Vad ca am un blog foarte dezorganizat, nici macar tag-urile nu sunt puse bine. Asadar la tagul „soare“ nu am gasit si postarea cu ingredientele alese de mine pentru crema. Si atunci cand am gasit-o, nu imi place ca este asa un amestec de idei acolo... Asa ca, daca tot a venit sezonul, si am vazut zilele trecute ca postarea mea despre protectia solara a fost share-uita pe Facebook, sa ii fac un update.
In primul rand vreau sa lamuresc o idee ce o tot aud peste tot: “nu putem spune ca in urma cu cativa ani stateau oamenii la soare si nu pateau nimic, pentru ca acum soarele e periculos, si trebuie sa ne protejam”. Observatiile mele:
- Nu, soarele e fix la fel (ba chiar ziceau astia anii trecuti ca s-au acoperit gaurile din stratul de ozon). Si stiu asta pentru ca in tarile ecuatoriale, unde NU au ajuns cremele conventionale de protectie solara, si unde oamenii lucreaza in soare puternic bine mersi, nimeni nu are cancer de piele.
- Nu, nu e vorba de pigment, pentru ca nu cred ca intr-o generatie, de la parintii si bunicii nostri care lucrau si ei in soare fara cancer de piele, ne-am pierdut pigmentul.
- Cred ca, pe langa chimicalele pe care le punem pe piele, si cand stam la soare, si in restul anului, cel mai mare rol in protectie il are alimentatia!
Si partea cea mai frumoasa e ca atunci cand am o idee, fix atunci, se gaseste cineva care se exprima mai frumos decat mine, sa si scrie lucrurile astea. Bine, si in postarea din 2010 scrisesem despre rolul important al alimentatiei sanatoase si al antioxidantilor. Va invit s-o mai cititi o data, cu atentie :D. Dar acum, o mamica pe care imi place mult s-o citesc, a abordat tema aceasta a protectiei solare in ultimele zile:
Antioxidants Vs. Sunscreen: Which Works Better? - Cel mai important articol de citit pe
tema, cum o dieta bogata in antioxidanti si in grasimi sanatoase face ca o
crema de protectie solara (chiar si una sanatoasa) sa nu fie necesara. Ca doar
cele nesanatoase stim deja ca ele in sine provoaca melanomul, cancerul de
piele.
Wait... WHAT? Sunlight Prevents Cancer??? - cu referinte despre evolutia cancerului de piele de cand ne temem de soare.
Many "Healthy" Sunscreens Accelerate Skin Aging - foarte bine explicat despre nanoparticulele din filtrele fizice, considerate sigure, in special despre nanoparticulele de titaniu
How To Make Non-Toxic Homemade Sunscreen - vorbeste si despre nano-particule, din nou, pe langa o idee de reteta.
Deci, care e planul meu (si de fapt cum procedez din 2010 de cand avem si soare si Alex deodata :D)?
- Nu stam la soare la amiaza. Nici in oras, nici la mare. Dupa ora 10:30, pana la ora 17, ne jucam la umbra.
- Ne acomodam treptat cu soarele, de cum vine primavara, ne jucam la soare, stam la inceput putin si apoi din ce in ce mai mult.
- Mancam sanatos. Si vorbesc foarte serios. Cine ma cunoaste, stie ca sunt agasant de perfectionista cu mine si cu Alex la capitolul asta. Deci fara devieri.
- Daca simt ca soarele e puternic si noi trebuie sa stam acolo din anumite motive (fie ca soarele e puternic si dimineata/dupa-amiaza, fie ca avem de umblat prin oras la soare), ne protejam cu umbrele si cu palarii si cu haine lejere din materiale naturale ce sa ne acopere. Vara trecuta in Grecia il purtam in Boba si il aparam de soare cu ajutorul umbrelei.
- Daca banuiesc ca umbrela sau hainele si palaria nu acopera tot, si e musai sa fim afara la amiaza, folosesc o crema de protectie cu bariera fizica. Cu titanium dioxide sunt unele dileme, asa ca prefer doar oxidul de zinc. Anii trecuti aveam Badger, pentru ca dintre cele naturale/bio de pe piata era singura care avea 100% ingrediente naturale. Acum voi prefera sa-mi fac eu si aceasta crema, pentru ca nu prea am mai vazut Badger, si oricum era destul de scumpa.
- In rest, dimineata devreme-devreme si dupa-amiaza tarziu spre seara, nici o crema. Mai facem si noi o vitamina D si ne bazam pe alimentatia sanatoasa si pe faptul ca pielea ne e sanatoasa din pricina ingrijirii naturale.
- Dimineata mai inspre ora 10 daca suntem afara, il dau cu o crema de protectie naturala cu FPS mic, dat doar de unturi si uleiuri, deci fara zinc. Dupa-amiaza cand iesim din casa la ora 17 il dau cu aceeasi crema, dar nu i-o repet o ora mai tarziu, pentru ca la ora aceea nu mai e puternic soarele.
- Dupa soare, si aici ma refer doar la mare, nu si la iesirile scurte prin oras, il dau cu ulei de susan, care e excelent si inainte de soare, dar si dupa. Am la mine mereu in concediu gel pur de aloe vera, daca am impresia ca pielea are nevoie de racorire sau regenerare.
- Ce scriu aici despre el aplic si la mine. Si, repet, in perioada cand foloseam creme din comert ma ardeam toata vara. Acum pielea nici nu trece prin stadiul de inrosire, din alba devine galbuie, si apoi bronzata. Fara arsuri, fara frisoane sau dureri, arsuri care apar tocmai pentru ca organismului ii era blocata vitamina D.
- Am zis mai sus ca avem o piele sanatoasa din cauza ingrijirii naturale. Pana la varsta de 2 ani si jumatate ai lui Alex, nu stiu daca l-am spalat in total de 10 ori pe corp si pe cap cu gel de dus, chiar daca avem bio. In general il spalam cu gel de dus daca ii miroase transpiratia (s-a intamplat doar de doua ori, probabil era mai deshidratat, in rest el nu miroase deloc) sau cand il tundem, ca sa curatam mai usor parul cazut pe el. Il spal cu sapun pe manute foarte des, normal, deci sa nu credeti ca locuim in microbi :D. Dar nu vreau sa inlatur bariera naturala de grasimi proprii pielii de pe corpul lui. Ca doar spatele si gambele si burtica si cotul si ce or mai fi, nu transpira, nu miros urat niciodata, si atunci de ce sa folosesc la spalare altceva decat apa? Vara ii facem dus des, pentru racorire si curatare. In restul anului nu exageram cu baile. Pana pe la 1 an si jumatate cred ca l-am spalat doar cu ceai de musetel si/sau galbenele. Si vara il dadeam cu crema hranitoare din unturi si uleiuri. De cand e mai marisor, ii pun in apa de baie o sare de baie care mie imi place mult, ce dezinfecteaza, repara pielea si o hraneste. Va zic ce e, ca sigur o sa ma intrebati. Baby’s Breath de la Herbine. Dar puteti sa va preparati ceva asemanator acasa. Si sa folositi si laptele muls mai vechi congelat pentru vremuri negre :D. In plus, ii adaug in apa de baie ori amestecuri de uleiuri/unturi gata preparate de la magazinele bio, ori singure (shea, cocos, cacao, jojoba, argan, masline, floarea soarelui, avocado, samburi de struguri, canepa). Ganditi-va ca si sapunurile sunt facute din uleiuri, deci ajuta mult la curatare, fara sa distruga echilibrul pielii. Si gata! Are o piele perfecta, nu tin minte sa fi avut vreodata vreo iritatie sau vreo buba sau vreo alergie. E curata fara sa fie nici unsa, nici uscata.
- Eu ma spal doar cu cosmetice bio sau sapunuri naturale. Dar nu la fiecare baie, pentru ca mi s-ar usca prea tare pielea si parul. Alternez baile de “spalare” cu bai de relaxare si hidratare, cu saruri de baie si cu uleiuri naturale puse in apa. Uleiurile si sarurile si curata, dar si hranesc pielea si parul. Dupa o astfel de baie am pielea perfect curata, frumos mirositoare in mod natural, si parul e in sfarsit usor de aranjat, pentru ca in mod normal parul meu cret e foarte uscat.
- In casa folosim doar detergenti bio, de la vase, la pardoseli, la geamuri, la haine si lenjerii. Deci chiar nu ne agasam pielea cu chimicale, nu o sensibilizam (Alex nu a avut niciodata pe piele ceva cu parabeni, sau ceva cu hidrocortizon care subtiaza pielea, sau ceva cu antibiotic; bine, de fapt n-a luat antibiotic niciodata nici oral, deci Doamne ajuta sa fim la fel de norocosi si de acum inainte). Cred ca si medicamentele (lipsa lor) are importanta, din moment ce paracetamolul s-a demonstrat ca daca e dat copiilor provoaca astm. Inseamna ca poate provoca multe alte afectiuni alergice, inclusiv sa sensibilizeze pielea.
Deci, ce creme imi voi face pentru mine si pentru Alex in acest sezon?
1. Crema mea preferata, din unturi si uleiuri, cu FPS mic natural, pe care mi-o fac din 2010. Am scris prima data despre ea aici. Ce contine? Dupa multe cercetari am ramas atunci la aceste uleiuri si unturi recunoscute pentru efectul lor protector (pentru orice ingredient, puteti cauta "coconut sunscreen" de exemplu si veti gasi multe articole pe tema; la fel cu "cocoa, sunscreen", si restul):
- Unt de shea
- Unt de cocos
- Unt de cacao
- Unt de jojoba
- Le incalzesc doar putin la bain marie, cat sa nu-si piarda proprietatile, doar sunt extrase la rece, si cat sa le pot amesteca.
- Le amestec usor si le pun in recipiente mari, sa se intareasca din nou.
- Uneori le tin in camera, alta data la frigider.
- Inainte de drumul inspre mare le pun la frigider ca sa se poata transporta mai usor, intarite, si in masina le tin unde e mai rece, unde bate aerul conditionat, in torpedou sau la cotiera dintre scaunele din fata.
- Pe plaja imi duc recipiente mai mici, intr-o gentuta izolata, stiti, din alea cu buretel, de carat bere si cosmetice pe plaja :D.
- Dar si daca se topeste nu e nici o problema, e un ulei. Nu mi-a rancezit niciodata. Nu a expirat. Produsele cosmetice 100% din ulei/unt nu au nevoie de conservanti sau de emulsificator sau de alte complicatii (fie ele si bio). Au termen de valabilitate exact cat uleiurile din care sunt facute. Ale mele aveau deci termen vreo doi ani :).
2. Anul acesta voi lua niste ingrediente dragi, pe care mi le doresc demult intr-o crema de protectie solara, pentru a-mi face o noua crema, cea in care sa pun si oxid de zinc (pentru filtrul de protectie fizic, sanatos, ce ramane la suprafata pielii si nu se absoarbe, doar protejeaza perfect impotriva UVA si UVB; in anii trecuti imi cumparam Badger, acum vreau sa-mi prepar eu si aceasta crema de folosit la amiaza).
- Unt de cocos (am vrut o baza care sa fie solida la temperaturi mai mici)
- Ulei de avocado (mi l-am dorit si acu’ doi ani dar mi s-a parut atunci prea scump; este excelent pentru soare, ca toate cele de mai sus de fapt)
- Ulei de susan (este excelent si inainte, si dupa soare; pana acum il foloseam doar dupa soare)
- Ulei de catina (nutritiv, protejeaza de razele soarelui)
- Ulei de morcov (pregateste pielea pentru expunerea la soare, ajuta la regenerarea pielii dupa soare si asigura un bronz sanatos)
- Oxid de zinc (filtru fizic UVA si UVB).
- Pe ultimul link de mai sus, de la mommypotamus, veti vedea o schema cu procentul de oxid de zinc si FPS-ul echivalent obtinut. Nu e voie mai mult de 20%, iar daca puneti 20% veti avea parte de o crema cu FPS 20+.
- Pe elemental.ro la fiecare ingredient si pe elemental.ro/blog la retete veti gasi multe informatii, si despre modurile de preparare ale retetelor cosmetice, si despre ustensile necesare (pana acum nu am simtit nevoia ustensilelor la crema de soare, doar la gelul de par; acum voi vedea daca ma descurc cu procentele oxidului de zinc fara aparate speciale), si chiar retete de creme pentru soare. Eu am ales sa fac ceva mai simplu, nu am nevoie de pulbere coloranta, nu mi-e musai vitamina E, etc. Deci puteti si sa simplificati retetele lor. Dau in continuare cateva linkuri de la ei:
- Ulei de plajă cu 5 uleiuri protectoare
- Cremă pentru plajă cu protecţie solară
- Cremă-gel pentru protecţie solară
- Ulei activator de bronzare
- Ulei satinant și calmant după soare
- PROTECŢIE SOLARĂ – produse, atenţionări şi recomandări
3. Dupa soare:
- ulei de susan
- aloe vera - la nevoie
Sunt sigura ca am mai citit pe tema aceasta in ultima vreme, fiind inceputul verii, multe multe articole. Nu le mai tin minte, nu le-am salvat. Imi pare rau daca am uitat ceva important. Chiar simt ca uit sa spun ceva :D. Mi-a ramas in memorie acesta, pentru ca iar mi s-a parut ca se explica bine faza cu nanoparticulele. Ce credeati, ca daca vorbim de protectie naturala nu trebuie sa ne informam in continuare? Apropo de protectie naturala, sper ca in postarea aceasta nu mai trebuie sa reiau motivele pentru care produsele cosmetice de protectie solara din comert (chiar si cele pentru copii, chiar si cele faimoase si scumpe din farmacii) sunt foarte nocive! Am mai spus-o, pe langa faptul ca orice crema chimicalizata, cu parabeni si alte prostii, este provocatoare de cancer, cele de soare fac mult mai mult rau. Filtrele chimice sunt periculoase pentru sanatate, si in plus impiedica exact absorbtia vitaminei D, cea care ne protejeaza impotriva cancerului de orice tip. Nu e greu sa cautati ingredientele pe eticheta. Daca nu intelegeti unul din ingrediente, nu cumparati crema, oricat v-ar recomanda-o farmacista.
Daca intrati pe naturalnews.com si pe mercola.com sigur la un search pe aceasta tema veti gasi mai mult decat suficiente articole.
Hai sa scriu tot aici parerea mea despre ochelarii de soare pentru copii. Citim peste tot ca nu suntem parinti buni daca nu protejam ochisorii copiilor. Desi recunosc ca nu am vazut copil care sa stea sa se uite la soare. Nici noi nu am purtat ochelari de soare cand am fost copii, si ochii mei deocamdata sunt perfecti, nu am nici o problema de vedere (si am prins si monitoarele alea radiante, ca doar din 1995 tot de informatica ma lovesc). Ca sa nu mai spun ca e foarte greu sa gasesti ochelari buni, chiar cu protectie, nu plastic colorat. Cei fara protectie sunt si mai periculosi pentru ca fiind inchisi la culoare, ochiul copilului e relaxat, nu se fereste de soare asa cum ar face-o fara ochelari, prin mijirea ochilor. Si atunci razele intra lejer in ochiul tinut deschis neprotejat. In plus, am mai citit doua chestiuni contra ochelarilor de soare si la adulti si la copii: daca ochiul nu "vede" lumina puternica, atunci nu sintetizeaza melanina, nu stie organismul ca afara e soare, si se arde pielea, pentru ca organismele interne de protectie nu functioneaza (mancam morcovi pe degeaba cum ar veni :D). A doua chestiune am citit-o la Victoria Boutenko, care spunea ca prin zona din jurul ochilor sintetizam foarte bine vitamina D, si ca oamenii cu lipsa de vitamina D stau tot timpul incruntati, si fac riduri verticale intre sprancene. Asa sunt si eu, stau incruntata, nu pot sta cu ochii deschisi nici macar toamna. Imi place soarele la nebunie, dar tot timpul ma incrunt si am ridurile alea verticale. Nu am purtat la viata mea ochelari de soare decat foarte putin. Dar pana cand am ramas gravida cu Alex, de pe la 14 ani, nu a fost zi in care sa nu ma machiez pe ochi foarte puternic, smokey eyes, sigur nu ajungea soare la pielea ochilor mei. Deci, sa trag concluzia, pentru copii e suficienta o palarioara care sa acopere si fata.
Si mi-am mai amintit ca din 2010 cand am scris eu despre soare, am mai citit vara trecuta, in 2011, un articol documentat despre cremele de protectie solara, la CriticoMamica.
Tot azi am vazut un status pe Facebook la pagina Jurnal de Nutritie, pe aceasta tema: "Cancerul de piele, pus pe seama soarelui, nu este de fapt datorat soarelui. Este cauzat de grasimile trans din uleiuri vegetale oxidate, margarina si de alte toxine stocate in piele. Unele creme de protectie solara pe care le folosim contin chimicale ce s-au dovedit a duce la cancer de piele". Dr. Natasha Campbell McBride
Daca tot la postarea originala am pus poza cu bronzul obtinut in mod sanatos, sa pun si o poza de anul trecut, de dupa venirea din concediu, cu mine si cu Alex. A mai aparut pe blog, dar am gasit-o ca e exact la o zi dupa sosirea din Grecia. Da, eram mai bronzata in poza din 2008, ca doar nu aveam copii si puteam sta intinsa la soare :D. De cand cu Alex nu stiu la mare ce e acela sezlong :)).
Va doresc o vara frumoasa, cu aer curat, cu sanatate si vitamina D!
Edit (7 mai 2012): Am uitat sa specific, la mare, sa tamponati copilul usor cu un prosopel sa se ia excesul de ulei, altfel o sa fie alunecos in apa, nu cumva sa-l scapati :D.
eee,nici nu banuiam eu ca parul tau asa scurt mai are timp sa fie si cret :)
RăspundețiȘtergereLotiunea de protectie si eu mi-o prepar singura. cu ochelarii de soare inca nu-s lamurita cum e mai bine. si ptr mine si ptr copii. am vazut unii ptr copii faini da' scumpi intr-un magazin online
Si eu imi doresc un bronz frumos anul asta dar nu stiu cum o sa fac cu tenul ca la soare mi se accentueaza petele de pe pometi ramase de cand eram insarcinata.
am inceput sa testez o crema cu fps mare. sa vedem ce poate...
si mie mi-e dor de Grecia. si de mareeee...
Asa stiu ca e timpul sa-l tund iar, cum creste mai mare de vreo 2-3 cm, cum incepe sa se onduleze si nu-l mai suport :))
ȘtergereDa, de vreo luna visez la mare, pe desktop imi pun doar poze din Grecia, e de rau :))
Raluca, esti fantastica!!! Nici nu stii ce greutate ai luat de pe umerii mei (respectam si noi, instinctiv cred, toti pasii enumerati de tine, iar cu privire la uleiuri, de cand va stiu pe tine si pe Mara, am devenit un mega-fan, insa nu am facut niciodata cremele de una singura...ma intreb de ce...). A, sa nu uit, l-am auzit recent, pe dr. Oz vorbind in aceeasi termeni ca si tine, despre uleiul de cocos si cel de shea, asta daca mai era nevoie de o "confirmare". Multumim, inca o data!!!
RăspundețiȘtergereCamelia, multumesc mult! Si eu ma mir, la dexteritatea, priceperea si creativitatea ta, cum de nu te-ai apucat (si) de cosmetice homemade :D.
ȘtergereArticolul asta imi intareste convingerile mele, de citiva ani nu folosim nici crema de plaja nici ochelari de soare. In plus ma gindeam asta -vara vazind toata lumea de pe plaja ungindu-se de zor cu creme solare: sigur cremele astea polueaza apa marii, mai tirziu am cautat si gasit un articol pe internet unde se spunea ca dispar colralii din cauza tonelor de creme solare cu care e poluata apa...
RăspundețiȘtergereCu drag, Elena
Elena, ai dreptate cu cremele. Azi-noapte dupa ce m-am pus in pat, gandindu-ma la postarea asta, mi-a venit in minte faptul ca am uitat sa specific ca ingredientele din aceste creme home-made nu distrug oceanele. Si mie mi se face rau cand vad cum intra oamenii in apa si incepe sa se vada o pelicula colorata in curcubeu, ca benzina, pe suprafata apei...
ȘtergereMultumesc!
multumim mult mult mult de infos! mega articol!!
RăspundețiȘtergere(acum sunt si mai happy ca mi-am comandat de pe net o crema solara homemade..cu majoritatea ingredientelor enuntate de tine,fara chimicale..) ce bine ca exista internet, doar sa se destepte lumea odata!!
:) Ce ma bucur! De unde ai luat-o? Stiu ca anul trecut avea mamico.ro, dar anul asta nu am mai vazut.
ȘtergereRaluca, superb articolul si foarte folositor. Am mers pe mana ta de la primul articol pe tema soarelui si tare bine am facut. Intre timp, am citit mult pe tema soarelui si totul se leaga. Pe site-ul lui Mercola este un ghid de protectie solara pe care il poate descarca oricine gratuit. Pe scurt, acest renumit doctor recomanda ca si tine o alimentatie sanatoasa si mult bun simt in ceea ce priveste orele de expunere la soare, precum si evitarea cu orice pret a cremelor chimice gasite in farmacii. Am auzit-o si eu pe Victoria spunand ca vitamin D se absoarbe prin receptorii din jurul ochilor in proportie de 70%! Ea spune ca te poti da cu toate cremele chimice posibile, dar daca porti ochelari de soare la plaja, te arzi sigur (cine doreste poate incerca :)). In fine, de cativa ani nu mai folosesc deloc creme solare si evit orele cand razele sunt nocive. Ca prin miracol, pigmentul s-a reformat, de unde prin 2007 remarcasem ca nu ma mai bronzez ca in tinerete :).
RăspundețiȘtergereMultumim mult de retete, poate imi fac curaj sa mestesugesc o cremuta. Momentan, ma rasfat doar cu untul de cocos al aceluiasi Mercola.
Pupici canadieni
Hihi, uite, esti dovada vie cu pigmentul reformat! Super! Traiasca Mercola, cu articolele si cu cocosul lui :D
ȘtergerePupici!
Buna din nou,
RăspundețiȘtergereAs avea de facut o observatie si anume da, e adevarat ca soarele a ramas in mare masura acelasi, insa la fel de real e ca stratul de ozon care ne proteja de ultravioletele nocive s-a subtiat -tot din cauza noastra, bineinteles. (E un articol care merita citit pe tema asta, daca putem trece peste unele detalii mai greu de inteles -fizica in cazul meu, haha) http://earthobservatory.nasa.gov/Features/ProtonOzone/
Ori atunci ne vedem nevoiti sa aplicam metode mai intense de protectie decat o faceam cu ani in urma pentru ca, desi nu ne convine, aceste lucruri se schimba in rau.
Si noi folosim produse naturale pe cat posibil, dar pentru fiica-mea care are o piele foarte alba si sta pe plaja pana la 11-12, am luat si anumite creme dar am folosit cu succes si costume de baie cu factor de protectie 50.
Apreciez ca iti fabrici atatea produse singura si te si invidiez putin in acelasi timp, in cel mai bun sens :)
BabyStuff, sunt si de vanzare produse naturale, uite mai sus am raspuns ca anul trecut era unul cu unturi si oxid de zinc pe mamico.ro. Si Badgerul.
ȘtergereM-am gandit ca n-am scris nimic despre costumele alea cu protectie. Am inteles ca sunt foarte bune. Si Alex a purtat intr-o zi unul, in primul concediu, la 10 luni, pentru ca din anumite motive a trebuit sa iesim la mare la ora 16. I-am montat umbrela la mal, l-am pus in fund unde bat valurile, sa se racoreasca, si i-am dat costumul si palaria. Nu s-a ars, totul a fost ok. Nu stiu totusi inca daca e sigur materialul ala pe copil, la soare, ce substante emana. Adica mi-e teama de sintetice, sa nu se trezeasca astia dupa cativa ani ca si cu BPA-ul din plastic sau teflonul din vase si din vopseluri, ca nu stiu ce chimical intra in pielea copilului la caldura mare din costumul ala. Inca nu le-am cercetat destul :).
Cu ozonul: africanii inca tot nu fac cancer de piele. Dar da, noi trebuie sa ne protejam mai mult decat cu ani in urma, din cauza stilului de viata mai indepartat de natural. Motiv pentru care ne facem cremele, folosim oxidul de zinc, si ne luam precautiile astea.
Multumesc mult din nou de comentariu. Ma faci curioasa cine e in spatele BabyStuff :).
Super postarea, multumesc, eu ma bazez pe tine cu ochii inchisi :))). Asa, eu nu le am cu hand-made-ul, cred ca voi ajunge la Badger. Eu am pielea f deschisa la culoare, adica alba, alba. Niciodata nu m-am bronzat, ori sunt f alba, ori rozalie (cand nu ma ard, atunci sunt rosie ca racul). Pb sunt alunitele, urmarea nesabuintelor din copilarie cand mi-am ard pielea de nenumarate ori. Eu visez la un bronz aramiu de cand ma stiu, deocamdata m-am resemnat sa fiu alba si gata. Cand vin de la mare, parca nici n-am plecat vreodata :))). Vlad in schimb, desi are tot o pielea f alba, vad ca se bronzeaza mult mai frumos ca mine.
RăspundețiȘtergereEu am alta pb, ochelarii de soare. Nu mai pot sta fara ei, de cativa ani, vara nu pot tine ochii deschisi fara ochelaril. Toata viata n-am purtat, da m-am trezit intr-o vara ca ma luptam cu lumina puternica si de atunci asa e. Poate ar trebui sa fac un control oftalmologic, poate am ceva la ochi.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereO, Raluca, dar eram sigura ca stii cine :) -avand in vedere facebook :P -numele Anca M si Alise iti spun ceva? :) cat despre babystuff e usor de gasit pe net.
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, nici eu nu am studiat in amanunt problema costumelor de baie cu protectie si nici nu am gasit informatii satisfacatoare despre, compozitia lor e cam 80% Nylon, 20% Elastane. Ma gandesc totusi ca nepurtandu-le decat o parte a verii nu pot dauna foarte rau (cred ca mult mai putin decat alte chimicale care se absorb direct si care sunt folosite cu regularitate). Zic si eu, sa nu ma simt vinovata ca le cumpar pentru Alise si pentru altii pe deasupra :)
p.s. nu stiu de ce nu imi merge sa raspund acolo unde ai scris, uff
Inca ma gandesc :D
ȘtergereSa stii ca e posibil sa fi gafat eu, ca am vreo 6 Raluca si doar pe 2 le cunosc personal si am avut senzatia intensa ca ai fi una dintre ele si ma bucurasem ca ti-am gasit blogul.
RăspundețiȘtergereM-am zapacit, scuza-ma :)
Acum totul s-a lamurit :)
ȘtergereBuna Raluca,
RăspundețiȘtergereUnde gasesc de cumparat Badger spf 30 ? am cautat pe net la noi si nu am gasit, poate se ascunde bine :))
Sau ma gandesc sa-mi fac si eu o crema din uturi dar unde gasesc cantitatile ? Ai o reteta cum si cat se pune?
Mersi frumos!
Acesta e un articol minunat...ca toate articolele tale!
Cu drag, Renate :)
:D Am gasit retetele cu cantitati si tot ce trebuie, trebuia doar sa deschid linkurile :) scuze
ȘtergereBadger inca n-am gasit... :(
Multumesc mult!
ȘtergereNici eu n-am mai gasit Badger. Poate poti ruga pe cineva din strainatate sa ti-o ia. Este una cu un ambalaj mai albicios, fara uleiuri esentiale, deci si mai ok despre cea de care am povestit in 2010.
Pupici!
Intre timp am mai gugalit :) si am ajuns la alta concluzie... cum nu am pe cineva prin strainatate si am vazut ca e cam scumpa Badger, o sa incerc sa-mi prepar una, doar ca ramane sa ma lamuresc cu proportile.
ȘtergereNu am cantar si n-as cumpara unul pentru asta.
Eu as fi vrut o crema cumparata gen Badger sa o pot folosi pe fata, nu mai vreau sa ma bronzez plus ca incepe sa mi se pateze pielea.
Pupici si de aici :)
Mersi frumos!
Renate, daca esti Renate pe care o banuiesc eu :D, iti spun ca Mariaaa de mai sus e din Timisoara. Poate iti spune de unde si-a cumparat crema homemade de protectie solara.
ȘtergereEu as fi vrut sa-mi cumpar cantarul de la elemental sensibil la unitati asa mici, insa nu-l au pe stoc. Poate merge si cu unul de bucatarie ultra-sensibil.
:D da da... eu sunt :)
ȘtergereMa intereseaza de unde si-a cumparat Mariaaa :) sa vad cum dau de ea, poate raspunde la intrebarea de la comentariul tau.
Am vazut cantare cu precizie la 1g dar pe la 150 lei. :(
Pupici :*
R.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereAm primit raspuns de la Mariaaa pe blogul ei. Il redau aici ca poate mai e cineva interesat de crema respectiva.
Ștergere"Hello Renate!
Fara sa fac reclama, dar totusi fac :), crema despre care vb-eam 100% naturale si pe care o folosim de cateva zile este aceasta http://harmonyhandmade.ro/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=43_55&products_id=258&zenid=8bf56765a3ed8f9e312d6bca46036c18
Ingredientele sunt: unt de cacao, unt de shea, unt de cocos, ulei de cânepă, ulei de nuci de macadamia, ulei de susan, ulei de cătină, oxid de zinc, vitamina e.
Factor de proectie cam 20, avand in vedere oxidul de zinc si cantitatea adaugata..
Cu placere :)"
Vad ca "harmonyhandmade" sunt din Constanta.
Pupici, o saptamana minunata!
Renate :)
Super!
ȘtergereAm citit cu interes articolul acesta si am cumparat incrediente ce le-ai pus mai sus inafara de uleiul de morcov
RăspundețiȘtergereUnt de cocos
Ulei de avocado
Ulei de susan
Ulei de catina
Oxid de zinc
tot am cautat receta exacta si nu am dat de cantitatile exacte pentru a face crema te rog daca poti sa imi dai un link sau sa imi zici cit sa pun, si daca sa poate pune unt de shea ( karite) sau ceara de albina
Multumesc mult
Se poate pune si unt de shea si ceara de albine. Eu nu stiu lucra cu ceara de albine, pana cand imi voi face curaj :D.
ȘtergerePoti pune unturile si uleiurile in orice cantitati vrei, iar oxidul de zinc sa fie maxim 20% din compozitie. Aici http://www.mommypotamus.com/how-to-make-non-toxic-homemade-sunscreen/ ai o reteta cu o crema de unturi/uleiuri amestecata cu zinc. La final ai un tabel cu procentul de zinc si SPF-ul rezultat.
Aici http://www.elemental.ro/blog/crema-protectie-solara.html spune ca pulberea de oxid de zinc se freaca intai bine ca sa fim siguri ca se disperseaza bine, si apoi se amesteca bine in crema, cand luam cremele si uleiurile de la cald, si amestecam pana se raceste. Ajutam racirea punand pe un vas cu apa rece.
http://www.jobdescriptionmommy.com/job-description-mommy/2011/06/sunscreen.html
RăspundețiȘtergereDe citit de la "What to do", inceputul e mai plictisitor, ca se refera la regularizarile lor de la FDA:
RăspundețiȘtergerehttp://renegadehealth.com/blog/2012/06/18/dont-expect-guidance-on-sunscreens-fda-drops-the-ball-again-exclusive-renegade-health-article
http://renegadehealth.com/blog/2012/06/20/should-you-use-sunscreenor-not-exclusive-renegade-health-article
RăspundețiȘtergereralu draga saptamana viitoare plecam la mare..tot am vrut sa iti scriu , dar vazand prin ce treci eu una m-am blocat intrucat sunt o fire tare prapastioasa...dar oricum ma gandesc ffff des la voi sa fiti bine
RăspundețiȘtergerecrezi ca uleiul de susan, cel de morcov si untul de shea (sau cacao- inca nu m am hotarat) daca le comand de pe elemental..ar fi suficiente pt pielea lui Cristian...oricum nu il tin decat dimineata la soare pt aerosoli pana pe la 10:00: ma gandeam sa il dau cu unt de shea/sau de cacao inainte, si cu ulei de susan dupa, si eventual pt o protectie mai mare si cu ulei de morcov. Eu nu ma pricep la amestecat si efectuat creme...deci merg pe produse asa cum sunt :)....i-am luat o crema de la alverde insa e ca varul cred ca de la oxidul de zinc...si nici nu sta sa o intind intrucat e ff groasa...deci la mare sigur nu o sa aiba rabdare sa il dau cu ea si acasa nu am acum decat ulei de migdale dulci si nici bugetul nu e unul stralucitor din pacate, sa iau o crema bio la multi bani :(((((
Laura, tu stii ce fel de piele are Cristian. Alex nu s-ar arde in situatia ce o descrii tu, sa stea la soare doar dimineata si seara si sa il dau doar cu shea, cacao, morcov sau susan. Din poze eu il vad cu o piele normala, nu sensibila. Daca tu crezi ca s-ar inrosi, foloseste crema ce albeste, daca albeste ma gandesc ca are oxid de zinc si il protejeaza si mai bine. Macar in zonele mai predispuse la arsuri (umeri, nas, obraji, piept, fundulet). Sa lucrezi in schimb la partea cealalta, nutritionala, multe lichide, multe grasimi sanatoase si multi antioxidanti din fructe si legume. Eu cred ca va fi bine.
ȘtergereUnde mergeti? La mare la noi? Daca da, si constati acolo ca iti trebuie o protectie mai mare, o suni rapid pe doamna care are magazinul mamico.ro, e din Constanta, si iti da repede probabil produsele de protectie solara: http://www.mamico.ro/shop/index.php?route=product/product&product_id=134. Nu o cunosc, sper ca lucreaza bine, cu produse calitative. Am observat ca in industria asta a cosmeticelor handmade numai cele din interior stiu tot felul de lucruri rele despre produsele fiecareia. Dar sper ca recomandarea mea e ok :)).
Sa aveti zile frumoase si multumesc mult pentru gandurile bune!
raluuuu mersi de raspuns acum merg linistita...asa ma gandeam si eu cu crema de la Alverde sa il dau mai mult pe umeri, desi nu l-am lasat niciodata in soare sa se inroseasca :) si nici nu o voi face......am vazut o crema pe harmony handmade care le are pe toate :) am mai folost produse de acolo si sunt ff bune, poate pana la urma, costurile fiind cam aceleasi o voi lua pe aceasta, o sa ma uit si la mamico.ro..stiam si de acest site..dar mi-a iesit complet din minte.
RăspundețiȘtergereEvadam saptamana viitoare pana la Eforie Nord.
mersi inca o data...sper ca voi sunteti ok.. ti-am spus ca ma gandesc la tine , la strumful tau si la piticul din burtica. Sa dea Doamne Doamne sa fiti bine. Va pup cu drag.
Vacanta frumoasa! Daca ai mai folosit harmony, mergi pe acele produse. Eu am dat exemplul cu mamico.ro ca sa stii ca poti sa iei creme naturale si de la malul marii, daca nu vrei sa investesti acum, ci sa iei doar in caz de nevoie.
ȘtergereMultumesc mult mult! Pupici!
http://bebster.ro/articole/crema-de-protectie-solara-pentru-copii-si-adulti.
RăspundețiȘtergerehttp://www.revitaliseyourhealth.com/homemade-sunscreen-recipes/
RăspundețiȘtergereBuna Raluca, am o întrebare cam offU topic: nu îl ungi pe baietelul tau cu nimic dupa baie? Cam pe la 7 luni i-au apărut ceva bubite roșii catalogate imediat de dermatolog ca si dermatita atopica. De atunci îl spal cu galbenus de ou, totul bine si frumos :). Bubele au dispărut si nu au mai apărut, pielea ii e foarte ok. (nu l-am dat cu nici o alifie prescrisa de doctori - erau cu cortizon!! :(
RăspundețiȘtergereDe la postul tau, am mai citit si eu si am renunțat si la ulei. In toată chestia asta am 'uitat' de masajul pe care îl făceam zilnic...parca nu as renunța la masaj, dar masaj fără ulei, nu prea merge... Cum sa impac si capra si varza? :)
Mersi de idei, pupici!
Andreia
Pai e simplu, nu trebuie sa renunti :D. Eu ii pun ulei/unt in apa de baie si ii ramane pielea hidratata fara uleiul in exces. Pe mine ma enerveaza uleiul ce ramane mult pe piele daca il dau direct pentru ca scutecele textile nu mai absorb bine (si inainte, scutecele de unica folosinta se stricau cumva la contactul cu pielea uleioasa, se ungeau si se rupeau). Poate e de vina si faptul ca noi nu am apucat sa ne facem o rutina cu acest masaj din cauza ca piticul pana la 6 luni nu putea sta la orizontala din cauza refluxului.
ȘtergereDar da, prefer de departe orice unt/ulei natural in locul cremelor pentru bebelusi. Si pentru ca oricat sunt de bio, cremele tot au ceva chimicale, fiind pe baza de apa trebuie sa fie conservate cumva. Dar si pentru ca uleiul natural curata pielea foarte bine (doar si sapunurile sunt tot pe baza de ulei), ajuta la urmatoarea baie sa se curete totul mai usor. Asta pe langa pielea super faina pe care o dau. Am observat si eu in concediul asta ca in zilele cand ma faceam cu lapte de corp bio transpiram aiurea, simteam ca se scurge pe mine crema, dar totusi cand intram in apa marii sau la dus aveam impresia ca trebuie sa masez mult pielea ca sa plece crema/lotiunea. Pe cand untul/uleiul sau combinatia dintre ele imi intra pur si simplu in piele si mi-o refacea complet. Excesul probabil se ducea pe haine sau pe hainele de pat. Cand transpiram era totul ok, ca si cum pielea mi-ar fi fost curata, si in apa marii nu simteam ca trebuie sa ma spal bine ca sa nu mai fiu alunecoasa. Mie chiar imi da o senzatie foarte placuta, pacat ca mi-e cam lene sa ma dau zilnic, desi ar trebui mai ales acum in sarcina... Pupici!
http://www.homemademommy.net/2013/04/homemade-non-toxic-sunscreen-lotion-bars.html
RăspundețiȘtergereBuna Raluca!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu crema de protectie, putin diferita pt ca nu am avut unele ingrediente.
Am pus asa in jur de 30-35g in fiecare : unt de shea, unt de cacao, unt de cocos, ceara naturala de albine si cam 2 linguri de macerat de galbenele in ulei de sloarea soarelui.
Este f faina crema, f hranitoare cu pielea, asa fina ne-a lasat pielea dupa dus, care l-am facut doar cat sa dam nisipul jos....dar extrem de lipicioasa...adica Ioachim era acoperit in nisip...si abia am reusit la dus sa i-l dau jos.
Ai idee cum se poate evita asta?
Si inca o chestie...pielea lui a absorbit destul de repede crema. Asta inseamna ca are pielea uscata? Nu se vede ca ar fi uscata si ar cere extra hidratare. Dar sigur ii voi pune in cadita unt de shea, asa de tare mi-a placut cum a fost dupa dus :-D.
Cam cat de des ar tb sa ii reaplic un strat?
Sper sa reusesc sa imi iau si alte ingrediente ca sa ii cresc factorul de protectie.
Pt miezul zilei daca trebuie sa iesim am o crema naturala cu oxid de zinc cumparata.
Multumesc!
As crede ca ceara o face mai aderenta la piele, asa ca ceara poate ca lipeste si nisipul.
ȘtergereSi da, as crede ca asta inseamna ca are pielea uscata.
Daca ii pui crema dimineata, as repeta o data pe ora pana treci la cea cu zinc, dar cred ca depinde de tenul copilului. Alex nu se arde, David pare a fi mai albicios la piele, sunt tare curioasa cum va reactiona la soare. Daca insa ii dai dupa-amiaza, nu as repeta aplicarea, sa prinda un pic de vitamina D la soarele de apus. Dar asta sigur iti dai tu seama si la tine daca simti ca e puternic soarele. Normele actuale sugereaza un factor de protectie mai mare si o aplicare mai deasa.
multumesc mult de sfaturi! Cred ca voi folosi crema cu zinc la plaja si cealalta la baie pt hidratare...
RăspundețiȘtergereCrema cu zinc este cu protectie 30..cred ca este destul...am citit ca totusi cele cu 50 sunt nocive...si clar nu mai face nici o vitamina D.
Este destul de albicios, nici nu stiu cum reactioneaza...anul trecut era micut 4-5luni si nu mergeam cu el decat seara la plaja si nu ii aplicam nimic, ca oricum statea la umbra.
http://www.diynatural.com/how-to-make-sunscreen/
RăspundețiȘtergerehttp://loulanatural.wordpress.com/2013/05/15/carrot-and-coconut-oil-natural-sunscreen/
RăspundețiȘtergerehttp://thankyourbody.com/natural-sunburn-remedies/
RăspundețiȘtergerehttp://butterbeliever.com/sunburn-remedy/
RăspundețiȘtergere"Over 56% of beach and sport sunscreens contain the chemical oxybenzone (stated by the Environmental Working Group). Oxybenzone functions to absorb ultraviolet light, however it can also be absorbed through the skin. This chemical has been linked to hormone disruption and cell damage that may lead to skin cancer. Other chemicals in conventional sunscreen products range from cancer-causing fragrance chemicals, parabens, alcohols, toxic chemical solvents and petroleum oils. Putting sunscreen on your body is like spreading a chemical concoction over your largest organ – the skin. This is the main reason why sunscreen actually causes more cancer than it prevents."
RăspundețiȘtergerehttp://livelovefruit.com/2013/05/natural-sunscreen/
Buna Raluca!
RăspundețiȘtergereCe parere ai de lotiunea asta?
Am un baietel de 9 luni si ma gandeam daca e ok si pentru el?
https://www.jovis-homemade-beauty.ro/corp/produse-cu-protectie-solara/lotiune-cu-protectie-solara-naturala
Multumesc!
Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului.
RăspundețiȘtergereDaca oxidul de zinc nu e nano (nano particulele mici intra in organism si nu sunt ok), atunci crema pare ok si pentru 9 luni.
O vara frumoasa!
http://naturalfamilytoday.com/health/the-dangers-of-commercial-sunscreen/#ixzz2a4zvucxj
RăspundețiȘtergerehttp://dontmesswithmama.com/2013/07/12/8-diy-homemade-sunscreen-recipes/
Raluca, voi cum ati scapat de reflux?
RăspundețiȘtergereCand a inceput sa stea singur in fund a inceput sa-i treaca. Poate a mai durat, treptat, vreo doua luni.
ȘtergereUn articol si despre ochelarii de soare: http://www.naturalnews.com/045082_sun_exposure_sunscreen_sunglasses.html
RăspundețiȘtergereRaluca , blogul tau imi e tare de folos- dat fiind ca e o scurtatura pt multe cautari consumatoare de timp :). O sa fac crema de protectie solara care pare tare simpla aici - eu nu am ustensile destepte si nici macar cantar. Crema din unturi o fac demult si este excelenta pt mine si micuta care suntem brunete- aproape nu mai avem nevoie de altceva :) inafara de bun simt sa nu stam la ore anapoda. Cel mare al meu insa este alb ca laptele si se arde relativ usor, trebuie uns des si consumam ff multa crema- in mare nu ajunge un tub de la badger :) pt ca el uita de caldura ( are 5ani juma....) si e greu de tras la umbra si scos din apa.
RăspundețiȘtergereinca o intrebare: eu de obicei pun cam 10% ceara de albine in creme- e adevarat ca nu masor nimic si totdeauna mi-a iesit bine. Nu am facut de plaja pana acum - intrebarea este - merge sa pun ceara? am observat ca tine compozitia mai legata cand e cald, o face mai vascoasa ceea ce nu e rau pe plaja. Anul trecut am avut crema fara oxid de zinc pt orele sigure - a fost ok mai ales pt mine si cea mica care suntem model mediteraneean- cel mare are nevoie de mai mult pt ca este mai deschis. Continea:shea, cacao, cocos, ceara albine, ulei de susan , canepa, catina si ceva masline.
RăspundețiȘtergereSuna bine crema ta. Daca tie iti place consistenta, fa-o asa. Google imi zice la "beeswax sun protection" ca sunt chiar creme in care pun ceara pentru protectie solara, deci are si un rol important. La orele amiezii poate ar merge un tricou din acela cu protectie uv, plus palarie, ca sa nu te mai stresezi.
Ștergerehttp://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/04/ewg-sunscreen-guide.aspx?
RăspundețiȘtergereRaluca, te rog ajuta-ma si pe mine, mergem la mare peste 3 saptamani, insa nu am timp sa imi prepar eu crema bio de protectie solara, ma poti indruma de unde as putea sa o cumpar. Sunt satula de lotiunile care doar cu eticheta te ajuta.Colac peste pupaza casa si junioara de 2 ani si 6 luni imi ocupa timpul dupa servici....busy mumy :D, iar pentru ea si noi vrem mai mult decat conservanti pe piele.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult.
Buna Laura,
Ștergeredaca ar fi fost mai mult timp pana la concediu te-as fi indrumat spre iHerb.com, dar de acolo vine comanda cam intr-o luna, asa ca ramane pe anul viitor.
Daca vrei ceva 100% natural, pe baza de unturi si uleiuri, atunci cred ca poti lua de la micile afaceri ce fac creme handmade, gen
http://harmonyhandmade.ro/catalog/index.php?main_page=product_info&products_id=258
Nu am cumparat niciodata, nu am folosit niciodata, dar lumea pare multumita. Contin de obicei unturi naturale si oxid de zinc.
Daca vrei ceva cu consistenta gen lapte de corp, mai apoasa, nu unsa, lumea din jurul meu foloseste cu rezultate bune cremele Eco Cosmetics si Green Baby (Organic Children). Primele sunt la Organik.ro si in alte magazine, iar Green Baby la Organicbaby.ro si in alte magazine.
Concediu placut!
Raluca,
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru informatie. Pe viitor sper sa reusesc sa-mi fac cremele singura. Nu prea am avut timp sa rasfoiesc paginile scrise de tine, dar sa repet pe cineva de aici, esti intr-adevar o enciclopedie. Apropo si eu locuiesc in vecinatatea Baii Mari, imi place viata la tara, casa, curte spatiu verde....si ingerasului meu la fel :D. Sa cresteti mari si sanatosi!
Poate ne intalnim candva :)
ȘtergereRaluca,
RăspundețiȘtergerecand zici "ulei de susan" te referi la uleiul alimentar sau la cel cosmetic?
Nu conteaza. Cel alimentar e mai pur, dar asta nu inseamna ca nu poate fi folosit pe piele. Uau, ce tarziu am raspuns, imi pare rau!
Ștergere4 ani mai tarziu vin si eu cu intrebari pt ca acum am si eu bebe mic pe care incerc sa-l feresc si de chimicale si de arsuri. Deci intrebarile mele sunt:
RăspundețiȘtergere1. Daca pana acum(8 luni) i-am facut baie o data la 2-3 zile cu gel de la Weleda, iar pe corp am dat-o cu crema din unt de shea,cocos si ulei de galbenele facut de mine, acum daca renunt la gelul de dus e prea tarziu? Crema de fundulet folosesc cand cea homemade, cand de la Weleda.
2.Ce inseamna la bebe alaptat alimentatie sanatoasa pe langa lapte? Noi mergem peste 2 luni in Creta(ea va avea 10 luni). Incerc sa-i dau pe cat posibil legume si fructe luate din piata de la producatori locali. Ar trebui sa fac si altceva?
Multumesc.
Buna ! Am si eu o intrebare legat de crema de soare cu oxid de zinc. Ai preparat-o pana la urma ? Poti sa-mi spui cantitatile exact ? As vrea s-o fac si eu pentru baietel si pentru mine :) Mersi mult !
RăspundețiȘtergere