sâmbătă, 11 august 2012

Ce stiti despre "flame retardants" (tratare anti-incendiu) la noi in tara?

Stiam de multa vreme ca hainutele de somn din SUA ale bebelusilor sunt tratate cu substante impotriva incendiilor. E obligatoriu la ei ca tot ce e legat de somn sa fie tratat astfel. Asa ca am incercat ca hainutele pentru bebe cumparate din SUA (sau de pe piata SUA, chiar daca fabricate in alte tari) sa nu fie de somn (pijamale, over-all, etc). Citisem (mi-e ciuda ca nu mai am articolul) cat sunt de nocive substantele acestea pe piele, provocand de la probleme dermatologice pana la astm, cancer, etc. 

Am sperat (fara sa am curaj sa ma interesez) ca in Europa nu exista astfel de legi si de tratamente. 

Apoi am citit ca si materialele din scoicile si scaunele de masina sunt tratate tot cu astfel de substante, si mi-am dat seama ca acesta este inca un motiv pentru care nu este recomandat sa ne tinem bebelusii in scoici in afara vehiculelor (pentru ca s-ar acumula in total prea mult timp petrecut in mediu toxic). 

Am citit pe acelasi site in treacat despre saltele organice pentru protectia impotriva SIDS dar nu i-am acordat atata importanta, pentru ca m-am gandit ca oricum nu as avea de unde sa cumpar la noi in tara saltele organice.

Apoi am citit cu mare atentie postarea lui Mommypotamus pe tema asta, pentru ca stiu cat de riguros cerceteaza Heather cand e interesata de ceva:


Trecem cu vederea faptul ca sunt o multime de alte cauze banuite pentru SIDS, chiar ea vrea sa cerceteze in continuare legaturile cu vaccinurile, dar cumva se si leaga intre ele, ca tot legat de gazele toxice din saltele e vorba, si in majoritatea cazurilor respective. 

Se pare ca majoritatea saltelelor contin fosfor, arsenic si antimoniu (stibiu), mancarea preferata pentru ciuperca S. Brevicaulis. Arsenicul si antimoniul sunt conservanti pentru flame retardants de care spun in titlu, adica substantele anti-incendiu. (Apropo, sunt curioasa daca introducerea chimicalelor astora a adus vreun beneficiu, a fost vreun incendiu in care patul si pijamaua sa fie o oaza in care bebelusul a fost salvat miraculos...) Fosforul se gaseste in saltelele ce contin ceva plastic, PVC.

Cercetarile spun ca atunci cand S. Brevicaulis se stabileste intr-un mediu, converteste compusii astia in gaze toxice care pot opri sistemul nervos, pot stopa bataile inimii si respiratia. Gazul de stibiu se pare ca ar fi cel mai periculos pentru ca e greu si sta la suprafata saltelei (motiv pentru care daca bebe doarme cu capul sus e putin mai protejat impotriva SIDS, e mai departe de norul de gaz, treaba cu face-up nu are nici o legatura cu bebelusul care nu si-ar putea ridica nasul din saltea).  Gazul declansat de fosfor are densitatea aerului si poate fi usor inhalat si de bebelusii care dorm pe spate, mai ales cei din patuturi inchise putin pe lateral (cele de plastic, sau cele cu protectii laterale sau chiar laterale solide).

Nu in orice teste de laborator s-a reusit crearea gazelor toxice, ca sa-si dea seama apoi ca unele foloseau saltele noi, fara materii organice (saliva, voma, urina), care cresc aciditatea saltelei si automat creste cantitatea de S. Brevicaulis, care infloreste in medii acide. Se pare ca sunt studii care afirma ca riscul de SIDS creste cu fiecare copil, fara ca oamenii de stiinta sa isi dea seama de ce. Raspunsul ar putea fi faptul ca se mareste cantitatea de materie organica si nivelul de aciditate cu fiecare copil (mai multa saliva, lapte, regurgitare, urina, transpiratie, etc.). 

Se pare ca daca au fost studiate 200 de saltele aleatorii in care au murit copii de SIDS, toate aveau ciuperca S. Brevicaulis. Toate aveau unul sau mai multe din cele 3 substante toxice. Cand au fost aduse la temperatura corpului, toate emiteau gazele toxice (phosphine, arsine, sau stibine). 95% dintre saltele fusesera folosite cu un copil anterior. Si toti copiii decedati de SIDS aveau in sange un nivel ingrijorator de arsenic. 

Asa s-ar explica si de ce SIDS e mai intalnit iarna, pentru ca nu sunt la fel de bine aerisite camerele. 


Discutia despre SIDS probabil ca as vrea s-o duc mai departe si in alte postari, mai ales dupa ce va mai scrie si Heather mai multe pe tema, nu se opreste acum la cele doua postari actuale. Dar acum as vrea sa aflu altceva:

- stiti oare daca si la noi saltelele sunt tratate anti-incendiu? (am vazut in magazine tot felul de tratamente carora le spun nu-mersi, anti-acarieni, anti-nu-stiu-ce) Mi-as dori o saltea cat mai naturala, cu cat mai putin plastic, cu cat mai putine chimicale. Oare se vand pe undeva? Saltele clasice pe arcuri, cu materiale 100% naturale in rest?

- in comentarii am aflat ca si Ikea isi trateaza produsele pentru somn, inclusiv cearsafurile. Oare numai Ikea SUA? 

- tot din comentarii am vazut ca in Noua Zeelanda cica se stie despre chestiile astea de multa vreme si lumea isi inveleste saltelele intr-o folie ca sa nu permita secretiilor organice sa ajunga in contact cu chimicalele din saltele, si deci sa nu emita gaze toxice. Se pare ca de cand au facut asta a scazut pana aproape la zero procentul bebelusilor decedati. Mie totusi mi se pare putin bizar sa dormi pe un cearsaf de bumbac pus pe o folie de polietilena. Desi na, ce sa spun, e evident ca materialul saltelei nu e oricum bumbac sau nu e natural deloc. Tot plastic, pvc este. Pentru mai multe informatii pe tema asta, google-iti "mattress wrapping" sau "mattress wrap".


Ca o incheiere, noi acum ne modificam patul. In patul nostru matrimonial nu mai dormim de multa vreme, sa nu cada piticul din el seara, cat mai stau o ora la tv/internet inainte sa merg langa el. Deci dormim pe jos deja de mai mult de un an, nici nu mai stiu de cand. Langa pat, ocupam asa toata camera :D. Pentru bebe nou am zis totusi sa ne pregatim frumos, sa stam si noi ca o familie toti 4 intr-un pat :D, nu pe jos. Asa ca Relu mareste patul matrimonial, de la latime 1.60, la 2.40 cred. Iuhuuu! Asta dupa ce am vazut in concediu in Grecia cat de bine dormim toti 3 intr-un pat imens facut din pat matrimonial lipit de un pat de o persoana. O sa-i punem si ceva grilaje laterale ce se pot da jos, ca sa fie Alex in siguranta cand doarme singur acolo. Vrem sa cumparam asadar o saltea de o persoana, sa o lipim de salteaua de doua persoane actuala. Asa ca la fix sunt acum in cautarea unei saltele cat de cat ok. Alex, dupa ce s-a aratat preocupat azi si calcula de zor "inaltimea aceasta cred ca trebuie sa fie asa", ne-a intrebat derutat "dar de ce mareste azi tata patul, ca a zis ca il face mai mare cand vine bebe?"  :D Si a inceput sa ne explice ca inca nu e iarna, deci nu trebuie sa vina bebe.  

27 de comentarii:

  1. Eu am avut o saltea Traumeland, din fibra de cocos si latex. Mai multe informatii gasesti pe www.traumeland.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Linkul nu functiona, dar am gasit site-ul producatorului si am gasit si saltele la noi in tara. Ce nu am reusit sa gasesc este compozitia completa, deci nu doar faptul ca are cocos si latex, ce mai are pe langa, inclusiv materialul de deasupra.

      Multumesc!

      Ștergere
    2. Din pacate nu stiu sa iti zic daca e tratata husa cu ceva. Mi-am amintit numele saltelei: Latex Vario. Tin minte doar ca husa era absorbanta.

      Ștergere
  2. Bunica mea facea saltea din lana de oaie spalata de ea si data la darac si material textil de ala tare. Imi amintesc si acum cum se face, cum se prinde de stativul ala fix si cum se coase in diverse directii ca sa nu se cocoloseasca lana :). Despre cele din magazine nu stiu sa-ti spun nimic...
    Spor la amenajari :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, ce n-as da pentru o saltea de lana! Oare nu mai face cineva pe la voi prin zona? :D

      (La noi la bunici se faceau din paie, nu imi dau seama cat material puneau apoi peste paie ca sa nu ne intepam :)).

      Multu!

      Ștergere
    2. Cred ca mai exista pe acolo inclusiv salteluta de la patul meu de copil, care a fost si al lui frate-miu :); tin minte desenul de pe ea :).
      SI bunica facea cu paie, dar cu paie de la otava, ca sa fie moale, atunci cand nu avea lana - lana oricum era scumpa. Ce umplea cu otava era teapan si fosnea, dar avea un miros senzational. Chiar anul asta am gasit o pernuta decorativa pe care am facut-o cu bunica acum 20 de ani si inca pastra un miros stins de iarba...
      Ce dimensiuni iti trebuie salteaua, ca o rog pe mama sa intrebe in sat daca face cineva, vrei?

      Ștergere
    3. Hmmm oare daca o luam altfel decat cea mare, o sa se simta diferenta? Pentru ca eu cred ca voi sta pe margine, de asta ma gandesc :)). Poate ar trebui o saltea mare pe tot patul nou, nu una mica adaugata. Asta ar fi 1.9 x 2.4.

      Ștergere
    4. Ok, intreb de de asta mare, vrei sa intreb si de mica?
      Imi trebuie si grosimea, la ambele variante.

      Ștergere
    5. 20 cm e cea de acum. Cea mica ar fi 1.9 x 0.8m. Numai daca nu e greu, nu vreau s-o pun pe mama ta pe drumuri pe acolo. Parca vad ca sunt foarte scumpe, imi amintesc cand am vrut sa-mi iau un costum popular maramuresean, era vreo 10 milioane prin anii '90, cand parintii mei aveau salarii sub 5 milioane fiecare :)).

      Ștergere
    6. o sa o rog sa intrebe. nu stiu daca mai gaseste pe cineva ca cei tineri au alte preocupari la tara acum. Iar cei batrani care faceau lucruri de astea s-au cam stins.

      Ștergere
  3. Noi la Alex am avut o saltea din iarba de mare , nu ma intreba ce si cum , stiu doar ca cineva ne-a imprumutat-o , era diferita decat saltelele normale si din cate stiu eu sunt cele mai sanatoase astea cu iarba de mare .
    In Franta se recomanda ca orice mobilier ptr nou nascuti sa fie luat cu cateva luni inainte si lasat la aerisit mult timp, sau daca se poate tratat termic , cu un aparat din ala cu aburi , insa sm obs ca marea majoritate prefera sa le cumpere mai vechi un pic .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, problema e ca si aerisit din timp sau fiert sau oricum, arsenicul ala nu dispare, DACA e tratata salteaua cu asa ceva. Oricum, noi acum nu cautam speciale pentru copii, ci saltea de pat normal de o persoana, s-o lipim inauntrul noii lazi de pal a patului de salteaua dubla. Pe bebe mic il voi pune unde va fi salteaua noua, macar atat, dar tare as fi vrut sa stiu daca sunt netratate.

      Ștergere
  4. ce tare a fost Alex la faza cu "nu e inca iarna" :) Nu stiu despre saltele... spre rusinea mea, nu aflasem nici macar cat am citit astazi la tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, era un pic derutat, nu era pregatit sa vina bebe asa repede :)).

      Nu e rusine, eu pana saptamana trecuta cand citeam pe fuga ceva despre asta ignoram repede, nu voiam sa ma stresez cu ceva ce nu pot schimba. Doar acum am inceput sa ma gandesc daca nu cumva avem noroc noi in Europa sa nu fie la noi treburile astea cu tratarea saltelelor anti-incendiu...

      Ștergere
  5. Raluca, despre ce substanta e vorba? Mai multe substante au fost interzise in ultimii ani, daca se afla printre ele ai rezolvat cazul.
    Legile in UE sunt (dupa parerea mea) mai stricte decat in SUA, dar in lipsa informatiei despre substanta nu poti sa-ti faci o parere.
    Poate ai mai scris pe undeva si la ce ajuta substantele astea, sa nu creada lumea ca vrea cineva sa ne otraveasca fara un motiv temeinic. E vital de cunoscut contextul, ca poate se gaseste cineva sa-si confectioneze vreo husa de scoica din bumbac netratat...

    Ca rezolvare la problema ta eu as face asa: as suna la o fabrica de saltele (mai sunt vreo doua si pe la noi prin tara) si as intreba direct cu ce se face ignifugarea si daca au si saltele din materiale neignifugate (si eventual unde le gasesti ca nu cred ca o fabrica trimite o singura saltea :) ).
    Din ce stiu eu (dar e o informatie destul de veche si nu am unde s-o actualizez), saltelele astea tratate erau obligatorii prin hoteluri, internate etc, nu se faceau in mod curent pentru ca erau mult mai scumpe.
    Sa ne spui ce ai rezolvat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate am inteles din ce am citit pe net, substantele ignifuge ar contine si fosfor, antimoniu si arsenic, dar nu scrie nicaieri ce contin ele. Astea sunt mai mult pe post de conservant, asa :D, dar ele sunt cele mai periculoase din amestec. Sigur nu au fost interzise in SUA in ultimii ani, nu stiu UE ce parere are.

      Pai cred ca s-a inteles ca ele sunt ignifuge, desi tot nu inteleg, daca ar fi un incendiu in casa nu cred ca s-ar putea supravietui doar pentru ca salteaua e tratata.

      Multumesc mult pentru idei si informatii, ar trebui sa sun intr-adevar, dar cred ca m-a retinut si faptul ca nu stiu sigur eu cum se numesc substantele, si faptul ca nu sunt sigura ca cei de la fabrica ar sti. Ca sa fac o paralela cu brutariile, eu vad fabricile de saltele ca o brutarie "moderna" unde painea se face din premixuri :D, nu din faina, maia, sare, apa. Deci e foarte posibil ca ei sa nu stie ce contine materialul special ce il cumpara pentru exteriorul saltelei.

      Ștergere
  6. Stiu ca tu esti cu documentarea serioasa si cu linkurile, eu iti fac doar un scurt rezumat si daca e nevoie mai revin.

    Rolul substantelor ignifuge nu e sa nu mai arda in veci salteaua sau husa ci sa scada viteza cu care se propaga focul si sa-ti creeze un timp tampon in care sa actionezi sunand la 112. Se considera ca saltelele sunt de obicei sursele incendiilor (din cauza obiceiului de a fuma in pat dar si a incalzirilor localizate mai ales in timpul iernii), nu s-a pornit de la ideea ca salteaua ar trebui salvata, pentru ca oricum ramai fara oxigen intr-o camera care arde. Nu stiu daca e clar cum am explicat, poate la masini ai mai vazut gauri de tigara in tapiterie, e exact aplicarea principiului.

    Stiu ca poate parea o tampenie sa fumezi in pat cu un copil in el, dar din pacate sunt si parinti asa de inconstienti si se mai intampla si accidente de genul caderii unei veioze care trebuie preintampinate.

    Cat despre fabrici, cu singuranta stiu ce folosesc, important e sa vrea sa-ti spuna ca apoi gasesti tu exact ce contine "premixul" lor. Nu trebuie sa-i intrebi daca folositi substanta X, e suficient care e substanta si s-ar putea sa primesti si standardul pe care sunt obligati sa-l respecte sau macar o referire la el. Dupa asta trebuie vazut si cum se descompun compusii respectivi, de exemplu eu nu cred ca informatia cu fosforul e corecta, fosforul fiind un material foarte inflamabil. Probabil ca se foloseste un compus de-al lui care nu mai are caracteristica inflamabila, si atunci trebuie vazute temperaturi, conditii de reactie, lucruri extrem de complicate pentru care muncesc institute intregi de cercetare, nu e suficienta o parere...

    Spor si noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles. Da, am inteles si cum sta treaba cu patul (desi mi s-ar parea fain si in state sa poti alege), si am inteles si ce zici de fosfor. Sper sa pot afla sau sa pot gasi o saltea cat mai ordinara :D.

      Ștergere
  7. Continuarea cercetarii lui Heather: http://www.mommypotamus.com/how-to-buy-a-non-toxic-mattress/

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.salon.com/2010/06/10/dangers_flame_retardants/

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.enviroblog.org/2013/01/chitrib-finds-toxic-fire-retardant-in-crib-mattresses.html

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.mommypotamus.com/how-toxic-pjs-for-children-saved-big-money-for-big-tobacco/

    RăspundețiȘtergere
  11. Is All Children’s Sleepwear Treated with Flame Retardant Chemicals?

    http://www.ithoughtiknewmama.com/2011/01/job-description-mommy/

    RăspundețiȘtergere
  12. http://renegadehealth.com/blog/2013/12/16/how-your-couch-could-be-making-you-sick

    RăspundețiȘtergere
  13. Uf, cat de trist cum ne otravim cu ajutorul hainelor...

    http://www.mygutsy.com/are-your-childs-clothes-toxic/

    RăspundețiȘtergere
  14. Tot despre pericolele saltelelor, dar e vorba despre pericolele saltelelor sintetice in general, din cauza compusilor ce se emana: http://www.treehugger.com/green-home/keep-your-baby-foam-crib-mattress.html

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...