Acum cred ca imi voi cumpara o lampa de sare, am aflat ca are si calitati terapeutice. Daca nu, avem o veioza frumoasa, cumparam la ea un bec foarte slab si o punem in coltul opus al camerei. Si mai incolo, daca vad ca nu trebuie sa il plimb noaptea pe bebe2, ci putem dormi frumos unul langa altul de la inceput, voi lua cea mai slaba lampa de veghe ca sa pot vedea cum doarme piticul. 

  • Comoda de infasat  – stiu ca multe multe mame spun ca asta e un moft :D, dar eu mi l-am facut. In primul rand pentru ca mi-a placut mobila in sine, si faptul ca dupa ce nu o mai folosesti in scopul infasarii, devine o etajera frumoasa. Mobila din camera noastra de aici din casa parintilor mei e albastra cu verde si putin galben. Peretii sunt albi. Asa ca era evident, chiar daca nu ma pricep la design, ca am strica mult cu culori noi sau cu nuante noi din culorile existente. Asa ca am mers pe alb pentru tot ce tine de copii. Patut, dulap de haine, etajera aceasta si chiar etajere pentru carti. Designul mobilelor acestora de la ikea era identic cu cel al usilor de la camere, care sunt tot albe, si au aceleasi curburi, dintr-o coincidenta, asa ca se potrivesc perfect. Eu am vrut o masa de infasat si pentru spatiul in plus de depozitare obtinut (mobila noastra era formata strict din dulapuri inchise de dormitor, nu aveam nicio etajera, nimic, unde sa imi tin la indemana lucruri pentru bebelus). Dar am vrut-o si ca sa nu ma aplec pe pat atunci cand schimb copilul. Trecand peste faptul ca lui Alex nu-i placea pe spate din cauza refluxului, in momentele in care stiam ca are stomacul gol si il puteam pune pe spate pentru a-i schimba scutecul, masa de infasat ne mai rezolva o problema: Alex avea reflexul Moro mult prea dezvoltat, cand statea pe spate chiar si in brate la noi, chiar si in somn, se speria, si dadea cu mainile in aer ca sa se prinda de ceva, avea impresia continua ca pica in gol si era foarte suparat, plangea daca nu-l “salvam”. Astfel, cand eram singura si nu avea cine sa-l tina de mana :D, ii legam o camasa de-a mea de partea de sus a mobilei de infasat, sa se poata prinde de ea si sa nu fie speriat. Eu am avut o recuperare foarte grea dupa nastere, asa ca aplecatul deasupra patului de cateva ori pe zi iesea din discutie. Sa stau jos pe pat cu epiziotomia mea care nici dupa 3 luni nu era “reparata” iar nu se punea problema. Deci mie chiar mi-a folosit masa de infasat. In plus, din momentul in care a inceput sa se roteasca de pe spate pe burta, Alex a fost foarte mobil. In putinele dati in care il schimbam pe pat trebuia sa urc prin tot patul dupa el ca sa-i pun scutecul si sa-l imbrac. Pe masa de infasat, chiar daca se rotea pe burta, chiar daca se ridica in picioare, stiam ca nu are unde sa fuga, ii puneam scutecul in orice pozitie, dar macar era mereu acolo, in acelasi loc :D. Etajera aceasta am pus-o chiar langa geam, si deci langa calorifer. Am povestit intr-o postare anterioara, la servetelele pentru bebelusi, cum umezeam eu servetele de bucatarie (role din acelea de paper towels) in vasul cu apa calda de pe calorifer (vasul era unul dintre acestea, in timp ce in celelalte tineam scutecele si cosmeticele). Comoda aceasta de infasat era si langa dulapul cu haine, sa le pot lua repede fara sa-l pierd din ochi pe Alex, eram mereu cu mana pe el. In plus, cred ca la inceput aveam langa ea si un buzunar de perete de la Ikea (din acela broasca, vad ca nu mai au). Acum e agatat de un dulap :D. Nu trebuie sa cumpar pentru ca am. Se poate si fara comoda de infasat, dar mie mi-a prins foarte bine. 

  • Salteluta de infasat – am scris si la sectiunea igiena, la chestiunile de pus pe masa de infasat ca noi, daca tot ne-am facut bucurosi cumparaturile de bebe la Ikea Budapesta, am cumparat de acolo tot ce am putut, pentru ca ne placeau incredibil de mult si pentru ca toate erau mai ieftine decat kitch-urile ce le vedeam in magazinele de la noi. Salteaua e gonflabila, deci daca aveti diferente mai mari intre copii nu ocupa loc :D. Si se acopera cu niste huse foarte faine. Care, normal, se iau des jos si se spala. Uneori se spala si salteaua, ceea ce se face foarte usor. Puteti face economie si sa folositi o patura impachetata, care sa aiba o protectie impermeabila. Deci nu e necesara, dar noua ne-a placut. A se observa ca nu am nimic cu gadgeturile din lumea consumerista in care traim care NU sunt menite sa indeparteze mama de copil :D, sa il “faca independent”, sa interfereze cu alaptarea, cu adormitul cu mama, etc. E o diferenta intre “se poate si fara” si “e mai bine fara” :D.

  • Perdea, draperie sau jaluzeleprobabil pentru situatiile cand camera copilului e alta decat a parintilor. Culmea, si eu mi-am pus draperii inainte de nastere pentru ca de fapt camera in care stam acum nu e cea in care stateam eu inainte de a ma casatori (unde aveam storuri), am facut o mutare a camerei mele cu fostul living al parintilor, care era mai mare, ca sa incapa si bebelinul cu noi. Aceasta camera, fostul lor living, nu avea draperii, ci numai perdele. Ne-am gandit ca am avea nevoie de draperii si ca sa dormim mai bine (avem aproape un bec de strada :D), si ca sa mai blocam lumina ziua cand ii e somn bebelusului. Si s-a dovedit utila si ca sa nu ma vada doua blocuri de vizavi noaptea in timp ce imi plimb copilul prin casa cu tzitzi pe afara :D. Asa ca de la Ikea am profitat si am luat un material care imi era tare simpatic, cu albastru, verde si alb, ca restul camerei. Mi s-a parut destul de nebunesc si reprezentativ pentru mine, si destul de copilaresc in sensul frumos, nu desen-animat-Disney pentru Alex. Imi place in continuare mult. Deci, ca o concluzie, daca dormiti cu copilul intr-o camera, nu o consider cheltuiala pentru copil, pentru ca probabil aveti in dormitor draperii, asa ca faceti economie :D. La fel banuiesc ca se pot socoti economiile atunci cand bebelusul doarme in aceeasi camera cu parintii, la zugravit si la multe alte decoratiuni :D. 

  • Covor iarasi cred ca e o cheltuiala in plus doar daca faceti copilului o camera separata speciala (caz in care oricum nu e un obiect obligatoriu din primele luni, poate nici nu e deloc), sau daca se intampla ca fix atunci sa va amenajati propriul dormitor si sa constatati ca lipseste o pata de culoare pe mijlocul camerei :D. Cum actuala noastra camera fusese un living cu covor visiniu, normal ca am cautat un covor albastru la ikea, am gasit unul simpatic pentru copii, nu mai apare pe site. Nu cred ca e necesar, la noi a fost doar o coincidenta ca fix acum am simtit nevoia unui covor mic in mijlocul marii de parchet :D. E mic, eu recunosc ca sunt fan parchet, l-am pus asa doar ca accesoriu, ca o esarfa pentru podea :)).

  • Lustra – din astea aveam, adica erau albe aplicele din living, nu au trebuit schimbate. Poate cei care amenajeaza camera separat pentru copil simt nevoia sa cumpere asa ceva pentru atmosfera, dar cred ca se pot cumpara si doar mai tarziu chiar si acolo.Nu e un obiect necesar.

  • Abtibilduri mobila + peretiAm gasit niste abtibilduri mici si interesante in cutiile cu rame foto cu amprenta copilului. Le-am lipit pe interiorul mesei de infasat, si intr-adevar dupa vreun an jumate a fost fascinat de ele si a inceput sa le dezlipeasca. Am avut si niste figurine din spuma pe dulapurile lui (astfel de accidente se intampla cand merg viitorii tati la magazin pentru cu totul altceva :D), dar le-a smuls jos pe masura ce a ajuns la ele :D. Nu le consider ca fiind ceva necesar.

  • Dulapior hainenoi am cumparat. Pentru ca aveam loc de el, dupa ce ne-am mutat in livingul parintilor. Pentru ca etajerele din dulapurile noastre de pal nu erau deloc compartimentate frumos. Avem niste rafturi imense in interiorul dulapurilor, deci daca ii faceam si lui loc pentru hainute acolo aveam sa-i ofer o etajera imensa doar, goala, pe care probabil ar fi trebuit s-o umplu cu cutii ca sa pot organiza lucrurile lui marunte. In plus, era cam bataie pe locul din dulap, din moment ce aici la casa la ai mei aveam in ele niste haine folosite mai rar, in timp ce eu trebuia sa-mi mai aduc si hainele mele de la apartament. Si ce sa zic, era si dragut dulapul din aceeasi gama cu patutul si cu masa de infasat. Vazusem la cineva si aratau atat de frumos toate hainutele si lucrurile copilului aranjate acolo! :D V-am zis, m-am indragostit de gama asta, am luat si etajere pentru carti, sunt direct pe parchet, si Alex se serveste singur de acolo cu ce vrea sa-i citesc. Nu mai apare etajera pe site, e aceasta. Dintre cei care nu au facut camera separata pentru copil, am impresia ca suntem singurii care i-au cumparat dulap special :D. Deci daca dormiti cu ei in camera, mai mult ca sigur aceasta achizitie nu e necesara in primii ani.

  • Dulap jucariipentru carti am folosit doua etajere pe care le-am amintit mai sus. In plus, mai are carti intr-un cos dreptunghiular din sufragerie si in alta cutie din biroul bunicului lui :D. Pentru jucarii am folosit doua cosuri in genul acesta, dar mult mai frumoase, cu o soparla, si in culorile albastru, verde si alb, desigur :D. Acum ca e mare avem o multime de lazi si cutii si cosuri pentru jucarii, pe diferite teme, desigur, de lemn, de lego, masinute, acuarele, etc. Nu cred ca e un obiect ce trebuie cumparat inainte de a veni copilul, pentru ca in primele luni el are nevoie doar de mama. Daca ar fi dupa mine, dupa primele luni as incepe doar sa-i dau obiecte din gospodarie sa se joace, nu jucarii. Veti primi oricum suficiente jucarii, nu va stricati banii pe ele :D. Pentru cele de la inceput e suficient sa aveti niste etajere de unde sa le luati ca sa le oferiti bebelusului din cand in cand. Sau cutiute pe etajere.

  • Baldachin (eventual si suport) – mami mi-a zis ca nu-l suporta, ca arata ca si cum... na, nu pot nici sa scriu. Mie imi placea cum arata in pozele de la Ikea. Ce nu arata bine in pozele de la Ikea? :D Si cand ma plimbam pe acolo si am vazut ca e doar la vreo 14 ron sau ceva de genul asta, am zis ca-l iau si voi vedea apoi acasa daca il folosim sau nu. Au aparut complicatii. La Ikea era prins in tavan, noi nu voiam asta. In primul rand tocmai zugravisem :D, in al doilea rand nu mi se parea sigur, aveam impresia ca il poate trage jos de acolo cand mai creste. Eu atunci am vrut sa renuntam la el, insa Relu nu a fost de acord, chiar daca asta insemna sa mai strice bani, nu-i placea ca a cumparat un lucru ce nu-l va folosi :D. A cumparat un suport pentru baldachin, dar nu se potrivea, era un suport din acela pentru a pune pe el material roata pe inel. Cand am atarnat varful conului de material de la ikea, era prea jos, nu cadea bine. A lungit suportul de baldachin cu o teava de la un suport de perdea de baie cred :)). Pus asa peste patut iti dadea o impresie de poveste, era transparent si frumos. Si stiti cum e cand iti place ceva, gasesti informatii la ce e bun :)). Pe langa ca arata asa frumos, feeric, se zice ca ii da bebelusului impresia de spatiu inchis, ca in uter. Si il apara de insecte. Recunosc totusi, daca gandesc logic, ca un baldachin peste tot patul matrimonial ar arata frumos din afara, insa daca as privi totul din pat m-ar lua un sentiment de panica, de claustrofobie, de dorinta de a vedea totul in jur. Oricum, pana la urma nu l-am folosit cu Alex, pentru ca nu a dormit in patut. Si daca ar fi dormit, cu refluxul lui nu m-as fi simtit bine sa intarziu doua secunde pana gasesc capatul perdelei, sa il iau rapid cand vomita arteziana pe el. Si daca n-ar fi avut reflux, la urma urmei oricand se pot ei ineca cu ceva si noi sa trebuiasca sa reactionam rapid, si sa-i vedem bine mereu in ce stare sunt. Nu il consider un item esential, poate chiar mi se pare ca m-ar incurca. Nu voi folosi deci la bebe2, chiar daca il am depozitat pe undeva.

 Partea a 6-a, despre gadgeturi, carucioare si marsupii, aici.

3 comentarii:

  1. http://mamalady.wordpress.com/2012/01/28/how-co-sleeping-saved-my-baby-apnea-and-sids/

    RăspundețiȘtergere
  2. Pfui, sunt la al doilea copil si n-am auzit de jumatate din lucrurile din lista asta (cam jumatatea aia pe care n-o cumperi nici tu). Ce-si complica oamenii viata (si buzunarul) :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem dorinta asta de a simti ca detinem controlul. Doar asa imi pot explica, intr-o perioada atat de sensibila pentru (viitoarele) mame. Mi-ai amintit cum ai scris tu candva ca traiul bio e convenabil ca pret pentru ca nu iti cumperi atatea nimicuri de fapt, si nici nu iti strici sanatatea.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...