De doua saptamani avem maselutele de jos!!! Iupiii! De fapt doar doi coltisori la ambele maselute, deci va mai dura putin pana cand vor iesi de tot.
Inca nu sunt umflate cele de sus. Se poate sa-l doara rau oare cand ies de tot astea de jos? Intreb asta pentru ca de cateva zile Alex e foarte dificil. Desi, dupa ce i-au iesit coltisorii astia acu vreo doua saptamani, a fost dintr-o data mult, mult mai bine si mai calm si mai comunicativ.
Pana saptamana asta a fost foarte bine cu somnul. Mai avea din cand in cand cate o noapte in care de pe la ora 1:30 - 2:00 incepea sa planga si o tinea asa pana dimineata pe la 6. Dar mai avea si nopti minunate in care se trezea doar de doua ori, o data pe la 12:30 (cand eu eram inca treaza) si inca o data candva noaptea, nici nu-mi dadeam seama cand, pentru ca sugea si adormeam amandoi la loc fara sa ne trezim de tot. Tineam minte doar ca prin vis totul.
Si in afara de exceptiile astea bune si rele, chiar era frumos, pentru ca se trezea doar de vreo 4 ori toata noaptea, si la fel sugea putin si nici nu apucam sa ma uit la ceas, nici nu-mi deschideam ochii, mergeam inapoi amandoi in lumea viselor foarte repede. Deci chiar la capitolul somn de noapte eram bine de tot!
Asta pana acum, noaptea de 15/16, in care s-a trezit de doua ori de tot de tot. Nu plangea, dar nu mai avea somn... Si azi noapte, cand a plans toata noaptea prin somn, si daca am incercat de doua ori sa-l rostogolesc catre mine sa suga ca sa adoarma la loc (cum fac de obicei), a inceput sa urle rau rau, s-a dus in patru labe departe de mine, in mijlocul camerei, plangea si daca incercam sa pun mana pe el, ma lovea si urla si mai tare... Normal ca s-a trezit de tot de fiecare data si dupa ce s-a calmat a trebuit sa il adorm la loc. Si cand adormea incepea iar sa planga in somn, dar de frica sa nu-l trezesc iar speriat si sa urle, il mangaiam doar, nu-l mai rostogoleam catre mine sa il pun la san... Si asa am avut o noapte grea. Nu pot spune "alba" pentru ca mai adormeam 10 secunde intre plansetele lui...
In ultimele saptamani, la somnul de zi, chiar daca ma chinuiam putin sa-l adorm leganat, deja aveam o rutina formata si mi se parea simplu. Stiam ca dimineata pe la 9:30-10 incepe sa ii fie somn si incercam sa-l adorm. Uneori reuseam la 10-10:30, alteori dupa 11. Dar orarul era aproape fix deja. Si mai avea un somn dupa-masa pe la 16:30-17, sau poate chiar la 18.
Nu ma invidiati pentru doua somnuri pe zi pentru ca totalul orelor de somn din 24 de ore stiti ca la noi erau cam la jumatate decat cum ar fi trebuit pentru varsta lui.
Si deja aveam asa o rutina si cu mancarea solida, de la haosul de dinainte, cand ii ofeream de toate toata ziua ajunsesem sa imi dau seama cand ii place sa manance fructele, legumele, cerealele cu lapte de nuci, etc.
Totul era asa de bine! :D Dar orice minune tine doar cateva zile, nu?
De cateva zile ma chinui rau rau sa-l adorm. Deja somnul de dimineata il facea dupa ce ma chinuiam 2-3 ore sa-l adorm. Stiu ca ar fi trebuit sa nu ma chinui, sa nu-l adorm si gata, daca ii e somn ar dormi. Dar se pare ca la noi nu e asa, pentru ca nu mai putea de somn, isi inchidea ochii in timp ce ma ducea de manuta prin casa, maraia si plangea din orice.
Se vedea clar ca doua somnuri ii sunt prea multe, dar unul singur e prea putin.
Si recunosc ca imi pierd rabdarea cand are un anumit comportament, la asta nu stiu cum sa reactionez. De exemplu: se cere in brate disperat. Apoi incepe sa planga si se curbeaza si se zbate in bratele mele sa il las pe jos. Il las pe jos si incepe sa urle infiorator de tare, ca si cum l-as abandona, de ce l-am lasat jos. Acest ritual, repetat de 10 ori in 10 minute garantez ca face pe oricine sa isi piarda rabdarea, mai ales daca vine dupa ce tu nu mai poti de oboseala de cand incerci sa-l legeni sa-l adormi...
Si nu, nu am cum sa-l las cu altcineva pe Alex si sa ma mai odihnesc putin, pentru ca atunci cand ii e somn (deci de pe la ora 9:30-10 dimineata) si pana cand il adorm, numai cu mine vrea sa stea, plange rau rau dupa mine. Pentru ca doar eu il pot adormi, asa ca numai eu ma chinui orele alea sa-l adorm cumva...
Acelasi comportament se extrapoleaza la orice cand e rupt de oboseala. Vrea sa ii pornesc o locomotiva ce se misca si face zgomot. O pornesc, plange din cauza zgomotului puternic. O opresc, plange de ce i-am oprit-o. Concluzia? In loc s-o arunc pe geam (ca asta mi-a venit), am ascuns-o. Apoi a plans ca nu si-a gasit-o...
Am crezut ca atunci cand trec de la doua somnuri la un singur somn se intampla unul din urmatoarele lucruri cu minutele de somn de la motaiala abandonata:
- se adauga somnului de dimineata, deci copilul se trezeste mai tarziu
- se adauga somnului de zi ramas, deci copilul doarme mai mult la unicul somn
- se adauga somnului de noapte, deci copilul merge la culcare seara mai devreme.
Ok, azi e a treia zi cu un singur somn pe zi si inca nu s-a intamplat nici unul din lucrurile de mai sus. Somnul abandonat e scos din program si gata! Minutele alea nu s-au dus nicaieri! La cat de putine ore dormea el oricum pe zi... Sunt putin ingrijorata pentru beneficiile unui somn bun asupra organismului unui copilas, de care el n-o sa aiba parte. Si mai sunt ingrijorata de extenuarea ce ma loveste de cateva zile... Pentru ca aveam nevoie, mare nevoie, de cele doua pauze pe care le aveam zilnic. Nu credeam ca in cresterea copiilor lucrurile devin din ce in ce mai grele. Cand va fi mai usor? Ce ma voi face cand nu va mai avea nici un somn ziua? Eu cand eram copil stiu sigur ca de pe la 2-3 ani nu am mai dormit deloc ziua. Dar nu eram asa plina de energie ca Alex, nu ii extenuam pe ai mei :D. Cred...
Alaltaieri imi venea sa iau un calmant de durere pentru ca ma dureau ingrozitor tendoanele si ligamentele de la maini si de la picioare, de la atata scuturat in brate si plimbat sa adoarma. Deci chiar mi s-a parut ca asa obosita nu am fost toata viata mea.
Ieri a fost ziua mea :D (si Alex a implinit un an si 4 luni, deci 16 luni!). Dar nu am putut raspunde la telefoane pentru ca de pe la 10 dimineata pana la 13 eu il leganam pe Alex prin casa, mai aveam scandaluri cum am zis mai sus, ca se cere jos si in brate, si iar jos si iar in brate... La plimbare dupa masa iar la fel, jos-brate tot timpul. Nu a vrut sa stea nici in ergo, nici in carucior. Asa ca imi cer scuze inca o data oamenilor dragi care m-au sunat, dar nu am reusit nicicum sa-mi fac nici 5 minute libere, pentru mine. Nu mai vorbesc sa reusesc 5 minute * 20 de oameni sau cate apeluri pierdute am avut. Imi pare rau! Poate dupa ce se va insura voi avea timp sa vorbesc la telefon cu lumea :D. Am crezut ca voi face poze frumoase, dar nu am reusit.
La un moment dat a venit mami afara sa stea putin cu Alex ca sa o sun pe mama lui Relu, sa nu se supere ca nu i-am raspuns, ca aveam vreo 7 apeluri pierdute de la ea. Dar nu am avut cum sa sun pe restul lumii, imi pare rau!
Mai am multe regrete legate de somnul lui Alex de zi, faptul ca nu mai are doua. In primul rand azi toata ziua m-am gandit ca iar au trecut 3 ore de incercari de adormire in care nu i-am oferit nimic de mancare. Pentru ca atunci cand ii e somn plange ingrozitor daca ma vede cu mancare pe langa el. Deci ni se deregleaza programul de mancare solida, cand in sfarsit il nimerisem pe Alex ce si cand ii place sa manance. Apoi mai e faptul ca el in ultima vreme cere san foarte rar in timpul zilei. Asa ca recuperam cu lapticul cand il adormeam, la cele doua somnuri de zi si la cel de seara. Avea zile multe in care nu cerea in afara astora. Asa ca isi va pierde portia mare de lapte de la somnul de dupa-masa. Si se pare ca nu si-o inlocuieste cu solide, ceea ce ma ingrijoreaza...
Si apropo de asta, tot saptamana asta, de cand are probleme cu somnul si cu maraielile zilnice, nu mai vrea sa manance solide, tocmai pe cand ma bucuram ca mananca asa de bine! ("Bine" inseamna vreo 80 de ml de mancare solida pe zi. Nu la fiecare masa, totalul intr-o zi.) Acum iar a revenit la faza in care ciuguleste foarte foarte putin si ma ingrijoreaza tare. Ma bazam mult pe nutrientii pe care aveam de gand sa si-i ia din mancare si faptul ca nu mananca ma face sa intru in panica si sper sa nu ajung sa-i dau tot felul de siropele de vitamine si minerale. Sper sa fie o faza trecatoare si sa inceapa iar sa manance. Probabil e legat de maraielile din ultima vreme, poate totusi maselutele alea dor si dupa ce ies coltisorii. Cum am zis, sper sa fie ceva trecator, ca eu deja sunt ingrijorata.
Si nu in ultimul rand, zilele astea cu un singur somn pe zi ma ingrijoreaza pentru ca nu voi mai apuca sa fac ce imi place zilnic. De parca pana acum faceam tot ce voiam :)). Acum voi putea si mai putine: si mai putin citit din carti, si mai putin citit pe net, si mai putin scris pe blog, si mai putina socializare pe internet cu prietenele mele, si mai putina odihna cu fundul intr-un fotoliu. Sper sa ma adaptez usor. Deocamdata ultimele 3 zile mi s-au parut infiorator de grele, fizic ma durea tot corpul de oboseala si trebuia sa continui sa incerc sa-l adorm pentru ca el era rupt rupt de somn...
Mamei mele nu-i place sa ma plang pe blog. Nu consider ca am facut-o. Sper ca nu l-am hulit cumva pe Alex in postarea asta. Dar pe langa ca simteam nevoia sa scriu undeva asta, stiam si ca vreau sa documentez momentul in care Alex trece la un singur somn pe zi. Si parca daca imi exprim ingrijorarile, ma descatusez de ele, le dau drumul, si ma simt mult mai bine. Si asta e pentru binele lui Alex, pana la urma, nu?
Edit: noroc ca tastez repede, s-a trezit dupa numai o ora. Deci o ora de somn de zi, singurul somn, si maxim 7 ore de somn de noapte...
Featured Article: What is Unschooling?
Acum 2 săptămâni
Eu stiu de la pediatra Dariei ca durerea e cu mult mai intensa atunci cnd "urca" dintisorii/ maselutele in gingie , decat atunci cand sparg/cresc din gingie.Of, multa putere si liniste si sa treaca mai repede perioada asta!La multi ani si tie!Mule bucurii, impliniri si multa sanatate.Pupici!
RăspundețiȘtergereLa multi ani pentru ziua de ieri! Multa sanatate si ...liniste:)
RăspundețiȘtergereUf, nici bebele meu nu doarme prea mult, si e mult mai micut...si nici nu am ajuns la dintisori, maselute...
Iti doresc sa treaca repede perioada asta, sa reusesti sa-ti pastrezi rabdarea si optimismul si sa te odihnesti!
La Multi Ani! Multa rabdare si putere!
RăspundețiȘtergereLegat de somnuri, intr-adevar motivul pentru care doarme prost este ca doarme putin si motivul pentru care doarme putin este ca doarme prost/se intampla ceva si nu reuseste sa aiba un somn optim. E un cerc vicios ca sa zic asa, habar nu am cum se iese din el si eu as vrea sa stiu... Sunt convinsa ca Alex are o sensibilitate ridicata la durere (la fel ca si copchila mea) si d-asta ai nostri urla si nu dorm si nu mananca si nu vor nimic si altii nici nu simt ca le creste ceva in gura. Asta e viata, astia sunt copiii nostri, trebuie sa ii acceptam (nu ca am avea ce face oricum :) ). Pe de alta parte vroiam sa te intreb daca ai incercat si alte variante alternative. Homeopat, osteopat (ai zis tu la un moment dat de asta si am inceput sa ma documentez si eu ca mi se pare interesanta treaba)... Altfel, vroiam sa te intreb daca ai incercat si varianta cu mai mult plans, adica sa ii schimbi modalitatea de adormire, chiar daca niste zile o sa fie mai suparat si o sa-i fie mai greu sa adoarma (pana la urma oricum ii e greu, iti e greu si tie, nu prea mai functioneaza nici modalitatea asta...). Nu zic sa-l lasi sa planga neconsolat cu orele. Sa fii langa el mereu, chiar si in brate, dar sa stai jos, sa stai intinsa in pat...La inceput probabil ca va protesta, ca va vrea ba jos ba sus din pat (oricum se intampla asta din bratele tale)...sa gasesti altceva, sa-ti fie si tie mai usor, sa te tii de lucrul ala chiar daca o sa mai si planga. Eu am observat cu Ioana mea ca sunt momente in care daca o las sa planga putin sau mai mult (sunt langa ea, o mangai, nu e singura etc) parca se descarca de niste chestii nasoale si apoi cedeaza si adoarme chiar f repede. Am inceput si eu sa vad la ea o rezistenta cand e vorba de mersul la culcare, ziua sau noaptea, dar daca vad ca trece ora (de exemplu seara - se apropie ora 9 si nu e in pat) dupa aceea imi e mult mai greu sa o adorm. Asa ca o iau pe sus, cu plansete si multa jale, ii propun activitati pe care sa le facem in pat fara sa o presez sa doarma si intr-un final (apropos de ritual de somn) cand se vede in pat si se linisteste din agitatie si plans isi aduce aminte brusc ca ii e somn si in cateva minute adoarme (la san, normal, nu te gandi ca doarme singura :) )
Sunt niste idei...in mod sigur ca nu se aplica si la voi astea dar ti-am zis ca poate iti vin alte idei si poti sa faci tot ritualul asta mai usor si pt tine si pt el. Te inteleg perfect cand vorbesti de somnul/nesomnul lui Alex, de oboseala, de faptul ca nu poate altcineva sa faca ceea ce faci tu...sper sa poti gasi o solutie. Gandeste-te ca este foarte importanta si sanatatea ta (fizica si mentala) si ca tu poti sa schimbi ceva...
La multi ani, Raluca! Sa ai parte de tot ce iti doresti si de un pic mai multa odihna. Si puiul tau la fel. Eu sunt sigura ca e o faza trecatoare care are legatura cu dintii sau cu altceva. Si ca in curand veti reveni la un program rezonabil si cu somnul si cu mancarea.
RăspundețiȘtergereMai nou si Vlad mai suge doar de doua ori pe zi(inainte de cele doua somnuri), seara la culare si noaptea. Cred ca e un fenomen natural, sa simta nevoia de mai putin laptic. Poate ca Alex va manca mai bine de indata ce vor trece problemele cu maselutele.
O imbratisare pentru amandoi!
La multi ani!!! :) Sa ai parte de tot ce iti doresti.
RăspundețiȘtergereUff, dintisori si maselute.... :( Va doresc din suflet sa scapati cat mai repede de chinuri si sa reusiti sa va odihniti.
Episodul cu ultatul daca il atingi l-am trait si noi ieri si la o scara mai mica alaltaieri. Eu nu sunt obisnuita din partea ei cu maraieli de genul asta si eram de-a dreptul exasperata... De trei zile si Maria adoarme in brate, acompaniata de proteste vehemente din partea lui Ghita. :)
Va imbratisam cu mult drag si va dorim nopti linistite si somn adanc! ;)
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereA treia incercare, sper sa reusesc de data asta, ma scuz, sunt in continuare tufa de Venetia la capitolul tehnica Internetului!
RăspundețiȘtergereIn primul rand, la multi, multi ani, numai bine si multa sanatate!
Voi incerca sa fiu scurta, pt. ca am un citat lung...
- In noaptea de marti a avut loc o explozie solara f. puternica, pana si eu, care dorm perfect, am visat o intreaga nebunie, m-am trezit si aveam o senzatie inexplicabila neplacuta (nu mi-era nici rau, nici nimic, dar ma simteam cumva nelalocul meu!), plus ca oricum noptile dinainte de luna plina sunt mai dificile, multi copii dorm oricum mai prost in aceasta perioada (confirmat de medicul nostru pediatru).
- Citeste cartea despre plansul copiilor (Aletha Solter,) lasa ce au comentat unii si altii, care se pare ca nu au inteles deloc cartile, citeste-o tu singura, judeca si o sa vezi ca o sa gasesti absolut toate explicatiile pe care le cauti.
Pt. exemplificare si ca sa ma crezi:
"There are numerous advantages to allowing your baby to release stress by crying in your arms. First, you will help him heal from trauma, thereby avoiding the possible lifelong impact of prenatal or birth trauma. He will also heal regularly from the minor upsets of everyday life. Releasing pent-up stress from daily overstimulation or frustrations will allow him to have a longer attention span and greater confidence in learning new skills. He will probably also be more relaxed, and less whiny or demanding.
Your baby will also sleep better. Many parents who start using the crying-in-arms approach with older babies are delighted to find that their babies begin to sleep through the night, sometimes after months of frequent night wakings. The parents accomplish this shift while honoring their babies' attachment needs, without ever leaving their babies to cry alone.
Another advantage of this approach is that toddlers who have cried enough as infants (while being held), and who continue to be supported emotionally as they grow older, are calm and gentle. They do not hit or bite other children. Toddlers who do not have opportunities to cry freely can become aggressive, hyperactive, obnoxious, or easily frustrated. These disagreeable behaviors are often caused by an accumulation of pent-up stress, or the impact of early trauma that has had no healthy outlet.
Most important, by practicing the crying-in-arms approach you will enhance your emotional connection with your baby. She will learn that you are able to listen and accept her entire range of emotions, and that nothing can damage the loving bond between you. If you continue to be an empathic listener, your child will grow up with a feeling of being loved unconditionally, which will lead to high self-esteem.
Finally, you will be rewarded with children who continue to express their emotions and bring their problems to you throughout childhood and adolescence, because they will trust in your ability to listen. There is nothing more touching than a teenager who can say to his mother or father: "I need to cry. Will you hold me?"
Preluat de pe:
http://www.awareparenting.com/comfort.htm
Cu drag,
mimi
La multi ani, Raluca! Sa fii fericita si sa ai parte de multe bucurii alaturi de cei dragi:).
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca iar aveti probleme cu somnul, dar eu cand apar mici necazuri de genul asta ma gandesc ca totul trece si ca pana la urma orice bebe creste intr-un copilas si ajunge sa doarma/manance/vorbeasca...Pupici
Dana, atunci poate ca acum sparg gingia maselutele de sus, desi nu le-am vazut umflate. Parca are si scaune mai multe, dar totusi nu moi. Multumesc mult mult de urari! Te pup!
RăspundețiȘtergereCristina, multumesc mult de urari! Sper ca la voi sa fie totusi mai usor si sa isi revina cu somnicul!
RăspundețiȘtergereDana, cum apari tu la fix cu un umar exact cand am mai mare nevoie, la capitolul somn. Nu vreau sa sune ca ma bucur ca si voi aveti probleme, dar daca o fetita este asa frumoasa si isteata si sanatoasa chiar daca are probleme cu somnul, eu ma simt mai bine. Chiar din afara as presupune ca Little Miss e foarte inteligenta si de aceea nu vrea sa doarma, vrea sa exploreze, nu sa piarda vremea. Asa ca o asemenea companie ne onoreaza :). Pe de alta parte sa stii ca o prietena mi-a spus ceva acu vreo doua luni, ca s-ar putea ca Alex sa fie suprastimulat si de aceea sa aiba probleme cu somnul. Si mi-am amintit ca si cand era bebelus de o luna sau mai putin, plangea ingrozitor dupa evenimente mai stimulante: o vizita, o jucarie noua, o persoana noua care-l lua in brate, un cantec nou, o poveste noua, orice! Stiu ca ajunsesem sa ma cert cu ai mei de ce i-au povestit cat l-au tinut in brate, stiind ca atunci eu ma voi chinui cu orele sa-i opresc plansul mai apoi, cand trebuia sa doarma. Probabil incerca sa rememoreze ce a facut peste zi si totul era prea mult pentru el. Nu stiu de ce el facea asta si alti bebelusi nu, poate era mai sensibil din anumite motive, o nastere mai traumatizanta, cine stie ce... Dar asta o avea clar cand era mic. Acum prietena mea mi-a spus sa mai ascund din multele jucarii ce le are, sa ii pastrez doar cateva, si eventual sa i le ofer prin rotatie. M-am gandit ca intr-adevar la noi e o mare dezordine de jucarii, dar el nu prea se joaca cu ele, si nu am cum sa-i ascund linguritele si oalele din bucatarie, si cutiile ce le gaseste prin casa si cu care se joaca. Deci nu o vad ca o solutie, dar gandeste-te daca s-ar potrivi asta si la voi.
RăspundețiȘtergereNu am incercat osteopat si homeopat pentru ca in Baia Mare nu avem. La Cluj am gasit un osteopat care acum se specializeaza, inca nu e "complet". Si nu as avea incredere in el pentru copii. Poate ar trebui sa ma interesez in Ungaria, ca mi-ar fi mai aproape decat Bucurestiul... Un homeopat as gasi la Cluj, dar oricat de "naturale" ar fi remediile, eu tot le vad ca pe niste sedari. La fel ca ceaiul de tei de exemplu. Si cred ca linistirea ar fi doar pe perioada tratamentului, pentru ca nu o vad ca o boala. Poate pur si simplu sunt ei mai energici. Iti spun ca si eu la varsta lui dormeam doar vreo 6 ore din 24! Dar diferenta era ca in orele in care eram treaza eram vesela si ma jucam singura sau cu fratele meu, nu eram maraita si dificila.
Continuare:
RăspundețiȘtergerePoate totusi astia ai nostri au intoleranta aia la aptele de vaca Eu n-am mai reusit s-o probez. Am incercat in noiembrie sa fac doua saptamani fara lactate in meniul meu (ca lui inca nu i-am bagat, asa ca momentul ar fi fost perfect, el n-ar fi fost privat de nimic). Dar nu am reusit decat 6 zile! Mi-a fost foarte greu si nu inteleg de ce, pentru ca inainte de sarcina tineam foarte usor toate Posturile.
Si cred ca ai dreptate cu plansul. Adica daca pana la urma tot ne chinuim cu orele ca sa-l adorm, poate tot atat de mult i-ar lua sa incerc in pat cu el, sa nu ma mai plimb. Poate simteam doar nevoia sa stiu ca am facut tot ce am putut ca sa il adorm repede, sa apuc sa ma relaxez si eu putin. Stiam ca in general functioneaza... Si treaba cu plansul mi-a adus aminte cum mi-a mai sugerat o data Mimi sa citesc cartea Alethei Solter. De atunci o caut si am cumparat-o exact saptamana trecuta. Inteleg ca tu ai citit-o, din moment ce vad ca functioneaza la voi. Nu stiu insa cum s-o aplic. Ca el plange si se cere in brate. Apoi in brate daca stau jos plange aratandu-mi sa ma ridic. Apoi plange scuturandu-si fundul, aratandu-mi ca vrea sa-l dansez :)). Poate ar fi functionat mai bine asta cand era mai mic si nu se putea exprima sa ceara ceva :)).
Da, si la noi se vede clar rezistenta, adica daca inainte il adormeam in camera lui, acuma la vremea somnului plange daca intram in camera, se vede clar ca nu vrea sa doarma si pot sa-l adorm doar prin pacaleli. Nimic nu trebuie sa-i dea de inteles ca eu vreau sa-l adorm :)). Imi place mult ritualul vostru de somn, deci sa-i gasesc niste activitati mai calme de facut in pat. Iti multumesc mult din nou!
Gabi, multumesc mult! Si eu ma gandesc ca e trecator si vom reveni la programul nostru. Un program anormal in fapt, din cauza ca el adoarme doar leganat, dar era ceva ce puteam face fara sa-l consider un lucru greu. Si somnurile de noapte ne erau ok. Trezirile pentru supt nici nu ma trezeau de fapt. Te pup cu drag!
RăspundețiȘtergereGabi Cojocaru, multumesc mult! Offf la tine e si mai greu ca il inghesuiti pe Ghita cand o adormi in brate! Ai mare grija de tine! Esti o mamica deosebita! Pupici dragi si urarea ti-o intorc: nopti linistite si somn adanc!
RăspundețiȘtergereMimi, cred ca e problema de la blogul meu pentru ca multa lume imi spune ca nu poate posta. Multumesc mult de urari si de faptul ca iar ti-ai rupt atata timp ca sa imi dai niste sfaturi! Sa stii ca exact de marti a inceput, asa ca daca nu sunt maselele, e posibil sa fie de la explozia solara.
RăspundețiȘtergereLegat de Aletha Solter stiu ca tu mi-ai mai recomandat-o, si sa stii ca exact saptamana trecuta am gasit-o in sfarsit si mi-am cumparat-o. Acum sa vad cand o citesc, ca sunt o dezordonata si la capitolul asta si am carti incepute in fiecare camera, in speranta ca Alex va sta macar 3 minute sa se minuneze in ceva sertar si eu sa mai citesc o pagina :D. Stiu ca si data trecuta cand mi-ai zis despre carte totul suna asa de logic, e musai s-o citesc. E asa normal ca si noi ne linistim de multe ori dupa un plans bun si ni se pare foarte frustrant daca nu avem posibilitatea sau nu ni se da voie. Mai trebuie doar sa-mi dau seama daca Alex chiar simte nevoia sa planga, pentru ca eu am impresia ca e mai dificil doar cand eu nu inteleg ce vrea, sau cand nici macar el nu stie ce vrea, de obosit ce e. Si atunci poate ca s-ar enerva mai tare ca eu doar sa stau alaturi de el si sa nu incerc sa-i fac pe plac. Studiez cartea si o sa incerc sa aplic. Multumesc din suflet din nou!
Roxana, ce-mi place abordarea ta! La fel gandesc si eu cand ma ia cineva de ce dorm cu el sau de ce il port in brate de cate ori se cere. E clar ca nu va face asta si cand va fi adolescent :)). Pupici dragi!
RăspundețiȘtergereAm un deja-vu... Cu precizarea ca la mine n-a fost chiar asa intens. Ce descrii tu m-ar fi lasat complet lata.
RăspundețiȘtergereDaca sursa problemelor e pragul scazut la durere (sensibilitatea ridicata) nu prea ai ce-i face.
Este foarte posibil ca si pe el sa-l deranjeze schimbarea de rutina. In plus, tu stii ce i se intampla (ca-i ies dintii), dar el nu stie. Motiv pentru care e cu atat mai speriat.
Din ce descrii tu (razgandelile subite) ar reiesi ca e si speriat, si confuz.
Incearca sa-i vorbesti despre lucrurile pe care le-ai scris aici - dar ca unui adult. Oricat ar parea de ... neverosimil, copiii, oricat de mici, reactioneaza bine la explicatiile date ca unui adult. Ii poti spune ca-i pare rau ca sufera, ca vrei sa-l ajuti dar nu intotdeauna stii cum, ca toate astea or sa treaca, si el o sa fie mare si rezistent, etc.
O varianta de linistire este, avand in vedere ca-l alaptezi, sa bei tu ceai de tei/musetel/verbina(melissa). O parte din el va trece in lapte - nu atat de mult cat sa vorbesti de sedare, suficient cat sa-l ajute un pic.
Mutunau reactiona bine si la cantecele
(desi eu cant groaznic - sau poate tocmai de aia? :0) ).
Daca ti se par OK homeopatele, un medicament bun e Camilia de la Boiron - doar ca trebuie sa-l comanzi din strainatate, pentru ca la noi, din cate stiu eu, nu e disponibil.
Uite un link: http://www.boiron.fr/Nos-produits/Medicaments-homeopathiques/Medication-familiale/Etat-general-douleurs/Camilia
Ambalajul poate sa difere un pic, de la tara la tara.
Alta varianta e sa cumperi granule: Chamomilla vulgaris 9 CH. Este doar o parte din tratament, dar tot ajuta.
In rest, cum se comporta in timpul plimbarilor? Daca e mai bine, ar putea fi si asta o varianta de linistire. Nu stiu cat de usor ti-ar fi tie sa-l plimbi mai mult...
Tin pumnii sa treceti cat mai usor peste perioada asta!
Eu pe baietelul meu il adorm doar leganat pe picioare. Are 15 luni. Stiu prea bine ca nu e corect ce fac, toti zic ca imi va fi extrem de greu sa il dezvat, insa eu mi-am zis ca atita timp cit am gasit metoda potrivita de a-l adormi linistit, fara mari crize de plans, restul nu mai conteaza atat de mult. S-apoi cred ca nu voi fi nevoita sa il legan pe picioare pana la insuratoare. Sper ! :D
RăspundețiȘtergereVoi metoda aceasta n-ati incercat-o ?
Raluca, la multi ani, sa fii sanatoasa, cu analize perfecte, linistita, odihnita, vesela si cu chef de vorba si asta sa se intample repede, nu cand se va duce Alex la colegiu. :)
RăspundețiȘtergereAm citit si eu cartea de care pomeneste Mimi si am aplicat si ce spune Dana, adica lasat sa planga sa se descarce atunci cand simteam ca doar asta este cauza si nu altceva. Nu o las sa planga, Doamne fereste, dar daca, de exemplu, nu stie prea clar ce vrea si vrea cand sus, cand jos, ca Alex, dupa o avertizare (nu folosesc mai multe ca m-as lungi inutil si dau avertizare ca nu suntem la armata si ea nu-i om mare sa stie ce are de facut), o las jos si nu o mai ridic in brate. Incepe sa planga, cobor la nivelul ei, o iau in brate si-i spun povestea: ca eu am impresia ca ea nu si-a dorit la mine in brate, ca a vrut jos, etc. Ei, in afara de faptul ca se potoleste foarte repede, mi se pare ca plansul asta o face sa vada lucrurile mult mai clar si stie apoi daca vrea in brate sau nu.
Degetzica a renuntat la un somn la aproximativ un an si nu si l-a mai facut pe cel de dupa-amiaza (care oricum se scurtase foarte mult ca era vara, eram in parc si dormea in carucior maxim 30 de minute). A fost f dificil initial pentru ca la primul somn dormea tot ca inainte (2 ore) si era rupta pana seara, dar treptat si-a marit timpul acelui somn la 3 ore, poate 3 ore si jumatate. Dar trecerea de la 2 la 3 ore in acel unic somn a durat luni bune si poate asa se intampla si la Alex.
Si am mai observat ceva: daca o scot afara dupa somnul de pranz, adoarme mult mai usor si mai repede seara. Cand era iarna si ieseam afara inainte de somnul de pranz, adormea foarte greu seara pentru ca 1. nu mai obosea suficient intre pranz si seara si 2. ne duceam foarte departe cu somnul de pranz, alt motiv pentru a nu adormi usor seara.
Cu maselutele nu stiu ce sfat sa-ti dau, la noi au aparut si nici n-am stiut si la fel si caninii. Adica a fost oarecum mai dificil la primii dinti (desi nici acolo rau), decat la maselute si canini. Dar stiu copii care s-au chinuit cu lunile, asa ca rabdare si putere iti doresc.
Mamituni, nici la noi nu e chiar asa de greu tot timpul, dar stii cum e ca ne plangem mai mult cand nu mai putem :D. Suna asa de logic ce spui tu, sa-i explic ca unui om mare! Minunat! E clar ca ei sunt speriati! Nu numai pentru ca-i doare, dar nu inteleg de ce-i doare si in plus au impresia ca nu ne pot comunica acest lucru! Ai mare dreptate!
RăspundețiȘtergereO sa ma apuc si de baut ceai, multumesc mult de sfaturi! Si eu ii cant tot timpul, pentru ca el ma pune. Cand imi arata cu degetul ceva, eu ii spun ce e, si apoi incepe sa dea din fund si sa se scuture, asta fiind semnul lui ca vrea sa-i inventez un cantecel despre acel "ceva". Nu prea am inspiratie, sa-i cant despre camioane, nenea, lingurita etc. Dar incerc sa inventez rapid :D. Si normal ca nu am nici voce :)).
Da, avem Camilia, multumim mult de tot! Dar chiar daca ii dam seara, probabil ca actioneaza doar vreo 3-4 ore pentru ca noaptea tot plange. Si atunci cand chiar plange rau de tot il trezim sa-i dam camilia. Prin somn refuza sa se apropie de gura lui orice ce nu e tzitzi. Dar trezirea aceea in miez de noapte e chinuitoare pentru el si plange rau rau. De aceea apelez la camilia noaptea doar cand vad ca nu se mai poate altfel.
La plimbare vrea putin in carucior sau in ergo. Ar merge doar pe jos. Sau te referi in casa, asa ca linistire/adormire? Asa da, ii place. Multumim mult de sfaturi!
pamplemousse, si eu zic la fel, daca o metoda functioneaza acum si noi ca parinti suntem dispusi s-o aplicam, nu vad de ce am vrea sa schimbam ceva. Oricum ei sunt asa de imprevizibili! E posibil peste o luna sa se schimbe total si noi sa ne stresam degeaba. Noi n-am incercat metoda aceasta pentru ca el nu suporta pana acum sa stea culcat cand era treaz. E o trauma de-a lui de cand era mic si daca il inclinam de la verticala incepea sa il doara gatul de la acid si incepea sa vomite in jet. Noi asa am ajuns sa-l adormim la verticala plimbat prin camera, sa-i linistim plansul.
RăspundețiȘtergereMariamirabela, multumesc mult de urari, m-ai facut sa zambesc :). Uite ca mi-ai dat un exemplu foarte fain de aplicabilitate a cartii! O sa tin minte!
RăspundețiȘtergereSi mi-ai explicat asa de bine treaba asta cu trecerea de la doua somnuri la unul singur!!! Parca ai sters cu buretele orice stres ce-l aveam in privinta asta! Multumesc mult mult de sfaturi!
Raluca, eu n-am citit cartea de care pomenesti tu dar acum parca as citi-o :) Doar am observat ca asa, cateodata, se mai calmeaza, se descarca...si atunci am zis go with the flow...Nu stiu nici daca treaba cu lactatele sa fie de vina, Ioana mananca lactate, asa, cat de cat si a avut si perioade linistite si perioade agitate, asa ca n-as zice ca e asta. Intr-adevar este un copil care doarme mai putin. Nu asta este problema ci faptul ca nu doarme bine. Am pus totul pe seama dintilor/caninilor acum. Sa vedem cand se termina de iesit daca intr-adevar se linisteste.
RăspundețiȘtergereLegat de ceaiuri sau tratamente homeopate eu nu le vad ca pe niste sedative, sau daca vrei sa le zici asa nu ma deranjeaza ca sunt naturale si sunt chestii care o ajuta si asta se vede...ca atunci cand te doare burta si bei un ceai de menta...te ajuta. Ioana reactioneaza f bine la tratamentul homeopat: dinti, raceli, tuse. Probat si functionat f bine. D-asta ti-as fi recomandat sa incerci sa mergi la un medic specialist homeopat (eventual si pediatru - all in one :) ).
Apropos de dormit - ai incercat sa schimbi pozitia patului, sa faci niste experimente prin camera, sa nu fie obiecte/locuri sau alte lucruri care sa-l influenteze...nu stiu, vreun cristal/piatra/scoica, patul orientat in pozitia N-S sau E-V (capul nord-picioare sud)...obiecte vechi scoase din camera...noi am tot sucit patul in toate chipurile in camera si desi e cam aiurea (din pct de vedere estetic) e mult mai bine (din pct de vedere energetic). Sunt chestii marunte, care pe noi adultii poate nu ne afecteaza sau nu ne dam seama, dar cred ca pe copii ii afecteaza. La fel cum cred ca si atunci cand sunt foarte mici nu trebuie tinuti in brate decat de f putine persoane si acelea armonioase... Oricum Alex este sensibil si la alte capitole nu numai la durere..si este o mare bucurie, daca invatati sa-l ascultati (stai linistita, asta imi spun si mie mereu :) ) cred ca o are sa va spuna multe lucruri frumoase :)
Dana, nu sunt impotriva tratamentelor naturiste/homeopate, si eu ii dau Camilia pentru dinti de exemplu. Dar mi se parea ca agitatia asta a lui nu e ceva rezolvabil cu un tratament pe o perioada scurta, si de aceea ma gandeam sa nu ajunga sa doarma numai cu "ajutor". Problema e ca nici nu cunosc un homeopat bun in care sa am incredere.
RăspundețiȘtergereCu dormitul el a dormit si in patut (pe directia E-V, si in pat cu noi (tot E-V), iar acum dormim pe jos pe directia N-S. Cine stie cate ii mai pot influenta, inclusiv faptul ca la noi e dezordine tot timpul :">. O sa mai incerc cate ceva. De unde le studiez astea? Numai pe incercari? Sau feng-shui clasic?
Ce fain ai spus ultima propozitie :x :x :x
Raluca ce bine ca am citit postul asta. Am vazut macar ca nu sunt singura. Exact la fel stau lucrurile si la noi de ieri cand la fel ca si la tine mi-a fost ziua! Am avut o noapte horror cu nedormit cerut de mancare joaca si plansete. Acum pe la 9 a adormit. Si la noi maselele ne dau bataie de cap. Postarea ta face mult bine mamicilor!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, andra, ma bucur! Chiar mi-e teama sa recitesc postarea, stiu ca mi-a trebuit un pic sa il accept pe Alex asa cum e si sa-mi schimb asteptarile. Sa fiti sanatosi si fericiti!
Ștergere