luni, 21 martie 2011

Zilele astea

Zilele astea vor fi mai grele, si fizic si psihic. Maine parintii mei merg la Timisoara, pentru o operatie care sa rezolve fibrilatiile tatalui meu, care au reaparut.

Deci in primul rand vom fi ingrijorati. Eu recunosc ca abia astept sa mearga, pentru ca de cateva zile se simte foarte rau, nu prea mai poate manca, vorbeste greu, etc. Din omul care pana la pneumonia din noiembrie-decembrie muta muntii, e o mare schimbare.

Cu ocazia asta cer si eu sfaturi cum pot convinge un barbat de aproape 60 de ani sa manance mai sanatos. Nu am vrut eu sa-l pun direct pe raw, dar speram ca macar treptat treptat sa elimine alimentele nesanatoase. Si nici macar nu as putea spune ca e la fel de pofticios ca maica-mea. Dar totusi weekendul asta a mancat un cremwursti oricat l-am intrebat eu daca a meritat. Ca sa nu mai vorbesc de omletele cu mezeluri prajite care sunt meniu regulat. Eu incerc sa il fac sa constientizeze ca gustul ala pe care il simte cateva secunde ii ia ani din viata, ani de joaca cu Alex pe care ii pierde. Dar nu reusesc. Pe langa bolile de inima, mai are probleme si cu ficatul si are si diabet. Problemele cu ficatul probabil se datoreaza zecilor de medicamente pe care trebuie sa le ia zilnic...

Eu recunosc ca nu inteleg treaba asta, pentru ca atunci cand am realizat ca daca mananc zahar nu am copii, pentru mine a fost simplu, credeti-ma ca nici o pofta de dulce nu mai aveam, parca uram orice zahar vedeam peste tot. Asa ca nu reusesc sa inteleg cum nu poate cineva sa renunte la anumite mancaruri atunci cand e vorba de viata si sanatate.

Asadar in primul rand vom avea emotii pentru drum, pentru consult, pentru operatie. Apoi, pe locul doi, eu voi fi cam obosita fara mama mea, din nou :D. Mai ales ca acum e vorba cam de o saptamana. Asta daca medicul va considera ca poate face operatia.

In plus, de ieri am inceput sa am febra. Nu stiu daca e o raceala, pentru ca nu am alte simptome. Sau o fi de la faptul ca de sambata iar am un canal infundat si sanul foarte dureros. Sper sa nu fac mastita. Febra asta mi-a dat o oboseala incredibila weekendul asta, cu toate ca Relu s-a ocupat mult de pitic, eu tot eram extenuata. Ma dor oasele si muschii tare rau. Sper din toata inima sa nu se imbolnaveasca Alex, ca noi astia marii le ducem mai usor!

Asa ca va dorim si ne dorim sanatate multa!

26 de comentarii:

  1. Nici nu știu cu ce să încep: îmi pare rău de febra și oboseala ta, de operația tatălui, de faptul că urmează o săptămână grea... :((
    Știu ce înseamnă să fii îngrijorat, din nefericire...

    Și eu i-am zis tatălui meu că trebuie să mănânce mai sănătos și mai puțin, că nici greutatea nu îl ajută la afectiunile lui. Nu știu cum să îl convingi pe tatăl tău să mănânce mai sănătos, sincer! Tata a zis că o să mănânce, dar parcă eu pot ști ce și cum?

    Te pup și multă putere săptămâna asta!
    Neapărat să dormi în timpul în care doarme și Alex.

    RăspundețiȘtergere
  2. La fel si noi,va dorim si ne dorim sanatate multa! Si Alex e racit saracutul,speram sa scapam repede.
    Doamne ajuta sa fie totul bine cu tatal tau si tie multa putere zilele astea!
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ralukule sanatate multa tie si tatalui tau! Doamne ajuta sa fie bine cu operatia!

    Va pupam cu drag si va trimitem un pic de energie si ganduri bune de la Cluj!

    RăspundețiȘtergere
  4. multa sanatate tuturor, Raluca!si sa treceti cu bine peste toate incercarile!stiu cum e cu spitalele.....pupici de la noi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multa sanatate va dorim.
    Cu alimentatia sanatoasa din pacate pana nu vine de la el dorinta nu se schimba nimic.Eu stiu si din experienta mea si cum incerc si eu la randul meu sa il conving pe tata.eu am aplicat alta strategie.I-am facut creme tartinabile cu avocado :D si masline de exemplu (i-a placut mult de tot) si l-am convins sa renunte la prajeli in proportie destul de mare, sa manance mai putine oua :D.Dar e greu, foarte greu si tine de mentalitate mai mult.Va pupam si va dorim multa sanatate si sa fie bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multa sanatate, tie si tatalui tau! Sa treceti usor peste operatie si sa-si revina in forte:).
    La partea cu mancarea stiu cum e. Si tata are diabet. A avut si o piatra gigant la bila, operatie..Stie ce trebuie sa manance si ce nu, dar nu vrea sa renunte la placerile lui legate de mancare. Asa ca baga grasimi, carne, oua, jumari (yack) si alte tampenii.
    Nu cred ca ii mai putem schimba la 60 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sanatate multa tuturor! Va dorim sa treceti cu bine peste aceasta saptamana! Sper ca tatal tau sa isi revina repede... si sper ca dupa aceasta experienta sa reusiti sa il convingeti ca are nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru o viata sanatoasa. :)
    Va tinem pumnii si suntem alaturi de voi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multa sanatate si tie si tatalui tau! Sper ca operatia sa fie un succes si fara probleme!

    Si al meu tata are diabet si doua accidente vasculare la activ, plus probleme cu inima, ...cica tine regim, dar mereu cam scapa in alimente nesanatoase...nici eu, nici fratele meu nu stim ce sa-i mai spunem ca sa-l convingem sa manance mai sanatos:(

    RăspundețiȘtergere
  9. Raluca, multa sanatate si tie si tatalui tau! Ce trist ca nu poate renunta la alimentele care-i fac rau. Eu as aboorda problema cu el pe cai ocolite, adica sa-i spuna doctorului lui sa renunte temporar (important aspect: cateva luni doar!) la prajeli si alte ''bucurii'' de genul asta. Merita incercat, de multe ori barbatii sunt mai receptivi la sfatul cuiva neccunoscut. Va pup si trimit multe ganduri bune.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ralu, pe mine m-a surprins tare neplacut atunci cand mi-ai spus despre atitudinea medicului ce-i supravegheaza diabetul: ii este jena sa insiste pe parte cu regimul alimentar si prefera sa-i creasca doza de insulina. Ce trist, nu? Si este vorba de un medic specialist in nutritie...si este vorba despre o boala datorata excesului de alimente nesanatoase...
    Eu, ca fiica, m-as duce sa vorbesc cu medicul, zau asa. Stii cum este asta? ca atunci cand copilul face un test de nota 4, dar invatatoarea-l mangaie pe cap si-i da 10...iar eu nu fac nimic.

    Oare n-ar fi posibil ca mamica ta sa nu-i gateasca decat mancaruri cat mai sanatoase? fara prajeli, grasimi, dulciuri...sa tina cumva amandoi un fel de regim; macar o luna, sa vada cum se simt, eventual sa faca niste analize pre si post regim; poate ca daca ar vedea o imbunatatire in rezultatele analizelor, ar fi mai motivat tatal tau.

    Ar fi grozav daca ati avea o bicicleta din aceea statica! si ar fi de-a dreptul minunat sa o foloseasca macar 20 de min pe zi.

    Tin pumnii si sper din tot sufletul sa reuseasca operatia, iar tie sanatate multa, draga mea, iar Alexutul sa scape neatins.

    Delia, pupici mamico! si Soimitei!

    RăspundețiȘtergere
  11. Va pup, va multumesc mult! O sa incerc sa raspund mai detaliat maine! Va imbratisez tare!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sanatate multa, Raluca, recuperare usoara tatalui tau iar tie cat mai putine griji de orice fel! Sunt u gandul la voi. Din pacate viata asta e plina de incercari. Partea buna e ca avem si momente fericite printre ele. Si copii, desigur :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nela, te-am simtit asa calda in mesajul tau! Iti multumesc mult! Doamne ajuta sa ne traiasca sanatosi parintii sa devina strabunici! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Meli, te pup cu mult mult drag! Si sper ca e mai bine Alexutul tau scump! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cecilia, imi place ca in orice mesaj de-al tau imi trimiti ceva bun de la Cluj! Stii tu ce stii ca am ramas in suflet cu o mare dragoste :x! Iti multumesc mult! Te pup cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  16. Dana, te pup si eu si iti multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  17. Onixa, ai dreptate, ar trebui sa incep sa facem in cantitate mai mare mancarea pregatita pentru mine sau pentru Alex :D. Si poate daca ar manca asa ceva, ar ramane mai putin loc pentru "cele rele". Multumesc mult! Sanatate si voua!

    RăspundețiȘtergere
  18. Roxana, da, si tatal meu are si pietre la bila. Asa au fost invatati, ca nu are lagatura cu alimentatia... Offf.... sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  19. Gabi, iti multumesc mult! Ce bine le-ai scris! Asa sper si eu, sa se fi speriat destul de tare incat sa vada imaginea de ansamblu. Sper doar sa nu considere acum ca viata e scurta si deci merita traita din plin, cu mancare nesanatoasa :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Cristina, deci asa sunt toti tatii... Iti spun, asa era perioada. Si mai ales cum au avut multe lipsuri in perioada comunista, pentru ei bunastarea se traduce prin bucate "alese"... Sa ni-i tina Dumnezeu sanatosi si noi sa invatam ceva din toate astea...

    RăspundețiȘtergere
  21. Delia, iti multumesc, ai avut doua idei grozave: cel cu doctorul si cel cu perioada temporara! Le voi pune in practica! Mai ales ca eu sigur il intimidez, se gandeste probabil ca el nu ar putea manca la fel de sanatos ca mine tot timpul. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  22. Dana, iti multumesc mult pentru ideile superbe, si scrise pedagogic. Ii voi spune mamei mele sa intre si sa citeasca si comentariile. Ideea e ca ea e deja super obosita la cat gateste zilnic, si fiindca mai e si fratele meu si Relu care ar manca pe cat posibil nesanatos, nu ar stii ce sa se faca cu atatea "regimuri" diferite. Tatal meu nu vrea sa manance din mancarea mea, i se pare prea "la regim". I-ar trebui probabil adaugate carnuri sanatoase. Eu personal sunt de parere ca ar fi benefic un regim sanatos, chiar si cu carne, pentru toti ai casei, nimeni nu beneficiaza de prostiile din mancarea nesanatoasa. Dar avem atatia pofticiosi aici la noi!!! Printre care si mami! Cred ca daca ar fi doar ei doi singurei, mami si tati, i-ar fi mult mai usor mamei mele sa gateasca la regim. Sau daca as gati eu, ar fi nevoiti sa manance ce este. Va trebui sa incerc sa gandesc un meniu si sa fac efortul asta. Numai mancarurile cu carne i le voi lasa mamei mele.

    In legatura cu medicul, stii ca ai mai zis tu ca la medicina nu prea se studiaza nutritia si nici prevenirea bolilor. Da, medicul nu ii recomanda nici un regim, ii mareste doar doza de medicamente dupa fiecare analize. In plus, acum si cardiologul "si-a facut de cap" pentru ca i-a zis, dupa ce noi il lamurisem ca nu e sanatos alcoolul (mai ales pentru ficatul lui bombardat de zeci de medicamente zilnic), ca ar fi bine sa bea un pahar de vin pe zi... In plus, i-a spus ca imediat dupa socurile alea electrice poate sa mearga linistit la servici. Nu-ti spun ce rau s-a simtit apoi pentru ca nu si-a ascultat organismul si nu s-a odihnit.

    Bicicleta stationara avem. Mami l-a mai provocat sa iasa zilnic la plimbare. Dar nu isi face timp de asa ceva, e un workaholic, la servici isi da sufletul pentru oricine si pentru orice...

    RăspundețiȘtergere
  23. Zoozie, ai dreptate cu copiii, Alex e cel mai bun medicament si pentru tatal meu, si pentru mine! Multa sanatate si voua! Iti multumesc mult si te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  24. Draga Raluca, imi pare rau ca treceti prin astfel de momente. Sper sa fie bine si cu ajutorul Domnului va fi.
    Din pacate nu stiu nici eu o reteta de schimbare a tatilor. Cu al meu nu am reusit. In orice caz, daca cauti suficient de mult, vei gasi rezolvarea, asa se intampla de obicei. Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  25. Sanatate multa tatalui pt ca trebuie sa fie in forma pt duracellul Alex!

    RăspundețiȘtergere
  26. Octavia, multumesc!

    Diamar, sunteti in gandurile mele tot timpul zilele astea! Ma voi ruga maine pentru voi! Doamne ajuta! Esti extraordinara, cum ai intrat tu sa-mi spui o vorba buna!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...