Dupa cum am zis intr-o postare precedenta, am fost in 12 februarie in Satu Mare la Synevo pentru niste analize. Si eu vroiam sa stiu cum stau, si sa-i facem si lui Alex analizele uzuale.
Incep cu ale mele, ca e simplu. Am iar TSH-ul prea mare, hipotiroidism, era clar cu iarna asta urata care nu se mai termina, si semne aveam destule, mai ales la cantar si la senzatia permanenta de frig, plus oboseala mare.
Alex are urmatoarele rezultate:
Denumire...............Rezultat.......UM.........Valori de referinta
Biochimie
* Calciu seric..................9.66.........mg/dL...........8.4 - 10.4
* Magneziu seric................2.35.........mg/dL..........1.58 - 2.55
* Sideremie....................38.01.........μg/dL............29 - 91
Hematologie
Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si
indici
* Numar leucocite...............5.88........mii/μL.............5 - 20
* Numar eritrocite..............4.45........mil./μL..........4.1 - 5.3
* Hemoglobina {Hb}..............9.7.........g/dL............11.3 - 14.1
* Hematocrit....................30.4..........%...............32 - 40
* Volum eritrocitar mediu{VEM}..68.3.........fL...............70 - 89
* Hemoglobina eritrocitara......21.8........pg/cell...........22 - 30
medie {HEM}
* Concentratie medie a .........31.9........g/dL..............32 - 38
Hb/eritrocit
* Largimea distributiei ........14.6..........% ............11.6 - 14.8
eritrocitare
* Numar trombocite ..............351.......mii/μL............150 - 450
* Volum trombocitar mediu{VTM}...10.1.......fL...............7.4 - 13
* Largimea distributiei..........12.5........%.................8 - 16.5
trombocitare
* Neutrofil......................24..........%................20 - 65
* Neutrofil.....................1.42.......mii/μL............1.5 - 8.5
* Limfocit......................62.1.........%................40 - 65
* Limfocit......................3.65.......mii/μL..............4 - 10.5
* Monocit.......................10.4.........%...................≤ 10
* Monocit.......................0.61.......mii/μL............0.3 - 1
* Eozinofil.....................2.6..........%...................≤ 5
* Eozinofil.....................0.15.......mii/μL...........0.05 - 0.7
* Bazofil.......................0.9..........%...................≤ 2
* Bazofil.......................0.05.......mii/μL................≤ 0.2
Asa ca daca ati trecut de randurile astea fara o durere de ochi de la punctulete, se poate vedea o usoara anemie... Acum intrebarea venea ce fel de anemie? Logic ca primul gand mi-a fost ca nu are cum fi anemie feripriva din moment ce sideremia e ok. B12 iar, chiar daca nu papa carne, are din plin laptele matern. Am vazut o analiza a laptelui matern dupa 2 ani si inca incorpora 90% din vitamina B12 necesara unui copil! Plus ca el mai si mananca galbenus de ou. Asa ca singura anemie ce imi aparea in minte era lipsa de acid folic. Mai ales ca verdeturi ii dau foarte rar, nu ii plac. Salata verde si spanac i-am dat rar de cand a venit toamna pentru ca nu am de unde sa iau bio.
Dupa ce au venit rezultatele astea, si m-am bucurat de calciu, magneziu si sideremie, am inceput sa caut in stanga si-n dreapta ce inseamna rezultatele mai putin bune. Pe langa cercetarea mea, am intrebat si cateva fete dragi, in care am avut incredere ca au multe cunostine in domeniul medical, nutritional, pediatric etc. Nu le voi da numele aici, dar sper ca nu se vor supara daca voi scrie aici anumite lucruri pe care le-am invatat de la ele.
In primul rand vreau sa spun ca era sambata seara cand le-am trimis mailul cu intrebarea. Si oricat au fost de ocupate, pentru ca toate sunt foarte ocupate, mi-au raspuns foarte repede, sambata seara si duminica! UAU! Ma face sa apreciez incredibil ce fel de oameni am in jur! Si in momente din astea imi dau seama ca oricata lume rea as avea in jurul meu, nu reusesc sa ma atinga din cauza atator oameni buni ce ma inconjoara, care sunt alaturi de mine fara nici un interes, fara sa ne cunoastem de multa vreme. Nici nu am cuvinte sa exprim cata gratitudine m-a cuprins cand am primit rand pe rand raspunsurile lor! Normal ca ma bucura si experienta si cunostintele lor, dar mai ales bunatatea si altruismul! Sper ca prin gandurile mele bune indreptate inspre ele sa fi reusit cat de cat sa aduc multumire indeajuns.
Asadar am cerut parerea unui consultant excelent in lactatie, pentru ca Alex suge inca mult si mananca putine solide. Am cerut parerea a doua mamici care isi cresc copiii extrem de sanatos, care la randul lor sunt raw-vegane. Si nu in ultimul rand, parerea a doua mamici care au lucrat in domeniul medical.
Le-am scris asa:
"Dragele mele, am nevoie de niste sfaturi. Azi i-am facut analizele lui Alex si am primit urmatoarele rezultate, din pdf-ul atasat.
Un update legat de alimentatia lui Alex:
- din decembrie, de la un an si doua luni, a inceput sa manance mai mult decat inainte (inainte manca cel mult o lingurita de solide pe zi!). Acum mananca aproximativ 100 ml de solide pe zi.
- mananca fructe crude, piure de legume fierte, uleiuri, cereale, galbenus de ou (de vreo 2 ori pe saptamana), nuci si seminte (si lapte din nuci si seminte, migdale, caju, seminte de floarea soarelui, nuci europene, chia), alte surse de proteine (hemp, mazare verde, fasole verde). Foarte rar (pentru ca uit sa pun la germinat) mananca sprouts. Uneori ii pun in piureuri spirulina, carob. Mai mult ca sigur uit ceva...
La prima cautare pe net, daca sideremia e buna, atunci nu e anemie din lipsa de fier. Deci ce mai ramane? Lipsa de acid folic si de vitamina B12, nu? Atunci ar fi foarte simplu, i-as introduce mai multe chestii verzi pentru folati si iaurt din lapte de vaca si de capra pentru B12. Si sa-i dau ou mai des.
Neutrofil, limfocit si monocit zice ca e ceva legat de maduva, de celulele albe, de imunitate. Sper sa nu ma mosteneasca cu bolile autoimune. Mai spune google-ul ca poate fi si lipsa de vitamine si de acid folic si B12. Bine, mai spune google-ul la fiecare si boli inspaimantatoare, banuiti ce poate fi legat de maduva, dar cand citesc simptomele, Alex nu le are deloc deloc (nici simptome de alte infectii, nu ii curge nasul, nu ii sangereaza nimic, nu pare deloc bolnav, e vesel si e ok).
Probabil trebuia sa incep cu asta. Alex pare un copil perfect normal, foarte energic si vesel, cu episoadele de suparare cauzate de oboseala si de dinti. Analizele le-am facut doar pentru ca are un an si 4 luni si nu i-am facut niciodata.
Stiu ca in sarcina studiasem despre fierul ala sintetic cat e de nociv de luat. De asta nu as vrea acuma sa ne spuna doctorita de familie ca trebuie sa-i dau fier (desi ii voi da daca trebuie). Nu ea ne-a cerut analizele, dar daca ajung la ea as vrea sa am temele facute, sa stiu ce sa-i raspund daca imi spune ceva. Daca are sideremia normala imi poate recomanda fier? Si asta poate ajuta?
Ma voi uita si la Evie's Kitchen a lui Shazzie ca am impresia ca si ea a avut probleme cu ceva anemie si a facut tratament alopat, nu?
Cred ca in primul rand as vrea parerea voastra de mame!
Va rog sa ma iertati ca indraznesc sa abuzez asa de timpul vostru! Va multumesc mult!
Voi scrie si pe blog dar acum nu am avut timp si am vrut sa va intreb cat de repede."
In primul rand de la mamicile mele dragi am primit incurajari, multe incurajari! Ceea ce a contat mai mult decat orice. Apoi mi-au umplut sufletul de seninatate, pentru ca am realizat a nu stiu cata oara ca am avut onoarea sa cunosc asa oameni minunati!
De atunci pana acum m-am mai calmat si stiu ca nu e prea tarziu sa incerc sa-i redresez hemoglobina cu ajutorul alimentatiei. Mi se pare ca a fost ca un semnal de alarma sa stiu incotro sa ma indrept si cu ce alimente sa insist la Alex. Deci chiar ma bucur ca i-am facut analizele.
Mi-am dat seama ca intr-adevar nu prea avea de unde sa-si ia acid folic si am tot pus in seara aceea la incoltit niste seminte de lucerna. Acum cum e iarna, am cam neglijat aspectul asta, al verdeturilor. Si stim ce importante sunt. Chiar si Victoria Boutenko povestea cum a ajuns sa aiba multe deficiente pentru ca manca raw vegan dar fara frunze, mai mult fructe si radacinoase.
Suntem mai degenerati decat generatiile anterioare si nici mediul inconjurator nu e in avantajul puilor nostri. Noi am mai crescut la tara, cu hrana naturala, cu aer curat, cu miscare multa. Ei nu au privilegiul asta. Si eu am avut in timpul sarcinii hemoglobina scazuta si sideremia ok, si am tot citit cat e de nociv fierul in exces in sarcina (iar acum am citit ca e letal in primii 6 ani ai copilului daca e dat in exces, au fost multe cazuri de deces). Si am luat spirulina, am baut ceai de urzica, am mancat susan cu miere. Si peste o luna se mirau doctorii ca asa de repede mi-am revenit, ei se asteptau sa-mi creasca nivelurile dupa fierul sintetic abia dupa 2 luni...
Apoi mi-au spus mamicile mele dragi ca valorile sunt (si intr-adevar sunt) foarte aproape de cele normale, deci se poate rezolva usor din alimentatia lui si din a mea. Una dintre mamicile raw-food-iste mi-a adus aminte si m-a indemnat sa cultiv germeni (sprouts) ca sursa de verdeturi pe timp de iarna. Oare cum de uitasem lucrul asta! In modul asta cultiv in casa, e organic, e o plantuta verde si, cel mai important, e o sursa incredibila de nutrienti! In sprouts orice vitamine si minerale ar avea planta matura sunt multiplicati cu 300% si sunt toate usor asimilabile! In plus fiind o planta cu adevarat vie, enzimele sunt prezente si ajuta la digestie! Deci e un aliment minune si eu il uitasem complet. Pe timp de iarna e chiar sursa ideala de verdeturi, acum cand nu avem la dispozitie variante cat de cat naturale de salata verde, spanac si alte verdeturi.
In plus aceeasi mamica m-a sfatuit sa-i dau seminte de chia si hrisca, iar daca nu reusesc sa pun la germinat sprouts atunci sa-i dau pudra organica de suc de orz si de grau. In plus sa-i adaug in alimentatie superfoods, pentru ca sunt niste alimente incredibil de dense in nutrienti (mesquite, maca, lucuma,...). Eu sa ma vitaminizez bine si in plus sa iau omega 3 si fitoplancton marin.
Majoritatea mamicilor mele dragi mi-au spus ca sigur mi-as fi dat seama daca ar fi fost vreun motiv de ingrijorare. Si intr-adevar, cautand care sunt simptomele anemiei, Alex nu indeplineste nici un criteriu. Deci in mod normal nici un doctor nu ne-ar fi trimis la analize pentru ca nu aveam cum sa suspectam asa ceva. Alex e vioi, plin de energie, vesel si alert, neobosit.
O alta mamica mi-a spus ca am intuit bine ca nu e vorba de o anemie feripriva, din cauza sideremiei normale. Si in plus, faptul ca aceasta nu e prea ridicata, se exclud alte forme de anemii microcitare. M-a sfatuit sa acord o atentie deosebita aportului (sau suplimentarii) cu vitamina B12, acid folic, cupru si zinc. In ceea ce priveste elementele seriei albe (limfocite, neutrofile, monocite) m-a sfatuit sa nu ma ingrijorez pentru ca valorile sunt foarte putin iesite din intervalul de referinta, care oricum s-ar putea sa fie de fapt pentru un adult de 70 de kilograme... Limfocitele si neutrofilele sunt putin scazute, ceea ce ar sugera o imunitate mai slaba.
De atunci pot spune ca stiu cauza pentru care limfocitele si neutrofilele au iesit asa. I-au dat maselele de jos exact in saptamanile urmatoare dupa analize, si normal ca in perioada eruptiei dentare imunitatea e scazuta.
Doua dintre mamici mi-au atras atentia ca e posibil ca analizele oricum sa fie eronate, dandu-mi exemple personale de analize gresite cu urmari destul de grave. Intr-adevar, de aceea am insistat sa merg la Synevo pentru ca am sperat ca acolo sa fie altfel decat la laboratoarele din orasul meu. Aici despre cele doua cele mai faimoase laboratoare particulare am cateva povesti chiar de groaza referitoare la analize gresite. Intamplarea face ca una dintre mamici sa aiba experienta analizelor gresite chiar la Synevo...
Si in al doilea rand, intr-adevar nu stim daca valorile de referinta sunt pentru un adult (carnivor) sau pentru un bebelus. Oricum, toate mamicile s-au mirat ca i-am facut analizele chiar daca nu are nici un semn de carenta si nu ne-a indemnat nimeni sa i le facem.
Ce mi-a atras atentia una dintre mamicile raw a fost ceva ce uitasem sa pun la socoteala: si noi adultii la finalul iernii suferim de anemie si de astenie, toate valorile analizelor sunt cam proaste in perioada aceasta la oricine. Dar imediat vine primavara si reincepem vitaminizarea.
De atunci imi tot propun sa ajung la DM sa caut daca exista si la noi in oras un preparat care mi-a fost recomandat de una dintre mamici, cel putin pentru mine, daca nu si pentru Alex, "Kräuterblut" (sange de plante).
Aceeasi mamica mi-a spus ca cel mai bine ar fi sa incep sa-i introduc in alimentatie plante verzi din flora spontana (genial sfat!), sunt singurele care au cu adevarat valoare nutritiva, pe cand in spanacul cumparat de la supermarket nu mai e mare lucru..... Macrisul are un gust grozav chiar si pentru copii si are un continut foarte mare de fier. Si urzicile la fel, eventual crude in smoothie-uri. Si cel mai important, orice ii dau lui sa mananc si eu, ca sa invete prin puterea exemplului. Mi-a mai recomandat sfecla rosie si mei.
Ma bucur ca vine primavara si ii voi da lui Alex din gradina proprie: papadie, macris, urzici, si de la piata voi mai lua leurda!!! Ce dor imi e de leurda! Chiar simt ca isi va reveni cu analizele foarte repede si simt ca e bine ca stiu ca ii lipsesc astea si voi sti pe ce sa insist. Mai ales ca acum e perioada cu cea mai mare astenie de primavara, acum inainte sa iasa soarele si inainte de primele plantute.
Tanti care vinde leurda in piata in fiecare an m-a recunoscut cand a vazut ca-i dau tarcoale si mi-a spus ca nu a aparut inca :)). Datorita iernii prelungite. Dar mi-a zis ca saptamana viitoare sigur apare! Iuhuu!
Si eu m-am cam neglijat, nu mai am grija de alimentatia mea, pentru ca nu prea mi-am gasit timp. Dar voi face un mic efort, pentru ca inca Alex depinde de mine. In toamna cand mi-am facut analizele erau cele mai bune din toata viata mea, dar dupa iarna asta si dupa revenirea hipotiroidismului sigur mi s-au stricat si mie analizele uzuale...
Alta mamica draga (observati ca si daca ele au cunostintele pe care le au din cauza ca sunt specialiste in anumite domenii legate de sanatatea copiilor, eu aleg sa le numesc mame, eventual chiar prietene, pentru ca in acest context mi-au impartasit din cunostintele lor; sper sa nu se supere pe mine ca am ales sa dau mai departe informatiile pretioase si lectiile invatate de la ele) m-a sfatuit sa pun accentul pe alimentele ce contin fier cu biodisponibilitate mare (broccoli, galbenus de ou etc). Pentru a sti cantitatea de fier disponibila in organismul lui am aflat ca se face analiza feritinei (sideremia nu e chiar relevanta pentru cat fier e disponibil). Si pentru a-l face sa manance mai mult mi-a spus sa incerc sa stau cu el la masa, sa laudam impreuna ce mancam etc. Si chiar mi-a trimis o carte speciala pentru copilasii care nu vor sa manance!
O singura mamica a sustinut cu tarie ca e vorba de anemie feripriva si am inteles perfect logica in final:
Fierul exista in organism sub doua forme:
-fierul liber, cel pe care il determinam noi prin sideremie si
-fierul din depozite (maduva).
In cazul unei anemii, se consuma initial fierul din depozite. Daca omul isi face analizele uzuale in acest stadiu, vor iesi minunat. Nimic modificat. Ca sa se depisteze anemia in acest stadiu, ar trebui facuta o analiza speciala, numita feritina serica, dar nimeni nu o cere asa, din prima, decat daca medicul respectiv are o suspiciune puternica asupra diagnosticului. Abia dupa ce fierul din depozite s-a consumat, incepe sa scada fierul seric (sideremia)... La Alex sideremia este in limite normale, dar totusi scazuta... Ceea ce inseamna ca rezervele s-au cam dus.
De ce nu este deficit de B12 sau de acid folic? Pentru ca indicii eritrocitari (cele 3 analize de sub Ht) sunt scazuti. Asta inseamna ca anemia este microcitara... tipic pentru feripriva! Daca ar fi fost de vina lipsa de B12/acid folic, acesti indici erau crescuti, anemia numindu-se macrocitara sau megaloblastica. (Eeee, ce de lucruri noi am invatat?)
In plus anemia prin deficit de B12 apare in special la varstnici, la cei cu gastrita atrofica, la cei cu stomacul rezecat, la persoanele care au o boala autoimuna si produc anticorpi impotriva factorului intrinsec. Anemia prin deficit de acid folic este destul de rara si o intalnim mai ales la consumatorii de bauturi alcoolice, la cei cu boli renale severe, care fac dializa, la oamenii care iau anumite tipuri de medicamente. Se pare ca este destul de greu sa faci anemie prin deficit de acid folic si carentele alimentare sa fie singura cauza.
Restul analizelor care sunt modificate m-a sfatuit sa nu le bag in seama; cu siguranta daca le-am reface ar avea alte valori sau ar fi perfect normale. Poate puiul a fost un pic racit in ultima vreme si de aceea neutrofilele (pot sa scada in infectii bacteriene si virale) sunt scazute si monocitele usor crescute (astea mai cresc si in reactii alergice, dar iarasi, nu credem ca-i cazul lui Alex). Cum am mai zis, de atunci mi-am dat seama ca "infectia" vazuta la analize a fost eruptia dentara, cu tot cu febra aferenta.
Aceste raspunsuri ale fetelor m-au dus cu cercetarile mult mai departe, si mai ales m-au ajutat sa-mi organizez gandurile.
Deci am ajuns la concluzia ca va trebui in prima faza sa ii suplimentez alimentatia (si de fapt si mie) cu alimente bogate in acid folic, am mai gasit in multe locuri ca anemia de acid folic cauzeaza deficiente in fabricarea celulelor albe, deci asta ar explica valorile scazute de monicite si celelalte analize din josul tabelului. Asta inseamna: sprouts, raw organic wheatgrass juice powder (ca inca nu ma pricep sa-l fac si sa-l storc), raw organic green barley powder, sa ii dau mai multa spirulina, mai mult spanac, broccoli, etc.
Lactate inca nu i-am dat niciodata, de aia ma gandeam si eu pentru B12 sa ii fac iaurt din lapte crud de vaca sau de capra. Recunosc ca cu cel de vaca am ceva emotii si din cauza ca am citit atatea rele despre el (cate ravagii face in organism), si din cauza riscului de TBC.
Totusi, dupa ce am studiat mai mult, am vazut ca in cazul anemiei feriprive la copii se recomanda scoaterea din alimentatie a lactatelor de vaca. Laptele de vaca se pare ca provoaca anumite hemoragii la nivel intestinal, nevizibile in scaun, dar care dau anemie in timp scurt. Peste tot am dat de aceasta recomandare, chiar si pe site-uri banale de copii. Asa ca introducerea laptelui de vaca a fost amanata. Am zis ca vom incerca laptele de capra, in forma de lapte fermentat (care e mult mai usor digerabil decat laptele dulce) si kefir. Probabil ca voi scrie despre beneficiile kefirului la timpul potrivit. Deocamdata, cateva saptamani nu avem acces la laptele de capra, pentru ca ele acum au ieduti (care imediat isi vor pierde viata, mult prea devreme, dar asta e alta poveste trista...). Stiati ca laptele de vaca se digera in mai mult de 24 de ore, iar cel de capra in 20 de minute?
Pentru fier, ma gandeam sa ii dau mai mult susan, spirulina, migdale, suc de sfecla rosie, fasolifere (ii dau rar pentru ca inca il afecteaza la burtica), galbenus de ou, smochine, caise uscate, prune uscate, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, caju, broccoli, spanac si alte legume cu frunze verzi, frunze din flora spontana. Si la fiecare masa de fier sa fiu sigura ca are si o sursa de vitamina C, ori sub forma sucului de lamaie, ori sub forma fructelor si legumelor crude.
Alex pana la mijlocul lui decembrie manca extrem de putin, cel mult o lingurita de bebe de solide pe zi! Si fierul stocat in organism (la nastere) incepe sa se piarda din momentul introducerii solidelor, deci de la 6 luni jumate e mult pana la 1 an si doua luni, probabil organismul se astepta sa inceapa sa primeasca deja din alimentatie mai mult fier.
Apoi in decembrie a inceput sa manance legume (morcovi, cartof, din astea mai fara gust ii plac) si cereale. Adica eu ma bucuram cand manca vreo 10 ml intr-o zi, in 24 de ore! In luna ianuarie a inceput sa manance fructe cu mine, adica musca de vreo 2 ori dintr-o felie subtire de mar, si dintr-o bucata de banana. Abia in luna februarie a inceput sa manance lapte de nuci sau seminte, cu cereale. Acestea au mult fier dar probabil ca inca n-au apucat sa ii refaca rezervele.
Eu si de aceea suspectam o lipsa de acid folic, pentru ca de asta vara nu prea a mai mancat alimente verzi. Foarte rar ii dadeam putin praf de spirulina. In rest spanac a mancat o data, si alte chestii verzi deloc.
De asta as mai incerca vreo doua luni prin alimentatie, mi se pare mult mai sigur si mai placut si pentru el (fierul ala sintetic am inteles ca da probleme digestive). La urma urmei as fi in stare sa-i dau si carne decat medicamente, ca mi se pare mai natural sa reglezi ceva din alimentatie decat sa dai medicamente. Normal ca ii voi da fier daca va trebui, nu am ceva impotriva lui, ca si cum ar fi antibiotic de exemplu. Dar mi se pare mai problematic decat orice alt mineral, pentru ca am si citit de niste decese ale unor copii sub 6 ani care luau suplimente de vitamine si fierul s-a acumulat si se pare ca e foarte toxic daca e luat daca nu e necesar, deci probabil acei copii nu erau anemici.
Ziceam ca as incerca prin alimentatie intai tocmai pentru ca doar de o vreme a inceput sa manance si poate analizele inca nu au apucat "sa-si dea seama" ca el a inceput sa manance :D.
Partea proasta e ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ... De cand am luat aceste decizii Alex s-a hotarat, datorita eruptiei maselelor, sa nu mai manance. Are zile in care nu mananca nimic in afara de lapte. Si de o luna, de la analize (chiar daca atunci eram multumita de cum manca), in majoritatea zilelor mananca doar rondele de orez. Refuza legumele, refuza laptele de nuci/seminte, refuza fructele, refuza galbenusul de ou, refuza aproape orice solid. De o luna deja... Culmea e ca sta bine la cantar.
Am gasit doua linkuri foarte faine legat de anemie:
- http://www.naturalnews.com/029660_anemia_diet.html
- http://www.naturalnews.com/025978_iron_body_oxygen.html
Recunosc ca ma cam enerveaza faptul ca trebuie sa luam suplimente, mi se pare ca inseamna ca ceva nu e ok in dieta. Adica poate mai bine adaug carnea in dieta daca e necesara. Pe de alta parte, anemia pe glob e in proportie de peste 50% si nu sunt atatia vegetarieni. Chiar s-a observat de fapt ca procentul de anemici in grupurile vegetariene este egal cu procentul de anemici in grupurile omnivore. Deci alta e problema, nu lipsa carnii. Chiar ar fi interesant de aflat ce au in comun anemicii omnivori cu anemicii vegani sau vegetarieni.
Dar daca nu voi reusi sa-i modelez hemoglobina prin alimente, probabil ca vom lua suplimente. In prima faza ar trebui sa iau macar eu suplimente. O mamica mi-a recomandat de pe site-ul lui Shazzie, detoxyourworld.com, sa iau fier ionic. Intr-adevar, daca as dori sa-i dau un supliment de fier, atunci as alege unul natural. Si in plus, am mare incredere in Shazzie, pentru ca si in cartea ei, Evie's Kitchen, e incredibil de sincera cu orice problema a intalnit cu fetita ei pe care o creste raw. Nu idealizeaza deloc alimentatia raw. E incredibil de obiectiva. Si cat am cercetat pana acum despre acest fier ionic, am dat doar de lucruri bune. Putine informatii am gasit, dar cele pe care le-am gasit sunt ok. Se pare ca acest fier este foarte usor de absorbit, in proportie de aproape 100% (pe cand suplimentele normale de fier sintetic se absorb maxim 20%). In plus, fiind din surse naturale nu numai ca e mai sanatos, dar nu se poate intampla nimic rau daca e luat in exces. Nu stiu daca toata lumea stie, dar la copii suplimentarea cu fier sintetic trebuie facuta sub o stricta supraveghere medicala, cu analize periodice. Ce mi-a mai placut la acest fier ionic e ca nu contine zahar si tot felul de conservanti, ci numai apa pura si fier extras din vegetale. Acum suntem in curs de "cumparare" :D. O sa mai cumpar in plus si argint ionic pentru functia sa incredibila anti-virala. Am comandat de pe alt site, din State, si va fi putina birocratie, cu transportul, cu vama. Daca nu vom reusi de acolo, voi reveni la detoxyourworld. Dar acest supliment este chiar foarte bun din cate am citit pana acum.
Asadar, chiar daca Alex nu arata ca ar avea lipsa de fier, acid folic sau B12, planul meu e urmatorul:
- in fiecare zi sa aiba o masa de lapte din nuci/seminte + fructe uscate inmuiate in apa cu o seara inainte (caisele uscate si smochinele au un continut fantastic de fier)
- in fiecare zi la masa cu legume sa aiba ceva cu mult fier, deci unul din urmatoarele: galbenus de ou, mazare verde, fasole verde, spirulina, raw wheatgrass juice powder, broccoli, spanac si altele enumerate mai sus la surse de fier...
- la aceeasi masa sa aiba ceva bogat in vitamina C, pentru absorbtia fierului. Ori incorporat in piure, ori separat.
- nu ma grabesc cu introducerea lactatelor, nu e momentul potrivit. Si cand o voi face, o sa aleg iaurtul din lapte de capra, si nu zilnic.
- de cand i-am facut analizele am pus la germinat lucerna pentru el si ridichi pentru mine (astea sunt mai iuti, nu ii pot da lui). Dar nu reusesc sa-l lamuresc sa manance vlastarii astia, nici goi, nici blenduiti in legume sau in fructe. Speram ca va trece repede perioada lipsei poftei de mancare si intre timp sa incerc sa fiu eu ultra-vitaminizata-mineralizata, ca sa ii ofer laptic bun.
- vitamina B12 are suficienta din laptele matern si din galbenusul de ou
- fierul sintetic sper sa fie ultima optiune pentru ca da constipatie, diaree, dureri mari de burta, e toxic in cantitate mai mare, nu se absoarbe bine.
Lucrez la postarea asta de o luna, si o tot abandonez. Se cam vede ca nu e scrisa dintr-o lovitura, dar o postez pentru ca am aflat ca sunt mamici care asteptau parerea mea despre anemii. Mi-a scris o mamica ingrijorata ca medicii o preseaza datorita anemiei sa renunte la alaptat. Sunt surprinsa cum niste medici pot gandi asa, cand orice medic ar putea sa stie ca laptele de vaca provoaca anemie. Si daca se renunta la alaptat, trebuie introdus ori laptele de vaca, ori formula din lapte de vaca. Vor spune medicii ca aceasta formula are fier sintetic adaugat. Pai atunci il poate da si direct copilului alaptat acel fier sintetic, si tot va fi mai bine decat formula din lapte de vaca, nu? Asta ca sa nu ma leg de trauma unui copil intarcat fortat.
Despre fier, mai multe aici: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=70. Derulati pana la "Food Sources" daca nu aveti rabdare sa cititi tot. Dar merita citit si pentru a invata multe, de exemplu, sa nu se dea lactate la aceeasi masa cu sursele de fier, pentru ca absorbtia fierului e blocata de calciu. Si in plus, sa suplimentam alimentatia cu surse de vitamina C, cupru si vitamina A pentru un nivel bun de fier. De multe ori o anemie ar putea insemna de fapt o lipsa a cuprului in alimentatie!
Va dorim multa sanatate!
Editez ca sa mai adaug niste date. Mi-a amintit draga mea Dana de quinoa si amarant ca surse bune de fier.
Asa ca m-am gandit sa scriu aici alimentele bogate in fier recomandate de Shazzie in cartea Evie's Kitchen. Din moment ce oxalatii din spanac si fitatii din cerealele integrale si din nuci limiteaza cantitatea de fier absorbita de corp, Shazzie alege cu atentie acele alimente care sa aiba un fier in cantitate cat mai mare usor asimilat de organism. Mai ales ca aceste alimente au si cantitati mari de vitamina C, care ajuta la absorbtia maxima a fierului. Fermentarea, germinarea si inmuierea in apa a acestor alimente cresc si mai mult cantitatea de fier si absorbtia lui.
- Suc de iarba de grau - 56 mg de fier per 100 g
- Spirulina - 28.5 mg /100 g
- Amarant - 15 mg /100 g
- Fistic - 14 mg /100 g
- Seminte de dovleac - 11.2 mg /100 g
- Seminte de susan - 10.4 mg /100 g
- Quinoa - 9.3 mg /100 g
- Rosii uscate la soare - 9.09 mg /100 g
- Miso din orz - 8.6 mg /100 g
- Fructe de Goji - 8.42 mg /100 g
- Bob (lat. vicia faba, eng. broad beans) - 6.67 mg /100 g
- Seminte de floarea soarelui - 6.8 mg /100 g
- Patrunjel frunze - 6.2 mg /100 g
- Caise - 4.1 mg /100 g
- Smochine - 4.2 mg /100 g
- o lingurita de verdeturi marine are fier cat o farfurie plina de broccoli si calciu cat o jumatate de cana de lapte
Shazzie se orienteaza cu doza zilnica recomandata de fier dupa standardul canadian, pentru ca e mai strict decat cel britanic:
- 0 - 6 luni - 0.27 mg pe zi (din laptele de mama)
- 7 - 12 luni - 11 mg pe zi (din lapte de mama si mancare solida)
- 1 - 3 ani - 7 mg pe zi (din lapte de mama si mancare solida)
- 4 - 8 ani - 10 mg pe zi
- 9 - 13 ani - 8 mg pe zi
- 14 - 18 ani - 11 mg pe zi (b), 18 mg pe zi (f)
- 19 - 30 ani - 8 mg pe zi (b), 18 mg pe zi (f)
- 31 - 50 ani - 8 mg pe zi (b), 18 mg pe zi (f)
- 51 - 70 ani - 8 mg pe zi (b), 8 mg pe zi (f)
- in sarcina - 27 mg pe zi
- in alaptare - 10 mg pe zi
Din cartea lui Ruth Yaron, Alimentatia copilului, aflam despre urmatoarele surse bune de fier (le da ca si miligrame in gramaje de cat considera ea o portie din aceste alimente):
30 g teff rosu - 21.14
30 g seminte de in - 12.26
30 g teff alb - 5.85
30 g seminte de dovleac - 4.25
1/8 ceasca pastai de soia - 3.65
1 lingura melasa - 3.50
2 linguri seminte de chia - 3.65
1 lingura germeni de grau prajiti - 2.58
1/8 ceasca linte - 2.17
1/8 ceasca fasole neagra - 2.00
1 lingura drojdie de bere - 2.00
1/8 ceasca quinoa - 1.97
30 g seminte de floarea soarelui - 1.92
1/8 ceasca fasole rosie - 1.89
1/8 ceasca amarant - 1.86
1 lingura germeni de grau cruzi - 1.82
1/8 ceasca fasole mung - 1.75
30 g nuci caju - 1.70
1/8 ceasca fasole comuna - 1.68
1/8 ceasca fasole de Lima - 1.67
1/8 ceasca naut - 1.56
30 g tofu - 1.49
1/8 ceasca fasole pinto - 1.41
30 g arahide - 1.28
1/8 ceasca fasole nordica - 1.25
1/8 ceasca fasole adzuki - 1.22
1/4 ceasca prune uscate gatite - 1.21
1 lingura melasa medie - 1.20
1 lingura cereale imbogatite cu fier - 1.10
1/8 ceasca mazare sparta - 1.09
1/2 ceasca lapte de soia - 1.05
30 g migdale - 1.04
1/4 avocado - 1.02
30 g nuci braziliene - 0.97
30 g alune - 0.93
1 lingura tahini - 0.90
1 banana rosie mica - 0.80
1/2 ceasca capsuni - 0.75
1/8 ceasca mei - 0.75
1/2 ceasca afine - 0.70
30 g nuci - 0.69
1/8 ceasca orz - 0.63
1 banana pitica medie - 0.63
1/8 ceasca triticale - 0.62
1/2 ceasca suc de rosii - 0.60
1 galbenus mare de ou - 0.59
1 lingura unt de migdale - 0.59
1/8 ceasca faina din grau integral - 0.58
1/8 ceasca boabe de secara - 0.56
1/2 ceasca zmeura - 0.56
1/8 ceasca malai integral - 0.52
1/8 ceasca hrisca - 0.51
P.S. Toate randurile astea de la editare le mai scrisesem o data si mi s-a blocat calculatorul. "Desteptul" de blogger nu salveaza automat atunci cand editezi, ca atunci cand scrii o postare noua. Asa ca pierdusem tot :D.
Exorciz-alergare
Acum 2 luni
Oau, cata documentare, m-ai pus pe ganduri cu postarea asta...noi avem anemie feripriva descoperita prin analize de sange la doua luni, se pare ca din cauza mea, adica a faptului ca am avut eu anemie in sarcina, cel putin asta a fost explicatia doctorului. Bebe a luat fier (sintetic) si acum trebuie sa repetam analiza de sange, sa vedem cum stam. La el anemia s-a manifestat prin lipsa poftei de mancare si paliditate. Speram sa fi scapat.
RăspundețiȘtergereBlogul tau este o sursa valoaroasa de informatie! Multumim.
RăspundețiȘtergereSper ca planul tau sa dea roade si sa reusiti sa scapati de anemie doar cu ajutoarul alimentatiei. Multa sanatate amndurora! :) Asteptam vesti bune.
Buna Ralu,
RăspundețiȘtergereNu stiu daca tu iti amintesti, eu am trecut cu Anda la fix un an si 4 luni. Manca la fel, 100 ml de solide, mult mai putin diversificat decat alex, eu deja incepusem sa-i dau si junk food (corcanele) in masura in care le primea si pe astea - incepuse sa refuze totul - si cand a avut micuta ei anemie - in prag de raceala - i-am dat spirulina in suc de portocale. Eu nu am de unde sa scot totul bio, dar mai gasesc ceva ce seamana a mancare cat e cat normala in piata fara pretentii unde stau. Unii vin si vand ilegal pe langa piata, aia au marfa cea mai normala :))
In sfarsit, e prea dimineata sa fiu coerenta, voiam sa iti spun ca nu esti singura si ca in general copiii ies cu lipsa de fier inainte de pusee de crestere, inainte de raceli sau cand sunt raciti, etc. Si totusi cresc mari si sanatosi.
Cred ca revin de la munca, dupa ce ma trezesc.
Raluca jos palaria!
RăspundețiȘtergereRaman impresionata de dorinta ta de-a invata ceea ce te preocupa.
La subiect nu stiu ce sa te sfatuiesc.
Am fost anemica,copil fiind.La un moment dat,pe la 12 ani,am avut probleme ceva mai mari si atunci a fost nevoie sa fie suplimentat fierul.
Acum,ca adult sunt ok.Analizele in parametri normali.Am noroc ca aici,reusesc sa duc o dieta sanatoasa.Cu multe legume de tot felul si pe parcursul iernii.
Va doresc sanatate maxima!
Cristina, la doua luni? Uau, cum de i-ati facut atunci analize? A, de fapt chiar mi-am amintit ca o doctorita aiurita (din alte motive spun asta) i-a facut si lui Alex hemoglobina pe la 2 luni si ceva si o avea in interval, dar la limita de jos. Mi-a recomandat fier dar dupa ce am citit mai multe nu i-am dat. Citisem ca nu e recomandata inainte de 6 luni suplimentarea cu fier.
RăspundețiȘtergereIdeea e ca ei fura tot ce pot din organismul mamei, deci daca mama e anemica asta nu inseamna ca si bebe este. O explicatie a anemiei asa de intalnita la noi ar fi taierea cordonului ombilical mult prea devreme. El trebuie lasat pana nu mai pulseaza, pentru ca tot acel sange trebuie sa intre in corpul copilasului si doctorii de la noi il taie...
Si am impresia ca voi sunteti pe formula, nu? Ar fi o explicatie laptele de vaca in cazul asta.
Oricum, paliditatea nu e un semn sigur. Eu si tatal meu suntem mai "galbeni" (si bunicul era). Nu ne inrosim nici cand stam la soare sau in sauna. Noi ne bronzam direct, avem doar paleta galben-maro :)).
Stiu ca despre mine s-ar putea spune ca sunt anemica, dar tatal meu nu e. Asta acum apropo de omnivori-vegetarieni. Toata viata am avut hemoglobina 8-9. Si cand mancam carne. Poate asta e normalul la care ma simt bine, pentru ca niciodata nu am fost obosita cand eram copil. Sau sa nu am pofta de mancare :)). Apoi in sarcina m-am straduit cu spirulina si susan si urzica si am ajuns la 11.8, maximul vietii mele. Apoi continuand cu susan si spirulina, am ajuns asta toamna la 12.5, nu am avut asa mare hemoglobina niciodata :)). Si nu, nu ma simt mai energica decat inainte de Alex :)))))).
Revenind la semnele voastre, nu stiu ce sa spun de lipsa poftei de mancare. Alex nu vrea sa manance solide, dar are o pofta incredibila de lapte :)))).
Hai ca vad ca m-am trezit prea glumeata, e vina soarelui de afara. Sper sa o rezolvati si voi, si din alimentatie, si din suplimente! Sanatate multa!
Gabi, asa de frumos imi scrii tot timpul! Multumesc mult! Te imbratisez!
RăspundețiȘtergereZoozie, ai mare dreptate! Plus ca e finalul iernii, deci e cel mai de jos nivel posibil... Pupici!
RăspundețiȘtergereSabina, multumesc! Nu cred ca merit, ca e cam aiurita postarea, dar multumesc! Conteaza mult alimentatia sanatoasa, ai dreptate! Si eu cred ca japonezii mananca mai putine lactate, nu? Pupici!
RăspundețiȘtergereCe sursa minunata de informatii esti:)
RăspundețiȘtergereVroiam sa te intreb despre germeni. Si eu as vrea sa-i dau Andreei, dar nu stiu nici care ar fi cei mai folositori (as pune in ghivece si nu am mult loc, deci trebuie sa aleg...)si nici cum...
Ma ajuti?:)
Roxana se gasesc la supermarket germeni de grau, poti incepe cu astia. Poti incerca sa-i amesteci in iaurt sau fructe, aduc a nuci verzi ca si gust.
RăspundețiȘtergereFetelor, am mai adaugat niste date cu alimente bogate in fier. M-am gandit sa trec si ca si comentariu, ca sa va uitati mai sus inca o data :D
RăspundețiȘtergereRoxana, in pamant se pun doar cand vrei plantutele verzi, nu germenii. Adica iarba de grau (fara boaba ce da radacina, germenele) sau plantute de floarea soarelui.
RăspundețiȘtergereIn rest e foarte simplu in borcanase sau in recipiente speciale de germinat. Hai ca incerc maine sa incropesc o postare cu asta ca sa ramana vizibila pentru mai multa lume.
A, si dupa cate am citit, la copilasi cei de lucerna (alfalfa) sunt mai potriviti pentru inceput.
RăspundețiȘtergereZoozie, mersic de ideee. O sa ma uit:)
RăspundețiȘtergereRaluca, o sa caut borcanase. Astept postarea:D
Raluca@ dupa ce am eliminat pe rand diverse cauze pentru care bebe refuza biberonul (da, noi eram si suntem pe formula, n-am reusit sa-l conving pe bebe sa pape san, i-am dat laptic muls cat am avut, pana pe la o luna), avand in vedere si paloarea lui, pediatra s-a gandit la anemie...iar eu legat de analize nu ma gandesc de doua ori...asa am ajuns sa-l intepam in degetel la doua luni (nici n-a sesizat ca i s-a luat sange)...si acum trebuie sa repetam intepatura. Si bebele meu e energic rau, cu tot cu anemie:)
RăspundețiȘtergereCristina, imi pare tare rau ca ati avut asa probleme. Si noua ne-a fost greu la inceput. Plangea cand il puneam la san, de la vreo 2 saptamani, pana la 10 luni. Si nu puteam sa-l alaptez decat daca il adormeam intai. Apoi sugea mult si bine. Normal ca toate astea, adormitul si alaptatul, plimbat si leganat si dansat si scuturat prin camera. Am incercat sa-i dau si biberon cu laptele meu, dar nu de la inceput, si nu a stiut sa bea din el. A plans cu el in gura pentru ca ii era foame si simtea mirosul laptelui si nu stia sa bea.
RăspundețiȘtergereLa noi refluxul a fost de vina, cred eu.
Raluca,japonezii cred ca mananca mai putine lactate.
RăspundețiȘtergereEu cumpar insa,am in casa mereu iaurt,branza,lapte,smantana.
Sotul la un moment dat,insista sa mai renunt la lactate.
Japonezii,la gatitul traditional,nu folosesc deloc lactate.Nu au asa ceva in cultura culinara.
Insa,gatind si in stil european sau american,au inceput sa fie folosite mai des.
Va tin pumnii! Eu sunt absolut sigura ca o sa reusiti sa tineti asa situatia "in frau" si ca o sa fie totul bine!
RăspundețiȘtergereRaluca seminte de in i-ai dat vreodata lui Alex? Dupa 8 luni as incerca sa-i dau si eu lui Matei pt constipatie si de ce nu si pt fier ca vad ca e o sursa buna. Insa mi-e putin teama sa incerc. As vrea sa mai stiu ca si alti bebelusi au manacat. In grupul meu bebelusii merg pe schemele clasice de alimentatie si nu stiu ce-i ala orez brun, ce sunt semintele, nucile s.a. Si cu sucul de iarba de grau cum e? De unde il cumperi? I-ai dat lui Alex si cand era mai mic?
RăspundețiȘtergereTe pup!
Sabina, multumesc de lamuriri!
RăspundețiȘtergereMimi, iti multumesc din suflet!
Oana, am incercat sa-i dau niste flax crackers (daca vrei sa cauti reteta pe net). Pe scurt pun semintele in apa seara si dimineata le mixez cu tot cu gelatina formata. Apoi mai pun putina faina de hrisca, sa nu fie gustul de in asa pregnant (am invatat de pe blogul lui Mimi, de mai sus). Si amestecul asta il intind pe o foaie de copt pe calorifer. In vreo 4 ore e gata uscat. Dar lui Alex nu i-a placut. Nu ii plac nici smoothie-urile, asa ca nu stiu cum ii voi da seminte de in. Dar in general orice seminte si nuci sunt mai usor digerabile daca sunt lasate in apa cateva ore.
Oricum, inul nemacinat (ori crud, ori inmuiat) va iesi cum a intrat :D.
Suc din iarba de grau mi-a fost groaza sa fac, nici nu am aparatura. Asa ca mi-am cumparat praf bio si crud (raw), ca sa ii fie pastrate enzimele. De la magazinul rawz (bucurie bunastare hrisca). Eu numai dupa 1 an i-am dat cred, dar Shazzie i-a dat fiicei ei de la 6 luni.
Pupici!
Multam mult pt informatii!
RăspundețiȘtergereDespre in eu ma gandeam sa-l las in apa pana dimineata, sa-l macin si sa ii pun o jumatate de lingurita in iaurt (cum am citit in cartea lui Ruth Yaron) sau in orice alt terci. :) Ma gandesc ca asa nu se mai simte gustul. Crezi ca nu si-ar mai face efectul?
Te pup!
O, ba da, e perfect! Pupici!
RăspundețiȘtergeremultumesc, multumesc inca o data. am aici tot ce am nevoie.xoxox
RăspundețiȘtergereMaria, nu-i pentru ce, te tin la curent. De exemplu acum noi avem fierul ionic de la Shazzie, dar nu reusesc sa-l lamuresc sa-l bea...
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereAm ajuns dintr-o intamplare pe blogul tau.Felicitari,in primul rand!Este minunat ce faci!
Referitor la analize,i-ai facut si o electroforeza a hemoglobinei?Eu de cand ma stiu am avut hemoglobina sub limitele normale.Se datoreaza unei talasemii minore.Nu este nimic grav,numai ca in cazul asta fierul este interzis!
Ema, multumesc mult! Uite, eu credeam ca doar feritina am omis-o, dar ai mare dreptate, cunosc persoane cu talasemie si trebuie sa aiba grija. Multumesc inca o data! Multa sanatate!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru research-ul tau. De acord cu Ema in privinta electroforezei si a feritinei. N-ar strica sa-i verifici si valoarea reticulocitelor. Se poate lua sange din degetel. Multa sanatate!
RăspundețiȘtergereLore, multumesc mult de tot! Ce lucruri importante am aflat cu ajutorul vostru! Multa sanatate si voua! Multa, multa! Vrem numai vesti bune! :)
RăspundețiȘtergereInteresanta, folositoare si muncita postare :) Sper ca intre timp ati rezolvat.
RăspundețiȘtergereDaca vrei poti face kefir cu lapte de capra.
SSucurile din iarba si smoothie nici cu paiul lui Alex nu-i place sa bea? Ai mei copii vor pai la orice le pun in pahar. Doar ssa au baut smoothieul de spanc :))
Susanul macinat cu miere e excelent. Si sfecla rosie. si semintele de dovleac :)
spirulina si raw wheatgrass juice powder de unde iei?
In toamna avea mai bune analizele, in conditiile in care era inca aproape exclusiv pe tzitzi. Nu manca nimic din ce as fi vrut eu. Uneori cerea macaroane (de atunci a trecut prin vaza vinetelor, si acum e la ciuperci :D, adica alimente unice pe care le accepta intr-o perioada lunga de timp). I-am cumparat fierul de la Shazzie, dar nu ii place, desi e o apa cu un gust mai metalizat. Am apucat sa-i dau putin atunci, in primavara, vreo 2 saptamani. Si de atunci are dintii innegriti, cred ca am si scris pe tema asta.
ȘtergereNu bea nimic. Adica si apa el bea doar cateva guri pe zi. Uneori vrea de la mine dimineata "apa verde" (apa cu spirulina si chlorella) si apa cu lamaie. Nu ii prea place nimic dulce. Din grupa semintelor si nucilor, ii plac un pic caju-ul si nucile noastre, dar rar, ce sa zic, cam o data pe luna?
Spirulina si praful ala de grau si majoritatea prafurilor le iau de pe beorganic.ro sau luam pe vremuri de la bucuriebunastarehrisca.blogspot.com (actualul rawz.ro). Dar beorganic sunt importatori, deci logic ar fi sa fie mai ieftine la ei. De acolo iau si lucuma pentru tort. Si carobul (roscovele) pentru cafeluta lui Alex :D.
Aaaa. eu acum am vazut bine data. era martie 2011, nu martie 2012
RăspundețiȘtergere:)) :))
Oricum ai luat decizii bune. Dar dece nu bea apa?
Eu le-am dat intr-un timp la ai mei apa de argint.
Nu vroiau sa-l bea dimineata. Atunci am tot inventat povesti, cu un personaj (sau mai multe) care beau apa cu putere, apa vie, apa cu vitamine, etc; le mai puneam si desenele cu Oraselul Lenes in care Sportacus mananca numai lucruri bune, si evident ca si bea numai bauturi cu putere :) asa ca dupa poveste, sau in timpul ei le dadeam sa bea argint coloidal. pe urma s-au obisnuit. imi spuneau ei mie sa le dau apa cu putere :))
Acuma, primul lucru dimineata cand se trezesc e sa bea apa. amandoi
Susuri proaspete de fructe bea?
El nu prea bea apa de felul lui. Stiu ca pe la un an jumate eram disperata si nu stiam cum sa-i las la indemana cani de toate felurile, pahare de toate felurile, si din alea speciale cu cioc sau cu pai. O gura lua atunci pe zi, si gata. Bine, el nici nu prea mananca, asa ca poate de aceea nu simte nevoia sa bea apa. Acum ca a inceput sa ciuguleasca putin, bea cam 100 ml pe zi... In rest, tzitzi asa, la litru probabil :)). Suc de fructe cere doar cand mergem undeva si vede. Acasa daca ii fac nu vrea.
ȘtergereApa cu argint ionic am si eu, am inteles ca e mai putin toxic decat cel coloidal. Am incercat o singura data sa-i dau, la o raceala, si nu a vrut. Povestea ca se face mare si puternic era expirata de cand incercam sa-l conving la o raceala sa ia un pic de miere.
sakura, uiti cu cine vorbesti :)). El si la 2 ani inca avea saptamani, nu zile, de alaptat exclusiv :D.
Nu uit nu uit! Cum sa uit?
RăspundețiȘtergereCa doar asa e si fiica mea :))
Alaptata toata ziua. Mancarea de la gradinita nu-i place. ca deh. acasa mama ei ii facea doar mancare originala :))
Si acum acasa ciuguleste ca o pasarica si pe urma se intinde catre rezervor ;)
Apa de argint ionic de unde ai?
de pe site-ul lui Shazzie. detoxyourworld.com
ȘtergereDau viata topicului cu o intrebare :) semintele de in trebuiesc rasnite musai? Daca le pun la blender impreuna cu apa in care au stat n-o fi bine?(n-am rasnita).
RăspundețiȘtergereSi al meu baiat a fost diagnosticat cu anemie la 11luni(si in sidermie se vedea) dar nu prea dormea,nu prea manca solid(e tzatzist mare)..deci se vedea.ii dau fier sintetic(deh,asa am apucat) si doarme cam doua somnuri de 1,5 ore pe zi (de la 3luni de viata dormea maxim 4somnuri de 30min pe zi),mananca solide calumea(s-a si ingrasat 700g de la 11luni la 1an).nu dadeam importanta lucrurilor astora..nu eram de acord cu suplimentele...dar uite ca pana la urma....
E perfect si blenduite dupa ce sunt inmuiate. Important e sa nu intre intregi in stomacul lor cred. Si blenduite dupa inmuiere banuiesc ca stii ca ies niste flax crackers buni de tot :D.
Ștergerehttp://nourishedkitchen.com/iron-deficiency-breastfed-baby/
RăspundețiȘtergereexista un link pt a putea achizitiona fier ionic? preferabil in Romania?
RăspundețiȘtergereIn Ro nu stiu. Eu l-am luat de la detoxyourworld.com.
ȘtergereMinunat articol chiar si acum dupa atatia ani de cand l ai scris. M a ajutat mult si iti multumesc.esti minunata
RăspundețiȘtergereBuna! Ce parere ai despre vaccinare? De recomandat sau evitat?
RăspundețiȘtergere