duminică, 2 septembrie 2012

Cum a aparut Alex pe lume – partea a 3-a: pe scurt despre sarcina


Pe scurt ce s-a intamplat in sarcina cu Alex din punct de vedere al medicamentelor, suplimentelor, sportului

Ce am continuat sa iau dupa ce am ramas insarcinata dintre remediile naturiste:

- vitex am luat in continuare pentru ca am tot cautat pe net si am vazut ca daca il luai cand ai ramas insarcinata, trebuie sa continui pana prin sapt 12-14, ca altfel se inregistreaza o mare cadere de progesteron si se pierde sarcina. Asa ca l-am scazut treptat. Si poate el e vinovat de nivelul ideal de progesteron pe care l-am avut la o analiza ce am facut-o repede la inceputul sarcinii
- de fapt cele care nu erau in contradictie cu starea de sarcina le-am luat in continuare, rarindu-le de fiecare data, pana la disparitie. Ma refer aici inclusiv la silimarina mea pentru ficat. Am luat din ce in ce mai putin, le-am eliminat repede, mai ales ca in perioada de greturi nu puteam bea nici apa :D.
- omega 3 cu acid folic am luat o perioada, dar mai saream, din acelasi motiv de greturi. Luam o data la cateva zile la inceput doar.
- de acidul folic am citit de rau de doza aia mare de 10 mg, asa ca am considerat suficient cat era in combinatie cu omega 3 si oricum are efect pozitiv doar in primele saptamani, apoi e prea tarziu. (Bine, intre timp stiu cat de nociv e acidul folic, dar asta e poveste pentru o alta postare)
- iarasi cand imi permiteau greturile luam zinc (luasem si inainte si am citit mult cat e de indicat impotriva pierderilor de sarcina) si seleniu (pentru tiroidita autoimuna, citisem ca aproape elimina anticorpii si nu-i lasa sa mearga la bebe).
- in saptamana 13 am mers la endocrinolog cu analizele, si desi erau in grafic, FT4 (care e mai important in sarcina decat TSH) era inspre limita de jos, asa ca m-a pus pe euthyrox.  L-am luat, nu am vrut sa risc, din cauza ca hipotiroidismul in sarcina determina cretinism la copii. Sau, in cel mai bun caz, un IQ foarte scazut.
- am renuntat la mersul la bazinul de inot pentru ca citisem cum clorul din piscine e responsabil de un procent destul de mare din punctul meu de vedere (al unei sarcini obtinute greu) de pierderi de sarcina. Pana tarziu in sarcina e periculos, deci am gasit studii inclusiv de nasteri premature datorate clorului din piscine. Plus ca exista riscul unei infectii urinare, care iarasi e periculoasa in sarcina. Pentru cine gaseste o piscina fara clor, dezinfectata altfel, sau pentru cine are marea aproape, inotul ar fi sportul ideal pentru o gravida.

Bine, eu am fost o leguma in fiecare sarcina, la inceput ma doboara progesteronul cu oboseala ce o da, ma omoara greturile. Si pe cand ma trezesc din greturi cu vreo 10-15 kilograme depuse deja, nu ma mai pot urni moral si fizic sa fac nimic. Dar despre asta in alt episod :D.

Cand am aflat ca sunt insarcinata, primul gand a fost lipsa mea de progesteron, si daca nu cumva ar trebui sa iau progesteron sa nu pierd o sarcina atat de greu si de miraculos obtinuta. Dar parca nici nu as fi vrut sa ma umplu de medicamente, dupa ce aveam dovada vie ca alegerile naturale au dat rezultate atunci cand medicina mi-a dat peste nas. Asa ca mi-am cautat rapid un ginecolog si l-am intrebat. El mi-a zis ca daca as fi avut intr-adevar PCOS nu puteam sa raman insarcinata, deci din moment ce sunt insarcinata, nu am avut PCOS, asa ca el nu si-ar bate capul cu sustinerea sarcinii. Oricum, din experienta lui, o sarcina se pierde daca nu e viabila, oricum, si cu progesteron. Diferenta consta in faptul ca daca nu iei progesteron se elimina natural, iar daca iei, trebuie chiuretaj pentru ca ramane in uter si daca s-a oprit in evolutie. Ma rog, n-am avut chef sa verific ce spunea, oricum imi placea ca am dat peste un medic mai naiv, care nu stia atatea, si deci care nu ma putea speria, asa cum o facusera specialistii de la Cluj. Cand am sunat-o pe endocrinoloaga s-o intreb daca sa iau progesteron, mi-a spus ca e imposibil sa fiu insarcinata, si mi-a inchis telefonul nervoasa. Nervoasa ca nu avusese dreptate in decembrie cand mi-a spus ca nu voi avea niciodata ovulatie in viata asta probabil :D.

Am mai vorbit cu un specialist de la Tg-Mures, care mi-a indicat sa-mi fac analizele de betaHCG si de progesteron, si in functie de ele sa ma ghidez. Astfel as fi aflat daca sunt insarcinata si daca progesteronul e scazut pentru saptamana respectiva de sarcina. Ei, dar sa nu uitam ca eu locuiesc intr-un oras de provincie, asa ca rezultatele la aceste analize au venit dupa 2 saptamani :)). In aceste doua saptamani mie nu mi-a mai pasat de medici si de rezultate. In fiecare zi ma asteptam la ce poate fi mai rau, dar nu in mod depresiv si pesimist, ci intr-unul realist, ma bucuram senina ca mi-a fost dat sa simt cum e sa fii insarcinata chiar si numai pentru o zi sau o saptamana. Fiecare zi care trecea imi aducea si mai mare bucurie pentru miracolul ce-l traiam, si o si mai mare recunostinta.

Stiam ca daca e nevoie de progesteron, atunci acele doua saptamani pe care le pierdeam ar fi cruciale, asa ca mi-am dat seama inca o data ca nu trebuie sa ma bazez pe medicina, ci pe divinitate. Cand au venit, au fost perfecte, nivelul de progesteron era ideal.

Am mai avut in sarcina cu Alex un stres cu o posibila infectie cu varicela, care a fost mic pe langa stresul de acum cu toxoplasmoza, asa ca nu merita mentionat :D.

Ca o incheiere, ce mi s-a mai parut interesant legat de sarcina cu Alex a fost faptul ca dintr-o data de la pasiunea pentru branzeturile dulci (gen urda) am trecut in partea cealalalta, la niste sortimente pe care nu le-am putut suporta niciodata pana atunci din cauza gustului prea sarat sau a mirosului puternic (feta, telemea, cas, branza de oaie). Si asa am ramas de atunci, nu mai pot manca urda, desi zeci de ani a fost preferata mea.

Inca ceva interesant, am inceput sa sughit cumva dupa mese, dar nu era un sughit de fapt. Inhalam aer ca intr-un sughit, dar se intampla doar o data, fara sunet, ca si cum as ragai. Asta de obicei cand mancam pe saturate. Si acest gest l-am vazut intre toate cunostintele mele doar la soacra mea, asa ca mi s-a parut chiar comic ce a facut jumatatea de adn a lui Alex transmisa de la Relu din mine :)). Si am ramas cu aceasta manifestare si dupa nastere :)). 

Vad ca nu am spus nimic despre sport. Dupa ce m-am trezit cu atatea kilograme in plus dupa primul trimestru, nu am mai putut face nimic din ceea ce mi-am propus, asa ca am ramas la chestiuni mai usurele, o data la cateva zile, niste yoga de pe youtube, exercitii de 5-10 minute, si plimbari. 

Am incercat sa citesc, sa ma relaxez, sa dorm mult, sa stau cat pot de mult la soare, sa organizez tot ce se poate, de la ordine in dulapuri, pana la cumparaturi din strainatate si mutatul in casa parintilor. 

Recunosc ca postarea aceasta este total dezorganizata, dar simteam nevoia unei incheieri la toata seria de remedii naturiste. 

9 comentarii:

  1. si totusi, cum iti dai seama ca ai avut ovulatie?!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observand schimbarea mucusului cervical si deci a secretiei vaginale. Atunci cand e albus-de-ou, esti in perioada fertila. Eu pana in 2008 (cand am inceput cu naturistele si restul) nici nu am avut niciodata albus-de-ou, deci probabil infertilitatea am avut-o din tinerete...

      Ștergere
  2. Raluca, de la ce valori ale analizelor ai inceput sa iei Euthyrox in prima sarcina? In a doua sarcina ai mai luat? Ca nu am retinut, desi am citit cam toate postarile, cred ca le-am facut talmes-balmes in cap, trebuie sa recitesc acum :)
    Si eu, pe langa multe alte probleme de sanatate, sunt si cu tiroida (nodul, plus valori ale analizelor de sange modificate, o mostenesc pe mama). Inainte de sarcina doar m-am monitorizat fara sa iau nimic. In primul trimestru am schimbat doctorul si mi-am facut TSH, anti-tiroglobulina, anti-tpo si FT4, mi s-a recomandat sa monitorizez lunar doar TSH, care scazuse mult in trim I - fata de cum era de obicei. L-am monitorizat, a crescut constant, iar la ultima analiza/control mi-a zis doctora ca trebuie sa incep sa iau Euthyrox (oare trebuia sa iau si inainte?, nu stiu, nu a zis). Am spus ca deocamdata nu iau... si inca nu m-am apucat sa iau. Peste ce valoare a TSH trebuie luat musai? Peste 2,5 - in sarcina?
    FT4 nu mi-am mai facut de 5 luni, o sa il repet si pe acesta (doctora a zis sa mai repet in 2 saptamani TSH si FT4, desi pana acum imi zisese doar de TSH).
    Am inteles ca.. si daca incep sa iau Euthyrox, nu incepe sa isi faca efectul imediat... si acum ma gandesc - oare am facut rau ca am refuzat sa il incep si intarzii cu minim 2 saptamani o decizie? Poate creste valoarea TSH prea mult si prea repede si nu mai apuca sa isi faca efectul la timp?
    Am intrebat-o pe dr daca nu pot face ceva din alimentatie, a zis sa mananc mai iodat (??? citisem ca exact asa nu e bine), dar ca oricum nu scap de medicament, ca altfel e risc cu sarcina. Sunt in sapt 25, deci pe bebe nu il mai poate afecta tiroida mea (sper ca pana acum nu l-a afectat), dar acum e risc pt sarcina.
    In plus, ai vreun sfat pt alimentatie in paralel (ziceai de nuci de brazilia pt seleniu, de exemplu)? Sa vad unde gasesc sa cumpar, sper sa aiba in magazine gen Real, nu am mai mancat.
    Crezi ca as putea scapa de medicament... sau si sfatul tau este ca mai bine sa incep sa il iau? Dar apoi oare pana cand trebuie sa il tot iau? Ca nu trebuie intrerupt brusc etc..
    In disperarea mea visez ca daca incep sa modific alimentatia in bine... se vor vedea efectele in minim 2 saptamani si nu va mai trebui sa iau pastile :) iar apoi sa tin valorile in frau, restul sarcinii, doar din alimentatie, dar cred ca nu este posibil :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la 10 si ceva al FT4-ului. Chiar daca 10 inca e valoarea minima admisa, dar probabil nu voia sa riste ca in urmatoarele saptamani pana la urmatoarele analize sa scada prea tare. Am ascultat de ea, pentru ca eram speriata de doua aspecte: cretinism si pierderea sarcinii din cauza anticorpilor.

      In a doua sarcina mi-am tot facut analizele, dar nu a coborat niciodata sub 11 cred (vai amnezia asta de sarcina ma omoara). Am hotarat sa nu iau. Si de fapt sa nici nu merg la medic.

      Pai TSH scazut era ok. Mie nu mi-a facut deloc TSH in prima sarcina, doar FT4. A spus ca TSH e dereglat in sarcina si e irelevant. De fapt daca stam sa ne gandim, FT4 e un hormon secretat de tiroida, pe cand TSH este secretat de glanda pituitara, sa stimuleze tiroida sa lucreze. Deci poate, cine stie (n-am avut chef sa ma interesez atunci), glanda aceea pituitara o fi avand variatii in sarcina.

      Eu stiu ca valorile normale merg pana la 4-5. Eventual peste 2.5 sa se considere hipotiroidism subclinic, adica incepi sa ai simptome, deci trebuie sa iei masuri de schimbari ale stilului de viata si sa iti monitorizezi mereu tiroida.

      Eu cred ca incepe sa-si faca efectul imediat, si daca iei acum Euthyrox, adica e ca si cum dintr-o data ai avea mai multi hormoni. Ma gandesc cum e la anticonceptionale ca incep sa-si faca efectul deja la primele pilule. Dar nu cred ca in aceste doua saptamani se poate intampla ceva grav, dar eu nu sunt medic. Probabil ca un medic bun (nu unul doar panicos) ar putea sa iti dea un raspuns mai sigur corelat cu saptamana de sacina.

      Din alimentatie si lifestyle poti regla binisor, dar trebuie sa fii consecventa. Aici http://alexcreste.blogspot.ro/2012_08_01_archive.html sunt linkurile cu alimentatia care e ok si pentru tiroida. Sau iti dau direct catre ce fac acolo trimitere: http://chriskresser.com/thyroid. Trebuie sa ai o alimentatie bogata in iod, dar in iod natural, organic. Sarea iodata artificial iti "ajuta" la distrugerea tiroidei. Asa ca incearca s-o elimini inclusiv eliminand painea din comert si mancatul in oras, peste tot se foloseste sare iodata. Si sa pui in mancare sare de himalaya, sau marina celtica (atentie ca astea marine din supermarket multe au iod adaugat artificial), sau de salina de-a noastra pura.

      Ștergere
    2. Iod natural se gaseste in algele marine (nu spirulina si chlorella, astea sunt de apa dulce, deci nori, kelp, fucus, wakame, etc.) si in pestii marini. O alimentatie bogata in zinc si seleniu e foarte importanta si in hipotiroidism, si in sarcina, si pentru hashimoto in general. Vitamina D.

      Nu inteleg propozitia "Sunt in sapt 25, deci pe bebe nu il mai poate afecta tiroida mea (sper ca pana acum nu l-a afectat), dar acum e risc pt sarcina.". Eu nu stiu, recunosc, pana in ce saptamana l-ar afecta, dar din moment ce multe celule craniene se dezvolta doar in ultimul trimestru, si hipotiroidismul la copii da cretinism, eu as lua DACA analizele mi-ar indica faptul ca am eu, mama, hipotiroidism in sarcina. Ah, si riscul pentru sarcina eu stiam ca la Hashimoto e in al doilea trimestru, deci ai cam scapat.

      Nuci de brazilia sunt si la real. Pentru a elimina din ele anti-nutrientii, sa le tii cateva ore in apa inainte sa le mananci. In rest cu alimentatia, in linkul de mai sus al lui chris kresser (cat mai putine chimicale, cat mai putin gluten, daca se poate chiar elimina de tot, lactate crude, grasimi sanatoase, etc). Seleniu si zinc, cum am spus mai sus, vezi pe unde le gasesti. Zincul sigur e mult mai usor de luat din surse animale decat vegetale.

      Doctorii spun ca euthyrox-ul trebuie apoi luat pe viata, pentru ca intr-adevar functia tiroidei tot scade, se obisnuieste sa ii preia altcineva rolul, si nu mai produce hormoni. Eu am scapat de el cand avea Alex un an si ceva, l-am scazut treptat in timp ce m-am straduit sa mananc sanatos si am profitat ca era vara si am stat mult la soare pentru vitamina D. L-am tot razuit in fiecare zi un pic mai mult, sa nu simta organismul un soc. Si la finalul verii mi-am refacut analizele, erau cele mai bune de multi ani. Asa ca se pare ca pentru tiroida mea nu era prea tarziu s-o trezesc la viata. De teama de dependenta asta pe viata de pilula cu hormoni m-am temut sa nu ajung si acum sa iau euthyrox. Pentru ca atunci cand e vorba de mine, indraznesc sa risc orice, dar daca s-a pus problema sarcinii, acolo e altceva...

      Pentru rezultate asa rapide, de zile sau saptamani, pe langa alimentatie te-as sfatui sa incerci un tratament homeopat (unicist, nu pluralist). Am auzit de rezultate minunate.

      Ștergere
    3. O sa incerc sa mananc mai sanatos, sa vad daca mai reusesc sa indrept ceva. Speranta mea ascunsa era ca rezultatele sa se normalizeze (pana) la urmatoarele analize, dar si apoi, pe parcursul ultimelor luni.... si sa scap de pastile. Adica... daca tot nu a fost nevoie sa iau 25 de saptamani (am facut analizele lunar si am mers cu ele la control, sa fiu sigura), sa mai pot fenta cumva restul perioadei, cu conditia sa nu existe riscuri pentru bebe. Dupa ce se naste el, nu ma mai intereseaza asa mult, cu mine fie ce-o fi, cum s-ar zice.... vad eu pe parcurs cum ma pot mentine doar din alimentatie, daca pot. Dar nu voi mai avea un deadline, o presiune, o grija.
      Legat de riscurile alea.... nici eu nu stiu exact delimitarea pe saptamani, tocmai de aceea am intrebat-o pe doctorita, in momentul in care m-a anuntat ca ar trebui sa incep sa iau Euthyrox (iar eu nu vroiam sa ma apuc, astfel ca eram curioasa ce riscuri mai pot aparea pe parcursul ultimului trimestru, pentru dezvoltarea intelectuala a copilului etc.). Nu stiu cat de corect / complet este raspunsul ei, dar a fost singurul pe care il aveam, de aceea l-am scris in comentariul precedent (propozitia la care faci referire). Asa s-a exprimat ea: dereglarile mele nu il mai pot afecta acum pe bebe, ci doar sarcina in sine, existand doar risc de avort. Deloc de neglijat, desigur.
      Ramane sa incerc sa mai ajustez alimentatia in aceasta saptamana care a ramas pana la repetarea analizelor (TSH, plus FT4) si sa vad cum ies, poate mai obtin o amanare, macar. FT4 nu mi l-a mai dat sa il fac de la inceputul sarcinii, mi-a dat doar TSH-ul lunar (care a iesit in limite bune, pana saptamana trecuta, cand nu a mai fost bun), deci sunt chiar curioasa cum va iesi si FT4, de asta te intrebasem de valori, sa fiu pregatita teoretic. Legat de variatia TSH in sarcina, mi-a zis si doctorita ca el variaza in sarcina, dar chiar si asa... variatia asta trebuie sa fie si ea in anumite limite, de aceea stateam linistita. Initial la mine a scazut mult, apoi a tot crescut, incet dar sigur, pana s-a apropiat recent de valoarea maxima, peste care apar riscurile (a zis doctora). Acum ma gandesc ca poate trebuia pus mai mult accent pe FT4, cine stie ce valori a avut in ultimele luni si eu nu am stiut (si nu am facut nimic sa remediez). Sau sa le fi monitorizat pe amandoua, pentru mai multa siguranta, dar nu am stiut ca si FT4 e important, nu mi-a fost recomandata repetarea lui pana saptamana trecuta.... Emotii mari pana saptamana viitoare, la analize! Multumesc frumos pentru raspuns! :*

      Ștergere
  3. Inca ceva: super ideea cu razuitul pastilei, chiar ma gandeam - daca imi prescrie (doar) o pastila zilnic [asa ia mama de ani de zile, eu de la ea mostenesc], cum sa reduc doza progresiv, altfel decat sa o injumatatesc, de exemplu? Prin razuire este mai lenta trecerea, e perfect, o sa aplic si eu (daca voi incepe sa iau, iar apoi voi dori sa "ma las").

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna. Deci ai continuat sa iei Vitex in timpul sarcinii, cata perioada. Eu sunt in sapt.7 si iau cate o pastila de vitex, le-as lasa dar imi e frica sa nu pierd sarcina deoarece cred ca a avut probleme cu progesteronul si de aia nu am reusit un an sa raman insarcinata ci abia dupa ce am inceput sa iau Vitex am reusit. Da-mi te rog un sfat, nu stiu daca e bine sa mai iau sau ar fi bine sa nu mai iau. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...