Prima parte, cu cumparaturile asa-zis medicale, aici.
A doua parte, cu cumparaturile legate de igiena, scutece si baie, aici.
A treia parte, cu cumparaturile ce se presupune ca v-ar ajuta la alaptare, aici.
A patra parte, cu cumparaturile de haine si jucarii, aici.
A cincea parte, cu cumparaturile de mobilier si accesorii, aici.
A sasea parte, cu gadgeturi, carucioare si marsupii, aici.
Antet comun tuturor partilor:
Disclaimer: observatiile
sunt personale si subiective din experienta mea cu Alex. Deci are doua parti
subiective: parerile mele si preferintele lui Alex. E foarte posibil ca un tip
de haine pe care eu nu l-am folosit cu el, altei mamici sa i se para util. Va
rog sa nu luati ca o jignire personala orice diferente intre noi si voi. Am
scris doar pentru ca mie atunci, la prima sarcina, imi erau utile multe multe
pareri, dovada ca mi-am alcatuit lista mea de atunci adunand cat mai multe
liste ale altor mamici. E posibil chiar si eu sa imi schimb
anumite pareri dupa ce vine bebe2. Mamele cu 3-4-5-... copii iarasi au probabil
si mai multa experienta.
Legenda: cu rosu sunt
parerile mele, cu albastru ce am facut la Alex, cu verde ce voi face acum :).
Concluzie: stiu, pare bizar
sa pun concluzia la inceput. Consider ca putem intampina bebelusul cu cateva haine comode, cateva scutece si un
wrap/sling. De fapt singurele obiecte fara de care nu se poate in primele
zile sunt hainutele. Scutecele pot fi cumparate in prima zi de catre tata.
Wrapul il puteti cumpara si dupa o saptamana, pana atunci va puteti odihni cu
bebelusul pe piept tinandu-l cu mana. Dar lista haine-scutece-wrap mi se pare suficienta chiar si pentru prima
luna. Restul toate se rezolva cu ce aveti deja in casa. Spun asta aici, inainte
sa va speriati de ceea ce urmeaza :)).
-------------------------------------------------------------------------------------
Update si finalizare
Intre timp am mai gasit cate ceva de adaugat :D.
Update la lista de produse medicale:
- Argint ionic sau coloidal – la noi in tara se gaseste doar argint coloidal, la o adica si acela e bun, daca e de calitate. Si pentru ca unii din noi il putem cumpara doar online, l-as cumpara dinainte. Oricum e bun si pentru adulti, deci nu e in plus prin casa. Pentru copii e remediul perfect pentru otite si conjunctivite. Argintul ionic are moleculele mai mici decat argintul coloidal, si deci sunt complet absorbite de organism cand sunt luate sublingual. Si nu se acumuleaza in corp, nu este toxic. Argintul omoara toti patogenii, fie ca vorbim de un virus, o bacterie sau chiar ciuperci, orice intalneste in primele 6 minute. Pe langa situatiile cand se poate lua intern, se poate aplica topic pe taieturi, infectii sau orice fel de iritatii. La Alex nu l-am avut, dar nici nu am avut nevoie. L-am cumparat cand am comandat din UK fier ionic, daca tot am avut de platit transport. Mai iau eu uneori la raceli. Am vazut ca sunt produse de imunitate pentru copii care contin argint, deci merge si la copii. Acum nu trebuie sa cumpar pentru ca mai am.
- Ceai de lapacho (pau d’arco) – foarte bun in raceli. Pentru mama in primul rand, e bun si pentru bebelus dupa ce incepe diversificarea. Il am in casa de cativa ani, de cand ma luptam eu sa-mi fortific imunitatea pe toate planurile. In sarcina e interzis.
- Apa oxigenata – Apa oxigenata dezinfecteaza in primul rand. E foarte buna pentru rani, pentru oxigenarea lor, pentru ajutorul in vindecare. Mai e buna si la raceala, Mercola povesteste mult despre ea, cum e remediul perfect pentru raceli, pusa in ureche (vezi aici). Se mai poate aplica pe piele dupa baie, in cazul eczemelor sau iritatiilor, pentru ca tine patogenii la distanta si restaureaza pH-ul pielii. Cea din farmaciile noastre, buna pentru raceli, este de 3%. La o concentratie mai mare, 35%, este foarte buna pentru a steriliza orice echipament Mi-am cumparat la Alex sa am in trusa de medicamente sau de prim ajutor, cred ca la primul concediu. Acum am tot acea sticla, ar trebui sa ma interesez daca nu cumva prin deschidere isi pierde din potenta.
- Capot sau halat pentru spital – banuiesc ca e pentru situatiile cand in spital e frig sau cand primesti musafiri si vrei sa arati decent imbracata. Daca as fi nascut la spitalul judetean, cred ca mi-as fi cumparat un halat gros, asa le vedeam acolo la geamul de pe holul friguros pe majoritatea mamicilor venite sa vorbeasca scurt cu neamurile prin balamalele geamului (intre timp s-au pus termopane, cred ca au lasat un geam mic pentru comunicari). Asa nu am vrut sa-mi ocup intreg bagajul cu asa ceva, dar totusi mi-am pus un capot subtire, din bumbac, cumparat la set cu o camasa de noapte subtire de vara, deci din acelasi material subtire si vesel. Dar ori am uitat complet de el, ori simteam atunci ca m-ar incomoda sau ca mi-ar fi prea cald cu el. Cert e ca nu l-am folosit deloc, desi mi-ar fi prins bine, camasile de noapte imi erau ude la sani mereu, sigur nu eram o vedere placuta pentru vizitatori. Noroc ca in afara de sot, parinti si socri, au venit la maternitate doar nasii nostri de aici din Baia Mare intr-o zi, fara sa ma anunte, deci nu aveam cum sa sar sa-mi iau capotul pe mine :D. Acum nu trebuie sa-mi cumpar, sunt in dubii daca mi-l pun in bagaj sau nu :D.
- Slapi de plastic sau de unica folosinta pentru spital – stati, nu va mirati ce cauta acestia pe listele de cumparaturi. Sunt mamici care au acasa doar papuci din material, care s-ar umple de mizerie si bacterii prin spital, mai ales in sala de nasteri. Sau sunt care au doar flip-flops si constata in frigul din travaliu ca nu ii pot lua in picioare rapid, mai ales daca au si sosete :D. Daca nu aveti niste slapi de plaja clasici, poate aveti amintire de la vreun hotel slapi din aceia cu talpa subtire, si cu material de prosopel, pe care ii puteti apoi arunca la iesirea din spital. Nu stiu totusi daca nu exista riscul sa alunecati cu ei in toaletele comune mizerabile din spitale. Sau la dus. Eu mi-am dus niste slapi de plastic clasici, draguti, si i-am dezinfectat la venirea acasa. In travaliu insa am acceptat slapii lor, si ai mei i-am lasat in camera, de teama ca ii va uita cineva pe ai mei in sala de nasteri. Sau de fapt nu cred ca mai gandeam deloc logic atunci, cand nu aveam nici 30 de secunde intre contractii, am acceptat orice mi-au dat la internare :)). Acum imi voi duce aceiasi slapi :D.
Si inca un update, fara categorie, cartile. Nu are sens sa va pierdeti timpul citind carti care sa va
invete cum sa spalati buricul, ochii, cate minute sa-i tineti la plimbare, cate
minute trebuie sa stea la san sau cum trebuie sa adoarma. Mai bine va pregatiti
emotional cu un alt tip de carti. Am scris pe scurt ca raspuns la un comentariu
aici.
Pe masura ce voi reusi sa gasesc timp pentru citit si pentru scris, probabil ca
voi mai publica review-uri. Le voi trece mereu aici.
Linkuri utile:
5 Reasons to Try a Baby Sling
Poate daca o sa mai am chef peste cateva luni, peste un an,
voi scrie despre inutilitatea sau chiar nocivitatea folosirii altor gadgeturi,
pentru bebelusi mai mari (premergator, ham ajutator pentru mers, scaun de masa,
babycook, incaltamintea cu talpa fixa si talonet, etc.)
Nu ati scapat complet de liste, urmeaza lista cu bagajele pentru spital.
ralu, de unde se poate cumpara argintul ionic si cel coloidal?
RăspundețiȘtergereColoidal este in magazinele noastre naturiste si online, si cred ca si in cele din orase. Argintul ionic l-am cumparat de pe site-ul lui Shazzie, detoxyourworld.com, cand i-am cumparat lui Alex fierul ionic pentru anemie.
ȘtergereBuna Raluca,
RăspundețiȘtergereTe citesc de ceva vreme si iti tinem pumnii pt bebe2.
Acum chiar m-ai facut curioasa ce e cu scaunul de masa? Cum altfel as putea sa-l pun la masa (cel putin la scaunele mele sigur imposibil).
Laura
Buna! Nu e nimic nociv la scaunul de masa. Dar e posibil sa fie inutil. L-as incerca intai la altcineva acasa, sa vad daca merita investitia. Alex a acceptat sa stea in el doar de vreo 3 ori cred. In rest ii ofeream mancare din bratele mele, sau uneori prefera picnic pe jos. Sau in picioare, tinandu-se de o masuta mica. Destul de repede a vrut sa stea singur pe scaun, dar obligatoriu pe scaun de adult :D. Si imi vin acum in minte cel putin 10 prietene care au ramas in mod identic cu scaunele de masa nefolosite.
ȘtergereDaca il accepta, e fain, ca poti sa lucrezi in timp ce el sta acolo si se joaca cu mancare pe tava :D.
In scaunul de masa se poate picta, se poate colora, se poate juca cu apa, nu e chiar baubau,zau
RăspundețiȘtergereda si la noi scaunul de masa a fost loc de luat masa, pentru ca eu am tinut sa o invat de mica sa manance la masa, cu noi, nu pe jos, in sufragerie, in pat,la tv:d, dar si loc de jucat cu bucatele de mancare, cu culori, cu hartii, cu carticele. De la un pucnt incolo i-am scos tavita si manca direct la masa mare, dar stand pe scaunul ei. A fost foarte comod pentru ca ajungea si ea normal la masa. Abia pe la 3 ani am renuntat la el, cand am mutat-o pe scaun normal:)
RăspundețiȘtergereN-am spus ca e bau bau. Am spus ca stiu prea multe situatii cand a fost inutil. De aceea, fiind o investitie destul de scumpa, i-am recomandat Laurei sa-l incerce intai la altcineva daca poate.
RăspundețiȘtergereSincer sper sa stea in scaun (momentan asteptam livrarea) pt ca la mine in brate se intoarce mereu la san. La tati in brate nu face figura asta dar el nu e mereu acasa si atuncu cand suntem doar noi masa e un dezastru.
RăspundețiȘtergereLa noi nu prea tine cu incercatul pe termen scurt. De ex in vizita la niste prieteni a adorat un leganut (chiuia, lovea jucariile etc.) asa ca am decis sa-i cumparm unul identic numai ca surpriza acasa nu vrea sa-l vada...
imi cer scuze pt typing scriu cu Luca in brate si e mai greu
RăspundețiȘtergerehttp://www.mothering.com/community/a/10-things-you-dont-need-for-a-new-baby
RăspundețiȘtergere"Pentru că nu există niciun interes FINANCIAR din partea societăţii de consum, care-i bazată pe CONSUM, să le spună oamenilor că se poate să-şi crească copiii şi fără să cumpere lucruri. "
RăspundețiȘtergerehttp://www.emigrantintenerife.info/2013/02/scheme-pentru-somnul-bebelusului-sau-cum-ne-impunem-sa-n-adormim-copilul-la-tata/
http://www.thealphaparent.com/2013/03/timeline-of-parenting-products-you-dont.html
RăspundețiȘtergerehttp://www.hybridrastamama.com/2011/04/dont-go-broke-because-of-your-baby.html
RăspundețiȘtergerehttp://www.mothering.com/articles/10-things-newborn-will-really-need/
RăspundețiȘtergere