marți, 22 mai 2012

Update ecograf + 2 suprize blogosferice

Am fost azi la ginecolog, la ecograf. Bebe e perfect(a), se misca de zor de abia a reusit doctorul sa faca  masuratorile. Am negociat cu doctorul una alta legat de numarul de ecografii, s-a distrat de mine ca daca analizele mi-ar fi fost bune n-as fi vrut sa fac niciuna. Dar, pentru ca mi-am ales un doctor de treaba (acelasi ca la Alex), stiam ca nu ma va face sa ma simt prost, ci vom negocia totul cu zambetul pe buze (putin ranjit asa, normal ca nu i-a convenit cand i-am spus ca am citit ca sunt nocive ecografiile). M-a recunoscut cand m-a vazut in sala de asteptare, si m-a intrebat "ati nascut cu mine acu vreo 2-3 ani si tin minte ca nu m-ati stresat deloc cu nasterea, nu?" :))). Da, eu sunt cea care a sosit la spital cu dilatatie 10 si a nascut intr-o ora de la internare. La fel de bine a tinut minte ca eu sunt cea care citesc foarte mult :)).

Cred ca am scris aici cum mi-am ales eu medicul ginecolog in sarcina cu Alex. Eu deja stiam prea multe despre bolile mele, doctorii mari specialisti de la Cluj imi spuneau ca nu voi putea ramane gravida, si apoi ca nu va rezista sarcina. Asa ca mi se pare ca doctorul meu e perfect din punct de vedere al urmaririi sarcinii. Nu stiu cum este cu alte gravide, poate se muleaza pe personalitatea fiecareia, dar cu mine e optimist (ca nu suna bine sa spun ca nu e informat sau ca e naiv :D). Dar si in sarcina cu Alex mi-a zis ca nu e nici o problema cu sarcina si ca nu trebuie sa iau tratament de sustinere (cu o teorie foarte interesanta, am fost de acord cu el: o sarcina bolnava oricum se pierde, diferenta e ca daca iei progesteron sarcina oprita in evolutie nu se desprinde singura intr-un avort natural, ci trebuie chiuretata). Dar asta intra in categoria "nu faceti asta acasa". Eu ajunsesem deja la concluzia ca nu vreau progesteron dupa studii multe pe tema si dupa analize de sange ale progesteronului din sarcina. De aceea mi-a placut ca am gasit un medic care sa priveasca sarcina ca fiind ceva natural. Eram satula de specialisti care stresau prin controale si care vedeau mereu doar partea negativa.

Ei bine, am stiut ca azi voi dori sa fac o ecografie. Sau ca va dori el, cand va vedea analiza de toxoplasmoza. Desi era evident ca daca s-ar fi oprit din evolutie, s-ar fi eliminat singura (si as fi avut dureri si sangerari). Si daca fatul ar fi avut anomalii, iarasi nu ne-ar fi ajutat cu nimic ecografia, pentru ca nu se pot rezolva, si pentru ca nu as fi vrut sa fac avort, indiferent de consecinte.

Dar am stiut si ca el ma va linisti, pana cand voi mai primi alte rezultate. La ecografie am vazut un bebe miscator, dadea din manute si picioruse la greu, de-abia a reusit sa-l masoare. E mai mare cu 5 zile decat saptamanile de sarcina, deci se vede ca mananc prea mult (glumesc :D, sper ca toate gravidutele stiu ca ei cresc in salturi, uneori mai mult, apoi mai stagneaza, datele cu care compara ecograful sunt strict statistice, nu sunt niciodata motiv de ingrijorare). Totul perfect, maini, picioare, stomac, inima, vezica urinara. Nu, nu i-a vazut bine bine sexul, asa ca a zis ca nu se pronunta pana data viitoare (haha, sau asa voia sa se asigure ca mai merg la o ecografie :D).

Referitor la ecografie, mi-a spus doua lucruri care m-au linistit (indiferent daca sunt adevarate sau nu :D):
  • IgG asa mare inseamna ca infectarea a fost mai demult; IgM asa mic inseamna ca infectarea a fost mai demult.
  • Din experienta lui si din ce a invatat (nu e cazul sa-mi spuneti acum ca ei invata multe prostii, nu :D), toxoplasmoza din primul trimestru da pierderea sarcinii, oprirea din evolutie. Daca nu am pierdut-o, nu e de acum infectia, sau nu s-a infectat bebe (numai un procent iau de la mama). Doctorul spune ca doar infectarile din celelalte doua trimestre dau anomalii la fat si probleme mai tarziu. 
Asa ca el mi-a spus sa nu ma mai stresez. Asta mi-a picat bine dupa ce doctorita de familie azi mi-a zis ca ea mi-ar recomanda sa fac amniocenteza direct, sa nu ma mai stresez cu alte analize (IgA, IgE). Desi eu consider mai stresanta amniocenteza decat niste analize de sange, recunosc.

Bun, deci o zi frumoasa. Care s-a incheiat si mai frumos. Iarasi va dau link catre blogul Kiddy, ca prea mult si personal am scris acolo ca sa repet si aici, despre doua postari din blogosfera care au aparut acuma seara si care mi-au adus multa bucurie!

33 de comentarii:

  1. Am mai zis eu ca mi-e mai la indemana sa comentez decat sa editez. In sala de asteptare era o gravida care trebuie sa nasca dintr-un moment in altul. Asa ca atunci cand alta doamna de langa mine a spus ca a trebuit sa-i faca cezariana pentru ca dupa 10 ore de la ruperea membranelor nu nascuse, nu am putut sa tac si am zis ca numai la noi in tara se crede ca bebe respira apa ca pestii, cand el se oxigeneaza prin cordonul ombilical. Si ca in alte tari se asteapta intre 48 si 72 de ore chiar si pentru inducerea nasterii. Si normal ca asistenta medicala care era de fata a zis ca dupa cateva ore e periculos (dupa ce spusese ca laptele dupa cateva luni nu mai e bun, si normal ca i-am spus ce recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, care ii e un fel de for superior). Deci sper ca daca va fi in situatia de membrane rupte, graviduta din sala de asteptare de azi isi va pune niste semne de intrebare.

    Conversatia s-a derulat cu zambetul pe buze, trebuie sa specific asta, pentru ca recitind ce am scris, am vazut ca poate fi interpretat ca ne-am certat acolo 3 femei in sala de asteptare :)). Nu, totul a fost civilizat, inclusiv ingrijorarea asistentei cu privire la alaptarea dupa cateva luni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai Raluca, am citit in titlu "2 surprize" si m-am gandit la gemeni :)) apoi tot citeam sa ma lamuresc de cele doua surprize de la ecograf!
    Cred ca esti mai linistita acum si ma bucur sa citesc asa vesti bune! Va imbratisam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Yupiiiii! Daca ai sti cat de mult ma bucur!!! Sa fit sanatosi si sa ai o sarcina usoara si o nastere asa cum iti doresti! Bine asta cu nasterea ti-o mai urez eu si mai uncolo de cateva (zeci de) ori! :)). Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce vesti bune Ralu! Ma bucur mult pentru tine, sper sa ai vremuri mai linistite acuma :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru sarcina, sa ai o sarcina usoara si sa aveti un copilas sanatos !!

    Ne bucuram pentru vestile bune ! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. felicitari si de la mine, te-am descoperit de curand pot spune, dar te citesc cu mare interes.
    sunt sigura ca o sa fie bine si sarcina asta, asta pentru ca tu esti o persoana speciala si trebuie sa primeste si tu ceva in schimbul a ce dai.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne ajuta, Raluca!
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  8. Raluca,

    In primul rand felicitari pt sarcina!!! Am citit si postarile anterioare si am aflat si despre toxoplasmoza. Ma bucur ca ecografia de azi te-a mai linistit. Amniocenteza prezinta intr-adevar multe riscuri si mi se pare normal sa o lasi la urma in ideea ca poate nu mai e nevoie de ea. Eu sunt convinsa ca o sa fie bine, ca infectarea e mai veche. Acum abia astept bebe nr 2. Va trebui sa ii faci si lui blog :P sau sa schimbi titlul acestuia. :))

    Baietelul meu, Matei, implineste in curand 2 ani si doar ce l-am intarcat. Trebuie sa ma intorc la serviciu si Matei, ca si Alex al tau, statea numai la san si numai dupa mine si mi-ar fi fost imposibil sa plec dimineata la serviciu si ar fi suferit toata ziua cu gandul la sanul lui pe langa faptul ca oricum ii va fi dor de mine. Surpriza a venit din partea lui care a acceptat cu multa intelegere ca nu mai poate sa suga si mai mult decat atat adoarme singur, langa mine in pat, ascultand o poveste si se trezeste dimineata la 8,9 :) Iti spun asta ca sa stii ca daca din vreun motiv sau altul vei fi nevoita sa-l intarci nu trebuie sa mearga neaparat totul rau si sa fie o experienta traumatizanta pt copil. Si eu eram pregatita pt ce-i mai rau si ziceam ca daca nu vrea sa accepte nu merg pana la capat cu procesul si uite ca n-a fost deloc asa. Dar stiu si ca iti doresti sa alaptezi in tandem si iti urez sa mearga totul bine ca sa ti se indeplineasca dorinta.

    Multa sanatate si liniste sufleteasca iti doresc!

    Oana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-e teama de amniocenteza, mai ales ca nu prea as avea cum sa stau la pat dupa... Imi dai de gandit cu titlul blogului :))).

      Multumesc mult pentru povestea ta. Eu nu prea imi doresc alaptarea in tandem, am auzit mai multe povesti dificile decat linistite. Dar mi-am dorit mereu sa se intarce Alex singur, asa ca acum ca s-a intamplat intamplarea fericita :D, nu am de ales :)). As avea remuscari daca din cauza sarcinii s-ar intarca.

      Multumesc inca o data!

      Ștergere
  9. Ma bucur ca se mai imprastie din nori
    Doamne ajuta sa fie totul ok si sa ai o sarcina asa cum iti doresti apropo , Felicitari , data trecuta am uitata sa-ti zic .
    Ce emotionantb, prima ecografie ,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Vad ca te apuca nostalgiile. Poate peste cativa ani vine si un bebe3? :D

      Ștergere
  10. Ce vesti bune! Ma bucur pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma bucur Raluca ca te-ai mai linistit. Doamne ajuta sa fie totul ok si cu analizele...Ganduri bune de la Cluj!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna, voiam sa-ti împartasesc experienta mea de sarcina cu toxoplasmoza: eu am "luat-o" cu 10 zile înainte de conceptie, lucru stabilit prin analize de Institutul de puericultura din Paris, afiliat spitalului de copii Necker, singurul de aici care poate calcula cu exactitate (stau în Franta). Am fost devastata, mai ales atîta timp cît mi-a luat ca sa ma informez si sa citesc despre boala si efectele asupra copilului. Apoi m-am linistit, am luat spiramicina din luna a doua, cînd am aflat, si pîna la nastere. In fiecare luna am facut o ecografie la acelasi institut, iar la 20 de saptamîni o amniocenteza, la care s-a constatat ca lichidul amniotic era "curat". Sarcina a fost fara probleme, nasterea un vis (asta a fost în 2009). A doua zi dupa nastere i s-a facut o ecografie a capului, normala. Apoi, fetita mea a fost verificata lunar la institut de un medic specialist, pîna la 9 luni. In paralel, i se verificau ochii (problemele care apar de la infectie se localizeaza la ochi, în cazul bolii contractate pe timpul sarcinii). S-a dezvoltat perfect si am alaptat-o 15 luni. La fiecare ecografie mi-era putin teama ca doctorul nu va "vedea" problemele, daca erau probleme, mi se pareau asa de tineri si de neexperimentati... Pe de alta parte, stiam ca sînt cei mai buni si lucreaza si cu cele mai bune masini. Am avut un soc cînd nasa mea de casatorie, medic, mi-a reprosat ca "as fi putut sa ma informez dinainte" (!) Adica sa astept eventual sa contractez toxoplasmoza, si apoi eventual sa fac vreun copil...
    Cred ca la tine sînt sase mari sa fi contractat boala înainte de conceptie, deci sînt sanse mici sa treaca la cel mic. Mie tratamentul cu spiramicina nu mi-a facut niciun rau, si nici Anyei. Nu stiu care e procedura la noi, dar important e sa te relaxezi si sa traiesti din plin bucuria sarcinii. Sînt convinsa ca totul va fi bine! Mult curaj, cum zic francezii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adi, multumesc mult ca mi-ai spus experienta ta. Stiu ca tu ai spus-o sa ma incurajezi ca se poate, dar recunosc ca m-ai speriat :D. Adica mi se pare mult, atata stres si atata teama, si atatea investigatii, cand eu speram ca in aceasta sarcina sa am parte doar de liniste si armonie si joaca la maxim cu cel mare. Dar sper ca orice ni s-ar arata sa fim mai puternici acolo, in iuresul evenimentelor, decat cand privim din afara. Asta mi s-a mai intamplat, de cate ori imi spunea cineva "vai, ce greu cred ca iti/va este!" referitor la orice, imi dadeam seama ca din afara pare mult mai greu decat cand iei taurul de coarne si te ocupi de problema. Sper totusi sa nu fie cazul :D. Iti multumesc!

      Ștergere
  13. Ralu, ma bucur nespus de tare ca sunteti bine! Sa va ajute Dumnezeu sa ai o sarcina usoara si fara alte emotii!
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  14. ralu, esti tare dulce. ma bucur tare ca sunteti bine si ca te-ai mai linistit. pupici de la Sighet

    RăspundețiȘtergere
  15. Am vrut sa te sun azi sa te intreb daca ai vreun rezultat, dar mi-am amintit de blog si am venit sa caut aici. Ma bucur mult pentru vestile bune si iti doresc sa fii pozitiva in continuare. Conteaza foarte mult. Va tin pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce ma bucur Ralu,astea da vesti bune.Si se simte ca te-ai relaxat si ca te bucuri de sarcina:-* Ai grija de tine(voi) si sa dea Dzeu sa nasti usor si fara probleme un pui perfect sanatos.Pup si imbratisez,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Miha, din pacate iar am inceput sa ma stresez, ca au venit rezultatele.

      Ștergere
  17. Legat de toxoplasma: o buna prietena de-a mea a luat acest microb in timpul sarcinii, si dupa ce a colindat la -n doctori ce i-au propus avortul (ce nu se punea in discutie) a dat de dr Podasca (din Brasov) care a intrebat-o: Vreti sa pastrati sarcina? Normallll.... asa ca ajutata de el si de un tratament in Bucuresti recomandat de el are o fetita de 4 ani, minunata si sanatoasa foc. Si eu toata sarcina am fost obsedata de acest IGM pe care il repetam lunar dar am avut noroc sa nu iau virusul.Oricum ar fi nu as fi renuntat niciodata la bebica mea caci D-zeu stie ce face cu noi.Numai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu nu, nici eu nu vreau sa renunt, numai inca nu mi-e clar daca trebuie sa fac tratament sau nu. Multumesc mult mult!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...