luni, 3 august 2015

Mamele care alăptează dorm (mai) bine. Şi la fel şi partenerii lor.


În Săptămâna Internațională a Alăptării abordez de obicei o temă, ma mobilizez să scriu totuși ceva. În acest an aleg o temă în acord cu seria de postări pe care o începusem luna trecută, deci, legat de somn :).

Știați că mamele care alăptează dorm bine de tot? :)



1. În 2007 a fost publicat un studiu (Doan, Gardiner, Gay, & Lee, 2007) care a demonstrat că alăptarea crește durata de somn a noilor părinți. Citez:

”Părinții bebelușilor alăptați seara și/sau noaptea au dormit în medie cu 40-45 de minute mai mult decat părinții bebelușilor care au primit formulă de lapte praf. Părinții bebelușilor care au primit lapte praf noaptea au raportat de asemenea mai multe deranjamente nocturne decât părinții bebelușilor hrăniți exclusiv noaptea.”

Asta ca să le dați peste nas celor care vă spun să introduceți laptele praf ca să doarmă dus copilul noaptea.


2. Un studiu din 2004 a demonstrat că mamele care alăptează exclusiv și dorm cu copiii dorm mai mult decât mamele care nu alăptează exclusiv și/sau care nu dorm cu copiii. Asta în condițiile în care bebelușii din studiu hrăniți cu lapte praf au dormit mai mult decât normalul vârstei.


3. Și un studiu care a urmărit depresia postnatală a sesizat că mamele care alăptează noaptea tratează mult mai ușor trezirile nocturne, adorm la loc mai repede, se odihnesc mai mult și deci au risc mai scăzut de depresie postnatală.


4. Un alt studiu din 2011 a tratat efectul metodelor diferite de hrănire asupra duratei somnului, stării de bine a mamei și depresiei postnatale. S-a demonstrat astfel că mamele care alăptează exclusiv au parte de fapt de mai mult somn și sunt mai puțin obosite în timpul zilei decât mamele care ori folosesc exclusiv formula de lapte praf, ori hrănesc bebelușul mixt.


5. E logic că partenerii mamelor care alăptează dorm bine, pentru că nu e niciodată rândul lor să hrănească bebelușul :D. Așadar, soților, susțineți-vă soțiile să alăpteze, dacă vreți să dormiți bine :D.


6. Oxitocina secretată de mamă nu ajută doar la legătura dintre mamă și bebeluș, dar o relaxează și pe mamă, făcând-o să adoarmă ușor.


7. Mai mult, în timpul alăptării mama secretă colecistochinină, un hormon care induce somnul și o stare generală de bine. Acesta își face efectul și la mamă, și la bebeluș. De multe ori am întâlnit mame care nu mai alăptează și care nu își dau seama de ce noaptea nu mai adorm la fel de ușor ca înainte. Colecistochinina, oxitocina (și probabil alte substanțe pe care le vom descoperi cândva în viitor) le ajută pe mame să adoarmă ușor la loc în timp ce alăptează și să nici nu își dea seama dimineața de câte ori s-a ”trezit” copilul ca să sugă.


Desigur, toate cele de mai sus mă gândesc că sunt valabile dacă bebelușul doarme acolo unde e locul lui natural, în patul familial. Atunci au loc aceste mici ”miracole” care fac lumea să funcționeze optim de mii de ani, fără intervențiile noastre jenante. Dar despre cosleeping în alte postări, când mă voi plictisi când vor fi copiii mari :).

6 comentarii:

  1. Bullshit! Am si alaptat si apoi (din nefericire a trebuit sa trec pe) lapte praf. A fost mult mai bine pe lapte praf din d.p.d.v. al somnului, al trezirilor nocturne, al rapiditatii cu care copilul adormea din nou. Cel putin asa a fost pt mine. Poate sunt eu exceptia. Sunt de acord ca alaptatul este cel mai bun pentru bebelus totusi si as fi vrut sa o pot face pana tarziu. Poate la al doilea va fi cu mai mult noroc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce "eleganta" exprimare....
      Dormeati cu copilul cand alaptati sau de ce va exprimati de rapiditate cu care adormea la loc?

      Ștergere
    2. Nu am dormit cu copilul dar stateam langa el pana adormea. Si ce v-a oripilat? Cuvantul "bullshit"? Sa imi fie cu iertare.

      Ștergere
    3. Am scris in postare ca rezultatele studiilor probabil se aplica atunci cand mama doarme cu copilul, pentru ca degeaba secreta mama hormoni de somn si ii vine sa adoarma cu bebe la san, daca ea se tine fortat treaza ca sa mearga de langa el cand adoarme, sau sa-l puna intr-un patut din brate. Daca mama si bebe dorm impreuna, dorm de fapt toata noaptea, si prin somn din cand in cand bebelusul se ataseaza la san fara ca nici unul din ei sa se trezeasca de fapt din somn.

      Ștergere
  2. Ups. Am recitit articolul mai cu atentie. Da aveti dreptate. Cumva nu mi-a intrat la cap prima data ideea de dormit impreuna cu bebe. De la caldura probabil....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergeam acum in urma sa vad de cand nu am mai raspuns comentariilor si am nimerit aici. Apropo, exista o legatura directa intre succesul in alaptare si dormitul cu copilul. Cand nu se doarme cu copilul sunt slabe sanse sa reuseasca alaptarea.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...