joi, 11 noiembrie 2010

Like mother, like... son?

It runs in the family... Asta am aflat azi.

Ii povesteam mamei mele cum ieri adunate toate cele 3 somnuri (2 de zi si unul de seara) l-am scuturat pe Alex prin camera 5 ore si jumatate. Ma doare ingrozitor spatele, mainile si umerii si problema nu e de momentul asta, ci oare cat imi va mai rezista fizicul? Ca n-ar fi bine sa merg cu astea inainte pana nu mai pot. Nu as rezolva nimic.

Si tot gandindu-ne noi cum sa facem si-a amintit mami ca asa eram si eu, deci are cu cine sa semene :D. Adica seara nu voiam sa ma culc pana dupa 12, daca ma punea in patut tipam, si pana cand am fost mare ma putea adormi doar leganata. Din amintirile mele, intr-adevar nici la camin nu dormeam, ma plictiseam ingrozitor in orele alea, dar stateam in pat treaza. Nu am amintiri din primul an de camin, sa stiu cum m-au dresat sa stau in pat cuminte :)).

A zis mami sa stau cu el in pat pana cand il apuca somnul. Si i-am spus ca am incercat de cateva ori asa dar dupa vreo 3 ore nu mai rezist de cat e de marait si plangacios si cum ma implora parca sa il culc, ca nu mai poate de oboseala. Si el considera ca eu nu vreau sa-l ajut pentru ca nu il iau la plimbare prin camera la dansat si scuturat...

De ce stau cu orele sa il scutur? S-ar putea crede ca nu-i e somn. Dar am incercat sa il culc si de la primele semne de somn, si sa-l las sa se mai oboseasca, n-am rezolvat nimic. Pentru ca el de oboseala e plangacios si marait si sta cu ochii jumatate inchisi de somn, se freaca la ochi, si plange continuu, vrea doar in brate, dar plange daca ma asez undeva cu el in brate. Si asa ajung sa-l plimb, sa-l leagan, sa-l dansez, sa-l scutur. Din cand in cand se apleaca la tzitzi. Isi inchide ochii de tot de multe ori, dar nu pune capul pe mine, nu cumva sa adoarma adanc... Apoi intr-un final isi pune capul pe mine, dar se trezeste cand vreau sa-l asez in pat.

Ceva trebuie sa fac pentru ca asa nu o sa mai pot multa vreme... Ma apuc iar de studiat in mod riguros cartile lui Elizabeth Pantley, "the no-cry sleep solution" si "the no-cry nap solution". Incep cu asta cu nap-urile. Cea cu sleepul am mai inceput-o o data si nu am reusit nicicum sa rezolv problema. E drept ca nici nu ma intereseaza pe mine sa "sleep through the night", nu consider asta o prioritate. Si nu am reusit niciodata sa implementez un ritual inainte de culcare. Pentru ca orice actiune pe care o vede ca o repet in cateva seri la rand inainte de culcare, o refuza total, pentru ca el de fapt nu vrea sa doarma. In plus, in cartea cu sleep-ul, spunea sa-l pun in fiecare seara putin mai devreme in patut, sa nu-l leagan pana cand adoarme dus. Si asta nu ne-a ajutat deloc, pentru ca in momentul in care il pun in patut si nu doarme dus de tot, se trezeste plangand, se pune in fund si isi intinde mainile sa-l iau in brate. Dar le mai citesc o data, sa vad daca nu gasesc totusi o rezolvare si pentru noi... Asa macar voi avea impresia ca fac ceva ca sa rezolv situatia, nu stau pur si simplu. Asa ca mai rarut cu alte chestii pe net, putinul timp liber cat doarme el in timpul zilei il voi petrece citind cartile astea. Mi se pare timp pierdut, mi-ar placea mai mult sa fi avut oportunitatea sa citesc alte carti despre copii, dar ce sa facem daca asta e situatia... Si acuma la somnul asta de dimineata l-am scuturat o ora si jumatate ca sa adoarma. Si pun pariu ca va dormi maxim o jumatate de ora, dar chiar nu mai aveam cu cine sa ma inteleg de obosit ce era...

In alta ordine de idei, aseara i-a facut buni supica/ciorbica. Adica mi-a facut mie si i-am zis sa puna apa de izvor in loc de apa de robinet si sa o faca fara sare. In rest ce mananc eu de obicei: se arunca in apa clocotita multe legume (morcov, pastarnac, patrunjel, telina, sfecla rosie, mazare) si gata! Foarte rar imi mai punea si ulei, dar acum am zis sa nu puna, ca sa pot sa-i dau si lui si sa aiba Alex doar un aliment nou in ea: telina. A papat puiul aseara de numa. Si supica limpede, si supa crema cu legumele blenduite. Noi ne-am minunat ca a inceput cu greu sa stie sa pape lichidele, parca incepe sa-si puna ambele buze pe lingurita, si atunci nu varsa afara din gura tot continutul linguritei ca pana acum. Ca doar si unui adult i-ar fi greu sa inghita lichide daca tine gura deschisa si nu pune buzele pe lingurita. E clar ca ori te ineci, ori versi afara din gura.

Toate chestiunile astea eu nu le scriu aici ca sa il hulesc pe Alex, ci mai mult sa le am undeva notate, ca daca la al doilea pui ma voi minuna "uau, nu stie inca sa bea lichide si are un an", sa stiu ca asa a fost si la Alex.

Azi m-a distrat ca a cazut in fundic facand ceva, si eu nu l-am bagat in seama. Si s-a pus de tot pe jos pe burta, maraind :)). A jucat un teatru foarte comic, eu i-am facut pe plac si a venit la mine aratandu-mi capul, ca si cum face cand se loveste la cap :)))) ca sa-l pup si sa suflu :)).

6 comentarii:

  1. Te admir pentru rabdarea de care dai dovada. Sper sa gasesti repede o solutie cat mai convenabila si pentru tine si pentru Alex. Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  2. si Maria are de ceva vreme (2-3 saptamani) episoade de genul acesta. Nu vrea sa adoarma si plange frecandu-se la ochi. Solutia pe care am gasit-o noi a fost sa o punem in Manduca - in spate... eu imi vad de treburi linistita (vase, gatit, dereticat, sau chiar vad cate un film), iar ea adoarme in max 10 minute. Culmea e ca imediat ce se vede pusa in Manduca si eu incep sa ma misc cu ea in spate, uita de plans... dar daca incerc sa o dau jos dupa ce adoarme, e jale... asa ca a ajuns sa doarma in carca mea si cate o ora si jumatate.
    In cazul nostru acest compromis, functioneaza... dar am noroc ca la somul de noapte nu prea face asa, insa daca se intampla, dupa 30-40 de minute dormite in spate, ma ajuta tati sa o dam jos, o mai tin putin in brate, iar cand o pun in patut o mangai timp de 5-10 min si ii dau suzeta.
    Sper sa gasiti si voi cat mai repede o solutie care sa vi se potriveasca.
    pupam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Gabi, multumesc mult, te imbratisez si eu cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Gabi, multumesc mult de pont! Chiar am incercat azi pe maraitul meu sa-l pun in ergo in spate si s-a distrat teribil :)). A inceput sa ma bata pe spate ca si cum ar zice "diii calutule!" si sarea in spatele meu de numa :)). Asa ca somn nu, dar macar i-a trecut maraiala :)).

    Asa zice si Elizabeth Pantley, ca au ei perioade cand nu vor sa doarma din mai multe motive, si atunci sa facem compromisuri ca sa-si faca somnul, vom scapa noi de obiceiurile gresite mai incolo. Multumesc mult pentru sfaturile bune! Si recunosc ca eu credeam ca bebelusii care beau lapte praf adorm usor tot timpul :D. Cel putin in jurul meu am avut parte doar de mamici care imi spuneau "pune-l pe lapte praf, ca de aia nu (a)doarme!"...

    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. saluti Ralucutz,

    Intru si eu rapid sa te incurajez, desi nu stiu ce sfat practic sa-ti dau. Cred ca cheia succesului in cazul vostra va fi rabdarea ta monumentala. La un moment dat va dormi si Alex cateva ore legate fara sa mai trebuiasca sa-l ''scuturi'' cum spui tu. Sincer, nu-mi dau seama cum de mai rezisti fizic, eu una nu mai pot tine fetita in brate mai mult de jumate de ora. Imi e foarte greu de ex cand iesim la plimbare si nu vrea sa mai stea in carut si atunci trebuie sa o iau in brate si sa imping si carutul. O placere, desigur :). Unde vreau sa ajung e ca o iau in brate dar nu ma misc de pe loc si ii spun ca mami nu mai poate sa o duca in brate si o pupacesc si iar ii repet treaba cu nu mai pot, intelegei tu..... si apoi o pun iar in carut, cu scandal, dar apoi se linisteste in mai putin de un min. In fine, ideea e ca poti sa incerci sa-i explici ca nu mai poti si ca ai vrea ca el sa doarma langa mami linistit, cine stie? poate e de gasca si intelege :))). Asta cu laptele praf nu o cred nici in o mie de ani. Nu stiu daca ti-am mai spus, dar am o prietena cu gemenuti, 2 baieti, care sunt diametral opusi in ceea ce priveste somnul. Unul doarme ca un ingeras in patut, singurel, celalat doar dupa ore de leganat, scuturat etc si cu scandal. Eu exemplu mai bun ca asta nu gasesc sa exemplifice ca fiecare copil e diferit si ca oricat de blamati sunt unii parinti, chiar sunt copii care au probleme cu somnul si asta nu inseamna nimic. Peste ceva timp toti vor dormi macar cateva ore legate, ceea ce iti doresc din suflet, sa-ti mai revii si tu un pic cu oboseala.

    Va pupa Soimita.

    p.s. pe mine m-a ajutat mult cartea lui Elizabeth, dar asta doar pt ca Soimita e un copil al rutinei. Merci mult!

    RăspundețiȘtergere
  6. As fi vrut sa raspund mai mult, dar uite ca pauza mi s-a terminat si dupa 2 ore de adormit un marait, a dormit doar 35 de minute. Banuiesc ca iti poti imagina ce fond sonor am acum :D.

    Multumesc mult mult de sfaturi, de incurajari si mai ales de timpul pe care ti l-ai rupt ca sa-mi scrii! Foarte tare treaba cu gemenii, trebuie tinuta minte de cate ori ne pierdem rabdarea sau de cate ori suntem acuzati ca noi suntem de vina pentru cum au ajuns ei...

    Va pup cu mult mult drag! Si mi-e tare dor de voi! Abia astept sa ramai iar graviduta sa mai ai putin timp pentru net :)). Sau la pensie? :D Iti spun si tie ca Nelei, sa ne gandim la ceva business de facut acasa :). Daca iti vine in minte o afacere canadiano-romaneasca, baga-ma si pe mine :)). Te tzuc!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...