Am de scris o gramada de postari. Am ramas rau in urma... Tot incep sa scriu si nu reusesc sa termin, am multe ciorne incepute astfel care nu mai sunt de actualitate...
Weekendul trecut am fost la Cluj, acum sambata am fost la Satu Mare si in Ungaria. Ieri am avut o masa in familia extinsa pana la verisori primari, pentru ca saptamana asta, in ziua in care eu implinesc 30 de ani, bunica mea implineste 90 de ani. Asa ca am indreptat focusul de la mine inspre ea :D. Si i-am adunat laolalta copiii, nepotii si stranepotii :) la o masa in familie.
Asa ca voi incerca sa scriu pe sectiuni, altfel tot aman din lipsa de timp. Azi abordez diversificarea.
Noutati:
- seminte de chia din care se face o budinca delicioasa. M-am inspirat de aici: http://totmai.ro/baby-raw/budinca-de-chia (un blog minunat cu multe retete sanatoase pentru bebelusi!). Chia e un aliment incredibil,bogat in omega 3. Inul e mic copil :D. Pe langa omega 3 are multe minerale, cele mai importante fiind fosforul, manganul, calciul si potasiul.
- seminte de floarea soarelui (bio, crude) din care ii fac laptic, si ii amestec cu stafide sau caise uscate (inmuiate si ele in apa cu o seara inainte) si cereale. Semintele de floarea soarelui sunt foarte bogate in vitamina E, vitamina B1, mangan, magneziu, cupru, seleniu, fosfor, vitamina B5, folati, calciu, fier si zinc. Eeee? Bomba de sanatate :D.
- afine intr-un fresh la mall in Cluj. Mie mi-a fost pofta de afinele congelate prezente in vitrina unui chiosc de facut suc proaspat si mi-am comandat un fresh din portocale cu afine. Intre timp vanzatorii incercau sa-l momeasca pe Alex cu un cornet gol de inghetata. El nu intelegea ce vor :)). Dar cand mi-au dat sucul nu m-a mai lasat in pace, cam o ora tot se intindea la pahar sa mai pupe putin suculet. I-a placut foarte mult si si-a facut niste mustati delicioase din afine :D. Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti (in general fructele "de padure" sunt cele mai sanatoase fructe, bombe de antioxidanti), pline de vitamina C si mangan.
- lapte de susan. Azi i-am facut si e delicios. A mai mancat susan in rondelele de orez, porumb si mei de la real bio. Dar acolo cred ca e o cantitate infima. Si in forma de lapte mi se pare mai usor de digerat de catre un copilas decat in forma de tahini. Semintele de susan sunt foarte renumite ca surse excelente de fier si calciu foarte usor absorbabil de catre organism. Desi ele contin multe alte minerale in cantitati mai mari decat acestea doua: cupru, mangan, magneziu, fosfor (bun pentru oase si dinti), zinc, vitamina B1.
- magiun de prune homemade din prune bio si nici un alt ingredient. Stiu ca a mai mancat prune, dar cum prunele uscate sunt trecute separat pe tabelele de diversificare, am pus si eu separat magiunul. Il lungim cu putina apa si il mananca cu cereale.
- fulgi de nuca de cocos bio. I-am mixat cu avocado si carob. Mie mi se par deliciosi. Dar nu am reusit sa ii mixez sa nu ii simta si nu-i plac bucatele daca in asa o crema fina da de boroboaze de nuca de cocos. Va trebui sa ma gandesc sa le fac altfel. Nuca de cocos e foarte bogata in potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, cupru, zinc, fosfor. Nuca ce o am eu cred ca e deshidratata simplu, fara sa se scoata untul din ea, pentru ca e bucati mari, nu fulgi de fapt...
- praf crud de suc de iarba de grau bio (raw organic wheatgrass juice powder) - e plin de clorofila, aminoacizi, minerale, vitamine si enzime. Hai ca dau un link din wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Wheatgrass#Health_claims si unul de la Ligia Pop http://ligiapop.com/2010/04/22/ce-stim-despre-sucul-verde-de-grau/
- miere bio. Da, inca nu aveam de gand sa-i introduc indulcitori :D. Dar alaltaieri mi s-a facut pofta de dulce si mi-am facut o budinca din avocado cu carob (roscove) si miere. Si pofticiosul mic a venit la mine si a deschis gurita, cum sa nu-i dau? Mai ales ca stiam ca nu are nimic nociv. Despre miere chiar nu stiu ce link sa dau pentru ca pe langa incredibilele vitamine si minerale ce le contine eu o consider un aliment minune care vindeca multe probleme. Chiar as vrea sa stiu daca le putem da la piticuti polen. O sa caut...
- si azi Alex va manca pentru prima data broccoli. O perioada i-am amanat din cauza ca el e foarte sensibil cu burtica si il doare de la multe alimente. Iar apoi, din decembrie nu am mai gasit deloc in Baia Mare la nici un hypermarket. In weekend am gasit si i-am tot cumparat. Sa speram ca nu va avea gaze dureroase.
O sa revin candva si cu restul update-urilor...
O Pisică, Două Întâlniri
Acum o săptămână
Avem multe de invatat de la voi. Timothea are 3 luni jumate dar cand incepem diversificarea speram sa gasim multe sfaturi aici.
RăspundețiȘtergerewow, ce de chestii interesante si super sanatoase ii dai. unele nici nu stiam ca exista:) Bravo!!
RăspundețiȘtergereSi eu tot incerc cu super foods dar nu prea imi iese. Ii dau tahin bio, ai dreptate ca laptele ar fi mai bun. Am mai incercat migdale si seminte de floarea soarelui. Ma intreb, untul de cocos este la fel de bun, isi pastreaza toti nustrientii aia valorosi? Ca au de la rapunzel, bio. Si mi-as dori sa incerc young coconut de la metro.
RăspundețiȘtergereAi gasit stafide bio? Eu ii dau de la Solaris, insa am vazut ca caisele lor sunt portocalii, nu imi suna bine, desi pe ambalaj scrie ca nu sunt cu concervanti si e-uri, nu e totusi precizat ca sunt uscate la soare/deshidrator si atat.
Si inca ceva :D. EI au nevoie de antioxidanti de pe acum? Azi prin nu stiu ce miracol a mancat banana+avocado+migdale+seminte floarea soarelui+goji+scortisoara+miere.Cateva lingurite bune.Asadar, goji este asa de necesar pentru ei?
RăspundețiȘtergereMa gandesc ca radicalii liberi vin cu varsta si cu expunerile la poluare, adica prin acumulare in timp. Cum e?
Ursuleti, multumesc mult! Ce nume frumos are fetita ta! Sa fiti sanatoase!
RăspundețiȘtergereAdriana, ma bucur daca ti-am zis ceva noutati. Din postarea asta intr-adevar cea mai importanta informatie mi se pare blogul totmai.ro :)
Bee, multumesc de vizita, si eu te mai citesc cu drag din blogroll-ul lui Monis :D. Migdalele si semintele sa nu uiti sa le tii in apa cateva ore inainte sa i le dai. Untul de cocos este extraordinar de sanatos, citisem un link saptamana trecuta si nici macar nu avea toate informatiile ce le mai stiam din alte parti. Eu am cumparat de la rawz si cred ca e si crud, nu numai bio, deci poate ar fi si mai sanatos.
Young coconut cred ca e delicioasa, am citit mai demult la Ina. Dar la noi au fost doar atunci la inceput (cand au aparut in toate metro-urile) si apoi nu au mai adus. Fiind peste 10 ron probabil ca nu treceau si se stricau repede.
Stafide bio am de la solaris si de la DM. Vezi ca la solaris exista gama Solaris si Solaris Bio. Nu stiu daca au caise uscate si la Solaris simplu, ne-bio. Dar ale mele sunt maro catre negru. Pe ambalaje ei nu sunt nevoiti sa-ti scrie sulfitii. Pe nici o punga din comert nu scriu. Probabil este ceva lege care ii protejeaza din punctul asta de vedere, daca scriu caise uscate nu sunt nevoiti sa scrie ce mai contin pe langa caise. Dupa cate am inteles, cele conventionale au sulfiti si unele au chiar si uleiuri vegetale hidrogenate (margarina) ca sa straluceasca frumos :D. Eu am sperat ca daca sunt bio inseamna ca pe langa ca au crescut fara pesticide, au fost uscate fara sulfiti si margarine. Nu cred ca sunt uscate la temperaturi joase, insa. Pentru a lua fructe uscate bio, deshidratate prin metode raw (la soare sau in deshidrator sub 50 de grade) care sa pastreze vitaminele, mineralele si enzimele, tot de la magazinul rawz va trebui sa iei. Si sa stii ca au!
Referitor la antioxidanti, eu zic ca niciodata nu-i prea devreme. Pana la urma e un lucru bun, chiar si vitaminele A, C, E sunt buni antioxidanti. Pe cand fierul in exces este oxidant, si trebuie "combatut". Poluare iar au in jur tot timpul.
Goji nu e asa necesar, noi am crescut si fara. Dar sigur e foarte sanatoasa, si ajuta mult la imunitate si la vitaminizarea organismului.
Pupici!
Din ce am mai citit prin carti, conteaza cum combinam alimentele ca sa evitam gazele :D
RăspundețiȘtergereexemplu (gasit rapid pe net):
cereale+lactate = gaze
fructe+legume = gaze
fructe+cereale = gaze
fructe+lactate = gaze
n-am scris si de carne ca ... banuiesc ca sunteti veggie amandoi :)
ti-as da si linkul dar nu pot sa fac "paste" aici. cauta "asocierea alimentelor" cu google
Da, Octavia, multumesc mult de adaugare! Suntem ne-carnivori amandoi, da :D.
RăspundețiȘtergereStiam de asocierile astea, eu incerc sa le evit pentru ca ma balonez tare usor. Si de la bun inceput fructele incercam sa i le dau singure exact pe principiul asta. Apoi am vazut ca isi ia singur rondele din alea de orez cand vrea el si m-am gandit ca poate sunt prea acide fructele goale asa pe stomacelul lui. Sunt sigura ca dupa ce trecem de la ciuguleala asta (unde mie imi pare bine de orice firimitura inghitita, nu ma mai uit la combinatii) la mancarea adevarata, vom avea niste reguli sanatoase de igiena alimentara. Asta daca nu o sa ajung sa-i dau mcdonalds numai din disperarea ca nu mananca nimic altceva :))
cand o sa vina vremea o sa te intreb cum reusesti sa contracarezi asaltul carnivorilor binevoitori si atotstiutori vizavi de copil :) si... cum procedezi acasa... cu frigiderul :)
RăspundețiȘtergeredar acum e prea devreme :)
kisses
Carnivorii e cea mai usurica faza. Sa vezi ce greu e cu binevoitorii care vor sa nu mai alaptezi, sa-l lasi sa planga, etc.
RăspundețiȘtergereAbia astept sa-ti raspund!!!