duminică, 18 martie 2012

Greva suptului - postarea lunii pe blogul atasatlasanulmamei.blogspot.com


Am vrut si noi, cu Kiddy Shop, sa sponsorizam postarea lunii pe blogul "Mami, alapteaza-ma!". Blogul este intretinut de Rox, consiliera La Leche League cea mai renumita din tara pe probleme de alaptare. Rox m-a intrebat ce tema as prefera in aceasta luna. Dintre mai multe care ne-au trecut prin gand am ales foarte hotarata "Greva suptului". De ce?

  • pentru ca si noi am trecut prin ceva asemanator, doar ca la noi a fost ceva prea lung ca sa fie greva, a mers din primele saptamani si pana la 10 luni. Mai multe despre experienta noastra aici, aici si aici
  • pentru ca stiu multe mamici care se chinuie mult incercand sa gestioneze greva suptului la bebelusi, si poate citind cum au facut alte mamici le-ar veni niste idei.
  • pentru ca stiu multe mamici care au trecut prin greva suptului si nu au avut in jur oameni care sa le indrume corect, asa ca in final nu au mai alaptat copilul, dar au ramas cu multe pareri de rau.
  • pentru ca stiu multe mamici care nici nu stiu ce e greva suptului si au crezut ca bebelusul s-a intarcat singur (chiar daca avea poate intre 6 luni si 1 an), si au renuntat rapid la alaptat.
  • pentru ca e o notiune foarte putin cunoscuta. Toate mamicile invata despre ragade, despre mastita, despre furia laptelui, despre mijloace de crestere a secretiei, dar mult prea putine mamici stiu ca exista acest refuz al bebelusului de a suge si asta nu inseamna ca nu mai vrea sa fie alaptat. 

Sunt multe motive pentru care un bebelus trece printr-o greva de supt. La Alex, daca pe langa reflux a mai avut cumva si asta, pot sa spun ca era din cauza ca il agita fluxul prea mare de lapte (over-active let-down reflex). Adica nu putea tine pasul, il stropeam rau de tot. Asa am ajuns sa-l pot alapta doar plimbat si numai dupa ce il adormeam intai. Deci o metoda buna mi s-ar parea sa incercati sa va dati seama de la ce s-ar putea sa fie in greva. Daca e de la laptele prea mult, atunci sunt metode de a va mulge un pic inainte de fiecare masa, de a-i da sa suga invers gravitatiei (adica sa stati mai pe spate intr-un fotoliu, si bebelusul deasupra).

Sunt multi bebelusi care intra in greva daca asociaza suptul cu ceva neplacut, daca i-ati speriat cumva la un supt, daca v-a muscat si ati strigat, etc. Sau daca sunt usor distrasi de ceva din mediul inconjurator.

Din cate am citit, greva suptului se trateaza cu multa rabdare. Nu fortati bebelusul sa manance. Profitati si hraniti-l cand e somnoros, inainte de somn, sau cand se trezeste. Alaptati-l plimbat prin camera.  Stati mult piele pe piele (adica la pieptul gol), sa aiba sanul aproape daca il vrea. Incercati sa nu-i transmiteti stresul dumneavoastra. Purtati-va copilul, piele pe piele, toata ziua. Dormiti cu el aproape.

De citit pe kellymom tot, inclusiv linkurile de la sfarsit despre Nursing Strike.

Va invit, daca aveti experienta in domeniul grevelor de supt, sa le impartasiti cu Rox si cititorii blogului ei. Trimiteti postarile la laptematern@yahoo.com. Mai multe detalii aici. 

Editez pentru ca am mai gasit o postare foarte buna pe drmomma.org.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...