vineri, 31 august 2012

Cum a aparut Alex pe lume – partea a 2-a: pregatirea terenului (v)


           9.       Sportul.


Sportul ajuta mult la reglarea hormonilor. Chiar daca nu se slabeste cu miscare, totusi majoritatea hormonilor au tendinta de a se normaliza, mai ales cei tiroidieni. Apropo de asta, cercetarile spun ca cel mai bun sport impotriva hipotiroidismului este saritul la trambulina, se pare ca miscarea ampla sus-jos pune in miscare ceva anume in sistemul limfatic care pune hormonii tiroidieni la munca :D.

Copiez din postarea anterioara despre sportul ce il faceam eu: “Pentru ca eu, cu cele 700 de calorii pe zi, mergeam pe jos la serviciu nr.1, la serviciul nr.2, si spre casa, in total intre 8 si 12 kilometri zilnic. Mergeam la sala zilnic o ora si jumatate, apoi la inot o ora, si mai faceam si sauna o jumatate de ora. Zilnic, indiferent ca era duminica, sau 25 decembrie, sau 31 decembrie, sau ziua de Paste. Daca se intampla ceva si nu puteam merge la sala sau la inot, faceam acasa o ora de tae-bo foarte intensa cu dvd-uri cu Billy Blanks. Vazusem pe un site un calculator ca intr-o ora de tae-bo intens consumi intre 1000 si 1500 de calorii :)). La mine nu dispareau din rezerve, din contra, dar partea buna e ca acele 700 de calorii chiar imi ajungeau pentru a duce totul la bun sfarsit. Chiar aveam energie de parca as fi mancat vreo 5000 de calorii :)), puteam face orice efort. “

Stiu ca pare SF, dar uite ca vorbeam azi cu mami ceva. Citesc cartea Adventures in Tandem Nursing, si am ajuns la un studiu pe mame subnutrite din India, care alaptau in sarcina pentru ca cei mari, copiii alaptati inca, de fapt erau foarte mici, bebelusi. Se pare ca totusi in cazurile astea laptele nu mai avea suficienti nutrienti pentru cei care sugeau la san, chiar daca bebe din burtica era ok, nu avea de suferit. Concluzia studiului nu era ca mamele sa nu alapteze, ca acolo asta e aproape o condamnare la moarte din cauza conditiilor improprii de preparare a formulei. Concluzia era sa amane o noua sarcina pana cand bebelusii mai cresc. Asa, si au facut ei o incercare sa le suplimenteze dieta indiencelor cu o bautura de apa cu zahar, doar pentru a creste caloriile consumate zilnic, pentru ca femeile rabdau foame la greu. Si in cazul asta copiii au dus-o foarte bine! Deci cand citesc asa ceva ma gandesc sa nu mai iau eu de adevar absolut cand gasesc  studii cum ca organismul uman nu poate supravietui fara nu stiu ce vitamine sau enzime, care se gasesc doar in alimentatia cutare. Sa ma gandesc ca nu cunoastem inca organismul uman si minunile ce le poate face, din moment ce crescand doar caloriile mama si copilul nu au mai fost subnutriti, in sensul ca aveau chiar nutrienti suficienti la analize :)). Si era de asteptat. Din moment ce stiu persoane perfect sanatoase care supravietuiesc fara nici macar o cruditate, desi ai crede ca ani de zile fara vitamina C nu sunt posibili. Stiu persoane care nu beau deloc apa, ci doar cola, si totusi sunt perfect sanatosi, in timp ce eu ma stresez sa nu pun in ciorbe apa de robinet cu clor, ci apa de izvor. Stiu deci persoane care isi iau nutrienti din piatra seaca (a.k.a. sucuri carbogazoase, junk food, dulciuri procesate).

Ei, cam la fel sunt eu cu metabolismul. Produc energie si din apa sau aer :)). Mancam vreo 700 de calorii pe zi, socotite in sistemul unui laborator probabil, fara sa se puna la socoteala diferentele intre oameni. Consumam energie de cel putin 3000 de calorii pe zi. Si stagnam in greutate sau ma ingrasam. Continuu. In timp ce unii cunoscuti de-ai mei mancau de vreo 5000 de calorii pe zi cel putin, si faceau miscare de vreo 500 de calorii si aratau perfect.

Deci eu faceam sport din doua motive: pentru a nu ma ingrasa in ritmul in care dereglarile mele hormonale ar fi facut-o altfel, si pentru a ajuta totusi la secretarea hormonilor utili pentru fertilitate. Trebuie sa va alegeti tipul de sport pe care il puteti practica pe termen lung. Eu, de exemplu, nu am rezistenta la fuga, nu as putea face jogging, deci daca mi-as fi propus asta, as fi esuat dupa cateva zile pe o canapea. Inotul ma relaxeaza total, e una din cele mai mari 4 placeri ale mele. Celelalte sunt somnul :D, statul la soare si dansul. Ma mai apucam uneori si sa dansez singura prin casa, imi trecea miraculos orice gand rau. Imi place mult mult sa merg pe jos in pas alert. Deci trebuie sa va gasiti activitatile fizice care v-ar face placere sa le practicati zilnic, care sa nu reprezinte ele in sine un stres in plus.


              10.       Vinul de casa :D.


Yeap... in decembrie 2008, in plina depresie majora, plus in ianuarie 2009, in continuare in depresie, am consumat destul de mult vin de casa, sanatos (100% struguri din gradina socrului meu, fara nici un adaos, zahar sau alte prostii, fermentati fara pasteurizare). Am gasit eu alte motive si in afara sarbatorilor, nu a fost asta o problema la un om depresiv.

Nu as fi facut conexiunea daca nu as fi cunoscut o actuala mama fericita, care incerca de multi ani sa ramana insarcinata, si care a reusit acest lucru inainte de programarea la FIV tot cu ocazia sarbatorilor si a vinului de casa :).


              11.       Folclor si superstitii.


Se spune in popor ca atunci cand Botezi un copil o sa ramai si tu insarcinata (daca asta iti doresti :)) ). Daca vorba are un graunte de adevar, eu l-am perceput cu o explicatie. Nu mi-au placut niciodata copiii, nu am tinut in brate in viata mea copii. Parca pe un nepot de var, cand deja era mai mare, la vreo 2 ani. Dar bebelusi???? Care plang tot timpul cand nu dorm??? Si care ma simt ca mi-e teama de ei si incep sa planga in momentul in care eu intru in incapere? No way! Ei bine, cand a fost vorba sa fiu unica nasa a unui bebelus la Botez, a trebuit sa exersez :)), sa stiu sa-l imbrac/dezbrac (era prima data cand atingeam un bebelus), sa stiu sa-l tin in brate in mai multe pozitii fara sa-l scap :))), mai ales ca slujba de Botez tine muuuuulttt si la ortodocsi doar nasa tine copilul in brate pe tot parcursul ei. Am mers in vizita la ei de cateva ori ca sa invat sa-l tin in brate, si am prins drag. Asa putin, nu mult :)). Oricum, mi-a trecut teama, eram chiar cumva mandra ca eu sunt singura care are onoarea sa-l tina in brate. Deci asta ar fi explicatia mea, ca de la o persoana careia ii era teama de bebelusi, am evoluat :D. Si poate asta schimba cumva hormonii feminini din noi. In general are legatura si asta, de multe ori se spune de bolile ce afecteaza sanii sau aparatul reproducator ca sunt o oglindire a caracterului femeii, daca ea e mai masculina sau mai putin dornica de afectiune. Deci o schimbare de atitudine, o eliminare a fricii de copii, ajuta. Botezul a avut loc in octombrie 2008, eu am ramas insarcinata in ianuarie 2009 :).

Alta superstitie ce umbla pe aici pe la noi prin oras, este ca ramai insarcinata daca iti faci poze cu un bebelus. In timpul depresiei majore din decembrie 2008 a trebuit sa-mi caut un nou serviciu. Ei bine, la noul loc de munca, o colega mi-a spus acest lucru atunci cand a venit in vizita acolo cineva cu un bebelus mic, pe care ni l-a dat in grija. Si m-a pus sa-l tin in brate, sa-mi faca o poza. Ea spunea ca oricui i-a facut poza cu un bebelus in brate, imediat dupa aceea a ramas insarcinata :D, inclusiv ea “patise” la fel :)). Asta a fost in ianuarie pe la mijloc, iar la finalul lunii chiar s-a intamplat miracolul :D.

Am mai auzit de superstitii de genul “daca adopti un copil, ramai si tu insarcinata”, dar mi se pare un motiv destul de bizar de a adopta un suflet.


              12.       Haz de necaz: depresia.


Da, in decembrie 2008 a trecut peste mine o mare mare depresie, a tinut pana in februarie la vederea testului de sarcina :)). Atat de “jos” nu am fost in viata mea, erau mai multe adunate, culmea, cele mai importante valori din viata unui om... Si in caderile mele pe aceste teme, la finalul lacrimilor spuneam sfarsita “si pe langa toate astea eu nici nu pot face copii”... Deci asta imi punea capac, asta insemna ca sunt ratata chiar din TOATE punctele de vedere. Poate cumva cumva am implorat soarta sa sara in ajutorul meu cu aceste lamentari cu ultimele farame de energie.

Am mai auzit de femei infertile care raman insarcinate fara niciun efort in timpul unor lungi si dureroase depresii, poate soarta se decide sa echilibreze cumva balanta, sa iti aduca si un pic de bine in nefericirea ta. Dar, pe de alta parte, sunt mult mai multe femei care raman insarcinate fara sa fie depresive, asa ca nu incercati sa va induceti o depresie pentru a avea o sarcina :))).


10 comentarii:

  1. Raluca..am urmarit cu interes toata seria "Cum a aparut Alex"...unele remedii postate de tine sunt fundamentate stiintific ca fiind bune pentru fertilitate...de altele am auzit doar acum. Concluzia este ca ...esti o adevarata enciclopedie..:) Postarea de azi m-a binedispus...nu stiam atatea superstitii si zicatori..:) asa ca mi-ai dat idei... Oricum toate cele scrise de tine mi se par utile in abordarea unui stil de viata sanatos. Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult, Cecilia! Coming from you it means a lot! Ce coincidenta, eu chiar acum citeam despre Baile Figa la tine! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Raluca, nu stiu care sunt acele "TOATE" puncte de vedere despre care mentionezi la depresie, dar vazand cata determinare, cat efort si cata lupta ai dus pentru atingerea scopului, eu cred ca tu ai putea muta muntii din loc. Esti cu adevarat o persoana speciala. Poate n-ai fi fost niciodata fara aceste boli, putand sa bagi junk food de 5 ori pe zi si sa ai un ten perfect :)
    http://www.youtube.com/watch?v=Cbk980jV7Ao

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Octavia, multumesc mult! Nu cred ca merit niste vorbe atat de mari. Lucrurile par grele expuse asa in 2-3 postari, dar schimbarile au avut loc in timp, nimic nu mi s-a parut fortat. Nu stiu care o fi fost motivul pentru care am trecut prin asta, ai dreptate oricum cu faptul ca daca as fi avut tenul perfect si silueta ideala, sigur nu mi-ar fi pasat ce mananc. De aceea eu le admir mult pe femeile frumoase si "fit" care sunt totusi preocupate de un stil de viata sanatos :)). Eu sigur m-as fi culcat pe o ureche si as fi profitat de genetica :)).

      Iti multumesc mult mult! Pupici!

      Ștergere
  4. Scriai undeva de uleiul de peste, ca e scarbos. Nu stiu daca ai aflat de uleiul de canepa. La punctul 2 aici mai multe info: http://www.canah-shop.ro/intrebari-frecvente/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta de ficat de cod nu se recomanda pentru omega 3, ci pentru vitaminele A si D. Cand i se adauga si butter oil, are si vitamina K2 (in frunze e doar K1).

      Am ulei de canepa, dar la cat e de scump am fost atat de zgarcita cu folosirea lui incat era sa-mi expire in camara :)). Imi plac insa mult mai mult semintele de canepa, bine ca mi-ai amintit, cred ca nu am mai mancat de vreun an de zile :D.

      Pupici!

      Ștergere
  5. Pt. a ramane insarcinata cu bebe 2 a fost nevoie sa faci tot ceea ce ai scris in postarile de pana acum sau a fost mai usor?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. A fost mult mai usor. Prima menstruatie dupa nastere a venit cand Alex avea 1 an si 8 luni, in iunie 2011. Dar mi-am dat seama repede ca nu ovulez. Nu stiam daca din cauza bolilor de dinainte sau din cauza alaptatului intensiv (Alex pana la 2 ani si 4 luni a fost alaptat 99% exclusiv :)) ). Dar deocamdata imi convenea ideea ca sunt protejata de o noua sarcina. De prin noiembrie am inceput sa am ovulatie (deci la 2 ani si o luna ai lui Alex) si mi-am anuntat sotul :D. A zis sa mergem inainte fara protectie, si ce o fi, o fi. Menstruatia imi venea lunar, regulat, nu ca inainte de sarcina cu Alex.

    In martie nu a mai venit, deci minunea s-a intamplat in februarie pe la sfarsit. Nu cred ca e o coincidenta faptul ca Alex a inceput sa manance solide la inceputul lunii februarie, si deci dintr-o data nu am mai alaptat de 50-100 de ori pe zi, ci numai de vreo 20 :))))).

    Poate a ajutat si faptul ca eu eram convinsa ca daca l-am facut pe Alex nu mai sunt "bolnava". Poate a ajutat si lipsa stresului, adica nu ne-am fi suparat sa ramana Alex singur la parinti. In rest, din ceea ce am povestit mi-am pastrat doar stilul de viata sanatos, si alimentar, si cosmetice/detergenti. Miscare multa in aer liber doar cu Alex, sala nu s-a mai putut :D. Si nu am luat niciun remediu naturist. Nici nu am pus la bataie legea atractiei doar rugand universul sa-mi gaseasca o cale sa stau mai mult cu Alex acasa :D.

    RăspundețiȘtergere
  7. sa stii ca si eu am ramas insarcinata la finalul unei depresii+anxietate! la inceput a fost doar anxietate, in total cred ca a durat cam 1,5 ani, iar in ultimele luni a fost depresie serioasa, cu ganduri de suicid si tot tacamul...constientizata, luptat cu ea, tratata cu homeopate+sunatoare+magneziu+omega 3-6-9+psihoterapie inclusiv hipnoza...mi s-a parut ca nimic nu a mers pana nu am facut acupuntura, dupa o luna de acupuntura(si 7 de incercari), am ramas gravida si a disparut aproape complet si depresia si anxietatea.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...