Stiu ca ar fi fost frumoasa postarea asta pusa bine la punct, cu proprietati ale germenilor in general, cat sunt de sanatosi si minunati, si in amanunt cu calitati ale fiecarui sortiment. Dar asta ar insemna multa munca si nu am atata timp. Din moment ce v-ati hotarat sa mancati germeni, nu mai are rost sa va lamuresc :)). Trebuie doar sa stiti ca au de cel putin 3 ori mai multi nutrienti usor asimilabili si sunt hrana vie, plina de enzime, usor digerabila.
Procesul pare complicat doar pana cand iti dai seama cum se face. Apoi e floare la ureche si ajunge chiar sa-ti placa, exact ca si cum ai avea o gradina si ai satisfactia ca din mana ta iese ceva, creezi viata :).
De ce avem nevoie?
Cel mai usor mi s-a parut a fi de germinat intr-un borcan. Dar nu am gasit la noi de vanzare un capac din sita metalica de pus pe borcan. Tifonul tine umezeala deci nu ar fi fost bun. Dar cu un capac metalic cu sita pus pe borcan si rasturnat borcanul cu capul in jos, usor inclinat, se poate germina orice.
Cum ne arata aici wikipedia, sunt chiar borcane speciale cu capac de plastic, care au un suport ce le tine inclinate. Vad ca acest borcan e exact firma (A. Vogel) cutiei mele de germinat.
Pentru ca nu am gasit borcanase, eu mi-am cumparat prin intermediul unui magazin tip plafar o astfel de ustensila de germinat: http://www.avogel.ca/en/shop/health_food/bio-snacky_original.php. Se poate si fara asa ceva, se poate si cu ustensile mai complicate, le gasiti online.
Sau se poate cu o punga de strecurat laptele de nuci si seminte. Pe site la Ligia gasiti cele mai ieftine pungi si mai gasiti mai jos si germinatoare mai performante. Si storcatoare de iarba de grau, pentru obtinerea sucului de grau, daca veti dori. Sau puteti sa va faceti o astfel de punga dintr-un material de organza eventual.
Bun, deci aveti borcanul sau aparatul sau punga. Mai trebuie sa va procurati semintele, de la magazine gen plafar sau de pe internet. Trebuie sa fie seminte speciale de germinat. Atentie, nu seminte de la magazine de gradinarit, pentru ca acelea sunt tratate. De lucerna, de broccoli, de ridichi, de mustar, de kale, de fasole mung, de quinoa etc.
Si mai aveti nevoie de apa pura, nu apa de robinet. Nu numai pentru ca nu vreti sa beti clor, dar si pentru ca majoritatea semintelor nu vor creste cu apa clorurata. Deci apa de izvor pe cat posibil.
Tehnica
La aparatul meu eu ascult de instructiuni si pun apa si se scurge si repet asta de doua ori pe zi pana cand am germenii cum arata in reviste :D. La borcanase si alte improvizatii se spune ca trebuie sa le lasi vreo 10-12 ore (mai mult sau mai putin, depinde de fiecare samanta in parte) in apa cat sa le acopere. Apoi le limpezesti bine si le lasi sa se scurga bine de toata apa, sa nu ramana apa pe ele, ca apoi se strica. De doua ori pe zi le uzi, le limpezesti, dar la fel, sa se scurga toata apa. Cand crezi ca sunt gata, cu primele frunzulite iesite afara, te asiguri inca o data ca nu au apa pe ele si le poti pune la frigider ce nu mananci imediat.
Despre cresterea plantutelor pe pat de pamant voi da cateva linkuri dar nu am facut niciodata. E vorba mai mult de cresterea ierbii de grau (wheatgrass), extrem de sanatoasa, si cresterea plantutelor mici de floarea soarelui.
Acum cateva linkuri:
Cum se germineaza la clinica raw Tree of Life (de citit in mare si comentariile la toate filmuletele astea de la renegadehealth)
Cum sa germinezi hrisca, ovaz si seminte de floarea soarelui
Cum sa germinezi intr-un borcan
Despre sprouting, wheatgrass si barleygrass
Aici descrisa putin tehnica, si sunt dati timpii de inmuiere la fiecare samanta.
Bine, si oricand exista google si youtube in care sa dam o cautare, de exemplu "how to sprout mung beans" :D.
Acum niste linkuri de la Laura Popescu, care a invatat multe despre hrana vie de la Institutul Hippocrates din SUA.
De ce sa consumam vlastari
Cum sa cresti singur iarba de grau sau alti vlastari pe pamant
Ce e asa minunat la sucul din iarba de grau
Ce este iarba de grau
La Ina despre sucul din iarba de grau si niste filme din care se intelege foarte usor cum se creste iarba de grau
Germeni de fasole mung
Germeni de floarea soarelui
Despre germeni de la Ligia
Despre grau germinat
Despre germenii de lucerna
De la sanatate Angi despre iarba de grau, a strans laolalta si 3 linkuri de la Ligia, si alte articole.
De fapt in linkul cu magazinul sigur ati vazut ca Ligia se pregateste sa lanseze o carte doar despre vlastari.
Inca niste filmulete EXCELENTE despre sprouting:
unul de la Kristen's Raw
si de la Karen Knowler:
Happy sprouting! :)
Featured Article: What is Unschooling?
Acum o săptămână
io's lenesa... deocamdata :D mi-am cumparat o punga de germeni de grau uscati de la enigma. sper ca sunt la fel de buni :D sau macar pe-aproape :)
RăspundețiȘtergereOrice inceput e bun! Orice schimbare in bine e super! Daca sunt prajiti spune Ruth Yaron din postarea anterioara ca au mai mult fier decat cruzi... interesant...
RăspundețiȘtergerePupici!
Buna Raluca,
RăspundețiȘtergereintrebarea mea nu are nici o legatura cu postul tau,dar pt. ca modul tau de a-ti creste baietelul este similar cu al meu + celelalte preocupari legate de un stil de viata sanatos etc etc : tu ce parere ai despre vaccinarea bebelusilor/copiilor?
Am vazut ca in comunitatile de raw-food-isti se opteaza pt. vaccinare 0.
Problema mea: atunci cand am nascut habar n-aveam de nimic, consideram vaccinarea un lucru normal, chiar credeam ca e bine sa facem cat mai multe vaccinuri si bineinteles ca atunci cand mi-au cerut acordul in maternitate pt AHB si BCG am zis ca sigur ca da.Iar ulterior 2 , 4 & 6 luni m-am apucat si i-am facut vaccinuri dupa schema americana, adica peste ceea ce se face in mod obisnuit la noi.
Dupa, am mai aflat si eu ceva chestii si de atunci am zis ca nu-i mai fac.
El are acum 1 an si 4 luni, ultima oara am fost cu el la dr pe la un an, dar atunci dr-ul mi-a zis ca e bine sa mai asteptam un pic, ca avem timp pana la 1 1/2 ani. Dar eu nu prea vreau sa i-l fac.De aia m-am si dus special cu un pic inainte ca el sa implineasca un an ca sa fiu sigura ca scapam de vaccin.
Dilema mea este: daca tot m-am apucat si i le-am facut pe primele oare acum ar trebui sa urmez schema de vaccinare? Oare ce-o fi mai bine pt el?
Te intreb pe tine pt ca :
-daca intreb dr-ul o sa se uite la mine ca la o nebuna. Asta e clar, nici nu se pune problema
-prietenele/familia etc nu inteleg de ce m-am lasat de carne. Daca le mai zic si ca ma gandesc sa nu-mi mai vaccinez copchilul cand ei nu inteleg de ce el mananca mai mult lapte de mama si nu chiftele ca altii....Da, nici o sansa
-persoane preocupate raw food/ baby carring/ co-sleeping etc nu cunosc. Si eu sunt novice, dar ma perfectionez:)
-iti urmaresc blog-ul si nu-mi aduc aminte de vreo postare legata de vaccin (dar poate am mai omis niste postari)
DECI:ai vreo idee/ parere/ link/ ceva? Ca nu stiu ce sa fac si pe cine sa intreb.
Andreea
Multumesc pt raspuns, Raluca.
RăspundețiȘtergereAmmai studiat si eu pe net, dar nu am reusit sa gasesc pe nimeni care si-a vaccinat deja copilul dupa care nu a mai vrut sa continue cu rapelurile.
De,daca aveam mintea de acum atunci cand l-am nascut...
El nu a avut absolut nici o reactie la vaccinuri (multumesc lui D-zeu).
Mai mult ca sigur nu-l mai voi vaccina, insa continui sa studiez subiectul.
buna Raluca,referitor la vaccinuri nu ai dat copiilor tai nici un vaccin?ai facut vreun consult imunologic?te intreb toate astea pentru ca si eu am o fetita pe care am vaccinat o dar citind prin blogul tau nu mai retin exact unde ca as face mai mult rau decat bine vaccinand o eu avand tiroidita hashimoto....daca ai fost la vreun medic imunolog imi poti tecomanda si mie unul?multumesc anticipat pt raspunsuri.
RăspundețiȘtergere