duminică, 29 iulie 2012

To the woman at the shops with the weeping babe...


Acesta e titlul unui articol citit azi, care mi-a dat de gandit. Pentru ca deja se stie, daca nu pe blog, cel putin in familie, cat ma doare sa vad si sa aud plansete neconsolate ale bebelusilor, pe strada, in parcuri, la mall-uri, la mare, in restaurante, peste tot. Adica serios, ma doare fizic, simt un bolovan in stomac, imi creste pulsul, respir greu, imi vine sa plang de neajutorare. Si sunt o ghinionista, pentru ca nu am iesire din curte in care sa nu ma intalnesc cu asa ceva. Relu imi zice de multe ori ca el cand merge in parc cu piticul nu prinde asa ceva, eu cred ca nu ii observa cand nu e cu mine :)). Cand iesim impreuna in oras eu stau crispata gata de a lua bebelusii aia in brate, nu pot savura nimic. 



Cred ca cele mai fara mila intamplari le-am vazut in mall-uri, in Cluj si Timisoara. Mame care se uitau relaxate printre umerasele de haine in timp ce bebelusii lor plangeau vineti in landouri elegante cu dantelute si cu jucarii scumpe atarnand. Din cand in cand veneau la fel de relaxate la carucior si incercau sa-i forteze in gura micutului ori o suzeta, ori o sticla cu lapte. Nici nu stiu daca intr-o astfel de situatie mi s-ar parea mai crud sa vad ca mama e nepasatoare si senina, sau ca mama e nervoasa pe micul ghem de viata ca ii deranjeaza rutina. 



Dar uite ca, desi am citit atatea carti si articole pe tema nasterii si alaptarii, in care am aflat ca hormonii naturali ai nasterii au atat de mare importanta in legatura dintre mama si copil, niciodata cand eram martora la o astfel de scena nu am facut asocierea cu modul de nastere. De aceea mi-a placut acum acest articol care m-a ajutat sa vad totul ca o teorie aplicata:


Dintr-o data mi-am amintit The Baby Bond (de Dr. Linda Palmer), de The Continuum Concept (de Jean Liedloff) si de Cezariana (de Michel Odent) in care se specifica atat de des cat sunt de importanti hormonii NATURALI ai unei nasteri NATURALE. Prin nastere naturala nu ma refer la 99.9% din nasterile vaginale care au loc la noi in tara. Ci ma refer la o nastere fara inducere, fara stres, fara oxitocina, fara epidurala, fara epiziotomie, fara apasat pe burta si urlat sa impingi, fara alte calmante si medicamente, fara ruperea artificiala a membranelor, fara electrozi insurubati in scalpul bebelusului, fara vacuum si forceps, fara intepaturi, fara masuratori, fara bagat obiecte in nasul bebelusului, fara decalotari si circumcizii, fara lapte praf sau glucoza, fara despartire de mama, insa cu reflex natural de expulzie, cu atmosfera relaxanta, cu lasat cordonul sa pulseze, cu pus pe pieptul mamei imediat ce iese afara, cu breastcrawl, cu alaptare exclusiva cu colostru, cu intestin virgin, cu rooming-in, cu co-sleeping, cu bed-sharing, cu kangaroo care, cu purtat bebelusul pe piept cat de mult posibil,...



Mi-am amintit cum spuneau si ei, si multi altii din alte articole ce le-am mai citit, ca nasterile artificiale de azi ne fac sa nu secretam tot cocktailul de hormoni ai iubirii si atasamentului, ne fac sa nu simtim ca am nascut, ne fac sa credem (in creierul nostru animalic) ca puiul nostru a murit, si de aceea sa intram in depresii postnatale, ne fac sa nu ne vina naturala ingrijirea puiului nostru. Sa incepem sa ne gandim la tot felul de dresaje, sa adoarma singur, sa fie independent, sa putem avea repede viata de dinainte. Nu mai privim situatia ca pe o experienta extatica. Practicam la scara mare Cry-It-Out, pentru ca avem impresia ca micul pui, pe care nu ni-l recunoastem ca fiind al nostru, vrea doar sa ne manipuleze.

Disclaimer: aici nu incerc sa reinviu razboaiele de mama buna, mama rea. Nu e vorba de asta. Nu judec pe nimeni. Cunosc o multime de mame empatice, chiar daca majoritatea au avut nasteri medicalizate. Cunosc multe mame care au nascut prin cezariana si care au fost mai atasate decat cele cu nastere vaginala (poate si pentru ca cezariana nu include mereu oxitocina sintetica, ce deregleaza complet hormonii de bonding). Diferenta consta in faptul ca la o nastere ce a decurs natural hormonii aceia fac toata treaba si iubirea, conexiunea, atasamentul fata de pui vin natural, animalic, instinctual. La nasterile noastre, ale restului femeilor :D, fie ele vaginale sau chirurgicale, daca reusim sa ajungem sa fim atasate de copil si sa il iubim si sa nu-l lasam sa planga pentru dresaj, etc, totul este dupa mai mult timp, totul e facut constient, nu din instinct, totul e facut dupa multe lecturi si lupte interne. Pentru ca primele ganduri vor fi mereu “cum sa il invat sa...”, “cum sa mai scap si eu un pic”, etc. Dileme, intrebari, cautari de a-l face pe copil asa cum credem noi ca ar trebui sa fie un nou-nascut. Pe cand o mama ce naste natural-natural isi savureaza maternitatea si ia drept normale toate manifestarile bebelusului, intampinandu-le cu acceptare si iubire.

Toate aceste nasteri medicalizate ne fura o experienta minunata. Una care sa ne implineasca, sa ne faca mame cu adevarat, sa ne conecteze intr-un mod divin de puiul nostru, sa ne usureze alaptarea si sa nu consideram totul o munca dificila. Trebuie sa facem ceva sa schimbam modul in care vad medicii nasterea. Eu am facut un pas in privinta asta, i-am dat imprumut medicului meu ginecolog cartea lui Michel Odent, Cezariana. Sunt curioasa daca o citeste, si daca o citeste fara ochelari de cal... Zilele trecute m-am intalnit cu o amica ce a nascut in acelasi loc in care am nascut si eu, cu acelasi doctor (care e printre singurii care accepta nasteri vaginale...). Si mi-a zis ca a vrut foarte mult sa nasca vaginal (bine, ea a zis natural, dar eu zic ca nu se potriveste termenul), dar ca dupa 12 ore de la ruperea membranelor i-au facut cezariana, pentru ca dupa 12 ore devine periculos pentru copil (?!?!?!?). Urasc dezinformarea aceasta, nu imi dau seama daca ei chiar asa stiu???? Sau pur si simplu se bazeaza pe faptul ca mamele nu sunt informate sau sunt prea infricosate sa nu le dea dreptate? Come on, la nivel mondial te lasa 48-72 de ore dupa ruperea membranelor fara sa intervina deloc. De abia atunci, daca nu ai dilatatie si contractii, ti se face inducere, deci mai poate dura si o zi, doua, nasterea. Chiar si americanii super-medicalizati fac asa. Trebuie sa facem ceva sa le aratam ca suntem informate si ca nu ne lasam asa usor macelarite, si ca ne vrem experientele de nastere inapoi. Vrem nasteri frumoase, armonioase, nu vrem ca in filme urlete si apasari pe burta. Of...



Si ca sa se vada diferenta dintre viziunea unei mame ce a nascut “medical” (in exemplul cu mama de la magazine din linkul de mai sus, sau exemplul propriu de pe acest blog :D), si cea a unei mame ce a nascut natural, cititi pentru experienta naturala aici:


Si cititi cum priveste o astfel de mama alaptarea, ca fiind ceva natural: “Si, ia zi, ai lapte?”

Linkuri utile de pe blog:
Cezariana de Michel Odent – partea 1 (in care aveti linkuri catre urmatoarele 3 parti)



Linkuri utile de pe internet:
The Hormones of Birth  (si de fapt toata seria pe tema Natural Childbirth)
Gentle Birth, Gentle Mothering (nu dau un articol anume, cautati prin site, e frumos)
Born at home – film frumos in imagini


Cărucioare, Marsupii şi Stresul bebeluşilor (unde aveti link catre celelalte 5 parti)
Exterogestaţia I (unde aveti link catre celelalte 4 parti)

Nu vreau sa se creada ca eu am avut instincte si le judec pe cele care nu au. Probabil totusi nasterea vaginala si alaptarea mi-au mentinut un nivel cat de cat ridicat de oxitocina, care sa ajute la conectarea cu bebelusul. Insa si eu mi-am pus aceleasi intrebari ca majoritatea mamelor, “cum sa-l fac sa adoarma singur?”, “cum sa-l fac sa doarma mai mult?”, “cum sa-l fac sa stea in patut sau in carucior?”. Dar am avut norocul ca Alex a plans mult, asa ca n-am avut incotro, a trebuit sa-l ascult. Si incet incet mi-am dat seama cat de bolnava a ajuns societatea de azi, sa facem tot posibilul sa ne indepartam copiii de noi, sa-i dresam, sa-i lasam sa planga. Le admir si le invidiez pe mamele care nu isi pun acele intrebari la inceputul maternitatii, care considera normal sa se dedice 100% puiului lor de la inceput.

Nu imi dau seama care ar fi cauzele:
  • Lipsa hormonilor de conectare, cum spun cartile amintite la inceput, si articolul citat primul, din cauza medicalizarii nasterii si alaptarii
  • Marketingul, care ar face tot posibilul sa-si vanda patuturile, carucioarele, ursuletul cu muzica de adormit singur copii, biberoanele si laptele formula, etc.
  • Societatea si epoca industrializarii, care vrea femeia cat de repede in campul muncii
  • Feminismul inteles gresit ca o masculinizare si o abandonare a tot ce e mai feminin.
  • Lipsa continuum-ului de cand am fost noi mici - si am citit despre asta si la Speranta Farca. Nu putem fi parinti buni daca noi nu am fost conectati cu mamele noastre, daca noi nu am primit iubire neconditionata si atingere permanenta si satisfacerea nevoilor primare pe parcursul primelor luni, primilor ani.   
Sau poate toate... Nu consider ca noi suntem vinovate, dar as vrea sa trecem peste frustrari si complexe si in loc sa ne enervam atunci cand citim un astfel de articol, sa incercam macar pentru fiicele/nurorile/nepoatele/prietenele noastre sa facem sa fie bine. Sa luptam cu sistemul, sa li se permita sa nasca natural, sa li se permita sa fie permanent cu copiii lor, sa fie incurajate sa alapteze, sa nu intervenim din afara cu sfaturi de "lasa-l sa planga", "e rasfatat", etc.

vineri, 27 iulie 2012

Alaptarea – feminista sau misogina?



Am citit cu sufletul la gura un articol superb. Alaptarea este o alegere sau un drept? Alaptarea este feminista sau misogina? Cum ne influenteaza societatea in "alegere"? Si cum lactivistii de fapt sunt feministi, pentru ca incearca sa ofere optiuni valide, adevarate, nealterate:


Chiar ajungem sa credem ca atunci cand optam pentru formula, e alegerea noastra, nu a societatii consumeriste si misogine? Si ca avem dreptul de a face aceasta alegere, chiar daca e in detrimentul unei alte persoane?

Iar daca tot se accentueaza peste tot faptul ca e “alegerea mea, corpul meu” (ma rog, imi vine in minte filmuletul acela cu supravietuitoarea unui avort care spunea ca mama ei a vrut sa faca avort pentru ca era dreptul ei, corpul ei, si feministele epocii o sustineau; dar unde erau acele feministe pentru ea? Si ea era o femeie, din intamplare, de ce feministele nu ii sustineau si ei dreptul la viata?), atunci macar sa fie o alegere facuta in cunostinta de cauza. De aceea militez mereu pentru informare, informare, informare. Nu share-uiesc linkuri despre beneficiile alaptarii pentru cele care nu au avut sprijinul necesar sa treaca peste greutati, ci tocmai pentru viitoarele mame care au impresia (data de reclamele la formula) ca laptele matern si formula sunt pe picior de egalitate. Pentru ca mamele care nu au reusit sa alapteze sa nu se simta prost, s-a ajuns sa se evite informarea tuturor mamelor.  

Mi-a placut mult analogia cu placenta-feeding. Si cum “birth and breastfeeding are designed to exist on a continuum, and the body of the mother during pregnancy and breastfeeding is the natural 'habitat' of the baby. No amount of technology will improve on this biologically determined pattern.”

Cred ca de fapt s-a ajuns sa se confunde feminismul cu masculinizarea. Lupta dupa drepturi egale ne face sa vrem sa fim ca barbatii. Dar asta vrem? Nu vrem sa avem dreptul de a ne putea alapta copiii si a-i putea creste? Probabil din aceleasi motive s-a venit, tot din partea companiilor de formula, ideea ca trebuie si tatal implicat in hranirea bebelusului. Desi el ar putea mult mai bine s-o ajute pe mama altfel.

Apropo de alegeri, se pare ca hranirea cu sticla nu e cea mai usoara oricum: 5 Reasons Infant Formula Isn't The Lazy Option. (Decat in cazul, vorba mamei mele, daca ajunge s-o faca altcineva :D. Stiu ca eu ma tot intrebam de ce mamele vedete si ocupate aleg sa nu alapteze, cand e asa de greu sa prepari formula.  Si mama mea imi raspundea mereu “pai ele pot avea orice program, pentru ca bebelusul poate fi hranit de catre oricine”. Dar atunci unde e feminismul? Vrei sa fii libera pentru ce iti spune societatea/sotul/anturajul? Si vrei sa-ti calci peste instincte si peste nevoile naturale ale organismului care iti spun sa stai cu copilul? E o chestiune feminista sau din contra, misogina, ca nu iti apartine corpul tau si ca acesta are doar scopul de a face pe plac altora, dar nu tie si copilului tau?)

Apropo de misoginism, se pare ca mai nou reclamele la sticle si lapte praf se fac in spiritul “vrei sa iti recuperezi sotia? Cumpara-i sticla asta. Vrei sa castigi in confruntarea cu cel mic? Cumpara-i produsul asta, sa nu alapteze.” Nu credeti? Cititi aici:


Sa nu ajungem sa credem ca inclinatia catre formula a societatii e misogina, si priveste femeia ca pe un obiect?

Si chiar au fost anul asta tot felul de debate-uri, care spuneau ca AP e anti-feminist, pentru ca te fixeaza “la cheremul copilului”. 


(si, la fel cum la alaptare cred ca trebuie sa fim mereu informati corect care sunt datele intre care alegem, acelasi lucru se aplica si la tot conceptul de Attachment Parenting. Trebuie ca toata lumea sa stie ce impact au pentru bebelus primele clipe, primele zile, primele luni din viata lui, si cum e tratat el atunci. Poate asa nu voi mai vedea in maternitate mamici care isi lasa bebelusul de o zi sa planga neconsolat “sa se invete, ca doar nu o sa-l rasfat”.  Un motiv pentru care conteaza:  The Limbic Imprint)




Alte linkuri interesante apropiate de tema:





























Cow and Gate Toddler Formula Milk TV Advert Banned in UK!  (reclama care vorbeste de anemie la copiii ce nu consuma formula, stiti, cea in care apare bebe in spatele unei sticle uriase de lapte, cat ar fi cica necesar pentru continutul de fier)


Breastfeeding, SIDS & Guilt - At what cost? (Despre cum mamelor nu li se spune ca formula predispune la SIDS, pentru ca cele care ajung sa-si hraneasca bebelusii cu formula sa nu se simta prost. Totusi, aceste conceptii, “sa nu spunem ca sa nu insuflam sentimente de vina”, introduse chiar de companiile de formula, le fac pe noile mame sa considere de multe ori ca formula e mai sanatoasa decat laptele matern, si sa aleaga in necunostinta de cauza acest mod de hranire pentru bebelusii lor. Nu e corect. Daca nu cunosti cu adevarat toate datele problemei, nu se poate spune ca ai ales.)











Breastfeeding - Does Science Mislead Parents & Professionals?  (un articol excelent, desi suparator. Cum s-a ajuns, tot ca sa nu se exprime in sensuri care ar supara mamele ce nu alapteaza sau marile concerne de lapte praf, ca in loc de “laptele praf creste riscul bolilor cutare”, sa se spuna “alaptarea scade riscul bolilor cutare”. Dar tindem sa uitam totusi ca alaptarea e cea naturala, alaptarea ar trebui sa fie norma pentru specia noastra. Asa ca ceea ce aduce alaptarea trebuie sa se considere implicit, de la natura. Ceea ce se aduce prin artificialitate trebuie subliniat. Deci logic ar fi ca rezultatele studiilor sa se exprime “nealaptarea (sau hranirea cu lapte praf) duce la cresterea probabilitatii bolilor cutare”. Altfel, oamenii ajung sa considere ca si cu formula e ok. Alaptarea e mai buna, dar formula e norma dupa care ne orientam (vezi mai sus cu Breast is Best). Ca sa nu se supere mamele ce au ajuns la formula, ignorand total ca astfel le dezinformam pe viitoarele mame, ce vor lua decizii pe aceste considerente.)








Despre importanta alaptarii in public, inclusiv pentru informarea celor din jur, aici.


Edit: Deja s-a facut un meme din asta cum e acum la moda, legat de reclamele acelea stupide, amintite mai sus, care indeamna sotii sa-si recastige femeia, sa il detroneze pe bebelus:


Edit 5 august:


Edit 7 ianuarie 2013:



Edit 8 februarie 2013:
A aparut o reclama la produse Mothercare care sugereaza ca ai nevoie de toate acele produse pentru a-ti hrani bebelusul. Preiau poza de pe FB cu tot cu textul de sub ea, de aici:


I saw this advert outside my local Mothercare UK store.

I'm not usually a keyboard warrior type, but this really gets to me.

This advert claims that the new Mothercare 'Innosense range' has everything you need to feed your baby. This is simply not true. Just as your body grew your baby, the vast, vast majority of women can breastfeed and provide everything their baby needs. My son is now 4 months old and he's never needed anything other than me to feed him.

It claims that these bottles are 'developed by experts' but as far as I can tell the only expert were marketing executives looking to undermine breastfeeding for more profits with silly asymmetrical bottle teats.

If you are a first time expectant mother, please believe me and don't fall for this gimmicky nonsense. Breastfeeding can be hard to establish, there are a lot of myths and poor advice perpetrated that makes it even harder. You can do it, don't let other's profit from your baby's health.


Poza a primit deja un raspuns frumos:


Edit 16.02.2013:



joi, 26 iulie 2012

Saptamana Internationala a Alaptarii - mesaj ANNA






Bună ziua,


Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare (ANNA, http://www.nasterenaturala.ro/) se alătură seriei de manifestări prilejuite la nivel mondial de Săptămâna Internațională a Alăptării, în perioada 1-7 august 2012. Evenimentul se află la a douăzecea aniversare și își propune creșterea conștientizării, la nivel național și global, a importanței alăptării.

Aflată deja la a patra manifestare în România, Săptămâna Internațională a Alăptării va fi marcată prin organizarea unor evenimente care se adresează părinților, cadrelor medicale si tuturor celor interesati.  
Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare, IBFAN România și La Leche League România vor organiza în București următoarele evenimente:
 
O conferință pentru părinți si cadrele medicale care activează în domeniul perinatal – speakerii acestui eveniment sunt specialiști (medici pediatri, moașe, psihologi, consultanți și consilieri în alăptare). În cadrul acestei conferințe vor fi discutate subiecte ca: alăptarea în sarcină, alăptarea copilului adoptat, alăptarea în tandem, alăptarea peste doi ani, alăptarea prematurilor, diferențe între laptele matern și laptele praf, importanța colostrului și a alăptării în maternitate în primele zile, necesitatea rooming-in-ului).

Conferința va avea loc în data de 2 august, orele 17-20 la sala de conferințe Codecs, la adresa din Str. Agricultori nr. 37-39, Sector 2, București. 

Împreună cu partenerii evenimentului, se va organiza o tombolă cu premii substanțiale. 

Tot în cadrul acestui eveniment se va prezenta în premieră un interviu acordat în exclusivitate Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare cu reputatul medic pediatru Dr. Jack Newman. Actrița Florentina Țilea, care ni se va alătura în cadrul evenimentului, ne va împărtăși despre experiența alăptatului.

 
Curs de formare a personalului medical în alăptare – se adresează cadrelor medicale care își doresc să parcurgă și să-și însușească informații noi despre lactație, de la consultanți în lactație acreditați internațional, medici pediatri, psihologi.


Marș de protest și de awareness pentru instituirea rooming-in-ului în toate maternitățile din București „NU separării copilului de mamă în maternitate!” desfăşurat în data de 6 august între orele 9:00 – 11:00, pe traseul Piaţa Victoriei – Piata Universităţii. 

La acest marş sunt aşteptate 100 de persoane care vor milita paşnic pentru drepturile copiilor şi ale mamelor cu pancarde cu mesaje sugestive. 
În continuarea marşului de protest, conducerii Spitalelor Elias, “Panait Sârbu” şi Malaxa (singurele maternităţi din Bucureşti în care nu există posibilitatea rooming-in-ului) le vor fi transmise materiale informaţionale despre importanţa şi beneficiile neseparării copilului de mamă şi o strategie elaborată de conducerea ANNA privind implementarea acestor practici în maternităţile respective.

 
De asemenea, sub umbrela Săptămânii Internaţionale a Alăptării, partenerii ANNA vor organiza și în alte oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Baia Mare, Timişoara, Alba Iulia) acțiuni și evenimente cu scopul conștientizării importanţei alăptării.

Vă invităm să fiți partener media la această manifestare și vă rugăm să ne sprijiniți promovând acțiunile noastre prin mijloacele de care dispuneţi.
 
Vă invităm să participați la evenimentele noastre – la conferința adresată părinților și cadrelor medicale, cât și la marșul de protest. 

Vă stăm la dispoziție cu detalii legate de evenimente; de asemenea, găsiți mai multe informații aici: http://www.nastecumsimti.org/servicii-2/saptamana-internationala-a-alaptarii-nastere-naturala/
Pagina va fi actualizată constant cu informații referitoare la evenimente, locul desfășurării acestora și speakeri.

Vă mulțumim,
Echipa Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare



Datele noastre de contact:

Andreea Teodorescu
Marketing & PR, Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare
telefon: 0723 192737

Irina Popescu
Președinte Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare
0722 658054

miercuri, 25 iulie 2012

Zaharul


Ma enerveaza rau stilul in care scriam la inceputuri, ca si cum ar fi un jurnal personal pe care doar eu il citesc :D. Asa apareau postarile acelea in care vorbeam si despre Alex, si chestiuni generale, si ce mai citeam, etc. Asa ca, de cate ori mi se ivea ocazia sa share-uiesc postarea in care am scris despre zahar, ma opream la timp, nu de alta, dar incepea cu poze cu burta mea mare :)). Asa ca m-am hotarat sa copiez textul ce se refera la zahar de acolo, sa-l am separat undeva. Incepe de la povesti despre imunitate, si ajung apoi la zahar...


*********************************

Trebuie sa aprofundez capitolul "imunitate". Nu imi dau seama daca e suficient sa manance sanatos si sa iasa mult afara la aer curat, sau trebuie si ceva produse naturale. Logic mi s-ar parea sa fie suficienta o viata sanatoasa. Mariamirabela a abordat subiectul aici: http://bobulmeudeorez.blogspot.com/2010/10/imunitatea-incotro.html. Am si raspuns acolo ceva. Dar nu am mai aprofundat problema. Nu am apucat sa caut, sa cercetez despre echinaceea de exemplu.

Oricum, cele mai importante mi se par vitamina D, si o alimentatie bogata in vitamina C si zinc. Si igiena! Am citit tot felul de articole in care se demonstreaza cat de important e spalatul pe maini in prevenirea imbolnavirilor virale.

Dar promit ca ma pun pe studiu sa vad daca sunt unele produse ce ar fi bune pentru imunitate.

Oricum, ce e sigur e ca cele care contin si zahar sunt foarte nocive pentru copii. Si nu ma refer aici doar la fixurile mele cu zaharul, ci la faptul ca zaharul scade imunitatea organismului si atunci ce am rezolvat?

Aici http://www.naturalnews.tv/v.asp?v=E9A59CE5374BDBCA732876BE640D7A39 pe la minutul 9 se explica cum zaharul intervine in munca celulelor albe pentru apararea organismului. Cu fiecare aliment cu zahar mancat ne scadem imunitatea. Vrem sa facem asta copiilor nostri?

Hai ca daca am inceput subiectul, il continui. Nu reusesc sa inteleg de ce parintii dau produse ce contin zahar copiilor. Mai ales acuma cat sunt mici si nu cer, nu vad la altii. Nu pot sa inteleg. Eram la nunta in Cluj si stateam de vorba cu cumnata mea. Ea m-a intrebat derutata de ce nu-i dau si lui Alex sos de ciocolata. Din moment ce ma inteleg bine cu ea, mi-am permis sa o intreb mai departe, am incercat sa gasesc raspunsul la intrebarea mea eterna "de ce dam produse cu zahar copiilor?" (nu spun dulciuri, pentru ca dulciuri se pot face si fara zahar). Am intrebat-o ce parere are despre sosul de ciocolata, e sanatos, nociv sau neutru pentru organism. Pentru ca eu ma gandeam ca cei care dau zahar copiilor nu stiu cat e de nociv. Mi-a zis ca stie ca e nociv, si pentru noi pentru adulti. Asa ca am intrebat mai departe "si atunci? Cum i-ai da ceva nociv unui copil? Ceva nociv pentru noi e posibil sa fie de o mie de ori mai nociv pentru ei.". Mi-a raspuns ca i-ar da pentru ca stie ca ar manca. Asa ca dilema mea tot nu s-a rezolvat. Astept inca raspunsuri...

Intre timp, sa amintim un articol foarte interesant de pe blogul Hrana Vie: http://hrana-vie.blogspot.com/2010/08/zaharul-si-efectele-sale-nocive-asupra.html. Este vorba de un studiu stiintific unde s-a demonstrat nocivitatea zaharului asupra sistemului osos al organismelor in crestere.

In articolul "Cele 76 pericole ale zaharului asupra sanatatii" aflam urmatoarele (cu trimiteri la studii stiintifice!):


1. Zaharul poate suprima sistemul imunitar si afecteaza apararea impotriva bolilor infectioase.
2. Zaharul deregleaza relatiile minerale din organism: cauzeaza deficiente de cupru si crom si interfereaza cu absorbtia de calciu si magneziu.
3. Zaharul poate provoca o crestere rapida de adrenalina, hiperactivitate, anxietate, dificultati de concentrare, si slabiciune la copii.
4. Zaharul poate produce o crestere semnificativa a colesterolului total, trigliceridelor si colesterolului rau si o scadere a colesterolului bun.
5. Zaharul cauzeaza o pierdere a elasticitatii si a functiilor tesuturilor.
6. Zaharul hraneste celulele canceroase si a fost conectat cu dezvoltarea cancerului de san, ovare, prostata, rect, pancreas, tract biliar, pulmonar, vezica biliara si stomac.
7. Zaharul poate creste nivelul de glucoza si poate cauza hipoglicemie reactiva.
8. Zaharul poate slabi vederea.
9. Zaharul poate cauza multe probleme cu tractul gastro-intestinal, printre care: un tract digestiv acid, indigestie, sindrom de malabsorbtie la pacientii cu afectiuni intestinale functionale, risc crescut de boala Crohn si colita ulceroasa.
10. Zaharul poate provoca imbatranirea prematura. De fapt, factorul cel mai important care accelereaza imbatranirea este insulina, care este declansata de zahar.
11. Zaharul poate duce la alcoolism.
12. Zaharul poate face saliva acida, cauzeaza carii dentare si boala parodontala.
13. Zaharul contribuie la obezitate.
14. Zaharul poate provoca boli autoimune, cum ar fi: artrita, astm si scleroza multipla.
15. Zaharul ajuta foarte mult la cresterea necontrolata a Candidei albicans
16. Zaharul poate provoca calculi biliari.
17. Zaharul poate provoca apendicita.
18. Zaharul poate provoca hemoroizi.
19. Zaharul poate provoca varice.
20. Zaharul poate ridica raspunsurile glucozei si insulinei la utilizatorii de contraceptive orale.
21. Zaharul poate contribui la osteoporoza.
22. Zaharul poate provoca o scadere a sensibilitatii la insulina provocand astfel un nivel anormal de mare de insulina si, apoi, diabet zaharat.
23. Zaharul poate reduce nivelurile de vitamina E.
24. Zaharul poate creste tensiunea arteriala sistolica.
25. Zaharul poate provoca somnolenta si scade activitatea la copii.
26. Aportul crescut de zahar creste produsele finale ale glicatiei (AGEs), care sunt molecule de zahar, care se atasează la proteine si le distrug. AGEs accelereaza procesul de imbatranire a celulelor, care poate contribui la o varietate de boli cronice si fatale.
27. Zaharul poate interfera cu absorbtia de proteine.
28. Zaharul cauzeaza alergii alimentare.
29. Zaharul poate provoca toxemie in timpul sarcinii.
30. Zaharul poate contribui la eczema la copii.
31. Zaharul poate provoca ateroscleroza si boli cardiovasculare.
32. Zaharul poate afecta structura ADN-ului.
33. Zaharul poate schimba structura de proteine si determina o modificare permanentă a modului în care proteinele actionează in corp.
34. Zaharul imbatraneste pielea prin schimbarea structurii de colagen.
35. Zaharul poate provoca cataracta si miopie.
36. Zaharul poate provoca emfizem.
37. Aportul mare de zahar poate afecta homeostazia fiziologica a multor sisteme din organism.
38. Zaharul scade capacitatea de functionare a enzimelor.
39. Aportul de zahar este mai mare la persoanele cu boala Parkinson.
40. Zaharul poate creste dimensiunea ficatului prin faptul ca face ca celulele ficatului sa se divida, si poate creste cantitatea de grasime in ficat, care duce la boli de ficat gras.
41. Zaharul poate mari dimensiunea rinichilor si poate produce modificari patologice in rinichi, cum ar fi formarea de pietre la rinichi.
42. Zaharul poate afecta pancreasul.
43. Zaharul poate creste retentia fluidelor in corp.
44. Zaharul este inamicul nr. 1 al miscării normale intestinale.
45. Zaharul poate compromite invelisul capilarelor.
46. Zaharul poate face tendoanele mai fragile.
47. Zaharul poate provoca dureri de cap, inclusiv migrene.
48. Zaharul poate reduce capacitatea de invatare, afecteaza in mod negativ notele copiilor si provoca tulburari de invatare.
49. Zaharul poate provoca o crestere a undelor cerebrale delta, alfa, si theta, lucru care poate modifica capacitatea de a gandi limpede.
50. Zaharul poate provoca depresie.
51. Zaharul poate creste riscul de guta.
52. Zaharul poate creste riscul de boala Alzheimer. Studii RMN arata ca adultii mai în varsta de 60 de ani si care au nivel ridicat de acid uric au de patru-cinci ori mai multe sanse de a avea dementa vasculara, a doua forma cea mai comuna de dementa dupa Alzheimer.
53. Zaharul poate provoca dezechilibre hormonale, cum ar fi: estrogen crescut la barbati, PMS exacerbat, si scaderea hormonului de crestere.
54. Zaharul poate duce la ameteli.
55. Dietele cu nivel ridicat de zahar cresc radicalii liberi si stresul oxidativ.
56. O dieta cu nivel ridicat de zaharoza la subiecti cu boli vasculare periferice creste in mod semnificativ adeziunea de trombocite.
57. Consumul mare de zahar a adolescentelor gravide poate duce la o scadere substantiala a duratei de gestatie si este asociata cu un risc dublu de nastere a unui copil prea mic pentru varsta gestationala.
58. Zaharul este o substanta ce da dependenta.
59. Zaharul poate da efecte ametitoare, similare cu alcoolul.
60. Zaharul dat la copiii prematuri poate afecta cantitatea de dioxid de carbon pe care ei o produc.
61. Scaderea aportului de zahar poate creste stabilitatea emoţionala.
62. Corpul schimba zaharul in de 2-5 ori mai multe grasimi in sange decat o face cu amidonul.
63. Absorbtia rapida a zaharului promoveaza consumul excesiv de alimente la subiectii obezi.
62. Zaharul poate agrava simptomele copiilor cu ADHD.
65. Zaharul afecteaza in mod negativ compozitia electrolitilor urinari.
66. Zaharul poate afecta functia glandelor suprarenale.
67. Zaharul are potentialul de a induce procese anormale metabolice la persoanele normale, sanatoase, promovand astfel bolile cronice degenerative.
68. Apa cu zahar administrata intravenos poate taia oxigenul catre creier.
69. Zaharul creste riscul de poliomielita.
70. Aportul mare de zahar poate provoca crize epileptice.
71. Zaharul determina cresterea tensiunii arteriale la persoanele obeze.
72. In unitatile de terapie intensiva, limitarea zaharului salveaza vieti.
73. Zaharul poate induce moartea celulelor.
74. In centrele de reabilitare pentru minori, atunci cand copiii au fost pusi pe diete scazute in zahar, a existat o scadere cu 44% a comportamentului antisocial.
75. Zaharul deshidrateaza nou-nascutii.
76. Zaharul poate provoca boli gingivale.


Acuma sa-mi spuna cineva de ce am vrea sa le dam zahar copiilor nostri. Daca ar fi dupa mine as interzice zaharul total. Mi se pare la fel de nociv ca alcoolul, drogurile si tigarile. Iarasi daca ar fi dupa mine, din moment ce imi doresc ca Alex sa fie sanatos, nu i-as da niciodata nici un pic de zahar. Dar sunt constienta ca in societatea asta in care toti parintii isi "otravesc" copiii cu zahar zilnic, acest lucru l-ar face un ciudat. Probabil ca va fi nevoit sa mearga la aniversarea unui coleg iar eu cu stomacul strans de durere il voi vedea cum mananca zahar cu alte chimicale care nu numai ca nu ii aduc nimic bun in organism, dar ii aduc numai rele. Dar pana atunci de ce i-as da eu copilului meu, care inca nu stie ce e acela zahar? Cine poate sa ma lamureasca de ce atat de multi parinti dau zahar copiilor? Oare ei stiu? Sau se gandesc ca singurul motiv pentru care unii adulti evita zaharul e pentru ca ingrasa? Si atunci nu ar avea ce sa dauneze la un copil (ca pe ei probabil trebuie sa-i ingrasam)? Recunosc ca nu am stiut toate aceste pericole date de zahar, dar tot am stiut de diabet, de rezistenta la insulina, de dereglarile hormonale, de infertilitate! Pentru ca de astea m-am lovit! Si renuntand total la zahar, in cativa ani de hrana sanatoasa si sport, am reusit sa am un copil in ciuda pronosticurilor negative date de doctori. Mi se pare o crima in societatea plina de informatii in care traim sa ii dai copilului tau risc de diabet dandu-i mancare cu zahar pe care nici macar nu o cere.

 **************************

Revin  in prezent sa spun ca Mercola si-a schimbat textul din linkul ce l-am dat si la el nu mai apare frumos lista cu cele 76 de motive. Imi pare rau ca nu am salvat macar fisierul html, ca sa mi se salveze si trimiterile frumoase ce erau la fiecare punct, catre studiile de unde aflase el informatiile. 


In rest, nu stiu daca are sens sa dau alte linkuri, sunt sigura ca lumea stie ca zaharul e rau. Hai sa caut rapid ce am in bookmarks si sa recunosc cu rusine ca aceasta nu va fi o postare bine pusa la punct pe tema, doar imi statea ca un ghimpe faptul ca povestea cu zaharul nu era undeva separata de alte istorisiri zilnice. 


Experts agree - Sugar is a health destroyer

140 Reasons Sugar Ruins Your Health

Sa ne indulcim cu masura

Zapping Sugar Cravings

Are there any good natural sweeteners?


luni, 23 iulie 2012

Drumul spre Grecia – recomandari pentru alegerea traseului


M-a intrebat multa lume daca e ok traseul prin Serbia. Am ramas putin surprinsa de intrebare, pentru ca noi mergem prin Serbia si Macedonia inca din 2008, de aceea m-as fi asteptat sa fiu intrebata de mai demult :D. Insa abia acum pot sa compar cu drumul prin Bulgaria. Pot spune ca, daca aveti de ales (deci stati cumva la mijloc, intre cele doua trasee, sunteti din Baia Mare, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, etc. :D), sa NU va ganditi sa mergeti prin Bulgaria :)).

Anul acesta mi s-a parut putin mai rau decat in alti ani drumul prin Macedonia, tara parca e mai saraca, nu m-a mai entuziasmat la fel de mult ca alta data. A fost nevoie de un drum prin Bulgaria ca sa imi dau seama ce pretentii am :)), si sa afirm ca drumul prin Serbia si Macedonia e de o mie de ori mai bun :)). Recunosc, anii trecuti, cand nu avea chiar nici un defect drumul macedonian, ar fi fost chiar hilar sa le compari. Cum sa spun eu, drumurile prin Serbia si Macedonia sunt occidentale, cele prin Bulgaria sunt mai rele ca la noi. Am stat si m-am intrebat de ce Serbia si Macedonia nu sunt in Uniunea Europeana, si noi si bulgarii suntem...

Argumente PRO pentru traseul Serbia-Macedonia (si nu e unul singur, am schimbat traseul de fiecare data, ba prin Pancevo, ba prin Novi Sad, cateodata am intrat prin Belgrad, alteori nu, deci si iesirea/intrarea in tara a diferit, a fost si pe la Deta, si pe la Jimbolia, si prin Nadlac):

  • De cand iesi din tara, si pana in Halkidiki – Nea Moudania, ai parte aproape numai de autostrazi si drumuri rapide
  • Circulatia e foarte aerisita, probabil nefiind in UE nu circula tiruri internationale
  • Chiar daca au moneda lor, poti sa platesti in EUR si la benzinarii, si chiar la magazine alimentare din orase indepartate de drumul principal
  • In Grecia de la granita si pana in Halkidiki ai parte de o autostrada perfecta
  • Carburantii sunt mai ieftini decat la noi si decat in Grecia
  • Cazarea si masa sunt ieftine
  • Drumul Thessaloniki – Timisoara este de 800 de km, dar de obicei ajungeam dupa-amiaza devreme in Timisoara, ne cazam frumos relaxati, sau mergeam mai departe pana la Arad.

Argumente CONTRA pentru traseul Serbia-Macedonia:
  • Trebuie sa aveti pasaport pentru iesirea din tara si voi adultii, nu numai copiii  (EDIT: se pare ca nu mai e nevoie, puteti tranzita tarile acestea doar cu buletinul, ca orice tara UE).
  • As fi spus ca la vamile dintre tari puteti avea ghinionul sa stati si vreo 15-20 de minute (desi in 2008 nu am stat nici 3 minute). As fi afirmat asta in comparatie cu orice alte puncte vamale din Uniunea Europeana (ma refer si la iesirile Romania-Ungaria, si intre orice alte doua tari din UE), unde nu stai nici 1 minut, dai pasapoartele, se uita la ele pe fuga, te saluta si iti iei zborul. DAR se pare ca la vama Ruse, dintre doua tari din UE, Romania si Bulgaria, se sta mult mai mult, asa ca acesta nu mai este un argument valid impotriva alegerii acestui traseu :D.
  • Autostrazile si strazile rapide sunt cu taxe. Cred ca in total pe tot traseul se platesc vreo 12 euro, dar memoria mea e foarte proasta.

Argumente PRO pentru traseul prin Bulgaria:
  • Nu aveti nevoie de pasaport. (EDIT: se pare ca nici in Serbia si Macedonia nu mai e nevoie, puteti tranzita tarile acestea doar cu buletinul, ca orice tara UE)
  • Nu platiti taxe de autostrada (dar platiti o vigneta, si taxa de pod de la Ruse, deci tot pe acolo)

Argumente CONTRA pentru traseul prin Bulgaria:
  • As fi fost tentata sa spun ca drumurile sunt ca in Romania. Dar trebuie sa fac o diferentiere a drumurilor romanesti. Drumul din Romania Giurgiu-Bucuresti-Pitesti-Sibiu-Alba Iulia - Cluj Napoca este din punct de vedere al asfaltului perfect. Drumul Cluj Napoca – Baia Mare este foarte prost, de cativa ani in constructii, te ia senzatia de rau, te scutura gropile, e taiat asfaltul brusc si abrupt, iti strici masina, pierzi vremea la semafoare. Drumul prin Bulgaria l-as compara cu drumul catre satul bunicii mele (deci asemanator cu drumurile judetene de la noi, in nici un caz cu cele nationale sau europene), ingust, cu gropi, cu multe curbe. Insa plin de tiruri, se mergea bara la bara si era foarte obositor sa incerci sa mai depasesti ceva in coloana. Am inceput la un moment dat sa ma intreb ce cauta pe drum cele 15 echipaje de politie ce le-am intalnit, ca era evident ca nu au pentru ce sta la radar. Poate la depasiri pe linie continua, cine stie.
  • Autostrazile din Romania sunt muuuult mai bune decat cea din Bulgaria, aceea care are 68 de kilometri sau cati... Autostrada din Bulgaria avea niste denivelari insesizabile de la volan, care te aruncau pentru o sutime de secunda un metru in stanga sau in dreapta. Norocul nostru a fost ca avem o masina 4x4, poate norocul altora este ca stiu drumul si merg pe autostrada cu 60 la ora, sa poata redresa in timp util. In schimb, multi au ghinion, am vazut multe accidente pe drum. Stateam cu tensiunea crescuta cand intra Relu in depasire (vorba vine, depasire, adica era pe banda din stanga a autostrazii) pe langa un tir. Stiam ca e nevoie de multa prezenta de spirit sa redresezi masina daca fix acolo mai prinzi o denivelare.
  • Drumul din Grecia pana la vama bulgara e mizerabil. Dupa cativa kilometri de autostrada, intri pe un drum de tara care m-a facut sa-mi schimb parerea despre greci, eu credeam ca au doar drumuri perfecte :)).
  • La OMV-urile din Bulgaria nu am gasit altceva de mancare in afara de alimentele de pe rafturi (chipsuri, biscuiti,...) sau alimentele din vitrina de la casa (croissante, sandwichuri cu mezeluri). In restul OMV-urilor din Europa (Romania, Ungaria, Serbia,...) se poate servi si mancare facuta. Si in Bulgaria aveau meniuri, doar in limba bulgara, cu cateva poze, dar orice le-am cerut de pe ele spuneau ca nu fac (cartofi piure, chiftelute, gratar de pui, salata cu branza,...).
  • Bucurestiul are drumuri perfecte fata de Sofia. Nu numai ca e plina de gropi, dar mai are si niste drumuri cu pavaj, astfel incat vreo 20 de minute am avut impresia ca suntem intr-un avion, asa faceau un zgomot...
  • Drumul Thessaloniki – Bucuresti are 700 de km, dar fiind drum de Bulgaria, am ajuns dupa ora 22 in Bucuresti...
  • Pentru cei chiar din Baia Mare (stiu multi care din inertie merg prin Bulgaria in Grecia, de pe vremea cand la iugoslavi era razboi), drumul Bucuresti – Baia Mare are 600 de kilometri, prin tara, deci prin ambuteiaje in zona Sibiului, blocaje pe Valea Oltului, coloane de tiruri, etc. Cred ca suntem tara cu cele mai multe tiruri, nu am mai vazut nicaieri asa ceva. Drumul Timisoara - Baia Mare are 370 km, si Timisoara - Oradea e chiar bun. Plus ca, fara suparare, poate pentru ca e drum mai putin circulat, popasurile de pe vest sunt mai civilizate, cu mancare mai curata. Pe centrul tarii ne-am oprit la amiaza intr-un loc populat, ne-am gandit ca fiind parcarea plina e mancarea buna, sperand ca vom putea lua pranzul, dar mi-a fost greata si la masa sa stau, nu mai vorbesc de toalete. Asa ca am asteptat frumos inca multi kilometri pana cand am avut norocul sa gasim un OMV la Alba Iulia, sa ne luam masa de pranz curata si civilizata la ora 17. Din Rm-Valcea pana la Alba Iulia nu am mai avut pe traseu nici un OMV.

Deci pentru noi e evident pe unde vom merge de acum inainte in Grecia :).

duminică, 22 iulie 2012

Despre irigatorul oral Dental Spa



Pe Anca si pe Raul ii cunosc din liceu, mi-au fost colegi de clasa si am vazut treptat cum devin highschool sweethearts :). Idila lor s-a transformat intr-o dragoste puternica si frumoasa, asa incat acum sunt una dintre cele mai faine familii pe care le cunosc. El inginer priceput plin de umor, ea psiholoaga feminina si calda. Mereu am vazut-o ca fiind sotia ideala, iar de cativa ani mi se pare mama ideala :D.

Au doi copii, iar baiatul cel mare e cu o luna mai mic decat Alex. Tin minte cum in primele luni ale lui Alex am vorbit la telefon cu ea, eu ma plangeam cum copilul meu nu sta jos deloc, plange mereu daca incerc sa-l pun in carucior sau in patut (si eu, influentata de mainstream si de mamicile ce le cunosteam, eram perseverenta in prostia mea si tot incercam, in loc sa-i dau cu drag puiului de om ceea ce cere; ajungeam sa-l tin mereu in brate, cum isi dorea el, dar cu resentimente, si nu o data m-am gandit de atunci daca nu cumva plansul lui isteric atatea luni nu a fost cauzat numai de reflux, ci si pentru ca ma simtea nemultumita). Si ea, senina si vesela si fericita, imi raspunde “a, pai noi nici nu ne-am cumparat carucior!”. Il purta pe pui in sling toata ziua, si erau amandoi fericiti, ea putea sa se ocupe de treburile casnice, sa iasa in oras oricand. Eu eram stresata de iesirile in oras. Intr-adevar, destul de repede am privit wrapul ca fiind salvator, numai cu el ieseam, numai cu el reuseam ziua prin casa sa beau apa atunci cand mi-era sete, sa merg la baie cand imi trebuia. Dar eram setata ca „nu e bine, maica, sa-l tii atata in brate“, asa ca incercam sa nu-l folosesc toata ziua. Mi-e mila in general de primii copii, cate invatam pe pielea lor, si cat noroc au cu ei copiii nr. 2+ :)). Al doilea poate sta daca vrea si 24 de ore din 24 in wrap, voi fi cu atat mai fericita :)).

Ei, dar uite ca Anca a avut aceasta intelepciune de la primul copil, sunt cam invidioasa :D. Incerc sa-mi gasesc scuze, sa spun ca nu prea gandeam limpede atunci din cauza ca Alex plangea isteric cu invinetiri cam 90% din timpul in care nu dormea (si dormea putin :D), chiar daca era mereu tinut in brate si alinat. Si intr-adevar, o cam iei razna si incerci mereu sa cauti solutii pe fond sonor de cosmar, mai ales la primul copil. Ai face orice sa il faci sa se opreasca ACUM! Sa nu mai planga nici macar un minut. Mai ales cand vezi ca sanul nu-l alina, din contra, incepe sa urle in momentul in care il inclini sa-i dai lapte. Te frustreaza lucrurile astea si nu mai poti fi calm. Dar cine stie, poate daca as fi avut alte asteptari, as fi putut sa-l ajut pe Alex mai bine, mai repede, sa-l accept asa cum este.

Acum, ca mamica de doi copii, pe care ii alapteaza, ii poarta, si ii creste cu dragoste, empatie si respect, o vad in continuare mai relaxata decat mine :)).

Am simtit nevoia sa scriu mai personal despre ei, sper sa nu se supere, dar nu pot vorbi despre ceva fara sa va fac o imagine de ansamblu, am vrut sa vedeti si voi ce familie minunata sunt.

In primavara aceasta au venit intr-o zi in vizita cu copiii, s-au jucat cu Alex, Alex a ajuns la concluzia ca vrea si el un bebe mic :D, deci mi-au usurat pregatirea terenului. Si mi-au povestit cum au ajuns ei sa aduca in tara niste irigatoare orale foarte bune. Medicul stomatolog le recomandase irigatoare orale, si tot ce gasisera pe piata erau niste aparate mari, scumpe, incomode (in care tu trebuie sa pui apa). Detaliile acestea nu imi erau cunoscute, eu nu stiam de existenta unui asemenea device, dar intre timp am aflat de la alti prieteni ca intr-adevar, daca ajungi sa cauti un asemenea aparat la noi in tara, aveai la dispozitie doar aparate scumpe si mari, care ocupau loc si se manevrau greu.

Cand au gasit in afara Romaniei minunea de Dental Spa, s-au gandit sa-l aduca in tara, ca sa le usureze cautarea altora care ar fi fost in situatia lor. Mi l-au prezentat si mie si mi s-a parut fain si usor de montat si folosit. Relu nu era acasa si mi-a fost teama ca nu voi tine minte :)), dar chiar am retinut, si eu am o memorie foarte slaba :D.

Se ia jos surubul acela de la robinet, se monteaza baza de la irigator, care va ramane permanent pusa acolo la robinet. Nu va incurca deloc, garantez :D. Pun o poza sa vedeti, va rog sa nu cercetati mizeria de la chiuveta noastra, pentru ca nu ne-am revenit inca de dupa concediu :D.



Deci asa ramane cand nu e folosit irigatorul. Cand vreti sa-l folositi, puneti pur si simplu furtunul in inelul albastru. Cand nu il mai folositi, apasati pe inel si luati furtunul jos. La folosire, maneta aceea care aici e in jos pentru a permite apei sa iasa prin robinet, o rotiti usor in sus. Zic usor pentru ca poate nu aveti nevoie de tot fluxul de apa, reglati din maneta, iar surplusul va curge in continuare in jos prin robinet. Deci de fapt e o valva ce ca permite sa trimiteti apa prin furtunas, si cand nu e folosit irigatorul permite apei sa tot iasa prin robinet ca si cum chestia asta alba nici nu ar exista in baia dumneavoastra.

La furtun aveti 5 capete, ca sa il puteti folosi toata familia in mod igienic. Eu tin furtunul intr-un sertar, cu tot cu capete, dar in pachet aveti si un suport util, cu suruburi si cu banda adeziva, sa il puteti monta cum doriti pe peretele de langa chiuveta, aici se vede putin suportul.

La prima utilizare m-a gadilat, am citit ca e ceva normal, gingiile si buzele nu sunt obisnuite, si poate si fluxul era prea puternic. La a doua utilizare deja a fost super. Eu nu-mi dadeam seama daca e pentru gingii sau pentru curatarea spatiului dintre dinti, dar banuiesc ca e pentru ambele. Concluzia mea a fost ca e ca si cum as folosi ata dentara, insa mult mai simplu, mai putin dureros, si fara sangerari. Adica mi-a masat gingiile si mi-a curatat excelent intre dinti si pe sub gingii (si eu ii am suprapusi, deci si cu ata dentara ma chinui). Cred ca e un aparat tocmai bun pentru mine, ma bucur ca a dat el de mine, chiar daca eu n-am avut ideea sa-l caut. Asta pentru ca aveam sangerari la periat (si din cauza suprapunerii dintilor, afectiune care predispune la paradontoza, si din cauza sarcinii), dar mai aveam o problema: tartrul. Nu stiu daca asta e denumirea, nu ma refer la depozite maro, ci la piatra alba. Inainte de Alex trebuia sa merg la detartraj o data la cativa ani, nu simteam nevoia mai des. Acum, la o luna de la detartraj deja sunt plina de piatra alba pe masele si in spatele dintilor, nu stiu ce s-a schimbat in ph-ul din gura mea. Ei, irigatorul oral mi se pare un mod foarte usurel de a indeparta piatra de pe dinti, sau macar de a nu o lasa sa se depuna.

Si, cum am zis si mai sus, am aflat de la cunostinte care se chinuie cu irigatoarele orale ce se gasesc pe piata la noi, care sunt la curent sau la baterii, cu rezervoare de apa, nu se pot lua peste tot cu tine unde mergi, scumpe tare. Asadar, daca aveti nevoie de asa ceva, sau daca va sangereaza gingiile, sau aveti depuneri de tartru, stiti unde sa cautati: http://www.aqua-dent.ro/. Au si pagina de facebook: https://www.facebook.com/Irigator.oral.aqua.dent. Afacere de familie, de familie frumoasa :).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...