Alimente introduse pana acum:
Fructe: mere, pere, cirese, capsuni, dude, caise, banane, corcoduse (doar o zi - a avut diaree), piersici, prune, struguri, avocado, lamaie (nu i-am dat 4 zile, nu as fi vrut sa-i dau deloc, dar imi fura jumatatile de lamai stoarse cu care imi fac eu apa cu lamaie)
Legume: morcov, dovlecel, salata verde, mazare verde, fasole verde, castravete, cartof dulce, lebenita, pepene galben, ardei (nu am reusit 4 zile pentru ca nu i-a picat bine si s-a iritat la fundulet), pastarnac, frunze de patrunjel (oprit dupa 2 zile din cauza noptilor nedormite la care nu le stiam sigur motivul), ludau (un fel de dovleac dulce, gustat aseara prima data)
Cereale: orez brun, mei, quinoa
Uleiuri, seminte, nuci: nimic
Lactate, oua, carne, peste: nimic
Superfoods: nimic (spun superfoods la alimente care contin vitamine si minerale mult mai multe decat alimentele normale)
Poate parea bizar ca am introdus capsuni, castraveti, inainte de alimente cunoscute ca fiind bune pentru bebelusi (gen cartof dulce, cartof, patrunjel, mango, papaya). Dar am facut asta pentru ca alimentele autohtone i le-am introdus pe masura ce s-au facut in gradina. Sunt de parere ca mai multe vitamine si-a luat din cireasa din livada decat din papaya din magazin. Asa ca au fost introduse in ordinea anotimpurilor.
Ce as mai fi putut introduce pana la un an, deci se vor afla pe lista de introdus cat de repede (conform wholesomebabyfood.com si alte site-uri asemanatoare de incredere, nu citesc pe prostii de site-uri romanesti, care recomanda mezeluri inaintea oualor de exemplu...):
(nota: voi boldui alimentele pe care le voi introduce cat de repede, fara regula de 4 zile, care i le voi da atunci cand le va vedea la masa la altcineva si i se va face pofta. Restul consider ca pot fi amanate)
Fructe: mango, nectarine (i-as fi dat asta vara dar am nimerit anul asta doar nectarine oribile, stricate pe dinauntru), prune uscate (se pare ca il considera aliment separat; stiu ca sunt foarte sanatoase, foarte bogate in fier, si bune in cazuri de constipatie), afine, merisoare, curmale, smochine, kiwi, papaya, citrice, pulpa si apa de young coconut, carob crud (roscove, atentie, nu varianta super prajita romaneasca), stafide (atentie la fructele uscate, sa nu fie sulfurate si/sau cu zahar)
Legume: Dovleac de placinta si alti dovleci de toamna, asparagus, broccoli, conopida, vinete (mai aman), cartofi, ceapa (mai aman pentru burtica lui), praz (mai aman pentru burtica lui), ciuperci (mai aman), toate tipurile de fasolifere (le voi adauga prima data pe cele mai ok pentru burtica), anghinare (nu am de unde sa iau proaspata, asa ca decat sa iau murata mai aman), sfecla, porumb, spanac, rosii (ii e foarte pofta de rosii, am amanat din cauza aciditatii lor, iar acum nu mai avem in gradina, asa ca ii voi da doar cand ni se vor face in ghivece niste rosii cherry), suc de vegetale verzi, patrunjel radacina, telina radacina si frunze, frunze si seminte de coriandru (mai aman, prea puternic aromate), masline (crude, nesarate si atentie la conservanti si coloranti), frunze de papadie, kale (dupa ce imi cumpar seminte sa pun in pamant), watercress, pak choi, okra, tamari
Cereale: hrisca, porumb (recunosc ca imi place mult four grain cereal de la Organix, ca are orez, porumb, quinoa si hrisca, mai ales pentru ca lenesa de mine nu ar mai trebui sa fiarba quinoa, si e si bun ca toate sunt cereale super sanatoase, fara gluten), ovaz (mai asteptam putin, avem destule alte cereale de incercat inainte de astea cu gluten), secara (mai asteptam putin, avem destule alte cereale de incercat inainte de astea cu gluten), kamut (stiu ca asta e o cereala veche si sanatoasa, trebuie sa o mai cercetez), grau si germeni de grau (poate germeni de grau, la grau spunem pas deocamdata, cand avem atatea alte minunatii de introdus, care nu fac atata rau in organism :D), amarant, porumb purpuriu
Uleiuri, seminte, nuci: in (da, o buna idee pentru omega 3), caju, macadamia, pecan, alune de padure, nuci (prefer sa incep cu astea ca sunt de la mine din gradina), migdale, nuci de Brazilia, seminte de floarea soarelui, susan, hemp (canepa), Salba, chia, lapte din nuci si seminte, seminte de dovleac, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb, ulei de seminte de struguri, unt/ulei de cocos, seminte de pin, fistic, miso, natto, tahini, unt de cacao, ulei de canepa, ulei de seminte de dovleac, ulei de seminte de in, ulei de susan, ulei de luminita de seara (primula/evening primrose), lecitina de soia (deocamdata spunem pas la toate produsele de soia), ulei de tarate de orez (rice bran oil), ulei de germeni de orez (rice germ oil), ulei de tarate de ovaz, ulei de germeni de ovaz, unt de migdale, unt de arahide (mai tarziu, din cauza alergiilor). O marca foarte buna cu un amestec excelent de uleiuri sanatoase pentru pui este Udo's Choice
Lapte, oua, carne, peste: pui, curcan, tofu, iaurt, vita, porc, branza, lapte, cascaval, unt (spun un nu, multumesc, la fiecare deocamdata :D), galbenus de ou, apoi ou intreg, peste (deocamdata spunem pas si la peste).
Deci poate manca aproape orice. Vad ca astia de la wholesomebabyfood nu abordeaza uleiurile si semintele si nucile. Le voi cerceta in alta parte. Stiu de arahide ca nu e voie, ca sunt alergene, dar am citit cat e de sanatos laptele de migdale pentru ei, de exemplu. Nu stiu cum l-ar bea, ca el nu e cu lichidele, dar eventual incorporat in ceva piure. Aici http://www.wholesomebabyfood.com/forbiddenbabyfood.htm o lista cu alimente ce mai cauzeaza probleme.
Superfoods: lastari (sprouts) de lucerna, broccoli, ridichi, ceapa, floarea soarelui, quinoa, etc., alge de mare (kelp, fucus, fitoplancton marin, nori), alge de apa dulce (spirulina, chlorella, AFA), cacao cruda, maca, goji, iarba de grau si suc de iarba de grau, aloe vera, hemp (canepa; stiu ca am trecut-o si la seminte, dar e considerata superfood), mesquite, drojdie nutritionala, salba, he shou wu (mai tarziu, e prea energizanta), lucuma, engevita, ginseng brazilian
Sare mai tarziu, si in nici un caz sare din comert (plina de chimicale, inalbitori, iod sintetic ce provoaca boli tiroidiene, etc.). Asa ca mai tarziu ii voi pune in mancare sare de Himalaya, pe care o am deja in casa, sau sare de mare celtica. Dau mancarii gust sarat si frunzele de patrunjel, de telina, si algele de mare.
Apa nu de la robinet, nici in mancare. Chiar vreau sa caut un filtru de dus, cand am citit ce ravagii face la tiroida apa cu clor de la dus.
Otet de mere, de preferat crud.
Indulcitori: miere, salvie, sirop de agave (doar daca gasesc o sursa de incredere, pur si crud. Altfel e riscant, s-au gasit multe in care adauga high fructose corn syrup fara sa scrie pe eticheta).
Asa ca de acum incepe o noua etapa in diversificarea noastra, devine putin mai degajata :D. De fapt etapa noua a inceput de alaltaieri, cu muscat frunze de varza si de gulie direct din gradina :D. Uite ca am si uitat sa le trec in tabel :)). Voi merge cat pot de mult pe auto-diversificare (baby-led weaning) pentru ca am vazut ca ar vrea foarte mult sa fie independent la mancare. Morcovul il mananca fiert intreg in mana lui, dar il refuza cu gura inchisa strans daca il fac piure... Pana acum am sperat sa il pot hrani eu pentru ca dintr-un morcov as fi facut cateva portii, asa el mananca putin si in rest se joaca cu el pe jos. Dar daca asta e pretul pentru ca el sa ajunga sa vrea sa manance bine si sanatos, il platim :).
Vino(văție)
Acum 3 săptămâni
Foarte buna lista ... nu stiam ca ai fost atat de restrictiva la mancarea piticului... Vrei sa zici, de exemplu, ca nu i-ai dat broccoli deloc? Nici spanac, nici sfecla, nici cartofi, nici telina...d-astea, de pe meleagurile noastre...?
RăspundețiȘtergereDana, unele nu le-am dat ca nu am vrut inca (de exemplu lactate am considerat ca daca tot suge ca in primele 6 luni sa suplimentez alimentatia cu vitamine si minerale ce nu le poate gasi in lapte), iar altele as fi vrut sa i le dau mai repede dar asa s-a intamplat...
RăspundețiȘtergereNoi am respectat regula celor 4 zile, si tot timpul se intampla cate ceva, ba o bubita, ba o diaree, ba o iritatie, ba o noapte nedormita cu plans... si faceam o pauza de la alimente noi pentru o perioada... Si asa s-a prelungit.
Apoi multe le-am asteptat sa le avem noi in gradina, sa i le dau mai naturale. Telina de exemplu as fi vrut sa-i dau, dar am tot amanat ca sa creasca mai mare in gradina :D. La fel am facut cu sfecla, dar asta e pe lista chiar maine ii fac :D.
Dupa broccoli si pe mine ma doare rau burta. Asa ca am zis sa mai astept si la el, ca vad ca ma mosteneste cu burtica sensibila... Daca papa o molecula de fasole verde cruda cruda, fara boabe in ea formate, il doare burta o zi si o noapte... Si cand mananc eu ceva ce imi da crampe, are si el in ziua urmatoare! Chiar si la varsta asta. Daca parintii nu-i sunt tare sanatosi, se pare ca n-are un start bun...
Spanac nu ni s-a facut in gradina anul asta si din cate am citit, daca nu ai sursa bio pana la 1 an nu e voie frunze verzi sau radacinoase, pentru ca inmagazineaza foarte multe pesticide. Chiar am vorbit cu mami ca vom pune in ghiveci, pentru ca nu am de unde sa iau bio...
Cartofi am tot amanat pentru ca stiam ca se gasesc tot timpul anului si nu mi se par asa sanatosi ca restul legumelor :D.
of, mi-e din ce in ce mai greu sa tin pasul cu postarile voastre. tot citesc si tot nu apuc sa ajung la zi cu toate informatiile... de emis opinii nici nu mai vorbesc. :( postarea asta am citi-o cam pe diagonala... dar revin la ea.. nu-i vina mea ca bagi atat de multe informatii utile intr-o postare. Vreau sa inteleg tot... la capitolul diversificare chiar ma mai si inspir.
RăspundețiȘtergereImbratisam cu drag.
Acum chiar m-ai bagat in ceata, eu tot incerc sa ma clarific cu diversificarea asta. Tu ai o lista luuunga, unele nici nu stiu ce sunt :D. Oricum, e de pastrat si de consultat.
RăspundețiȘtergereGabi1 :D, mie mi se intampla asa de des sa nu pot tine pasul cu ce vreau sa citesc pe net (si nu lipsesc de acasa), asa ca te rog nu te stresa, te inteleg perfect. Iar la diversificare voi sunteti mult mai avansati.
RăspundețiȘtergereGabi2 :D, fiecare parinte face diferit. Si faptul ca suntem pe net citind atatea despre copii, inseamna ca noi toate vom aborda (fiecare in stil propriu) in mod sanatos diversificarea puilor nostri. Nu te stresa, puii astia alaptati o iau asa de incet cu diversificarea, incat trebuie doar sa hotarasti care va fi primul pas (cu ce aliment incepi) ca apoi vei avea timp sa mai cercetetzi si te vei lasa ghidata de pui.
Eu n-am nimic de spus. Doar vreau sa iti spun inca odata ca tare te admir. Si te si invidiez putin :D (dar in mod pozitiv)
RăspundețiȘtergereEu recunosc ca multe habar n-am ce sunt si unde cresc deci nu pot fi deloc utila.
Eram sigura ieri ca am apucat sa postez comentariul inainte sa-mi crape calcul... Mami, eu te admir si mai tare, de cat de ocupi tu de amandoi puii! Te admiram si in sarcina cate faceai cu Andra, d-apoi acum cand iti e asa de greu cu amandoi! Si nu e nimic de invidiat la noi, cat suntem de inapoiati :D
RăspundețiȘtergereJos palaria, draga mea! de multe ori! si pana la pamant!
RăspundețiȘtergereEsti o sursa de inspiratie pentru mine, din multe puncte de vedere...stii ca tu mi-ai deschis ochii spre alimentatia sanatoasa, stii nu? (chiar daca nu mananc sanatos, macar nu mai sunt atat de ignoranta).
Vreau sa-ti spun ca i-am dat Anei prune uscate si nuci lasate peste noapte in apa (si decojite)...asta reprezinta gustarea de la ora 10 pentru ea (si-i plac, asta-i cel mai important).
va imbratisez cu drag!
Danaaaaaa, ce dor mi-a fost de tine!!! Aveti net! Ce ma bucur!!!! Uau, o sa incerc si eu reteta, suna super! Te pup cu mult mult drag! Ce dor mi-a fost de tine!
RăspundețiȘtergereIoi, draguta mea! ce frumos te-ai bucurat!:x:x:x multumesc din suflet!
RăspundețiȘtergereai scris de doua ori -ce dor mi-a fost de tine-:x:x:x:x:x:x
:)) pai mi-a fost dor rau rau rau :-* :-* :-*
RăspundețiȘtergereAti luat pana la urma filtrul pentru apa? Daca da, ce fel de filtru? Ma bate si pe mine gandul, mai ales dupa ce am vazut documentarul "Apa" cu experimentele lui Masaru Emoto.
RăspundețiȘtergereSuntem in curs de procurare. Noi vrem unul pentru dush, ca pe langa apa luata pentru mancare la noi, sa putem sa-i facem bai sanatoase puiului.
RăspundețiȘtergereDin cate am cercetat, aquasana ar fi cel mai ok pentru ce vrem noi. Si m-am bucurat sa vad ca sunt importate si in Ro. Am inteles ca acum in ianuarie aduc filtre pentru dush, pana acum au doar pentru robinet.
Mi-am amintit cu ocazia asta ce mi-a povestit o prietena din State. A facut analiza apei dintr-un pahar si avea cantitati enorme de clor. Apoi si-a bagat mana in pahar si a stat asa 5 minute, cam cat sa simuleze ca sta ea cu mana cand spala vase, sau la dush. Dupa acest experiment, au facut iar analiza apei si aceasta nu mai continea deloc clor! Tot clorul fusese absorbit prin piele! Chiar citeam undeva ca un dush de 20 de minute echivaleaza la capitolul clor absorbit cu bautul de apa d ela robinet in loc de alta apa timp de o saptamana...